|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17251 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
dzięki
czyli mogę do ugotowanej już owsianki dodać np. łyżeczkę zarodków? taka ilość wystarczy? czy jeść je zupełnie oddzielnie?
|
|
#17252 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Widzę,że sporo pośród Wizażanek w tym wątku umie świetnie doradzać...może i mi byście coś doradziły :blagam: Mam 16 l (nie piszcie,ze to za mało na odchudzanie,proszę,bo wolę już się zdrowo odchudzić,jak męczyc się psychicznie),mam jakies 165 cm wzrostu i 65 kg. Nie jest jeszcze tragicznie,ale dobrze tesh nie jest Schudnąć chciałabym ok 7-8 kg. Np 6 do końca czerwca i we wakacje resztę,,no chyba,że bym miała wygladać jak szkielet...a tego nie chce .Czy możecie mi pomóc np w doborze posiłków? Powiem tyle,że żeby raniutko mieć czas na śniadanko,to musiałabym wstać ok 5.30,a raczej mi się nie chce...Zwykle 1 posiłek jem w szkole i są to węgle niestety (np bagietka "na szybko") lub jakieś owocki np 2 jabłka,pomarańcza.Obiad jem w szkole ok 11.30.Po powrocie do domu jestem głodna,ale raczej robię sobie kanapki ,wszamam jogurt naturalny lub owocowy z muesli lub zwykłymi corn f.Kolację jem ok godz. 18 - najpóźniej 19.Niestety znów węglowodany się kłaniają.Często tesh przegryzam coś ok godz.17...W jakich ilościach jem? - to jest dziwne,ale w jeden dzień nie mam ochoty na NIC ,w drugim całkieeem odwrotnie.Wiem ,ze to olbrzymi błąd żywieniowy.Nie wiem,czy przypadkiem nie powinnam iść do lekarza ![]() Mam jeszcze jedno pytanko: Czy od schorzeń związanych z tarczycą albo z alergią można tyć? Pozdrawiam - oczekuję na pomoc
|
#17253 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Od samej alergii raczej nie, ale ja tyłam przez leki na alergię. Bierzesz jakies? |
|
|
|
|
#17254 |
|
Raczkowanie
|
allertec i to tylko czasamibo jak narazie to mam "nieudowodnioną alergię",dopiero będę robic badania i wogóle testy wszystkie
![]() Czym może objawiać się jeszcze ta tarczyca? Jakie badanie wykrywa tarczycę??? pewno trzeba pobrac krew,ajjjj idę na badania niedługo
|
#17255 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witaj.
Tyle razy było wszystko powtarzane, dlatego ja wkleję coś Przeczytaj ze zrozumieniem i wklejaj odpowiedni jadłospis, bo ten poniżej to... Cytat:
Poczytaj, w razie wątpliwości - pytaj Cytat:
|
|
|
#17256 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jest coś do pogryzania czym można zastąpić chipsy podczas meczu?
Bo orzechy chyba nie bardzą (wysokokaloryczne).Tylko nie piszcie, że por albo seler bo się załamie
|
|
#17257 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie Italiaanka, że to napisałaś, mi też się to przyda!
|
#17258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Proszę bardzo
Cytat:
|
|
|
#17259 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Wszystko byle nie por. A jak jest z beztłuszczowym popkornem? Podobno nie ma dużo kalorii? EDIT: oj cofam, 357Kcal w 100g ![]() EDIT2 : no tak, ale popkorn jest leciutki, więc może 100g to bardzo dużo?
|
|
#17260 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za pomoc
![]()
|
#17261 |
|
Wtajemniczenie
|
Miłego czytania i czekamy na jadłospis
ps. Ja się kompletnie nie znam na arergiach... czy Twoja niesie ze sobą jakieś ograniczenia jeśli chodzi o odżywianie, czy ruch?
|
|
#17262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozna dodawać do sałatek, wogóle do wszystkiego i do cieplej owsianki też osobiście uwielbiam
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#17263 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiajzawalone wszystko.Ale trudno.Nic nie poradzę
W niedzielę już postaram się ładnie (i chyba na redukcje przejdę), bo jutro jeszcze imprezy 2 mi się szykuję i trudno będzie się wymigac od jedzenia...(chrzciny i 18 )Ś: owsianka, pol banana, pomarancza IIŚ; rogal IIIŚ: 3 kromka grahamu z masłem, szynka, serem, 2 kulki rafaello ?: kilka kulek rafaello O: piers z kurczaka gotowana, brokuły P: twaróg z jogurtem naturalnym i rzodkiewką K: spaghetii ( jadę na kolację z Hiszpanami |
|
|
|
#17264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
coś mi świta że chyba ostatnio coś takiego widziałam w sklepie... ale co to takiego to już nie wiem...Boże ale wstyd, żeby takich rzeczy nie wiedzieć mógłby ktoś mnie oświecić ?
|
||
|
|
|
#17265 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Dziś tak: Śn: owsianka z jabłkiem,kawałkiem twarogu,łychą otrębów IIŚn: kromka wielozbożowego z chudą wędliną,ogórkiem O: rybka,kapusta kiszona,warzywa W planach: P: kefir0%,orzechy,słoneczni k,otręby K: po siłowym kromka wielozbożowego z twarogiem
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#17266 |
|
Zakorzenienie
|
1) Jajka zaliczamy zarówno to białka jak i do tłuszczy
![]() 2) Czyli wszystkie nasiona zawierają zdrowe tłuszcze np.pestki dyni również ![]() 3) Dlaczego rodzynki są takie złe W 100g zawierają około 300kcal,co w nich nie tak?4) Aha,i czy wiórki kokosowe to raczej mogą być,czy nie bardzo polecane?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#17267 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: mleko+płatki
2Ś: serek wiejski 0,5l wody O: Sałatka z tortellini [Tortellini,pomidory, ogórek zielony, majonez+jogurt nat.] |
|
|
|
#17268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Napiszę szczerze, że jeśli chodzi o produkty dobre i te gorsze, złe, często mam problem z wyjaśnieniem dlaczego...
Ale...Cytat:
|
|
|
#17269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) czy jak 'odmoczymy' rodzynki w przegotowanej wodzie, np. 40 minut przed zjedzeniem (czyt. przed dodaniem do owsianki;p) to to usunie trochę tego cukru ? ja tak robię bo lubię co prawda ale zauważyłam że woda którą odlewam zawsze jest hm... zabarwiona i ew. 'tłusta' tak to ujmę.Zapewne to teraz głupio zabrzmiało, ale cóż poradzić, po prostu musiałam zadać to pytanie
|
|
|
|
|
#17270 |
|
Zakorzenienie
|
to nic nie da
![]() kilka rodzynek w owsiance Cie ani nie utuczy ani nie zabije, ale tak z 5 sztuk to jest skondensowana dawka fruktozy
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17271 |
|
Wtajemniczenie
|
ś: dwie małe razowe bułki z sałatą, filetem z indyka, z pomidorem i rzodkiewką, dwie szklanki soku grejfrutowego
IIś: omlet (jajko, łyżka wody, czubata łyżka mąki razowej) ze 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem, dwie pomarańcze o: cztery kawałki pizzy z szynką i serem, dwa duże piwa z sokiem, niecała szklanka piwa p: sporo wafelków w czekoladzie, szklanka soku grejfrutowego, spory kawałek pieczonego kurczaka
|
#17272 |
|
Raczkowanie
|
śn:
*duuuża kromka chleba wieloziarnistego z twarogiem ziołowym + 4 plastry pomidora i szczypiorek *troche jogurtu lajt nat 2 śn: *jabłko ob: *mały kabaczek z sałatą i pomidorami podw: *kawa nescafe stroong z odrobiną mleka *duże jabłko kol: *wiejski serek chudy |
|
|
|
#17273 |
|
xxyy
|
9:40 3 kromki chleba sojowego plus piętka, 150 g serka wiejskiego 3% (posilek przedtreningowy)
12:20 warzywa duszone plus ryz brazowy (kupilam to pyszne danie w barze ekologicznym )15:00 jablko, pol obwarzanka 16:30 omlet z dwoch jajek, 180 g serka homo naturalnego ( w 100 g jest 11,5 g bialka wiec chyba ok? ) , lyzeczka dzemu niskoslodzonego, 3 orzechy, mala jogobella ( nie light! )18:00 4 kasztanki i 3 michalki ( zaraz beda cwiczenia ale tylko trampolina, hulahop i trening nog) 20:30 80 g tofu sojowego marynowanego, pomidor, pol ogorka,pol cebuli
|
#17274 |
|
Zakorzenienie
|
3 sucharki
100 gram serka wiejskiego pomidor 3/4 z tarty ze szpinakiem, szynką i żółtym serem jabłko 2 marchewki serek wiejski kilka orzechów i rodzynek 3 łyżki musli.
|
|
#17275 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#17276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
k: 140g tuńczyka sałatkowego w sosie własnym buu ale te piwa dobre byly, bym jeszcze wypila :/ jestem gruba i bede zawsze, kupie sobie dziesiec psow, zamieszkam na odludziu i nie bede sie nikomu pokazywac :/
|
|
#17277 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak czlowiek ma co robic i czym sie cieszyc, to chyba juz mu nie przyjdzie do glowy maniakalne wyliczanie kalorii itd. nawet sie wowczac nie dostrzega ze sie zjadlo to a to,za duzo za malo.. tylko widzi sie ze bylo dobre i sie to docenia.o dżizys!... ja niestety nocny marek jestem, ale poranki naprawde sa piekne i jak sie raniuchno wstanie to dzien taki dluuuugi.. ja dzis jakos za wczesnie wyjechalam do pracy i zatrzymalam sie na pieknym wzgorzu na polance skad bylo widac miasto i rzeke i bylo tam pieknie! tak przed 8 (dla mnie to swit!) w promykach slonka, stac sobie i patrzec.. mhmmmmm Cytat:
![]() Cytat:
organizm i tak sam wie czego chce i zcego potrzebuje, tylko trzeba umiec dobrze sluchac... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
etam, najwazniejsze ze przede wszystkim jadlas normalne posilki, a grzeszki jako dodatki. ja zaraz tez ide na piwko, taki upal ze poprostu chce mi sie piwska i juz! ![]()
|
|
#17278 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
dziękuję Bogu, ze nie lubię piwa
|
|
#17279 | |
|
xxyy
|
Cytat:
i jesli w jednym posilku nie bedzie ani gramna bialka to chyba nie tragedia i nie ma sensu plakac (tak jak seemore dzis nad bulka)
|
|
#17280 |
|
xxyy
|
ja tez nie przepadam
tzn czasem pije jak mnie najdzie ochota ale bardzo bardzo rzadko. za to uwielbiam wino jutro ide na grilla i bede popijac biale wino zmieszane ze spritem w proporcji 1:1 (smakuje niezle uwielbiam to polaczenie )
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

.Czy możecie mi pomóc np w doborze posiłków? Powiem tyle,że żeby raniutko mieć czas na śniadanko,to musiałabym wstać ok 5.30,a raczej mi się nie chce...Zwykle 1 posiłek jem w szkole i są to węgle niestety (np bagietka "na szybko") lub jakieś owocki np 2 jabłka,pomarańcza.Obiad jem w szkole ok 11.30.Po powrocie do domu jestem głodna,ale raczej robię sobie kanapki ,wszamam jogurt naturalny lub owocowy z muesli lub zwykłymi corn f.Kolację jem ok godz. 18 - najpóźniej 19.Niestety znów węglowodany się kłaniają.Często tesh przegryzam coś ok godz.17...

Przeczytaj ze zrozumieniem i wklejaj odpowiedni jadłospis, bo ten poniżej to...

MIŁEGO DNIA