|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę: | |||
| Siatki na porodówke szykujemy bo naszych Bobasów na dniach oczekujemy |
|
1 | 1,72% |
| listopadowo-grudniowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Dwupak ciasny, miejsca brak. Mamo, tato! Chcę na świat! |
|
12 | 20,69% |
| Już koszule czas kupować, do porodu sie pakować/szykować |
|
0 | 0% |
| Czy w tym wątku czyjeś dziecię, powitamy już na świecie? |
|
0 | 0% |
| W szafie leżą małe ciuszki, dzieci opuszczają brzuszki! |
|
3 | 5,17% |
| Biedny TŻ panikuje, gdy juz dziecko wyskakuje! |
|
1 | 1,72% |
| Jedne proszą: "jak najdłużej!", inne rodzić chcą jak burze! |
|
3 | 5,17% |
| Czy już wiecie,czy już wiecie-Jasiek pierwszy jest na świecie |
|
15 | 25,86% |
| Pyta sąsiad i sąsiadka: czy już spakowana siatka? |
|
2 | 3,45% |
| Już od piątku trzynastego, mamy wrażeń na całego! |
|
2 | 3,45% |
| XXX (tu wpisać nick) pierwsza urodziła i z kolejki się wybiła |
|
1 | 1,72% |
| pierwsze dzieci już sie rodzą, kciuki zaciskamy dniem i nocą |
|
2 | 3,45% |
| PRASUJ SZYBCIEJ MALE BODY - WNET ODCHODZIC ZACZNA WODY |
|
9 | 15,52% |
| PAKUJ SZYBCIEJ REKLAMOWKE , MOZE TO TWOJ CZAS NA PORODOWKE ? |
|
7 | 12,07% |
| Już niedługo wyjdzie główka,rączki,nóżki no i pupka |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r. c
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42845644]Jeju jeju już zaczynamy rodzić???? Trzymam kciuki za dziewczyny!
A przechodząc do relacji ze wczorajszej wizyty... &#*&###!!!!! I tyle mam do powiedzenia!!!! No dobra, powiem więcej... ale właściwie same niecenzuralne słowa cisną mi się na usta (ale nie przeklinam więc właściwie mam je w myślach). Przyjechaliśmy o 16.45, wizytę miałam na 17.15, w poczekalni tłum kobiet, pytam na którą są godzinę, a 1 mi mówi, że to nieważne bo się wchodzi tak jak się przyszło... Noż... 1 wnerw bo 4lata tam chodzę i zawsze są zapisy na godzinę... Czekam czekam czekam, 1 wizyta w kibelku, 2 wizyta w kibelki, już zjeżdżam z tego krzesła, podkładam sobie rękę pod kręgosłup... Przejrzałam stertę gazet, zaczęło mi burczeć w brzuchu, Michaś zaczął tak wierzgać, że się wszyscy w poczekalni patrzyli, a mi się chciało już rzygać... Po 1,5h jedna pani stwierdziła, że mnie przepuści w kolejce (ach!), ale akurat coś się popsuło i przyszedł mąż pani dr to naprawiać... Dochodziła 18.30 jak weszłam. Pani dr zapytała jak się czuję, mówię, że źle, że coraz gorzej, że boli mnie spojenie, że szarpie mnie mocno blizna, ale że leżałam tak jak kazała. Ok, bada mnie, mówię, że mam po raz 4 w tej ciąży infekcję i że leki, które przypisywała wcześniej nie pomagają. Ona na to tylko "yhy". Bada, bada i mówi, że jest pięknie, lepiej, szyjka się wydłużyła! Kurna, ja się pytam jak się szyjka w 33 tygodniu ciąży może nagle wydłużyć??? Szybko kazała się położyć i zrobiła mega szybkie usg- tylko szyjce. Ma 3,30- 2 tygodnie temu miała 3,50 i wg pani dr się nagle wydłużyła... Już zabierała aparat do usg ale zapytałam co z blizną bo mnie boli. Zniecierpliwiona jeszcze raz przyłożyła aparat na sekundę i mówi, że jest dobrze, że blizna się poszerzyła! Noż ku*wa mać! Bo inaczej już nie powiem! Jak mogła mi się poszerzyć blizna???? Zrobiłam wielkie oczy, ona dodała jeszcze, że jak zaczną mi się skurcze to pomyślimy o bliźnie (a ostatnio mówiła, że będę miała już na pewno cc). Zapytała czy biorę nospę i magnez i do widzenia, 150zł ![]() Wizyta trwała 5minut. (aa dodała jeszcze, że już nie muszę leżeć, ale jakby się coś działo to mam jechać prosto do szpitala) Jestem wściekła!!! ![]() ![]() ![]() Napchała wczoraj z ponad 20 pacjentek i przyjmowała je normalnie do pewnego momentu, ale potem zrobiło się późno, a ona przyjmuje do 18.30 i zaczęła olewkę. Myślała, że nawciska mi kitów i wyjdę zadowolona... A ja jestem taka zła, że mam ochotę zmienić lekarza! Ale jest już trochę późno... Nie wiem co robić... ![]() Nie wiem ile waży mały, nic nie wiem...[/QUOTE] Ale babka pojechała po bandzie, a weź do niej zadzwoń powiedz żeby poradziła Ci coś na te infekcje telefonicznie i niech wypisze jakąś receptę a Ty po nią podejdziesz.Albo jedź na IP powiedz że źle się czujesz że Cię boli, porobią Tobie wszystkie badania, i na pewno zaradzą coś na infekcję i oni receptę wypiszą. Cytat:
Cytat:
![]() Za kolejny tydzień
|
||
|
|
|
#4112 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r. c
Cytat:
Co do żeber łączę sie w bólu, ja mam taki problem że teraz nawet Zuzka mi tak nie wkłada nóg w żebra ale nie mogę siedzieć np po turecku czy ogólnie jak siedzę to muszę być odchylona do tyłu bo inaczej czuję jakbym uciskała małej nóżki, i mnie jest nie wygodnie i dla niej chyba też nie przyjemne, a to jeszcze jest w tym miejscu co jest biustonosz pod cycami :/ nic tylko by pasowało chodzić ciągle bez [1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42845644]Jeju jeju już zaczynamy rodzić???? Trzymam kciuki za dziewczyny! A przechodząc do relacji ze wczorajszej wizyty... &#*&###!!!!! I tyle mam do powiedzenia!!!! No dobra, powiem więcej... ale właściwie same niecenzuralne słowa cisną mi się na usta (ale nie przeklinam więc właściwie mam je w myślach). Przyjechaliśmy o 16.45, wizytę miałam na 17.15, w poczekalni tłum kobiet, pytam na którą są godzinę, a 1 mi mówi, że to nieważne bo się wchodzi tak jak się przyszło... Noż... 1 wnerw bo 4lata tam chodzę i zawsze są zapisy na godzinę... Czekam czekam czekam, 1 wizyta w kibelku, 2 wizyta w kibelki, już zjeżdżam z tego krzesła, podkładam sobie rękę pod kręgosłup... Przejrzałam stertę gazet, zaczęło mi burczeć w brzuchu, Michaś zaczął tak wierzgać, że się wszyscy w poczekalni patrzyli, a mi się chciało już rzygać... Po 1,5h jedna pani stwierdziła, że mnie przepuści w kolejce (ach!), ale akurat coś się popsuło i przyszedł mąż pani dr to naprawiać... Dochodziła 18.30 jak weszłam. Pani dr zapytała jak się czuję, mówię, że źle, że coraz gorzej, że boli mnie spojenie, że szarpie mnie mocno blizna, ale że leżałam tak jak kazała. Ok, bada mnie, mówię, że mam po raz 4 w tej ciąży infekcję i że leki, które przypisywała wcześniej nie pomagają. Ona na to tylko "yhy". Bada, bada i mówi, że jest pięknie, lepiej, szyjka się wydłużyła! Kurna, ja się pytam jak się szyjka w 33 tygodniu ciąży może nagle wydłużyć??? Szybko kazała się położyć i zrobiła mega szybkie usg- tylko szyjce. Ma 3,30- 2 tygodnie temu miała 3,50 i wg pani dr się nagle wydłużyła... Już zabierała aparat do usg ale zapytałam co z blizną bo mnie boli. Zniecierpliwiona jeszcze raz przyłożyła aparat na sekundę i mówi, że jest dobrze, że blizna się poszerzyła! Noż ku*wa mać! Bo inaczej już nie powiem! Jak mogła mi się poszerzyć blizna???? Zrobiłam wielkie oczy, ona dodała jeszcze, że jak zaczną mi się skurcze to pomyślimy o bliźnie (a ostatnio mówiła, że będę miała już na pewno cc). Zapytała czy biorę nospę i magnez i do widzenia, 150zł ![]() Wizyta trwała 5minut. (aa dodała jeszcze, że już nie muszę leżeć, ale jakby się coś działo to mam jechać prosto do szpitala) Jestem wściekła!!! ![]() ![]() ![]() Napchała wczoraj z ponad 20 pacjentek i przyjmowała je normalnie do pewnego momentu, ale potem zrobiło się późno, a ona przyjmuje do 18.30 i zaczęła olewkę. Myślała, że nawciska mi kitów i wyjdę zadowolona... A ja jestem taka zła, że mam ochotę zmienić lekarza! Ale jest już trochę późno... Nie wiem co robić... ![]() Nie wiem ile waży mały, nic nie wiem...[/QUOTE] tylko taką lekarkę!!Oby do następnej wizyty wszystko było ok i Michaś siedział sobie spokojnie w brzusiu Cytat:
Cytat:
![]() Zależy od szpitala, w Krk np większość ma bezpłatne
|
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4114 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Taka jestem tymi porodami podniecona że nawet nie mogę sie skupic na odpisywaniu bo weny nie mam
|
|||
|
|
|
#4115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja muszę dzisiaj wybrać i zamówić, bo jak będę ze wszystkim się tak ociągać to zostanę w ciemnej du*** z przygotowaniami. Ostatnio mówiłyśmy także o pralce - wybrałaś już jakąś? Mój Samsung wczoraj został dostarczony, robi ogromne wrażenie wizualne, dość prosta w obsłudze, ale jeszcze nie wypróbowałam, nie ma pogody póki co na pranie. |
|
|
|
|
#4116 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczynki ja mieszkam na wsi obok mojej rodzinnej miejscowości, w której jest szpital-umieralnia, a lekarze traktuję pacjentów jak wrogów...Na NFZ to poszłam 2 razy w 1 ciąży, siedziałam w poczekalni 5h żeby usłyszeć, żebym się nie cieszyła bo może już ciąża poleciała. Koleżance powiedzieli, że jest w ciąży pozamacicznej i trzeba wyskrobać- dziś ma roczną córeczkę... Pójdę za te 2 tygodnie, zobaczymy co powie- jeśli nie uzyskam konkretów to mam jeszcze 1 opcję- moja mama jedzie 1 października do jakiejś ponoć świetnej pani dr, nawet bliżej nas- tylko ta ma terminy odległe... Ale może mnie mama zapisze od razu... Idę poleżeć bo słabo się czuję. |
|
|
|
|
#4117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo że u mnie ok niby to tez mamy celibacik,nie potrafię i nie chcę. |
|
|
|
|
#4118 |
|
Rozeznanie
|
Miss Triss a jaka dokładnie masz pralke bo ja dzis jade kupować i w sumie od jakiegos czasu marzył mi się Samsung Eco bubble ale później zobaczyłam LG i była dość fajna. Obydwie pralki maja dobre opinie i nie wiem na którą się zdecydować.
Ale jestem przejęta tymi porodami ![]() Anoula raczej na czerwcówki sie nie załapię bo nawet sie nie staramy jeszcze, może na wakacyjne mamusie ale nie wiem czy to nie za szybko będzie.
|
|
#4119 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Weronisiek dobrze, że nie 300 zł skasowała za takie usługi
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wczoraj moja zgaga osiągnęła apogeum (mam nadzieję ) już płakałam w końcu od tego ognia
|
|||
|
|
|
#4120 | ||
|
Zakorzenienie
|
Za pozostałe tygodnie dziewczyny
![]() Cytat:
za wózCytat:
![]() Weronisiek Niepoważna czy co?Może idź gdzie indziej skontroluj.Współczuję że Cię tak olała |
||
|
|
|
#4121 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
1. proszę skany co potrzeba u mnie do szpitala
![]() 2. napiszę Wam o tej pierwszej pomocy ![]() BEZDECH - pierwszy sposób kiedy dziecko ma bezdech to trzeba je połaskotać po stópkach, powinno pomóc, jeżeli nie to, - energicznie dmuchamy między noskiem a ustami albo jeżeli to nie pomaga - pochylenie się z niemowlakiem główką w dół (W pozyci siedzącej dziecko leży wzdłuż naszych ud głóką w stronę kolan) musi być do nas przytulone ale jeżeli wystąpił bezdech zwykle powinno wystaczyć 5 razy wdmuchnąć powietrze CIAŁO OBCE - z pozycji do odbicia przekłądamy dziecko do pozycji leżącej na rękach (tak jak pozycja klasyczna do karmienia i próbujemy wydłubać małym palcem ciało obce - dziecko przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu (jest to pozycja startowa) przekręcić dziecko na kolana i uderzały łódeczką (palce zgięte w taki "daszek") i uderzamy nadgarstkiem 5 razy, wracamy to pozycji startowej (przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu) i jeżeli zobaczymy ze ciało obce pojawiło się gdzieś "na wierzchu" to wtedy małym palcem wydłubujemy z buźki jeżeli nie to: - przekręcamy na plecy (dziecko leży na kolanie/stole) umieszczamy na poziomie linii sutków 2 palce i gwałtownie naciskami (tak zeby klatka piersiowa się delikatnie ugięła) 5 razy, sprawdzamy czy pomogło jeżeli nie to znowu naciskamy 5 razy i tak w kółko [B]NA POGOTOWIE DZWONIMY W MOMENCIE KIEDY NIE POMOŻE 5 UDERZEŃ I 5 UCIŚNIĘĆ[/B] jeżeli dziecko zacznie PŁAKAĆ to znaczy że ma DROŻNE DROGI ODDECHOWE ZACHŁYSTNIĘCIE ukłądamy dziecko na stole, podkładamy dłonie pod łopatki- tak niemowlak ma udrożnione drogi oddechowe- wyrównujemy główkę z mostkiej i wprowadzamy 5 oddechów do delikatnego uniesienia klatki piersiowej UTRATA PRZYTOMNOŚCI nie zawsze kiedy dziecko przestaje oddychać traci przytomność! jeżeli nie pomaga łaskotanie, wyrównujemy głókę z mostkiego, czyli podkłądamy dłonie pod łopatki, odliczamy 10 sekund i dziecko powinno wydać w tym czasie 5 oddechów DZIECKO ODDYCHA A JEST NIEPRZYTOMNE ułożyć na boku (położyć kocyk przy brzuszku przy nóżkach tak żeby w razie co nie "przekręciło się" w sensie opadło na buzię w łóżeczku, plecjami może być oparte o szczebelki w łóżeczku i co 2 minuty kontrolujemy oddech i wtedy dzwonimy na pogotowie DZIECKO NIE ODDYCHA PRAWIDŁOWO palce podkładamy pod łopatki i robimy 5 wdechów i dzwonimy po pogotowie potem zaczynami 2 palcami uciskać w miejscu poniżej linii sutków, robimy 30 uciśnieć, wprowadzamy 2 edechy potem znowu 30 uciśnieść i 2 wdechy, jeżeli niepomaga to uciskamy klatkę piersiową Przy zapaleniu krtani dziecko ubieramy w czapeczkę i kombinezon otwieramy zamrażalkę lub okno (jeżeli jest minusowa temperatura) i dziecko zacznie normalnie oddcyhać, ale oczywiscie wizyta u pediatry jest potem niezbędna mam nadzieję ze jest dla Was to zrozumiałe :P
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zamierzam wziąć właśnie małą poręczną walizkę na kółkach.W razie czego mężul doniesie co trzeba. |
|
|
|
|
#4124 |
|
Zadomowienie
|
Tak poza tematem porodów:
Mam pytanie! Bo chcę zrobić zakwas z buraków na barszcz. I jak on mi już odstoi swoje, to czy ja go mogę zlać do normalnych butelek, takich po sokach typu Paola [tych rozpuszczalnych w wodzie], czy koniecznie muszę mieć takie z korkiem? Któraś wie? |
|
|
|
#4125 |
|
Zakorzenienie
|
Mya za wizytę
![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Wypasiony!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
#4126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamówiłam ja przez internet z tego sklepu OleOle, a wczoraj dowiedziałam się, że ten sklep to to samo co EuroRtvAgd (maja tego samego dystrybutora i magazyny), a różne ceny na te same artykuły -> http://www.euro.com.pl/pralki/samsun...w2w||||product |
|
|
|
|
#4127 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzastin fajnie, że jesteś
![]() A Aaby Wasza super Pochwaliłam brak zgagi |
|
|
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4129 | ||
|
Zakorzenienie
|
Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r....
Wstalam I kopara mi opadla !
DOMI Cytat:
Czy ja wczoraj napisalam ze ona urodzi a ja będę dalej sie toczyc ? Cytat:
Ty wiesz . My tu wszystkie czarujemy - musi byc dobrze! ![]() BEATKA - wszystkiego Najlepszego LINECZKA - jaki ten olejek z Palmersa polecali? Ja sie smarowalam kremem I bardzo bylam zadowolona . Potem kupilam to ImageUploadedByWizaz Forum1379410579.593989.jpg I zaczelo sie swedzenie. Dowalilam jeszcze BioOil I juz wogole poleglam. Ja nie polecam ale wiadomo kazdy ma inna skore Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4130 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej wrzuć dzisiaj ale pod koniec dnia,dasz radę?
|
|
|
|
#4131 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4132 |
|
Zadomowienie
|
aleeeee sie dzieje ja tylko siedze i czytam co chwile tż mnie chyba przechrzci za chwile....
.....dziewczynki mocno zaciśnięte
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy w którym, bo u mnie nie jest płatne idę zaraz na stych szukać torby ale chyba takiej sporej nie mam więc się zastanawiam na tą durną walizką bo ona duża jest eh
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ula mi tak daje do wiwatu od kilku dni, przed chwilą dostała jakiegoś ataku wścieklizny bo zaczęła rzucać się po całym brzuchu jak kot po tyfusie A co do zgagi, łączę się w bólu Mam po gazowanym, po moich ukochanych bananach, jak za dużo zjem
|
|
|
|
|
#4135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Idę czytać to co Lineczka wstawiłą o pierwszej pomocy. Też bym chciała na jakieś profesjonalne wykłądy w tym zakresie. Jak wróciliśmy z Małą do domu, to pierwszego czy drugiego dnia, tak mi się mlekiem zachłysnęła, że już myślałam, ze nie odratujemy. Jak to sobie przypomnę
Cytat:
|
|
|
|
|
#4136 | |||
|
Wtajemniczenie
|
GDZIE JEST TRELE? Domii pisze, że coś jej chyba podali na wywołanie, skurcze coraz silniejsze ale ona leży usmiechnięta i zaraża wszystkich dobrą energią. Wcześniej był z nią tata, teraz przyjechał Damian. Dziękuje za kciuki. Może będzie miała lekki poród, oby. Albo poprostu bolesne skurcze dopiero nadejdą. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i: czekam na zdjęcia a teraz szoruj, pierz, dopieszczaj!Weronisiek i to u prywatnej gin takie cyrki! Grrrrrr... Za dużo miała ludzi to zaczęła olewać! Ale olać to może dziewczynę która przyszła po receptę na tabletki a nie kobietę w ciąży z bólami i problemami! I jeszcze Ci nic nie dała na stan zapalny? Chyba źle zrobiłaś, ze się nie upomniałaś! Pewnie byłaś sama w szoku. Ja bym na Twoim miejscu w najbliższy dzień kiedy ona pracuje poszła i powiedziała, że Ci się nasila, chcesz receptę, bo ostatnio Ci nic nie wypisała, a to zagraża Twojemu dziecku! Co za baba, daj mi jej numer to ją zwyzywam.. eh... Cytat:
U mnie nie.
|
|
#4137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? przecież to 34480401329=-1329-48 razy wygodniejsze
|
|
|
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie przypomniało mi się że mówiła wczoraj babka z Palmer'sa że jak swędzi skóra na brzuchu to znaczy ze jest za mało nawilżona i trzeba smarować czymś nawilżającym tylko te balsamy Plamer'sowe strasznie śmierdzą jak dla mnie
|
|
|
|
#4139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaa no co do zgagi- uważaj bo wróci. Jak przeczytałAM Twój post to stwierdziłam w sumie ja dzisiaj tez nie miałam (a to cud) i cos czuje ze sie zacznie jeszcze.. oby nie! :P spoko, dam radę. :P Ej wiecie co, chciałam zmyć lakier u stóp no to na prawej nodze prawie bez problemu ale z drugą nogą koszmar. nawet nei mogę podciągnac do góry
|
|
#4140 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niby nie są płatne,ale w niektórych szpitalach za poród rodzinny żądają "cegiełkę" od 100 -200 zł. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.

tylko taką lekarkę!!
za fasolkę kolejną
Dziewczynki ja mieszkam na wsi obok mojej rodzinnej miejscowości, w której jest szpital-umieralnia, a lekarze traktuję pacjentów jak wrogów...

.
klask i: czekam na zdjęcia a teraz szoruj, pierz, dopieszczaj!