Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-15, 19:38   #1171
rozowa1987
Zadomowienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
kism, trzymam kciuki, żeby u Was się wszystko naprostowało
Co do bratowej, może poporodowe nastroje takie?

Agata, mąż zadowolony - już tu był parę razy (w tym raz na rok), więc miejsce nie takie nowe. Generalnie pozytywnie - świetny sprzęt, konkretna praca, uczelnia ma wysoki poziom, nie użera się ze studentami, nie ma tych wszystkich politycznych przepychanek (a przynajmniej nie są tak widoczne i go nie angażują)

A ja szukam w pracy w szeroko pojętej "branży" międzynarodowej. Znam kilka języków, to mój atut największy i w sumie nie jest istotne czym firma będzie się zajmować, zależy mi na funkcji związanej z kontaktami zagranicznymi Choć może to się skończy po prostu na recepcji w hotelu...

my też zdecydowaliśmy się na npr, też swój organizm znam dosyć dobrze, mama kazał mi się obserwować jak tylko dostałam pierwsza miesiączkę za co jestem jej wdzięczna. Choć u mnie były spore problemy hormonalne i w sumie nigdy ten cykl nie był idealny i książkowy. No ale może się naprostowało, teraz byłam u gina i wszystko jest ok. Będziemy się uczyć, na luzie dosyć, bo chcemy drugie dziecko i to raczej niedługo

mi się wydaje że to kwestia smoczka, chyba Seba się od niego za mocno uzaleznił... próbowałabym uczyć w ogóle zasypiania bez smoczka. My będziemy też się odzywaczajać od smoka w najbliższym czasie.

My mamy takie jakby legginsy trochę luźniejsze. Są cienkie, fajne i wygodne z hmu. załączam zdjęcie
jaki piękny szpagatLiwka moja tak nie potrafi.

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

sto lat dla roczniaków
Stary 2013-05-15, 21:56   #1172
martula007
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
tak i tak

mnie też tak jeden lekarz powiedział, że jak się karmi piersią, to nie ma co usg robić, bo i tak nie widać co i jak. Pojechałam do innego i ten powiedział, że to bzdura. Mówią tak, żeby zbyć pacjentkę, a dobry lekarz i przy karmieniu piersią będzie dokładnie wiedział, co w piersiach się dzieje (czyt. czy są jakieś niepokojące zmiany).

Ja tam swojemu ufam, powiedzial mi zebym przyszla jak skoncze karmic, poza tym to lekarz z mojej uczelni wiec wiem, ze mnie nie zbywal Jak trzeba mi bylo na tej samej wizycie zrobic dodatkowe badanie ( usg dopochwowe) bo zaniepokoil sie podczas badania na fotelu to robil i ogladal bardzo dlugo, zanim nie byl pewien, ze wszystko gra. Moze ma mniejsze doswiadczenie w ogladaniu usg piersi i nie chcial ogladac, kiedy obraz jest zaklocony ( bo nie wszyscy ginekolodzy zajmuja sie badaniem piersi), nie wiem. Mozna tez patrzec w druga strone, ze moze jakis bedzie chcial dodatkowo naciagnac pacjentke, bedzie ogladal mimo, ze nic nie widzi bo obraz jest niewyrazny. Podobnie tez niektorzy lekarze robia z mammografia ( badaja pacjentki w wieku 30-40 lat, co jest bzdura) czy innymi badaniami.
I zeby byla jasnosc Nie chce tym postem twierdzic, ze Twoj czy moj lekarz jest zly. Po porstu jeden moze ma wieksze doswiadczenie w czyms, a drugi w czyms innym. Chociaz moj mi mowil, ze nie ma sensu ogladac, ale nie wnikam. Badania mam robione w miare regularnie to sie nie boje. Ja swojego bronie i stoje za nim murem, bo cala moja ciaze poprowadzil wzorowo, mimo paru komplikacji, jak cos mnie niepokoilo to potrafil mnie przyjac poza godzianmi pracy i odebrac telefon o roznych godzinach

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2013-05-15 o 22:05
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 22:03   #1173
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

W imieniu Hani bardzo dziękuję za wczorajsze życzenia dla świeżo upieczonych roczniaków Oczywiście życzymy wszystkiego naj dzisiejszym solenizantom! Ehhh ale zleciało...

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Myśleliśmy o Szczawnicy, ale już sama nie wiem czy się wybierzemy. Boję się trochę jak on by w nocy spał, jak się rozedrze gdzieś na kwaterze to będzie masakra
My byliśmy tam: http://www.apartamenty-szczawnica.com/index.php. Polecam bo nawet jak Twoje obawy się potwierdzą i mały będzie się darł całą noc to i tak nikt nie zwróci na to uwagi jest tak kameralnie Sprawdzona miejscówka jak Hania miała 3 miesiące. Minus jedyny taki, że do centrum Szczawnicy trzeba dojechać ok. 5 min samochodem.

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Myslalyscie juz cos o wyjazdach na wakacje? Jesli tak, to gdzie sie wybieracie?
Początkiem lipca lecimy do Bułgarii. Bilety zabookowane, hotel też zarezerwowany, dowód osobisty Hani wyrobiony. Mam nadzieję, że obawy, które towarzyszą pierwszej podróży samolotem okażą się bezpodstawne i wszystko będzie super

Cytat:
Napisane przez asiula_n Pokaż wiadomość
Ja bym chciała jechac na podlasie pojezdzić po małych urokliwych wioseczkach, pozwiedzać cerkwie, wybrać się do puszczy białowieskiej. Narazie jestem na etapie szukania noclegów i pewnie w lipcu wyruszymy na kilka dni
A może któraś z was ma w tym regionie jakieś sprawdzone miejsce?

Dziewczyny piszecie że wasze dzieci budzą się na smoczek, a moja panna budzi sie kilka razy na cycka jestem tym juz tak wykończona, a ona prawie nic innego nie chce jeść. Jak zaczna się wakacje i mąż bedzie w domu to chyba zdecyduję się na drastyczne odstawianie od piersi.
Oj też mi się marzą te rejony.

Co do pobudek na cycka to u nas tak samo. Wczoraj Hania skończyła rok i przez ten czas nie miałyśmy ani jednej przespanej nocy. Wszyscy naokoło jako winowajce wskazują właśnie kp. Ja tego nie kupuję. Lektura wielokrotnie wspominanej już tutaj "Zaklinaczki..." jeszcze bardziej mnie w tym utwierdziła. Najpierw pilnowałam się by w ciągu dnia nie usypiać cycem małej, a jakiś czas temu przygotowywałam się do tego by w nocy Hania nie zasypiała przy piersi. Lenistwo jednak ciągle brało górę, tym bardziej, że od połowy grudnia spaliśmy we trójkę i zawsze łatwiej było na śpiąco wyciągnąć stołówkę niż próbować uśpić małą w inny sposób. Tak bujalibyśmy się pewnie jeszcze długo bo już mama mnie namawiała by poczekać jeszcze do powrotu z wakacji i dopiero wtedy zacząć walczyć o niekarmienie w nocy, ale... w okolicach ostatniego weekendu Hania zdecydowała za nas. W środku nocy obudziła się i nie udało jej się ululać w trakcie karmienia. Zaczęła się wiercić nie dając spać ani mnie ani mojemu tż-owi. Trwało to chwilę, aż w końcu pełna obaw by nie potraktowała tego jak karę, wsadziłam ją do łóżeczka gdyż w nim zdecydowanie łatwiej jest mi ją okiełznać. Walczyłam z nią prawie 2h stosując metodę PP (choć na tym etapie to już praktycznie samo połóż pozostaje). Następnej nocy nie brałam jej już w okolicy północy do łóżka i konsekwentnie za każdym razem jak wstała kładłam ją. Stwierdziliśmy z tż-tem, że skoro już zaczęliśmy to musimy doprowadzić sprawę do końca by te nieprzespane noce nie poszły na marne. Wczoraj i przedwczoraj Hania budziła się co prawda 4 razy ale za każdym razem usypianie czyt. odkładanie jej nie trwało dłużej niż 5-10 minut. Nagle okazało się, że moja córka nie potrzebuje jeść w nocy tj. między 20 a 5 rano! Póki co walczymy dalej pełni nadziei, że pobudek będzie coraz mniej.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Szymon zrobił się charakterny,za wszelką cenę próbuje postawić na swoim,tupie kiedy nie chce mu czegoś dać,wygina się i wrzeszczy kiedy przekraczamy próg domu,Filipa nadal gryzie lecz w sumie tu akurat Filipowi się dostaje jak ten nie chce mu dać zabawki,pokazuje palcem co mu podać,gdy chce spać bierze smoczek i pieluchę i pokazuje na łóżeczko.Chodzi a raczej biega ale tylko po domu po dworzu się boi i nie wiem czemu
Zdrowotnie troszkę gorzej,zaczęli obydwaj pokasływać,mnie wczoraj rozebrała grypa ale tabletki postawiły mnie na nogi.
U nas też charakterek przebija się coraz częściej. Pierwszy raz jak mała zgłosiła sprzeciw aż byłam w szoku, że ktoś mi dziecko podmienił :P

