Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :) - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 17 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.17 0 0%
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.17 - Rozpakowywanie trwa 7 12,96%
Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 1 1,85%
Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.17 2 3,70%
Kolejnych porodów nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.17 0 0%
Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.17 1 1,85%
Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.17 20 37,04%
Obniżone nasze brzuchy, bo już wychodzą z nich maluchy. Mamy V-VI 2013 cz.17 0 0%
Obniżają nam się brzuszki - chcą wychodzić z nich maluszki! MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 2 3,70%
Są już bliźniaczki i inne dzieciaczki, niecierpliwie czekamy na kolejne robaczki. 4 7,41%
Są już bliźniaczki i inne dzieciaczki, właśnie rodzą się kolejne robaczki. V-VI 2013 4 7,41%
Regularnie się myjemy, do porodów szykujemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.17 3 5,56%
Szamańśkie metody stosujemy, maluchy przywołać chcemy. Mamy V-VI 2013 cz.17 3 5,56%
Sexi orki maluchy witają, okładów z samca nie zaprzestają. Mamy V-VI 2013 cz.17 7 12,96%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-25, 18:11   #4411
karota11
Zadomowienie

Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)

Hello,
Gratuluję nowym mamusiom
Marchewka współczucie, bo opisie porodu to naprawdę budzi respekt, ale najwazniejsze,z e dzidiza zdrowa i juz jestescie razem

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Nic a nic nie słychać, ale może dlatego, że moje okna są z drugiej strony ?<noniewiem> Nie posłucham sobie Beyonce na żywo

Czytam wreszcie "język niemowląt" i już przeczytałam, że nie powinnam dawać małej zasypiać przy karmieniu, tylko między jedzeniem a karmieniem powinien być czas aktywności... Tylko nie wiem jak to zmienić Jedyna aktywność możliwa w takim momencie to próba odbicia...
Lekko wchodzi ta książka? bo własnie chcę ją zamówić

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
wszystko przez ta pielęgniarkę która mnie zarejestrowała w systemie i ponoć nie da się tego cofnąć ale mnie to guuwno obchodzi wiec lekarz wymyślił mi jakieś dziwne tętno przy skurczu a było ich zaledwie dwa już chyba po to żebym się nie burzyla i położyła na oddział rozwarcie mi wpisał na 1 cm ale chyba nacignal pocieszał mnie że może się coś ruszy jutro ale to już słyszałam i tak nic sie nie ruszyło
Ja tez niebawem musze się położyć , ale pomyśl jaki masz spokój psychiczny, ktg, tętno non stop pod kontrolą...dobrze bedzie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć
Wczoraj pół dnia - nie wiem dlaczego - nie umiałam wejść na wizaż , a jak późnym wieczorem miałam możliwość to już mi się nie chciało, bo miałam lekkiego nerwa na męża ... już jest ok

Wczoraj też dostałam info od Diabli:
"Nelka jest cudowna i taka jak sobie wymarzyłam. Tatuś zakochany po uszy, dzielnie się spisuje - zajmuje się małą, pomaga mi się kąpać, wypytuje położne o wszystko - ideał. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak fajnie. W niedzielę chyba wracamy do domku. Po cc ciężko u mnie z wstawaniem, chodzeniem ale walczę. Nelcia jest żarłaczem mamusiowym, więc cały dzień wisi na cycu. Gratulacje dla wszystkich świeżych mam. Myślami często jestem na wizażu i korzystam z Waszych wskazówek".
super wiadomosć, jakie to szczęście...

U mnie po terminie wg. OM (23.05) ginek mówi,zeby sugerowac się raczej tym wg usg ;/ czyli jakiś 10-14.06., Młody nic nie działa w kierunku porodu, a ja odliczam dni, bo cieżko mi jak cholerka ;/
Gin mówi,z e pewnie za tydzień gdzies położymy się do szpitala, i popatrzymy co się dzieje, a pewnie bezie cesarka ze wzlędu na cukry, bo młody bedzie pewnie duży

Tydzień...jak sie samo nie rozkręci, więc biegam i robię co mi przyjdzie do głowy, malujemy Małemu pokój Dokupiłam ciuszki, segreguje, ukąłdam
Największy dyskomfort to bóle w kosciach tu krocza, nei wiem jak to wytłumaczyć, ale przy podnoszeniu się gdzieś mnie tam cholernie boli ;/.
karota11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:11   #4412
becik_4
Zadomowienie

Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowyhuwanie trwa :)

hump może i moge ale nie będę wówczas miała zwolnienia a mój juzmi wtedy nie wypisze w sumie to od poniedziałku nie mam miał mi dzisiaj wypisać i jeszcze go nie ma po to też dzisiaj przyszłam
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:17   #4413
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę się Wam pochwalić, że wreszcie (po 2 m-cach ) sprzedaliśmy akwarium Więc możemy już wyjeżdżać, nic nas nie trzyma

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
super tak się tylko zastanawiam czy jest sens kupowania jeszcze elastycznej.. bo ona chyba długo nie posłuży
a Ty się uczysz sama chustowania czy będziesz korzystała z jakiejś fachowej pomocy ?
Kupiłam obie, bo się opłaca A zawsze elastyczna może służyć do sesji jako kocyk/tło

Póki co będę się uczyć sama, a w międzyczasie polować na warsztaty z chustowania u mojej położnej z SR albo poproszę o konsultację - w razie potrzeby - jeżeli udziela

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Ja po wizycie. Młody waży około 2770 g, położenia główkowe, mam idealną anatomię do porodu sn i wszystko wygląda bardzo dobrze. Przepływy okej i reszta też. Jednak trochę muszę chyba przyspieszyć z przygotowaniami, bo po badaniu wyszło, że szyjka się już skróciła i zmiękczyła. Gin powiedział, że za tydzień ciąża już właściwie będzie donoszona i jakbym urodziła, to będzie okej. Po badaniu stwierdził, że bardzo wątpi, żebym przeterminowała. Pobrał wymaz na GBS z pochwy i odbytu, następna wizyta za 2 tygodnie - 6.06.
i trzymam za GBS-a

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Motylek mi przypomniała, że zapomniałam się pochwalić, że wylicytowałam laktator.

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
pieluchy DADA przetestowane-sa super!
Byłam właśnie w Biedronce i... nie było już ani 1 mega paczki

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
AA! walke z naturalnym karmieniem zaczynam ze zdwojona sila jutro mam herbatki,muszle laktacyjne, wykminilam ze po cieplym prysznicu leci lepiej, laktator pod reka i duuuzo picia. bedzie dobrze, bedzie dobrze.... mloda sie pewnie zaplacze ze czesciej i mniej bedzie na poczatku alebedzie dobrze..musi byc..
Powodzenia

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Jeszcze tak a propo tego 5,5kg dziecka i tego, że lekarze nie wiedzieli. Niestety miałam okazje zobaczyć na zywo jak USG może sie pomylić. Byłam przy porodzie pani u której robiono USG o 8 rano (nawet przy tym byłam) i wyszło, że dziecko waży 3700g, kilka godzin później pani urodziła dziewczynke 4600. Wszyscy na sali porodowej byli w szoku. Ale na szczęście wszystko sie dobrze skonczyło
Wow!

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Oho, zaraz nowy wątek Ciekawe w której części się rozpakuję
No jeszcze troszkę nam brakuje
Też jestem ciekawa czy załapię się jeszcze na tą część czy na nową

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:18   #4414
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
e, to ja też się nie stresuję jak mi ssa 10 min, myślę wtedy, że nie była aż tak głodna i że następnym razem szybciej się upomni albo zje więcej. ale na początku dobrze, jak nam zależy na przybieraniu, dążyć do tych 20 min.
nie mówiłam Wam chyba, ale Helena też sobie ładnie rośnie, 200 g na tydzień, więc już osiągnęła 3000 g. Moja malizna robi się coraz bardziej podobna do noworodka i cięższa

brawo za akwarium! ja muszę się zebrać po przeprowadzce za wyprzedaż szafy na allegro, zbyt dużo mam rzeczy, których nie założyłam więcej niż 2 razy i takich, które się znudziły. do tego mam tony książek do sprzedania. jakoś nie mogę się za to zabrać.
dla Helenki za przyrost wagi
No sprzedaż zalegających rzeczy to super sprawa, ale wiadomo, trzeba mieć czas się za tym zakręcić. Cieszę się, że co chciałam sprzedać to już poszło w świat. To akwa nam tylko zalegało ale już z głowy

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
Lekko wchodzi ta książka? bo własnie chcę ją zamówić
Jak Ci nie przeszkadza czytanie na kompie to ktos tu wklejał link gdzie można za free ściągnąć. Przeszukaj wątek to Ci znajdzie

A czyta się łatwo bo jest cała masa przykładów.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:19   #4415
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Puchatkowa witaj masz termin 2 dni po mnie
O to muszę się pilnować Ciebie i Cloche

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
z tym wiekiem to się w międzyczasie zmieniło, ale lepiej żeby Jenny nie poprawiała, 2 z przodu mi się bardziej podoba
właśnie po południu i wieczorem najwięcej spięć, ale ostatnimi dniami to dodatkowo takie pojedyncze sztuki już od rana lecą
wagą się nie przejmuj na razie... na ostatnich stronach nawet pisałyśmy co z tymi pomiarami za cuda wychodzą... dzieci czasem w cudowny sposób "chudną" chyba przed porodem a ja niedawno słyszałam historię dzieciaczka, co niby nie chciał rosnąć w brzuszku, bo 36tc i niespełna 2kg, więc postanowili go wyciągnąć... i wyciągnęli dzieciaka ponad 3kg
No dobra to cicho sza o tej zmianie kodu
Wagą się aż tak nie przejmuję - jakoś urodzić po prostu muszę. A raczej nie ma szans, żeby Mała doszła do 4kg to jakoś musi się to udać

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
W ogóle to nie mam żadnej książki o rozwoju malucha w 1 roku, może jakieś polecicie?
Właśnie w tym momencie przerwałam czytanie książki "Pierwszy rok życia dziecka" żeby sprawdzić co tu nowego na wątku Jestem dopiero na 65str. ale polecam bo to naprawdę dość gruba encyklopedia i ma sporo różnorakich informacji

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
a nad jakimi imionami myślicie?
Najprawdopodobniej będzie Lena albo Liliana No chyba, że po porodzie nam się całkiem odmieni i wymyślimy coś zupełnie innego
Przez pół ciąży (od usg połówkowego, kiedy potwierdzono nam płeć) nie możemy się zdecydować i raz nas ciągnie bardziej w stronę jednego imienia a raz w stronę drugiego

Cytat:
coś tak czuję, że mogłabym urodzić albo dzień po dniu matki, albo dzień po dniu dziecka. ja się urodziłam dzień po święcie i mama zawsze mówiła, że takim spóźnionym prezentem byłam. więc może historia się powtórzy byłoby śmiesznie... ale jak mogę wybierać, to chyba wolę jeszcze ten tydzień się pokulać... ach, niech się dzieje co chce, byle małemu było dobrze!
Ja tak z moją Małą po cichu pertraktuję, że może by tak w poniedziałek się zdecydowała, bo wtedy ma dyżur moja lekarka To akurat dzień po święcie, ale czy Młoda się na to zdecyduje
Nie mam za bardzo czym jej przekupić, a widzę, że takie praktyki tutaj stosujecie

Miałam sobie dziś zrobić te liście malin i coś nie mogę się przemóc

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:23   #4416
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
My wróciliśmy dziś z wózkiem, jutro łóżeczko Upiekłam orzechowca, przełożyłam masą i biszkopta, jutro zrobię masę z Kubusia

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
My po wizycie. Tak więc najpierw pojęczałam, że czuję się jakoś słabo, że Młody mniej fika i że puchnę. Dostałam Cyclo-3-fort. Serduszko Małego ładnie pyka. Później badanie na fotelu. I uwaga- gin stwierdził, że raczej na pewno następnej wizyty już nie będzie, chociaż teoretycznie jestem zapisana na 28.05 (Jenny, dopisz proszę). Nie mówił nic o rozwarciu ani nic, w każdym razie TO może nastąpić nawet dzisiaj w nocy... Powiem, że dygam i to strasznie Mężu jutro i w sobotę w trasie i w dodatku zabiera mi samochód...
Idę dopakować torbę, wezmę prysznic i się kładę, bo mi zaraz baniak pęknie!

Tak więc gdybym się dłużej nie odzywała, to ten teges... No wiecie no...

Tymczasem, miłych snów!
Ciekawe czy Kuubuś zechce wyjść do wtorku ?

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
No i skończyliśmy 36 tydzień, tak więc od jutra zaczynamy 37

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
a w ogóle to zaczynamy dzisiaj 9 miesiąc

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
już po wizycie u gina, szyjka jest tak z pół cm, rozwarcie na 2 cm, zrobił mi masażyk, po którym mnie brzuch rozbolał, narazie ćmi mi tak w brzuchu i krzyżu, mam nadzieję że się rozkręci, jeśli nie to we wtorek kolejny masaż szyjki, a jak znowu nic to w piątek na oddział. Mały waży ok 3800 g, kawał chłopa z niego i boję się że nie dam rady go wycisnąć, bo jest margines błędu +/- 10%, wód dużo i łożysko w normie.
a więc czekam na skurczybyki

Cytat:
jednak coś się dzieje
my nie mieliśmy ostatnio usg ale też się obawiam, że Wiktorek może mieć około 4kg... boję się żeby nie był zbyt duży i żebym dała radę go wycisnąć
Dasz radę

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Byliśmy dzisiaj w gminie odebrać PESEL Wojtusia i zaświadczenie o dochodach z urzędu skarbowego ,
wypełniłam już wszystkie papierzyska do becikowego, więc teraz wystarczy już tylko złożyć je w MOPSIE
i obyście szybko dostali

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Stosujecie/ zamierzacie stosować smoczki u dzieciaczków? Chciałabym się obejść bez nich... jak tam mamuśki da radę bez smoczka?
Mam kupione 2, ale zobaczymy czy się przydadzą

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
aaa i mam newsa o mojej teściowej. Robiła z mała kupę! no dosłownie jak mała stękała to ona razem z nią bo jej pokaże jak to się robi. Masakra, nie wiem która bardziej się zmęczyła tym stękaniem
Padłam

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
O to muszę się pilnować Ciebie i Cloche
I mnie

Cytat:
Najprawdopodobniej będzie Lena albo Liliana No chyba, że po porodzie nam się całkiem odmieni i wymyślimy coś zupełnie innego
Przez pół ciąży (od usg połówkowego, kiedy potwierdzono nam płeć) nie możemy się zdecydować i raz nas ciągnie bardziej w stronę jednego imienia a raz w stronę drugiego
Oba ładne

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2013-05-25 o 18:25
Stary 2013-05-25, 18:25   #4417
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Dziś zaczynamy 36 TC i tym samym 9 miesiąc Cieszę się, ale i się strasznie boję co to będzie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
ja dziś rozpoczynam 35 t.c

---
Dojechałam do 137 strony i póki co koniec, bo muszę za chwilę zmykać. Miłego wieczoru i do usłyszenia

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-05-25, 18:26   #4418
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
I mnie

Oba ładne
I Ciebie Jenny jak najbardziej, bo dzień po Tobie powinnam zaraz rodzić

Nam też się podobają oba z tym, że oba dość popularne obecnie i nie wiem czy się tym mocno przejmować, czy tylko troszeczkę

A co do Dady to u nas też wczoraj już tylko pusta paleta w Biedronce została i cena nad nią

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:28   #4419
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kamciatka Pokaż wiadomość
Colorblue za konczony wlasnie 38 tc. Od jutra możesz rodzic bez obaw i tego ci życzę, bo czekanie wkurza
U mnie bez zmian, o 10 podali kolejny żel w pipke, ale zero akcji. Chcą działać delikatnie póki co, bo ktg małego jest super, wiec chcą żeby to się tak przy małej ingerencji rozkrecilo
No nic, czekam wiec dalej, maz pojechał teraz na obiad, ja patrzę w sciane
Dzięki wielkie jeszcze raz za wszystkie kciuki, trzymajcie dalej, któregoś dnia na pewno pomoga
Może już niedługo

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:28   #4420
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)

Cytat:
Justi, też myślę, że do spania niedrapki nie zaszkodzą na trening zmysłu dotyku będzie wystarczająco dużo czasu, a przecież dziecko nie może się tak do krwi... przynajmniej przejściowo jest to jakieś rozwiązanie, nie?

myślę, że tak Bartek na szczęście nie drapie sie do krwi

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
[/COLOR]Widzę, że też był temat chusteczkowy
Stąd pytanie, dużo Wam tych chusteczek idzie przy kupce? Bo mi jakoś mega.. tylko u mnie na razie smółka poszła, a to cięko "schodzi".. W sumie to 30 zuzyłam na 4 kupki..

na smółkę szło mi sporo ale dziś już normalna kupka nie wiem, 3-4 mi ida.

Cytat:
A i temat karmienia.. No to pytanko.. Czy przy poprawnym przystawieniu powinno się czuć jak dziecko ssie? Bo jak mały złapie cyca to tak ciągnie jakby mi ktoś suta złapał, scisnął i przekręcał.. Ogólnie suty nie bolą jak puści, tylko oczywiście chwile muszą dojśc do siebie..Nie są poranione..

A i ogólnie karmię swoim, mleko mam, tzn myślałam, że nie mam, ale mały nie płakał, coś tam ciamkał więc mu cyca z braku laku dawałam.. Piłam strasznie dużo wody.. I dzisiaj położna sprawdzała cyce, nacisnęła i coś wycieka.. Samo się nie leje. ale jak przydusi się porządnie to widać..

u mnie też się nie leje, nawet jak próbowałam ścisnąć ale musi byc ok skoro maly nie płacze no i ulał żółtym, pielęgniarka powiedziała, że to znak, ze pokarm juz jest fajny

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
W Krakowie do roku od otrzymania becikowego trzeba mieć paragony potwierdzające zakup rzeczy dla młodego

u nas nie ma czegoś takiego chyba...

Cytat:
Napisane przez Kamciatka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, pewnie juz spocie, ale i tak póki mogę napisze Jesteem w szpitalu, podali mi żel na wywołanie. A znalazłam się tu zupełnie nieoczekiwanie. Poszliśmy po obiedzie na gofry z mężem i na chwile usiedliśmy pod parasolka Jak wstałam i chciałam ruszyć, to się okazało ze nie mogę kroku zrobić, bo tak mnie boli spojenie. Wsparta na ramieniu Tzta mogłam ujść 3 kroki nic więcej, wiec maz pobiegł po auto i moja książeczkę ciąży i mnie zawiózł do szpitala. Zbadal mnie ordynator i stwierdził ze i tak nigdzie nie dojdę, wiec wywołujemy. Zdążyłam się poryczec bo znów słyszałam mega krzyki a jestem straszny peniacz i naprawdę nie wiem jak ja zniose ten bol. Marchewko jesteś mega dzielna ze dałaś radę teraz leze na ginekologii, ze mną laska której trzeci dzień wywołują i nic. Ale chrapie dziewczyna...
Trzymam kciuki!!

Cytat:
Bidulka
czyli najgorsze z całego porodu było urodzenie główki ?
czy bolesne skurcze ?
a nie chciałaś znieczulenia ?

dla mnie parcie to była juz ulga... najgirzej bylo z oxy jak mnie podpieli pod ktg, M. Plakal ze mna...

Cytat:
Widzę ze poród Justi to coś jak u mnie.. CZyli dziewczyny nierozpakowane, jak chcecie mieć lżejsze porody to siedzieć w domu maksymalnie ile się da i pojechać do szpitala w ostatniej chwili.. Na porodówke przyjmą was w trybie pilnym, zaraz na fotel, nie będzie kiedy pomyśleć o bólu i wio dzieciaka na świat.. A takie czekanie na patologiach, i odpoczywanie w skurczach na korytarzu to psychicznie potrafi tak wymęczyć, że szok.. A w porodzie to nie ból fizyczny męczy tylko psycha.. Jak widzisz, że idzie do przodu, że jeszcze tyle i tyle to dasz radę.. Jak tak jak ja 24 godziny masz skurccze a Ci mówią, że to nie poród i nic się nie posunęło do przodu to już chcesz się żywcem sama pokroić oby się tylko skonczyło..
Powiem Ci, ze bylo identycznie do mimentu powrotu na porodówkę z patologii...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:29   #4421
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Kiniu może i masz rację.. ale czasem lepiej nie przyśpieszać na siłę bo guuuuzik z tego wychodzi. Niepotrzebne nerwy, przeciąganie itp.
Ja chodzę regularnie na ktg i badanko do gina, wczoraj zrobił mi dokładne USG- posprawdzał łożysko, przepływy, wody..
Stwierdził, że nie dziwi się małemu że się nie pcha. Łożyska mam świetne, jeszcze młode, tylko z pojedynczymi, drobnymi zwapnieniami.. wód sporo, przepływy tez ok. Także pozostaje nam czekać.. we wtorek mam się znowu stawić w szpitalu
U mnie łożysko też było niby ok, a po porodzie się okazało, że jest całe porwane i musiałam mieć łyżeczkowanie..... W szpitalu masz min. 3 raz dziennie ktg, więc zawsze jest czas na reakcję. Wiadomo, że lepiej być w domu i czekać, ale teraz patrząc na własne doświadczenie, wiem, że lepiej, że leżałam w szpitalu. Jak coś ma się zacząć samo to się zacznie, nie ważne czy w domu, w szpitalu, na ulicy czy w restauracji

Cytat:

nawet nie wiesz jak mnie podnioslas na duchu bo ja mam takiego dola że mogd tu leżeć nawet dwa tygodnie

a skąd wiedzialas że masz takie masakryczne łożysko robili ci usg ?bo mnie jakna razie tylko krew pobrali i na tym koniec
Na usg nie było tego widać, dopiero po porodzie się okazało, że masakra totalna, a przepływy też miałam ok. Ja leżałam właśnie 2 tygodnie - ryczałam, wkurzałam się, wyszłam na własne żądanie, a po 2 dniach wróciłam i nie żałuję - myślę, że można się przemęczyć te 2 tygodnie niż jakby później miało być coś nie tak i sobie pluć w brodę Uwierz mi szybko czas leci, my już od wtorku w domku i całkowicie zapomniałam o szpitalnym klimacie

puchatkowa dzięki za opinię - właśnie nad tą książką myślałam

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-25, 18:31   #4422
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
to może chociaż te warkocze pozaplataj (kiedyś Justi wrzucała link do różnych splotów) bo Ty masz nówkę, a chusta powinna być złamana. Wypierz ją ze dwa razy, pomiętol troszkę żeby przystosowała się do swojej funkcji
a co do mojego kursu- też tak sobie pomyślałam. Ale w obu sytuacjach dopatruję się pozytywów Jest to dla mnie świetna opcja:
-cieszę się, że idę na ten kurs i nauczę się chustowania- dzięki temu nie myślę o tym kiedy zacznie się poród i nie spinam się, żeby to było już
-a jeśli Wiktorek jednak mi przeszkodzi- fakt kirsu troszkę szkoda, ale jego przyjście jest już tak wyczekiwane, że będzie to miłe zaskoczenie
na pewno wypiorę tą chustę ale jeśli chodzi o to "łamanie" to albo ja nie wiem o co kaman, albo ona się nadaje od razu do użytku - jest bardzo przyjemna w dotyku i się pięknie układa... na instrukcji pisze, żeby wyprać w max 40 stopniach, bo też po praniu ona odrobinkę się skurczy, ale że ta jej długość podana na opakowaniu właśnie wtedy dopiero będzie osiągnięta. i potem już można ćwiczyć i wiązać
co do twojej obecnej sytuacji - kursu i czekania na poród - właśnie super sprawa, bo jak by nie było, to będzie super
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:38   #4423
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
aa to dziwne, po tym ginie który ciągle pijesz powinnaś mieć kaca

nic nam innego nie pozostało

może się rozkręci

witamy lepiej późno niż wcale
GRATULUJĘ córeczki

SUPER !!! za udane chustowanie

dziękuję za troskę
jestem, jestem dalej w dwupaku

kurcze... troche to trwa..
trzymam

faktycznie bezsensu
w domku lepiej.. a masz jakieś rozwarcie chociaż ?

jestem, jestem
nie martwcie się, jeśli coś się zacznie to na bank Wam się pochwalę

i oczywiście poproszę o magiczne kciuki
nic bezinteresownie

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
mały pierwszy raz się do mnie uśmiechał jak mówiłam do niego już nie jestem zła i mam humor +100 teraz leży i słucha karuzelki

Stary 2013-05-25, 18:40   #4424
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
hump może i moge ale nie będę wówczas miała zwolnienia a mój juzmi wtedy nie wypisze w sumie to od poniedziałku nie mam miał mi dzisiaj wypisać i jeszcze go nie ma po to też dzisiaj przyszłam
Szpital Ci wystawi zwolnienie do dnia porodu tylko trzeba się upomnieć

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:40   #4425
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Marchewka za chyba najdokładniejszy opis porodu na forum wycierpiałaś się kochana ale najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło i masz Wojtka przy sobie
Stary 2013-05-25, 18:41   #4426
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cytat:
ja kupiłam całą paczkę i spakowałam sobie chyba z 5 sztuk. Może się przydadzą, jak nie mi to do przewijania maluszka
ja kupiłam wczoraj cała paczkę seni i tam jest właśnie 5 szt ale paczka jest ogromna i nie wiem gdzie to zmieszczę. może 2 weźmie a resztę najwyżej ktoś mi dowiedzie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
ja nie bralam, w szpitalu sami dawali te podklady w kazdym pokoju byly w razie gdyby sie zabrudzily , byla taka szafka i tam byly podklady na lozko i poporodowe i pampersy dla dzieci
u nas nie wiem czy dają ale chyba nie bo pampersy i chusteczki dla dziecka trzeba mieć więc pewnie te podkłady też
Cytat:
Tak, zużyłam tyle ile dni byłam w szpitalu, bo jakoś bardzo nie brudziłam, więc zmieniałam raz dziennie. Jak u Ciebie w szpitalu nie dają to polecam się zaopatrzyć, będziesz miała większy komfort
dzięki, czyli wezmę na razie 3 sztuki też myślę że lepiej mieć niż się stresować że nie mam

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
U mnie po terminie wg. OM (23.05) ginek mówi,zeby sugerowac się raczej tym wg usg ;/ czyli jakiś 10-14.06., Młody nic nie działa w kierunku porodu, a ja odliczam dni, bo cieżko mi jak cholerka ;/
Gin mówi,z e pewnie za tydzień gdzies położymy się do szpitala, i popatrzymy co się dzieje, a pewnie bezie cesarka ze wzlędu na cukry, bo młody bedzie pewnie duży
.
sporą masz rozbieżność między OM a terminem usg
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:42   #4427
Veronic
Wtajemniczenie

salviae- ale super, pierwszy świadomy uśmiech

chyba nikt dzisiaj nie urodził, co?
przejechałam tylko posty "po łebkach"

jutro dzień matki- pamiętajcie

==to ja lecę, przyszła pora na Wojtusiową kąpiel

3majcie się
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:44   #4428
Innocence_89
Rozeznanie

Dot.: Odp: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)

Stary 2013-05-25, 18:45   #4429
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
cholercia, cebuli nie wolno, czosnek w odpowiednich ilościach to chyba niezły hardcore dla dziecka... sama nie wiem? jakiś syropek prawoślazowy? tymiankowy? miodu nie wolno, ale może akurat nie uczuli małej i jak nie przesadzisz z ilością...? tylko weź rozpuść go w przegotowanej i ostygniętej wodzie do 40 stopni, a potem na szklankę napoju pół cytryny wyciśnij. i sobie popijaj regularnie. no i chyba lepiej też do lekarza jednak...
współczuję, już chyba w ciąży łatwiej się z czymś takim obejść niż podczas karmienia piersią...
dziękuje za rady wolę tego miodu nie stosować bo naczytałam się okropnych rzeczy w necie... zrobiłam sobie rosołek z pantarki - teściowa teraz tak o mnie dba, że najlepsze smakołyki mi podsyłają
hyba w poniedziałek wybiorę się do pediatry a chciałam tego uniknąć niby jest już lepiej ale niech to skontroluje tylko znów nie mam zostawić z kim małej i Tż będzie musiał wziąć wolne a dla nas teraz to najgorszy czas... bo ma sezon w firmie no i na budowie też młyn.... ehhhhhh

a właśnie zapomniałam dodać, cytrusów też nie wolno masakra z tą dietą karmiącej
Stary 2013-05-25, 18:48   #4430
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Nadrabiam od 23.05

Dziękuję za wszystkie gratulacje i oklaski odnośnie remontu We wtorek (28.05) będzie równe 6 tyg odkąd dostaliśmy klucze. Jak do tego czasu zrobię nowe zdjęcia to Wam pokażę jak się już zmieniło ::
koniecznie wstaw zdjecia

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:

mi już od dawna wszyscy mówią, że brzuch mam bardzo nisko..
a powiem Ci szczerze, że w tym tygodniu zauważyłam z dnia na dzień że opuścił się jeszcze niżej. Jak stoję w łazience przed lustrem to muszę na palce się wpinać żeby go zobaczyć
i bardzo ciągnie w dół.
Wczoraj wypadła mi kolejna porcja czopa (taki kemowy glut)

ja kupiłam całą paczkę i spakowałam sobie chyba z 5 sztuk. Może się przydadzą, jak nie mi to do przewijania maluszka
ja kupiłam chyba z 5 paczek i 1 spakowałam

Stary 2013-05-25, 18:51   #4431
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

Dziewczyny, czy wasze dzieci leżą spokojnie i się patrzą na coś ? nie na rekach ? bo ja jak mojego odkładam to on zaraz zaczyna się drzeć rano wytrzymuje jakies 20 min spokojnie
Moja skończyła wczoraj 3 tyg. i czasem ją właśnie tak odkładam i ona sobie na coś tam patrzy z reguły jest to już po karmieniu i musi być przewinięta, puszczam jej jakąś muzyczkę i kilka minut wytrzymuje ale nie powiem, że najlepiej jej chyba na rękach, często jak zasypia to jeszcze otwiera jedno oko i robi takie miny jakby sprawdzała nas czy oby przypadkiem nie chcemy jej oszukać i nie trzymać na rękach
Stary 2013-05-25, 18:56   #4432
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Dziękuje:-* a ile czego się daje??? No i blendera brak a nie wiem czy zwykły mikser da rade???
Pewnie głupie pytanie ale ja dzisiaj mam myślenie wyłączone

Ja stosuję pół cytryny, pół pęczka natki pietruszki, wody na oko, ale tak chyba byłoby 3/4 szklanki i łyżkę miodu.

Z mikserem może być cieńko, bo wtedy Ci się ta pokrojona natka raczej nie rozdrobni, a jednak u mnie ten koktajl ostatecznie ma formę po prostu jakby soku, a nie wody z płatkami natki.

Ale mam dziś humor....ble......

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 19:02   #4433
Innocence_89
Rozeznanie

Dziewczyny własnie mnie naszła taka straszna chęć żeby dzisiaj urodzić, jakoś tak właśnie dziś w nocy jestem gotowa

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

a tak na marginesie to od zawsze uwielbiam szpitale

Stary 2013-05-25, 19:03   #4434
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

Wczoraj też dostałam info od Diabli:
"Nelka jest cudowna i taka jak sobie wymarzyłam. Tatuś zakochany po uszy, dzielnie się spisuje - zajmuje się małą, pomaga mi się kąpać, wypytuje położne o wszystko - ideał. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak fajnie. W niedzielę chyba wracamy do domku. Po cc ciężko u mnie z wstawaniem, chodzeniem ale walczę. Nelcia jest żarłaczem mamusiowym, więc cały dzień wisi na cycu. Gratulacje dla wszystkich świeżych mam. Myślami często jestem na wizażu i korzystam z Waszych wskazówek".

Diabli czekamy na Was Teraz ja jestem ciekawa Twojej Nelci
Stary 2013-05-25, 19:04   #4435
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Cześć
Czy można do Was dołączyć?
Podczytuję Was od kilku wątków, ale opis porodu Marchewki skłonił mnie do ujawnienia się. Jestem dla niej pełna podziwu, że dała radę i była taka dzielna! Nie jestem pewna czy to dobrze, że go przeczytałam właśnie teraz no ale z drugiej strony wiem na co się nastawić w najgorszym wypadku...

Termin mam na 6.06. Spodziewamy się córeczki choć na ostatnim poniedziałkowym usg lekarka potwierdziła nam ją na 90% W poniedziałek w 37t4d Mała ważyła niecałe 3300g.
Póki co brzuch mi się spina i czasem pobolewa jak na okres ale szybkiego porodu to chyba nic nie zwiastuje. Kawałek czopa wypadł mi 3tyg temu i dalej cisza w tym temacie.
Torba spakowana i powoli zaczynam się denerwować
Jem wiesiołek i zacznę od dziś pić te liście malin - chyba się jakoś przemogę w końcu

I oczywiście gratuluję wszystkim mamusiom, które się już rozpakowały i mają Maleństwa przy sobie
Witaj Czuj się jak u siebie

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Gratuluję nowych maluszków. Niestety nie mam czasu pisać, bo mam za niecałe 2 tygodnie obronę, a w domu 2 maluchy. Męża chwilowo "nie mam", bo pracuje po nocach (w domu na szczęście :P) i całymi dniami. AKurat mamy bardzo gorący okres, ale mam nadzieję, że druga połowa czerwca będzie już spokojniejsza.
Julek jest grzeczny, ale lubi rączki. W nocy jest prawie idealny. Dzisiaj z 3 przerwami na karmienie, przespałam całą noc. Nie czuwa w nocy, więc w miarę jestem na chodzie. Ciężko mi trochę pogodzić wychodzenie na dwór z dwójką, ale i z tym daję radę. Jeszcze ugotowane, w miarę ogarnięte w chałupie i uczę się w "wolnych" chwilach
Trzymajcie się, niech maluchy zdrowo rosną i nierozpakowanym lekkich porodów życzę
Ojej, dobrze, że wszystko ogarniasz. Jeszcze tylko trochę, 3mam kciuki za obronę.

Cytat:
ja też wyladowalam w szpitalu i to bez powodu tylko dlatego że pielęgniarka mnie zarejestrowała bo już mam termin porodu ktg dobre skurczy brak nic mi nie dolega i mam sobie tak leżeć do poniedziałku i wtedy zobzczymy ale głupota po prostu leze i nic mi nie będą robić to po jaką cholerę mnie zostawili na co lekarz powiedział że przecież powiedziałam na IP że chce zostać masakra wściekła jestem
Niedobry lekarz.

Cytat:
faktycznie dziwna babka.. może uda Ci się z tą warszawską
ja poluję dalej
Wygląda na to, że będę miała chustę. Z pomocą naszej Ash kupiłam na razie wirtualnie, ale mam nadzieję, że jutro będę się mogła pochwalić, że jest moja. Wiesz co jest najśmieszniejsze? Że dziś po południu odezwała się ta laska z mojego miasta, że oferta nadal aktualna. Ale kolorystycznie podoba mi się bardziej ta z W-wy. Jakbyś była zainteresowana tą z Rybnika (jest za 110zł), to wal.

Cytat:
Ja bym mogła jeść dużo i non stop, ale na szczęście ogranicza mnie uczulenie małego i głównym pożywieniem jest ryż z warzywami i indykiem i herbatniki
anoxe udało ci się wylicytować ten laktator super cena, chyba dlatego, że w innym dziale był
Tak! Pisałam tutaj na wątku peany w Twoją stronę, ale Cię nie było. Jestem pewna, że dlatego tylko ja licytowałam, bo to było w całkiem innym dziale. Ale babka bardzo sympatyczna, powiedziała, że niebawem będzie wystawiać też inne rzeczy.

A ja właśnie znalazłam matę z fisher price tą rainforest używaną za 80 zł. Muszę zaraz zadzwonić do szwagierki czy nam mogą odebrać i teściowa by przywiozła w lipcu. Szkoda mi nie kupić, bo na allegro chodzą z przesyłką za około 120-130 zł.

Cytat:
super tak się tylko zastanawiam czy jest sens kupowania jeszcze elastycznej.. bo ona chyba długo nie posłuży
a Ty się uczysz sama chustowania czy będziesz korzystała z jakiejś fachowej pomocy ?

2.właśnie widziałam tę aukcję i też się zastanawiam
jak nie upoluję jakiejś złamanej to zdecyduję się na taką.
Lonely, nie poddawaj się z chustą, czasem można naprawdę znaleźć używaną w fajnej cenie.

Cytat:
Jak Ci nie przeszkadza czytanie na kompie to ktos tu wklejał link gdzie można za free ściągnąć. Przeszukaj wątek to Ci znajdzie

A czyta się łatwo bo jest cała masa przykładów.
Język niemowląt, proszę: http://ebookbrowse.com/jezyk-niemowlat-pdf-d254722277

Dobry wieczór.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 19:06   #4436
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)

Cytat:

Wczoraj byłam u gina przepisał mi tabletki anty, ale chyba już nigdy nie zdecyduję się na sex bo przy wkładaniu wziernika czułam taki ból, że się popłakałam, a gin mnie przepraszał i mówił, że muszę się rozluźnić bo on i tak i tak będzie to trzymał tam tak długo jak będzie musiał. Nie wiem czemu to tak bolało, przy pierwszym razie tak nie bolało, ale lekarz twierdzi, ze już mnie rozciągnął i stosunek nie będzie bolał

ja muszę się zastanowić teraz nad zabezpieczeniem, bo do tej pory używaliśmy tylko gumek i było ok, ja nie chciałam się niczym szprycować, ale teraz nie mogę pozwolić sobie na drugie dziecko w tak krótkim czasie chyba bym oszalała

co do pogrubionego, to ja już nie mogę się doczekać, mam wielką ochotę i odliczam do końca 6 tyg. a jeśli chodzi o cewnik to ja w ogóle go nie czułam...
Stary 2013-05-25, 19:11   #4437
gosiulka22
Wtajemniczenie

Ogłaszam że w końcu spakowałam torbę do szpitala jestem z siebie dumna!
od dziś mogę rodzić
do tp 2 tyg
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 19:12   #4438
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.16 - Rozpakowywanie trwa :)

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
salviae- ale super, pierwszy świadomy uśmiech

chyba nikt dzisiaj nie urodził, co?
przejechałam tylko posty "po łebkach"

jutro dzień matki- pamiętajcie

==to ja lecę, przyszła pora na Wojtusiową kąpiel

3majcie się
Moj juz wykapany

i obeszlo sie bez jakiegos mega placzu... Do tej pory darl sie .. Na maxa...
Cytat:
Napisane przez gosiulka22 Pokaż wiadomość
ja kupiłam wczoraj cała paczkę seni i tam jest właśnie 5 szt ale paczka jest ogromna i nie wiem gdzie to zmieszczę. może 2 weźmie a resztę najwyżej ktoś mi dowiedzie

u nas nie wiem czy dają ale chyba nie bo pampersy i chusteczki dla dziecka trzeba mieć więc pewnie te podkłady też

dzięki, czyli wezmę na razie 3 sztuki też myślę że lepiej mieć niż się stresować że nie mam

pewnie w kazdym szpitalu inaczej

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
myślę, że tak Bartek na szczęście nie drapie sie do krwi

na smółkę szło mi sporo ale dziś już normalna kupka nie wiem, 3-4 mi ida.

u mnie też się nie leje, nawet jak próbowałam ścisnąć ale musi byc ok skoro maly nie płacze no i ulał żółtym, pielęgniarka powiedziała, że to znak, ze pokarm juz jest fajny

u nas nie ma czegoś takiego chyba...

Trzymam kciuki!!

dla mnie parcie to była juz ulga... najgirzej bylo z oxy jak mnie podpieli pod ktg, M. Plakal ze mna...

Powiem Ci, ze bylo identycznie do mimentu powrotu na porodówkę z patologii...

ja dzisiaj pazurki mlodemu obcielam i nie bylo tak zle....

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Moja skończyła wczoraj 3 tyg. i czasem ją właśnie tak odkładam i ona sobie na coś tam patrzy z reguły jest to już po karmieniu i musi być przewinięta, puszczam jej jakąś muzyczkę i kilka minut wytrzymuje ale nie powiem, że najlepiej jej chyba na rękach, często jak zasypia to jeszcze otwiera jedno oko i robi takie miny jakby sprawdzała nas czy oby przypadkiem nie chcemy jej oszukać i nie trzymać na rękach

Moj dzisiaj rekord pobil z 15 min lezal w lozeczku i zezowal na misia heee musze w pon. Karuzele zamowic bo widze ze zaczyna widziec hii i moze dluzej polezy w lozku rozdarciuch maly
Kilka fotek Michasia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1369505469950.jpg (63,2 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1369505501374.jpg (55,5 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1369505545425.jpg (69,0 KB, 55 załadowań)
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 19:13   #4439
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny które rodziły: brałyście do szpitala takie duże podkłady na łóżko??? Jeśli tak to ile sztuk? Przydały się?
ja miałam te z seni ale w ogóle się nie przydały nie użyłam ani jednego, położne na początku podkładały mi te wielkie podpaski z belli i wystarczyły, koleżance z sali też
Stary 2013-05-25, 19:15   #4440
karota11
Zadomowienie

Cytat:

A tak właśnie powychodziło mi z owu, ze coś się tam pokręciło i generalnie zaszłam w ciąże podczas dni niepłodnych
karota11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości