Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-11, 14:56   #481
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
pola- i własnie dlatego zamierzam jeszcze pokarmic i tak siedzę w domu, mlekiem mnie zalewa wrecz poki co.. a same korzysci i wogodniej mi

Dziewczyny, a jak to tak naprawdę jest z karmieniem piersią a ewentualną ciąża? słysząłam rozne opinie
chodzi Ci o zajście w ciążę?
Generalnie jest tak, że laktacja pobudza produkcję prolaktyny, a ta z kolei hamuje działanie hormonów FSH i LH, które sa odpowiedzialne za jajeczkowanie.
Z tym że to wszystko jest zależne od tego, jak często jest karmione dzecko, czy także w nocy, jak długo.

Więc generalnie karmiąc piersią możesz zajść w ciążę Ale niie musisz
tu masz dokładnie wszystko opisane
http://28dni.pl/pomoc/obserwacja_po_porodzie

A, Rinco, ja miałam stwierdzone PCO. Ale liczę na to, że wszystko wróciło do normy (w ciążę zaszłam bez żadnych stymulacji sztucznych)

I jeszcze w kwestii przepisów. Ostatnio zachwyciłam się koktajlami:
http://www.truffle-in-a-rum-chocolat...rch?q=smoothie
(polecam zresztą całego bloga)
A Antoś dzisiaj jadł kulki ryżowe z bazylią, awokado i buraka. Wieczorem będzie pieczona pierś kaczki z patatem
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 15:17   #482
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
Z formalnościami nie ma problemu znależlismy Polkę która nam załatwia wszytsko prywatnie. Bierzemy ślub w urzędzie ze wzgledu na koszty, w urzedzie 50 euro na plazy 700 euro sam ślub jeszcz dochodza tłuamczenia i tłumacz. Ale sesje zrobimy na plaży.
Generalnie super pomysł ze ślubem far far away A takie sesje wychodzą najlepiej. My braliśmy ślub w październiku i od razu wiedzieliśmy, że plener będziemy robić w podróży poślubnej i to był strzał w dziesiątkę. Te zdjęcia w życiu mi się nie znudzą, mogę je oglądać i oglądać bez końca

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
A Antoś dzisiaj jadł kulki ryżowe z bazylią, awokado i buraka. Wieczorem będzie pieczona pierś kaczki z patatem
O matko jakie pyszności dostaje ten Twój potomek. Na samą myśl ślinka cieknie.
Stary 2013-04-11, 15:39   #483
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Moja corunia zrobila właśnie 5 kroczków

Dzisiaj ładne słonko i ciepło. Ubieracie dzieci jeszcze w kombinezon czy w kurteczke? Nie wiem jak ja ubrac na spacer.
dla małej

Dzisiaj jeszcze ubrałam Tosię w cieńszy kombinezon ale spokojnie mogłam jej założyć cieńszą wiosenną kurteczkę i bawełnianą czapkę. Jutro tak zrobię, o ile pogoda się nie popsuje, bo właśnie słońce gdzieś zniknęło :/

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
-----

8 ----------

Tak w ogóle to dzięki wszystkim za odpowiedz w sprawi snu

Że tak Was jeszcze dziewczyny pomęczę to ile Wasze dzieci razy chodzą spać?

-
Raz do niedawna raz na 30 min ale ostatnio, od kiedy jest bardzo aktywna raz na 1-1,5 h

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość

ja też chcę córeczkę
A ja teraz chcę mieć synka

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Dziecko mojej jednej koleżanki strasznie wysypało po Persilu a dziecko innej koleżanki po Wizirze, więc jakoś je omijam, tym bardziej że Paula jest alergikiem. Te droższe proszki są bardziej pachnące, mają różnorakie dodatki, nie koniecznie dobre dla małego dziecka.
Dobrze wiedzieć.
Ja prałam w Loveli, ostatnio przeszłam na Dzidziusia ( podoba mi się zapach).

Cytat:

muszę się wyżalic.. TŻ wyjeżdża 19kwietnia na półtora miesiaca..
buuuu :/
mój mówi, że teraz będzie szukał pracy za granicą i jak coś znajdzie to pojedzie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość

A propos rodziców "z parciem". Ostatnio byłam w szoku gdy dowiedziałam się, że znajome mojego tż-ta, które od czasów szkolnych były bardzo blisko przestają powoli ze sobą utrzymywać bo jedna z nich źle się czuje z tym, że jej córka ma mniej zębów niż córka tej drugiej :P To jest dopiero numer. Nie ogarniam!
padłam

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
30 minut to całkiem dobry czas Szymon zasypia 1,5h
I u nas tak się zdarza nie raz

Cytat:

Aha, i mam pytanie do dziewczyn kp. W ciągu dni jak często karmicie? I czy to wg schematu, czy dalej na żądanie?
Ja staram się juz trochę ograniczać cyca, staram się jak najwięcej mu dawać normalnego jedzenia, tak żeby się najadał. No i był moment że cycio był na dzień dobry (koło 6), potem po pierwszej drzemce(koło 10-11) potem jeszcze po popołudniowej drzemce (koło 16) i na dobranoc. W międzyczasie 3-4 razy jadł "normalne" jedzenie. No i woda z bidona albo ziółka
Ale jak miał ten katarek, to dawałam mu częściej, żeby sie najadł przeciwciał no i żeby pił dużo.
Ja kp 3 razy dziennie, 2x rano i przed snem, od przyszłego tygodnia chyba znów eliminuję jedno karmienie. Chcę skończyć kp do roczku Antosi, na pocz. czerwca wyjeżdżam też do rodziców na wieś, więc to też jest dobra okazja, żeby skończyć przygodę z kp

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Dostalam okresu Własnie czytam, czy to normalne.
Ehh, brzuch pobolewa i czuje sie niezbyt fajnie, 1,5 roku bez niego, a tu pojawił się.

