|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku? | |||
| Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci |
|
7 | 11,86% |
| Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka |
|
0 | 0% |
| Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci |
|
0 | 0% |
| Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie |
|
8 | 13,56% |
| Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie |
|
13 | 22,03% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie |
|
4 | 6,78% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie |
|
0 | 0% |
| Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe |
|
3 | 5,08% |
| Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy |
|
0 | 0% |
| Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki |
|
0 | 0% |
| Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się |
|
5 | 8,47% |
| W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października |
|
1 | 1,69% |
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III |
|
18 | 30,51% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II
ja prowadzę swoją dg i też zastanawiam się jak to wszystko ogarnąć, żeby potem nie zostać z palcem w d...
końcem tygodnia mam spotkanie z zaprzyjaźnioną księgową, może ona coś podpowie jak to wygląda na etacie a jak przy dg
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że liczy się od brutto, ale odliczasz normalnie składki i podatek i 12 m-cy ostatnich, niezależnie od pracodawcy.
To znaczy, że i dla mnie to zła wiadomość, bo ja miałam 1/8 etatu ![]() Więc nawet jeśli będę pracować do porodu, to potem dostanę mało kasy ![]() ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Szczerze to wydaje mi się, że lepiej dg niż umowa jaką ja mam, tzn. mniej niż 12 mcy...
|
|
#1413 |
|
Zadomowienie
|
niby tak, bo można zmienić stawki opłacane do zus na wyższe, tylko jak się to ma do dochodu i podstawy wyliczania świadczeń to nie mam pojęcia, ale mam nadzieję, że ta moja znajoma mi to wyjaśni jakoś "łopatologicznie".
|
|
#1414 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
rozpisałam sie, mam nadzieję, że w miare zrozumiale. no ale reasumując nie wydaje mi się, że ZUS bierze pod uwagę tylko podstawę z umowy. przecież ZUS nie ma wglądu do umów między pracodawcą a pracownikiem. chyba ważne jest to z jakiej kasy pracodawca rozlicza się z ZUSem.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-02-27 o 00:06 |
|
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak mi się wydaje, ale na pewno bierze pod uwagę pełne 12 m-cy ubezpieczenia, bez względu na to, u jakiego pracodawcy.
Dla mnie i tak lipa, bo miałam 200 zł na 1/8 etatu wcześniej i dopiero od 4 lutego mam pełną umowę o pracę
|
|
#1416 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
jutro wypytam te panienke z kadr, moze telefonicznie mi wyjasni tak zebym zrozumiała.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-02-27 o 00:15 |
|
|
|
|
#1417 | |
|
Zakorzenienie
|
inwersja ja też mam 5/8 i też podstawa i prowizja i wiem że liczą całość, średnią z przepracowanych miesięcy, jednak nie wiem jak to jest z poprzednią pracą czy się liczy czy nie.
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1418 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
matallewar, w obecnej pracy mam tylko podstawę. W przedniej była premia, ale to nie były stałe kwoty, zalezaly od mojej sprzedaży. No i miałam dodatki za godziny nadliczbowe, mimo umowy umowy na 5/8 chodziłam na cały.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-02-27 o 00:51 |
|
|
|
|
#1419 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też się cieszę, że nie rodzę w Polsce. Wszystko mam za darmo - to znaczy refundowane przez tutejszą kasę chorych - znieczulenia wszelakie, cesarkę na życzenie w dowolnej chwili, standardowy pokój indywidualny z łazienką itd... Poza tym, na pewno nie trafię na jakąś położną-potwora, o jakich sluchałam nie raz z opowieści, bo tutaj pracują cywilizowani ludzie, którzy mają ci pomóc, wesprzeć i umilić poród - taka ich rola na porodówce. Do tego, krew mnie zalewa, jak czytam niektóre dziewczyny, co im kazano na piechotę wracać do łóżka - przewiezienie kobiety elegancko do jej pokoju na wypoczynek to PODSTAWA i piep.rzony obowiązek każdej porodówki, a nie żaden księżniczkowy kaprys! ---------- Dopisano o 06:12 ---------- Poprzedni post napisano o 06:09 ---------- Cytat:
|
|
#1420 |
|
Konto usunięte
|
INWERSJA - ja zmieniałam pracodawcę i chociaż byłam na L4 to dostałam normalną wypłatę w obecnej pracy (nic mi nie ucięli)
|
|
|
|
#1421 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Znajoma się pytała czy pod prysznic moze wejść z mężem, bo sama sobie nie da rady to jej powiedziano, żeby sie w umywalce umyła. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-02-27 o 08:00 |
|
|
|
|
#1422 | |
|
Zakorzenienie
|
hej
Cytat:
tutaj macie fajny kalkulator http://praca.wp.pl/kalkulator-chorob...?ticaid=110239
|
|
#1423 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
witamy Inwersja daj znać jak Ci poszło
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
No i dopadł mnie katar
w nocy nie mogłam oddychać cała paczka chusteczek poszła.
|
#1425 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1426 |
|
Zakorzenienie
|
witam się
![]() nie napisałam nic wczoraj, bo jak mi stres minął to rozbolała mnie strasznie głowa i o 20.30 już spałam ![]() ale ale, na usg wszystko ok strasznie się ciesze aha i 60% szans na dziewczynkę, ale na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów ![]() dziś ide na wizytę, może pozwoli mi odstawić duphaston ![]() a co do L4. z tego co ja wiem, to liczy się średnia z 12 miesięcy, ale tylko u obecnego pracodawcy. czyli jeśli u obecnego pracujesz 6 miesięcy, to średnia jest licozna z 6. Przecież na początku za L4 placi pracodawca, skąd on ma wiedzieć jakie były Twoje poprzednie pensje? do średniej wchodzą wszystkie świadczenia, od których płacony był ZUS. więc wszystkie premie itd się wliczają. Jesli L4 jest ciągłe, to średnia się nie zmienia - liczona jest raz na moment ustania zdolności do pracy Więc Inwersja , jak dla mnie totalnie Ci coś pomieszali, stawiałabym na to że nie zwrócili uwagi ze to zwolnienie ciążowe i policzyli Ci 80%. |
|
|
|
#1427 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o tarczycę, wyniki mam idealne, a co prolaktyny- w najgorszym momencie choroby miałam pięćset razy ponad normę. wczoraj robiłam badania i wynik wyszedł 63,2 (norma to do 25), ale endo mi powiedział, że w przypadku ciąży to jest ok. zażywam dalej norprolac na zbicie prolaktyny i endo twierdzi, że powinnam odstawić, a gin, że brać i sama nie wiem co zrobić. czytałam dużo wypowiedzi dziewczyn, że po odstawieniu szybko i gwałtownie skoczyła im prl i doszło do poronienia ![]() czy może któraś z Was ma podobne problemy, bądź słyszałyście coś o braniu norprolacu w ciąży? no i dostałam dupka od końca 5 tygodnia ciąży Cytat:
![]() Cytat:
i w ogóle to dzień dobry! ![]() wiecie co, zaczynam 7 tydzień i martwię się, że nie mam żadnych objawów ciąży tzn żadnych oprócz: sikania co chwilę, kłucia w brzuchu co jakiś czas i mega sennościjak boli mnie brzuch to panikuję, że coś jest nie tak, jak przestaje boleć to panikuję, że przestało, więc na pewno coś musiało się, stać, czy Wy też tak macie czy tylko ja jestem taki łoś
|
|
|
#1428 | |
|
Wtajemniczenie
|
mam to samo... codziennie po południu. ..
Cytat:
ale się wyspałam... witam w 11 tygodniu:-D:-D:-D
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
Natala super
ja też się stresuję genetycznym, ale jeszcze 1,5tygodnia a którym byłaś dokładnie tygodniu i dniu ciąży, że można ocenić płeć? wiem, że to jeszcze nic pewnego, ale ciekawe czy mój gin coś tam wypatrzy ![]() na forum czytałam, że w 13tc określał i się sprawdzało, ma b.dobry sprzęt
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
5 stron od wczoraj
Tu zawsze tak?matallewar W sumie powinni, po zgodnie z ustawą nie możesz dłużej niż 4 h przed ekranem. Tak na zdrowy rozum, to chyba bardziej pracodawcy się opłaca, kiedy ma pracownika przez pół dnia na miejscu, a drugie pół sobie pracuje w domu, niż na zwolnieniu. ewuszka Generalnie z tego co mi gin tłumaczyła, to to jest lekko archaiczny przepis, bo wprowadzano go, kiedy były jeszcze stare ekrany, które silnie promieniowały. Nowe - płaskie - promieniują podobno dużo mniej, a lapki jeszcze mnie, więc są zdecydowanie najbezpieczniejsze. Rubinko I tego Ci z całego serca życzę Wiesz, może ona doszła do wniosku, że skoro już zapłaciłaś, to jakąś pamiątkę trzeba by dać A tak poważnie, może spróbuj sobie jakąś maścią na siniaki posmarować - mi na siniaka po wenflonie pomogła maść z arniką i altacet - trzeba by tylko sprawdzić, czy są bezpieczne w ciąży.wadera, nie jesteś nienormalna...są nas miliony ![]() Ja mam taką pracę, że mogę klepać forum i pracować jednocześnie ![]() Może Ci Elena z Eriki Eleniak wyszła (grała jak najbardziej w słonecznym patrolu Imię Marek uwielbiam, w ogóle lubię męskie imiona na M, ale że mój były jest Marek, to obecny kolega małżonek może wyrazić sprzeciw ![]() ewacia ale masz Słodziaka bajka teacherka, u mnie w 7 tyg. było widać kijankę - nie zarodek w sensie kuleczki z kulką w środku, ale takie dłuższe coś Gin twierdziła, że to większe na końcu dłuższego to główka, a jaśniejsze plamki to nogi in spe Aaa... no i zazwyczaj widać, ze coś pika, czyli serduszko albo zaliczkę na serduszko. Więc czasami coś już tam widać Gin nie powinien Cię wyśmiać - mój mąż był na USG i pomimo, że się nogi nie dopatrzył, to bardzo mu się podobało, ze widzi jak pika ![]() kaska, o Ty też Wrocławianka? W 12 Ryba witaj dirtymagic ![]() ![]() ![]() Diorisha ale fajny brzuch inwersja, o kurcze, rzeczywiście masz przechlapane w robocie ![]() Trzymam kciuki za wywalczenie pensji |
|
|
|
#1431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1432 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ach tak, pamiętam Eleniak co do byłych, to nieraz lepiej ich nie mieć
|
|
#1433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
niestety już nie, ale mam nadzieję, że jeszcze tam wrócimy ale mam niedaleko
|
#1435 |
|
Wtajemniczenie
|
mam jeszcze pytanko do Was. Na razie biorę kwas foliowy i magnez z cynkiem, tak jak polecił mi lekarz w Polsce. Od drugiego trymestru podobno warto brać jakiś zestaw witamin dla ciężarnych. Za miesiąc będę w Polsce i chciałabym się zaopatrzyć.
czy któraś z Was orientawała się które wit warto kupić? Warto przeanalizować skład przed kupnem bo np lekarz kiedys polecił mi neomag z witB, a ja kupiłam najtańszy magnez z B6 w którym było dwa razy więcej mg w tabletce i brałam 1 zamiast 2. no i zaoszczedziłam kilka zl na opakowaniu które wystarczyło na dwa razy dłużej. A co polecają Wasi lekarze? No więc słucham:-D kto co słyszał, kto co łyka
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#1436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1438 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() podobno dobry jest też falvit- wersja dla ciężarnych
|
|
|
#1439 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() znowu nei nadrobiłam
|
||||
|
|
|
#1440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba tak to się pisze
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

w nocy nie mogłam oddychać cała paczka chusteczek poszła.

a którym byłaś dokładnie tygodniu i dniu ciąży, że można ocenić płeć? wiem, że to jeszcze nic pewnego, ale ciekawe czy mój gin coś tam wypatrzy
I tego Ci z całego serca życzę