|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Generalnie jest tak, że laktacja pobudza produkcję prolaktyny, a ta z kolei hamuje działanie hormonów FSH i LH, które sa odpowiedzialne za jajeczkowanie. Z tym że to wszystko jest zależne od tego, jak często jest karmione dzecko, czy także w nocy, jak długo. Więc generalnie karmiąc piersią możesz zajść w ciążę Ale niie musisz![]() tu masz dokładnie wszystko opisane http://28dni.pl/pomoc/obserwacja_po_porodzie A, Rinco, ja miałam stwierdzone PCO. Ale liczę na to, że wszystko wróciło do normy (w ciążę zaszłam bez żadnych stymulacji sztucznych) I jeszcze w kwestii przepisów. Ostatnio zachwyciłam się koktajlami: http://www.truffle-in-a-rum-chocolat...rch?q=smoothie (polecam zresztą całego bloga) A Antoś dzisiaj jadł kulki ryżowe z bazylią, awokado i buraka. Wieczorem będzie pieczona pierś kaczki z patatem |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
A takie sesje wychodzą najlepiej. My braliśmy ślub w październiku i od razu wiedzieliśmy, że plener będziemy robić w podróży poślubnej i to był strzał w dziesiątkę. Te zdjęcia w życiu mi się nie znudzą, mogę je oglądać i oglądać bez końca O matko jakie pyszności dostaje ten Twój potomek. Na samą myśl ślinka cieknie.
|
|
|
#483 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla małejDzisiaj jeszcze ubrałam Tosię w cieńszy kombinezon ale spokojnie mogłam jej założyć cieńszą wiosenną kurteczkę i bawełnianą czapkę. Jutro tak zrobię, o ile pogoda się nie popsuje, bo właśnie słońce gdzieś zniknęło :/ Cytat:
do niedawna raz na 30 min ale ostatnio, od kiedy jest bardzo aktywna raz na 1-1,5 h A ja teraz chcę mieć synka ![]() Cytat:
Ja prałam w Loveli, ostatnio przeszłam na Dzidziusia ( podoba mi się zapach). buuuu :/ mój mówi, że teraz będzie szukał pracy za granicą i jak coś znajdzie to pojedzie ![]() Cytat:
![]() I u nas tak się zdarza nie raz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() widzę, że Oliwka się jednym słowem rozgościła na lotnisku.
|
|||||||
|
|
|
|
#484 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Martula, nieźle Ci to cięcie wyszło
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() No to my byłyśmy dzisiaj jeszcze bardziej roznegliżowane, bo Hania kocyka nie miała :P Była w kurteczce wiosennej, spodniach i trampkach. Miała wiosenną, cienką, bawełnianą czapkę i apaszkę na szyi
|
|||
|
|
|
|
#485 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kiedy Ty masz czas robić te wszystkie smakołyki? Serio pytam Jak Antoś śpi? Czy wieczorami? Czy przy nim? Ja przy Sebie nic nie jestem w stanie zrobić, bo on wymaga ciągłej uwagi, trzeba się z nim bawić itd. Zespół policystycznych jajników, takie schorzenie, utrudniające trochę życie
|
||
|
|
|
|
#486 |
|
Wtajemniczenie
|
Rinco, to antosiowe jedzenie wbrew pozorom bardzo proste jest.
Ryż gotuje się sam, a kulki formuję, jak Młody siedzi już w krzesełku. Kroję upieczone wcześniej buraki, awokado i już ![]() Częściowo coś przygotowuję jak śpi, czasem bawi się na dywanie, ale na ogół z nim siedzącym na podłodze w kuchni. |
|
|
|
|
#487 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też mnie boli brzuch bardziej niż przed ciażą :/ za każdym razem. Może dlatego, że macica jest bardzo jeszcze obkurczona. Cytat:
jakby jej się nie podobało to niech idzie i sobie wymieni na coś innego. Uprzedzam jej mamę i mówię, dlaczego tak robię. Uważam, że to praktyczne po prostu . A ciuchy kupuję w sieciówkach więc i tak każdy może sprawdzić ile kosztowały. Może dlatego ten paragon znalazł się razem z prezentem ? Żeby w razie niezadowolenia oddać lub wymienić ? Cytat:
no nie wyobrażam sobie tego ( ani jej piersi :P ) . _agata ????????????????????????? |
|||
|
|
|
|
#488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
IMG-20130408-WA0000.jpg A dziś w ramach spaceru sprzątaliśmy balkon i mylismy okna ( taaaak.. bo na święta nie zdążyłam ) i był ubrany tak : [UNSET].jpg |
|
|
|
|
|
#489 |
|
Zadomowienie
|
Hej, Gabi możesz napisać jakie wskazówki dał ci lekarz odnośnie odstawiania od piersi?
Mamy które używają pieluch DADA, czy one wszystkie tak śmierdzą? Skończyły nam się Huggies i nie mogę nigdzie ich dostać w roz.4, więc z musu kupiłam Dady,ale mają plastikowy, chiński zapach (IMO) |
|
|
|
|
#490 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez w sumie nei wiem o czym mowisz, ostatnio przezucilam sie z pampersow na dady, wielkiej roznicy nie widzE ![]() a teraz dady w promocji w biedrze, 50zl za 2 paczki Co do ubioru wiosennego tez juz w zimowej kurtce ani dzis ani wczoraj Leon nie byl. UBrany byl w gruby polar, czape, trampki. Trampki Befado zamowilam przez neta, lekko za duze przyszly
|
|
|
#492 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
? bo do tej pory płaciłam 22 zł za paczkę 54 szt, to chyba żadna promocja ![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Właśnie , apropos butów... Borys ma chyba wysokie podbicie.. bo za jasnego grzyba nie mogę mu wcisnąć nóżki w buty, które powinny być na niego dobre. Jest tu jeszcze jakieś dziecko z takim "problemem" ? Czy mamy mogą polecić jakiegoś producenta , który robi buciki dla dzieci z wysokim podbiciem ?
|
|
|
|
|
|
#493 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kupujemy pampers sleep & play często są promocje i ceny bardzo zbliżone do dad,ostatnio za paczkę 4 - 50sztuki zapłaciliśmy 26zl i nam nie przeciekają... pachną szczególnie gdy są mocno zasikane.. nie testuję innych bo właśnie te tanie z marketów wychodzą podobnie cenowo a te są w miarę ok więc nie sprawdzam dalej jakoś nie mam zaufania... może niepotrzebnie Krystianek złapał jakiegoś wirusa trochę gorączkował, ale już sytuacja jest opanowana ja ćwiczę z Mel B. mam takie zakwasy na brzuchu, że nie mogę kichnąć oby jakieś efekty tego były...
|
|
|
|
|
|
#494 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wyeliminować jedno karmienie i zastąpić jogurtem naturalnym, a po jakimś czasie wyeliminować drugie karmieni i zastąpić mm. Z jogurtem już radzimy sobie świetnie, a drugie karmienie zaczęłyśmy odstawiać dzisiaj więc jeszcze nie wiem jak pójdzie Mm na razie Hania nie tyka. Dzisiaj podałam Jej drugi raz jogurt ![]() Ale Hania jest bezproblemowym dzieckiem i nie wnosi absolutnie żadnych sprzeciwów w związku z odstawianiem. Zostawiłam Jej póki co poranne i wieczorne karmienie i jet ok. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A my teraz na spacerki chodzimy ubrane tak.... I chodzimy z naszym wózeczkiem, ale znowu zapomniałam wsadzić do wózeczka laleczke |
|
|
|
|
|
#496 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A na lotnisku czula sie jak u siebie w domu... podeszla na czworaka do jakiejs mlodej dziewczyny co na laptopie ogladala film i zaczela zagladac jej do komputera Dziewczyna nie miala nic przeciwko i chwile sobie razem ogladaly, hehe ![]() Cytat:
Siostra chciala zebym pocieniowala jej wlosy.. jak to zobaczyla stwierdzila, ze sie zastanowi jeszcze. U Was tak cieplo?Jeju zazdroszcze. U nas ok. 8 st. plus wiatr i deszcz Dlatego my caly czas w zimowej kurtce. Cytat:
Moze i mi by pomogl? Mysle, ze dogadaliby sie z Oliwa i zgranie ze soba dzialali Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Oliwa na wiosna ma taki sliczniutki czerwony plaszcz, sama z checia taki bym chciala, i nie moge sie doczekac kiedy mlodej go naloze ![]() Mloda juz normalnie chodzi, jestem zaskoczona, ze tak szybko to poszlo. Myslalam, ze dluzej bedzie sie doszkalac, a tu cale mieszkanie przechodzi. W ogole z dnia na dzien robi sie taka kumata, coraz bardziej smieszna, mozna sie z nia sensowanie pobawic, wyraza swoje potrzeby i emocje, coraz lepiej idzie sadzanie na nocniku i troszke jakby mniej jest marudna. Dzis udalo mi sie pozmywac naczynia bez wsadzania jej do zlewu i bez gorzkich zali, a to spory sukces zwazywszy na jej awersje do kuchni i wszelakich prac w niej wykonywanych. Strasznie jestem z niej dumna i w koncu zaczynam sie z nia bawic majac przy tym frajde
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-04-11 o 22:17 |
||||||
|
|
|
|
#497 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to są niby buty do chodzenia, a moja Agata jeszcze po dworze nie śmiga, ale właśnie z niemowlęcych nie mogłam jej dopasować żadnych. Te mają sztywną piętę i miękką podeszwę więc chyba ok . Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-04-11 o 22:31 |
|
|
|
|
|
#498 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Odważna dziewczynka!Po drugie: grzywka odrośnie, ale...następnym razem trzeba będzie przejść jakiś szybki kurs Po trzecie: Twoja też nie pozwala Ci nic zrobić w kuchni?!!!! Jak ja tam jestem to jest mega darcie, wieszanie się na nodze, no nic nie moge zrobić, ale akurat sie cieszę bo dzięki temu nie muszę gotowac w domu tylko chodzimy do restauracji bo męża to irytowało ![]() Po czwarte: wsadzasz ją do zlewu???? Po piate: ech...dojrzewają nam szybko te bobaski Choć moja dalej głupolek![]() Co do chodzenia to my tez zaliczamy coraz więcej kroczków ![]() Gaabbi, ratunku!!! To Twoja pralka smierdziała???!!!:brzydal : ja z moja mam ten sam problem!!! Używam calgonit, jakis tam płyn do czyszczenia bębna i nic!!! Coś tam o sodzie pisałaś??? ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
a to może mi sie coś pokiełbasiło.. to niemozliwe , zeby u nas była inna cena. pewnie coś pomieszałam :/
Ewunia - normalnie masz domu Gwiazdę ! ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
moje dziecie nas nie oszczedza i znowu obudzilo sie punkt 6.00 ![]() Mam pytanie, czy takie doczepiane foteliki do rowerow sa bezpieczne? Czy nasze dzieci moga juz w takich jezdzic? |
|
|
|
|
#502 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gdzie kupowałaś buciki?są super.---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
też mamy ochotę taki zakupić.
|
|
|
#503 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodziło mi o to czy mozna karmic , gdy sie jest w nast. ciąży, bo naprawde czytałam wiele róznych opinii. a blog super ![]() Chyba przyjade do Was na wyżerke jak takie rzeczy wsuwacie ![]() Cytat:
Teraz to nawet dokładnie nie wiemy kiedy przyjedzie ![]() A Ty co na jego wyjazd za granice? Cytat:
chodzi mi o karmienie podczas następnej ciąży. Ostatnio pod tym katem wertuje internet i czytałam wiele opinii, że jeśli wyniki są w normie mozna karmic. Ale opinii podzielonych jest mnóstwo. Cytat:
Dlatego co mi tam.. karmic tandem musi byc faaaajnie ![]() Cytat:
(p.s. tez nie zdazylam umyc okien przed swietami.. ) Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- pochwaliłam wczoraj pogodę i dzis u mnie pada
|
|
|
#504 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Filip nosił buty Bartkowe Szymon ma jakieś zwykłe za 50zł,ale zawsze mierzę na stopę,raz kupiłam buty za ponad 100zł i musiałam je oddać komuś bo Filip w domu stwierdził że go cisną![]() Szymcio przespał drugą w swoim życiu całą noc I coraz bardziej odważa się chodzić,pomyka już po całym pokoju ale z pokoju nie wyjdzie
|
|
|
|
|
|
#505 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Ewunia, córcie masz piękną
![]() W ogóle, fajnie, że wróciłaś do wątku Cytat:
Tak, wczoraj było u nas bardzo ciepło. W cieniu było około 13 stopni Dzisiaj pada deszcz Ale dobrze, niech popada, to się drzewa zazielenią i będzie już prawdziwa wiosna Brawo za postępy!!! Ja też zauważam z dnia na dzień progres w rozwoju intelektualnym Hani i cieszy mnie to przeogromnie Hania zrobiła się bardzo przytulajska, jasno komunikuje swoje potrzeby, dużo gada, potrafi się zająć sobą, ale i lubi bawić się z Rodzicami Cytat:
Cytat:
![]() Tak, to mnie śmierdziała pralka Niestety, problem co jakiś czas powraca, ale już baaardzo rzadko. Co jakiś czas gotuję sodę w pralce tzn. nastawiam pustą pralkę na 90 stopni, a do pojemnika na proszek wsypuję całą paczkę (saszetkę) sody. Oprócz tego zostawiam na noc otwartą pralkę, ale to robiłam w sumie zawsze. Poza tym proszek do prania wsypuję do bębna, a nie do pojemnika na proszek, żeby się nigdzie nie odkładał i często wlewam do prania vanish Zrezygnowałam z płynu do płukania. Wlewam czasami, ale bardzo rzadko, może raz na 50 prań Cytat:
Cytat:
I tutaj nie chodzi o jakość mleka, czy coś takiego, ale o OKSYTOCYNĘ, która się wydziela w organizmie matki podczas karmienia. A, jak wiemy, oksytocyna jest również odpowiedzialna za skurcze macicy i może to karminie spowodować poronienie
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-04-12 o 09:31 |
|||||
|
|
|
|
#506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdy mowi co innego i badz tu człowieku mądry ![]() Moja koleżanka urodziła wczoraj przed północą ![]()
Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-04-12 o 09:41 |
|
|
|
|
|
#507 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do dziewczyn uzywajacych pieluszek wielorazowych - jak to z nimi jest? Co trzeba miec a co nie, czytalam troche ale jakos dla mnie za duzo tych wszystkich rzeczy do tego potrzeba? I czy jest sens przerzucic sie na wielorazowe teraz prawie przed roczkiem? Myslalam nad tym bo zbliza sie lato a olafa w zeszle lato kazde pieluszki odparzaly
nie mogl miec ani chwili mokro.. Przetestowalam wszystkie i to nie wina zadnych z nich bo jak byla gorsza pogoda to nic nie odparzalo. Boje sie ze to wroci..Poza tym wlasnie leze z malym w lozku (!) gorna dwojka mu wychodzi i nie umial zasnac, budzis sie z placzem co chwile a jak go przytulam to jakos na razie spi o pracy dzis chyba moge zapomniec
|
|
|
#508 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
hejo
![]() Renatka, a co, przekonałaś tzta jednak do następnego dziecka? Cytat:
![]() A brak laleczki w wózku jej chyba nie przeszkadza ![]() Cytat:
Odnośnie tych fotelików - są dosyć bezpieczne takie, niektóre mają też regulacje siedzonka (że może być położone trochę). Z tym że wiadomo, że jak się rower przewraca, to razem z fotelikiem. Poza tym dziecko jest mocno narażone na wiatr itd, trzeba sprawdzać, czy nie jest za zimno (bo my się rozgrzewamy na rowerze, a maluch siedzi tylko z tył owiewany). Ja jednak bardzo polecam przyczepkę chariot ![]() Cytat:
ja osobiście też sobie nie wyobrażam, ale jak kto chce.Ale właściwości mleka są niesamowite ![]() A Borys super. Jakiś taki starszy mi się wydaje niż mój Anton... Może to ta huśtawka tak postarza ![]() Cytat:
![]() I właśnie, jak to robisz z tym zmywaniem naczyń z Oliwką w zlewie? |
||||
|
|
|
|
#509 |
|
Zakorzenienie
|
pola- póki co niestety niet, zbieram info
|
|
#510 | ||
|
Raczkowanie
|
U nas znowu brzydka pogoda
![]() Po 12 ide do lekarza bo od tygodnia mecze sie z gardlem. Ogolnie z takimi pierdołami nie chodze do lekarza, ale cos mi w gardle wyroslo i nie dosc, ze boli to nie moge ani jesc ani pic. Co do bucikow. Bedac w Anglii udalo nam sie kupic nowe buty ecco za 20 funtow ( chyba pisalam) i jestem z nich super zadowolona. Jak mloda z nich wyrosnie to bedziemy sie zaopatrywac w Bartku, Smyku lub w te Elefanteny. Ostatnio widzialam tez ladne buciki w Bata/Bacie ( nie wiem czy to odmieniac), wydawaly sie solidne, wiec mozna tez je brac pod uwage. Cytat:
![]() [QUOTE=Gaabbi;40268591] Tak, wczoraj było u nas bardzo ciepło. W cieniu było około 13 stopni Dzisiaj pada deszcz Ale dobrze, niech popada, to się drzewa zazielenią i będzie już prawdziwa wiosna Brawo za postępy!!! Ja też zauważam z dnia na dzień progres w rozwoju intelektualnym Hani i cieszy mnie to przeogromnie Hania zrobiła się bardzo przytulajska, jasno komunikuje swoje potrzeby, dużo gada, potrafi się zająć sobą, ale i lubi bawić się z Rodzicami To ja chce cieplej niedzieli! Mamy zaplanowany dlugasny spacer i zabawe pilka w parku ![]() Nasze dzieciaki, nie ma co ukrywac, staja sie coraz fajniejsze Ten pierwszy rok w zyciu dzieci jest mega przelomowy.. Pomyslec, ze moja Oliwa dokladnie11 miesiecy temu sie urodzila i w skrocie potrafila tylko plakac, jesc i narobic w pieluche :P Cytat:
Dziekuje za informacje ws. fotelikow. Zastanawialam sie nad przyczepka, ale my po pierwsze rzadko kiedy bedzie jezdzic rowerem ( bo tylko wtedy kiedy bedziemy u siebie w rodzinnym miescie), po drugie, tylko w cieple dni, a po trzecie boje sie, ze wydam duzo pieniedzy na przyczepke, a Oliwa nie bedzie chciala w niej jezdzic. Ale temat przemysle, bo rzeczywiscie i bezpieczniej i mniej w niej wieje. Ciezko sie jedzie z taka przyczepka, trzeba jakos wiekszy łuk na zakretach robic? I jak ta przyczepka w srodku wyglada? Tam jest jakies siedzenie z pasami? Jest mozliwosc, zeby dziecko spalo w pozycji lezacej? I ostatnie pytanie, sa tam jakies "okienka"? Zeby przy upalach dziecko sie nie ugotowalo A ze zmywaniem to robilam tak, ze do jednej komory napuszczalam troszke wody, zdejmowalam jej pampersa i ona sobie siedziala w niej zadowolona, a w drugiej zmywalam naczynia Nie zmywalam tak za kazdym razem, bo czesto ogarnialam kuchnie jak M wracal do domu, ale od czasu do czasu bywalo i tym sposobem mialam pozmywane bez sluchania jekow, placzu i histerii :P
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:55.

Ale niie musisz

A takie sesje wychodzą najlepiej. My braliśmy ślub w październiku i od razu wiedzieliśmy, że plener będziemy robić w podróży poślubnej i to był strzał w dziesiątkę. Te zdjęcia w życiu mi się nie znudzą, mogę je oglądać i oglądać bez końca
dla małej

Własnie czytam, czy to normalne.
Za tydzień idę do gina to zobaczymy co mi powie, pewnie będzie trzeba wywołać
Ma któraś z Was pco?

) i był ubrany tak : 

13.08.2011