Mamy kp a u Was jak z tym ?
Ja miałam @ 3 razy, 1 dzień bolesny jak przed ciążą, obfitość też bez zmian.

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość

Ok dodaje grzywke... jaka byla i jaka jest Cale szczescie wlosy szybko jej rosna. Ogolnie to grzywke scinalam jej juz 4 razy.
I dodaje jeszcze, jak Oliwa zwiedzala lotnisko
Super grzywka widzę, że Oliwka się jednym słowem rozgościła na lotnisku.

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 16:23   #484
Gaabbi
Wtajemniczenie

Martula, nieźle Ci to cięcie wyszło

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Ja już 1,5 roku nie miałam @ i dobrze mi z tym Ale podejrzewam, że to przez to, że mam pco Za tydzień idę do gina to zobaczymy co mi powie, pewnie będzie trzeba wywołać Ma któraś z Was pco?
a co to jest pco?

Cytat:
Ma któraś książkę Zaklinaczka dzieci Tracyy Hogg np. w formacie pdf?
ja mam, ale w formie papierowej.

Cytat:

Dziewczyny, a jak to tak naprawdę jest z karmieniem piersią a ewentualną ciąża? słysząłam rozne opinie

my po spacerku, jak ciepło
u mnie 15stopni i słoneczko.. a wszystkie dzieci na spacerach (i to te starszaki, min. w wieku naszych dzieci) ubrane jak za mroźna zime: kombinezony, koce pod sama brodę, te osłonki na wozki.. no szok
Wszyscy patrzyli na mnie jak na dziwoląga, moje dziecko w kurteczce i pod lekkim kocykiem a, i bez rękawic! wyrodna matka jestem
ale o co pytasz? Czy można zajść, jak się karmi piersią? TAK. Czy trzeba odstawić, jak się zajdzie? TAK.

No to my byłyśmy dzisiaj jeszcze bardziej roznegliżowane, bo Hania kocyka nie miała :P Była w kurteczce wiosennej, spodniach i trampkach. Miała wiosenną, cienką, bawełnianą czapkę i apaszkę na szyi
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 17:03   #485
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli chodzi o zajście w ciążę to jeśli kobieta karmi wyłącznie piersią i dziecko nie jest dokarmiane ani dopajane to wtedy na 100% nie zajdzie się w ciążę przez pierwszych chyba 35 dni (o ile dobrze pamiętam, albo coś koło tego). Potem już wszystko się może zdarzyć

Cytat:
A, Rinco, ja miałam stwierdzone PCO. Ale liczę na to, że wszystko wróciło do normy (w ciążę zaszłam bez żadnych stymulacji sztucznych)

Ja też zaszłam bez stymulacji, ale teraz chyba wszystko wróciło do "normy"

Kiedy Ty masz czas robić te wszystkie smakołyki? Serio pytam Jak Antoś śpi? Czy wieczorami? Czy przy nim? Ja przy Sebie nic nie jestem w stanie zrobić, bo on wymaga ciągłej uwagi, trzeba się z nim bawić itd.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
a co to jest pco?
Zespół policystycznych jajników, takie schorzenie, utrudniające trochę życie
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 17:20   #486
pola_m
Wtajemniczenie

Rinco, to antosiowe jedzenie wbrew pozorom bardzo proste jest.
Ryż gotuje się sam, a kulki formuję, jak Młody siedzi już w krzesełku. Kroję upieczone wcześniej buraki, awokado i już
Częściowo coś przygotowuję jak śpi, czasem bawi się na dywanie, ale na ogół z nim siedzącym na podłodze w kuchni.
Stary 2013-04-11, 18:29   #487
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Dostalam okresu Własnie czytam, czy to normalne.
Ehh, brzuch pobolewa i czuje sie niezbyt fajnie, 1,5 roku bez niego, a tu pojawił się.

Mamy kp a u Was jak z tym ?

U nas wczoraj usypianie poszło fajnie, ale znów nocka taka sama.
A dzisiaj jest pieknie słonecznie i poźniej idziemy na spacerek, moze na plac zabaw pójdziemy na troszkę.
ja dostałam po 5 miesiącach chyba, także my już z Ciotką jestesmy za pan brat też mnie boli brzuch bardziej niż przed ciażą :/ za każdym razem. Może dlatego, że macica jest bardzo jeszcze obkurczona.
Cytat:
Ja miesiączkuję już od jakiegoś czasu, ale bezboleśnie.

Ja też uważam, że zostawianie cen, to nic złego. Chociaż sama ceny odcinam, zamazuję
Ale w dzisiejszych czasach, gdzie można sprawdzić np. w necie, co ile kosztuje, ukrywanie ceny jakby straciło sens. Poza tym, w wielu sklepach istnieje możliwość oddania, wymiany towaru więc może stąd te ceny i paragony przy prezencie.
ja też usuwam ceny, odcinam, albo zamazuję. Czasem jak kupuję komuś jakiś ciuch, albo wysylam ciuchy chrześnicy paczką to nawet paragon wysyłam jakby jej się nie podobało to niech idzie i sobie wymieni na coś innego. Uprzedzam jej mamę i mówię, dlaczego tak robię. Uważam, że to praktyczne po prostu . A ciuchy kupuję w sieciówkach więc i tak każdy może sprawdzić ile kosztowały.
Może dlatego ten paragon znalazł się razem z prezentem ? Żeby w razie niezadowolenia oddać lub wymienić ?
Cytat:

kurczę, no ja tez planowałam odstawić jakoś w leci i chciałam teraz ograniczać trochę, żeby zostało karmienie na dzień dobry i na dobranoc...
Ale z drugiej strony, trafiłam ostatnio na artykuł o mleku mamy, np
"mleko kobiece jest substancją żywą. Często powtarzamy to zdanie, ale nie mam pewności, czy jest jasne, o co naprawdę w tym chodzi. Wyobraźmy sobie dziecko, które chodzi po podłodze czy podwórku i, jak to jest w jego naturze, bierze do buzi wszystko, co znajdzie. Kamień, patyk, koci żwirek, piasek, trawkę itd. Wskutek tego w jego buzi pojawiają się bakterie. Kiedy dziecko zostanie przystawione do piersi po wesołej zabawie te bakterie przekazuje mamie. I ona NATYCHMIAST wytwarza odpowiedź immunologiczną, czyli ochronę na te konkretne bakterie. I przekazuje je od razu w mleku, które dziecko właśnie pije. Znasz jakiś inny preparat, który tak działa? Bo ja nie. To jest tylko jeden przykład. Mleko mamy zmienia się w trakcie jednego karmienia, w zależności od pory dnia, roku i pogody za oknem. Dziecko potrzebuje protein? Proszę bardzo – w mleku jest odpowiednia ilość protein. Więcej tłuszczów? Uprzejmie proszę – już organizm mamy odpowiada na te potrzebę. Więcej witaminy B w stosunku do np. witaminy A? Nie ma problemu – mleko się dostosuje. Powiem więcej – kiedy mama karmi tandem, czyli starszaka i malucha, jej organizm (poza okresem noworodkowym) dostosowuje mleko w zależności od potrzeb dzieci. Dla jednego tak, dla innego inaczej. Organizm mamy to precyzyjna fabryka, w której wytwarzana jest najdoskonalsza substancja."(źródło)
mama karmi tandem ???? o ja cię no nie wyobrażam sobie tego ( ani jej piersi :P ) .

_agata ?????????????????????????

_millena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 18:40   #488
_millena
Zadomowienie

Cytat:
No to my byłyśmy dzisiaj jeszcze bardziej roznegliżowane, bo Hania kocyka nie miała :P Była w kurteczce wiosennej, spodniach i trampkach. Miała wiosenną, cienką, bawełnianą czapkę i apaszkę na szyi
Borys wczoraj był ubrany tak :
IMG-20130408-WA0000.jpg

A dziś w ramach spaceru sprzątaliśmy balkon i mylismy okna ( taaaak.. bo na święta nie zdążyłam ) i był ubrany tak :
[UNSET].jpg

Stary 2013-04-11, 18:54   #489
onething
Zadomowienie

Hej, Gabi możesz napisać jakie wskazówki dał ci lekarz odnośnie odstawiania od piersi?

Mamy które używają pieluch DADA, czy one wszystkie tak śmierdzą? Skończyły nam się Huggies i nie mogę nigdzie ich dostać w roz.4, więc z musu kupiłam Dady,ale mają plastikowy, chiński zapach (IMO)
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 19:09   #490
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Hej, Gabi możesz napisać jakie wskazówki dał ci lekarz odnośnie odstawiania od piersi?

Mamy które używają pieluch DADA, czy one wszystkie tak śmierdzą? Skończyły nam się Huggies i nie mogę nigdzie ich dostać w roz.4, więc z musu kupiłam Dady,ale mają plastikowy, chiński zapach (IMO)
Borys używa pieluch Dada i jak dla nas są super, przerzucilismy się na nie z Pampersów. Dla mnie Pampersy właśnie śmierdzialy, rano nie dało się wejść do sypialni tak ... waliło. No i Pampersy nam przeciekały. Niedawno nawet próbowałam wrócić do Pampersów, ale tylko się wściekłam ! I wróciłam z powrotem do Dad.

Stary 2013-04-11, 19:21   #491
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:

tez w sumie nei wiem o czym mowisz, ostatnio przezucilam sie z pampersow na dady, wielkiej roznicy nie widzE

a teraz dady w promocji w biedrze, 50zl za 2 paczki

Co do ubioru wiosennego tez juz w zimowej kurtce ani dzis ani wczoraj Leon nie byl. UBrany byl w gruby polar, czape, trampki.

Trampki Befado zamowilam przez neta, lekko za duze przyszly
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 19:46   #492
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
tez w sumie nei wiem o czym mowisz, ostatnio przezucilam sie z pampersow na dady, wielkiej roznicy nie widzE

Co do ubioru wiosennego tez juz w zimowej kurtce ani dzis ani wczoraj Leon nie byl. UBrany byl w gruby polar, czape, trampki.

a po ile pieluch ? bo do tej pory płaciłam 22 zł za paczkę 54 szt, to chyba żadna promocja

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Właśnie , apropos butów... Borys ma chyba wysokie podbicie.. bo za jasnego grzyba nie mogę mu wcisnąć nóżki w buty, które powinny być na niego dobre. Jest tu jeszcze jakieś dziecko z takim "problemem" ? Czy mamy mogą polecić jakiegoś producenta , który robi buciki dla dzieci z wysokim podbiciem ?

Stary 2013-04-11, 21:12   #493
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
mi 3 z dad tak śmierdziały i przeciekały kupujemy pampers sleep & play często są promocje i ceny bardzo zbliżone do dad,ostatnio za paczkę 4 - 50sztuki zapłaciliśmy 26zl i nam nie przeciekają... pachną szczególnie gdy są mocno zasikane.. nie testuję innych bo właśnie te tanie z marketów wychodzą podobnie cenowo a te są w miarę ok więc nie sprawdzam dalej jakoś nie mam zaufania... może niepotrzebnie

Krystianek złapał jakiegoś wirusa trochę gorączkował, ale już sytuacja jest opanowana

ja ćwiczę z Mel B. mam takie zakwasy na brzuchu, że nie mogę kichnąć oby jakieś efekty tego były...
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 21:14   #494
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

To chyba zależy od tego, jak kobieta chce odstawiać od piersi. Ja powiedziałam lekarce, że chcę to robić stopniowo i któreś karmienie mogę na razie zostawić. Zalecenia były takie:
wyeliminować jedno karmienie i zastąpić jogurtem naturalnym, a po jakimś czasie wyeliminować drugie karmieni i zastąpić mm. Z jogurtem już radzimy sobie świetnie, a drugie karmienie zaczęłyśmy odstawiać dzisiaj więc jeszcze nie wiem jak pójdzie Mm na razie Hania nie tyka. Dzisiaj podałam Jej drugi raz jogurt
Ale Hania jest bezproblemowym dzieckiem i nie wnosi absolutnie żadnych sprzeciwów w związku z odstawianiem. Zostawiłam Jej póki co poranne i wieczorne karmienie i jet ok.

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

Wczoraj byłam w biedronce i nie było żadnej promocji na DADY

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
a po ile pieluch ? bo do tej pory płaciłam 22 zł za paczkę 54 szt, to chyba żadna promocja
U nas DADY są po 28,99
Stary 2013-04-11, 21:18   #495
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]Właśnie , apropos butów... Borys ma chyba wysokie podbicie.. bo za jasnego grzyba nie mogę mu wcisnąć nóżki w buty, które powinny być na niego dobre. Jest tu jeszcze jakieś dziecko z takim "problemem" ? Czy mamy mogą polecić jakiegoś producenta , który robi buciki dla dzieci z wysokim podbiciem ?
U nas był ten problem! jeden bucik wchodził, a drugi za cholere nie chcial wejśc. Mała podkurczała palce i nie dało się go włożyć. Wciskałam go jakoś byle się trzymał i czekałam. W pewnym momencie mała rozluźniała palce i but leżał dobrze.

A my teraz na spacerki chodzimy ubrane tak....
I chodzimy z naszym wózeczkiem, ale znowu zapomniałam wsadzić do wózeczka laleczke
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3028_1024.jpg (83,0 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3031_1024.jpg (183,7 KB, 89 załadowań)
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 22:14   #496
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

Super grzywka widzę, że Oliwka się jednym słowem rozgościła na lotnisku.
bo ona bardzo modna dziewoja jest.. A na lotnisku czula sie jak u siebie w domu... podeszla na czworaka do jakiejs mlodej dziewczyny co na laptopie ogladala film i zaczela zagladac jej do komputera Dziewczyna nie miala nic przeciwko i chwile sobie razem ogladaly, hehe
Cytat:
Martula, nieźle Ci to cięcie wyszło

No baaa... fach mam w reku Siostra chciala zebym pocieniowala jej wlosy.. jak to zobaczyla stwierdzila, ze sie zastanowi jeszcze.

U Was tak cieplo?Jeju zazdroszcze. U nas ok. 8 st. plus wiatr i deszcz Dlatego my caly czas w zimowej kurtce.
Cytat:
Załącznik 5205475

A dziś w ramach spaceru sprzątaliśmy balkon i mylismy okna ( taaaak.. bo na święta nie zdążyłam ) i był ubrany tak :
Załącznik 5205474
JAki fajny pomocnik Moze i mi by pomogl? Mysle, ze dogadaliby sie z Oliwa i zgranie ze soba dzialali
Cytat:
Borys używa pieluch Dada i jak dla nas są super, przerzucilismy się na nie z Pampersów. Dla mnie Pampersy właśnie śmierdzialy, rano nie dało się wejść do sypialni tak ... waliło. No i Pampersy nam przeciekały. Niedawno nawet próbowałam wrócić do Pampersów, ale tylko się wściekłam ! I wróciłam z powrotem do Dad.
U mnie to samo. Z pampersow przeszlam na Dady. Po pierwsze, nie zauwazylam znaczacej roznicy w jakosci, a po drugie ostatnimi czasy mloda po pampersach wysypywalo w okolicach intymnych. Po Dadzie jest ok, wiec bede sie juz trzymac tych
Cytat:

Wczoraj byłam w biedronce i nie było żadnej promocji na DADY

U nas DADY są po 28,99
U mnie tez taka cena, ale dzis bylam w biedrze i promocja byla. Moze na dniach sie pojawila
Cytat:

I chodzimy z naszym wózeczkiem, ale znowu zapomniałam wsadzić do wózeczka laleczke
Ale masz modnisie w domu Oliwa na wiosna ma taki sliczniutki czerwony plaszcz, sama z checia taki bym chciala, i nie moge sie doczekac kiedy mlodej go naloze

Mloda juz normalnie chodzi, jestem zaskoczona, ze tak szybko to poszlo. Myslalam, ze dluzej bedzie sie doszkalac, a tu cale mieszkanie przechodzi. W ogole z dnia na dzien robi sie taka kumata, coraz bardziej smieszna, mozna sie z nia sensowanie pobawic, wyraza swoje potrzeby i emocje, coraz lepiej idzie sadzanie na nocniku i troszke jakby mniej jest marudna. Dzis udalo mi sie pozmywac naczynia bez wsadzania jej do zlewu i bez gorzkich zali, a to spory sukces zwazywszy na jej awersje do kuchni i wszelakich prac w niej wykonywanych. Strasznie jestem z niej dumna i w koncu zaczynam sie z nia bawic majac przy tym frajde

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2013-04-11 o 22:17
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 22:24   #497
doris888
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Właśnie , apropos butów... Borys ma chyba wysokie podbicie.. bo za jasnego grzyba nie mogę mu wcisnąć nóżki w buty, które powinny być na niego dobre. Jest tu jeszcze jakieś dziecko z takim "problemem" ? Czy mamy mogą polecić jakiegoś producenta , który robi buciki dla dzieci z wysokim podbiciem ?
ja miałam ten problem u nas dopasowałyśmy Elefanteny , o takie: ( na zdjęciu tak nie widać ale są wysokie na podbiciu- jest spora regulacja) http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...arki/elefanten
to są niby buty do chodzenia, a moja Agata jeszcze po dworze nie śmiga, ale właśnie z niemowlęcych nie mogłam jej dopasować żadnych. Te mają sztywną piętę i miękką podeszwę więc chyba ok .

Edytowane przez doris888
Czas edycji: 2013-04-11 o 22:31
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 22:30   #498
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
bo ona bardzo modna dziewoja jest.. A na lotnisku czula sie jak u siebie w domu... podeszla na czworaka do jakiejs mlodej dziewczyny co na laptopie ogladala film i zaczela zagladac jej do komputera Dziewczyna nie miala nic przeciwko i chwile sobie razem ogladaly, hehe

No baaa... fach mam w reku Siostra chciala zebym pocieniowala jej wlosy.. jak to zobaczyla stwierdzila, ze sie zastanowi jeszcze.

U Was tak cieplo?Jeju zazdroszcze. U nas ok. 8 st. plus wiatr i deszcz Dlatego my caly czas w zimowej kurtce.

JAki fajny pomocnik Moze i mi by pomogl? Mysle, ze dogadaliby sie z Oliwa i zgranie ze soba dzialali

U mnie to samo. Z pampersow przeszlam na Dady. Po pierwsze, nie zauwazylam znaczacej roznicy w jakosci, a po drugie ostatnimi czasy mloda po pampersach wysypywalo w okolicach intymnych. Po Dadzie jest ok, wiec bede sie juz trzymac tych

U mnie tez taka cena, ale dzis bylam w biedrze i promocja byla. Moze na dniach sie pojawila

Ale masz modnisie w domu Oliwa na wiosna ma taki sliczniutki czerwony plaszcz, sama z checia taki bym chciala, i nie moge sie doczekac kiedy mlodej go naloze

Mloda juz normalnie chodzi, jestem zaskoczona, ze tak szybko to poszlo. Myslalam, ze dluzej bedzie sie doszkalac, a tu cale mieszkanie przechodzi. W ogole z dnia na dzien robi sie taka kumata, coraz bardziej smieszna, mozna sie z nia sensowanie pobawic, wyraza swoje potrzeby i emocje, coraz lepiej idzie sadzanie na nocniku i troszke jakby mniej jest marudna. Dzis udalo mi sie pozmywac naczynia bez wsadzania jej do zlewu i bez gorzkich zali, a to spory sukces zwazywszy na jej awersje do kuchni i wszelakich prac w niej wykonywanych. Strasznie jestem z niej dumna i w koncu zaczynam sie z nia bawic majac przy tym frajde
Po pierwsze: co do zawierania znajomości na lotnisku to Odważna dziewczynka!

Po drugie: grzywka odrośnie, ale...następnym razem trzeba będzie przejść jakiś szybki kurs

Po trzecie: Twoja też nie pozwala Ci nic zrobić w kuchni?!!!! Jak ja tam jestem to jest mega darcie, wieszanie się na nodze, no nic nie moge zrobić, ale akurat sie cieszę bo dzięki temu nie muszę gotowac w domu tylko chodzimy do restauracji bo męża to irytowało

Po czwarte: wsadzasz ją do zlewu????

Po piate: ech...dojrzewają nam szybko te bobaski Choć moja dalej głupolek

Co do chodzenia to my tez zaliczamy coraz więcej kroczków

Gaabbi, ratunku!!! To Twoja pralka smierdziała???!!!:brzydal : ja z moja mam ten sam problem!!! Używam calgonit, jakis tam płyn do czyszczenia bębna i nic!!! Coś tam o sodzie pisałaś???

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
ja miałam ten problem u nas dopasowałyśmy Elefanteny , o takie: http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...arki/elefanten
Moja koleżanka też polecała buciki z elefanten
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 22:44   #499
_millena
Zadomowienie

Cytat:
U nas DADY są po 28,99
a to może mi sie coś pokiełbasiło.. to niemozliwe , zeby u nas była inna cena. pewnie coś pomieszałam :/

Ewunia - normalnie masz domu Gwiazdę !

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
ja miałam ten problem u nas dopasowałyśmy Elefanteny , o takie: ( na zdjęciu tak nie widać ale są wysokie na podbiciu- jest spora regulacja) http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...arki/elefanten
to są niby buty do chodzenia, a moja Agata jeszcze po dworze nie śmiga, ale właśnie z niemowlęcych nie mogłam jej dopasować żadnych. Te mają sztywną piętę i miękką podeszwę więc chyba ok .
dziięki, pójdziemy sprawdzić w takim razie elefanteny

Stary 2013-04-12, 08:22   #500
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

Po 22zł dady są jak otwierają biedronkę,tak było u mnie.teraz są po 28,99 i obok jest karteczka że przy zakupie 2 paczek 50zł.
Stary 2013-04-12, 08:22   #501
martula007
Raczkowanie

Witam,
moje dziecie nas nie oszczedza i znowu obudzilo sie punkt 6.00

Mam pytanie, czy takie doczepiane foteliki do rowerow sa bezpieczne? Czy nasze dzieci moga juz w takich jezdzic?
Stary 2013-04-12, 08:27   #502
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
U nas był ten problem! jeden bucik wchodził, a drugi za cholere nie chcial wejśc. Mała podkurczała palce i nie dało się go włożyć. Wciskałam go jakoś byle się trzymał i czekałam. W pewnym momencie mała rozluźniała palce i but leżał dobrze.

Mała jest cudnagdzie kupowałaś buciki?są super.

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:
Witam,

Mam pytanie, czy takie doczepiane foteliki do rowerow sa bezpieczne? Czy nasze dzieci moga juz w takich jezdzic?
Podpinam się pod pytanieteż mamy ochotę taki zakupić.
Stary 2013-04-12, 09:03   #503
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
chodzi Ci o zajście w ciążę?
Generalnie jest tak, że laktacja pobudza produkcję prolaktyny, a ta z kolei hamuje działanie hormonów FSH i LH, które sa odpowiedzialne za jajeczkowanie.
Z tym że to wszystko jest zależne od tego, jak często jest karmione dzecko, czy także w nocy, jak długo.

Więc generalnie karmiąc piersią możesz zajść w ciążę Ale niie musisz
tu masz dokładnie wszystko opisane
http://28dni.pl/pomoc/obserwacja_po_porodzie

Kurde, ja to sie chyba nie umiem wysławiac.. chodziło mi o to czy mozna karmic , gdy sie jest w nast. ciąży, bo naprawde czytałam wiele róznych opinii.

a blog super zapisuje do ulubionych

Chyba przyjade do Was na wyżerke jak takie rzeczy wsuwacie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
buuuu :/
mój mówi, że teraz będzie szukał pracy za granicą i jak coś znajdzie to pojedzie
Mój za granica nie pracuje, ale jego nieobecnosc w domu to standard Teraz to nawet dokładnie nie wiemy kiedy przyjedzie

A Ty co na jego wyjazd za granice?

Cytat:

ale o co pytasz? Czy można zajść, jak się karmi piersią? TAK. Czy trzeba odstawić, jak się zajdzie? TAK.
źle sie wysłowiłam, niedokładnie chodzi mi o karmienie podczas następnej ciąży. Ostatnio pod tym katem wertuje internet i czytałam wiele opinii, że jeśli wyniki są w normie mozna karmic. Ale opinii podzielonych jest mnóstwo.

Cytat:
mama karmi tandem ???? o ja cię no nie wyobrażam sobie tego ( ani jej piersi :P ) .
moje piersi juz teraz nie nadaja sie na pokazywanie nikomu
Dlatego co mi tam.. karmic tandem musi byc faaaajnie

Cytat:
Załącznik 5205475

Załącznik 5205474
jaki on swietny!
(p.s. tez nie zdazylam umyc okien przed swietami.. )

Cytat:

mi nic nie śmierdzi, to nasze ulubione pieluszki. Pampersy są dla mnie mocno przereklamowane.

Cytat:
Śliczna Panna!

Cytat:
gratuluje!

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

pochwaliłam wczoraj pogodę i dzis u mnie pada
Stary 2013-04-12, 09:27   #504
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

Wysokie podbicie ma i Filip i Szymon.Ja nie kupuję firmowych butów teraz z racji ofkors pieniężnych Filip nosił buty Bartkowe Szymon ma jakieś zwykłe za 50zł,ale zawsze mierzę na stopę,raz kupiłam buty za ponad 100zł i musiałam je oddać komuś bo Filip w domu stwierdził że go cisną Szymon ma teraz buty firmy Franco

Szymcio przespał drugą w swoim życiu całą noc
I coraz bardziej odważa się chodzić,pomyka już po całym pokoju ale z pokoju nie wyjdzie

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 09:29   #505
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ewunia, córcie masz piękną Mała elegantka
W ogóle, fajnie, że wróciłaś do wątku
Cytat:

Tak, wczoraj było u nas bardzo ciepło. W cieniu było około 13 stopni Dzisiaj pada deszcz Ale dobrze, niech popada, to się drzewa zazielenią i będzie już prawdziwa wiosna Na niedzielę zapowiadają "upały"

Brawo za postępy!!!
Ja też zauważam z dnia na dzień progres w rozwoju intelektualnym Hani i cieszy mnie to przeogromnie Hania zrobiła się bardzo przytulajska, jasno komunikuje swoje potrzeby, dużo gada, potrafi się zająć sobą, ale i lubi bawić się z Rodzicami Super!

Cytat:
Całkiem fajnie wyglądają te buty.

Cytat:

Co do chodzenia to my tez zaliczamy coraz więcej kroczków

Gaabbi, ratunku!!! To Twoja pralka smierdziała???!!!:brzydal : ja z moja mam ten sam problem!!! Używam calgonit, jakis tam płyn do czyszczenia bębna i nic!!! Coś tam o sodzie pisałaś???

Brawa za kroczki

Tak, to mnie śmierdziała pralka Niestety, problem co jakiś czas powraca, ale już baaardzo rzadko. Co jakiś czas gotuję sodę w pralce tzn. nastawiam pustą pralkę na 90 stopni, a do pojemnika na proszek wsypuję całą paczkę (saszetkę) sody. Oprócz tego zostawiam na noc otwartą pralkę, ale to robiłam w sumie zawsze. Poza tym proszek do prania wsypuję do bębna, a nie do pojemnika na proszek, żeby się nigdzie nie odkładał i często wlewam do prania vanish Zrezygnowałam z płynu do płukania. Wlewam czasami, ale bardzo rzadko, może raz na 50 prań

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Po 22zł dady są jak otwierają biedronkę,tak było u mnie.teraz są po 28,99 i obok jest karteczka że przy zakupie 2 paczek 50zł.
Że ja nie widziałam tej karteczki

Cytat:
Kurde, ja to sie chyba nie umiem wysławiac.. chodziło mi o to czy mozna karmic , gdy sie jest w nast. ciąży, bo naprawde czytałam wiele róznych opinii.
Wg mojej wiedzy, to jak się zajdzie w ciążę, to pierwsze dziecko trzeba od piersi odstawić.
I tutaj nie chodzi o jakość mleka, czy coś takiego, ale o OKSYTOCYNĘ, która się wydziela w organizmie matki podczas karmienia. A, jak wiemy, oksytocyna jest również odpowiedzialna za skurcze macicy i może to karminie spowodować poronienie

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2013-04-12 o 09:31
Stary 2013-04-12, 09:39   #506
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:

Wg mojej wiedzy, to jak się zajdzie w ciążę, to pierwsze dziecko trzeba od piersi odstawić.
I tutaj nie chodzi o jakość mleka, czy coś takiego, ale o OKSYTOCYNĘ, która się wydziela w organizmie matki podczas karmienia. A, jak wiemy, oksytocyna jest również odpowiedzialna za skurcze macicy i może to karminie spowodować poronienie
no i własnie o tym czytałam, że jesli wszystko jest ok, tzn. wyniki badan, jezeli nie ma plamien i bolow brzucha- to nie ma przeszkod by karmic.
Kazdy mowi co innego i badz tu człowieku mądry

Moja koleżanka urodziła wczoraj przed północą a termin miała na 8maja.. no i najlepsze, urodziła chłopaczka, a miała byc na stówke dziewczyna.. nawet jej rozowe akcesoria dałysmy

Edytowane przez Renatka89
Czas edycji: 2013-04-12 o 09:41
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 10:09   #507
minini
Zadomowienie

Mam pytanie do dziewczyn uzywajacych pieluszek wielorazowych - jak to z nimi jest? Co trzeba miec a co nie, czytalam troche ale jakos dla mnie za duzo tych wszystkich rzeczy do tego potrzeba? I czy jest sens przerzucic sie na wielorazowe teraz prawie przed roczkiem? Myslalam nad tym bo zbliza sie lato a olafa w zeszle lato kazde pieluszki odparzaly nie mogl miec ani chwili mokro.. Przetestowalam wszystkie i to nie wina zadnych z nich bo jak byla gorsza pogoda to nic nie odparzalo. Boje sie ze to wroci..

Poza tym wlasnie leze z malym w lozku (!) gorna dwojka mu wychodzi i nie umial zasnac, budzis sie z placzem co chwile a jak go przytulam to jakos na razie spi o pracy dzis chyba moge zapomniec
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 10:25   #508
pola_m
Wtajemniczenie

hejo
Renatka, a co, przekonałaś tzta jednak do następnego dziecka?

Cytat:

Śliczna! Jak laleczka
A brak laleczki w wózku jej chyba nie przeszkadza

Cytat:
Witam,

NAsz obudziło sie dziś o 5. Ale zjadł i jeszcze kimnął do 7.

Odnośnie tych fotelików - są dosyć bezpieczne takie, niektóre mają też regulacje siedzonka (że może być położone trochę). Z tym że wiadomo, że jak się rower przewraca, to razem z fotelikiem. Poza tym dziecko jest mocno narażone na wiatr itd, trzeba sprawdzać, czy nie jest za zimno (bo my się rozgrzewamy na rowerze, a maluch siedzi tylko z tył owiewany). Ja jednak bardzo polecam przyczepkę chariot

Cytat:

no... to już wyższa szkołą jazdy ja osobiście też sobie nie wyobrażam, ale jak kto chce.
Ale właściwości mleka są niesamowite

A Borys super. Jakiś taki starszy mi się wydaje niż mój Anton... Może to ta huśtawka tak postarza

Cytat:
a

Super! Fajnie, gratulacje
I właśnie, jak to robisz z tym zmywaniem naczyń z Oliwką w zlewie?
Stary 2013-04-12, 10:37   #509
Renatka89
Zakorzenienie

pola- póki co niestety niet, zbieram info
Stary 2013-04-12, 10:53   #510
martula007
Raczkowanie

U nas znowu brzydka pogoda

Po 12 ide do lekarza bo od tygodnia mecze sie z gardlem. Ogolnie z takimi pierdołami nie chodze do lekarza, ale cos mi w gardle wyroslo i nie dosc, ze boli to nie moge ani jesc ani pic.

Co do bucikow. Bedac w Anglii udalo nam sie kupic nowe buty ecco za 20 funtow ( chyba pisalam) i jestem z nich super zadowolona. Jak mloda z nich wyrosnie to bedziemy sie zaopatrywac w Bartku, Smyku lub w te Elefanteny. Ostatnio widzialam tez ladne buciki w Bata/Bacie ( nie wiem czy to odmieniac), wydawaly sie solidne, wiec mozna tez je brac pod uwage.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Szymcio przespał drugą w swoim życiu całą noc
I coraz bardziej odważa się chodzić,pomyka już po całym pokoju ale z pokoju nie wyjdzie
Super, oby tak dalej
[QUOTE=Gaabbi;40268591]
Tak, wczoraj było u nas bardzo ciepło. W cieniu było około 13 stopni Dzisiaj pada deszcz Ale dobrze, niech popada, to się drzewa zazielenią i będzie już prawdziwa wiosna Na niedzielę zapowiadają "upały"

Brawo za postępy!!!
Ja też zauważam z dnia na dzień progres w rozwoju intelektualnym Hani i cieszy mnie to przeogromnie Hania zrobiła się bardzo przytulajska, jasno komunikuje swoje potrzeby, dużo gada, potrafi się zająć sobą, ale i lubi bawić się z Rodzicami Super!

To ja chce cieplej niedzieli! Mamy zaplanowany dlugasny spacer i zabawe pilka w parku

Nasze dzieciaki, nie ma co ukrywac, staja sie coraz fajniejsze Ten pierwszy rok w zyciu dzieci jest mega przelomowy..
Pomyslec, ze moja Oliwa dokladnie11 miesiecy temu sie urodzila i w skrocie potrafila tylko plakac, jesc i narobic w pieluche :P

Cytat:

NAsz obudziło sie dziś o 5. Ale zjadł i jeszcze kimnął do 7.

Odnośnie tych fotelików - są dosyć bezpieczne takie, niektóre mają też regulacje siedzonka (że może być położone trochę). Z tym że wiadomo, że jak się rower przewraca, to razem z fotelikiem. Poza tym dziecko jest mocno narażone na wiatr itd, trzeba sprawdzać, czy nie jest za zimno (bo my się rozgrzewamy na rowerze, a maluch siedzi tylko z tył owiewany). Ja jednak bardzo polecam przyczepkę chariot

Super! Fajnie, gratulacje
I właśnie, jak to robisz z tym zmywaniem naczyń z Oliwką w zlewie?
To ja nie marudze, juz wole ta 6, hehe
Dziekuje za informacje ws. fotelikow. Zastanawialam sie nad przyczepka, ale my po pierwsze rzadko kiedy bedzie jezdzic rowerem ( bo tylko wtedy kiedy bedziemy u siebie w rodzinnym miescie), po drugie, tylko w cieple dni, a po trzecie boje sie, ze wydam duzo pieniedzy na przyczepke, a Oliwa nie bedzie chciala w niej jezdzic. Ale temat przemysle, bo rzeczywiscie i bezpieczniej i mniej w niej wieje.

Ciezko sie jedzie z taka przyczepka, trzeba jakos wiekszy łuk na zakretach robic? I jak ta przyczepka w srodku wyglada? Tam jest jakies siedzenie z pasami? Jest mozliwosc, zeby dziecko spalo w pozycji lezacej? I ostatnie pytanie, sa tam jakies "okienka"? Zeby przy upalach dziecko sie nie ugotowalo

A ze zmywaniem to robilam tak, ze do jednej komory napuszczalam troszke wody, zdejmowalam jej pampersa i ona sobie siedziala w niej zadowolona, a w drugiej zmywalam naczynia Nie zmywalam tak za kazdym razem, bo czesto ogarnialam kuchnie jak M wracal do domu, ale od czasu do czasu bywalo i tym sposobem mialam pozmywane bez sluchania jekow, placzu i histerii :P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości