|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz
info od SAMMI c.d:
ktg wyszlo nie za ladne czyli waski zapis tetna i dziwne spadki. Wg gin malemu jest po prostu juz zle i trzeba to monitorowac. Na skierowaniu ma napisane: "ktg wąska oscylacja". Kolejny zapis na IP był już ok więc Sammi zostaje bo miejsc juz nie ma a dla Niej jeszcze jedno jest. Inne ciezarne juz odsyłają. |
|
|
|
#4772 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz
Cytat:
Faktycznie u Ciebie z tymi terminami jest zamieszanie ![]() Cytat:
![]() Mój TŻ przesypia najspokojniej w świecie noce
|
||
|
|
|
#4773 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cześć,
Mela - super, że już Was wypuścili! dla Małgosi za postawę starszej siostry! Świetna z niej dziewczynka .Lemurku - oby malutki jeszcze troche posiedział w brzuszku! ![]() Cytat:
.Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Witamy Basieńkę na świecie! Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za skończone 3 tygodnie!Tak szybko??? |
||||||||
|
|
|
#4774 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
z powodu wysypki
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za małego lemurka
|
|
#4775 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko mnie dzisiaj wykończy. Non stop jest ryk
|
#4776 |
|
Zadomowienie
|
sammi ogromne kciukasy
i za inne rozkrecajace sie tez
|
|
|
|
#4777 |
|
Rozeznanie
|
Opis mojego porodu.
29 lipca o 23 dostałam pierwszych skurczy, leżałam w łóżku i zastanawiałam się czy to jest to. Czop nie odpadł, wody nie odeszły więc nie wiedziałam czy to tylko skurcz przepowiadający. Ale skurcze zaczęły być regularne, co 30 min, potem 20, 15, 10, 8, 5 i itd.. Całą prawie noc nie zmrużyłam oka. Byłam 3 razy w kibelku bo mnie coś od tyłu cisnęło i myślałam ze na ku.pę ale nic. Tylko na bąki mnie cisnęło. Po pierwszym przyjściu z łazienki złapał mnie skurcz. Chwyciłam się stołu w pokoju, w tym momencie zbudził się TŻ i pyta co mi jest a ja mu na to, że chyba nie zaczęło. On od razu chciał do szpitala ale powiedziałam mu ze do porodu daleko i nie wiadomo czy to jednak to. Zamieniłam się z nim miejscami w łóżku, aby łatwiej mi było wstawać do kibelka. Tak jak radziła położna na SR, nie chodziłam po mieszkaniu, tylko leżałam w łóżku i po każdym skurczu staram się zasnąć. Kazałam TŻ spać, ale on co chwile się budził i pytał czy jedziemy do szpitala. Nad ranem już mnie tymi pytaniami wkurzał. W nocy w między czasie była burza, i oglądałam z łóżka jak błyska i grzmi a potem zaczęła się ulewa. Tak przyjemnie chłodno się zrobiło w pokoju. Koło 7 rano jak skurcze miałam co 5 i 3 minuty to próbowałam wstać, mówiłam do TŻ "Jak minie skurcz to idę pod prysznic", ale za każdym razem po skurczu ze zmęczenia zasnęłam. W końcu udało mi się wziąć prysznic. TŻ jakimś cudem załatwił sobie wolne, bo w pracy nie chcieli mu dać. Słyszałam tylko z łazienki jak wrzeszczy do słuchawki, że są nie normalni, bo u niego w pracy Biurowa powiedziała abym sama pojechała na porodówkę. Bo zastępstwa nie ma, TŻ jakimś cudem załatwił kolegę z innego oddziału do pomocy i dostał wolne 4 dni. (4 dzień wybłagał płaczem i obietnicą ciasta, które wczoraj musiałam zrobić do pracy). Po 9 stawiliśmy się na oddziale ginekologicznym, dyżur miał Ordynator (szczerze to taki palant, że szok. Zero serca, gruboskórny, chociaż zna się na fachu i prawdę mówiąc uratował mi dupsko). Trafiliśmy na obchód, więc trochę poczekaliśmy. Kolejki nie było, więc po chwili leżałam pod ktg. Skurcze miałam na 60% i 80% i w dodatku krzyżowe. Bolało jak cholera, ale TŻ był przy mnie więc dałam rade. Położna patrzyła na mój duuuuży brzuch, pytała ile przytyłam. Zabrała kartę ciąży i wyniki gbs oraz grupy krwi. Po badaniu byłam wezwana do sali zabiegowej. Tak zostałam zbadana przez ordynatora. Badanie bolało jak diabli, mówił ze szyjka zgładzona (to wiedziałam już od wizyty u gina dwa tygodnie szybciej) i 2 cm rozwarcia. Zrobił usg, pytał czy ginekolog mówił mniej więcej ile dziecko waży, ja odpowiadam że ok 4 kg. A on na to "Ok. 4kg to znaczy ile?", a ja na to "Ja to nie jestem lekarzem, nie wiem ile. Ginekolog nic więcej nie mówił". Kazał mi się ubrać i przyjął mnie na oddział. Poszłam do TŻ aby przyniósł mi torbe z rzeczami z auta. Po chwili przyszedł do nas Ordynator i mówi, że dziecko jest bardzo duże i sugeruje cesarkę, ja od razu się zgodziłam. Kazał nic nie jeść i nie pić. Wezwali mnie na izbę przyjęć i tak cała papierologia. Przed 12 zadzwoniłam do mojej mamy mówiąc, że czeka mnie cesarka. Przebrałam się w piżamę i weszłam do sali. Miałam się rozpakować i czekać, ale nawet nie zdążyłam usiąść na łóżku i ochłonąć z emocji. TZ miał łzy w oczach. Przyszła położna, zabrała mnie do zabiegowego, tak wenflon i cewnik. Pożegnałam się z TŻ. Przebrali mnie w koszule z fizeliny i szybko poszłam na sale operacyjną. Byłam w szoku, że tak szybko. Na sali operacyjnej full ludzi. Patrząc na ten stół i lampy, narzędzia byłam tak przerażona że chciałam uciec. Zrobili mi znieczulenie od pasa w dół. Szybko mnie okryli. I zaczęło się. o 12.30 słyszałam głośne krzyki Anulki. Waga 4720g, 59 cm i dostała 10 pkt. Kątem oka widziałam jak kładą ją na stoliku obok i coś tam robią przy niej a potem położyli mi ją na brzuchu. Boskie uczucie. Jej płacz był piękny i tak ładnie przyssała się do cycka. Miłość od pierwszego wejrzenia. Jej zapach był wspaniały. Leżała ze mną chwile i zabrali ją na ważenie i inne cuda. Mnie w tym czasie szyli. o 13 położyli mnie na nosze i kazali trzymać za obręcze w noszach i dwóch sanitariuszy szło ze mną po stromych schodach (szpital nie ma windy, to taki stary budynek klasztorny). Jak bym puściła nosze to bym z nich zleciała. Nieśli mnie na sale, po drodze zobaczyłam TŻ, który stał i płakał jak dziecko i mówiła, że Ania jest piękna. Pozwolili mu na chwile wejść na oddział położniczy, pomimo zakazu odwiedzin. Przyniósł resztę rzeczy dla mnie i Anusi. Po chwili przywieźli mi Anie i przystawili do cycka. TŻ płakał i pstrykał zdjęcia nam. Leżałam sama na sali ( z resztą na oddziale były jeszcze dwie dziewczyny i każda leżała sama na sali), dziecko miałam dzień i noc przy sobie. Gdy koło 17 wróciło mi czucie w nogach kazali mi wstać z łóżka. Masakra. Ból był nie do opisania. Udało się się usiąść, ale ani wstać ani położyć. Miałam łzy w oczach. Leki przeciwbólowe przestały działać. Po prostu koszmar. Włożyłam se pieluchę w ustach i krzyczałam z bólu. Udało mi się jakoś położyć do łóżka. Koło 20 przyszedł cham Ordynator na obchód i kazał mi wstawać, ja mówię ze boli jak cholera, a ten palant "A co ty myślisz, żeby tu leżeć do połowy sierpnia? Wstawać". Była z nim taka miło dziewczyna, chyba położna, ale jakaś lekarka świeżo po studiach. Dużo mi pomogła. Przyszła po obchodzie i mówi, że nie dziwi się, że mnie boli. Jak ketonal dawno przestał działać. Dała mi szybko leki i koło północy poszła ze mną pod prysznic. Umyłam się sama, tylko pomogła mi się ubrać. Mało spałam w szpitalu, bardziej byłam nastawiona na tryb czuwania i ciągłego karmienia piersią. Pamiętam, że jak Anulkę wzieli na karmienie mm to miałam takie wyrzuty sumienia, że nie jestem w stanie wykarmić własnego dziecka. Ale szybko doszłam do wniosku, że lepiej tak niż mała miała by być głodna. Mała miała usg główki i brzuszka, badanie słuchu i różne inne badania i wszystkie wyszły prawidłowo. Każdy się dziwił, że taka duża. Ale całe szczęście, że zdrowa. Jest bardzo silna, leżąc na brzuszku podnosi już główkę i kręci ją na boki. Pediatra w szpitalu była w szoku. Ze śmiesznych rzeczy to to, że martwiłam się, że mała z pierwszej na drugą dobe życia nie robiła kupki. Przeżywałam to strasznie, aż nadeszła pora kolacji. Siedze i jem, a tu szłyszę jak mała puściła bączka z takim odgłosem kleksa. To była moja pierwsza zmiana pieluchy. Obs.rała pieluche, ubranko, rożek(szpitalny), mnie i na koniec jeszcze w czystą pieluszke się zesikała. Darła się w niebogłosy, ja się trzęsłam bo nie wiedziałam już co robić. Mówiłam ciągle do małej poróbując ją uspokoić a i tak darła się niemiłosiernie aż przyszła miła pani z działu noworodków i mi pomogła. Dała czysty rożek, pomogła z pieluszką i przebrać Anke. Wtedy byłam przerażona a teraz chce mi się śmiać. Już wiem, że jak robi kupke to troche odczekam, bo zawsze wyleci troche więcej. Na koniec dodam, że TŻ spisał się na medal. Bardzo mnie wspierał w szpitalu, w domu bardzo pomaga, jak wróciłam wszystko było posprzątane, pranie zrobił i nawet prasował. Po wyjściu ze szpitala dostałam piękny bukiet ze słonecznika. Pomaga mi przy małej, wstaje w nocy, chociaż wole, żeby wyspał się do pracy i staram się wstawać częściej ja do Anulki. Pierwszy dzień po wyjściu ze szpitala pomógł wziąć mi prysznic. Umył mnie. Nie przeraża go blizna i wiszący brzuszek z rozstępami. Za to podobają mu się moje wielkie balony Ja już radze sobie lepiej, trochę rana ciągnie, ale daje radę. Już opanowałam technikę wstawania z łóżka aby mniej bolało. A szwy mam rozpuszczalne, więc nie muszę iść na ściągnięcie (co mnie bardzo zdziwiło) i przez 10 dni robić sobie zastrzyki w brzuch. Ale tym zajmuje się moja mama, bo ja to tchórz jestem i się boję. Bardzo się rozpisałam, ale musiałam się wygadać.
|
#4778 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
o matko, ile mozna czekać Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i tak mam dzis wizytę u gina to wiecej sie dowiemCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4779 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za karmienie,3majcie sie żaboleńkiCytat:
slurczyki wzięły niespodziewanie gdy ja juz zwątpiłam i czekałam aby wybrac sie 5 dni po do szpitala na indukcjeRoxi co my mamy z tym Radiem Maryja?? U mnie na porodowce grało a ja nieswiadoma tego rodziłam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
gdzie bylas i co robilas jak cie nie bylo?
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
Charlize ale walnięta ta biurowa z pracy Twojego TŻ
Anulka taka fajna, duża i silna |
|
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
krysia
za opis porodu, i ciesze sie ze tak sprawnie i szybko Ci poszło.dziekuje wszystkim za odpowiedzi dot. prezentu na rocznice slubu. U nas romantyczna kolacja odpada od 18 do 21 walczymy z Zuzia bo ma wtedy czas marudzenia, kaąpieli, cycolenia i zasypiania. Łóżkowe sprawy odpadają- z wiadomych przyczyn, do tego dzien wczesniej mamy chrzciny Zuzi i beda jeszcze u nas prababcie na noc. Chyba mu dam kase w kopercie zeby kupil sobie co chce
|
|
|
|
#4782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cale szczescie, ze zrobili Ci cc, bo Anulka jednak swoje wazyla, a Twoj ginekolog powinien dostac baty za 'ok. 4000g', roznica jednak byla spora i naturalnie chyba nie bylabys w stanie urodzic. Ogromne dla TZta, ze tak pieknie sie Wami opiekuje. Super sie spisalas i Anulka jest przeslodka ze swoimi policzkami
|
|
#4783 |
|
Wtajemniczenie
|
Charlize poplakalam sie jak ten ordynator sie do ciebie odezwał gdy cie bolało po cc, jak tak mozna
Neni TZ nie miałby problemu z wolnym, tylko akurat ten tydzień jest u nich taki krytyczny że jest to mało realne. Szkoda ze porodu nie mozna zaplanować co do godziny
|
|
#4784 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Naprawde Cie podziwiam.Cytat:
dla Zuzinki,dobrze temu babsku powiedzialas...a tak wogole to przeciez nic sie dziecku w upał nie stanie jak bedziesz z nim w CH albo i nawet na dworze w cieniu...a po 16 juz mija najgorszy skwar.... na siki -moze płyn do naczyn i potrzec gabką? Laura zasikuje zawsze tylko swoje ciuszki,siebie i czasem mnie Hm...nie wiem czy wspolczuc czy gratulowac ze organizm wrocil do normy.... a ja juz od 2 dni miałam plamienia a dzis znow troche krwi ja tez ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za karty ![]() Jakierko ja nie hartowałam,na poczatku mnie strasznie bolały ...ojeju jak Laura była głodna to mi sie plakac chciało bo jej zassanie sprawiało mi cierpienie...smarowałam mlekiem,Maltanem i wietrzyłam...i z kazdym dniem bylo lepiej...ale miałam tylko lekko poranione
|
|
#4785 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może do lekarza się umów?Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pytanie do bardziej doświadczonych mam: jeśli nie mam problemów z sutkami, a karmię od 2 tygodni, to już nie będę miała? ![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Jakierka ja 3 dni przed porodem dopiero się zreflektowałam i zaczęłam smarować sutki Maltanem, a z hartujących czynności to polewałam biust lodowatą wodą codziennie rano, ale to akurat robię od lat i nie wiem, czy miało jakiś wpływ ![]() Problemów z sutkami nie mam póki co poza lekkim bólem jak Mały zassysa, ale to chyba nieuniknione. Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-08-05 o 12:24 |
||||
|
|
|
#4786 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i gratuluje czopa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wydzieline zbieram chusteczką delikatnie ale bez grzebania . Cytat:
dzis zatwardzenie,od wczoraj od 22 nic Czekam na Tza ,kupi czopki glicerynowe chyba....chociaz teraz przez sen gazuje Laurusia wiec moze zatwardzenie pusci ?---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Moj Tz tez słodko spi. my tak mamy juz 3 dzien ![]() Cytat:
![]() A jak Zuzia zasnie to nalje mu lampke wina,sobie soczek i posiedzcie razem przy romantycznym swietle,poprzytulajcie sie ...pogadajcie ![]() Czarowniczko zdrówka ![]() Krysia za porodzik cicha żono ![]() Charlize ordynator to cham i tyle ale dałas rade a Anulka dużą dziewczynką sie okazała dobrze ze sie zgodzilas na cc
|
|
#4787 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny które urodziły, masowalyscie krocze przed porodem? Warto? Mi cos cieżko sie za to zabrać i nie ukrywam ze czekam na odp ze obyło sie bez
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
Halo! Co tu tak pusto?? Poobrażałyście się czy co?
![]()
|
|
|
|
#4789 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za dobrą noc i super wagę KubusiaCytat:
aby Mały pojawił się dziś na świecie.Cytat:
Cytat:
![]() Charlize za opis.Anulka urocza |
||||
|
|
|
#4790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4791 |
|
Wtajemniczenie
|
Skylie ciagle zapominam ci napisać ze jak przeczytałam ze twój TZ i synek pojechali razem pod namiot to miałam taki wyraz twarzy
Męska wyprawa, słodkości
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem ale nie wiem jak długoo
|
|
#4793 |
|
Wtajemniczenie
|
I do tego porodzik fajny nie?
to co? Nie masowac?![]() Po co męczyć krocze
|
|
#4794 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do szyjki - to już tu parę takich miałyśmy, co to miały wcale nie rodzić, a wiadomo, jak to się skończyło ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ita, ja tak jak dziewczyny radzą, poczekałabym do grilla, a po najedzeniu się do syta jechałabym na porodówkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Gorzej, że w dzień raczej będzie musiał pracować, a przypominam, że mamy kawalerkę![]() Charlize super opisik, dobrze, że tak szybko zareagowano i że w ogóle zauważono, że Ania taka spora jest Ale ordynatorowi i babce z pracy tżta to bym do tyłków nakopała, że hoho A to głupie babsko to by tyle ciasta zobaczyło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bo też nie masuję, nawet nie wiem czy bym dosięgła
|
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka gratki 3 tygodni Zuzinki
![]() A baba walnięta jakaś ![]() ![]() Mój Mały robi dużo kup, chyba nawet więcej niż sika. I pierdzi jak stary chłop ![]() Poza tym, że dziewczynkom trochę nie przystoi to myślę, że nie masz się czym przejmować Karolajn okresik? Już? No cóż Jakbyś chciała pozbyć się problemu na 9 miesięcy to mam fajny patent |
|
|
|
#4796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4797 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz.
Hej!
Nie dam rady inaczej: gratuluję porodów i nowych dzieciątek wątkowych ![]() SAMMI: Ja też miałam ciągle wąskie zapisy KTG, Mały wiecznie spał i z tego powodu miałam wiele razy powtarzane KTG, ale ostatecznie skończyło się OK Mój mały wąski zapis właśnie próbuje nie usnąć, a ja go jednak przekonuję, że warto ;PKathe Ty pytałaś, ile zjada? Co 3 h 100 ml, czasami po 1,5 h budzi się po dokładkę, więc w sumie co 3 h 100-150 ml. DZIEWCZYNY DROGIE Nawet nie wiecie, jak ważne są dla mnie te posty o karmieniu piersią/mm, które mi napisałyście! Zarówno te, że warto dokarmiać mm, jak i te, że nie warto. BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC I WSPARCIE.Póki co kryzys minął i ściągam pokarm na 2-3 karmienia, więc względnie jest OK. Wczoraj w Rossmannie oglądałam te mleka i jak zobaczyłam ich ceny, to szybko wrzuciłam do koszyka herbatkę laktacyjną z Babydream (3,99)..... Rocky - @????:O Szok. Ja tu liczę na to, że póki będę produkować mleko, to nie będzie dziadostwa :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4798 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
za czop poporodowy ![]() Cytat:
za wagę Kluski i mam nadzieję,że nie zabronią Ci brać leków na alergię.Cytat:
Cytat:
![]() Samatha kciuki zaciśnięte! |
||||||
|
|
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
Strach się bać Krocza nie masowałam i nie mam zdania na ten temat
|
|
|
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
A w ogóle wydzwaniam od rana do różnych ortopedów z tym swoim spojeniem i dzisiaj się dowiedziałam, że ze skierowaniem mogą mnie przyjąć w przyszłym roku, bo takie są zapisy
Fajnie że mam skierowanie cito ![]() Dobrze, że mi się to spojenie nie rozłazi na prawdę (bo pewnie ból byłby dużo gorszy), niemniej wolałabym to sprawdzić przed porodem. Ciekawe jak. Mam nadzieję, że nie będzie z☠☠☠ki od pani doktor w środy jak przyjdę bez wyników. Mam nadzieję, że chociaż gbs dostanę do tej pory
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.

dla Małgosi za postawę starszej siostry! Świetna z niej dziewczynka 
moja niunia dzis konczy 3tyg
)- akcja się zaczęła, skurcze itd. a tu nagle Mały się rozmyślił i siedzi w brzuszku dalej

o matko, ile mozna czekać
No nic. W przyszły poniedziałek mam wizytę to z nią pogadam. Obym mogła jakiś zamiennik

Laura zasikuje zawsze tylko swoje ciuszki,siebie i czasem mnie
Może do lekarza się umów?
A to głupie babsko to by tyle ciasta zobaczyło
Strach się bać