|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: ósma część naszego wątku będzie miała nazwę : | |||
| Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. VIII |
|
0 | 0% |
| Prasuj szybciej małe body, wnet odchodzić zaczną wody! |
|
13 | 21,31% |
| smoczek butla cycek mleka i urodzi sie pociecha . |
|
1 | 1,64% |
| Stresy nam się zaczynają, bo niektóre odliczają! |
|
1 | 1,64% |
| Często kopię i mam czkawkę, mama kończy mi wyprawkę! |
|
15 | 24,59% |
| Muszę torbę już kupować i niedługo ją pakować! |
|
0 | 0% |
| Już położna na mnie krzyczy, że porodzik sobie życzy |
|
0 | 0% |
| lekarz tętno osłuchuje, maluch w brzuchach nam buszuje! |
|
1 | 1,64% |
| Morfologię, mocz, żelazo- każda z nas dziś robi żwawo! |
|
0 | 0% |
| Chód już kaczy, wdzięk pingwina, brzuch do przodu nam wypina! |
|
28 | 45,90% |
| W trzeci trymestr już wbiegamy, stresy niezłe zaczynamy! |
|
2 | 3,28% |
| Kupa stresu no i czasu- się zaroi od bobasów |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mały Berbeć stuka- puka, Mama już wyprawki szuka!Mamusie XI-XII 2013. cz.VII
Wróciłam po SR,dzisiaj było o połogu.Mogę Wam napisać krótką ściągę ale pewnie i tak ju wszystko wiecie
![]() Kupiłam termometr w Lidlu,straciłam nadzieję bo w jednym już nie było a w drugim zostało parę sztuk.Ale się cieszę W aptece też pękła stówka.Kurcze chciałam wypróbować na sobie Ziajkę ale nigdzie nie mogę jej dostać ![]() Siły mnie opuściły i ziewam nie odpisuję na wszystko,opuszczam się jednym słowem ![]() Cytat:
2 prześcieradła też od siostry.Na przewijak pewnie ze 2 sztuki Cytat:
Cytat:
Ciekawa jestem fotek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zależy tez jak będziesz krwawić. Beatka Czekamy na foty Lineczka Śliczna ta tapeta w realu za tygodnie
|
||||||
|
|
|
#2852 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mały Berbeć stuka- puka, Mama już wyprawki szuka!Mamusie XI-XII 2013. cz.VII
to nawet ci przybyło w miesiąc, moja ginka już by się temperaturowała na pewno jakby mi tyle przybyło. Ale już ci mało do końca zostało to się zmieścisz w normie z wagą.
|
|
|
|
#2853 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluję wizyty i że Jasiek jest Jaśkiem, ponad 2 kg piękny wynik ![]() Cytat:
mój ostatnio przy mnie oglądał: "jak bezpiecznie podnosić maluszka" trafiliśmy na profil przy okazji testów wózków ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kupiłam płaszczyk na jesień na ciuchach ale ma bardzo ładny krój, mama mi wygrzebała jak jak byłam w dziekanacie.Co do dziekanatu wysiedziałam się na korytarzu jak głupia. Siedziałabym dłużej gdyby się nade mną jedną profesor nie zlitowała i poprosiła, żeby mnie przyjęli. Ale myślałam że mnie szlag trafi na miejscu... Dzwoniłam rano, wyjaśniłam czego potrzebuję i zapytałam czy można przyjść. Usłyszałam, ze jasne w każdej chwili. Na uczelni sie okazało że będę potrzebować: podania, ksera aktu małżeństwa i dowodu, jakby mi to powiedzieli przez telefon to nie jechałabym na darmo W dziekanacie byłyśmy w drodze do Ikei. Kupiłam najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne, żeby mama sobie mogła zabrać już swoje, takie pierdółki, ale jak cieszą |
||||
|
|
|
#2854 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę, dzięki za wszystkie miłe komentarze
Mam tylko nadzieję, że Kubuś ma tam wystarczająco dużo miejsca Póki co szaleje jak nie wiem, więc chyba jest ok ![]() W ogóle tak mnie ciekawi jak mniej więcej u Was wygląda z wagą? Szybko poleciała do góry, czy dużo itd? Bo czytałam sobie ostatnio w mądrej książce (W oczekiwaniu na dziecko ;p), że w pierwszym trymestrze się przybiera ok. 1-2kg, a w drugim 5,4-6,5kg. Ja trochę się martwię swoją wagą. Od samego początku mam tylko 5kg na plusie od wagi sprzed ciąży i to przybyło wszystko w ostatnim miesiącu. W pierwszym trymestrze spadło mi 3 kg i tak się trzymało prawie do końca lipca... Nie wiem czy tak nagle przybieranie na wadze jest ok? Wolałabym żeby powoli i regularnie od początku mi przybywało:/ Spytam się ginki jak za tydzień będę na wizycie, ale teraz się trochę martwię tym :/:/
|
#2855 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2856 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Mam rogala kurier przywiózł,nawet nie zadzwonił do mnie wcześniej dobrze że ktoś w domu był
Dzisiaj pierwsza noc ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też pójdę z mężem chyba go wpuszczą nie? Cytat:
Lineczka Co się dzieje z Ryszardem?" ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
![]() Wyprawka domowa rozrasta się
|
||||||
|
|
|
#2857 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja muszę znaleźć jakiś przepis na chlebek zdrowyCytat:
Cytat:
Cytat:
Mój przy Twoim jak bambaryłka w tym tc
|
||||
|
|
|
#2858 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nemosek dobranoc
|
||
|
|
|
#2859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jesz więcej słodkiego,mniej się ruszasz???
|
|
|
|
|
#2860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sylwia też coś pisała że ją boli torbiel na kości ogonowej
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2862 |
|
Wtajemniczenie
|
Kyte tak pytam, bo też kiedyś miałam taką ruchomą gulkę w policzku, w sumie to nie wiem co, bo znikła po jakimś czasie sama, dlatego może warto chwilkę zaczekać jakby coś kazał robić, bo po co Ci teraz jakieś znieczulenia np. no chyba że trzeba albo długo już to masz
|
|
|
|
#2863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Łeeee skończyły mi się trufle i Michałki,zostały same krówki :/ |
|
|
|
|
#2864 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#2865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O połogu będę słuchać za tydzień, ale to zawsze lepiej wcześniej coś wiedzieć, bo będę mogła sobie pytania w głowie ułożyć np
|
|
#2866 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2867 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję że po ciąży wszystko się unormuje bo huśtawkę hormonalną czuję że mam niesamowitą.---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Jeszcze jedno mnie przeraża, tak śledzę te wiadomości w kraju i na świecie, o boję się że jak urodzę to się akurat wojna rozpęta. Teraz przeczytałam że Europie grożą bronią chemiczną
|
|
|
|
|
#2868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2869 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie dużo było rzeczy o których tu piszemy i czyta się i słyszy.
1)Jak najszybciej się wysikać po porodzie 2)Starać się wyspać,odpocząć żeby nabrać sił 3)Przykładać jak najczęściej dziecko do piersi 4)Jak najszybciej stać się mobilnym (zapobiega zakrzepowi żył) 5) Generalnie nie wstydzić się/nie bać się prosić/zgłaszać wszystko co nas niepokoi *Rana w kroczu ma mieć sucho,czysto i wietrzyć na non stopie! Niekoniecznie biegać co chwile pod prysznic ale zmieniać często podpaski. *W razie bólu nie bać się prosić o środki przeciwbólowe!Nie szkodzą dziecku a nam pomogą odczuć ulgę. *Do 6 tygodni po porodzie można pojawić się na IP położniczej w razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z raną czy po CC czy z kroczem.To jest nasze prawo. *Odchody maja być bezzapachowe,krwiste,nie mogą się zatrzymać bo to znaczy że macica nie oczyszcza sie i potrzebne będzie łyżeczkowanie. *W czasie karmienia wydziela się oksytocyna która powoduje również bolesne skurcze macicy, ale to dobry znak bo macica się kurczy i czyści w ten sposób. Najlepiej zobaczyć to na wkładce która powinna być brudna po karmieniu. *Co było dla mnie nowością,że jakiś czas po porodzie zanim wywiozą na położnictwo, położna przyciska pięścią podbrzusze (dosyć mocno,nieprzyjemne uczucie) żeby macica wróciła na swoje miejsce. Mamy wtedy na nią nie krzyczeć bo to dla naszego dobra ![]() *A co do ruchów to położna mówiła że tak powinno ich być przynajmniej 10 w przeciągu doby.Ale żeby nie dać się zwariować bo dziecko nie jest aktywne cały czas i jak już wiecie nieraz szaleje pół dnia, a nieraz da tylko chwilę znać i spokój. Jakby się coś działo w środku brzucha to podobno ma się wrażenie jakby nie swojego brzucha,staje się taki "lelawy" jakby obwisły,bez życia. *Myć ręce przed każdym karmieniem!!! Może trochę chaotycznie opisałam ale nie mogę zebrać myśli.
Edytowane przez nemosek Czas edycji: 2013-08-28 o 23:10 |
|
|
|
#2870 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej wieczornie...nadrabiam od ponad godziny
![]() Byłam u znajomej i jej rocznego synusia - ale z niego słodziak ciuszki, płyn do mycia nawet... Co to ubrań to nie ma wymogów, co przyniesiesz, w to Ci dziecko ubiorą. Sale porodowe są tylko pojedyńcze i bardzo komfortowe co mnie cieszy. Majtasy moge mieć normalne, tu wogóle na to nie zwracają uwagi, podkłady na łóżko dają. A jedzenie po porodzie jak w restauracji - dostajesz kartę z menu (zresztą mnie też wczoraj pytali co chcę na obiad i kolację - no ale mnie wypisali) i nawet jak zaznaczysz , że karmisz piersią to wszystko jest mocno doprawione, desery z bitą śmietaną Cytat:
Też chcę kupić i muszę się rozejrzeć, ale na Ebayu, bo z Polski pewnie droga przesyłka będzie a w sklepach tu takie fajniejsze są drogie. Cytat:
Cytat:
Ja nie znam. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
okazjaCytat:
Widzę, że wszystko mi się nie pocytowało
|
|||||||||
|
|
|
#2871 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego po porodzie trzeba sobie skontrolować to i owo co działa ze szwankiem. Mi też się uzbierało. ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
![]() Ale takie jedzenie od razu po porodzie?Nie czają się
|
|||
|
|
|
#2872 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupiłam pieluchomajty takie ; http://www.allaboutincontinence.co.u...ium-case-saver - uwaga wygląda strasznie , ale szwagierka i koleżanki mówiły mi że podpaski na 5 czy 6 kropek i tak nie dają rady . Kupisz je byle gdzie , w każdej drogerii . Mam tez TENA MAMA . Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2873 |
|
Raczkowanie
|
Witam mamuśki
Nie wiem czy mnie pamiętacie, ale dołączyłam do Was w poprzednim wątku Ogólnie b. mało wchodzę na forum, gdyż kuję do egzaminu, który mam na koniec września![]() Kochane podpowiedzcie mi który z tych wózków polecacie: http://www.sklepikdzieciecy.pl/grand...ek-p-2069.html http://www.sklepikdzieciecy.pl/amber...ek-p-1969.html http://www.sklepikdzieciecy.pl/turra...ek-p-2073.html Jeżeli chodzi o kolorystykę to chciałabym jaśniutki coś jak ten ostatni, ale co do reszty to nie mam pojęcia...
|
|
|
|
#2874 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za wizytę, ale duży już Jaśko Cytat:
![]() Bidoki, ale najważniejsze, że już z nimi ok ![]() Rachunek powala ![]() Cytat:
No i oszukuje na 0,5 stopnia Ma dwie opcje na głowę i do ucha. I jak sobie zmierzyłam w uchu to miałam 36.6 a na czole 37.1 Nie wiem czy nie kupić jakiegoś lepszego...Mi znajoma poleciła takie wielie podpachy z apteki i jak je zobaczyłam to ise przeraziłam, bo chyba ze dwa razy się nimi można owinąć ![]() Cytat:
jak wszędzie bajzel i zero rzetelnej informacjiSuper są takie zakupki Cytat:
Co do mojego ciśnienia to cały czas się dość wysokie utrzymuje Rano mierzyłam i miałam górne poniżej 130. Później w dzień za pierwszym razem tak z marszu 140 po kilku głębszych oddechach i uspokojeniu się już 126 Pewnie też dlatego w szpitalu mi spadało w nocy i rano jak tyylko leżałam. A jak tylko coś robię to zaraz podwyższone... chyba w piątek pójdę do GP, ale pewnie on i tak nic na to nie poradzi
Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2013-08-28 o 23:39 |
|||||
|
|
|
#2875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od razu Koleżanka się zdziwiła jak jej przynieśli obiad i mówi - no przecież zaznaczyłam, że karmię piersią a ta salowa jej na to - skoro to dali to można ![]() Cytat:
Dobrej nocki |
||
|
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
Mya- śliczna kołyska i super ze taka miła babka Ci się trafiła!
![]() Lineczko- super, że płytki już masz co do podpasek, do szpitala kupiłam bella mamma, takie wielkie jakieś, to są podkłady poporodowe czy jakoś tak. a do domu kupię te największe jakieś własnie coś bella perfecta albo cos tego typu, bo w sumie nie wiem ile i jakie . i jak długo bede używać... nasturcja- też miałam taki problem.. ogólnie potem sie polepszyło, a teraz jest gorzej. . mam nadziej ze po porodzie wróci to do normalności.. Oleńka- u mnie w tesco też są potwory i spółka też w takiej cenie ja mam z Potworów śliniaczek, bo ciuszków ogólnie mam sporo i mąż powiedział NIE Bo nie są aż tak potrzebne ![]() domii- Super że Jaś Jasiem został ale juz duży kurcze, jeden dzien różnicy w TP a u mnie mały tak malutko waży.. zaczynam sie coraz bardziej stresować. ;( Gdybym jutro nie poprawiła na 1 stronie to proszę o upomnienie- od jutra mam normalnego neta miec, a nie z telefonu to wiesz ![]() dzidzia- kurde, ta Twoja siostra to faktycznie dziwna żeby sie tak nie przejmować własnym dzieckiem? Moja kuzynka w sumie podobnie - latem mały wylądował jej w szpitalu bo ona mu przeterminowane serki homogenizowane dawała, a serki tydzień w torbie z wózka leżały... a teraz jak jej nie chce słuchać to go bije po twarzy i głowie. Dobrze że nie mam z tym styczności na codzień bo ona 400 km ode mnie mieszka.. ale jak to widziałam to życzyłam jej żeby ręka jej uschła. Jak tak można?? co do wagi maleństwa, bo widze ze też sie martwisz.. mój waży 1480. w 33tc. a po jutrze zaczynam 34.. też mało mi sie wydaje.. w sumie od 22 tyg przybrał tylko kg. A co dziwne bo wg USG jest TP: 02.10.2013... czyli wyprzedza z OM. ale dzisiaj miałam ciężki dzień.. mało tego dopiero Was nadrobiłam . Ogłaszam wszem i wobec że pierwsza partia- r. 56 i 62 są wyprane i wyprasowane jutro ciąg dalszy.. Jutro też ma przyjść monter do 16tej i zrobić mi tego neta. Jak sie spóźni ino minute to go za jaja powiesze. DWA MIESIACE CZEKANIA byłam prywatnie podejrzeć małego- 40 zł za USG. a wizyta prywatnie późnieji.. i USG wszystko ok, ale jest długi i chudy. Lekarz ma stwierdzić czy nie za mało przybiera, bo w ciągu 2 tyg tylko 200g. A teraz ogólnie powinien ważyć wiecej, ale lekarz powiedział ze na wizycie sie dowiem dokładnie.. no włąsnie. A moj lekarz z NFZ nic nie powiedział jak zapytaam czy 1300g( dokładnie 1289) w 32 tyg to nie za mało.. "tak ma widocznie byc" dlatego włąsnie nie wiem jak szybko iść na tą prywatną wizytę do lekarza i czy nie cisnąć tego z NFZ żeby zrobił jakieś badania.. czy schizuję??
|
#2877 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Napisz nam później co mąż powiedział ![]() A jego ; sypne pudrem - mnie rozwaliło Cytat:
Cytat:
Słonik tez jest fajny i chyba takie rozwiązanie wybiorę bo znalazłam taką żabę http://www.totsoflove.co.uk/summer-i...frog-342-p.asp U Was tez opieka weterynaryjna to takie koszta ? Dlatego nasz pies ma swóje własne ubezpieczenie bo inaczej nie dalibyśmy rade . Już nie mówiąc o tym że od kąd ma to ubezpieczenie to wszystko jest w porządku i chodzi tylko na szczepienia , bo do tego czasu nie chce nawet myśleć ..
|
|
#2878 |
|
Zakorzenienie
|
a i jeszcze, dzisiaj wlasnie przebierałam ciuchy i wyobraźcie sobie że nie mam w czym chodzić. Mam 1 spodenki- ale lato sie kończy, rano pi.zga jak w kieleckim, wieczorem tak samo wiec raczej już odpadają powoli, 1 spodnie, ale przeciez w jednych spodniach nie bede chodzić non stop, 1 leginsy takie w miarę do chodzenia ale.. ZERO tunik, czy dłuższych sweterków. hahaha, wszystkie mi się o brzuch opinają, nawet te które początkowo nosiłam włąsnie z leginsami- z 10 czy 14 tyg. I 10TEGO kolejny wydatek bo przecież zamarznę albo nigdzie nie wyjdę. Mam jedne dresy, ale one to po porodzie będą. musze kupic sobie ze 3-4 tuniki 2 sweterki dłuższe i jakiś polar bo przecież kiurtki nie bede kupować na miesiąc, a w polarze niestety nie dopinam sie w brzuchu
co za tragedia. Poza tym mały chyba sie obniżył, albo nie wiem.. bo jak cały czas czułam pod cyckami jego nogi jak kopały albosie przemieszczały i czesto tam twardniał mi brzuch tez, tak dzisiaj nie dość ze lepiej mi sie oddycha- nie zcuzje takiego ucisku, to jeszcze jak mi stwardniał brzuch to doslownie ze 3 palce niżej to był "kres" nie wiem cz rozumiecie, ale w sumie fajnie bo jak mi wczesniej twardniał to nie mogłam nawet sie schylić, a teraz tak delikanie nawet mogę. fakt ze nie schyle sie do ziemi, ale do stołu zeby cos napisać czy co to mi lepiej
|
#2879 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przy Tobie, to jakbym pięcioraczki miała urodzić Zazdroszczę, bo reszta ciała też chyba malutko Ci się powiększyła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do pościeli to chyba właśnie taką ilość zakupię. Cytat:
![]() Sporo mi się chyba nie pocytowało i nie pamiętam, co to mądrego zamierzałam napisać ![]() Byliśmy u moich rodziców na kolacji i tata mówi, żebym kamerę mu wypatrzyła jakąś dobrą, żeby mógł wnuka nagrywać. Chyba ich też szaleństwo Jaśkowe, powoli ogarnia Strasznie miło mi się na serduchu zrobiło
|
||||
|
|
|
#2880 |
|
Raczkowanie
|
jak obiecałam tak piszę... ale nigdy przenigdy już was nie nadrobię :P więc postaram się czytać "na bieżąco"
byłam teraz w poniedziałek na kontroli u mojego gina i powiedział mi że wg niego zwapnienia <ogniska hyperechogennego > nie widać, ale na kontrolne echo rzecz jasna idę teraz 30 sierpnia co by być pewnie pewną :P Młodzież wywróciła się syrkami w dół co tłumaczyłoby w milionie % moje latania do wc - masakra jakaś :/ ledwo wylezę z kibelka i znowu wracam... nie zdążę pomyśleć a znowu mi się chce :/ no ale taki urok.. ostatnio tak mi zbombardował brzucha że myślałam że w końcu jakimś otworem wylezie :P na kontroli u endo również byłam <bo niestety niedoczynność od ok 3 m-ca się doczepiła i wreszcie się TSH ustabiliozwało ![]() gdzieś doczytałam że któraś miewa problemy ze skurczami w syrki? mi pomógł Aspargin- bez recepty- gin mi polecił bo miałam takie jakby mi kto kości żywcem łamał a nogi wręcz kamieniały i było to nie do rozmasowania... łzy mi ciekły z bólu litrami... moje rowarcie jak już pisałam zmniejszyło się ale naprawde sie straszliwie oszczędzam.. płaskodupia idzie dostać od ciągłego leżenia i siedzenia.. a przy moim temperamencie to podwójny dramat.. ale bynajmniej wykorzystuje Męża na maxa...choć sam się garnie do robienia WSZYSTKIEGO za mnie :P nawet do WC by za mnie chodził jakby mógł... w załączeniu wrzucam mojego Groszka ... lepszego zdjęcia nie znalazłam... zaczynamy właśnie 27 tc kolejna wizyta za 3 tyg 16.09 o 16:40-- Rybka poproszę o dopis ![]() kurka czas leci a ja parcia na zakupy żadnego a potem będzie szał panika i sranie po krzakach że nie zdążę z niczym ale w zasadzie wszystko mamy upatrzone wiemy co chcemy skąd itp.. kwestia zamówienia ciuszki i inne gadżety ma wysłać moja siostra bo stwierdziła że ona kończy temat macierzyństwa <2 swoich + 2 przysposobionych Męża> więc o to się nie martwię no ale... w końcu mi gdzieś się panika włączy i znów bezsenność zagości :P hahahazatem kończę ten wywód
[ Edytowane przez iskra75 Czas edycji: 2014-03-19 o 22:27 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

nie odpisuję na wszystko,opuszczam się jednym słowem 

za całe 32 zł z rabatem
eh nie wiem co robić, normalnie wyć mi się chce

za tygodnie

Może w dużych firmach to firma kontroluje, nie ZUS? Bo w sumie ja z ZUSem nie mam kompletnie kontaktu, wszystko załatwia firma
Czytam sobie co tam pisałyście przez cały dzień
KCIUKI DLA ANI