|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#13591 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
moj jest w takim plastkikowym opakowaniu i jest go 150 g
![]() juz nie wiem co zjesc ;/ ;D
|
#13592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#13593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjedz już ten serek skoro tak zaplanowałaś
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#13594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
#13595 |
|
xxyy
|
u mnie dzis chyba ladnie?
![]() ale czy nie za duzo? az 6 posilkow wyszlo ( jedzonych o 6:30, 9:30, 12, 15, 17 i 19:30... to zle ze tak duzo?)śniadanie : 2 kromki grahama, 100 g sera bialego chudego, pol pomidora, troche ogorka, kiwi II śniadanie: nalesnik z serem bialym kupiony na miescie smaka mi zrobilyscie wczoraj![]() III śniadanie: 2 kromki grahama z plasterekiem sera topionego light i salata obiad: warzywa na patelnie, 400 g kefiru piatnicy 0%, surowka z 2 marchewek i jablka podwieczorek: 150 g serka wiejskiego 3% , pol jogurtu sanok bez cukru kolacja: 100 g sera bialego chudego, pol jogurtu sanok bez cukru
|
#13596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem nadal za mało,jak na utrzymanie wagi
|
|
|
|
#13597 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś tak:
Śn: owsianka z orzechami,słonecznikiem,1/4 kostki twarogu IIŚn: kromka razowego z chudą wędliną,warzywkami O: ryba,warzywa 400g,jajo sadzone bez tłuszczu,jabłko Będzie: P: 150g serka wiejskiego z 1/4 kostki twarogu,orzechy K: twaróg i może jakieś warzywko
|
|
|
#13598 | |||
|
xxyy
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale jakosciowo chyba ok?![]() a wiecie co.. jutro spoboje sie przelamac i zorbie sobie omleta. przez kilka lat mialam uraz do jajek ale czas z tym chyba skonczyc i sporboje jutro sobie upiec. jeden omlet robi sie z 1 jajka?
|
|
#13599 |
|
Zadomowienie
|
no to zjem serek
|
#13600 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: owsianka, banan, rogal, szklanka jogurtu truskawkowego
IIŚ: grahamka z masłem, sałatą, szynka, rzodkiewką i kiełkami IIIŚ: activia naturalna O: 3-4 ziemniaczki, duużo surówki (trochę majonezu, marchew, jabłko, piekińska), pierś z kurczaka gotowana, garść orzechów |
|
|
|
#13601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dlaczego miałaś uraz do jajek? Ja zawsze robiłam jeden omlet z 2 jaj,ale to zależy od Ciebie
|
|
|
|
#13602 | |
|
xxyy
|
Cytat:
bo z tego co wiem jajka sa zdrowe.2 jajka a ile maki, jesli chce zrobic z maka? 2 lyzki starcza ?
|
|
#13603 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech Edytowane przez seemore Czas edycji: 2007-04-04 o 18:30 |
|
|
|
|
#13604 |
|
Zakorzenienie
|
Ps. A co to ten Różowy Słoń
[/quote]Naleśnikarnia w Krakowie choc moze sie skusze na tego green waya hehe,Ale nalesników nie jadłam od wieków
|
|
|
|
#13605 |
|
xxyy
|
Naleśnikarnia w Krakowie
choc moze sie skusze na tego green waya hehe,Ale nalesników nie jadłam od wieków [/QUOTE]chcialam tam dzis isc ale kolezanka nie dala sie namowic i poszlysmy do Crepsa, tez dobre nalesniki tam maja
|
#13606 |
|
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj tak::P
Śniadanko owsianka z 4 łyżek z wiórkami kokosowymi i łyżeczką słonecznika i 3 suszonymi śliwkami II śniadanie 2 podwójne kanapki z ciemnego chlebka z polędwicą sopocką jabłko 2 kiwi 6 suszonyc morel Obiad mięsko 3 ziemniaczki sałatka grecka<ogórek na plastry pokrojony ![]() >szklaneczka mleczka kolacyjka 250 gram serka wiejskiego ![]() Może być? ![]() Ile to ma mniej wiecej kalorii??
|
|
|
|
#13607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedaleko mojej szkoly tez znajduje sie nalesnikarnia. wszyscy tak chwala serowane tam nalesniki, wiec skusilam sie na nie. no i doszlam do wniosku, ze nawet ja robie lepsze (ah, ta skromnosc 8 zl za jednego nalesnika zostane chyba przy opcji domowej, kupiene sloika nutelli i banana chyba bardziej sie oplaca :P |
|
|
|
|
#13608 |
|
Raczkowanie
|
UU.. ja też mam... ale małą na brzuchu... hmm..?.. a wy wszystkie na twarzy...(ja jak zawsze inaczej xD)
I mam do was pytanie... jak czytam jadłospisy to wszystkie (no moze prawie) wcinacie grahamki... jak mnie pamięć nie myli.. to taka duża brązowa bułka... stad me wątpliwosci... bułka to byłka duzo kcal...?... pieczywo to pieczywo... "wydyma" brzuch...?... jezeli tak to cotakiego w niej niezwyklego... nie lepszy razowiec?
|
#13609 |
|
Raczkowanie
|
Zapomniałam o moim jadłospisie dzisiejszym XD
Ś: Owsianka (5łych owsianych, 2 otrębów)... pół duzego jabłka IIŚ: "składana" kanapka z razowca z serem... niestety zółtym+ (po jakiejs godzinie) jabłko O: Kawałki kurczaka na parze z pieczarkami.... mizeria z jogurtem i fitupem... makaron z mąki pełnoziarnistej Będzie: K: Wieśniak z fitupem + sałatka warzywna...cos tam wymyślę xD
|
#13610 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#13611 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego zawsze zastanawiało mnie jak pisałyście np "IIŚ: 2 grahamki z czymśtam"... bo w moim przekonaniu 2 to wielkości bochenka chleba są xD
|
|
#13612 |
|
Zakorzenienie
|
Zwykle z płatków to takie tropikalne, które znalazłam w Auchanie - pyszne
(i podobno niskosłodzone ;P) A dzisiaj dokańczałam paczkę fitnessów.Więc aktualizacja :Ś: mleko+płatki IIŚ: pomarańcz, jabłko O: Ziemniaki(dosyć duża porcja), szpinak+jajko sadzone P: jogurt naturalny 150g, herbata K: Grahamka z ziarnami+cuś ![]() Jak to dzisiaj wygląda?
|
|
|
|
#13613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#13614 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#13615 | |
|
xxyy
|
Cytat:
dziewczyny a myslicie ze jogurt sanok bez cukru i tluszczu jest bardzo zly? bo dzis kupilam i strasznie mi zasmakowal
|
|
#13616 |
|
Raczkowanie
|
a co myślicie o takim jadłospisie:
I śn.: 2 naleśniki z twarożkiem + miód II śn.: kromka ciemnego chleba "4 zboża", znów twarożek, tym razem na słono ze szczypiorkiem o: zupa królewska (mięso drobiowe i warzywa, żadnego makaronu czy ziemniaków) p: jogurt activia śliwk. z płatkami typu corn flakes k: sok, i jeszcze nie wiem co wiem że praktycznie w ogóle nie jadam owoców, ale niezbyt lubię, a nie chcę się do niczego zmuszać co wg Was powinnam zmienić? wydaje mi się, że jadam mało, często jestem głodna, a nie chudnę (172 cm i 62 kg)
|
#13617 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z SLS bardzo wysuszają Przy dużej ilości białka powinno się pić dużo wody![]() W trakcie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie. Może dojść do odwodnienia, ponieważ nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Z kolei odwodnienie może wpływać na wydajność pracy. Dlatego jest ważne, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie podczas spożywania dużej ilości białka. Ja mam też czasami wysuszoną skórę i takie plamki, ale stosowałam żele antytrądzikowe, kremy matujące, więc się nie dziwię, że skóra tak na to reagowała. Teraz przerzuciłam się na delikatne kosmetyki, ale stosuje retinoidy i różne kwaski, więc skóra nadal trochę wysuszona Ale i tak wygląda o niebo lepiej niż wtedy kiedy praktycznie same węgle jadłam Więc białko mi niestraszne na szczęście Cytat:
Znalazłam twarożek domowy
|
||
|
|
|
#13618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ma więcej białka niż węgli to chyba moze być. Tylko nie jedz go samego Tylko żeby tak Twoja cera nie odczuła nadmiaru białka Ja zauważyłam, ze jogurty naturalne zott mają prawie tyle węgli co białka, a co dziwne te light mają więcej białka niż węgli, więc chyba takie złe nie są Choć osobiście wolę te 2,5 % tłuszczu - takie kremowe
|
|
|
|
|
#13619 |
|
Zakorzenienie
|
Ha! Dziewczyny moja bratanica miała na buzi to samo co ja - suchą, zaczerwienioną plamkę, pojechała do lekarza z bratową i okazało się, że nie może jeśc nabiału
czyli wszystko jasne
|
|
|
|
#13620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Makaron razowy nie jest zły, ziemniaki też nie Jak chcesz schudnąć i dostarczasz organizmowi zbyt mało kalorii on przestawia się na tryb magazynowania i magazynuje pokarm w postaci tłuszczu, zwalnia przemianę materii, bo czuje się zagrożony nagłym zmniejszeniem ilości kalorii. Dlatego nie mozna za bardzo obcinać kaloryczności. Oblicz swoje zapotrzebowanie i odejmi od niego 300 kcal. Wieczorem zjadaj białkowe posiłki. Pamiętaj o aktywności fizycznej, regularnych posiłkach (posiłek = porcja białka, zdrowych tłuszczów, weglowodany złożone (najlepiej dużo warzyw)).Wieczorem postawiłabym na białko, warzywa i zdrowe tłuszcze. Activie i płatki (moze musli bez cukru albo owsianka ) zjadałabym rano.Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

i z jajek 
az 6 posilkow wyszlo ( jedzonych o 6:30, 9:30, 12, 15, 17 i 19:30... to zle ze tak duzo?)

Może faktycznie mają rację

Z SLS bardzo wysuszają