|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
nie wiem ale pewnie jak będzie zimniej niż -10 a będę musiała wyjść to wyjdę dla Piotrusia my też ściągamy karuzelkę do spania Cytat:
|
||
|
|
|
#4052 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cześć
Meldujemy, że żyjemy i wszystko u nas ok 6 dni się nie odzywałam i już mam 35 stron nadrabiania Szalone jesteście ![]() Podczytuję trochę na kom w porach karmienia, ale to nie to samo No i dziękuję za życzenia urodzinowe Impreza urodzinowa się udała tylko odzwyczaiłam się od alkoholu i trochę mi zaszumiało w głowie po lampce szampana, 2x martini i torcie (był mocno nasączony alko ) Wiktorek skończył wczoraj 14 tyg , od momentu skończenia 3 m-cy robi codziennie jedną porządną kupę ![]() ![]() Waga pokazała ok 6.3 kg, ale pielęgniarka do karty i książeczki wpisała równe 6 kg (a miał do ważenia ubrane tylko body, skarpetki i suchego pampka). Wychodzi więc, że w ciągu 8 tyg przytył 1.2 kg czyli 150g tygodniowo. Lekarz powiedział, że wszystko jest ok, no to się nie martwię Kolejne szczepienie za 6-7 tyg i W. do tego czasu musi się nauczyć porządnie trzymać główkę; bo inaczej dostaniemy skierowanie do neurologa i na rehabilitację... Lekarz powiedział, że jest z niego mały leń, ale wszystko jest do wyćwiczenia ![]() Póki co zmykam dalej pracować, odezwę się później Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-09-04 o 12:31 |
|
|
|
#4053 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
pewna nie jestem, ale: -slini się strasznie, tak, że jak czasami nosze na samolocik to podłoga morka.. -wkłąda ręce do buzi, czasami łapie za smoczek i nim rusza, ostatnio złapał za mój palec i go sobie do buzi wsadził i tak go jakby gryzł... -w miejscu gdzie są dolne jedyki odznaczająsię na dziąsełkach kontury zębów, tzn z boku nie od góry... Cytat:
Cytat:
Cytat:
szatan szatan ja się z nim bratam hehe Cytat:
![]() a tak poza tym to super czapa Cytat:
Cytat:
ja tylko usuwam to co wyjdzie na wierzch, najczęściej pieluchą albo wacikiem, czasami patyczkiem, czasami palcem ![]() Cytat:
z tego co ja zauwazyłam to bardzo ważne zeby przy x na plecach nie splątać chusty. I ja jak dociągam to dosyć ciasno robie te x i potem prze włożeniem dziecka jeszcze to naciągam wkładając ręce i wypychając przedniego x. A i dociągam poły tak częściowo- nie ze ciągnę prawą część, albo lewą część, tylko prawą górną, prawą dolna, lewą górną lewą dolną... |
|||||||
|
|
|
#4054 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
i pranie tez mi sie udalo wywiesic... ale dzisiaj bylo znow to samo. i mlody mi sie tez wybudza z placzem, jakby mu sie cos zlego snilo ale procz tego to ma naprawde zalosny placz, krzyk, jakby go cos bolalo...cale szczescie dzisiaj jest pielegniarka, wlasnie sa na spacerze. no w kazdym razie powiedzialam jej o wszystkim, o tym placzu - w sumie nie musialam mowic, bo mlody zaraz i tak zaprezentowal... i przyznala mi racje, musi go cos powaznie bolec. zaprezentowalam kupki, w ktorych znow sa slady krwi. i od wczoraj coraz wiecej, wieksze glutki moze to byc przez alergie pokarmowa, najczesciej na bialko mleka krowiego, ale to juz odstawilam... byla chwilowa poprawa, a teraz jest coraz gorzej. no wiec jutro sie wybieramy znow do lekarza i bedzie ogladanie kupek, wysla je tez do laboratorium, zeby wykluczyc jakies infekcje jelit...w kazdym razie, jesli sie okaze, ze to jednak alergia, to nie bedzie to tylko na bialko mleka krowiego, i beda kazali mi mlodego przez dwa tygodnie karmic specjalnym "mlekiem", a ja bede musiala sciagac (taaa... bo ja sie tak z laktatorem lubie tyle walczylam... a teraz ciagle te mysli, ze moze przez to mlodemu zaszkodzilam tylko... no i tak juz sie przyzwyczailam do tego kp, tak kocham te momenty, kiedy on sie przysysa i uspokaja... echhlonely, a mnie wlasnie dziwi, ze mlody tez ostatnio tak krotko zjada cyca... niby ma tak byc, ze dziecko efektywniej ssie, ale zeby az tak? pare razy go wazylam przed i po karmieniu i owszem, efektywniejszy jest, ale wcale tak szalowo nie jest no ale poki przybiera, to nie ma sie co martwic. tylko u nas to teraz beda jazdy z tym... nie wiem juz co myslec. bedziemy czekac na wyniki kupowe...
|
|
#4055 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na razie nie pytałam, bo te spóźnione kupy jakoś bez większego wysiłku Julce przychodzą.Odnośnie owijania - w dzień nie lubi, ale na noc zawsze owijam w otulaczek i protestuje tylko przez chwilę przy owijaniu, a potem śpi spokojnie nawet 5 godzin, a jak nie owinę, to budzi się w nocy częściej. |
||||
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Ciocie
![]() 1. Robione tydzień temu 2, 3, 4. Wczorajsza stylizacja Foty robione kom, trochę du.pi.ata jakość ![]() ![]() --- Ubranka 62 ma już niektóre na styk, a w 68 pływa - tak jak w tej katance Czapka też jak się okazało póki co za duża ![]() edit: Foty z kom a i tak muszą zmniejszyć, bo za duże edit 2: Mam nadzieję, że teraz się dodało
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-09-10 o 20:38 |
|
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki dziś było lepiej ale cholerka, ten mój Młodzieniec nic a nic się nie chce przytulić
|
|
|
|
|
#4058 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
my juuz po lekarzu. osluchowo ok więc to tylko przeziębienie. basen odpuszczamy ale na szczepienie jutro mamy iść... mam mieszane uczucia ale już kulka razy prEkladane byly...
dostaliśmy receptę na darmowy aspirator do noska ![]() vil czyli mówisz że po kąpieli PrZemek dalej z wami urzęduje... może to jest sposób... choć ją ją kapie jak okazuje senność i zmęczenie ale po już nie ma mowy o spaniu... będę kombinować. te trojaczki to w ogóle dłuższą historia. rodzice po wielu latach staran, leczeniu niepłodności, raku jajnika... ostatecznie udało się in vitro stąd pewnie trojaczki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Ashyshqa Czas edycji: 2013-09-04 o 12:41 |
|
|
|
#4059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4060 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
taki już duży, szybko się te dzieciaczki zmieniają---------- kurde ale spioch Antoni, już chce iść na dwór a on śpi i śpi...
bla bla bla Edytowane przez karolina2121 Czas edycji: 2013-09-04 o 13:21 |
|
|
|
|
#4061 | ||||
|
Zakorzenienie
|
słuchajcie jaka akcja..
moje dziecko ma świra.. tylko wózek mu pasi i spacerki.. dziś wyjeżdżamy a ja jeszcze nie spakowana.. od 5.50 nie śpimy, ale było ok. Ok 9 mały już padał i usnął na cycu.. to ja zadowolona zaczęłam nas pakować i wszystko ogarniać.. po 15 minutach obudził się i ryk.. nie mogłam go uspokoić.. w końcu siup do wózka.. śpi.. no to ja dalej do roboty, 5 minut i znowu ryk musiałąm z nim iść na spacer.. niedawno wróciliśmy a on dalej śpi a o cycu chyba zapomniał, już mnie zaczynają boleć ![]() z dolnego śląska ![]() trzeba za pupcię skręcić dziecko i podnosić przodem lub bokiem do podłoża.. Cytat:
przyzwyczaiłam się do mojego prostego sposobu ![]() jak znajdziesz filmik to wrzuć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() może ktoś wrzucić jeszcze raz ![]() Jenny Wiktorek przystojniaczek ajjj te Wiktorki Cloche oosz kurrna nieciekawie żeby lekarz coś zaradził i żebyście dalej mogli karmić się cycusiem.. ![]() ---- na spacerku przed chwilą widziałam czadowy wózek - Joolz. Zwróciłam uwagę bo w tej spacerówce dziecko leżało na brzuszku, przodem do kierunku jazdy i podziwiało świat przez okienko z siateczką super to wyglądało
|
||||
|
|
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Ogarnę Was później, teraz proszę tylko o kciuki od 14:30 do 15:30 jedziemy na przetkanie kanalików więc za Darusia by dzielnie to zniósł i by było skuteczne.
Jedziemy prywatnie, bo tam robią w znieczuleniu miejscowym, a w Klinice na nfz pod narkozą. Trzymajcie kciuki mocno, proszę
|
#4063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() cały czas żyłam w przekonaniu że dobrze podnoszę.. a inaczej nie umiem
|
||
|
|
|
#4064 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zza krzaka![]() Proszę raz jeszcze : Dzień od 1 do 4 3 łyżeczki ok. południa Marchewka Dzień od 5 do 10 Od 4 do 7 łyżeczek ok. południa Zupka jarzynowa Jabłko ze słodką marchewką Młoda marchew z ziemniaczkami Dzień od 11 do 15 Podawać ilości zgodne z apetytem maluszka. 9 -10 rano Kaszka Nestle Sinlac 40 ml wody na 1 łyżkę proszku (ma być dość gęste) 14 (Podawać maluszkowi to co mu smakuje byle bez mięsa) Zupka jarzynowa Dynia z ziemniaczkami Do obiadków dodaję 2,3 łyżeczki jabłuszek na zaparcia Dzień 16 ( dzieciaczek kończy 6 mieś) 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac – zwiększyć porcję do 50, 60 ml wody na ok. 2 łyżki kaszki 14-15 podawać dania bez mięska, a co 2 dzień dołożyć pół łyżeczki kaszy mannej do obiadu Dzień 20 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac 14-15 podawać dania bez mięska, a co 2 dzień dołożyć pół żółtka do obiadu Dzień 21 – 22 9-10 nadal podawać Nestle Sinlac 14 -15 wprowadzamy mięsko Dzień 23 9-10 Kaszka ryżowa smakowa na wodzie (gdy dziecko jest karmione piersią) lub modyfikowanym (gdy jest karmione sztucznie) -na być dość gęsta. Do kaszek dodaję po 2 łyżeczki owoców ze słoiczka. Do kaszki o smaku jabłkowym- jabłuszka , do bananowej – banany ,a do malinowej- owoce leśne z jabłuszkiem14 -15 obiadek : Na przemian Warzywa + pół żółtka Mięsko + kasza manna Od tego momentu do każdego obiadku dodaję pół łyżeczki na każde pół słoiczka oliwę z oliwek ( na prawidłowy rozwój układu nerwowego). Przykładowy obiadek: Z mięsem Zupka jarzynowa z kurczakiem pół słoiczka Jabłuszka z łagodną dynią 3 łyżeczki pół łyżeczki kaszy mannej 1/3 łyżeczki oliwy z oliwek Bez mięsa Zupka ze świeżych warzyw pół słoiczka Jabłuszka 3 łyżeczki pół żółtka 1/3 łyżeczki oliwy z oliwek 7 miesiąc 9-10 Nestle Sinlac ( bez mleka!) 11-12 Zupa z warzyw ( co 2 dzień kasza manna i żółtko) 15 Obiad: warzywa + mięso ( 2 X w tyg ryba lub wątróbka) 19 (przed kąpielą) – kaszka 8 miesiąc Rozdrabniamy widelcem Kaszka Zupka Obiad –rozszerzamy menu: schab, wołowina, cielęcina, jagnięcina Deser: surowe owoce sezonowe + kisiel Kolacja Kaszka + surowe owoce 9 miesiąc Zupa – cała łyżeczka kaszy mannej, co 2 dzień całe żółtko! 10 miesiąc Śniadanie: bułka lub chleb + masło +ryba zamiennie może być kasza Zupa: (wywarowa) dla całej rodziny - rosół, pomidorowa, krupnik, wielowarzywna, brokułowia Zup nie zabielamy, bez kostek Obiad : normalny - nie miksować Mięso pieczone, gotowane 4 x w tyg mięso + surówka 2 x w tyg ryba + surówka 1x obiad jarski ( naleśnik na wodzie!, pierogi, kopytka) Deser: biszkopty, drożdżówka + owoc Kolacja: kaszka + owoc 11 miesiąc Deser: twarożek, jogurt (zaczynamy od słoiczków, potem wprowadzamy naturalny) Twarożek półtłusty z dżemem niskosłodzonym lub ze szczypiorkiem Mleko modyfikowane wprowadza stopniowo. Do kaszki dodawać z 6 miarek 1, w kolejnych dniach 2, 3 itd. W wieku 2 lat podawać normalne mleko krowie. Z tym że ja na początku wprowadzałam pojedyncze warzywa (żeby było wiadomo co uczula) a gdy nic się nie działo łączyłam je w kombinacje np. marchewka ziemniak. ------------------ do tego był komentarz dietetyczki (nie pamiętam nicku), ze rozpiska jest przestarzała bo teraz nie ma znaczenia w którym miesiącu się wprowadza produkty ( z tego co pamiętam tak to brzmiało). No ale ja osobiście nie zamierzam aż tak bardzo nadążać za zaleceniami bo one wciąż się zmieniają, rozpiska jest sprawdzona przez inne mamusie, poza tym jak nie ma znaczenia kiedy się wprowadza to można tak jak w rozpisce ![]() ![]() Mysi zmiany uwzględnię jak najbardziej dzięki za konsultacje.
Edytowane przez aska80 Czas edycji: 2013-09-04 o 14:04 |
|
|
|
|
#4065 |
|
Zakorzenienie
|
Magiusa-
za DareczkaAska- dzięki za rozpiske |
|
|
|
#4066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Laseczki, zaintrygowana postami Mysi o kremach chyba musze sobie coś kupić.. cos na cyce- nie mam nic, coś na twarz.. I teraz pytanko co do kremów do twarzy... jeśli mam 26 lat i chce coś używać zeby mi się skóra nie marszczyla za kilka lat (moja mama ma tendencje do zmarszczek wiec i ja będę miala bo mamy podobną :"skórę") to co powinnam szukać? mozę jakiś kremik polecicie?? Na cyce coś takiego znalazłam :https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ng-mousse.html Clo - co o tym myślisz?? A i jeszcze pytanie - jakie macie kocyki na zimę?? poszukuje zeby coś kupić.. Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-09-04 o 14:14 |
||
|
|
|
#4067 |
|
BAN stały
|
Heya, byliśmy dziś na szczepieniu, mały jak zwykle po zastrzyku ochrzaniał wszystkich
Tylko weszliśmy do gabinetu a wszystkie lekarki z wytrzeszczem stwierdziły że Adi to duże dziecko- waga 7100 Dostaliśmy skierowanie na rehabilitacje |
|
|
|
#4068 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
A co do wózka mój też niedawno przechodził ten etap na szczeście już mu przeszło idziemy na spacer
|
|
#4069 |
|
Zakorzenienie
|
Marchewka, dzięki za opinię o macie
Cloche, trzymam kciuki za Wasze karmienie
|
#4070 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie sprawdzałam nigdzie.. a ona nie ma jakoś dużych ilosci kwasów omega 3?Cytat:
Co do 7. Czy to znaczy ze mamy nie podawać zabawek zeby chwytał? Ja np. podsuwam grzechotkę pod łapkę i on otwiera dłon i ją łapie sam.. To mam tak robić czy nie? Cytat:
---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- W poniedziałek zrobiliśmy sobie rodzinna imprezkę - ja , TZ i Wojtus, we wtorek przyszli znajomi, dzisiaj przychodzi kolega z pracy, na weekend już się wpraszają kolejni znajomi i jeszcze musimy się spotkać z innymi którzy pilnowali nam mieszkania... bardzo fajnie ze tak mnie wszyscy odwiedzają, tylko chciałabym zeby to mnie ktoś w koncu zaprosił a nie ze muszę codziennie wysprzątać mieszkanie, kupić jakieś amciu i piciu... sałateczka, pomidorki z mozarella... wykonczy mnie to finansowo.. |
|||
|
|
|
#4071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!!
|
|
|
|
|
#4072 |
|
Zakorzenienie
|
Magiusa, mocne kciuki!
![]() Któraś z Was kiedyś wrzucała link do jakiejś taniej internetowej księgarni, pamiętacie może adres?
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4074 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() wróciliśmy z kina i spaceru, a zaraz zabieram się za pieczenie jakiś babeczek
|
|
#4075 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
! Lekarkę zaniepokoiło to że tak krótko leży? Moja też nienawidzi leżeć na brzuszku, max minutę wytrzyma....Terminy..masa kra..Wychodzi na to ze wszystko prywatnie trzeba robić...Ale ładne słoneczko dzisiaj..idziemy zaraz na spacerek...Karmienie przez nakadki - narazie du.....a....ale jeszcze próbujemy,... Krótkie pytanie na szybko- czy wasze dzieci też tak często mają czkawkę? Moja ma kilka razy dziennie, czasem po zmarznięciu, czasem po gadaniu czy śmiechu..Strasznie ją to męczy aż mi jej szkoda. Pomaga tylko karmienie, rzadko samo przechodzi... |
||||
|
|
|
#4076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic nie robię z nią a ponoć dzieciom ona nie przeszkadza
|
|
|
|
|
#4077 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Biedna ![]() Cytat:
|
|
|
#4078 |
|
Raczkowanie
|
witam dziewczyny,
właśnie wróciłyśmy ze szczepienia. mała bardzo dzielna. ja z depresją, a ona tylko troszkę popłakała waży 5800, pytała o kupy, bo robi dalej po 5 dziennie. lekarz stwierdził, że przybiera i dzieci karmione piersią tak mają ![]() teraz śpi, muszę ją przełożyć bo wózka i spacerek. bo niestety jak nie śpi to spacer tylko na rękach możemy zaliczyć
|
|
|
|
#4079 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Choć Zu czasem po takim napadzie pada ze zmęczenia i jak długo nie przechodzi to zaczyna się wkurzać ale w sumie mnie też by wkurzało tak co chwila
|
|
|
|
|
#4080 |
|
Zakorzenienie
|
Moja też ma często czkawki
![]() JennyAniołek śliczny synuś lonely widocznie chce się wyspać przed podróżą ![]() Elusiek no no faktycznie duży Dziewczyny, ja chyba będę dzwonić do rehabilitantki, bo widzę, że ćwiczenia nie skutkują Mała w ogóle nie podnosi głowy z brzuszka, drze się na nim jak opętana ma ustawioną tylko w lewą stronę. Neurolog kazała nosić na prawej ręce... Jak ona się tak drze, że potrafi mi się zanieść... Neurolog mówiła, że mogło jej się jakieś ścięgno przy porodzie troszkę uszkodzić, ale że przejdzie... Nie przechodzi Ile razy daję ją na prawą rękę i ,,blokuje" głowę do ustawienia w lewo ona się zanosi...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

nie wiem ale pewnie jak będzie zimniej niż -10 a będę musiała wyjść to wyjdę
dla Piotrusia

Szalone jesteście 
tylko odzwyczaiłam się od alkoholu i trochę mi zaszumiało w głowie po lampce szampana, 2x martini i torcie (był mocno nasączony alko
, od momentu skończenia 3 m-cy robi codziennie jedną porządną kupę 
a tu jeszcze skakać trzeba ... durna ja ubrałam stanik sportowy nieusztywniany

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
) ale kołysany zaraz zasypiał.. po 3h się obudził na dobre, ale nawet miał dobryy humor więc powoli wracałam do domku żeby dać mu w końcu cycusia..
moze to byc przez alergie pokarmowa, najczesciej na bialko mleka krowiego, ale to juz odstawilam... byla chwilowa poprawa, a teraz jest coraz gorzej. no wiec jutro sie wybieramy znow do lekarza i bedzie ogladanie kupek, wysla je tez do laboratorium, zeby wykluczyc jakies infekcje jelit...

super to wyglądało 
07.07.2012