Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-25, 12:56   #3961
em ma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
mi się porobiły potówki na całym dekoldzie, plecach i ramionach. Nie znoszę tego cholerstwa a zawsze mi się robiły w lato ale teraz jakieś bardziej upierdliwe są. Do tego przez tą chorobę pocę się jak mysz co za☠☠☠iście wpływa na rozwój nowych krostek.
Będę wyglądać jak kostropaty potwór
Mój dekolt póki co jest ok...tylko te plecy właśnie. Mam nadzieję, że to jednak zniknie.
Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Uwielbiam takie rady Ja na samym początku dostawałam super rady od wszystkich " nie jedz tego , nie siedż tak , nie rób tak " masakra

Dziewczyny powiedzcie mi kwas foliowy do którego miesiąca będziecie brać ?
I uzywacie coś do smarowania brzucha żeby się nie pojawiły rostępy ? Ja poszukuję coś dobrego może coś możecie mi polecić ?
Dla mnie najlepsza rada brzmi: "nie leż tak"...qrde..wiem jak mi wygodnie
A z tym kwasem foliowym to różnie bywa. Jedni lekarze uznają tylko przez 1 trymestr a inni przez całą ciążę. Ja zamierzam po prostu zdać się na swojego gina-póki co kazał wybrać do końca opakowanie.
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Mnie też to czeka Ale planuję na jesień pisać pracę, tak aby co końca roku, przed maluszkiem skończyć, a obrona za rok

Na drugim kierunku studiów niestety będę musiała wziąć dziekankę, bo w te wakacje mamy praktyki w kopalni, a przed nimi trzeba zrobić badania lekarskie więc odpadam
Ehh przynajmniej nie będę musiała pisać dwóch prac na raz.

Co do okazywania uczuć publicznie to z poprzednim tż miałam tak, że wstydziłam się dać mu buziaka przy ludziach, o żadnym włażeniu na kolana nie było mowy. Nawet z rozmową o uczuciach miałam wielki problem. Z resztą tamten związek to była jedna wielka nie udana (szkoda tylko, że straciłam 7 lat ;/). Natomiast teraz mnie się wszystko poodmieniało Przyjaciółka mi mówi, że 'oddziczałam' przy obecnym tż
Oj ja muszę zacząć wcześniej bo się boję, że się nie wyrobię
Co do pogrubionego to niezły tekst
Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
hej można dołączyć?
od jakiegoś czasu już podglądam Wasz wątek
jestem w 9 tyg., mam 25 lat wkrótce 26. Termin na początek lutego.
Ciążowych objawów póki co, nie mam w ogóle i mam nadzieję, że tak zostanie w związku z tym byłam na usg w piątek, bo się bałam, że coś jest nie tak, ale jak na razie wszystko ok Kartę ciąży mam od 6 tyg. Wyniki też w porządku, teraz czekam na wyniki tokso i różyczki i pewnie w poniedziałek pójdę na wizytę. USG 12 lutego.
Witaj
Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Dla nas uczucia to rzecz bardzo osobista i w zaciszu domowym jak najbardziej ale przy innych - jakoś nas to drażni. Wiem, że nie każdemu może być przyjemnie oglądając takie obrazki - ja sama czuję się bardzo niezręcznie w takich sytuacjach i pewnie patrzę przez pryzmat moich odczuć. Na studiach nam zawsze znajomi powtarzali, że w towarzystwie to my w ogóle jak para nie wyglądaliśmy Ale tak nam dobrze.
Zapewne najważniejsze, by to obydwojgu odpowiadało. Akurat ze szwagierką to jakoś tak dziwnie, bo ona po prostu odgania swojego męża od siebie i to trochę dziko wygląda. Więc chyba po prostu nie podchodzą tego samo jak w waszym przypadku.
Cytat:
Ja swojej obrony nie wspominam miło. Było nas wszystkich 15 osób - wszyscy siedzieli w pokoju 15 minut - mnie męczyli 45 minut. A to głównie wina mojego promotora, który nie pojawił się na obronie. Wolał jechać na zajęcia do prywatnej uczelni w innym mieście. A najfajniejsze było to, że przyczepiła się do jednej mojej odpowiedzi o podziały babka, która pełniła role sekretarki. I nie potrafiłam jej przekonać, że przepisy prawa mówią jasno co zrobić w danej sytuacji. Ona wiedziała swoje. Dobrze, że wybronił mnie dziekan. To był chyba najgorszy dzień w moim życiu.
OMG....koszmar! Współczuję takich wspomnień.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Dziewczyny- właśnie zadzwoniłam do szpitala w którym chciałabym rodzić (wiem, że to jeszcze czas ale coś mnie tknęło) i pytałam o szkołę rodzenia. Rozmawiałam z babeczką, która tą szkołę prowadzi i wiecie że już sę trzeba zapisywać .
Już przyjmuje zapisy bo obłożenie jest takie że to masakra, tym bardziej, że szkoła jest darmowa- płaci za nią miasto.
No i zapisałam się....
nie myślałam że to takie terminy- kurde gorzej niż z wycieczkami zagranicznymi
Zabiłaś mnie...ja nawet o tym jeszcze nie myślałam
Stary 2013-06-25, 12:58   #3962
lidkaa82
Zadomowienie

Kwas foliowy jeśli chodzi o dobro dziecka trzeba brac w czasie starań i przez pierwszy trymestr. Potem już nie ma takiej potrzeby bo cewa nerwowa już sie wykształciła. Mój lekarz też nie kazał brać żadnych sztucznych witamin. Tylko owoce, warzywa i naturalne soki. Bardzo mi to odpowiadało, bo nie lubie tablatek. Wyniki zawsze miałam dobre. Jak mnie skórcze łydek łapały polecił brac magnez i pod koniec ciąży żelazo bo spadło jak to często się dzieje
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 12:59   #3963
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Ja w pierwszej ciąży smarowałam się po kąpieli oliwką (dość często po pilingu Dove) a wieczorami kremem z Ziaji dla kobiet w ciąży. Niedrogo a spełniło swoje funkcje bo mimo że moja mama po ciążach ma milion rozstępów mi sie zrobił jeden na wewnetrznej stronie uda, bo tam faktycznie się nie smarowałam
No to Ci zazdroszczę już teraz , mam nadzieję, że mnie nie wyjdą też rozstępy. Ja też wychodzę z takiego założenia, że szkoda pieniędzy na drogie specyfiki. Wystarczy mi dobry olejek, oliwka, codzienny masaż rękawicą pod prysznicem i co jakiś czas peeling. Większość koleżanek moich tak robiła w ciąży, bo twierdziła, że to jest nabijanie kasy przez producentów

Cytat:
Mój lekarz też nie kazał brać żadnych sztucznych witamin. Tylko owoce, warzywa i naturalne soki. Bardzo mi to odpowiadało, bo nie lubie tablatek. Wyniki zawsze miałam dobre. Jak mnie skórcze łydek łapały polecił brac magnez i pod koniec ciąży żelazo bo spadło jak to często się dzieje
No to mnie troszkę uspokoiłaś, staram sie jadać owoce i warzywa, ale nie zawsze mam na nie ochotę. No, ale w normalnym jedzonku też chyba jakieś witaminki są

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-06-25 o 13:02 Powód: dop.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 13:13   #3964
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
No to Ci zazdroszczę już teraz , mam nadzieję, że mnie nie wyjdą też rozstępy. Ja też wychodzę z takiego założenia, że szkoda pieniędzy na drogie specyfiki. Wystarczy mi dobry olejek, oliwka, codzienny masaż rękawicą pod prysznicem i co jakiś czas peeling. Większość koleżanek moich tak robiła w ciąży, bo twierdziła, że to jest nabijanie kasy przez producentów

No to mnie troszkę uspokoiłaś, staram sie jadać owoce i warzywa, ale nie zawsze mam na nie ochotę. No, ale w normalnym jedzonku też chyba jakieś witaminki są
Mój doktorek jest genialny, bo na skórcze też najpierw zalecił sok pomidorowy ale że ja nie daje rady go przełknąć to musiałam zostac przy tabletkach
Natura jest najlepsza
Stary 2013-06-25, 13:18   #3965
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Zabiłaś mnie...ja nawet o tym jeszcze nie myślałam
chciałam się tylko zapytać kiedy trzeba się zapisać i ogólnie jak to wygląda a tu taki zonk....
Z tego wszystkiego napisałam maile do dwóch położnych ze szpitala z pytaniami o opiekę okołoporodową.
Stary 2013-06-25, 13:20   #3966
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój doktorek jest genialny, bo na skórcze też najpierw zalecił sok pomidorowy ale że ja nie daje rady go przełknąć to musiałam zostac przy tabletkach
Natura jest najlepsza
Uwielbiam sok pomidorowy
Stary 2013-06-25, 13:22   #3967
ejani
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Kwas foliowy jeśli chodzi o dobro dziecka trzeba brac w czasie starań i przez pierwszy trymestr. Potem już nie ma takiej potrzeby bo cewa nerwowa już sie wykształciła. Mój lekarz też nie kazał brać żadnych sztucznych witamin. Tylko owoce, warzywa i naturalne soki. Bardzo mi to odpowiadało, bo nie lubie tablatek. Wyniki zawsze miałam dobre. Jak mnie skórcze łydek łapały polecił brac magnez i pod koniec ciąży żelazo bo spadło jak to często się dzieje
Mi też tylko kwas, ale w sumie nie powiedziała nic poza"kwas pani bierze? To dobrze, proszę brać dalej" ale nie zwiększałam dawki, a co do soków, to jak jej się przyznałam, że je pije (bo szukam cokolwiek mokrego przełknę) to stwierdziła, że nie można w ciąży:/
Stary 2013-06-25, 13:25   #3968
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Ja mam jutro genetyczne. Już nawet nie będę pisać, że chodzę po ścianach.
Zaraz zrobię listę mam aniołkowych. Myślałam, że nasz wątek się bez niej obejdzie, ale jak widać nie.
Kolejne smutne wydarzenia na wątku, wtf... już wystarczy, naprawdę. Teraz czekamy na pozytywne newsy!
Moje genetyczne jutro wreszcie! Ja też chcę widzieć nóżki i rączki i... kreseczkę Mój brat ochrzcił "ją" już Andżelika, ale ja kategorycznie protestuję.

Cytat:
Ami wstępnie w planach mam pisanie pracy...nawet wypożyczyłam już książki...leżą i się patrzą na mnie ale kiedy zacznę to nie wiem strasznie mi się nie chce do tego zasiadać
em ma, a może się pościgamy? Ja też muszę wreszcie zacząć, jestem rok po absolutorium i został mi rok na napisanie pracy i jej obronę. Jak to przegapię, to 2 lata mgr w plecy. Mam nadzieję, że mój promotor jeszcze mnie pamięta LOL Mamy podobny tp to może termin obrony też nam się zsynchronizuje

Cytat:
Uwielbiam takie rady Ja na samym początku dostawałam super rady od wszystkich " nie jedz tego , nie siedż tak , nie rób tak " masakra

I uzywacie coś do smarowania brzucha żeby się nie pojawiły rostępy ? Ja poszukuję coś dobrego może coś możecie mi polecić ?
Moja mama, chociaż z czystej dobroci, ale też dobrych rad nadużywa, własnie takich nie siedź w domu, wychodź na spacery (ale jak nie mam na nie siły?!) nie siedź tak, nie trzymaj tak blisko laptopa , musisz jeść!

Cytat:
Dziewczyny- właśnie zadzwoniłam do szpitala w którym chciałabym rodzić (wiem, że to jeszcze czas ale coś mnie tknęło) i pytałam o szkołę rodzenia. Rozmawiałam z babeczką, która tą szkołę prowadzi i wiecie że już sę trzeba zapisywać .
Już przyjmuje zapisy bo obłożenie jest takie że to masakra, tym bardziej, że szkoła jest darmowa- płaci za nią miasto.
No i zapisałam się....
Nieźle! To ja tak za 2 - 3 tyg też przedzwonię.
Od którego tc zaczynasz szkołę? Ile ona potrwa?

A teraz z cyklu proza życia.
Z uwagi na moją historię choroby, ginek poprosił o konsultację z kardiologiem, w celu otrzymania wytycznych do prowadzenia ciąży i sposobu jej rozwiazania. Idę zadowolona do poradni ze skierowaniem od rodzinnego i z karteczką od gina i ku mojemu zdziwieniu usłyszałam, że terminów nie ma do końca roku i NIC się nie da zrobić, no NIC. Więc mówię sobie, no OK. Będę dzwonić po wszystkich poradniach kardiologicznych w województwie, a później nawet w Polsce, aż wreszcie mnie ktoś przyjmie, zanim urodzę i np umrę Ale wcześniej zadzwoniłam do mamy, żeby się wyżalić... mama oczywiście pożałowała, dziś rano dzwoni do mnie, że rozmawiała z lekarzem z Wrocławia, który czasem wpada do nich do szpitala na badania (moja mama pracuje w szpitalu ale w innym miescie) i ten jak to usłyszał, to zadzwonił na tą rejestrację, w której wczoraj NIC się nie dało zrobić i zarejestrował mnie na za tydzień LOL o POLSKO!... Bądź tu człowiekiem z ulicy i chciej coś załatwić po bożemu...

A z tż u mnie lepiej! Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale chyba wziął sobie do serca mój apel o krztę uwagi, dodatkowo apel poparłam odpowiednim wizerunkiem i częstszym wychodzeniem z domu pod różnymi pretekstami. Wczoraj spojrzał na mnie przed wyjściem, zmierzył od stóp do głów i dopytywał, czy aby na pewno idę do lekarza Nie omieszkał też zadzwonić kilka razy pod byle pretekstem

Muszę stwierdzić, że teoria "miej wy☠☠☠***ne, a będzie Ci dane" jest teorią skuteczną!

EDIT:
Do smarowania nabyłam z Bielendy serię SEXY MAMA (tz stwierdził, że brzmi to dosc dwuznacznie ) jedno na cyce , drugie na rozstępy. Składu wnikliwie nie analizowałam, ale kosztowało około dychacza, więc stwierdziłam, że spróbuję. Mega wydajne to to nie jest niestety, następnym razem upoluję chyba tego babydreama.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone

Edytowane przez PawMaj13
Czas edycji: 2013-06-25 o 13:32
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 13:33   #3969
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Natura jest najlepsza
Ja nie jestem w stanie przełknąć soku pomidorowego, ale wcinam mnóstwo pomidorów, bo je wprost uwielbiam.
Mój niby zapisał mi jakieś witaminy, bo kiepskie mi ostatnio wyniki wyszły, ale jeszcze ich nie wykupiłam...cena mnie trochę dobiła...kosztują 60 zł (są z żelazem i czymś tam jeszcze czego mi brakuje).
Cytat:
chciałam się tylko zapytać kiedy trzeba się zapisać i ogólnie jak to wygląda a tu taki zonk....
Z tego wszystkiego napisałam maile do dwóch położnych ze szpitala z pytaniami o opiekę okołoporodową.
Eee...chyba i ja będę musiała się o te sprawy wywiedzieć

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
em ma, a może się pościgamy? Ja też muszę wreszcie zacząć, jestem rok po absolutorium i został mi rok na napisanie pracy i jej obronę. Jak to przegapię, to 2 lata mgr w plecy. Mam nadzieję, że mój promotor jeszcze mnie pamięta LOL Mamy podobny tp to może termin obrony też nam się zsynchronizuje

A teraz z cyklu proza życia.
Z uwagi na moją historię choroby, ginek poprosił o konsultację z kardiologiem, w celu otrzymania wytycznych do prowadzenia ciąży i sposobu jej rozwiazania. Idę zadowolona do poradni ze skierowaniem od rodzinnego i z karteczką od gina i ku mojemu zdziwieniu usłyszałam, że terminów nie ma do końca roku i NIC się nie da zrobić, no NIC. Więc mówię sobie, no OK. Będę dzwonić po wszystkich poradniach kardiologicznych w województwie, a później nawet w Polsce, aż wreszcie mnie ktoś przyjmie, zanim urodzę i np umrę Ale wcześniej zadzwoniłam do mamy, żeby się wyżalić... mama oczywiście pożałowała, dziś rano dzwoni do mnie, że rozmawiała z lekarzem z Wrocławia, który czasem wpada do nich do szpitala na badania (moja mama pracuje w szpitalu ale w innym miescie) i ten jak to usłyszał, to zadzwonił na tą rejestrację, w której wczoraj NIC się nie dało zrobić i zarejestrował mnie na za tydzień LOL o POLSKO!... Bądź tu człowiekiem z ulicy i chciej coś załatwić po bożemu...

A z tż u mnie lepiej! Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale chyba wziął sobie do serca mój apel o krztę uwagi, dodatkowo apel poparłam odpowiednim wizerunkiem i częstszym wychodzeniem z domu pod różnymi pretekstami. Wczoraj spojrzał na mnie przed wyjściem, zmierzył od stóp do głów i dopytywał, czy aby na pewno idę do lekarza Nie omieszkał też zadzwonić kilka razy pod byle pretekstem

Muszę stwierdzić, że teoria "miej wy☠☠☠***ne, a będzie Ci dane" jest teorią skuteczną!
Paw może się nie ścigajmy tylko wspierajmy i motywujmy mnie coś w łeb strzeliło i robię pracę badawczą...wszystkie koleżanki piszące prace teoretyczne są praktycznie na finiszu...a mnie jeszcze czeka walka z ankietą...po kij mi ta ambicja była

Co do kwestii lekarza...dobrze, że jednak się udało, ale powiem szczerze-przykre. Moja mama ma problemy z tarczycą...najpierw na wizytę czekała 4 miesiące, potem na usg 3 i teraz chyba do września czy października czeka żeby z tym usg pójść...nie wiem czy ono już będzie w ogóle aktualne...
Oczywiście za relacje z TŻ trzymam kciuki
Stary 2013-06-25, 13:38   #3970
_Shiloh_
Wtajemniczenie

em ma czyżby Femibion II Ci przepisał?
Stary 2013-06-25, 13:44   #3971
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Poważnie? My chodzimy za rękę, mąż mnie potrafi przytulić, ja Mu się nie raz wciskam na kolana jak miejsca nie ma, buziaka sobie potrafimy dać i w policzek i w usta (nie mówię tu o jakiś buziakach z języczkiem, czy obmacywaniem się przy innych). Dla mnie to jakieś takie naturalne

my też tak mamy, dla mnie ważne jest okazywanie uczuć a jesteśmy ze sobą już lata chyba nigdy mi się to nie znudzi

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 13:47   #3972
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Nieźle! To ja tak za 2 - 3 tyg też przedzwonię.
Od którego tc zaczynasz szkołę? Ile ona potrwa?
.
"Przyszłych rodziców zapraszamy na zajęcia od 27/28 tygodnia ciąży tak, aby można było je ukończyć nie później niż 3-4 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu."

zaczynam 13/11 do 11/12 czyli tak akurat 1,5 m-ca przed porodem
Stary 2013-06-25, 13:48   #3973
lidkaa82
Zadomowienie

Powiem wam że szkoła rodzenia to moze nie jest jakieś niezbędne szkolenie tzn fajnie posłuchac różnych rzeczy, pooddychac pieskiem, porozciagać się troche (u mnie godzinka teorii i godzinka ćwiczen) ale byśmy sie jakoś bez niej obeszli przed pierwszym dzieckiem. Za to ja byłam bardzo szczęśliwa bo mój mąż też z tych którzy ojcem zostali dopiero po rozwiązaniu i był tak trochę "z boku całej ciązy) Za to te dwie godziny w tygodniu był tylko nasz (mój i synka) musiał się angażować, ćwiczyc ze mną, obejmowac brzuszek. Więc do SR latałam jak na skrzydłach. A zawsze po zajeciach pyszna pizza bo obok była pizzeria
Stary 2013-06-25, 13:57   #3974
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem wam że szkoła rodzenia to moze nie jest jakieś niezbędne szkolenie tzn fajnie posłuchac różnych rzeczy, pooddychac pieskiem, porozciagać się troche (u mnie godzinka teorii i godzinka ćwiczen) ale byśmy sie jakoś bez niej obeszli przed pierwszym dzieckiem. Za to ja byłam bardzo szczęśliwa bo mój mąż też z tych którzy ojcem zostali dopiero po rozwiązaniu i był tak trochę "z boku całej ciązy) Za to te dwie godziny w tygodniu był tylko nasz (mój i synka) musiał się angażować, ćwiczyc ze mną, obejmowac brzuszek. Więc do SR latałam jak na skrzydłach. A zawsze po zajeciach pyszna pizza bo obok była pizzeria
no właśnie mi chodzi o to aby się na spokojnie wszystkiego dowiedzieć co i jak. Z natury jestem panikarą i histeryczką i jeśli czegoś nie ogarniam od razu mam czarne scenariusze lubię wiedzieć co się dzieje i nie być zaskoczona a małż też będzie chodził i chce chodzić
Stary 2013-06-25, 13:57   #3975
lidkaa82
Zadomowienie

w ogóle idealnie znaleźć taką szkołe która działa w porozumieniu ze szpitalem w którym chcecie rodzić. No dobra już się nie wymądrzam
Stary 2013-06-25, 13:59   #3976
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
my też tak mamy, dla mnie ważne jest okazywanie uczuć a jesteśmy ze sobą już lata chyba nigdy mi się to nie znudzi
Ale dla mnie też jest ważne okazywanie uczuć. To nie jest tak, ze ja pozbawiona uczuć jestem. Tylko nie lubię okazywania ich przy innych
Stary 2013-06-25, 14:02   #3977
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:

Paw może się nie ścigajmy tylko wspierajmy i motywujmy mnie coś w łeb strzeliło i robię pracę badawczą...wszystkie koleżanki piszące prace teoretyczne są praktycznie na finiszu...a mnie jeszcze czeka walka z ankietą...po kij mi ta ambicja była
Ja też mam badawczą, teoretycznej bym nie zdzierżyła, bolą mnie najbardziej właśnie pierwsze 2 rozdziały, nienawidzę przepisywać książek i udawać, że zrobiłam coś odkrywczego to mnie zniechęca do tego, żeby siąść i napisać.

Za to badania i ich temat mnie kręci osobiście, więc to już będzie buła z masłem w przeciwieństwie do większości absolwentów UWr, projektowanie badań i metodologia nigdy mi straszna nie była, śmiało mogę nawet powiedzieć, że jest moją mocną stroną, (którą wyniosłam z licencjatu, w płatnej, prywatnej uczelni i to, o zgrozo!, kończonej w trybie zaocznym! :P) więc się nie obawiam o błędy w narzędziu badawczym, czy dobraniu próby itp. 3mam tylko kciuki za to, żeby udało mi się zebrać materiał na reprezentatywnej próbie, żeby badania były rzetelne, bo cały fan mi zabierze sytuacja, jeśli będę musiała "zmyślać" na cele zaliczenia pracy i analiza wyssanych z palca wyników - to nie będzie fajne.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 14:06   #3978
malgos_87
Raczkowanie

Cytat:
"Przyszłych rodziców zapraszamy na zajęcia od 27/28 tygodnia ciąży tak, aby można było je ukończyć nie później niż 3-4 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu."

zaczynam 13/11 do 11/12 czyli tak akurat 1,5 m-ca przed porodem
Ooo to też jesteś z Warszawy?
Bo po Twoim wpisie weszłam na stronę szpitala w którym wstępnie planuję rodzić i tam widnieje to zdanie. Tylko takiego terminu listopad - grudzień nie widzę, a też by mi pasował.
Też się ostatnio zastanawiałam nad szkołą rodzenia oraz gimnastyką dla kobiet w ciąży. Czy to potrzebne czy jednak taka trochę fanaberia.
Ja ostatnio dostałam się do wybranego ginekologa i założyła mi kartę ciąży oraz zapisała witaminki. A usg 11-14 tygodnia mam umówione dopiero na 16 lipca kiedy to będzie 14 tydzień leciał i zaczynam się zastanawiać czy to nie za późno...
malgos_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 14:16   #3979
san_g
Zadomowienie

Uff..nadrobiłam wszystko

Cytat:
Dziewczyny tak beznadziejnie wygladam w tej ciąży że mnie to dobija. 10 tydzień a ja jakaś opuchnięta, włosy to jakaś tragedia, cera beznadziejna... A mówią że kobiety w ciąży kwitną :/ Bardzo mi to psuje nastrój
Spokojnie sama po sobie wiem, że są lepsze i gorsze dni. Moje włosy są tak suche, że zastanawiam się nad ich obcięciem do ramion ale wiem, że potem będą znów zapuszczać Kobieca natura i już. Pomaga mi makijaż- naprawdę jak się pomaluję to mi lepiej

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Moja siostra z powodu pozno leczonego zakazenia niestety poronila w 5 mc, wiec zwracajcie uwage na pecherz.
Moja Mama mi opowiadała, że córka od jej koleżanki nie mogła zajść w ciążę a jak po 6 latach ciąża się pojawiła to właśnie w 5 m-c obumarła przez bakterie. Strasznie przykre są takie historie i narzucają nam większą dbałość o siebie. Lepiej więcej zrobić badań niż o jedno za mało.

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
jak tż przychodzi z pracy i widzę te jego zakochane oczyska i jeszcze jak mi powie komplement to strasznie mi miło, że on potrafi w tej całej mnie znaleźć jakieś pozytywne cechy w wyglądzie
Mój też taki jest normalnie do zacałowiania ostatnio, nie przeszkadza mu mój brzuszek a piersi uwielbia i cieszy się z bonusowego rozmaru więcej

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Malgos_12: Może faktycznie się podobam,ale sama się dziwię ,jak? Przecież mam oczy podkrążone,blada jestem,wyglądam jakbym nie spała z tydzień i przyjdzie z pracy to siedzimy raptem może 10 minut a ja już zasypiam...
Ale mimo wszystko też dalej patrzy jak kiedyś Tylko ja sama w sobie czuję się nieatrakcyjna,ale takie uroki ciąży
Gorzej,że ja na niego nie patrzę jak dawniej,bo coś mi się w głupiej główce poprzestawiało i bardziej mnie on drażni niż pociąga
Ja ma dni lepsze i naprawdę okropne, nie wiem co ubrać bo i tak wyglądam we wszystkim jak słoń. Krostki na twarzy i przyspieszony porost włosów w miejscach, w których wolałabym ich nie mieć. Ale głowa do góry jutro będzie lepiej A Tż staraj się zrozumieć, dla niego to też nowa sytuacja.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Tez znam takie przypadki. A bliskiej kolezance lekarz powiedzial,ze nie musi odczekiwac po poronieniu,ze jesli tylko tego chce moze zaczac starania od razu.
Trzymam kciuki!
Moja znajoma po urodzeniu martwego dziecka nie poddała się i zaraz zaczęli staranka i teraz są szczęśliwą rodzinką. Wiadomo przeszłości nie da się zmienić ale można zadbać o przyszłość. Ja bym nie czekała.

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
A dziś na obiad jadłam boczniaki panierowane i fasolkę żółtą polaną zrumienioną na masełku bułką tartą, i zrobiłam malutkie kotleciki mielone, takie na dwa razy do gęby, Tż powiedział, że nigdy w życiu nie jadł takich pysznych kotlecików mielonych, że jego mama robiła takie mdłe i wielkie i twarde...i się popłakałam ze wzruszenia...jakoś tak nie wierzę w swoje umiejętności kulinarne, moja mama nie zdążyła mnie nauczyć jak zrobić słynne pierogi, placki, tak częśto wspominane w rodzinie...ech... Uczę się z książek kucharskich i jakoś sama próbuję, dziś poczułam się jakbym wygrała MasterChefa)))hehehe

No, to tyle, dziś miałam niespożyte pokłady energii...wysprzątałam cały dom, pól ogrodu, poprałam, nagotowałam i już czuję, że jutro to odchoruję))

Dobranoc Dziewczynki
Po pierwsze oddaj trochę swojej energii bo ja mam bateryjki wyczerpane do zera. Po drugie uważam, że jest tyle świetnych książek kucharskich i w internecie tyle ciekawych blogów że można się śmiało z nich uczyć co też czynię i podobno nie źle mi to wychodzi-cóż za skromność wystarczy chcieć ale dobre rady mojej mamy w sprawie kuchni tradycyjnej stosują z powodzeniem w swojej kuchni a tak w ogóle to moja Mama gotuje najlepiej na świecie wiadomo

Cytat:
To pewnie nie czułabyś się z nami dobrze. Ja mieszczę się mężowi pod pachę, więc nie raz chodzimy sobie objęci Mi przeszkadza jak para jest nachalna wobec siebie, obmacują się (z serii cycki, tyłek), całują tak, że mogli by się połknąć ale do takiego zwykłego okazywania sobie czułości nic nie mam. My sobie nie "misujemy", nie "kotkujemy", nie "dziubkujemy" Jak czasem jestem z taką parą która co chwilę mówi "a mój misiaczek pysiaczek koteczek, dziubasek" to mnie mdli
A co Ci się nie podoba w tym że małżeństwo da sobie buziaka lub się przytuli przy innych? (pytam z ciekawości, bo jak pisałam wyżej dla mnie to naturalne i ciekawi mnie postrzeganie przez innych takich sytuacji). Wynika to z przekonania, ze tak nie wypada, czy chodzi o coś całkiem innego?
My też tak mamy, że tu jakiś buziak i przytulaniec a nawet położę się czasem na kolanach męża przy rodzinie i mnie to nie razi i chyba innych też nie-przynajmniej mam taką nadzieję.

Cytat:
hej można dołączyć?
Ciążowych objawów póki co, nie mam w ogóle i mam nadzieję, że tak zostanie w związku z tym byłam na usg w piątek, bo się bałam, że coś jest nie tak, ale jak na razie wszystko ok Kartę ciąży mam od 6 tyg. Wyniki też w porządku, teraz czekam na wyniki tokso i różyczki i pewnie w poniedziałek pójdę na wizytę. USG 12 lutego.
Witaj

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
em ma czyżby Femibion II Ci przepisał?
Mi lekarz polecił femibion classic jak skończę opakowanie kwasu foliowego, cena chyba ponad 30 zł/m-c

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 14:26   #3980
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
w ogóle idealnie znaleźć taką szkołe która działa w porozumieniu ze szpitalem w którym chcecie rodzić. No dobra już się nie wymądrzam

no i właśnie do takiej się zapisałam

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Napisane przez malgos_87 Pokaż wiadomość
Bo po Twoim wpisie weszłam na stronę szpitala w którym wstępnie planuję rodzić i tam widnieje to zdanie. Tylko takiego terminu listopad - grudzień nie widzę, a też by mi pasował.
Też się ostatnio zastanawiałam nad szkołą rodzenia oraz gimnastyką dla kobiet w ciąży. Czy to potrzebne czy jednak taka trochę fanaberia.
Ja ostatnio dostałam się do wybranego ginekologa i założyła mi kartę ciąży oraz zapisała witaminki. A usg 11-14 tygodnia mam umówione dopiero na 16 lipca kiedy to będzie 14 tydzień leciał i zaczynam się zastanawiać czy to nie za późno...

tak jestem z Warszawy w którym szpitalu planujesz bo ja na Żelaznej.
Terminu na stronie nie ma ale jak zadzwonisz to bez problemu zapisują, bardzo fajna babeczka przyjmuje zapisy.
W ogóle ja mam same dobre wspomnienia z tym szpitalem choć moja wizyta w nim nie była kolorowa (usunięcie ciąży pozamacicznej). Personel świetny i taki ludzki i czuły, lekarze delikatni z poszanowaniem pacjentki, anastazojlog który mnie usypiał ścierał mi z policzków łzy, głaskał po głowie i uspokajał.
Rodziły tak dwie moje koleżanki i są bardzo zadowolone z opieki

Osobiście nie uważam aby SR była fanaberią- przede wszystkim uczysz się jak się zachowywać i czego można się spodziewać i nie panikujesz potem. Moim zdaaniem to bardzo przydatna wiedza ograniczająca późniejszy stres

Ja to drugie USG mam zapisane na 22 lipca i to będzie mój 13tc, myślę że 14tc też jest OK
Stary 2013-06-25, 14:29   #3981
ejani
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Ja jestem z Warszawy- Wawer- a Ty z której dzielnicy? Wiesz już, gdzie chcesz rodzić?
Stary 2013-06-25, 14:38   #3982
malgos_87
Raczkowanie

Cytat:
tak jestem z Warszawy w którym szpitalu planujesz bo ja na Żelaznej.
Terminu na stronie nie ma ale jak zadzwonisz to bez problemu zapisują, bardzo fajna babeczka przyjmuje zapisy.
W ogóle ja mam same dobre wspomnienia z tym szpitalem choć moja wizyta w nim nie była kolorowa (usunięcie ciąży pozamacicznej). Personel świetny i taki ludzki i czuły, lekarze delikatni z poszanowaniem pacjentki, anastazojlog który mnie usypiał ścierał mi z policzków łzy, głaskał po głowie i uspokajał.
Rodziły tak dwie moje koleżanki i są bardzo zadowolone z opieki

Osobiście nie uważam aby SR była fanaberią- przede wszystkim uczysz się jak się zachowywać i czego można się spodziewać i nie panikujesz potem. Moim zdaaniem to bardzo przydatna wiedza ograniczająca późniejszy stres

Ja to drugie USG mam zapisane na 22 lipca i to będzie mój 13tc, myślę że 14tc też jest OK
Ja też właśnie planuję na Żelaznej. Ogólnie w miarę dobre opinie o nim czytałam. Sama byłam tam dwa razy na IP w związku z bardzo wrednym zapaleniem gruczołu i za każdym razem trafiałam na bardzo miłe lekarki.

To może też tam zadzwonię i się umówię. Chociaż też trochę się zastanawiam nad tym terminem październik-listopad, może z mniejszym brzuszkiem będzie lepiej się poruszać.

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Ja jestem z Warszawy- Wawer- a Ty z której dzielnicy? Wiesz już, gdzie chcesz rodzić?
Ja jestem z Pragi Południe. A rodzić wstępnie planuję na Żelaznej jak to wyżej wspomniałam. A Ty?
malgos_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 14:57   #3983
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też właśnie planuję na Żelaznej. Ogólnie w miarę dobre opinie o nim czytałam. Sama byłam tam dwa razy na IP w związku z bardzo wrednym zapaleniem gruczołu i za każdym razem trafiałam na bardzo miłe lekarki.

To może też tam zadzwonię i się umówię. Chociaż też trochę się zastanawiam nad tym terminem październik-listopad, może z mniejszym brzuszkiem będzie lepiej się poruszać.

Ja jestem z Pragi Południe. A rodzić wstępnie planuję na Żelaznej jak to wyżej wspomniałam. A Ty?
ja również grochowianka
teraz chwilowo w ząbkach urzęduję, ale ok września wracam na stare śmieci

co do żelaznej to owszem, opinie są dobre - jednak w statystykach nieszczęśliwych porodów przodują to pewnie przez silny nacisk na naturalne rodzenie - często jak są nawet wskazania do cc to nie chcą go wykonywać.
osobiście myślę o inflanckiej.

a Ejani ma do nas niedaleko

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta

Edytowane przez _Kluska_
Czas edycji: 2013-06-25 o 15:02
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 15:04   #3984
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

no ja mam rzut beretem do tego szpitala a poza tym też zawsze trafiałam na bardzo miły personel

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
osobiście myślę o inflanckiej.

a ja właśnie same złe opinie o tym szpitalu słyszałam, mojej koleżance tak cc spaprali, że się dziewczyna pół roku bujała z niegojącą się raną.
No ale wiadomo- zawsze coś może się wydarzyć w każdym szpitalu
Stary 2013-06-25, 15:16   #3985
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
No poważnie
Bardzo rzadko chodzimy za rękę po ulicy a już objęci to w ogóle (strasznie to niewygodne), jak pada deszcz, to każde ma swój parasol. Przy ludziach innych nawet małych buziaczków sobie nie dajemy. Nie czujemy potrzeby okazywania uczuć przy innych. I też średnio nam się podoba jak inni to robią - na przykład na imprezach rodzinnych.
I my tak samo,chociaz kiedys to bylo troche inaczej jednak,jakies trzymanie sie za reke jednak kojarze. Ale my ze soba juz jestesmy 12 lat,wiec to tez inaczej. Ale generalnie jestesmy zdania,ze miejsce na okazywanie sobie czulosci jest poza zasiegiem niepowolanych oczu.

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Znalazłam przydatną stronę.
Składniki kosmetyków szkodliwe w ciąży i w okresie laktacji: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

Wygląda na to, że wszystkie do tej pory używane balsamy i kremy muszą iść w odstawkę
Ja to na to nawet nie zagladam. Uzywam wszystko tak jak przed ciaza

Cytat:
hej można dołączyć?

Witaj
Stary 2013-06-25, 15:52   #3986
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
a ja właśnie same złe opinie o tym szpitalu słyszałam, mojej koleżance tak cc spaprali, że się dziewczyna pół roku bujała z niegojącą się raną.
No ale wiadomo- zawsze coś może się wydarzyć w każdym szpitalu
oczywiście, że tak o inflanckiej też co nieco nie najlepszego słyszałam, jednak rozmawiałam z lekarzami - oni mają dostęp np do statystyk zgonów czy groźnego niedotlenienia noworodków i św zofia wypada zdecydowanie najgorzej.
w tym wypadku chyba ufam statystykom - mimo, że od dziewczyn które tam rodziły słyszałam wiele dobrego, jak jest miło, sympatycznie, że czują się w dobrych rękach.
ale to nie dla mnie w tym przypadku, tym bardziej że żona mojego kuzyna (co prawda prawie 10 lat temu) urodziła tam martwą dziewczynkę

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja to na to nawet nie zagladam. Uzywam wszystko tak jak przed ciaza
ja to samo - nawet nie chcę widzieć tej listy żeby przypadkiem nie świrować

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-06-25, 15:52   #3987
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi kwas foliowy do którego miesiąca będziecie brać ?
Różnie lekarze mówią. Ja mam kwas foliowy z wit C i D i mam brać całą ciążę. To specyfik rekomendowany przez miejscowy NFZ.

Cytat:
No i zapisałam się....
Jak darmowa, to nie dziwne, że kolejki jak za PRL. Większość szkół rodzenia w Polsce jest chyba płatna? Mnie też dziś położna zapisała do SR w "moim" szpitalu, na wrzesień i październik.

Mój bobas ma prawie 6.5cm, machał nóżkami i rączkami. Tatuś wypatrzył długą szyję i twierdzi, że będzie baba. Termin porodu przesunął się na Nowy Rok. Co do badań genetycznych, okazało się, że tu jest trochę inaczej: prawdopodobieństwo wad określa się po wspólnej analizie USG i testów krwi, więc na razie nic nie wiem. Jeszcze trochę nerwów mnie czeka, zanim przyjdzie list z wynikami, ale jestem dobrej myśli, musi być zdrowe i już.
Wg USG dziś kończę 13 tydzień, czyli jutro zaczynam drugi trymestr.
Jestem już spokojniejsza. Wiadomo, że na każdym etapie ciąży może się coś stać, ale wierzę, że się spotkamy po tej stronie brzucha w okolicach Nowego Roku.
Stary 2013-06-25, 16:02   #3988
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
oczywiście, że tak o inflanckiej też co nieco nie najlepszego słyszałam, jednak rozmawiałam z lekarzami - oni mają dostęp np do statystyk zgonów czy groźnego niedotlenienia noworodków i św zofia wypada zdecydowanie najgorzej.
w tym wypadku chyba ufam statystykom - mimo, że od dziewczyn które tam rodziły słyszałam wiele dobrego, jak jest miło, sympatycznie, że czują się w dobrych rękach.
ale to nie dla mnie w tym przypadku, tym bardziej że żona mojego kuzyna (co prawda prawie 10 lat temu) urodziła tam martwą dziewczynkę

czy takie dane są gdzieś ogólnie dostępne dla ludności? Tak aby każdy mógł się z nimi zapoznać aa nie tylko lekarze

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:

Mój bobas ma prawie 6.5cm, machał nóżkami i rączkami. Tatuś wypatrzył długą szyję i twierdzi, że będzie baba. Termin porodu przesunął się na Nowy Rok. Co do badań genetycznych, okazało się, że tu jest trochę inaczej: prawdopodobieństwo wad określa się po wspólnej analizie USG i testów krwi, więc na razie nic nie wiem. Jeszcze trochę nerwów mnie czeka, zanim przyjdzie list z wynikami, ale jestem dobrej myśli, musi być zdrowe i już.
Jestem już spokojniejsza. Wiadomo, że na każdym etapie ciąży może się coś stać, ale wierzę, że się spotkamy po tej stronie brzucha w okolicach Nowego Roku.

super, że wszystko OK, duży już ten Twój bobasek, ciekawe ile mój ma teraz

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:

super, że wszystko OK, duży już ten Twój bobasek, ciekawe ile mój ma teraz
Stary 2013-06-25, 16:13   #3989
lejdi_aga13
Rozeznanie

M_aria, Carolyna86 przykro mi!jabiochemiczna ciaze mialam w kwietniu i po niej tez bylo mi zle

witajcie,wiem ,ze sie nie odzywam ale czuje sie FATALNIE.Ciagle mdlosci i wymioty,schudlam 3kg.Ciagle bym spala,mam bole glowy.Brzuszek mi rosnie.Mam tez problem z oczkami-robia sie czerwone,troche ropieja.Biust mam mega XXL. jestem nie o zycia.Jutro wizyta+USG...
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-25, 16:26   #3990
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
czy takie dane są gdzieś ogólnie dostępne dla ludności? Tak aby każdy mógł się z nimi zapoznać aa nie tylko lekarze
na szybko spytałam wujka googla i nie znalazłam takiego badania. jak będziesz u lekarza podpytaj, ja ze swojej strony też to zrobię (teraz mam nowego lekarza i może coś nowego usłyszę).

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości