|
|
#1921 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Krakowianki - XXII
Cytat:
![]() To chyba mówimy o czymś innym, bo to wygląda jak normalne wiązanie. Kokarda z dwoma uszkami. http://survival.strefa.pl/we/sznurowanie3.gif
|
|
|
#1922 | |
|
Pani Buka
|
Cytat:
oczywiście tu może być inaczej, ale kto wie... zawsze możesz iść na spotkanie i po 5 minutach wyjść
|
|
#1923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1924 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
#1925 |
|
Zadomowienie
|
Ineso dziękuję za książki, nie było mnie w środę jak dotarły ale już stoją na półce
(jedna zagarnęłam dla siebie )Cholerka tak się zastanawiam - czemu kupowałaś zakwas a nie wyhodowałaś sobie sama? Czy to chodziło o jego wiek czy skomplikowanie jakieś w hodowli dziada?? Tak się zastanawiam gdyż zaczęłam się interesowac tematem i nie wydaje się to być skomplikowane... Jakieś pułapki? Kruczki? A w ogóle cały temat zakwasu zaczął się od tego, że na imprezie spanikowana koleżanka zaczęła mi mętnie opowiadać, że jej mama dostała jakiś zakwas i że to jest jakiś cholerny łańcuszek i że ona musi... MUSI... ten zakwas rozdać 3 osobom, które muszą go równiez podzielić na 4 części, z jednej upiec chleb a resztę rozdać . Myślę sobie więc - spoookooo, cholerka zakwas kupowała, to ja chętnie wezmę, chętni się potem znajdą, a chleba też nigdy nie piekłam.... i zapomniałam o sprawie.A dziś puka do mych drzwi słoik z owym zakwasem i dość konkretną instrukcją obsługi i dalszego "łańcuszka". Jak się okazało, zakwas nie jest takim zwykłym zakwasem i nie można z nim zrobić co sie chce. Raz, że jest słodki bo już z cukrem i cukrem ma być dalej karmiony (na zmianę z mąką), a dwa, że trzeba się nim ściśle według zasad opiekować, na końcu w 6 dzień podzielić, a w siódmy upiec tzw. "Chleb Watykański" vel "Chleb szczęścia" vel " Chleb przyjaźni Amiszów" hahahaha ![]() :brzyda l:Trochę zwariowałam jak to przeczytałam powiem szczerze ale jak zgooglałam temat to się okazało, że to całkiem wdzięczny i uroczy obyczaj jest, a to ciasto - bo chlebem to nie jest, raczej jakąś babką czy innym keksem - może być całkiem pyszne i akurat na Wielkanoc mi wypadnie ![]() Więc nazwałam mój zakwas Edwardem, postawiłam w kuchni i od jutra zaczynam go paść Edytowane przez noicojamamtuwpisac Czas edycji: 2013-03-23 o 00:33 |
|
|
|
#1926 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I zamówieniu pisałam tutaj. Mniejsza, jak możesz to proszę przekaż jej to ![]() Cytat:
Poza tym z własnymi materiałami możesz korzystać z mniej oblężonych czytelni. Np. na Rajskiej z regionalnej (tam czasem byłam nawet sama) czy czasopism Cytat:
No jest ale na wysokości bazy raczej był... Interesuje mnie to jak jest urządzona taka baza bo chyba nie spędza się kilku dni w takich warunkach jak na zewnątrz. Cytat:
Też nie wyobrażam sobie wydania 50zł na podcięcie końcówek...
|
|
#1927 |
|
Zadomowienie
|
Malla - jak ty możesz mieszkać w Nowej Hucie jak mieszkasz blok koło mnie, a ja w Nowej Hucie nie mieszkam
weżesieeee...
|
|
|
|
#1928 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Nie wiem, o której bazie mówisz. Baza wypadowa (tzw. base camp) na południe od Everestu jest bardzo zatłoczona i wygląda tak: http://www.glacierworks.org/the-glac...i-spring-2012/ Wyżej rozbija się obozy, w których masz tylko namiot, śpiwór i palnik do topienia śniegu na ciepłe napoje. I tyle ![]() Cytat:
|
|
|
#1929 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1930 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie chodzi o to, że w obozie IV (bodajże 7 400m npm) nikogo nie było. Szerpa, o którym wspominasz był w tej ekipie, ale czekał w jakimś niższym obozie. A wystarczyło, żeby dwoje Szerpów czekało w IV i przy wychwyceniu pierwszych problemów Tomka, gdzieś koło północy, wyszli im na przeciw. Owszem początkowo marsz odbywałby się po ciemku, ale trudny teren (szczeliny) były dopiero w połowie drogi, więc dotarliby do nich już przy wschodzie słońca. Ostatni kontakt z Tomkiem był o 6:30, a więc można było do niego dotrzeć, gdyby tylko ktoś wystartował od razu z tych 7 400. Można mu było zapiąć rak, podać leki i ciepły napój. Gdyby to nie pomogło no to trudno... Ale po pierwsze rzeczywiście wyprawa zrobiłaby wszystko co mogła a po drugie Maciek schodziłby z Szerpami związany liną i dziś byłby ze swoją rodziną. Jak wygląda baza? Ogniska nie ma Namiotów jest kilka. zazwyczaj jest jeden taki duży, a'la świetlica, w którym się siedzi, gada, pije, gra w karty, łączy z Polską itp. Osobny namiot często mają kucharze, w którym pichcą jedzenie. Obok porozstawiane są namioty uczestników - zazwyczaj dwuosobowe. Wokół stoi baardzo dużo beczek z rzeczami i to w zasadzie tyle W przypadku tej wyprawy możliwość łączności była gdzieś niżej, coś mi świta, że 1-2dni drogi i to Tomek zazwyczaj tam chodził i wpisywał notatki na bloga wyprawy.Co do ogrzewania - na Evereście, gdzie organizowane są na potęgę skomercjalizowane wyprawy, w bazie, dzięki ogromnym agregatom możesz mieć w namiocie temp. + 25stp i pograć w play station. Ba! Nawet do stołówki będziesz mieć z własnego namiotu rozłożony czerwony dywan. A jak masz większą zachciankę, np. kąpiel z szampanem i truskawkami, to podlatuje pod Ciebie helikopter, zabiera do ekskluzywnego hotelu i po 2h przylatujesz znowu do bazy). To wszystko kwestia $. W Karakorum (to tam gdzie znajduje się Broad Peak), żeby dotrzeć do bazy musisz iść kilkudniową karawaną, niosąc tysiące kilogramów na wielbłądach, więc na szczęście takich obrazków się nie uświadczy ![]() Cytat:
Czyli co, w sierpniu będzie wielka impreza? ![]() Cytat:
2. W bazie z zasady mają panować komfortowe warunki, tak żeby tam organizm mógł się regenerować. Co nie znaczy, że jest cieplutko i można chodzić w koszulce z krótkim rękawem Nawet w bazie umyjesz się tylko wtedy, gdy trafi Ci się okno pogodowe (na tej wyprawie oni siedzieli 7 tygodni a nie jestem pewna czy raz się umyli ), chodzisz cały czas w grubej kurtce puchowej i czapce + rękawiczkach a w namiocie, w którym śpisz temperatura różni się o max 1-2stp.Za to w wyższych obozach jest już niezwykle interesująco. Leżysz w śpiworze koło swojego partnera i załatwiasz wszystkie potrzeby fizjologiczne. Co więcej butelkę z właśnie co oddanym moczem wkładasz między nogi, bo to dodatkowe źródło ciepła, które trzeba wykorzystać! I z tego wszystkiego w Tatry mi się chce
|
|
#1931 |
|
Copyraptor
|
No faktycznie, niesamowicie zachecajace
Noico, zakwas im starszy, tym wieksza ma sile. Na nowym zakwasie wychodzily mi zakalce, nie chcial fermentowac, raz wychodzilo raz nie, byl strasznie kaprysny...wiec za kilka zl kupilam sobie starter takiego kilkuletniego, zeby nie marnowac maki i nie frustrowac sie nieudanymi chlebami i jestem bardzo zadowolona, najlepiej wydane 7zl w moim zyciu co do opiekowania sie nim - trudne to to nie jest, nie ma strachu. Trzeba tylko o nim pamietac, to jest najtrudniejsze |
|
|
|
#1932 | |||||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A do tej pory nie doceniałaś? ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1933 |
|
Pani Buka
|
mówicie o tym zakwasie jak o jakimś zwierzątku
ja się boję ![]() 6m, jak coś ustalisz jeszcze w sprawie odbioru to kontaktuj się ze mną smsowo a co do fryzjera - Bronowice też w cholerę daleko, no ale jeśli byłoby warto... granatowo, mnie też ciągnie w góry, ale muszę poczekać aż trochę śnieg stopnieje
|
#1934 |
|
Matka Smoka
|
|
|
|
|
#1935 |
|
Konto usunięte
|
też chyba miałam taki łańcuszkowy zakwas
![]() dzięki dziewczyny za gratulacje jeszcze raz ![]() może by tak jakieś spotkanie około albo poświąteczne ????
|
|
|
|
#1936 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;39922044]Też, ale nie tylko. Zastanów się jaki przekrój ma włos i po jakim kątem powinno się go ścinać/suszyć. Przyglądnij się jak robią to fryzjerzy za stówkę, a jak fryzjerki osiedlowe za 20 zł. Sama jesteś w stanie zauważyć różnice i wyciągnąć wnioski [/QUOTE]Z tego co zauważyłam to większość fryzjerów trzyma nożyczki tak fryzjer-swinoujscie1-410x332.jpg, a moja ma od tej pozycji obrócone o kąt 90 stopni. Nie wiem czy to zrozumiałe Tak się powinno chyba?Te nożyczki to w czym są lepsze? Nożyczki termiczne? Cytat:
Cytat:
Tata oczywiście miał niezły polew z tej całej zabawy, ale potem wcinał ze smakiem.edit: Hiper, a gdzie są osiedlowe fryzjerki za 20 zł? Chyba za samą grzywkę
Edytowane przez WrednaMyszka Czas edycji: 2013-03-23 o 13:13 |
|||
|
|
|
#1937 |
|
Zakorzenienie
|
W Lidlu są teraz super sweterki za 30 zł. Kupiłam sobie dwa. Takie . Wzięłam czarny i malinowy. Materiał fajny, ma taki sam skład jak moje inne sweterki, np. z Reserved.
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Jestem ale mam towarzysza ech więc się ukrywamy
A jutro jadę gdzieś za miasto...Jak tylko wrócę ze świąt to obiecuję do Ciebie podjechać lub Ciebie zmusić do przejażdżki do mnie abyś mogła ciuchy zobaczyć ![]() Cytat:
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Malla, Granatowo dziękuję za opis
Chodziło mi własnie o ten obóz IV w którym był Wielicki. Nie wiedziałam, że od początku problemów Tomka do ostatniego połączenia upłynęło tyle czasu. Gdyby ktoś był w obozie IV rzeczywiście mogło się to inaczej skończyć ![]() Granatowo serio jedziesz w Himalaje? Kiedy, gdzie? ![]() Nie, miałam to gdzieś Na początku nawet byłam zła, że musieliśmy kupić garaż bo gotówka, która mogła iść na urządzenie mieszkania musiała iśc na to. Cytat:
![]() Na Balickiej była kiedyś świetna i tania fryzjerka, ale to było daaawno i mogło się dużo pozmieniać od tego czasu
Chmiel na bezsenność, a sen - na bezmiłość. Edytowane przez mmmmmm Czas edycji: 2013-03-23 o 14:22 |
|
|
|
|
#1940 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na czas ataku szczytowego w obozie IV nie było nikogo, a ten Szerpa, który potem podszedł ich szukać wychodził z 2 albo 3 obozu, co spowodowało, że za późno doszedł na 7 800m. Dokładna data uzależniona jest od lotu, ale celujemy w środek października - listopad, bo to termin już po monsunie a przed zimą Wchodzimy "tylko" na 5 400 Cytat:
![]() Cytat:
![]() No pewnie się coś wyklaruje
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Jesteś niesamowita!
|
|
#1942 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
2. Tak jest chyba wszędzie Fakt |
|
|
|
|
#1943 |
|
Konto usunięte
|
w sierpniu jak zdam to będzie wielka balanga
![]() a jak nie zdam to balanga będzie w innym terminie ![]() czyli - jak zdam to będzie balanga! |
|
|
|
#1944 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Wiążesz węzeł klasyczny (czyli normalny, ale nie robisz kokardek), a na to kokardkę. Cytat:
![]() Ale on był w bazowym, czyli nr 1. Gdyby ktoś był w 4, mogłoby się to inaczej skończyć... Ale nie było nikogo ![]() EDIT: o, już Granatowo wyjaśniła ![]() Cytat:
|
|
|
#1945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Mmmmmmm, liczy się w tej kolejności: baza (około 5tys), obóz 1, obóz 2, obóz 3, obóz 4 (żaden z nich nie przekracza wysokości 8tys, bo to strefa śmierci i tam człowiek może wytrzymać tylko krótki okres czasu, nocleg = śmierć) (rzadko zdarza się 3 lub 5 obozów, zazwyczaj w Himalajach są cztery ). W ramach ostatniej ciekawostki - gdyby dziś zabrali którąś z nas jakąś magiczną maszyną latającą i wysadzono na Evereście to po ok 2 minutach następuje natychmiastowy zgon.
Czasami musisz zapomnieć, jak się czujesz, przypomnieć sobie, na co zasługujesz i przedzierać się do przodu. Edytowane przez granatowo Czas edycji: 2013-03-23 o 18:15 |
|
|
|
|
#1946 |
|
Nie depcze krokusów
|
O to mi chodziło, tylko numerki się pomerdały
Gdzie jedziecie?
|
|
#1947 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chwilę się zastanawiałam skąd wiesz, którą zwinęłam!!?? Ale nastepne zdanie mi wyjaśniło A ten "Samotny..." to króciutki przecież, z opisu brzmiał ciekawie. Zobaczymy ![]() Nie bój się, mój ma na imię Edward, dla przyjaciół Edek i dzis dostał pierwszy raz papu ![]() Mam jedno wolne miejsce! Jak któraś chce to zapraszam tylko szkopuł taki, że "trzeba go przekazać kolejnej osobie najpóźniej do poniedziałku" bo inaczej klops i dramat . Najwcześniej do zabranie w sobotę.
|
||
|
|
|
#1948 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nojko, jeszcze "dziecience" było
Ty naprawdę musisz mniej ćwiczyć i więcej czytać ![]() Albo nie - lećmy na Majorkę!
|
|
#1949 | |||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Haha, mistrz dedukcji jestem No właśnie - krótki, a tak się ciągnął Cytat:
|
|||
|
|
|
#1950 |
|
Copyraptor
|
Od czego sie umiera nocujac na 8k?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:05.

a bo to fajne, takie spersonalizowane stempelki 

oczywiście tu może być inaczej, ale kto wie... zawsze możesz iść na spotkanie i po 5 minutach wyjść

Czyli co, w sierpniu będzie wielka impreza?