|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejny wątek będzie nosił nazwę: | |||
| Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. XII |
|
0 | 0% |
| Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
|
1 | 2,04% |
| JEDNE TULĄ JUŻ MALUSZKI, DRUGIE JESZCZE MAJĄ BRZUSZKI |
|
19 | 38,78% |
| 1,2,3 do rozpakowanych dołącz TY! |
|
0 | 0% |
| Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
|
7 | 14,29% |
| RĘCE SKŁADAM, MODŁY WZNOSZĘ - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK |
|
22 | 44,90% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
nasturcja, nemosek, lineczka - witamy w gronie mamuś z maluchami przy boku! Niech się zdrowo chowają! lineczka - marzenie taki poród! Dobrze, że pojechałaś, bo miałabyś poród domowy ![]() I zakładaj osłonki, nie katuj piersi, bo się zablokujesz z bólu ![]() maomami - Nina ma takie krostki na policzkach. Wczoraj byliśmy u pediatry na pierwszej wizycie i zapytaliśmy przy okazji co to, to odpowiedziała, że na razie są to tak niewielkie zmiany, że by się tym nie martwiła. A ja byłam tak przejęta samą wizytą, że dopiero w domu zdaliśmy sobie z mężem sprawę, że nam nie odpowiedziała, czy to trądzik, czy alergia, czy co Jak będzie położna (o ile jeszcze będzie), to zapytam... Liczę, że trądzik i że szybko przejdzie ![]() Przepraszam, że tak wybiórczo, ale wpadłam tylko na moment. Czytam Was na telefonie, ale nie lubię z tel pisać, a mój komputer ostatnio od święta włączony. Jakoś się kula, choć mam wrażenie, że jest coraz ciężej ![]() dzidzia - pytałam moją kadrową o to zgłoszenie do ubezpieczenia, ale ona też mówi, że konieczny jest pesel, a jakie dziecko ma po 7 dniach pesel?! Możesz przypomnieć, gdzie o tym obowiązku jest napisane? Jest jakieś rozporządzenie?
|
#3812 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- I co teraz?
|
|
#3813 |
|
Zakorzenienie
|
Trele - u Małej też jest jeszcze ta maź w wargach sromowych. Nie ruszamy, nie myjemy, jak kazali... Ale w sumie nie wiem, czy mamy czekać aż się wypłucze, czy powoli to przecierać... Muszę zapytać przy okazji
|
#3814 |
|
Wtajemniczenie
|
A tak w ogole to z okazji mojego snu że mam nieogolone nogi, ogoliłam je i tak jutro mam wizytę u ginekologa
Już nie mogę sama sobie wmawiać że nie mogłam się schylić![]() Werandowałam Liwkę i usnęła mi szybko, potem flacha na śpiocha i mam chwile czasu dla siebie, to wymaluję paznokcie.
|
#3815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam dokladnie takie same uczucia co do mojego wypłosza I kazdego innego poprzedniego psa I Etne tez bym wzieła jak bedziesz miala dosc Cytat:
Zazdroszcze Przyniosla dzis polozna wyniki krwi z piętki - Buła zdrowa ) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3816 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Trele_Morele;436107 89
Przyniosla dzis polozna wyniki krwi z piętki - Buła zdrowa ) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] pytałaś o ta maź?
|
#3817 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Super, że Majeczka zdrowa |
||
|
|
|
#3818 | |||
|
Rozeznanie
|
acelinkadobrze, że u Was ok
Cytat:
Cytat:
Króliki też lubię Kuzynka ma Tofika i jest słodziutki ![]() Cytat:
aaby myślałam dziś o Tobie i Kudłaczku Waszym
|
|
#3819 |
|
Rozeznanie
|
Mya Etna piękna psina
![]() A właśnie co do psów to teściowa też ma suczkę i bardzo ją kochamy ale martwi mnie jedno iż ona jest strasznie halasliwa, na każde stukniecie i pukniecie ona reaguje szczekaniem i boję się że mały przez to będzie miał jakieś lęki, jak np pójdziemy w odwiedziny mały zasnie a ta nagle zacznie szczekac a po za tym ona myśli że jest małym dzieckiem i każdy ją musi piescic i jest strasznie zazdrosna o dzieci.Jejku co za pogoda, już czuje że bierze mnie depresja jesienna
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lepiej nie, nastawiłam się już na ten przyszły tydzień
|
|
|
|
|
#3821 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sUPER ZE WY JUZ so domku My mamy BEBIKO i jestem zadowolona. ja tez widzialam pelno swiatecznych rzeczy .....;/ a dopiero listopad Cytat:
z moim tez jest cos nie halo ostatnio... dzisiaj zrobil mi niespodzianke i o 10tej byl w domu, bo go wypuscili.. no super, wczesniej sie umowilam zeby mi ktos malego dzisiaj przypilnował od rana, wiec razem poszlisym na te zakupy, a tam? Kurde miałam wrazenie ze on nawet nie wie co naszemu dziecku jest potrzebne, bo mamy milion par body a ten i tak 2 sztuki wziął, a śpiochy tylko 2... Kremy? jakie przecież dziecko nie potrzebuje (do pupki mu kazałam wziąć).. Eh.. no potem już milej wszystko upłynęło. Ale np. chciał kupić grzechotki... tylko ja sie pytam na co miesiecznemu dziecku które raczkami jeszcze 'bije' sie po buźce,głowce? żeby sobie krzywde zrobic? Potem w domu mówie mu zeby wziął małego bo ja idę sprzątać łazienke bo zarośniemy zaraz brudem, a ten co x minut przychodził mnie sie pytal co ma mu zrobić, żeby nie płakał ........ A MAMY RAZEM DZIECKO OD MIESIACA!! moze zapomniał przez te 4 dni co go nie było Cytat:
Cytat:
" kiedy noc:P Teraz mam ze spacerami problemy.. bo od samego początku wychodziłąm z nim na dłuuuuugie spacery bo temp. pozwalała. W drugim tygodniu byliśmy na 3,5 godzinnym potem spacery rozbiłam na 2. Jeden rano, 2 po południu tak mniejwiecej po 3 godziny popołudniu i 1,5-2 rano. I wtedy duuużo lepsze nocki i dnie mieliśmy. A ostatnio non stop leje i na spacer nie wyjdziemy, bo powiedzą że poje.bało babe z dzieckiem w deszczu spaceruje.. werandować- ok, ale musze stać na balkonie i ruszać wózkiem.. i jak pada to nie idziemy i wtedy nei dość że maruda cały dzień to ciężej mu sie wieczorem zasypia... Cytat:
Za miesiąc dla Majeczki ![]() i kiedy teraz bedą próbować ? Cytat:
![]() Cytat:
Wróciłam i jestem mega zadowolona. W PEPCO niezłe promocje dali, kupiłam mega fajne ciuszki ceny tez nie tragiczne, no i są też do domu rzeczy i dla nas dorosłych fajny wybór i duuuuuuuużo. Oczywiście nie wiem jak sie ciuszki zachowają ale dam znać bo już sie piorą. Oczywiście w piz,du i jeszcze wiecej kasy z konta wyszło. Powiedziałam że na dziecku oszczedzać nie bedę- potrzebuje to kupie, a że dostał kaske od dziadka i cioci to stwierdziłam że kupie mu co potrzebuje bo potem kase sie rozdupcy i tyle z tego będzie.. No wiec mamy sweterek na święta BN, mamy galotki takie super Potem pojechałam na spożywcze zakupy kuźwa, od moich ostatnich zakupów ( tydzień przed porodem) ceny poszły w góre głupie filtry do kawy kupowałam za 2 zł 100 sztuk a teaz nie dość ze 4 zł to jeszcze 80 szt. Mięso to juz w ogóle. no ale jakby nie było pokombinowalam i mam full lodówkę full zamrażarkę, kociaki do końca miesiaca mają jedzenie, żwirki przekąski, mały ma mleko do końca miesiaca spokojnie. Chemia cała zakupiona do świąt spokojnie starczy, potem tylko jakieś drobne typu papier czy waciki.. AAAAAAAAAA wizęłam z mężem udział w konkursie. Hahaha sie ludzie z nas nabijali bo tańczyliśmy taniec CZEKOLADY Dziękujemy z KACPERKIEM za pamięć o miesięcznicy ![]()
|
|
#3822 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
zwariowane ale cesarki nie zrobią?
Cytat:
![]() Cytat:
Super czytać że u Ciebie się układa, mam nadzieje że z Lenki to taki aniołeczek![]() Cytat:
obyś szybko odpoczęłaCytat:
|
||||
|
|
|
#3823 |
|
Rozeznanie
|
witam się w dniu mojego terminu....
Mialam wczoraj troszkę doła bo chyba łudziłam się że coś się ruszyło a tu wychodzi żeod 5 tygodni jest to samo- ta sama dlugość szyjki, to samo że głowka nie przywartai tylko waga rośnie.....przerazona jestem ta wagą też...gin mnie wczoraj pocieszał ze USG sie moze mylic i wogole....tylko znajac moje sczescie to bedzie sie mylilo w przód...ech... jak sie nic nie bedzie działo to na 18 listopada mam skierowanie do szpitala. i zastanawiam się czy jakbym przyszła 15 ( bo mi weekend bardziej na reke bo nie mialabymproblemy z Piotrkiem) tomyslicie że by mnie przyjeli?? Zwariowane a jak jest u Ciebie bo mi gin mówił że sa 2 próby oksytocyna apotem cesarka??? |
|
|
|
#3824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my nie mamy chrzestnego. Własnie sie okazało ze on nie moze być.. jaka lipa. Poza tym jestem padnięta, nie mam siły zrobić sobie jeść a kupiłąm sobie takie pyszne potrawy , pije chyba z 7 kawe a meża nie ma już, bo polazł remontować chałupę.
|
|
#3825 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szalona! Pochwal się co dobrego sobie kupiłaś
|
|
|
|
|
#3826 |
|
Zakorzenienie
|
KOchana, w ciązy nie mogłam to teraz nadrabiam. Jestem kawoszką od xx lat.Uwielbiam ją w każdej postaci a jeszcze w IKEA kupiłam sobie kiedyś taki spieniacz za 5 zł i robie sobie domowe 'latte' tyle ze mocniejsze i często sie te warstwy w końcu zlewają ale jednak
a upiłam sobie rzeczy do lasagne, którą uwielbiam i mogabym zrobić do tego kupiłam pełno owocków i chrzan Będzie idealnie na kanapki z polędwicą WIEM GŁUPIA jestem ale po takiej diecie jaką miałam od samego porodu, muszę się najesc bo potem zaś bede mdlała z młodym na rękach poza tym mam zakupy na cały miesiac nie licząc pieczywa i wody to nie bedzie tak jak było ostatnio ze maż nie wraca normalnie do domu a ja nie mam co jeść Juro zabieram się za robienie gołąbków, pierogów i krokietów.. pomrożę i będzie jak znalazł na szybkie obiadyMartwi mnie mój syn.. od wczoraj podczas każdego snu szybko rusza rączkami i zaczyna płakać, po czym chwile sie uspokaja, ale za moment zaciska pięsci i znów płacze i albo sie obudzi i trzeba go przytulić albo zasypia.. dzisiaj muszę go przytulac, wczoraj zasypiał..
|
#3827 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny wita się zaginiona mama
zaglądam do Was czasem ale nie pisałam..od 17.10 jestem już na l4 . Przygotowania do przyjęcia nowego członka rodziny już prawie zakończone . Dziś poprasowalam ciuszki i mam wrażenie , ze za mało mamy..napewno kaftanikow niedostatek, muszę dokupić. Czekam na materacyk i koszule do karmienia, bo z tym miałam problem - nie cierpię guzików w piżamach. Zamówiłam z napami z italian Fashion, mam nadzieje , ze będą ok.Termin mam na 2.12 i już nie mogę się doczekać jak my wszystkie ![]() Gratuluje mamusiom pociech ) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3828 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Natalcia dojdzie do siebie, wróci do przedszkola to będzie łatwiej. I tak świetnie sobie radzicie! A jak karmienie? Lenka dalej takii ssak rasowy i nie macie żadnych problemów? Cytat:
Opowiedz nam jak było.Cytat:
Będą inne proglemy hyhyh ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za zakupy! Niech dzieciak ma, dobrze zrobiłaś Ciekawa jestem co tam za cuda nakupowałaś, czekam na zdjęcia!A kiedy na tą Lasagne można wpaść????
|
|
#3829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mamy taki sam termin tzn ja mam taki z USG, bo z OM mam na 5/12![]() ale liczę, że urodzę szybciej Jutro mam wizytę, proszę trzymajcie kciuki ![]() mam nadzieje,ze mala zbyt wiele nie przybrala
|
|
|
|
|
#3830 |
|
Zadomowienie
|
Czytam i czytam i mysle, ze moj tz jest super. Na poczatku z kazdym placzem Zuzola latal do mnie, byly sprzeczki itp, ale szybko sie nauczyl. Zuzia miala 4 miesiace jak wrocilam do pracy. On ja karmil (moim wczesniej odciagnietym mlekiem) przewijal, kapal (codziennie) i kladl spac. Od 16:30 do momentu polozenia malej spac byl z nia sam. I w sumie nie mial do kogo sie zwrocic o pomoc bo obie matki za granica
![]() Co do zakupow to mlody doskonale wie, gdzie co moze znalezc, jakie mleko mial kupic (jak przeszlismy na formulke), jakiego kremu uzywamy. Jak mial watpliwosci to szybki tekst je rozwiewal. On mi nawet tampony kupuje - tylko musze powiedziec dokladnie jakie. A gdzie je znajdzie juz sam wie. Co do pieskow - ja zawsze bylam psiara. Jeszcze na studiach tz zalatwil nam psa. To byl jego pierwszy - moj nie. Czarna z nami wiele przeszla - wiele przprowadzek, mieszkanie w bloku, kwarantanny, loty samolotem...ja mam zdanie, ze jak juz biore zwierze to jestem za nie odpowiedzialna do konca jego dni. To nie zabawka. Dlatego zrobilam wszystko, zeby czarna mogla byc z nami w Irlandii. Kosztowalo mnie to rok czasu (byla wtedy na orzemian u moich i tza rodzicow) i kupe kasy, ale nigdy nie zalowalam. Trzy lata temu odkrylam u niej dwa guzy. Okazalo sie, ze to guzy zlosliwe (na szczescie nie atakowaly narzadow wewnetrznych, tylko miesnie). Znowu - usuniecie ich kosztowalo mnie 470e ale nie moglam pozwolic, zeby sie to rozroslo i zeby coerpiala... Teraz, trzy lata pozniej znowu biegam z nia do weta bo dopadl ja artretyzm i tylnia lapa jest w coraz gorszym stanie. Ma juz 13 i pol roku i zrobie wszystko, zeby zyla jak najdluzej. Co do Zuzi - one sie czasem bawia razem, ale najczesciej sie ignoruja. Troche mi zal czarnej, bo od kiedy mamy dziecko wyleciala z naszej sypialni do jadalni, ale wolelismy, zeby nie byla na gorze bo, pomimo krotkiej siersci, strasznie sie leni. Psow w lozku, choc bardzo je kocham, nie toleruje. Kazdy ma swoje miejsce do spania. Ale doskonale rozumiem, kiedy ktos, kto nie lubi psow ma obiekcje co do czworonoga skaczacego, lizacego itp. Dlatego jesli mam takich gosci, czrna zamykam w lazience az sie uspokoi i nie bedzie skakac. I choc czasem sie na nia wkurzam za nic bym jej nie oddala. To czlonek naszej rodziny. I bardzo ja kocham A Etna jest cudna ![]() Anka mam nadzieje, ze ciasto wyjdzie ;-) ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Ach - ja dzis bylam w pracy w odwiedzinach. Tz zabral Zuzie do parku w tym czasie, takze moglam chwile w spokoju pogadac z szefowa i ze stalymi klientami ![]() Troche sie tez wkurzylam - mamy sprzataczke z Czech, ktora bardzo lubie ale dzis trzy razy mnie zapytala, czy jestem pewna, ze to nie blizniaki bo jest, wielka (!!!!!!!!) Ja zas przybralam tylko 7,5kg i chyba sie na wiecej nie zapowiada bo mam 11 dni do cesarki. Nienawidze takich komentarzy. Nawet jakbym przytyla 50kg to nikomu nic do tego :-/ |
|
|
|
#3831 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wpadaj częściej Ja my,ślałąm ze mam dość ubranek a tu sie okazało ze musiałam dokupić:P Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mojemu psu tez nie daje Mai lizac po buzi. Reszta to kwestia wychowania psa I zapanowania nad nim przez wlasciciela. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3834 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jutro wizyta u gina a ja chyba dostałam okres
co najlepsze nie jestem pewna. I bądź tu mądra. Czekam na rozwój wypadków. Wcześniej plamienia czystoczerwone miałam a teraz wkładka czysta. ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
wpadaj teraz częściej![]() CZego się spodziewasz?
|
|
#3836 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
już nawet te wszystkie położne patrzą na mnie ze współczuciem, rodzina co chwile wydzwania i jakoś tak mi beznadziejnie było by dobrze gdyby nie ta wysypka cholerna ![]() Cytat:
tylko, że mój synek nie ma już za dużo czasu na decyzje o wyjściu Cytat:
Cytat:
bo jeśli 3 próba będzie nieskuteczna to wtedy cesarka.. a teraz jeszcze wypada w poniedziałek święto, więc wszystko się przedłuża.. ![]() Jeśli dziś w nocy by mnie nie ruszyło (co się pewnie nie zdarzy ), to jutro 8 rano obchód, dowiem się coś więcej, później pewnie badania, więc zobaczymy jak z rozwarciem i wtedy będę znała decyzję.. Jeśli mam być szczera, to mam cholerne uprzedzenie do cesarki i wolałabym jej nie mieć, ale z drugiej strony chcę mieć to już za sobą, bo te kolejne nieudane próby są strasznie przygnębiające Personel jest tu super, na prawdę dobra opieka, świetne warunki itd.. ale jakoś nie jestem stworzona do siedzenia w szpitalu ![]() Wczoraj była u mnie mama, zaraz przyjedzie TŻ, to się poprzytulam i pewnie popłaczę sobie.. Nie chcę dramatyzować, ale mam dosyć.
|
|
#3837 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja pytalam dzis I wszystko jest ok. Mam przy kazdej kapieli przejechac jej tam wacikiem czy husteczka ale absolutnie nie trzec ani nie dlubac. Wazne zeby zakładac czy jakas kupka sie tam nie dostala. Beatka to moze byc cisnienie, mnie dzis łeb nawala . Wracam wlasnie z zakupow. Stwierdzilam ze jesli w wozku bedzie spokoj to idziemy. Ona sobie pospi a ja sie odstresuje. Kupilam pare bluzek I troche mi lepiej. Zobaczymy co bedzie zaraz w domu.. W ciazy mialam problem : Co tu kupic zeby brzuch wcisnac I myslalam ze jak urodze to pojde kupie co chce . Teraz chodze miedzy regalami I mam zagwòzdke : co tu kupic zeby łatwo , szybko I dyskretnie cycek wywalic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3838 |
|
Zakorzenienie
|
Robie oszukane gołąbki w mojej nowej super kuchni
pierwszy raz takie gołąbki i pierwsze danie w kuchni. Ciekawe jakie wyjdzie
|
|
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorki głupie żarty sie mnie dzisiaj trzymają. Mąz sie pytał nawet czy to mleko z promocji jakieś przeterminowane nie było ![]() Co do okresu- mój mógłby przyjsc, już 5tydzień po cc leci i co? plamienia po szpitalu miałam rawie żadne, do tej pory chodze z podpaskami albo wkładkami po domu w razie w. ale nic nie leci tylko taki miałam pomarańczonwy śluz.. a teraz znów nic i sie zastanawiam czy mogę iść do gina w czesniej niż bedzie okres? Rusałka, Mya- śliczne macie psiny ![]() Rusałka-super masz wagę.. 7,5kg to bardzo mało!!
|
|
#3840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam takie z IF o wdzięcznej nazwie "Zyta" sa super! Już w nich spałam, a teraz ubolewam, że leżą w torbie i czekają na poród, ale lepiej żeby były wyprane, wyprasowane i gotowe do akcji ![]() Zwariowane Serduszko doskonale rozumiem co musisz w tej chwili czuć. Trzymaj się dzielnie, już niedługo! Popłacz sobie jak ma Ci to przynieść troszkę ulgi i nie wstydź nam się żalić, to całkiem normalne. Coś Ci na to swędzenie dają? Ryba chyba Cię ukatrupię, tak mi się tej Lasagne zachciało... Zrobiłabym jutro ale mężula nie będzie w domu, dopiero w sobotę wróci to na jedną porcję się nie opłaca... Muszę koniecznie jeszcze zrobić przed rozwiązaniem
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

Jak będzie położna (o ile jeszcze będzie), to zapytam... Liczę, że trądzik i że szybko przejdzie 
Możesz przypomnieć, gdzie o tym obowiązku jest napisane? Jest jakieś rozporządzenie?

Już nie mogę sama sobie wmawiać że nie mogłam się schylić
bo po co dalej dawać... Pies był tak zestresowany, że nie mogliśmy jej do samochodu wcisnać. ale jechała u tz na kolanach
Sorento no jak mam się na nią gniewać jak budzę się rano i jej wielkie oczy sa nad moją twarzą 5 cm i tak się cieszy jak wstanę
KCIUKI DLA ANI 

Za miesiąc dla Majeczki
ceny tez nie tragiczne, no i są też do domu rzeczy i dla nas dorosłych

, pije chyba z 7 kawe 
oby ciasto wyszło miękkie 

bo jeśli 3 próba będzie nieskuteczna to wtedy cesarka.. a teraz jeszcze wypada w poniedziałek święto, więc wszystko się przedłuża..