Cytat:
My mamy takie jakby legginsy trochę luźniejsze. Są cienkie, fajne i wygodne z hmu. załączam zdjęcie
Wow! Ale poza. Człowiek guma
Stary 2013-05-16, 01:20   #1174
kism
Wtajemniczenie

Hej!
Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia dla mojego bobasa!

I oczywiście składam jeszcze Martusi i Szymonkowi serdeczne życzenia zdrowia, samych radosnych dni i góry prezentów!
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 08:46   #1175
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

A nie wywrócił się na dworze?
EEEhmmm wywrócił sie i uderzył głową w chodnik zapomniałam

Szymonek serdecznie dziękuje za życzenia urodzinowe.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 09:29   #1176
martula007
Raczkowanie

Cytat:

Szymonek serdecznie dziękuje za życzenia urodzinowe.

Oliwka tez na poczatku bala sie chodzic na powietrzu. W domu zasuwala, a tylko wychodzilysmy na spacer i jak zamurowana stala i ani kroku nie chciala zrobic, dopiero po jakims czasie. Nigdy sie nie wywrocila ani nie uderzyla. Mysle, ze na powietrzu jest tez za duza przestrzen i dziecko bardziej sie boi, bo to przeciez taki wielki swiat, nie to co w domu 4 sciany
Stary 2013-05-16, 09:33   #1177
rinco
Wtajemniczenie

Benka chyba Ty pisałaś ostatnio, że Maksiu zdziera kolana przy raczkowaniu i potrzebujesz dla niego długich spodni - na Allegro można kupić nakolanniki/ochraniacze do raczkowania, kosztują grosze

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Dziewczyny z Tarnowa odkryłam wczoraj nowy sklep - "komis dziecięcy", w budynku Banku Śląskiego, wchodzi się od strony ul. Kasprowicza po schodkach w dół. Mają dużo ciuchów i innych rzeczy, widziałam wózki, rowerki, zabawki itp., byłam tam tylko chwilkę, ale wydawało mi się, że dużo tego wszystkiego jest, wszystko na wieszakach albo na półkach, nie trzeba grzebać jak w ciucholandach
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 10:13   #1178
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Oliwka tez na poczatku bala sie chodzic na powietrzu. W domu zasuwala, a tylko wychodzilysmy na spacer i jak zamurowana stala i ani kroku nie chciala zrobic, dopiero po jakims czasie. Nigdy sie nie wywrocila ani nie uderzyla. Mysle, ze na powietrzu jest tez za duza przestrzen i dziecko bardziej sie boi, bo to przeciez taki wielki swiat, nie to co w domu 4 sciany
Szymon chodzi już z miesiąc a na dworzu dalej się cyka.Po domu zasuwa,biega,nosi różne przedmioty,wchodzi do brodzika a na dworzu krzyczy o rączke,ode mnie do męża dojdzie,raz zrobiliśmy tak że M go wołał,ten poszedł a M odchodził,Szymon się złościł ale szedł i na tym koniec,cóż poczekam aż synio poczuje się bezpieczny.

Na nocnik dalej nie może patrzeć,nie chce nawet na niego usiąść a co dopiero posiedzieć,dalej budzi się w nocy,choć je już tylko raz,przespał 3 noce tylko.
Wczoraj byłam z nim w Lidlu i babeczka niosła w reklamówce bułki,ten zaczął krzyczeć ammm więc mamuśka pędem po bułki pędziła

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2013-05-16, 10:29   #1179
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Szymon chodzi już z miesiąc a na dworzu dalej się cyka.Po domu zasuwa,biega,nosi różne przedmioty,wchodzi do brodzika a na dworzu krzyczy o rączke,ode mnie do męża dojdzie,raz zrobiliśmy tak że M go wołał,ten poszedł a M odchodził,Szymon się złościł ale szedł i na tym koniec,cóż poczekam aż synio poczuje się bezpieczny.

Na nocnik dalej nie może patrzeć,nie chce nawet na niego usiąść a co dopiero posiedzieć,dalej budzi się w nocy,choć je już tylko raz,przespał 3 noce tylko.
Wczoraj byłam z nim w Lidlu i babeczka niosła w reklamówce bułki,ten zaczął krzyczeć ammm więc mamuśka pędem po bułki pędziła

No to trzeba czekac Moja tez na poczatku tylko w pomieszczeniach chodzila, a na dworze za raczke lub stala jak posag Az nagle sama zaczela chodzic i teraz bywa, ze reki nie chce dac. Dziecko samo musi sie przemoc, nic na sile Czasami idziemy juz na spacer bez wozka. Wczoraj w trojke bylismy w sklepie, jakies 200m od domu, cala droge dzielnie przeszla sama... droga trwala wiecznosc bo kazdy kamien byl ciekawy, kazdy kwiatek, a to sobie o czyms przypomniala i wracala. Zaczyna robic sie ciekawie

Czy dajecie juz dzieciom smazone/grillowane potrawy? Ja chyba sie troszke boje, ze bedzie ja brzuszek bolal. Jednak widze, ze czasami mialaby ochote od nas cos skubnac z talerza. Sama nie wiem, chyba za mala jest, prawda?
Stary 2013-05-16, 10:36   #1180
_agata
Zakorzenienie

yyyyyyy... Maciek wczoraj zjadł 3 placki ziemniaczane Ale jak mu smakowały
Ale to wybryk był

Pieczone burgery wołowe jadł już kilka dni temu.
Jakiś czas temu zjadł smażoną polędwiczkę.

Daj trochę i obserwuj swoje dziecko

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 10:45   #1181
anulka4771
Wtajemniczenie

Martula ja daję ale np nie na noc,dostaje na obiad jako iż je to co my,je już prawie wszystko.

odnośnie Szymonkowej alergii nie pisałam tutaj(aby nie zapeszyć) Szymon ja pamietacie miał straszną alergię,był na środkach odczulających a od kwietnia nie bierze nic,ani łyczka żadnego syropku i nic a nic nie ma Zrobiłam także próbe mleczną i też nic mu nie było Także może wyrasta

W załączniku sobotni Szymon oczekujący gości
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0349.jpg (140,2 KB, 74 załadowań)

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2013-05-16, 11:09   #1182
_agata
Zakorzenienie

Anulka, widzę, że zawinięte rękawy rządzą. Jak i u nas

o
Stary 2013-05-16, 11:20   #1183
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ale to wybryk był

Cytat:
Martula ja daję ale np nie na noc,dostaje na obiad jako iż je to co my,je już prawie wszystko.

odnośnie Szymonkowej alergii nie pisałam tutaj(aby nie zapeszyć) Szymon ja pamietacie miał straszną alergię,był na środkach odczulających a od kwietnia nie bierze nic,ani łyczka żadnego syropku i nic a nic nie ma Zrobiłam także próbe mleczną i też nic mu nie było Także może wyrasta

W załączniku sobotni Szymon oczekujący gości
Ok to chyba bedziemy eksperymentowac, moze nie dzisiaj, ale na dniach i chyba najpierw pojdzie miesko grillowane, chyba lepsze jak na pierwszy raz.

A dajecie juz swiezego ogorka czy pomidora? I warzywa ( kukurydza, groszek) z puszki?

Sorry za tyle pytan, ale musze miec jakis punkt odniesienia

Aaaaa... jak dajecie winogrona, to wyjmujecie pestki? bo ja wyjmuje, ale zastanawiam sie czy jest taka potrzeba

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2013-05-16 o 11:22
Stary 2013-05-16, 11:23   #1184
_agata
Zakorzenienie

Warzyw z piszki nie, ale gotowaną kukurydze i groszek tak.
Fasolkę też jadł gotowaną.
Ogórki owszem, kiszone też.
Pomidorem pluje.

Pewstek nie wyciągam.

Z grilla jednak chyba nie dam jeszcze.

o
Stary 2013-05-16, 11:35   #1185
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Warzyw z piszki nie, ale gotowaną kukurydze i groszek tak.
Fasolkę też jadł gotowaną.
Ogórki owszem, kiszone też.
Pomidorem pluje.

Pewstek nie wyciągam.

Z grilla jednak chyba nie dam jeszcze.

A grillowane gorsze niz smazone? Bo nie wiem, tak mi sie wydawalo wg wlasnego toku myslenia, hehe. Pomyslalam, ze skoro tluszcz bedzie splywal to moze lepsze :P
Stary 2013-05-16, 11:57   #1186
_agata
Zakorzenienie

Ten tłuszcz spływający na węgiel, unoszący się i osiadający na jedzeniu nie jest najzdrowszy.

o
Stary 2013-05-16, 12:13   #1187
begie13
Zadomowienie

Cytat:

woooow !!! ale szpagat

Cytat:
Może sobie zakodował ten upadek i teraz nie chce chodzić na dworze :/
Na pewno w końcu znowu spróbuje i nie będziesz mogła nadążyć za Nim

Cytat:

A ja muszę pochwalić Antosię, bo bardzo grzecznie siedzi na nocniku a dzisiaj rano dała popis - pierwsza 2-jka , duuuża z prawdziwego zdarzenia nie wiedziałam jak mam to sprzątnąć

Cytat:

Czy dajecie juz dzieciom smazone/grillowane potrawy? Ja chyba sie troszke boje, ze bedzie ja brzuszek bolal. Jednak widze, ze czasami mialaby ochote od nas cos skubnac z talerza. Sama nie wiem, chyba za mala jest, prawda?
Dziś mała dostała jajecznicę smażoną na maśle, smażyłam też jej naleśniki, placuszki ale naszego smażonego staram się nie dawać chyba, że bardzo się domaga to dam skubnąć kawalunio.

Cytat:
Super wieści i oby tak dalej

Cytat:

A dajecie juz swiezego ogorka czy pomidora? I warzywa ( kukurydza, groszek) z puszki?

Aaaaa... jak dajecie winogrona, to wyjmujecie pestki? bo ja wyjmuje, ale zastanawiam sie czy jest taka potrzeba
kukurydzę i groszek daję gotowane, pomidora daję, wczoraj Tosia próbowała ogórka świeżego i też nic jej nie było

winogron nie dawałam jeszcze

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 12:44   #1188
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
woooow !!! ale szpagat

Może sobie zakodował ten upadek i teraz nie chce chodzić na dworze :/
Na pewno w końcu znowu spróbuje i nie będziesz mogła nadążyć za Nim

A ja muszę pochwalić Antosię, bo bardzo grzecznie siedzi na nocniku a dzisiaj rano dała popis - pierwsza 2-jka , duuuża z prawdziwego zdarzenia nie wiedziałam jak mam to sprzątnąć

Dziś mała dostała jajecznicę smażoną na maśle, smażyłam też jej naleśniki, placuszki ale naszego smażonego staram się nie dawać chyba, że bardzo się domaga to dam skubnąć kawalunio.

Super wieści i oby tak dalej

kukurydzę i groszek daję gotowane, pomidora daję, wczoraj Tosia próbowała ogórka świeżego i też nic jej nie było

winogron nie dawałam jeszcze
Liwka Nie chyci się jajecznicy dawniej jadła a teraz pluje Dalej niż widzi.brawo za dwòjeczke oj potrafią być kolosalne.
Stary 2013-05-16, 12:54   #1189
_agata
Zakorzenienie

Dobrze jest wyłożyć nocnik papierem toaletowym, łatwiej później wyrzucić klocka

o
Stary 2013-05-16, 13:55   #1190
pola_m
Wtajemniczenie

kurde, zastanawiam się czy jestem w Lyonie, czy w Londynie. Normalnie przyjechaliśmy i ciągle pada, jest szaro i taka bździawa... spać się chce a nie majówki...

Cytat:

ja od dłuższego czasu daję rzeczy smażone na patelni teflonowej, praktycznie bez tłuszczu (posmarowane ręcznikiem papierowym nasączonym olejem). świetnie się sprawdzają różne placuszki.
wczoraj np robiłam z jabłkami, jogurtem, poppingiem z amarantusa... wyszły pycha

Cytat:
Ok to chyba bedziemy eksperymentowac, moze nie dzisiaj, ale na dniach i chyba najpierw pojdzie miesko grillowane, chyba lepsze jak na pierwszy raz.

Antek pomidora próbował jeszcze jesienią - z naszego ogródka jeszcze się uchował
A w tym sezonie jeszcze nie, poczekam aż będzie sezon na prawdziwsze, z mneijszą ilością chemii.
tymczasem zajadamy się szparagami, szpinakiem...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 15:01   #1191
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Ten tłuszcz spływający na węgiel, unoszący się i osiadający na jedzeniu nie jest najzdrowszy.
A jakby na takich tackach do grilla robic? Bo ostatnio widzialam program Wiem co jem, czy jakos tak i tam wlasnie bylo, zeby ten dym nie wracal i jedzenie bylo duzo zdrowsze, to zeby na takich spacjalnych tackach robic.

Zobaczymy jaka okazja sie szybciej nadarzy Jak bedzie grill to zje cos z grilla ,a jak bede akurat cos dla nas smazyc to dam jej z patelni
Stary 2013-05-16, 15:15   #1192
kism
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I

Cytat:
A jakby na takich tackach do grilla robic?
Najprostsza metoda to zawinąć w zwykłą folię aluminiową! Wtedy dym nie dociera, a mięsko jest soczyste (ryby też można!) i pyszne jak upieczone
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 15:28   #1193
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Anulka, widzę, że zawinięte rękawy rządzą. Jak i u nas
bo ma wszystko za duże mój kurdupelek bądz za małe
Cytat:

Ja piszę iż na serio daje wszystko,oczywiście nie je tego na potęgę ale np próbuje,zauważyłam po Filipie że kiedy nie jadł np truskawek,malin,wiśni jak był mały nie tknie tego do dziś,nie zje nic czerwonego,nie wypije kompotu więc tu z Szymonkiem się nie ograniczam,wszystko daje popróbować.
Cytat:

Haha dobre pampersa przebierała a tu ma problemWyrzucić do klozeta,umyć nocnik i gitara

Mnie Szymon zrobił dzis niespodziankę w przedszkoluNo i co miałam zrobić,nie lubię kiedy on siedzi z kupą a że miałam ze sobą wszystkie potrzebne rzeczy to przebrałam dziecko w zacisznym miejscu na korytarzu w przedszkolu

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2013-05-16, 16:01   #1194
martula007
Raczkowanie

Dziekuje WSZYSTKIM za odpowiedzi Wyglada na to, ze tylko ja sie opierdzielam z dawaniem miesa innego niz duszone czy gotowane jakos balalm sie, z drugiej strony kiedys musi sprobowac Oliwe coraz rzadziej wysypuje po jedzeniu wiec ostatnio zaczynam ostro dzialac w tym zakresie Owoce je chyba juz wszystkie, wiekszosc warzyw. Niestety najrzadziej je rybe, ale ja sie ryby brzydze, nie ma mocnych zebym rybe dotknela i tu moj M mial sie ta kwestia zajac... cienko mu to idzie i narazie Oliwka je rybe tylko ze sloiczkow dla dzieci. Ale juz znalazlam dobry sklep rybny i dalam mu namiary, ma jechac, kupic i zrobic.
Stary 2013-05-16, 16:11   #1195
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Ktos pytal o cienkie legginsy dla dzieci.
Wlasnie trzymam ulotke z lidla, 2 pary fajnych nawet do rozm 92- 15.99zł <od 23 maja, przedostatnia strona gazetki>

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
A jakby na takich tackach do grilla robic? Bo ostatnio widzialam program Wiem co jem, czy jakos tak i tam wlasnie bylo, zeby ten dym nie wracal i jedzenie bylo duzo zdrowsze, to zeby na takich spacjalnych tackach robic.

Zobaczymy jaka okazja sie szybciej nadarzy Jak bedzie grill to zje cos z grilla ,a jak bede akurat cos dla nas smazyc to dam jej z patelni
ja tez wlansie robilam na tackach badz w folii )
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 22:07   #1196
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:

Super szpagat

Cytat:
Ale to wybryk był

jak ja Ci zazdroszczę takiego jadka!!! On naprawdę może jeść wszystko! Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moja Natka jadła polędwiczke w całości, bo Ty mu dajesz kawałek, a on sobie go skubie, tak??? Jak jej dałam łososia to go żuła i żuła bo nie mógł się rozpuścić.

Cytat:

ja od dłuższego czasu daję rzeczy smażone na patelni teflonowej, praktycznie bez tłuszczu (posmarowane ręcznikiem papierowym nasączonym olejem). świetnie się sprawdzają różne placuszki.
wczoraj np robiłam z jabłkami, jogurtem, poppingiem z amarantusa... wyszły pycha
.
A co to za placuszki? Mogę prosić o przepis?

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Maksio jest zdrowy!! Morfologia i CRP ok! Płytki w środku normy. Pediatra do osłuchała, sprawdziła gardło i jest wszystko dobrze. Jest ten mały szmer nad serduszkiem, ale powiedziała, że u małych dzieci coś takiego się zdarza, że trzeba to sprawdzić u kardiologa ale nie ma się co narazie przejmować.
Mam nadzieję, że ta małopłytkowość to był jednorazowy epizod i szybko o tym zapomnimy.
super!!! Cieszę się bardzo, że Maksio jest zdrowy

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Hm.. a tak zmieniając temat, to zastanawiam się jak powinnam zmienić dietę mojemu dziecku, chyba jest dość uboga... w sumie sama nie wiem co mu gotować/dawać - jejku ja nie znoszę być w kuchni i wszelkie skomplikowane przepisy mnie zniechęcają... on pewnie powinien już dostawać trochę "naszego" jedzenia, dostaje mleko - w sumie jego menu to głównie mleko z kaszką (manną/ryżową) obiadek i owoc.. oj właśnie widzę jak bardzo zaniedbałam jego dania
U nas menu takie samo Ty gotujesz obiadki czy dajesz słoiczki? Daj znać jak tam rozszerzanie diety u Was.

Wczoraj myślałam, że wyjdę z siebie!!! Wczoraj odkryłam, że moja gosposia-opiekunka sypała małej mega ogromne ilosci mleka, tzn. dla niej jedna łyżeczka była na 20ml wody czyli na 240ml wody zamiast 8 łyżeczek sypała 12!!! Na 180ml wody zamiast 6 łyżeczek sypała 9!!!
Ja pierdziele, rozumiecie to-12 łyżeczek?!!! Przez kilka miesięcy faszerowała Natkę taką ilością mleka!!! Teraz się zastanawiam czy te zaparcia nie są spowodowane ta dużą ilością mleka, a nie nowymi rzeczami??? Ona dostawała dawkę 12 łyżeczek 3razy w tygodniu(weekend) i czasami w tygodniu dawkę 9 łyżeczek
Jutro zadzwonię do naszej Pani pediatry jak to mogło wpłynąć na Nataszkę.

Co do naszego za☠☠☠ist..ego rozszerzania diety to dodałam trochę makaronu do zupki i efekt: kupki dzisiaj brak

odczekam jeszcze tydzień, może bez tych mega wysokich dawek mleka cos sie poprawi, a jak nie to musze zaangażować jakiegos dietetyka bo ja sama nie umiem sobie z tym dać rady

A jeszcze co do jedzenia to Mała ostatnio wkurza jedzenie z miseczki(zmiksowana zupka, kaszka)ale jak kładę jedzenia w całości na tacce to ona się nim bawi, ale je! Np. jabłka zmiksowanego nie chciała, ale jak pokroiłam w ćwiartki i dałam do ręki to bardzo chętnie jadła. Tylko, że niby co ja bym jej miała dać pożywnego w całości żeby potem kupka była?

Agatka, super Avatar

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2013-05-16 o 22:46
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-16, 22:47   #1197
_agata
Zakorzenienie

Ewunia, jak chce jeść kawałki to jej dawaj te kawałki!
Chociażby miała bawić się tym jedzeniem, rzuć i wypluwać.
Maciek też nie tak, że je i wszystko znika z talerza Połowa ląduje na podłodze, a moje dziecko później to dojada albo "sprząta" po sobie ruchem rozgarniającym po całej podłodze

Po jabłku kupa może ruszyć. Daj jej też suszone owoce, niech żuje po troszku.
Winogrona też dobrze wpływają na kupę.

Mięso daję podziabane na kawałki, i on żuje, trochę zjada, większość wypluwa i z powrotem wkłada do buzi.
A to dziwne, że łososia nie mogła przeżuć. Maćkowi ryba się w buzi rozpływa.

Dawaj małej ugotowane ziemniaki, warzywa.
Dawaj też kasze: gryczaną, jaglaną.
Możesz ugotować ryż tak bardziej klejący i niech to zjada.
Większość rozsypie dookoła. Cóż, inaczej się jeść nie nauczy.
Teraz jest już coraz więcej warzy i owoców, próbujcie wszystkiego, nie bój się.

A nie sądzę żeby to mleko tak spowodowało zaparcia. Przeciez nie piła tego kilka razy dziennie.

o
Stary 2013-05-17, 08:27   #1198
Ewunia_1984
Zadomowienie

http://www.youtube.com/watch?v=RrkCMSi5zHM

Nie moge spac i bawie sie iphonem wiec wstawiam filmik jak Niuncia spaceruje z psem. Alez ona dumnie z nia chodzi!!!

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

A to pokaze jeszcze filmik sprzed 3miesiecy jak Natus wykonuje swoj pierwszy taniec. Jakosc filmu kiepska, ale licza sie ruchy, te na koncu filmu szczegolnie http://www.youtube.com/watch?v=Tp_2ZrFkRqs

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Ewunia, jak chce jeść kawałki to jej dawaj te kawałki!
Chociażby miała bawić się tym jedzeniem, rzuć i wypluwać.
Maciek też nie tak, że je i wszystko znika z talerza Połowa ląduje na podłodze, a moje dziecko później to dojada albo "sprząta" po sobie ruchem rozgarniającym po całej podłodze

Po jabłku kupa może ruszyć. Daj jej też suszone owoce, niech żuje po troszku.
Winogrona też dobrze wpływają na kupę.

Mięso daję podziabane na kawałki, i on żuje, trochę zjada, większość wypluwa i z powrotem wkłada do buzi.
A to dziwne, że łososia nie mogła przeżuć. Maćkowi ryba się w buzi rozpływa.

Dawaj małej ugotowane ziemniaki, warzywa.
Dawaj też kasze: gryczaną, jaglaną.
Możesz ugotować ryż tak bardziej klejący i niech to zjada.
Większość rozsypie dookoła. Cóż, inaczej się jeść nie nauczy.
Teraz jest już coraz więcej warzy i owoców, próbujcie wszystkiego, nie bój się.

A nie sądzę żeby to mleko tak spowodowało zaparcia. Przeciez nie piła tego kilka razy dziennie.

Dzisiaj była kupka (po tym makaronie) więc spróbujemy dzisiaj znowu cos nowego

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2013-05-17 o 08:08
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 08:28   #1199
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieto podziel się przepisem, albo chociaż z grubsza napisz jak robisz placki, jak robisz wytrawne muffiny podziękował
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 09:30   #1200
benka99
Rozeznanie

My też przez szpital i biegunki zaniedbaliśmy trochę rozszerzanie diety. Ale powoli nadrabiamy. Maksio też uwielbia jeść sam. Wczoraj zrobiłam ziemniaki z dorszem i marchewką, trochę się spieszyliśmy, więc chciałam go nakarmić łyżeczką. To on wyciągał jedzenie z buzi, kładł na stoliczku i znowu wkładał do paszczy. Musiał sam i tyle.

agata mam pytanko, znowu czy ta masa do tortu z mascarpone, smietanki i galaretki jest dość sztywna, żeby można było zrobić taką dekorację http://i-heart-baking.blogspot.com/2...oses-cake.html

dziękuję za odp o legginsach! pola byłam w niedziele w hm ale u nas takich nie było. I kupiłam takie najzwyklejsze w normalnym sklepie. Materiał cieniutki, więc na lato ok. Kurcze szkoda, że lidla mam tak daleko.

Byliśmy wczoraj na placu zabaw przy szkole. I w ramach wf-u bawiły sie tam dzieci z 2 klasy. Dodam, że w niedzielę były u Pierwszej Komunii. Jeden chłopaczek miał chipsy, częstuje innych i nagle słyszę "No po ile kur** bierzecie, geje pierdo***e!" Masakra! Jak mu zwróciłam uwagę to mi się zaśmiał w twarz. Miałam ochotę sprać gnojka.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości