Początkujące włosomaniaczki :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-18, 19:42   #91
barylka666
Zadomowienie

Dot.: Początkujące włosomaniaczki :)

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Odnośnie tt. Czy te sprzedawane na alledrogeria.pl są oryginalne?
Tak, ale w warto przeszukać allegro bo są tańsze, tylko trzeba sprawdzić dobrze sprzedawce i wgl, sama kupowałam na allegro i jestem zadowolona

barylka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 20:22   #92
twojmotyl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez barylka666 Pokaż wiadomość
Właśnie sama zastawiam się nad kupnem olejku BDFM, może ktoś nam pomoże??
Parę dni temu widziałam że po promocji w rossmanie kosztuje niecałe 10 zl!
ja dzisiaj stałam przy tych olejkach - ale całe szczęście się powstrzymałam moje wydatki na kosmetyki ostatnio przesłaniają mi świat

Cytat:
Napisane przez Roslina xD Pokaż wiadomość
Fur mama nie używałam ale teraz mam tą niebieską oliwkę Babydream i całkiem dobrze się sprawdza - olejowanie, końcówki.. Właściwie to jest uniwersalna, bo do OCM też jej używam
Co to jest OCM?

No więc byłam na zakupach i kupiłam: siemię lniane; CP, wapno i d, odżywkę do wcierania radical.

Odebrałam Khadi a w gratisie dostałam 15ml CHI silk infusion - ożywka - się uśmiechnęłam jak na kartoniku ujrzałam, że to KWC Wizaz

Zapach Khadi... hmmm wyobrażałam sobie jakiś zapach podobny do sesy a tu niespodzianka - zapach ciężki, gęsty, intensywny - niby trochę las, niby trochę eukaliptus i jeszcze coś czego nie umiem opisać jak na razie - oswajam się - jest inny ale nie odrzuca mnie, myślę, że go polubię.

Odczucia - w sumie jest bardziej lepki niż sesa i bhringraj, sporo mi go poszło a głównie wtarłam w skalp. Czuję jakby rozgrzewał.

Tak sobie myślę, że będę stosowac zamiennie: bringhraj, sesa, khadi - dwie kolejki a w niedzielę maska z rycyny. Oczywiście na ile mi życie pozwoli więc pewnie wyjdzie 1 kolejka i rycyna ale to myślę, że i tak dobrze by było.
twojmotyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 20:31   #93
Roslina xD
Raczkowanie

Cytat:
Nie bądź taka skromna weszłam na twojego bloga i jest super, jesteś moją inspiracją włosową
ojej

Cytat:
Napisane przez twojmotyl Pokaż wiadomość
Co to jest OCM?
Metoda czyszczenia olejem https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=437723

Ale to nie do włosów, do skóry

Edytowane przez Roslina xD
Czas edycji: 2013-07-18 o 20:52
Roslina xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 20:49   #94
twojmotyl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roslina xD Pokaż wiadomość
Metoda czyszczenia olejem https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=437723

Ale to nie do włosów, do skóry
Aaaaaaa do skóry
Przeczytałam sobie, ciekawe... ile to człowiek nie wie jeszcze.
Stary 2013-07-18, 21:07   #95
barylka666
Zadomowienie

Cytat:
ja dzisiaj stałam przy tych olejkach - ale całe szczęście się powstrzymałam moje wydatki na kosmetyki ostatnio przesłaniają mi świat
Hehe moje wydatki w większości idą właśnie na kosmetyki do włosów, ciągle coś wyczytam na blogach co przykuje moją uwagę i wio do sklepu albo na allegro

barylka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 21:31   #96
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Hej z wieczora witam was
trochę się rozpisałyścię, nie przeczytałam wszystkiego literki mi się zlewają wieczór już i padnięta jestem
Kozieradka- stosowałam sumiennie codziennie przez ponad 2 miesiące później ani czasu nie miałam i zapominałam także uzywałam jak pamiętałam powiedzmy 3 razy w tyg.. Włosy z 38cm na 45 urosłyb w 3 miesiące zajżyjcie na mojego bloga jak chcecie link w podpisie
Co do jedwiabiu- ja nie preferuje, gdyż
a- mieszkam w niemczech i cięzko tu jakiś fajny dostać
b- większość choć fakt ni wszystkie mają alkochola no i proteiny a ja
C- mam porowate włosy nie chce ryzykować

noo ale za to mam fructisa z silikonem na koncowki coś a la olejek/balsam
uzywam na zmiane z maścią na sutki z BD

Co do szamponów ktoś wspomniał o tych z SLS, mi tez służą w sensie kondycji włosa po nich ale wypłukują kolor wiec używam rzadko

Co do zakupów ja preferuję teraz stronę iperfumerie albo allepaznokcie mają nie drogo i duży wybór
tez ostatnio za duzo wydaje na kosmetyki.. mam całego kallosa 1 litrowego jeszcze a juz zamawiam inne maski/ odzywki.. ahh wariat...***

Edytowane przez SugarbabyLove
Czas edycji: 2013-07-18 o 21:33
SugarbabyLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 21:44   #97
M a d z i o s z e k
Rozeznanie

Hej ja też należę do początkujących włosomaniaczek więc chyba mogę się przyłączyć
M a d z i o s z e k jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-18, 22:04   #98
aguleekk
Zakorzenienie

Hej, pewnie zapraszamy
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-18, 22:04   #99
twojmotyl
Raczkowanie

Witamy

Ej właśnie piję siemię lniane. Czym to można doprawić, polepszyć ?
Czy to można jeść razem z ziarkami czy ziarka trzeba odcedzić?
Do reszty zwariowałam! Jakby mi ktoś powiedział, że będę po nocach glutka zjadać na poprawę włosow
Stary 2013-07-18, 23:03   #100
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Tak czytam Was i stwierdzam, że ja przy Was jestem naprawde baaaaaaaaardzo początkująca

Niedługo jadę do pracy za granicę, boję się, że wszystko strace bo nie będe miała dużo czasu żeby tak intensywnie dbać o włosy jak teraz do tego jak pogoda dopisze codziennie włosy będą katowane słońcem ;/
Dlaczego na to trzeba dużo czasu? Ja olejowałam włosy krótko - 30 min.- do kilku godzin i też były efekty.Maskę pod czepkiem trzymałam podczas kąpieli. 15 minut na maskę wystarczy, tym bardziej, iż czytałam,że dłuższy czas niż 15 minut nie polepszy działania maski.

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Właśnie sama zastawiam się nad kupnem olejku BDFM, może ktoś nam pomoże??
Parę dni temu widziałam że po promocji w rossmanie kosztuje niecałe 10 zl!
Miałam i bardzo polecam. Bardzo nawilżał i nabłyszczał włosy. Ten niebieski za ok. 5 zł? nie sprawdził się u mnie, choć ma prawie że identyczne składniki.

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Napisane przez oliao Pokaż wiadomość
Witam, ja też należę do początkujących włosomaniaczek
Kosmetyki których aktualnie używam:
Oleje :
lniany, rycynowy i arganowy

Wcierki:
Naturalne maski:
  • Z siemienia lnianego
Włosy mam bardzo suche, zniszczone farbowaniem, prostowaniem. Lubią się plątać. Dość gęste, wycieniowane i falujące (choć zawsze miałam proste jak drut-jeszcze przed koloryzacją i prostowaniem). Ogólnie ciężko je ogarnąć

Co chciałabym osiągnąć:
  • Powrócić do naturalnego koloru włosów
  • Aby wyglądały zdrowo
  • Mieć równą długość włosów, bez żadnych tam cieniowań.
Olej rycynowy stosujesz solo? Olej rycynowy solo nie jest polecany do olejowania, bo się ciężko zmywa i może przesuszyć. Ale jeśli u Ciebie jest OK to nie ma problemu.

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Odnośnie tt. Czy te sprzedawane na alledrogeria.pl są oryginalne?
Jedna z blogerek podawała link do oryginału, ale nie pamiętam która. Nie wiem jak rozpoznać oryginalne. Mówiłam to, co przeczytałam u blogerek.

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

Cytat:
Witamy

Ej właśnie piję siemię lniane. Czym to można doprawić, polepszyć ?
Czy to można jeść razem z ziarkami czy ziarka trzeba odcedzić?
Do reszty zwariowałam! Jakby mi ktoś powiedział, że będę po nocach glutka zjadać na poprawę włosow
Można jeść z ziarenkami. Można je dodać do powideł albo do jogurtu. Oto fr. z bloga Anwen:
Przez ostatni miesiąc zwiększyłam ilość spożywanego siemienia do 2 łyżek, zmieniłam też minimalnie sposób przygotowania. Zamiast zalewać ziarenka wieczorem robiłam to rano (gorącą, ale nie wrzącą wodą) i wypijałam po mniej więcej 15-20 minutach. Tak jak już pisałam wcześniej, w ten sposób przygotowane siemię nie tworzy charakterystycznego 'glutka', więc nie miałam problemów z tym, żeby to wypić Dla smaku dodawałam do siemienia odrobinę domowego soku malinowego. Jeśli taka forma Was nie przekonuje zawsze możecie w ten sposób przygotowane siemię zmiksować z jakimś owocem czy jogurtem, wtedy na pewno nie będzie ono wyczuwalne

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Cytat:
Co do jedwiabiu- ja nie preferuje, gdyż
a- mieszkam w niemczech i cięzko tu jakiś fajny dostać
b- większość choć fakt ni wszystkie mają alkochola no i proteiny a ja
C- mam porowate włosy nie chce ryzykować
Ja niedługo przeprowadzam się do Niemiec na bardzo długo lub nawet na stałe, dlatego zaniepokoiłam się. Dlaczego trudno jest dostać fajny jedwab? A jak jest z innymi kosmetykami?

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

A czy jest jakiś sklep internetowy w Niemczech, w którym można dostać polskie kosmetyki?
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 00:06   #101
ladycrazy
Raczkowanie

W Niemczech drogerie DM są, fajne rzeczy można tam do włosów dostać, m.in. kosmetyki Alverde
włosy pasemko kontrolne- 33cm, cel I (30cm) osiągnięty cel II - 40cm
ladycrazy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 00:06   #102
aguleekk
Zakorzenienie

A ja właśnie dowiedziałam się, że będąc w Niemczech w sierpniu prawdopodobnie będe miala okazje odwiedzić drogerie dm .Czytałam, że alverde czy balea mają bardzo fajne kosmetyki do włosów. Stosował ktoś może? zwłaszcza olejki czy odżywki

Edytowane przez aguleekk
Czas edycji: 2013-07-19 o 00:08
Stary 2013-07-19, 06:41   #103
Mahdab
Zakorzenienie

Ja na wlosy nie wydaje prawie nic, to chyba jestem kiepska maniaczka. :rolleyes od jakiegos czasu inwestuje w tanie kosmetyki do wlosow, a wszystko mi starcza na dlugo.

Swego czasu bywalam czesto w Niemczech, ale wtedy tak siw interesowalam, ze mj jedyny zakup to byl lakier nablyszczajacy...

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 07:48   #104
oliao
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Olej rycynowy stosujesz solo? Olej rycynowy solo nie jest polecany do olejowania, bo się ciężko zmywa i może przesuszyć. Ale jeśli u Ciebie jest OK to nie ma problemu.
Oczywiście, że nie solo . Robię miks olei, lniany+arganowy+rycynowy.

Odnośnie picia lnu. Zaczęłam pić len w styczniu. Muszę przyznać, że początki były baaardzo ciężkie. A teraz... nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia lnu. Aktualnie musiałam zrobić dwu tygodniową przerwę, bo nie widziałam żadnych efektów i powiem, że ciężko mi było wytrzymać, tak się uzależniłam

Edytowane przez oliao
Czas edycji: 2013-07-19 o 07:52
oliao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:26   #105
Jessenia
Raczkowanie

GG do Jessenia

ja bardzo mocno początkująca jakoś w marcu zaczęlam

moje włosy: ciut za ucho, zapuszczam od roku z długości 3 mm odkryłam, że znów falować chcą. Wiele więcej nie powiem o nich, nie wiem jak porowate, nie wiem jeszcze co lubią, a czego nie. eksperymentuję więc.
koro ciemny brąz, prawie czarne, dużo siwych - farbuje henną, już wiem, że z farbami chemicznymi mój skalp sie NIENAWIDZI.

co mnie skłoniło: kilka blogów, chęć powrotu do długich wlosów (miałam kiedyś za pas....) i nadmierne wypadanie

pielęgnacja: dużo olejuje, praktycznie przed każdym myciem, wszystkim co mi wpadnie w ręce, ostatnio lnianym i mam zachwyt.
myję facelle i uwielbiam ten płyn. odzywiam roznie, na topie jest Garnier AiK. wszystko jest jeszcze ciągłym eksperymentem
wewnętrznie - wyciąg z pokrzywy i skrzypu, czasem drożdże i siemię.
wcieram też kozieradkę.

efekty: rosną jak szalone, mniej wypadają i chce mocno falować.

a w ramach celow - niech rosną, chcę zeby były za łopatki i bardzo chcę wrócić do dawnej gęstości (kucyk miedzy 9 a 10 cm, a w tej chwili koło 7.5).

i tyle

5, 10, 21.975, 42.135
Jessenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 10:11   #106
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Ja na wlosy nie wydaje prawie nic, to chyba jestem kiepska maniaczka. :rolleyes od jakiegos czasu inwestuje w tanie kosmetyki do wlosow, a wszystko mi starcza na dlugo.

Swego czasu bywalam czesto w Niemczech, ale wtedy tak siw interesowalam, ze mj jedyny zakup to byl lakier nablyszczajacy...
Ja tez mało wydaje. Kupuje szampony, odzywki i szukam tych tanich. Staram się używać do pielęgnacji tego co mam w domu. Np. siemie, oleje, żółtko, cytryna. Nie mam zamiaru zbankrutować przez kosmetyki do włosów No i staram się nie mieć za dużo na polce szamponów i odzywek. Góra 2-3 , bo nie lubię używać w kółko jednego kosmetyku. Aktualnie mam 3 szampony i 1 odzywke + 1 maske i uważam ze to i tak za duzo.

A mozesz polecic jakas tania dobrą odzywke?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 11:08   #107
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Siemie Lniane można zmielone jeść z płatkami owsianymi albo z jogurtem naturalnym na przykład. dobre na trawienie wiem bo jadłam

co do kosmetyków w Niemczech co polecam z drogerii DM:
-Odżywkę z kokosem do włosów farbowanych Balea koszt 65 centów ma w składzie olej kokosowy uwaga wysokoporowate, choć mi mimo że mam porowate nie szkodził.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-i-mleko.html
-Odżywka lub maska (obie mają podobny skład)z figą i proteinami pereł Balea też fajna prosty skład nie puszy, tez 65 centów kosztuje.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ige-perle.html KWC puste ale tu macie skład ze stronki z dm mam
AQUA · CETEARYL ALCOHOL · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · DICAPRYLYL ETHER · LAURYL ALCOHOL · ISOPROPYL ALCOHOL · SODIUM BENZOATE · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE · HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL · GLYCERIN · FICUS CARICA FRUIT EXTRACT · HYDROLYZED PEARL · MARIS SAL · TOCOPHEROL · PHENOXYETHANOL.
-Poza tym z alverde olejki do ciała są mega super do włosów.
- Olejek dla dzieci babylove
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ny-olejek.html
GLYCINE SOJA OIL, ETHYLHEXYL STEARATE , PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, LECITHIN, TOCOPHEROL, ASCORBYL PALMITATE, HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE, PARFUM.
-Balea oil repair olejek do włosów koszt 3 Euro fajnie pachnie, lekki nie przetłuszcza chyba że się za dużo go da, jednym włosów służy innym mnie mi się przejadł zapach niestety i nie działał do konca ale moze komuś posłuży
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ir-haarol.html
CYCLOPENTASILOXANE · CYCLOTETRASILOXANE · HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL · DIMETHICONOL · PARFUM · HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL · ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL · LIMONENE · CI 40800.
- Z szamponów ja używam dla dzieci z Babylove dushe & Schampoo bez sls skład ze strony dm zapożyczony
AQUA, LAURYL GLUCOSIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, SODIUM CITRATE, COCO-GLUCOSIDE, GLYCERYL OLEATE, POLYQUATERNIUM-10, PANTHENOL, GLYCERYL CAPRYLATE, SODIUM HYDROXIDE, CITRIC ACID, PARFUM.
a tu link--->http://www.dm.de/de_homepage/babylov...d-shampoo.html

- Garnier Ultra Doux( w niemczech Natural Beauty) fajny jest ten cytryna i Oliwa a także wersja z wanilią i papayą bodajże, z kokosem i kakao też jest ok choć może puszyć porowate włosy tu KWC ich :
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...hampooing.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...le-dolive.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...payamark.html- tu jest szamponu kwc niestety odzywki nie znalazłam..

Uwaga na kosmetyki..
- Z alverde nie kupuję odżywek bo mają większość wysoko w składzie gliceryne co puszy strasznie więc ograniczam..
- z balea odżywki są fajne ale szampony do bani.. chociaż to też zależy od włosa.

Stronka www.iparfumerie.de posiada garniera ultra doux a także kallosy. przesyłka nie droga.

Strona allepaznokcie wysyła do niemiec nie drogo paczki tam też spory wybór właśnie tam chce teraz zamówić..

Podsumowując w niemczech nie jest źle z kosmetykami ja tylko tęsknię za maskami i farbami polskimi dlatego zamawiam te kallosy, allwaves i inne, poza tym jest OK
Stary 2013-07-19, 11:12   #108
Kaoru22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
A ja słyszałam że naftę tak samo i jedwab nie każde włosy lubią.. te składniki mogą wysuszać zwłaszcza alcholol w jedwabiu!
Kaoru a może silikony są problemem? masz suche włosy, szorstkie a silikony robią barierę, przez którą nawilżacze się nie mają jak dostać.. tak ja to widzę.. A olejujesz?? Patrzysz na składy kosmetyków na porowate włosy szkodzą proteiny, masła typu shea. olej kokosowy.. akurat o porowatości ciut wiem bo sama z tym mam do czynienia
Szczerze? Kilka miesiecy temu przestałam się w to bawić bo po prawie roku skrupulatnego dbania o włosy nie odnotowałam żadnej różnicy Unikałam wtedy silikonów jak ognia, stosowałam oleje (swoją drogą kokosowy dawał radę). Tak jak napisałam - mam wrażenie że na moje włosy nic nie działa bo stale pozostają w formie niezmiennej, są zdrowe i całkiem ładne ale bardzo sztywne i twarde w dotyku, myślę że kumulowanie się silikonów na powierzchni włosa odpada bo używam oczyszczających szamponów i nie nakładam na włosy niebotycznych ilości produktów. Z tego co pamiętam to moje włosy zawsze takie były, chyba czas sie z tym pogodzić

Jedyne czego nie próbowałam to metoda OMO ale zawsze myślałam że to coś dla posiadaczek deliaktnych włosów a nie takiej szczeciny jak moja, poza tym obawiałabym się dodatkowego przetłuszczenia skóry głowy.
Kaoru22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 11:15   #109
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Ja tez mało wydaje. Kupuje szampony, odzywki i szukam tych tanich. Staram się używać do pielęgnacji tego co mam w domu. Np. siemie, oleje, żółtko, cytryna. Nie mam zamiaru zbankrutować przez kosmetyki do włosów No i staram się nie mieć za dużo na polce szamponów i odzywek. Góra 2-3 , bo nie lubię używać w kółko jednego kosmetyku. Aktualnie mam 3 szampony i 1 odzywke + 1 maske i uważam ze to i tak za duzo.

A mozesz polecic jakas tania dobrą odzywke?
ja też ograniczyłam się do 1 szamponu bez sls(ale mam zamiar kupić z sls też),1 odżywki i 2 masek do tego mam jeszcze coś na końcówki i jeden olejek to jest pikuś w porównaniu do dziewczyn które mega duuuużo tego mają haha
No i też staram się kombinować np mieszać oleje, dodawać do masek różnych rzeczy nawet zrobiłam sama raz swoją maskę z żółtka, kremu do rąk, oliwy i soku z cytryny chyba misz masz haha
Tanie odżywki z garniera jest fajna oleo repair na przykład albo ultra doux jak już wspomniałam. W polsce lubiłam joanny balsam z miodem i mlekiem ale mi puszył i musiałam odstawić

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Kaoru22 Pokaż wiadomość
Szczerze? Kilka miesiecy temu przestałam się w to bawić bo po prawie roku skrupulatnego dbania o włosy nie odnotowałam żadnej różnicy Unikałam wtedy silikonów jak ognia, stosowałam oleje (swoją drogą kokosowy dawał radę). Tak jak napisałam - mam wrażenie że na moje włosy nic nie działa bo stale pozostają w formie niezmiennej, są zdrowe i całkiem ładne ale bardzo sztywne i twarde w dotyku, myślę że kumulowanie się silikonów na powierzchni włosa odpada bo używam oczyszczających szamponów i nie nakładam na włosy niebotycznych ilości produktów. Z tego co pamiętam to moje włosy zawsze takie były, chyba czas sie z tym pogodzić

Jedyne czego nie próbowałam to metoda OMO ale zawsze myślałam że to coś dla posiadaczek deliaktnych włosów a nie takiej szczeciny jak moja, poza tym obawiałabym się dodatkowego przetłuszczenia skóry głowy.
To może warto spróbować ....?? albo mycie odżywką ??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-19, 12:00   #110
twojmotyl
Raczkowanie

Dzięki za porady odnośnie siemienia - znalazłam cały wątek i powoli go przeczytuję od a do z.
Przez sen moja głowa zdążyła wymyślić, że skoro siemię to glutek to wystarczy zerwać z krzaków pod domem jeżyny, porzeczki, agrest - zmiażdżyć to i wymieszać. Tym oto sposobem powstanie kisiel - bez mąki i z witaminami
Myślę też o musie z glutka i banana

Od 2 tygodni pierwszy raz przyszłam do pracy w rozpuszczonych włosach. Co chwilę wyciągam jakiegoś umarlaka. Szok.
W ogóle od dłuższego czasu zastanawiałam się gdzie są moje odrosty i chyba się okazuje, że od 3miesięcy włosy urosły niecały centymetr
Załamało mnie to. Gdzie tu mowa o bejbikach...
Stary 2013-07-19, 12:09   #111
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe moje wydatki w większości idą właśnie na kosmetyki do włosów, ciągle coś wyczytam na blogach co przykuje moją uwagę i wio do sklepu albo na allegro
Ja wydaje wszystkie pieniądze na kosmetyki
Cytat:

Jestem raczej przeciwniczką odrzucania silikonów... Gdyby nie silikony to nie miałabym połowy włosów na głowie
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 12:20   #112
beastlyessence
Raczkowanie

Również należę, do początkujących włosomaniaczek, choć już od 13 września 2011 staram się dbać o włosy i od tamtego czasu nie byłam u fryzjera - końcówki podcinam sama, kiedy uznam, że jest to konieczne.

13 września 2011 poszłam do fryzjera(znajomej mojej mamy), która miała mi obciąć włosy tak, żeby nie było niezdrowych "części". Zdjęcie dołączyłam. Byłam przerażona swoim wyglądem, ponieważ wyglądałam okropnie. Używam prostownicy i suszarki, ze względu na "niesforność" moich włosów, są po prostu okropne. Myję je codziennie. Fryzjerka bardzo skrytykowała moje włosy i po "wykładzie" postanowiłam odłożyć prostownicę. Pragnęłam żeby włosy były zdrowe i wróciły do wcześniejszej długości. Tak jak sobie obiecałam, odłożyłam prostownicę i zażywałam wyciąg ze skrzypu i pokrzywy firmy Biograden. Włosy rosły szybciej i były zdrowe, jednak wróciłam do prostowania po kilku miesiącach.

Od marca pragnę znów mieć długie włosy. Prostuję, suszę, myję codziennie. Używam szamponu, odżywki i maski gliss kur do suchych, bardzo zniszczonych włosów (ta czarna seria).Poza tym jakoś szczególnie nie dbam o włosy.

Od 21.07 zaczynam pić drożdże i znów zażywać wyciąg ze skrzypu i pokrzywy. Prostuję teraz włosy bardzo rzadko, jednak nadal suszę. Dziś położyłam sobie maseczkę z takich domowych przepisów. Kupiłam również odżywkę z olejkiem aragonowym. Zobaczę czy będą efekty.

Drugie zdjęcie robione było 23 grudnia 2013. Końcówki podcinane co ok. miesiąc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0203-horz.jpg (83,5 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_5693.jpg (29,4 KB, 45 załadowań)
sesje zdjęciowe
piękne,lśniące włosy do bioder
beastlyessence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 12:30   #113
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:

Skoro są zdrowe to może nie było widać efektów bo nie są zniszczone? A zwiększenia blasku nie zauważyłaś? Nie testowałaś różnych rzeczy? Nic nie pomaga?

Z drugiej strony wizażanka Chimay też ma sztywne włosy, na które oleje nie działają.

Jeśli chodzi o metodę OMO, to kto powiedział,że nakłada się ją na włosy przy nasadzie? Zauważyłam,że tak jak dla mnie oczywiste jest nakładanie odżywki od ucha, tak dla innym oczywiste jest nakładanie odżywki od nasady, co może sprawić, iż nawet nie przetłuszczające się włosy będą bardziej oklapnięte.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-19, 12:32   #114
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Ja wydaje wszystkie pieniądze na kosmetyki

Jestem raczej przeciwniczką odrzucania silikonów... Gdyby nie silikony to nie miałabym połowy włosów na głowie
Silikony mogą obciążać. Kiedys nie wiedziałam co t jest silikon w kosmetykach a mialam czesto problem z wlosami, byly czesto obciązone. Na bank od silikonow, teraz kiedy ich unikam w szamponach i dozywkach problem zniknąl. Po kazdym myciu prykam gliss kurem - odzywka bez splukiwania, ktora ma silikony ale jest leciutka. zastawiam się czy nie wrocic do szamponu czy odzywki z silikonem i uzywac ale rzadko, nie za kazdym razem. Bo jednak wlosy mam zniszczone, rozdwajają sie dalej w niektorych miejscach. Tylko boje sie obciążenia...
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 12:35   #115
aguleekk
Zakorzenienie

co do tanich odżywek to ostatnio kupiłam isane niebieską (nawilżającą, pewnie testowałyscie) i jestem w szoku bo działa bardzo fajnie
Stary 2013-07-19, 12:39   #116
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość

Ja też nie szaleje z kosmetykami do włosów. Kupuję te najtańsze np. z Joanny, Ziaji, Isany. Na te ze średniej półki nie spoglądam, ale jeśli przetestuję wszystkie tanie produkty, to być może wtedy zdecyduję się na coś droższego.
Mnie niestety kosmetyki do włosów wystarczają na krótko, choć z oszczędności staram się nie nakładać ich dużo.Inne by się cieszyły, ale nie mój portfel Ale z drugiej strony mogę kupić 20 odżywek i się nie zmarnują, bo miesięcznie zużywam po 3 małe opakowania.
Stary 2013-07-19, 12:39   #117
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

A są

W moim przypadku można by mówić o wtornej włosomanii. Trzy lata temu miałam rude sprężynki (naturalne) do bioder prawie. Niestety....lepsze jest wrogiem dobrego. W napadzie lenistwa, znudzona i zmęczona ogromem pracy, której takie włosy wymagają zgodziłam się na ( nie śmiać mi się tu! choć teraz sama już się z siebie śmieję, więc OK) ..trwałą półprostującą. Głupia, głupia Mija!
Efekt był: spalone, wyłażące garściami gumowate włosy, ktore trzeba było skrócić do łopatek. Stan: strrrrrrrrraszny!Wstyd wyjść z domu.

Stan na dziś: włosy uratowane, odrosły do pasa. Niestety, jak wie każda z natury ruda i lokowana- te włosy wymagają czasu i pracy. Z pokorą je przeprosiłam.

Jak uzyskałam efekt:

1. Żadnych więcej zabiegów chemicznych.
2. Naturalną rudość i blask wydobywam płukankami, głównie ziołowymi.
3. Łykam Vitapill
4. Uwaga na suszarki! Nawet te jonujace. Suszę do momentu, że z włosów nie kapie a potem schną naturalnie ( w moim przypadku muszę myć rudy łeb po poludniu by doschnąć do wieczora)
5. Odżywki i szampony: używam na przemian linii Kerastase Oleo-curl ( ładny, ładny skręt ale cena.....), Goldwell Inner Effects ( takiej, jak dla kolorowanych, ta linia też odpowiednia jest dla suchych a niestety rude loki SĄ suche z natury. Uwaga na maskę- raz w tygodniu bo troszkę obciąża), serię Morroccanoil (od niedawna, rewelacja!).
6. Pasjami olejowanie ale głównie olejkiem arganowym. Nie za często bo mi olejki obciążają włosy.
7. Skrzyp sobie popijam. Smak nie rewelacyjny ale da się przywyknąć. Najlepszy z Herbapolu albo samemu sobie nazbierać gdzieś z dala od spalin.
8. Pamiętam o witaminach i minerałach.

To chyba wszystko.... Życzę Ci mocnych, lśniących, długich włosów
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 12:46   #118
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość

co do kosmetyków w Niemczech co polecam z drogerii DM:
-Odżywkę z kokosem do włosów farbowanych Balea koszt 65 centów ma w składzie olej kokosowy uwaga wysokoporowate, choć mi mimo że mam porowate nie szkodził.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-i-mleko.html
-Odżywka lub maska (obie mają podobny skład)z figą i proteinami pereł Balea też fajna prosty skład nie puszy, tez 65 centów kosztuje.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ige-perle.html KWC puste ale tu macie skład ze stronki z dm mam
AQUA · CETEARYL ALCOHOL · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · PARFUM · PANTHENOL · DICAPRYLYL ETHER · LAURYL ALCOHOL · ISOPROPYL ALCOHOL · SODIUM BENZOATE · CITRIC ACID · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE · HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL · GLYCERIN · FICUS CARICA FRUIT EXTRACT · HYDROLYZED PEARL · MARIS SAL · TOCOPHEROL · PHENOXYETHANOL.
-Poza tym z alverde olejki do ciała są mega super do włosów.
- Olejek dla dzieci babylove
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ny-olejek.html
GLYCINE SOJA OIL, ETHYLHEXYL STEARATE , PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, LECITHIN, TOCOPHEROL, ASCORBYL PALMITATE, HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE, PARFUM.
-Balea oil repair olejek do włosów koszt 3 Euro fajnie pachnie, lekki nie przetłuszcza chyba że się za dużo go da, jednym włosów służy innym mnie mi się przejadł zapach niestety i nie działał do konca ale moze komuś posłuży
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ir-haarol.html
CYCLOPENTASILOXANE · CYCLOTETRASILOXANE · HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL · DIMETHICONOL · PARFUM · HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL · ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL · LIMONENE · CI 40800.
- Z szamponów ja używam dla dzieci z Babylove dushe & Schampoo bez sls skład ze strony dm zapożyczony
AQUA, LAURYL GLUCOSIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, SODIUM CITRATE, COCO-GLUCOSIDE, GLYCERYL OLEATE, POLYQUATERNIUM-10, PANTHENOL, GLYCERYL CAPRYLATE, SODIUM HYDROXIDE, CITRIC ACID, PARFUM.
a tu link--->http://www.dm.de/de_homepage/babylov...d-shampoo.html

- Garnier Ultra Doux( w niemczech Natural Beauty) fajny jest ten cytryna i Oliwa a także wersja z wanilią i papayą bodajże, z kokosem i kakao też jest ok choć może puszyć porowate włosy tu KWC ich :
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...hampooing.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...le-dolive.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...payamark.html- tu jest szamponu kwc niestety odzywki nie znalazłam..

Uwaga na kosmetyki..
- Z alverde nie kupuję odżywek bo mają większość wysoko w składzie gliceryne co puszy strasznie więc ograniczam..
- z balea odżywki są fajne ale szampony do bani.. chociaż to też zależy od włosa.

Stronka www.iparfumerie.de posiada garniera ultra doux a także kallosy. przesyłka nie droga.

Strona allepaznokcie wysyła do niemiec nie drogo paczki tam też spory wybór właśnie tam chce teraz zamówić..

Podsumowując w niemczech nie jest źle z kosmetykami ja tylko tęsknię za maskami i farbami polskimi dlatego zamawiam te kallosy, allwaves i inne, poza tym jest OK
Wiem o DM. Na pewno wypróbuję tą z kokosem, bo jest tania i bez protein Co do Alverde, też je mogę wypróbować, bo moje włosy nie reagują na warunki pogody. A czy są tam tzw. jedwabie do włosów bez protein i alkoholu, ale z silikonem? Dlaczego szampony Balea są kiepskie?
Stary 2013-07-19, 12:49   #119
aguleekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
4. Uwaga na suszarki! Nawet te jonujace. Suszę do momentu, że z włosów nie kapie a potem schną naturalnie ( w moim przypadku muszę myć rudy łeb po poludniu by doschnąć do wieczora)
Właśnie, przez jakiś czas nie suszyłam włosów wcale, ale teraz w wakacje wygodniej myć mi włosy rano, ale wtedy nie mam tyle czasu, żeby sobie swobodnie wyschły. mam suszarkę z chłodnym nawiewem. Myslicie, że spokojnie moge tak suszyć włosy prawie, że codziennie?
Stary 2013-07-19, 12:56   #120
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
co do tanich odżywek to ostatnio kupiłam isane niebieską (nawilżającą, pewnie testowałyscie) i jestem w szoku bo działa bardzo fajnie
Ja ją widziałam zanim recenzje na wizażu się pojawiły. To była miłość od pierwszego wejrzenia, ale jej nie kupiłam, bo zawiera proteiny, a moje włosy najbardziej nienawidzą bawełny Wycofana Isana za to nie miała protein. Jest jeszcze druga nowość - Isana professional do włosów kręconych, też z proteinami

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Ale G AiK ( Garnier Avokado i msło karite) musiałam kupić, bo jest hitem na wizażu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości