Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 08:22   #3601
perfuzja
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Właśnie przeczytałam w poście Ambarelli ze wycofali FENOTEROL ze sprzedaży, wchodzę na internet i patrze -faktycznie wycofali go!!! Przecież to jest jakiś absurd! Jak można praktycznie Z DNIA NA DZIEŃ wycofać taki lek o takim działaniu??! Przecież obecnie jest masa kobiet ktore np od miesiąca/dwóch biorą fenoterol a teraz z dnia na dzień zwyczajnie wycofali go sobie...taka kobieta praktycznie jest skazana na samoistne odstawienie leku, szybkie i drastyczne odstawienie co zwyczajnie będzie skutkować poprostu PORODEM. Nic nie da sie przecież zastąpić tym lekiem, jest owszem magnez, jakieś luteiny ale one w poważniejszych przypadkach nic nie dadzą! Ja na szczęscie nie biorę fenoterolu, bo nie mam poważnych skurczy, zastepuje go luteiną i magnezem, ale nie
wiem co by było gdybym musiała z dnia na dzień odstawić taki lek...
Wszystkie kobiety powinny zrobić wielki szum w mediach! Tylko właśnie - jak kobieta leżąca, z zagrożoną ciążą moż zrobić szum??? Heh.
Ten kraj to jedna wielka pomyłka.
Bez paniki, wycofano tylko tabletki i czopki, ponieważ uznano, ze przyjmowanie tego leków w domu jest zbyt niebiezpieczne.
Zatrzyki/kroplowki w szpitalu cały czas są dostępne.
Stary 2013-11-08, 08:26   #3602
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Po kolejnych zajęciach SR. Dzisiaj byla obsluga noworodka. Maz zadowolony, ja mniej. Pierwsza czesc bardzo techniczna ("włożcie 2 palce pod główkę, 4 palce pod plecy" itp.), potem pogadanka.
Polozna bardzo miła, w dobrym podejściem i uspokajająca, ale miała duze braki w wiedzy merytorycznej niestety.
Pamiętasz może nazwisko tej położnej?

Cicici---- Mam nadxieję że Twoje kłopoty zdrowotne są tylko przrjściowe i wszystko będzie ok

A w ohóle to witam z rana. U mnie pogoda paskudna taa mżawa pada błeeeee.
Miłego dzionka
Stary 2013-11-08, 08:26   #3603
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Co za koszmarna noc i koszmarny poranek
Dziś już obudziłam się o 4, mała mi takiego kopniaka w żebra zafundowała ze myślałam ze odlecę, po czym przewracałam się z boku na bok i nie mogłam zasnąć, nad ranem na chwilę zasnełam i obudziłam się o 7 z koszmarnym bólem głowy
Zjadłam śniadanie i wzięłam paracetamol, teraz czekam aż mi przestanie ćmić w głowie i zabieram się za porządki, bo już nie mogę patrzeć na kabinę prysznicową
Na obiad robię fasolkę po bretońsku, mam ochotę już długo na nią więc mam nadzieję ze nie skończy się na łyżce
Mąż dziś wraca późnym wieczorem, no i ma długi weeckend

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość

oj, z tymi pracami... mój od wtorku też ciągle nadgodziny robi i pracuje po przeszło 10-12 godzin... dziś też od 8:30 do 19:30 czy 20. jedno co dobre, że potem sobie odbierze wolne, zamiast marnować urlop, ale brak mi go
Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Mój wrócił po 19, teraz siedzi przed tv i ogląda Rocki'ego na tv4
zaraz pójdzie spać i jutro znów to samo...
zamiast się do żony i córki przytulić
Dziewczyny mojego całymi tygodniami nie ma i też mi smutno ze nie mam się do kogo przytulić no ale co albo obecność męża albo porządna wypłata....coś za coś

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U mnie bylo z tym lajtowo i przy jednym i przy drugim porodzie.
Za bardzo nawet nie zwrocilam uwagi czy cos czulam przy rodzeniu lozyska...
Mam nadzieję ze ja też nie zwrócę uwagi
Stary 2013-11-08, 08:31   #3604
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Pamiętasz może nazwisko tej położnej?

Cicici---- Mam nadxieję że Twoje kłopoty zdrowotne są tylko przrjściowe i wszystko będzie ok

A w ohóle to witam z rana. U mnie pogoda paskudna taa mżawa pada błeeeee.
Miłego dzionka
Gdyby zobaczyla nazwisko, to bym rozpoznała. Ale nie ma jej na liscie położnych, z którymi mozna podpisać umowę...
Stary 2013-11-08, 08:36   #3605
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Gdyby zobaczyla nazwisko, to bym rozpoznała. Ale nie ma jej na liscie położnych, z którymi mozna podpisać umowę...
Ja zazynam SR za tydzień. Ciekawe jak będzie
Stary 2013-11-08, 08:42   #3606
Le La
Zadomowienie

Dzien dobry,

Powiem Wam, ze nie myslalam, ze przy odswiezaniu pokoju (bo remontem nie mozna tego nazwac) bede miala taki sajgon w calym mieszkaniu
Wszedzie walaja sie jakies rzeczy, kartony, pelno kurzu, ehhhhh
Mąż od 6 rano maluje, potem jak wroci z pracy to powtorka.

Dziewczyny naprawde PODZIWIAM te z Was, ktore remontowaly cale swoje mieszkania i jednoczesnie w nich mieszkaly... Ja bym sie chyba nerwowo wykonczyla, juz teraz nerwicy dostaje , jak widze ten brud...

Pocieszam sie , ze jeszcze tylko chwila

Wczoraj sie napracowalam, pare rzeczy dzwignelam i dzisiaj mnie brzuch dolem ciagnie

Milego dzionka
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:44   #3607
magnusia
Zakorzenienie

Kefi--- odpoczywaj i sie nie denerwuj

Mój syn od rana trenuje węgorzowe wiercenie... Łaskocze mnie po jelitach

Le La-- Ty sie tak nie szarp i nie przemeczaj na spokojnie wszystko

Edytowane przez magnusia
Czas edycji: 2013-11-08 o 08:46
magnusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 08:46   #3608
gosia261282
Gang Iren

Hej.
U mnie wlasnie trwa remont naszej sypialni. Maz wzial sobie tydzien urlopu (mam nadzieje,ze sie przez ten tydzien nie pozabijamy )

Znowu nie moglam spac w nocy. Chyba troche panika zaczyna mnie brac,ze jeszcze duzo do zrobienia,ze nic nie mam uszykowane. A taki luz mialam,ze jeszcze duzo czasu...
Stary 2013-11-08, 08:48   #3609
demonyianioly
Rozeznanie

Witam dziewczyny, pierwsza moja koszmarna noc... Ból pleców, przewracanie z boku na bok, koszmary, ból brzucha jakby przy okresie, a na koniec Mikuś dostał czkawki...
Próbowałam zwinąć kołdrę w taki wałek między nogam i to trochę odciążało.
Dziękuję wszystkim za gratulacje. Właściwie to w kręgu ostatnich wydarzeń jedyny pozytyw...

Co do aparatu muszę do dziadka naprzeć, bo ponoć ma takiego trupika schomikowanego

Perfuzja ja też zamierzam rodzić z soczewkami, mi one też nie wysuszają oczu. Nie chcę nie widzieć, czuję się wtedy zdezorientowana. Okularów nie posiadam.

Wczoraj przeczytałam coś co mi zmroziło krew w żyłach, błagam pomóżcie! Czy jeśli moja umowa o pracę kończy się w marcu to nie będę dostawać przez rok zasiłku? Nie dostanę go?! Czy pracodawca musi przedłużyć ze mną umowę w takim razie?!
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:12   #3610
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Wczoraj przeczytałam coś co mi zmroziło krew w żyłach, błagam pomóżcie! Czy jeśli moja umowa o pracę kończy się w marcu to nie będę dostawać przez rok zasiłku? Nie dostanę go?! Czy pracodawca musi przedłużyć ze mną umowę w takim razie?!
też się zastanawiałam jak to jest bo ja mam umowe do czerwca ale z tego co wyczytałam na stronie zusu to po skończonej umowie płatność przejmuje zus i tak mi też znajoma tłumaczyła (która się w miare na tym zna)

znalazłam coś takiego
"Do zakończenia umowy o pracę urlop macierzyński nalicza i wypłaca zakład pracy.Natomiast po zakończeniu umowy pracodawca przesyła komplet niezbędnych dokumentów do ZUS w celu dalszej wypłaty zasiłku macierzyńskiego .ZUS ma 30 dni na przesłanie tego świadczenia ,pod warunkiem ,że otrzyma wszystkie prawidłowo sporządzone dokumenty.Do ZUS trzeba będzie dostarczyć kserokopię świadectwa prac"

tylko trzeba podkreślić że po skończonej umowie mamy prawo do zasiłku (kasy) ale urlopu już nie mamy. ale ważne żę kasa będzie

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

http://www.zus.pl/files/Wyja%C5%9Bni...5%84skiego.pdf

Edytowane przez senira666
Czas edycji: 2013-11-08 o 09:14
senira666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:16   #3611
demonyianioly
Rozeznanie

Senira666 jestem tępa strasznie jeśli chodzi o takie rzeczy... No a urlop niewykorzystany? Dostaję wyrównanie od pracodawcy? Mi też znajoma mówiła, że to ZUS płaci macierzyński, tzn z racji tego, że rodzę na początku lutego a umowę mam do marca to tylko marzec zapłaci pracodawca... tak na chłopski rozum

http://www.rodzicielski.gov.pl/mama
tu gdzieś znalazłam tą informację, która mnie wystraszyła :/

Nic nie rozumiem nawet po przeczytaniu tego

Edytowane przez demonyianioly
Czas edycji: 2013-11-08 o 09:18
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:19   #3612
isia4891
Zadomowienie

Czesc ja nawet śpię w nocy, ale usypiam dopiero po 24.
Współczuję remontu, ja przed ślubem remontowalam cala górę, sypialam w kuchni, pokoju na korytarzu. Były wylewki , gladzie , malowania, najgorszy kurz z gladzi ...brr jak sobie przypomnę...
Widzę że nie tylko mój tz taki zapracowany ... Polska rzeczywistość...ale z drugiej str dobrze że jest ta druga praca i dodatkowa kasa
Idę na sniadanko bo mnie ssie ...
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:33   #3613
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

Dzień dobry spalam dziś kiepsko, dziwnie się śpi bez męża. Zasypiałam z myślą, że pewnie dobrze się bawi na szkoleniu i praktycznie całą noc się męczyłam, jakieś durne scenki mi przez głowę przelatywały. Niech już wraca i mnie nie denerwuje ja już po śniadaniu, umyłam włosy i jak wyschnę to wybieram się w miasto muszę zaliczyć Reserved, Rossmanna, Lidla i komis dziecięcy(bo ponoć fajne rzeczy można trafić, więc idę obadać). Później jakiś obiadek. Chodzi mi po głowie makaron tagliatelle ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym, nigdy nie robiłam i dziś będę debiutować
Stary 2013-11-08, 09:35   #3614
tajeczka
Zadomowienie

Cytat:
Senira666 jestem tępa strasznie jeśli chodzi o takie rzeczy... No a urlop niewykorzystany? Dostaję wyrównanie od pracodawcy? Mi też znajoma mówiła, że to ZUS płaci macierzyński, tzn z racji tego, że rodzę na początku lutego a umowę mam do marca to tylko marzec zapłaci pracodawca... tak na chłopski rozum

Zus płaci cały macierzyński, firma wysyła papiery (nie pamiętam teraz jak ten druk się nazywa) ewentualnie na macierzyński możesz już iść przed porodem.
Urlop niewykorzystany to chyba kwestia dogadania się z pracodawcą...

Odnoście urlopu może któraś będzie wiedzieć, jak jestem na zwolnieniu od września do powiedzmy lutego, czyli dnia porodu, to urlop mi się nalicza?

Hej jakaś taka bezsilna dzisiaj jestem
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:56   #3615
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Zus płaci cały macierzyński, firma wysyła papiery (nie pamiętam teraz jak ten druk się nazywa) ewentualnie na macierzyński możesz już iść przed porodem.

Odnoście urlopu może któraś będzie wiedzieć, jak jestem na zwolnieniu od września do powiedzmy lutego, czyli dnia porodu, to urlop mi się nalicza?

Hej jakaś taka bezsilna dzisiaj jestem
Tak, urlop normalnie masz naliczany, jakbys byla w pracy
Stary 2013-11-08, 09:56   #3616
senira666
Zakorzenienie

Cytat:

jeżeli chodzi o niewykorzystany urlop taki zwykły wypoczynkowy to pracodawca ma obowiązek wypłacić kasę za zaległe dni urlopu. tak samo jak np. jeżeli w 2011 nie wykorzystałaś całego urlopu to było do wyboru wybrać te dni i siedzieć na wolnym albo musieli kasę wypłacać (oczywiście pracodawcy wolą dawać wolne niż płacić) ale teraz nie mamy opcji wykorzystać te dni wolne więc pracodawcy będą zmuszeni nam wypłacić kase za nie.

Cytat:

ZUS płaci po ustaniu stosunku pracy (czyli po końcu umowy)
i tak na zwolnieniu urlop się nalicza bo jesteś ciągle zatrudniona.
Stary 2013-11-08, 09:58   #3617
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Z tym ZUS-em to nie pomogę bo nie orientowałam się w tych sprawach, mam umowę na czas nieokreślony.
A jak to jest jak już urodzimy? Trzeba złożyć wniosek zaraz po porodzie u pracodawcy jak długi urlop macierzyński będzie czy pójść do zusu?

Dziewczyny ze mną jest już co raz gorzej, siedziałam na tyłku i czyściłam brodzik....ja nie wiem jak wy sobie radzicie z takimi porządkami ale ja już wymiękam
I jeszcze przez tel pokłóciłam się z mężem bo się na mnie wydziera ze czyszczę kabinę jak jestem w tak zaawansowanej ciąży.....a kto ma to zrobić ? Prosiłam go ostatnio to nie miał czasu....brrrrrrrryyyyy chyba oszaleje

Edytowane przez lolita25
Czas edycji: 2013-11-08 o 10:02
lolita25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 09:59   #3618
magnusia
Zakorzenienie

Laski głupie pytani: własnoe sie dowiedziałam że żona kolegi z pracy ma żółtaczke. Kurde jak sie mozna tym zarazic? Jaki jest okres inkubacji? Kolegi nie było teraz tydzien bo był w delegacji ale wczesniej byl w pokoju... Nie wiem czy jak np dotykalismy tego samego czajnika czy on mógl co na rekach przeniesc.
Wiem głupia jestem ale jakas panika mnie wziela... Czy jak ta żona już ma tą żółtazke to zy ten kolega moze bezpiecznie z innymi przebywac??
Stary 2013-11-08, 10:02   #3619
senira666
Zakorzenienie

ze strony http://www.rodzicielski.gov.pl/mama

"Czy w przypadku gdy matka dziecka zatrudniona jest na umowę o pracę na czas określony, która kończy się w trakcie podstawowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego, przysługiwać jej będzie zasiłek za urlop rodzicielski?

Tak, będzie przysługiwać. Osoby w takiej sytuacji mają prawo do zasiłku macierzyńskiego zarówno za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego jak i za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego.
W sytuacji gdy umowa o pracę kończy się w czasie trwania podstawowego urlopu macierzyńskiego niezbędną dokumentację dotyczącą przejęcia wypłaty zasiłku pracodawca przekazuje do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych będącego od tego momentu podmiotem ustalającym prawo do zasiłków i ich wysokość oraz je wypłacającym.
Niemniej jednak do wypłaty zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz okresowi urlopu rodzicielskiego niezbędne jest złożenie do płatnika zasiłku wniosku o jego wypłatę przed rozpoczęciem korzystania z zasiłku za te okresy."

to tak po ludzku ja rozumiem że dopóki masz umowę płaci pracodawca.
koniec umowy - pieniądze płaci ZUS
żeby nie bawić się z papierami najlepiej chwilę przed porodem złożyć u pracodawcy wniosek o urlop macierzyński podstawowy + dodatkowy + te kolejne 20 tygodni rodzicielskiego ( czyli składamy wnioski o cały rok od razu)
jak złożymy wszystko od razu to z końcem umowy pracodawca przesyła dokumenty do ZUSu i oni wypłacają dalej kasę bez dodatkowego chodzenia.
Stary 2013-11-08, 10:03   #3620
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Ambrella - trzymaj się :moc:

Hosenko - kciuki

Na pogotowiu mieli wadliwy sprzęt, ponowili badanie w innym szpitalu i okazało się, że nie ma to nic wspólnego z sercem. Teraz będą jej robić specjalistyczne badania głowy/mózgu itd. Jest w bardzo dobrym szpitalu, pod dobrą opieką, więc przebadają ją na wszystkie możliwe sposoby.
Myślę (ona też), że to ma związek z nerwami, przeciążeniem obowiązkami itd. Ona w ogóle to z pozoru jest bardzo spokojna, nie jest takim typem znerwicowanego człowieka, a jednak gdzieś to się wszystko kumulowało…

Co do diety matki karmiącej - ostatnio, gdy byłam u koleżanki, która ma 6,5 m-cznego synka - powiedziała mi, że jej synek nie toleruje mleka krowiego, nawet, gdy ona wlewa sobie trochę mleka do kawy zbożowej. Dostawał jakiegoś uczulenia.
Jak tak czytam to copiszesz to mi się skojarzyło z moją koleżanką. ona poszła do szpitala z podejrzeniem udaru, miała problemy z podniesieniem rąk, bolała ją głowa i kręgosłup. Po dwóch tygodniach badań okazało się, że lekarze podejrzewają u niej stwardnienie rozsiane. Z tym, że na razie nie mogą z tym nic zrobić bo podobno dopiero po drugim rzucie można mieć pewność, że to właśnie to

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
niby tak. ale jak się nie sprawdzi wcale to szkoda kupować. zwykły bez usztywniacza cenowo jest niższy, więc nie będzie żal
ale bardzo podoba mi się ten otulacz co Perfuzja pokazywała. chyba się nad nim zastanowię

no właśnie też mi się wydaje, że wyschną mi strasznie oczy (i nie na darmo dziewczyny radzą brać pomadkę nawilżającą, bo usta też pierzchną). ale kurcze, jak to tak bez wady nie mam jakiejś mega dużej, ale faktem jest, że żeby zobaczyć dziecko będą mi musieli małą pod sam nos podstawić
Jeśli masz niedużą wadę to spokojnie dziecię zobaczysz

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Właśnie przeczytałam w poście Ambarelli ze wycofali FENOTEROL ze sprzedaży, wchodzę na internet i patrze -faktycznie wycofali go!!! Przecież to jest jakiś absurd! Jak można praktycznie Z DNIA NA DZIEŃ wycofać taki lek o takim działaniu??! Przecież obecnie jest masa kobiet ktore np od miesiąca/dwóch biorą fenoterol a teraz z dnia na dzień zwyczajnie wycofali go sobie...taka kobieta praktycznie jest skazana na samoistne odstawienie leku, szybkie i drastyczne odstawienie co zwyczajnie będzie skutkować poprostu PORODEM. Nic nie da sie przecież zastąpić tym lekiem, jest owszem magnez, jakieś luteiny ale one w poważniejszych przypadkach nic nie dadzą! Ja na szczęscie nie biorę fenoterolu, bo nie mam poważnych skurczy, zastepuje go luteiną i magnezem, ale nie
wiem co by było gdybym musiała z dnia na dzień odstawić taki lek...
Wszystkie kobiety powinny zrobić wielki szum w mediach! Tylko właśnie - jak kobieta leżąca, z zagrożoną ciążą moż zrobić szum??? Heh.
Ten kraj to jedna wielka pomyłka.
Katarzyniak nie panikuj. Może wprowadzą inny lek (a może on nawet już jest ale o nim nie wiesz), o podobnej sile i działaniu. Nie popadajmy w skrajności.
Stary 2013-11-08, 10:03   #3621
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Z tym ZUS-em to nie pomogę bo nie orientowałam się w tych sprawach, mam umowę na czas nieokreślony.
A jak to jest jak już urodzimy? Trzeba złożyć wniosek zaraz po porodzie u pracodawcy jak długi urlop macierzyński będzie czy pójść do zusu?
wniosek składasz u pracodawcy i masz na to 14 dni po porodzie ale z tego co czytałam to można wnioski składać też chwilę przed porodem

nie jestem żadnym ekspertem także też mogę się mylić ale tak rozumiem te wszystkie info na stronach np. zusu

no a tak w ogóle to jedno pranie skończyłam... drugie wstawiłam ale kosz na pranie mam już pusty

Edytowane przez senira666
Czas edycji: 2013-11-08 o 10:05
senira666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:14   #3622
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Na obiad robię fasolkę po bretońsku, mam ochotę już długo na nią więc mam nadzieję ze nie skończy się na łyżce

ja też mam fasolkę po bretońsku, właśnie nastawiłam zupkę

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:18   #3623
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Mogę sobie wybrać. Albo narkoza albo podpajęczynówkowe.

Miałam Ci napisać wcześniej - poznałam na SR dwie dziewczyny z Sącza, które będą rodzić u nas. Podobno coraz więcej kobiet z Sącza do nas przyjeżdża.
Moja koleżanka też w G. rodziła i zachwala, a druga nie. Ja już wyboru nie mam, ale i tak byłam zdecydowana na NS.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:20   #3624
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Moja koleżanka też w G. rodziła i zachwala, a druga nie. Ja już wyboru nie mam, ale i tak byłam zdecydowana na NS.

Mam nadzieję, że ja się będę zaliczać do tych zachwalających
Stary 2013-11-08, 10:21   #3625
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Laski głupie pytani: własnoe sie dowiedziałam że żona kolegi z pracy ma żółtaczke. Kurde jak sie mozna tym zarazic? Jaki jest okres inkubacji? Kolegi nie było teraz tydzien bo był w delegacji ale wczesniej byl w pokoju... Nie wiem czy jak np dotykalismy tego samego czajnika czy on mógl co na rekach przeniesc.
Wiem głupia jestem ale jakas panika mnie wziela... Czy jak ta żona już ma tą żółtazke to zy ten kolega moze bezpiecznie z innymi przebywac??
A wiesz jaka ma? A, B czy C. B i C tylko przez krew sie mozesz zarazic a A to jest tzw.pokarmowa.
Stary 2013-11-08, 10:23   #3626
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharey Pokaż wiadomość
A patrzyłaś w lidlu dzisiaj? Bo one są dopiero właśnie od dziś
Jeszcze są w Auchan, trochę takie podrabiane bo bez białego maku, ale i tak dobre

Gratuluję zakupów

Hosenka życzę wytrwałości, a w takich przypadkach lekarze najczęsciej decydują się na rozwiązanie po 36 tygodniu
Na to właśnie liczę.

Czy ja dobrze przeczytałam, że kolejny dzidziuś w wątku?

Świtezianko: gratuluję. Jak dobrze, że trafiłaś na taką lekarkę

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:23   #3627
forester
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
Dlatego ja stwierdziłam ostatnio że nie chce jednak chyba zzo bo się boję tego wkłucia w kręgosłup, mimo że zamierzam rodzić w jedynym szpitalu w Poznaniu w którym zzo podają na życzenie
w którym szpitalu w Poz dają znieczulenie na życzenie? Polożna na SR mówiła, że nie ma w Poz szpitala w którym ZZO jest dawane tylko i wyłącznie na życzenie rodzącej, muszą być jakieś dodatkowe przesłanki by chętnie dali

kefii 3maj się i dbaj o siebie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
dziewczyny- z serii głupich pytań- jak to jest z soczewkami w trakcie porodu? nie wiem, mam wrażenie, że oczy będą mi się strasznie wysuszać, okularów sobie nie wyobrażam, a kurczę chcę zobaczyć swoją córkę nie ma żadnych przeciwwskazań ?
u mnie to będzie zależało od tego jak będzie na sali, bo jak będzie sucho i gorąco to w soczewkach tylko się będę męczyła. Pod ręką będę miała okulary.

Ambrella trzymaj nogi mocno ściśnięte i nie wypuszczaj Kacperka za wcześnie. Ma być i będzie dobrze.

Ja od tygodnia nie spie normalnie w nocy, tylko jakieś 3 godzinki max, bo nie mogę znaleźć pozycji z tą nogą do góry. a co do pracy Tżta u mnie sytuacja podobna jak u wielu z Was, w pracy jest prawie non stop. Jak chodziłam to sobie jakoś z tym radziłam, ale teraz jak leżę jak kłoda, sama całe dnie to mnie szlak trafia.
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 10:34   #3628
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość

to tak po ludzku ja rozumiem że dopóki masz umowę płaci pracodawca.
koniec umowy - pieniądze płaci ZUS
żeby nie bawić się z papierami najlepiej chwilę przed porodem złożyć u pracodawcy wniosek o urlop macierzyński podstawowy + dodatkowy + te kolejne 20 tygodni rodzicielskiego ( czyli składamy wnioski o cały rok od razu)
jak złożymy wszystko od razu to z końcem umowy pracodawca przesyła dokumenty do ZUSu i oni wypłacają dalej kasę bez dodatkowego chodzenia.
No wlasnie ciezko z tym zlozeniem dokumentow przed porodem, bo musisz tam wpisac konkretne daty, od kiedy do kiedy chcesz byc na danym urlopie/zasilku, a przy porodzie sn ciezko to wyczuc No chyba , ze masz ustalone cc i jestes pewna, ze w tym dniu urodzisz to tak.

Jesli rodzisz w trakcie trwania umowy to skladasz max.do 14 dni po porodzie do pracodawcy wniosek o urlop macierzynski (20tyg), dodatkowy urlop macierzynski(6tyg) i urlop rodzicielski(26tyg) plus akt urodzenia dziecka i wtedy masz przez caly rok wyplacane 80% pensji.
Jesli umowa Ci sie konczy z dniem porodu to te dokumentu skladasz do Zusu i jeszcze swiadectwo pracy i druk Z3 od pracodawcy, rowniez w ciagu 14 dni (maksymalnie)

Tak mi to ostatnio tlumaczyla moja kolezanka kadrowa

Edytowane przez Le La
Czas edycji: 2013-11-08 o 10:37
Stary 2013-11-08, 10:40   #3629
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Znowu nie moglam spac w nocy. Chyba troche panika zaczyna mnie brac,ze jeszcze duzo do zrobienia,ze nic nie mam uszykowane. A taki luz mialam,ze jeszcze duzo czasu...
Ej, Kochana, nie panikuj. Ty jesteś moim guru w mało-przygotowanych-rzeczach Jak Ty zaczniesz panikować to i ja będę musiała. I szykowanie się zacznie też

Cytat:
Witam dziewczyny, pierwsza moja koszmarna noc... Ból pleców, przewracanie z boku na bok, koszmary, ból brzucha jakby przy okresie
Ja w 29 tc i w końcu normalnie zaczęłam spać

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
Dzień dobry spalam dziś kiepsko, dziwnie się śpi bez męża. Zasypiałam z myślą, że pewnie dobrze się bawi na szkoleniu i praktycznie całą noc się męczyłam, jakieś durne scenki mi przez głowę przelatywały
Przestań się denerwować takimi pierdami Z drugiej strony każde wyjście mojego męża z kumplami powoduje, że nie śpię, zastanawiam się co z kim robi i kiedy wróci. A w rzeczywistości wraca nawalony w trzy pupy i nie jest w stanie nic z nikim zrobić

Cytat:
ewentualnie na macierzyński możesz już iść przed porodem
Jak rodziłam pierwszego syna to na poczatku drugiego tygodnia po terminie kazali mi właśnie już wziąć macierzyński. Że niby w przepisach tak mówią Nie sprawdzałam szczerze mówiąc, bo mały zaczął wychodzić wtedy

Cytat:
I jeszcze przez tel pokłóciłam się z mężem bo się na mnie wydziera ze czyszczę kabinę jak jestem w tak zaawansowanej ciąży....
Jakbym swojego słyszała Też gada, gada, że sam zrobi, że mam leżeć, wypoczywać, nie schylać, dzwigać. Ale co do czego to wraca zrypany z pracy i nic mu się nie chce. Co mnie nie dziwi z jednej strony. Ale życie w chlewie tez nie na moje nerwy

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
no a tak w ogóle to jedno pranie skończyłam... drugie wstawiłam ale kosz na pranie mam już pusty
Zazdroszczę pustego kosza Ja co wyjdę z prania to całego 4,5 latka rozbieram i już coś w nim siedzi :/
Stary 2013-11-08, 10:41   #3630
ejani
Zadomowienie

Witam się i ja z rana- ja większość z Was po kiepskiej nocy (a dokładniej po obudzeniu się nad ranem i niespaniu do wyjścia męża), teraz trochę snu złapałam, ale te hałasy (budowlańcy i pies) i przepiękna pogoda... głowa pęka, kręgosłup daje czadu (krzyż), dzieciak kopie, ech...

ponarzekam trochę- skarżycie się na remonty i bałagan przy nich, a ja Wam ich zazdroszczę- okazało się, że nasza ekipa nie przygotuje nam podłóg, czyli całe szykowanie wszystkiego, układanie paneli, łatanie dziur na ścianach (pęknięć) a potem te gładzie, malowanie i osadzanie drzwi zostaje na głowie mojego męża... a on chęci to ma, ale najpierw trzeba pospać do południa (nawet jak weźmie wolne), potem posiedzieć w necie, potem coś i tak naprawdę na robotę nie zostaje dużo czasu, szczególnie że przy robocie piwko albo dwa i dni mijają
martwię się, że nie tylko na koniec listopada, ale nawet na Święta się tam nie przeniesiemy a tak niedużo tak naprawdę zostało do zrobienia((

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości