Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;) - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 2 4,35%
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. 3 6,52%
Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. 0 0%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. 1 2,17%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. 0 0%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. 12 26,09%
Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! 17 36,96%
Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! 7 15,22%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 1 2,17%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 3 6,52%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-23, 19:40   #2401
myha82
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Znów wyjde z krzaczorów

czyli jest nadzieja na lwa z FP Sprawdziłam i ja tez dokladnie miesiac temu zarejestrowałam sie
A dostałyscie jakiegos dodatkowego maila?

Czytałam o waszych perypetiach z karmieniem i opieka połoznych w tej kwestii.
Ja pierwsza córke Martyne karmiłam MM i KP. Jak sie urodziła nie chciała w ogóle ssac. Póżniej dostawała spazmów jak ja dostawiałam. oczywiscie dokarmiałam w szpitalu bo leciała z wagi. Oczywiscie nikt mi nie pomógł. Dopiero w 5 dopie dostaąłm nawału pokarmu ale mimo to Martyna nadal dostawała histerii. ja sie denerwowałam ona sie denerwoała wiec został mi tylko laktator. Moja połozna środowiskowa skresliła mnie jesli chodzi o karmienie. ja mimo wszytsko wciaz szukałam dogodnej dla nas pozycji. I nagle sie udało-na lezaco po 3 tygodniach od porodu. Pieknie sie przyssała i przede wszystkim nie płakała. Karmiłam ja rok czasu.Jakie było zdziwienie mojej poloznej jak ja kiedys spotkałam w przychodni
Natalka z kolei od razu chciała do cyca. Jak usłyszałam od meza ze szukała cyca (byłam po bardzo ciezkiej CC) to od razu kazałam ja przyniesc do piersi. Nie wiem dlaczego ale połozna sie zdziwiła. W ogóle musiałam sie prosic o to, zeby mi dziecko przynosili na karmienia. Oczywiscie widziałam, ze była dokarmiana
Tak u nas wyglada propagowanie KP w szpitalach

Martynka

Natalka
myha82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 19:45   #2402
vil84
Wtajemniczenie

Ada pięknych masz synków kiedy czwarty? nie będą się mogli od dziewczyn odpędzić

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
a po ile były te fontanny w smyku pamiętasz moze?? Była ta co banka pokazała??
nie patrzyłam w smyku na fontanny, zastanawiałam się tylko nad "przyszłymi" zabawkami dla Przemka (bo ja wszystko dla dziecka mam jakoś przemyślane, zanim mu coś kupię kombinuje kilka dni ale prawie zawsze jest to strzał w 10) i oglądałam prezentację jakiejś na yt, ale daremna była pewnie tak trafiłam akurat i mnie to zraziło.

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
To i ja się pochwalę
śliczności
pięknie łepek trzyma!

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Wybaczcie ze malo pisze ale jestem rozwalona przed jutrem..
Moge prosic o kciuki o 12 ?
trzymamy! daj znać potem. nie daj się

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 19:47   #2403
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość

biedna Julcia..
ciekawe co jej dolega
kurcze u nas też czasem bywały bardzo rzadkie kupy i zielone.. ale jakoś się tym za bardzo nie przejmowałam. W nie był jakoś strasznie marudny, przybierał prawidłowo...
my też tak mieliśmy, ale tylko przez dzień i potem spoko... A tak już jest od kilku dmi
Cytat:
dziecko mi się zepsuło...
nie chce jeść kolacji
nie chce już zasypiać sam w łóżeczku
ogólnie ma problem z zasypianiem i jedzeniem.
Zawsze ok 19-20 pięknie jadł cycusia, odkładałam go do łóżeczka, dawałam mu jego dwie pieluszki (po jednej z każdej strony) wtulał się w nie, czasem troszkę pogaworzył i grzecznie zasypiał.
a teraz zasypia tylko w leżaczku, jak jest bujany i jak jest włączone bijące serduszko.
wczoraj tylko to pomogło, dzisiaj też..

w dzień trzeba było go usypiać, ale z reguły wystarczyło go włożyć do wózka, troszkę powozić, pokołysać i spał... a teraz tylko leżaczek.
Mam nadzieję, że to chwilowe
może skok???

axell kciuki

Moje maleństwo kochane usnęło o 20 w łóżeczku i śpinka... Metoda cichosza podziałałą...
Stary 2013-09-23, 19:54   #2404
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Jak czytam ze dzieci o nawet 2kg mniejsze niz Zu maja pampki 4 to stwierdzam ze Z musi miec mega mala dupcie bo 3 jeszcze sporo ponosi.. Czyli tylek ma noe po mnie hehehe.

Kupilam w c&a mnóstwo ciuchów, jest - 20proc na dzianine.. Wszystkie bluzki, swetry leginsy... Super!

Sent from my HTC Vision using Wizaz Forum mobile app
mówisz-masz

Cytat:
Bardzo chciałam karmić piersią, tak samo jak bardzo chciałam urodzić sn.
Z tym drugim nie wyszło, byłam przygotowana na to, że i z tym pierwszym może nie pójść po mojej myśli. Ale się nie poddałam..
Najgorsza była ta ogromna niewiedza i brak jakiejkolwiek pomocy od kogokolwiek
w szpitalu zero pomocy, w dodatku ograniczenie ruchów i kiepska forma po cc... przystawiałam ssaczka ile mogłam, choć nie było łatwo samej sobie poradzić. Brodawki mam idealne do kp. ssaczek pięknie łapał i sobie ciumkał. Niestety na początku nie miałam mleczka, a jak później się okazało miałam ale coś się przyblokowało i nie chciało lecieć.
Mały płakał a ja nie umiałam sobie z tym poradzić.
urodziłam w poniedziałek, pamiętam że nie chciałam się poddać, ale w końcu nie wytrzymałam i we wtorek w nocy poprosiłam pielęgniarki żeby dokarmiły małego. przywiozły mi go, nawet nie powiedziały ile zjadł.. nic
byłam zaskoczona, że pięknie przespał całą noc. Z jednej strony się cieszyłam, a z drugiej złapałam doła że głodzę dziecko, bo po mm śpi spokojnie. W środę wyszłam już do domu,mega przemęczona bo przez cały pobyt w szpitalu praktycznie nie zmrużyłam oka, zestresowana że sytuacja się powtórzy kazałam kupić Mężowi karton mm. Nie pamiętam dokładnie co się działo później, ale kojarzę że jeszcze w środę z raz czy dwa troszkę dokarmialiśmy mm. w czwartek "z pomocą" przyszła położna. Stwierdziła, że moje piersi są o krok od zapalenia.
Ogromne, nabrzmiałe, bolały strasznie.. wzięłą laktator i zaczęła odciągać mi mleczko
do dziś jak to sobie przypomnę to
bolało jak CHOLERA, a mleczka leciało baaardzo mało. Położna zachwycona, podziwiała jaką mam piękną żółtą siarę, aż niemożliwe..
Po jej wyjściu, rozgrzałam piersi prysznicem, suszarką, poduszką elektryczną, termoforem.. (najlepiej się spisał termofor)
Przez łzy i ból odciągałam ręcznie mleczko.. cisnęłam i cisnęłam ile się dało,a siara kapała po kropelce..
Do laktatora tak się zraziłam, że do dziś mam traumę. I mimo, że w szufladzie leżą dwa, odciągam tylko ręcznie.
Później było już z górki, oczywiście przez pierwsze półtorej miesiąca praktycznie non stop karmiłam małego. Nawet jak nie ssał, to wisiał mi na cycu, spał przy nim itd. Wiadomo mamy gorsze dni z karmieniem, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona. Zanim Wiktorek przyszedł na świat nie wiedziałam, że kp ma tyle zalet.
Kocham jak mały się przysyssa do piersi i ładnie je
kocham tę bliskość, mogę tak na niego patrzeć i patrzeć To najwspanialsze uczucie
i tak jak teraz tęsknię za kopniakami jak był w brzuszku, tak wiem, że kiedyś będę tęskniła za kp
oczywiście złotych rad typu: on się nie najada.. powinnaś dokarmiać nasłuchałam się jak każda, ale wszystkie olewałam.
podziwiam za walkę. mój pobyt w szpitalu to było coś w rodzaju kiepskiego spa bo mi nie pozwolili jeść po cc. poza tym że miałam ochotę zjeść coś dobrego, to było ekstra. czułam się świetnie, pokazali mi jak małego przystawić, siara popłynęła.. tylko jak I. się pierwszej nocy darł, i przystawiałam go co chwila (a mleko było) to jakaś pielęgniarka się zlitowała i przyniosła 10 ml mm w kieliszku z pytaniem czy zgadzam się na dokarmienie. dostał kielicha, poszedł spać. zresztą ja się nie dziwię, w końcu cały dzień nie jadłam to musiało to się odbić na jakości pokarmu. jak mi drugiego dnia dali suchary to już było lepiej-przynajmniej młody się najadał wydaje mi się że jakbym miała męczyć siebie i małego, to szybko bym dała sobie spokój z kp

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Moje maleństwo kochane usnęło o 20 w łóżeczku i śpinka... Metoda cichosza podziałałą...
co to za metoda
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:01   #2405
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Jak czytam ze dzieci o nawet 2kg mniejsze niz Zu maja pampki 4 to stwierdzam ze Z musi miec mega mala dupcie bo 3 jeszcze sporo ponosi.. Czyli tylek ma noe po mnie hehehe.

Kupilam w c&a mnóstwo ciuchów, jest - 20proc na dzianine.. Wszystkie bluzki, swetry leginsy... Super!

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:04   #2406
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
dziecko mi się zepsuło...
nie chce jeść kolacji
nie chce już zasypiać sam w łóżeczku
ogólnie ma problem z zasypianiem i jedzeniem.
Zawsze ok 19-20 pięknie jadł cycusia, odkładałam go do łóżeczka, dawałam mu jego dwie pieluszki (po jednej z każdej strony) wtulał się w nie, czasem troszkę pogaworzył i grzecznie zasypiał.
a teraz zasypia tylko w leżaczku, jak jest bujany i jak jest włączone bijące serduszko.
wczoraj tylko to pomogło, dzisiaj też..

w dzień trzeba było go usypiać, ale z reguły wystarczyło go włożyć do wózka, troszkę powozić, pokołysać i spał... a teraz tylko leżaczek.
Mam nadzieję, że to chwilowe
Na pewno się naprawi. Może to kolejny skok. Jest jakiś między 15, a 19 tygodniem i nie wiadomo dokładnie w którym momencie nastąpi największy "boom"

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
przejdzie mu nasz miał tydzień, że był ciągle płacz przy każdym usypianiu i trzeba było bujać i szum włączać ale się naprawił i zasypia ze szmatką i smokiem

co do pampersów - zostało nam kilka 3 i przechodizmy na 4 a mały waży 6600 wczoraj w realu kupiliśmy 132 szt za 80 zł (150 szt trójek jest za 80 też)

moje dziecko się rwie do siadania, nie da się go trzymać na półleżąco na kolanach bo się dźwiga a jak mu nie pozwalasz to jest nerw

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------
Szybko przechodzicie na 4-ki. My mamy pewno już koło 6700 ( w zeszłą śr.było 6650) i nie planuję na razie przechodzić na 4-ki. Szczerze mówiąc myślałam by robić to koło 8 kg czyli pewnie w okolicach 6 miesiąca.

Cytat:

Oczywiście, że będę trzymała

Wiecie co jesteście niesamowite z tą determinacją z kp. Jak czytam o Waszych przeżyciach to widać, że naprawdę Wam zależało.
Ja w gruncie rzeczy miałam książkowo- nawał na 3ci czy 4ty dzień. Kapucha w staniku i spokój. 2x kryzysik to też norma, że przynajmniej jeden jest, a mimo wszystko byłam na skraju rzucenia tego w cholere. I do teraz nie wiem jak długo pociągnę...bo pewno jak przyjdzie ząbkowanie i zacznie się znów awantura przy cycku to nie wiem jak to zniosę.
W ogóle bardzo się boję tego ząbkowania. Czy ono naprawdę jest takie tragiczne?

Muszę się pochwalić, że zrobiłam dziś leczo- pyycha
A jutro się przekonam czy Młody ma alergie np.na pomidory

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2013-09-23 o 20:08
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:04   #2407
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez myha82 Pokaż wiadomość
Natalka z kolei od razu chciała do cyca. Jak usłyszałam od meza ze szukała cyca (byłam po bardzo ciezkiej CC) to od razu kazałam ja przyniesc do piersi. Nie wiem dlaczego ale połozna sie zdziwiła. W ogóle musiałam sie prosic o to, zeby mi dziecko przynosili na karmienia. Oczywiscie widziałam, ze była dokarmiana
Tak u nas wyglada propagowanie KP w szpitalach
u mnie bylo podobnie tylko że dokarmiali glukozą, jak urodziłam o 2 w nocy to malego może dostalam na 3 godz które i tak przespał, zassał dopiero na 2 dobę i jak przywozili mi go z szczepień, badań itp tpo się dziwiłam czemu on taką wodą ulewa i zawsze spał jak mi go przywozili, posmakowałam to ulane no i tak - glukoze dostawał

my id 3 dni na 4, mały trójki przesikiwal i kupa co chwile wyłaziła, 4 sa idealne no i tłuścioszek waży 7,6 kg!

Julka

Edytowane przez ankaaa206
Czas edycji: 2013-09-23 o 20:05
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:08   #2408
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość

U mojej nie bardzo mam jak to wprowadzić bo nie potrafi spać na boczku, od razu odwraca się na plecki ...
Znasz może jakąś metodę żeby dziecko wstawało później rano?

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:13   #2409
myha82
Wtajemniczenie

MAGIUSA u mnie zabkowanie przeszło bez wiekszych problemów. Moze raz lub dwa miała stan podgoraczkowy. No i czasami zdarzały sie ciezkie noce ale to juz przy trzonowych zębach. Moje cyce tez nie ucierpialy gdy sioe pojawiły białe potwory

Martynka

Natalka

Edytowane przez myha82
Czas edycji: 2013-09-23 o 20:15
myha82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:13   #2410
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość

nie patrzyłam w smyku na fontanny, zastanawiałam się tylko nad "przyszłymi" zabawkami dla Przemka (bo ja wszystko dla dziecka mam jakoś przemyślane, zanim mu coś kupię kombinuje kilka dni ale prawie zawsze jest to strzał w 10) i oglądałam prezentację jakiejś na yt, ale daremna była pewnie tak trafiłam akurat i mnie to zraziło.

JA właśnie chcę zaplanować co kupić na Mikołaja i pod choinkę małej. Wiem, że moja mama coś będzie chciała kupić jej wiec może się złożymy na ten chodzik/pchacz. No i nie wiem czy teściowa będzie chciała jej coś kupić. Pozostałym wnuczką kupuje ale pewnie nie zapyta co kupić wiec nie będę się dzielić z nią pomysłami. A z drugiej strony wolę, żeby mała dostała jeden dobry prezent niż 5 miśków np bo ani nie mam gdzie tego trzymać ani to przydatne

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:16   #2411
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Myha u mnie z kp bylo podobnie jak u Ciebie w przypadku 2 corki. Mialam cc o 13 a Sofinke dali.mi do przystawienia dopiero po 23 ale nie ssala tylko sie przytulila. Potem dopiero rano... pokarmu.mialam jak na lekarstwo, a Sofia miala zoltaczke u nie ssala tylko spala :mdeje: waga jej spadla z 3320 na 2900 w dwie doby... oj strasznie duzo stresu.mnie to.kosztowalo.bo.jedyna pomoc na jaka moglam liczyc w szpitalu to butla z mm... szukalam namiaru na jakas poradnie laktacyjna i udalo mi sie telefonicznie skonsultowac jak.jeszcze bylysmy w szpitalu i.poradzono.mi karmic tyle ile sie da (zanim.dziecko.usnie na amen ) i reszte odciagac laktatorem, co sie uda odciagnac- podac dziecku.o kolejnym jedzeniu. Taka prosta i logiczna porada ale nikt w szpitalu nie byl na tyle kompetentny, zeby mi jej udzielic. W 4 dobie, juz w domu, poplynelo mleczko az milo. Przyszla tez do nas doradczyni laktacyjna i nauczyla nas kilku trikow. Poznej byly rozne perypetie ale udalo sie wytrwac przy KP i bardzo sie ciesze. Ale mialysmy Sofinka o tyle latwiej, ze brodawki mam tak jak Lonely stworzone do kp , Sofia od poczatku ssala prawidlowo w dodatku przez pierwsze 2 miesiace (w zasadzie prawie 3) regularnie co 3h po max.20 min. Za to po 3mcu sobie zaczela odbijac i wisiec na cycu cale dnie i noce.Ale nie mam je tego za zle, wreszcie mam czas czytac ksiazki

Uufff, oto moje wynuzenia a la diabli

Ach i zapalenie zazegnane! Dziekuje Wam za wszystkie.cenne rady Sofinka wyssala gule

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-09-23 o 20:24
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 20:25   #2412
sharpnowaja
Zakorzenienie

hejka

doszła przesyłka z fisher prise

justyna ja mam jeszcze dwie paczki 3 i przechodzimy na 4 w sumie zużyjemy 5 opakowań 3. Karola waży prawie 8 kg

diabli wiesz co, nie raz i nie dwa było mi przykro że nie karmię mm. Ale nigdy ale to nigdy nie sprawiła mi przykrości żadna z was.

o matko Wiktorek ma takie długie włoski?
Gabryś ma piękne oczka. Podobny jest do Wiktorka czy mi się wydaje?

Dziś zadzwonił TŻ, przystawiłam tel do małej i do niej gadał. A ta biedna kręciła głową i szukała tatusia a później w płacz. Płakała pół godz kurde ja to się bałam że zapomni o tatusiu przez tydzień a ta chyba tęskni.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

deb piękną masz lalunię

loney brawa za kupkę

axella będę trzymać mocne kciuki
Stary 2013-09-23, 20:29   #2413
Veronic
Wtajemniczenie

to ja się wtrącę w kwestii prezentów:

czy ktoś ma książeczki z serii dotknij,poczuj...??
może diabli? (TY jesteś specjalistką w tym temacie)

fajne są? bo chce jakieś fajne sztywne książeczki kupić Wojtusiowi
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:36   #2414
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myha82 Pokaż wiadomość
MAGIUSA u mnie zabkowanie przeszło bez wiekszych problemów. Moze raz lub dwa miała stan podgoraczkowy. No i czasami zdarzały sie ciezkie noce ale to juz przy trzonowych zębach. Moje cyce tez nie ucierpialy gdy sioe pojawiły białe potwory
Marzę by mieć tak samo

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Myha u mnie z kp bylo podobnie jak u Ciebie w przypadku 2 corki. Mialam cc o 13 a Sofinke dali.mi do przystawienia dopiero po 23 ale nie ssala tylko sie przytulila. Potem dopiero rano... pokarmu.mialam jak na lekarstwo, a Sofia miala zoltaczke u nie ssala tylko spala :mdeje: waga jej spadla z 3320 na 2900 w dwie doby... oj strasznie duzo stresu.mnie to.kosztowalo.bo.jedyna pomoc na jaka moglam liczyc w szpitalu to butla z mm... szukalam namiaru na jakas poradnie laktacyjna i udalo mi sie telefonicznie skonsultowac jak.jeszcze bylysmy w szpitalu i.poradzono.mi karmic tyle ile sie da (zanim.dziecko.usnie na amen ) i reszte odciagac laktatorem, co sie uda odciagnac- podac dziecku.o kolejnym jedzeniu. Taka prosta i logiczna porada ale nikt w szpitalu nie byl na tyle kompetentny, zeby mi jej udzielic. W 4 dobie, juz w domu, poplynelo mleczko az milo. Przyszla tez do nas doradczyni laktacyjna i nauczyla nas kilku trikow. Poznej byly rozne perypetie ale udalo sie wytrwac przy KP i bardzo sie ciesze. Ale mialysmy Sofinka o tyle latwiej, ze brodawki mam tak jak Lonely stworzone do kp , Sofia od poczatku ssala prawidlowo w dodatku przez pierwsze 2 miesiace (w zasadzie prawie 3) regularnie co 3h po max.20 min. Za to po 3mcu sobie zaczela odbijac i wisiec na cycu cale dnie i noce.Ale nie mam je tego za zle, wreszcie mam czas czytac ksiazki

Uufff, oto moje wynuzenia a la diabli

Ach i zapalenie zazegnane! Dziekuje Wam za wszystkie.cenne rady Sofinka wyssala gule
U mnie to samo z brodawkami. Wszyscy na to zwracają uwagę tzn. w szpitalu, babcia, mama etc. Ja nawet sama bym o tym nie wiedziała gdyby mi nie powiedziały.
Dlatego u nas nawet jak piersi mega pełne to Darkowi udawało się zawsze chwycić.

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
hejka

Dziś zadzwonił TŻ, przystawiłam tel do małej i do niej gadał. A ta biedna kręciła głową i szukała tatusia a później w płacz. Płakała pół godz kurde ja to się bałam że zapomni o tatusiu przez tydzień a ta chyba tęskni.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Ale słodko tzn. to szukanie taty, a nie płacz przez 30 min.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:37   #2415
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
to ja się wtrącę w kwestii prezentów:

czy ktoś ma książeczki z serii dotknij,poczuj...??
może diabli? (TY jesteś specjalistką w tym temacie)

fajne są? bo chce jakieś fajne sztywne książeczki kupić Wojtusiowi
fajne są też okruszek poznaje i obrazki dla maluchów

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:39   #2416
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Właśnie zmieniając poeluche małej zajrzałąm do buzi....a tam pierwszy ząbek nam wychodzi jedyneczka ładna na dole ja miałam 4mc i miałąm 2 zęby widać Natka wrodziła się do mnie, tylko żeby się jej tak niepsuły jak mi szybko te mleczaki
za zabka.
a z rozszerzaniem diety nie pomoge, bo Nelcia choć w wieku Twojej Natalki to jeszcze na te pierwsze dania poczeka

Cytat:
wow!!!

==
Wojtuś w końcu zaczął obracać się na boczki i leżąc na macie interesuje sie różnymi zabawkami i jest w stanie spokojnie jakiś czas sam poleżeć i się czymś zainteresować
jeszcze trochę i będziemy marzyc o lezacych nie uciekających maluszkach

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
widze ze wiekszosc z was rozszeza diete od 4 miesiaca to ja jestem jedyna ktora chce z tym poczekac do 6m ? zglaszac sie jak jest jeszcze jakas bo nie wiem czy robie dobrze
myyy
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:41   #2417
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
To wiem do kogo się zwrócić jak będę wprowadzać gluten. Lekarka wam powiedziała, że masz wprowadzać czy to twoja własna decyzja/
Super, że coś pomogło. To teraz może ci się uregulują pory jedzenia.
Moja własna decyzja, konsultowałam się z bobovitą. Od lekarki dostałam schemat i tam jest napisane aby wprowadzać w 5 miesiącu. Bobovita daje wybór : albo po 4 m-cu i wtedy ekspozycja trwa krócej, albo po 5 i trwa dłużej (3-4 miesiace). Doszłam do wniosku, że skoro nie mamy kolek, problemów z kupa, ładnie przybieramy na wadze, to zaczynamy startować. Przesuwam za to rozszerzenie diety i karmię piersią do oporu czyli do 6 miesiąca. Potem zacznę podawać warzywa, owoce itd. Mam nadzieję, że moje potomstwo zacznie sie wtedy wiecej ruszać i spalać. Bo teraz juz jest gruba, mało się rusza i coś czuje, że ona z cyca nie zrezygnuje pomimo słoiczków

Cytat:

agnes-

ja nie wiem czy mam już zacząć ekspozycję na gluten czy nie...
już ma skonczone 5 miechów... boję się o jego brzuszek... ale może jednak spróbuję
Wiem, że macie problemy z brzszkiem, może napisz do bobovity, czy tam innej firmy którą reflektujesz i zapytaj co radza ? może doradza Ci odpowiedni produkt ? my zaczeliśmy na bezmlecznej kaszce mannie owocowej z bobovity, mieszam ja z wlasnym mlekiem, które mała dobrze toleruje. Ale wiem, że mają rozwiązania też np dla alergików.
Stary 2013-09-23, 20:42   #2418
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
jupiiii
mój kochany w końcu zrobił kupkę :radocha:
2 dni nie było nic, trzeciego dnia był mały kleksik
czwartego- wczoraj- dwa średnie kleksiki
a dzisiaj przy cycu poszła kupka
jakoś dużo jej nie było, ale to już taaka ilość w miarę, a nie jakieś kleksy..
no i była dosyć gęsta, ale pięknie żółciutka

aaaa i przyszła mi dziś zabawka z fp lew z lusterkiem i tasiemkami
Diabli dzięki za cynk
Kolejna która dostała lewka a my to doooparejestrowałam się tak samo jak Wy i nawet dostałam maila od nich że lew został wysłany.. taaaa chyba do chin

Cytat:

kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!

Cytat:
hejka

doszła przesyłka z fisher prise

justyna ja mam jeszcze dwie paczki 3 i przechodzimy na 4 w sumie zużyjemy 5 opakowań 3. Karola waży prawie 8 kg

diabli wiesz co, nie raz i nie dwa było mi przykro że nie karmię mm. Ale nigdy ale to nigdy nie sprawiła mi przykrości żadna z was.

o matko Wiktorek ma takie długie włoski?
Gabryś ma piękne oczka. Podobny jest do Wiktorka czy mi się wydaje?

deb piękną masz lalunię

loney brawa za kupkę

też dostałaś?? hmmmm może i do nas w tym tygodniu dojdzie

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:46   #2419
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
nie przechodzę na mm na razie planuję rozszerzyć dietę ale dalej cyc do końca roku, potem wracam do pracy i zobaczymy, na pewno nie będę doić przed ani w pracy więc pewnie mm miałam plan 6 miesięcy więc na razie realizuje znam historię jak maluchy przy rozszerzaniu porzucały cyca więc zobaczymy

brawo za ząbka co do deserków po 4 m, toz naczy że skończony 4, zaczęty 5 czyli od 17 tygodnia ja zcazynam za 2 tygodnie marchewką i jabłkiem i mam kaszkę mannę do eksopzycji glutenu kupioną
hmm, ale przecież mleczko ma być podstawowym składnikiem diety az do ho ho i jeszcze dluzej wiec jeśli porzucaly cyca to co? już tylko kaszki?

czyli Nela skonczyla już 17 tyg. (we srode) i teoretycznie powinnam jej diete rozszerzac. jednak po przestudiowaniu broszurek (nawet tych od producentow sloikow) utwierdzam się w przekonaniu, ze te 4 mies. to przy mm, a nie kp

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Dziewczyny z blokow, grzeja u was juz? Dzisiaj zadzwonie do wspolnoty o grzanie bo rano ledwo 19 bylo a ta wilgoc nie poprawia temp. odczuwalnej.
grzeja i to już chyba ze 2 tyg. na pewno przed moim szpitalem grzejniki były cieple, później znow się pogoda poprawila, wiec wylaczyli, a teraz znow rurki sa letnie ale u nas zawsze wcześnie rozpoczynają ten sezon
Stary 2013-09-23, 20:46   #2420
komiksowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Przeczytałam to swojemu Tżtowi Doradził żebyś mu albo nie myła uszu, żeby nazbierał się gorzki miodek albo posmarowała czymś gorzkim (tak jak smaruje się paznokcie żeby nie obgryzać) bo dziecku uszy powieje od tej śliny. Ble
Ps. Oczywiście żartował
żarty żartami, ale jestem zdesperowana, więc kto wie, może skorzystam

Cytat:

komiksowa- lizała uszy??? co za masakra ?! gdyby moja teściowa coś takiego zrobiła więcej już by dziecka na ręce nie dostała;p absolutnie !
to nie takie proste, mieszkamy w tym samym mieście, widujemy się często i ona ogólnie jest w porządku, nawet bardzo...tylko wszędzie ten swój jęzor pcha

Cytat:
Napisane przez kingsof Pokaż wiadomość
Wiecie co po zajęciach w szpitalu patrząc z boku na np lekarza w zabiegowym, obserwowanie jego zachowań w stosunku do pacjenta to jakiś koszmar:screwy: obrażają przy nas, studentach, dołączają. .. eh aż nam wstyd było kiedy jednej kobiecie powiedział z pogardą ze może sie położyć na tej kozetce skoro już na to USG przyszla ale jest tak tlusta ze i tak nic nie zobaczmy :banghead:
I takjeszcze kilka podobnych tekstów a kobieta łzy w oczach ;/
debil, po prostu debil

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość

no i teraz sie pochwale, znaczy Florka pochwale, juz sonde zoladkowa ma wyjeta, pije sam z flachy!
Florian, dawaj czadu

Dziewczyny co do kp... dla Was karmiących...ale ciekawe, co byście zrobiły, gdyby Wasze pociechy w 2 tyg. po wyjściu ze szpitala przybrały tylko 10 gram, zaliczając po porodzie ekstra spadek. Mnie już wkurza to licytowanie się czy kp czy mm. Niektóre z nas nie mogą karmić i tyle i żaden doradca laktacyjny z g.ówna sznurka nie ukręci

Justi uśmiałam się, nieźle zakręcony ksiądz

Ada cudny Wiktor, aniołeczek! No i Gabryś też, ciekawe, czy też będzie miał taki anielski włos.

Mysia mój chłopak też się rwie do siadania (kilka dni różnicy między Twoim i moim paniczem). Pozwalasz mu? Ja staram się nie, ale jak przychodzą babcie, to od razu biorą go na kolana w pozycji siedzącej i sama nie wiem, czy je ochrzaniać, czy nie

Ponawiam pytanie do mam karmiących mm - jak już dostałyście okres, to był w miarę regularny? Mi się spóźnia już prawie 2 tygodnie, a do lekarza zamierzam iść dopiero za miesiąc.

Pobiegałam dzisiaj, dobrze mi teraz, tęskniłam za wysiłkiem fizycznym

Axella zapomniałam jeszcze napisać. Ja bym na Twoim miejscu nie wylaszczała się do sądu. Jak pokażesz, że jest silna, zaradna, ekstra babka, to możesz dostać niższe alimenty. Bierz sędziego na litość

Edytowane przez komiksowa
Czas edycji: 2013-09-23 o 20:50
komiksowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:46   #2421
axella
Zakorzenienie

GG do axella
Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Dzieki laswczki, jeatescie wielkie!

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:48   #2422
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
Jak już tak się chwale to jeszcze jedno...bo chyba na tym wątku tego nie pisałam..
mojemu pierworodnemu brakuje 3 cm do dwóch metrów..
skończył 16 lat..pewnie dobije do dwóch..ach....i 48 numer buta..z tego akurat się nie ciesze..bo znaleźc mu buty to cud...a niestety niszczy w tempie przyspieszonym
oj to nie zazdroszczę ubierania ale faktycznie wyrosl Ci chłopak, ze ho ho. suuuper. interesuje go kosz/siatkowka itd.? niech wykorzysta te swoje atuty. a but pewnie zajmuje pol przedpokoju
Stary 2013-09-23, 20:48   #2423
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość

Wiem, że macie problemy z brzszkiem, może napisz do bobovity, czy tam innej firmy którą reflektujesz i zapytaj co radza ? może doradza Ci odpowiedni produkt ? my zaczeliśmy na bezmlecznej kaszce mannie owocowej z bobovity, mieszam ja z wlasnym mlekiem, które mała dobrze toleruje. Ale wiem, że mają rozwiązania też np dla alergików.
hmm może masz rację , napiszę, zobaczymy co mi odpowiedzą
dzięki
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:50   #2424
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
cześć dziewczyny, w końcu dołączam na odchowalnie. Nie wiem czy mnie pamiętacie - pewnie nie z wielu powodów już nie pisałam na poczekalni. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie. Czasu mało i żeby wszystko czytać na bieżąco i żeby na bieżąco pisać, ale czasami udaje się coś podczytać więc może i napisać by wypadało
Helenka urodziła się o 20.40 21 maja SN, waga 4240 g, wzrost 56 cm. Od pierwszego skurczu do porodu 2 godziny 40 minut z czego podobno 10 minut partych ale dla mnie to była wieczność
ja pamiętam

a w ogóle widzę ze ciekawy temat się nawinął

Co do artykułu.. Ja nie czaje jednego.. Tam jest napisane, żę mleko się tak super dostosowuje, że jak potrzeba więcej witaminu jakiejś dziecku to chlup jest witamina w mleku, a jak coś tam to chlup i jest.. tylko na jakiej zasadzie to właściwie działa?? jak organizm matki wie czego dziecku brakuje i ze ma to wtloczyć do mleka?? bo trochę to naciągane mi się wydaje..

A i ostatnio czytałam blog - sprytna mama.. i tam byl temat nietrafionych prezentów na pierwszą wizytę u dziecka.. I tam podawali jako nietrafiony tort z pampersów.. ze to nie wiadomo z czego robione, z jakich pieluch nie wiadomo kto dotykał i że mamy je wyrzucały, a jedna to dwa takie dostała i oba wyrzuciła.. co o tym myślicie?? bo ja dawałam taki tort.. sama go robiłam i myślałam ze to fajny pomysł.. a tu takie buty...

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:51   #2425
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

U mojej nie bardzo mam jak to wprowadzić bo nie potrafi spać na boczku, od razu odwraca się na plecki ...
albo żeby dziecko mniej się budziło w nocy? zawijanie i dokarmianie na śpiocha nie działa u mnie
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:51   #2426
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
jakieś brzydkie te zdjęcia ..jakośc do bani..a i długo wchodzą coś..ale wszystkie mamy ten problem widzę...

jeszcze Gabryś
jak się bawi któregoś wieczoru wspomnianą zabawką we wózku..
i nie tylko

Cytat:
To i ja się pochwalę
Załącznik 5419850 zaraz po urodzeniu

Załącznik 5419851 pierwszy dzień z życia

Załącznik 5419852 aktualnie

Cytat:
zastanawiam się czy w 5 nie zacząć ekspozycji na gluten

no nie gadaj może dlatego B. jest taki grzeczny
ja gluten podam najwcześniej też po 6 miesiącu

ha, no może dlatego
Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
u mnie bylo podobnie tylko że dokarmiali glukozą, jak urodziłam o 2 w nocy to malego może dostalam na 3 godz które i tak przespał, zassał dopiero na 2 dobę i jak przywozili mi go z szczepień, badań itp tpo się dziwiłam czemu on taką wodą ulewa i zawsze spał jak mi go przywozili, posmakowałam to ulane no i tak - glukoze dostawał
nie rozumiem jak można dokarmiać dziecko bez wiedzy i zgody matki i to glukozą....

Cytat:

ja znam ale Ci się nie spodoba

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:53   #2427
gold-fish
Zakorzenienie

Komiksowa powiedz teściowej że ma tak nie robić. Krótko i na temat. Nawet nie musisz tego tłumaczyć.

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 20:53   #2428
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
diabli kochana ta Twoja Nelcia ale przecież wiesz i widzę że ubranka też jej smakują
oj tak, jej ostatnio wszystko smakuje poza cycusiem a ciaaagnie lepiej niż odkurzacz. rozbestwila się na butelce i myśli, ze mamusia ma naprawdę niezły prog bolu

Cytat:
Moja się ustabilizowała na 36,6. Ten kaszel mnie niepokoił, ale miałam nadzieję, że to ślina, ale niestety dzisiaj dość często pokaszluje, a lekki wzrost temperatury potwierdził moje obawy, że to zaziębienie a nie ślina.
Samą temperaturą bym się nie przejęła

Teraz śpi i ... chrapie i to na brzuszku. Przy następnym karmieniu witaminka C i nie wychodzimy w najbliższych dniach na deszcz. Może ja ją za słabo ubieram
a ja jednak hartowałabym...goraczki nie ma, kaszel minie. na powietrzu dzieciom się lepiej oddycha. ubierz ja cieplo i chociaż na pol godziny zabierz żeby się przewietrzyla w tym czasie w mieszkaniu solidne pozbywanie się wirusow. okna otwarte i jazda później w zimie ledwo wyjdziecie na spacer i będzie chora. nela jest na spacerze nawet jak pada. dzisiaj moja mama spacerowala z nia godzine. ja mam zakaz wedrowania, bo odporność kiepska i wezly chłonne musza dojść do siebie (wycieli mi jednego do testow )
Stary 2013-09-23, 20:54   #2429
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
hmm, ale przecież mleczko ma być podstawowym składnikiem diety az do ho ho i jeszcze dluzej wiec jeśli porzucaly cyca to co? już tylko kaszki?
\mleko ale z butli

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny co do kp... dla Was karmiących...ale ciekawe, co byście zrobiły, gdyby Wasze pociechy w 2 tyg. po wyjściu ze szpitala przybrały tylko 10 gram, zaliczając po porodzie ekstra spadek. Mnie już wkurza to licytowanie się czy kp czy mm. Niektóre z nas nie mogą karmić i tyle i żaden doradca laktacyjny z g.ówna sznurka nie ukręci

Mysia mój chłopak też się rwie do siadania (kilka dni różnicy między Twoim i moim paniczem). Pozwalasz mu? Ja staram się nie, ale jak przychodzą babcie, to od razu biorą go na kolana w pozycji siedzącej i sama nie wiem, czy je ochrzaniać, czy nie
ja bym dała mm, bo mnie tam wisi czy kp czy mm

pozwalam ale nie pomagam
Stary 2013-09-23, 20:56   #2430
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość

czyli Nela skonczyla już 17 tyg. (we srode) i teoretycznie powinnam jej diete rozszerzac. jednak po przestudiowaniu broszurek (nawet tych od producentow sloikow) utwierdzam się w przekonaniu, ze te 4 mies. to przy mm, a nie kp
też mi się to dziwne wydaje z tym mlekiem...

dokładnie, to dotyczy dzieci karmionych mm, zaleca się wyłączne karmienie piersią 6 miesięcy a nawet ostatnio spotkałam się z tym, że na mm też warto poczekać i ja bym czekała... moje dziecko dziś skończyło 4 miesiące i jak dla mnie jest jeszcze za malutki na inne jedzenie niż mleko przecież on nawet nie patrzy na jedzenie, w ogóle się nim nie interesuje

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości