|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Cytat:
![]() A z tym kwasem foliowym to różnie bywa. Jedni lekarze uznają tylko przez 1 trymestr a inni przez całą ciążę. Ja zamierzam po prostu zdać się na swojego gina-póki co kazał wybrać do końca opakowanie. Cytat:
![]() Co do pogrubionego to niezły tekst ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
|
|
#3962 |
|
Zadomowienie
|
Kwas foliowy jeśli chodzi o dobro dziecka trzeba brac w czasie starań i przez pierwszy trymestr. Potem już nie ma takiej potrzeby bo cewa nerwowa już sie wykształciła. Mój lekarz też nie kazał brać żadnych sztucznych witamin. Tylko owoce, warzywa i naturalne soki. Bardzo mi to odpowiadało, bo nie lubie tablatek. Wyniki zawsze miałam dobre. Jak mnie skórcze łydek łapały polecił brac magnez i pod koniec ciąży żelazo bo spadło jak to często się dzieje
|
|
|
|
#3963 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, mam nadzieję, że mnie nie wyjdą też rozstępy. Ja też wychodzę z takiego założenia, że szkoda pieniędzy na drogie specyfiki. Wystarczy mi dobry olejek, oliwka, codzienny masaż rękawicą pod prysznicem i co jakiś czas peeling. Większość koleżanek moich tak robiła w ciąży, bo twierdziła, że to jest nabijanie kasy przez producentów ![]() Cytat:
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-25 o 13:02 Powód: dop. |
||
|
|
|
#3964 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Natura jest najlepsza
|
|
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego wszystkiego napisałam maile do dwóch położnych ze szpitala z pytaniami o opiekę okołoporodową.
|
|
|
#3966 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3967 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#3968 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moje genetyczne jutro wreszcie! Ja też chcę widzieć nóżki i rączki i... kreseczkę Mój brat ochrzcił "ją" już Andżelika, ale ja kategorycznie protestuję.Cytat:
Ja też muszę wreszcie zacząć, jestem rok po absolutorium i został mi rok na napisanie pracy i jej obronę. Jak to przegapię, to 2 lata mgr w plecy. Mam nadzieję, że mój promotor jeszcze mnie pamięta LOL Mamy podobny tp to może termin obrony też nam się zsynchronizuje ![]() Cytat:
Cytat:
Od którego tc zaczynasz szkołę? Ile ona potrwa? A teraz z cyklu proza życia. Z uwagi na moją historię choroby, ginek poprosił o konsultację z kardiologiem, w celu otrzymania wytycznych do prowadzenia ciąży i sposobu jej rozwiazania. Idę zadowolona do poradni ze skierowaniem od rodzinnego i z karteczką od gina i ku mojemu zdziwieniu usłyszałam, że terminów nie ma do końca roku i NIC się nie da zrobić, no NIC. Więc mówię sobie, no OK. Będę dzwonić po wszystkich poradniach kardiologicznych w województwie, a później nawet w Polsce, aż wreszcie mnie ktoś przyjmie, zanim urodzę i np umrę Ale wcześniej zadzwoniłam do mamy, żeby się wyżalić... mama oczywiście pożałowała, dziś rano dzwoni do mnie, że rozmawiała z lekarzem z Wrocławia, który czasem wpada do nich do szpitala na badania (moja mama pracuje w szpitalu ale w innym miescie) i ten jak to usłyszał, to zadzwonił na tą rejestrację, w której wczoraj NIC się nie dało zrobić i zarejestrował mnie na za tydzień LOL o POLSKO!... Bądź tu człowiekiem z ulicy i chciej coś załatwić po bożemu...A z tż u mnie lepiej! Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale chyba wziął sobie do serca mój apel o krztę uwagi, dodatkowo apel poparłam odpowiednim wizerunkiem i częstszym wychodzeniem z domu pod różnymi pretekstami. Wczoraj spojrzał na mnie przed wyjściem, zmierzył od stóp do głów i dopytywał, czy aby na pewno idę do lekarza ![]() Muszę stwierdzić, że teoria "miej wy☠☠☠***ne, a będzie Ci dane" jest teorią skuteczną! ![]() EDIT: Do smarowania nabyłam z Bielendy serię SEXY MAMA (tz stwierdził, że brzmi to dosc dwuznacznie
2013-04-30 II kreski ![]() Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone Edytowane przez PawMaj13 Czas edycji: 2013-06-25 o 13:32 |
||||
|
|
|
#3969 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój niby zapisał mi jakieś witaminy, bo kiepskie mi ostatnio wyniki wyszły, ale jeszcze ich nie wykupiłam...cena mnie trochę dobiła...kosztują 60 zł (są z żelazem i czymś tam jeszcze czego mi brakuje). Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
mnie coś w łeb strzeliło i robię pracę badawczą...wszystkie koleżanki piszące prace teoretyczne są praktycznie na finiszu...a mnie jeszcze czeka walka z ankietą...po kij mi ta ambicja była![]() Co do kwestii lekarza...dobrze, że jednak się udało, ale powiem szczerze-przykre. Moja mama ma problemy z tarczycą...najpierw na wizytę czekała 4 miesiące, potem na usg 3 i teraz chyba do września czy października czeka żeby z tym usg pójść...nie wiem czy ono już będzie w ogóle aktualne... Oczywiście za relacje z TŻ trzymam kciuki
|
|
#3970 |
|
Wtajemniczenie
|
em ma czyżby Femibion II Ci przepisał?
|
|
|
|
#3971 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
my też tak mamy, dla mnie ważne jest okazywanie uczuć a jesteśmy ze sobą już lata chyba nigdy mi się to nie znudzi
|
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaczynam 13/11 do 11/12 czyli tak akurat 1,5 m-ca przed porodem
|
|
|
#3973 |
|
Zadomowienie
|
Powiem wam że szkoła rodzenia to moze nie jest jakieś niezbędne szkolenie tzn fajnie posłuchac różnych rzeczy, pooddychac pieskiem, porozciagać się troche (u mnie godzinka teorii i godzinka ćwiczen) ale byśmy sie jakoś bez niej obeszli przed pierwszym dzieckiem. Za to ja byłam bardzo szczęśliwa bo mój mąż też z tych którzy ojcem zostali dopiero po rozwiązaniu i był tak trochę "z boku całej ciązy) Za to te dwie godziny w tygodniu był tylko nasz (mój i synka) musiał się angażować, ćwiczyc ze mną, obejmowac brzuszek. Więc do SR latałam jak na skrzydłach. A zawsze po zajeciach pyszna pizza bo obok była pizzeria
|
|
|
|
#3974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lubię wiedzieć co się dzieje i nie być zaskoczona a małż też będzie chodził i chce chodzić
|
|
|
#3975 |
|
Zadomowienie
|
w ogóle idealnie znaleźć taką szkołe która działa w porozumieniu ze szpitalem w którym chcecie rodzić. No dobra już się nie wymądrzam
|
|
|
|
#3976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3977 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to mnie zniechęca do tego, żeby siąść i napisać.Za to badania i ich temat mnie kręci osobiście, więc to już będzie buła z masłem w przeciwieństwie do większości absolwentów UWr, projektowanie badań i metodologia nigdy mi straszna nie była, śmiało mogę nawet powiedzieć, że jest moją mocną stroną, (którą wyniosłam z licencjatu, w płatnej, prywatnej uczelni i to, o zgrozo!, kończonej w trybie zaocznym! :P) więc się nie obawiam o błędy w narzędziu badawczym, czy dobraniu próby itp. 3mam tylko kciuki za to, żeby udało mi się zebrać materiał na reprezentatywnej próbie, żeby badania były rzetelne, bo cały fan mi zabierze sytuacja, jeśli będę musiała "zmyślać" na cele zaliczenia pracy i analiza wyssanych z palca wyników - to nie będzie fajne.
|
|
#3978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bo po Twoim wpisie weszłam na stronę szpitala w którym wstępnie planuję rodzić i tam widnieje to zdanie. Tylko takiego terminu listopad - grudzień nie widzę, a też by mi pasował. Też się ostatnio zastanawiałam nad szkołą rodzenia oraz gimnastyką dla kobiet w ciąży. Czy to potrzebne czy jednak taka trochę fanaberia. ![]() Ja ostatnio dostałam się do wybranego ginekologa i założyła mi kartę ciąży oraz zapisała witaminki. A usg 11-14 tygodnia mam umówione dopiero na 16 lipca kiedy to będzie 14 tydzień leciał i zaczynam się zastanawiać czy to nie za późno...
|
|
#3979 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Uff..nadrobiłam wszystko
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A Tż staraj się zrozumieć, dla niego to też nowa sytuacja.Cytat:
nie poddała się i zaraz zaczęli staranka i teraz są szczęśliwą rodzinką. Wiadomo przeszłości nie da się zmienić ale można zadbać o przyszłość. Ja bym nie czekała.Cytat:
wystarczy chcieć ale dobre rady mojej mamy w sprawie kuchni tradycyjnej stosują z powodzeniem w swojej kuchni a tak w ogóle to moja Mama gotuje najlepiej na świecie wiadomo ![]() Cytat:
Cytat:
Mi lekarz polecił femibion classic jak skończę opakowanie kwasu foliowego, cena chyba ponad 30 zł/m-c |
||||||||
|
|
|
#3980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i właśnie do takiej się zapisałam ![]() ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
tak jestem z Warszawy w którym szpitalu planujesz bo ja na Żelaznej.Terminu na stronie nie ma ale jak zadzwonisz to bez problemu zapisują, bardzo fajna babeczka przyjmuje zapisy. W ogóle ja mam same dobre wspomnienia z tym szpitalem choć moja wizyta w nim nie była kolorowa (usunięcie ciąży pozamacicznej). Personel świetny i taki ludzki i czuły, lekarze delikatni z poszanowaniem pacjentki, anastazojlog który mnie usypiał ścierał mi z policzków łzy, głaskał po głowie i uspokajał. Rodziły tak dwie moje koleżanki i są bardzo zadowolone z opieki ![]() Osobiście nie uważam aby SR była fanaberią- przede wszystkim uczysz się jak się zachowywać i czego można się spodziewać i nie panikujesz potem. Moim zdaaniem to bardzo przydatna wiedza ograniczająca późniejszy stres Ja to drugie USG mam zapisane na 22 lipca i to będzie mój 13tc, myślę że 14tc też jest OK
|
|
|
#3981 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#3982 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To może też tam zadzwonię i się umówię. Chociaż też trochę się zastanawiam nad tym terminem październik-listopad, może z mniejszym brzuszkiem będzie lepiej się poruszać. ![]() Cytat:
A rodzić wstępnie planuję na Żelaznej jak to wyżej wspomniałam. A Ty?
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz chwilowo w ząbkach urzęduję, ale ok września wracam na stare śmieci co do żelaznej to owszem, opinie są dobre - jednak w statystykach nieszczęśliwych porodów przodują to pewnie przez silny nacisk na naturalne rodzenie - często jak są nawet wskazania do cc to nie chcą go wykonywać.osobiście myślę o inflanckiej. a Ejani ma do nas niedaleko
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta Edytowane przez _Kluska_ Czas edycji: 2013-06-25 o 15:02 |
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja mam rzut beretem do tego szpitala a poza tym też zawsze trafiałam na bardzo miły personel---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- a ja właśnie same złe opinie o tym szpitalu słyszałam, mojej koleżance tak cc spaprali, że się dziewczyna pół roku bujała z niegojącą się raną. No ale wiadomo- zawsze coś może się wydarzyć w każdym szpitalu
|
|
|
#3985 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Witaj
|
|
#3986 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o inflanckiej też co nieco nie najlepszego słyszałam, jednak rozmawiałam z lekarzami - oni mają dostęp np do statystyk zgonów czy groźnego niedotlenienia noworodków i św zofia wypada zdecydowanie najgorzej. w tym wypadku chyba ufam statystykom - mimo, że od dziewczyn które tam rodziły słyszałam wiele dobrego, jak jest miło, sympatycznie, że czują się w dobrych rękach. ale to nie dla mnie w tym przypadku, tym bardziej że żona mojego kuzyna (co prawda prawie 10 lat temu) urodziła tam martwą dziewczynkę ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
||
|
|
|
#3987 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mój bobas ma prawie 6.5cm, machał nóżkami i rączkami. Termin porodu przesunął się na Nowy Rok. Co do badań genetycznych, okazało się, że tu jest trochę inaczej: prawdopodobieństwo wad określa się po wspólnej analizie USG i testów krwi, więc na razie nic nie wiem. Jeszcze trochę nerwów mnie czeka, zanim przyjdzie list z wynikami, ale jestem dobrej myśli, musi być zdrowe i już.Wg USG dziś kończę 13 tydzień, czyli jutro zaczynam drugi trymestr. Jestem już spokojniejsza. Wiadomo, że na każdym etapie ciąży może się coś stać, ale wierzę, że się spotkamy po tej stronie brzucha w okolicach Nowego Roku.
|
||
|
|
|
#3988 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy takie dane są gdzieś ogólnie dostępne dla ludności? Tak aby każdy mógł się z nimi zapoznać aa nie tylko lekarze ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
super, że wszystko OK, duży już ten Twój bobasek, ciekawe ile mój ma teraz ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
super, że wszystko OK, duży już ten Twój bobasek, ciekawe ile mój ma teraz
|
|
|
#3989 |
|
Rozeznanie
|
M_aria, Carolyna86 przykro mi!jabiochemiczna ciaze mialam w kwietniu i po niej tez bylo mi zle
witajcie,wiem ,ze sie nie odzywam ale czuje sie FATALNIE.Ciagle mdlosci i wymioty,schudlam 3kg.Ciagle bym spala,mam bole glowy.Brzuszek mi rosnie.Mam tez problem z oczkami-robia sie czerwone,troche ropieja.Biust mam mega XXL. jestem nie o zycia.Jutro wizyta+USG...
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
#3990 |
|
Zakorzenienie
|
na szybko spytałam wujka googla i nie znalazłam takiego badania. jak będziesz u lekarza podpytaj, ja ze swojej strony też to zrobię (teraz mam nowego lekarza i może coś nowego usłyszę).
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.

Ale planuję na jesień pisać pracę, tak aby co końca roku, przed maluszkiem skończyć, a obrona za rok 

Przyjaciółka mi mówi, że 'oddziczałam' przy obecnym tż 
.

16.06.2012

to mnie zniechęca do tego, żeby siąść i napisać.
wystarczy chcieć ale dobre rady mojej mamy w sprawie kuchni tradycyjnej stosują z powodzeniem w swojej kuchni a tak w ogóle to moja Mama gotuje najlepiej na świecie wiadomo 
to pewnie przez silny nacisk na naturalne rodzenie - często jak są nawet wskazania do cc to nie chcą go wykonywać.