|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Cytat:
Zatrzyki/kroplowki w szpitalu cały czas są dostępne.
|
|
#3602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cicici---- Mam nadxieję że Twoje kłopoty zdrowotne są tylko przrjściowe i wszystko będzie ok A w ohóle to witam z rana. U mnie pogoda paskudna taa mżawa pada błeeeee. Miłego dzionka
|
|
|
#3603 | |||
|
Zakorzenienie
|
Co za koszmarna noc i koszmarny poranek
![]() Dziś już obudziłam się o 4, mała mi takiego kopniaka w żebra zafundowała ze myślałam ze odlecę, po czym przewracałam się z boku na bok i nie mogłam zasnąć, nad ranem na chwilę zasnełam i obudziłam się o 7 z koszmarnym bólem głowy Zjadłam śniadanie i wzięłam paracetamol, teraz czekam aż mi przestanie ćmić w głowie i zabieram się za porządki, bo już nie mogę patrzeć na kabinę prysznicową Na obiad robię fasolkę po bretońsku, mam ochotę już długo na nią więc mam nadzieję ze nie skończy się na łyżce ![]() Mąż dziś wraca późnym wieczorem, no i ma długi weeckend ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby zobaczyla nazwisko, to bym rozpoznała. Ale nie ma jej na liscie położnych, z którymi mozna podpisać umowę...
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3606 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry,
Powiem Wam, ze nie myslalam, ze przy odswiezaniu pokoju (bo remontem nie mozna tego nazwac) bede miala taki sajgon w calym mieszkaniu Wszedzie walaja sie jakies rzeczy, kartony, pelno kurzu, ehhhhh Mąż od 6 rano maluje, potem jak wroci z pracy to powtorka. Dziewczyny naprawde PODZIWIAM te z Was, ktore remontowaly cale swoje mieszkania i jednoczesnie w nich mieszkaly... Ja bym sie chyba nerwowo wykonczyla, juz teraz nerwicy dostaje , jak widze ten brud... Pocieszam sie , ze jeszcze tylko chwila ![]() Wczoraj sie napracowalam, pare rzeczy dzwignelam i dzisiaj mnie brzuch dolem ciagnie ![]() Milego dzionka
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Kefi--- odpoczywaj i sie nie denerwuj
Mój syn od rana trenuje węgorzowe wiercenie... Łaskocze mnie po jelitach ![]() Le La-- Ty sie tak nie szarp i nie przemeczaj na spokojnie wszystko
Edytowane przez magnusia Czas edycji: 2013-11-08 o 08:46 |
|
|
|
#3608 |
|
Gang Iren
|
Hej.
U mnie wlasnie trwa remont naszej sypialni. Maz wzial sobie tydzien urlopu (mam nadzieje,ze sie przez ten tydzien nie pozabijamy )Znowu nie moglam spac w nocy. Chyba troche panika zaczyna mnie brac,ze jeszcze duzo do zrobienia,ze nic nie mam uszykowane. A taki luz mialam,ze jeszcze duzo czasu...
|
#3609 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny, pierwsza moja koszmarna noc... Ból pleców, przewracanie z boku na bok, koszmary, ból brzucha jakby przy okresie, a na koniec Mikuś dostał czkawki...
Próbowałam zwinąć kołdrę w taki wałek między nogam i to trochę odciążało. Dziękuję wszystkim za gratulacje. Właściwie to w kręgu ostatnich wydarzeń jedyny pozytyw... Co do aparatu muszę do dziadka naprzeć, bo ponoć ma takiego trupika schomikowanego Perfuzja ja też zamierzam rodzić z soczewkami, mi one też nie wysuszają oczu. Nie chcę nie widzieć, czuję się wtedy zdezorientowana. Okularów nie posiadam. Wczoraj przeczytałam coś co mi zmroziło krew w żyłach, błagam pomóżcie! Czy jeśli moja umowa o pracę kończy się w marcu to nie będę dostawać przez rok zasiłku? Nie dostanę go?! Czy pracodawca musi przedłużyć ze mną umowę w takim razie?!
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazłam coś takiego "Do zakończenia umowy o pracę urlop macierzyński nalicza i wypłaca zakład pracy.Natomiast po zakończeniu umowy pracodawca przesyła komplet niezbędnych dokumentów do ZUS w celu dalszej wypłaty zasiłku macierzyńskiego .ZUS ma 30 dni na przesłanie tego świadczenia ,pod warunkiem ,że otrzyma wszystkie prawidłowo sporządzone dokumenty.Do ZUS trzeba będzie dostarczyć kserokopię świadectwa prac" tylko trzeba podkreślić że po skończonej umowie mamy prawo do zasiłku (kasy) ale urlopu już nie mamy. ale ważne żę kasa będzie ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 http://www.zus.pl/files/Wyja%C5%9Bni...5%84skiego.pdf
Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-11-08 o 09:14 |
|
|
|
|
#3611 |
|
Rozeznanie
|
Senira666 jestem tępa strasznie jeśli chodzi o takie rzeczy... No a urlop niewykorzystany? Dostaję wyrównanie od pracodawcy? Mi też znajoma mówiła, że to ZUS płaci macierzyński, tzn z racji tego, że rodzę na początku lutego a umowę mam do marca to tylko marzec zapłaci pracodawca... tak na chłopski rozum
http://www.rodzicielski.gov.pl/mama tu gdzieś znalazłam tą informację, która mnie wystraszyła :/ Nic nie rozumiem nawet po przeczytaniu tego
wymiana kosmetyczna : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post48628710 Edytowane przez demonyianioly Czas edycji: 2013-11-08 o 09:18 |
|
|
|
#3612 |
|
Zadomowienie
|
Czesc ja nawet śpię w nocy, ale usypiam dopiero po 24.
Współczuję remontu, ja przed ślubem remontowalam cala górę, sypialam w kuchni, pokoju na korytarzu. Były wylewki , gladzie , malowania, najgorszy kurz z gladzi ...brr jak sobie przypomnę... Widzę że nie tylko mój tz taki zapracowany ... Polska rzeczywistość...ale z drugiej str dobrze że jest ta druga praca i dodatkowa kasa Idę na sniadanko bo mnie ssie ... |
|
|
|
#3613 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
spalam dziś kiepsko, dziwnie się śpi bez męża. Zasypiałam z myślą, że pewnie dobrze się bawi na szkoleniu i praktycznie całą noc się męczyłam, jakieś durne scenki mi przez głowę przelatywały. Niech już wraca i mnie nie denerwuje ja już po śniadaniu, umyłam włosy i jak wyschnę to wybieram się w miasto muszę zaliczyć Reserved, Rossmanna, Lidla i komis dziecięcy(bo ponoć fajne rzeczy można trafić, więc idę obadać). Później jakiś obiadek. Chodzi mi po głowie makaron tagliatelle ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym, nigdy nie robiłam i dziś będę debiutować
|
|
#3614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Urlop niewykorzystany to chyba kwestia dogadania się z pracodawcą... Odnoście urlopu może któraś będzie wiedzieć, jak jestem na zwolnieniu od września do powiedzmy lutego, czyli dnia porodu, to urlop mi się nalicza? Hej jakaś taka bezsilna dzisiaj jestem
|
|
|
|
|
#3615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tak na zwolnieniu urlop się nalicza bo jesteś ciągle zatrudniona.
|
|
|
#3617 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym ZUS-em to nie pomogę bo nie orientowałam się w tych sprawach, mam umowę na czas nieokreślony.
A jak to jest jak już urodzimy? Trzeba złożyć wniosek zaraz po porodzie u pracodawcy jak długi urlop macierzyński będzie czy pójść do zusu? Dziewczyny ze mną jest już co raz gorzej, siedziałam na tyłku i czyściłam brodzik....ja nie wiem jak wy sobie radzicie z takimi porządkami ale ja już wymiękam ![]() I jeszcze przez tel pokłóciłam się z mężem bo się na mnie wydziera ze czyszczę kabinę jak jestem w tak zaawansowanej ciąży.....a kto ma to zrobić ? Prosiłam go ostatnio to nie miał czasu....brrrrrrrryyyyy chyba oszaleje
ŻONA MAMA LENKI Edytowane przez lolita25 Czas edycji: 2013-11-08 o 10:02 |
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
Laski głupie pytani: własnoe sie dowiedziałam że żona kolegi z pracy ma żółtaczke. Kurde jak sie mozna tym zarazic? Jaki jest okres inkubacji? Kolegi nie było teraz tydzien bo był w delegacji ale wczesniej byl w pokoju... Nie wiem czy jak np dotykalismy tego samego czajnika czy on mógl co na rekach przeniesc.
Wiem głupia jestem ale jakas panika mnie wziela... Czy jak ta żona już ma tą żółtazke to zy ten kolega moze bezpiecznie z innymi przebywac??
|
|
#3619 |
|
Zakorzenienie
|
ze strony http://www.rodzicielski.gov.pl/mama
"Czy w przypadku gdy matka dziecka zatrudniona jest na umowę o pracę na czas określony, która kończy się w trakcie podstawowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego, przysługiwać jej będzie zasiłek za urlop rodzicielski? Tak, będzie przysługiwać. Osoby w takiej sytuacji mają prawo do zasiłku macierzyńskiego zarówno za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego jak i za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego. W sytuacji gdy umowa o pracę kończy się w czasie trwania podstawowego urlopu macierzyńskiego niezbędną dokumentację dotyczącą przejęcia wypłaty zasiłku pracodawca przekazuje do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych będącego od tego momentu podmiotem ustalającym prawo do zasiłków i ich wysokość oraz je wypłacającym. Niemniej jednak do wypłaty zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz okresowi urlopu rodzicielskiego niezbędne jest złożenie do płatnika zasiłku wniosku o jego wypłatę przed rozpoczęciem korzystania z zasiłku za te okresy." to tak po ludzku ja rozumiem że dopóki masz umowę płaci pracodawca. koniec umowy - pieniądze płaci ZUS żeby nie bawić się z papierami najlepiej chwilę przed porodem złożyć u pracodawcy wniosek o urlop macierzyński podstawowy + dodatkowy + te kolejne 20 tygodni rodzicielskiego ( czyli składamy wnioski o cały rok od razu) jak złożymy wszystko od razu to z końcem umowy pracodawca przesyła dokumenty do ZUSu i oni wypłacają dalej kasę bez dodatkowego chodzenia.
|
|
#3620 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie jestem żadnym ekspertem także też mogę się mylić ale tak rozumiem te wszystkie info na stronach np. zusu no a tak w ogóle to jedno pranie skończyłam... drugie wstawiłam ale kosz na pranie mam już pusty
Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-11-08 o 10:05 |
|
|
|
|
#3622 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też mam fasolkę po bretońsku, właśnie nastawiłam zupkę
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka też w G. rodziła i zachwala, a druga nie. Ja już wyboru nie mam, ale i tak byłam zdecydowana na NS.
|
#3624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że ja się będę zaliczać do tych zachwalających
|
|
|
#3625 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ja dobrze przeczytałam, że kolejny dzidziuś w wątku? Świtezianko: gratuluję. Jak dobrze, że trafiłaś na taką lekarkę
|
|
#3627 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kefii 3maj się i dbaj o siebie ![]() Cytat:
Ambrella trzymaj nogi mocno ściśnięte i nie wypuszczaj Kacperka za wcześnie. Ma być i będzie dobrze. Ja od tygodnia nie spie normalnie w nocy, tylko jakieś 3 godzinki max, bo nie mogę znaleźć pozycji z tą nogą do góry. a co do pracy Tżta u mnie sytuacja podobna jak u wielu z Was, w pracy jest prawie non stop. Jak chodziłam to sobie jakoś z tym radziłam, ale teraz jak leżę jak kłoda, sama całe dnie to mnie szlak trafia. |
||
|
|
|
#3628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No chyba , ze masz ustalone cc i jestes pewna, ze w tym dniu urodzisz to tak.Jesli rodzisz w trakcie trwania umowy to skladasz max.do 14 dni po porodzie do pracodawcy wniosek o urlop macierzynski (20tyg), dodatkowy urlop macierzynski(6tyg) i urlop rodzicielski(26tyg) plus akt urodzenia dziecka i wtedy masz przez caly rok wyplacane 80% pensji. Jesli umowa Ci sie konczy z dniem porodu to te dokumentu skladasz do Zusu i jeszcze swiadectwo pracy i druk Z3 od pracodawcy, rowniez w ciagu 14 dni (maksymalnie) Tak mi to ostatnio tlumaczyla moja kolezanka kadrowa
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-11-08 o 10:37 |
|
|
|
|
#3629 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak Ty zaczniesz panikować to i ja będę musiała. I szykowanie się zacznie też ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Z drugiej strony każde wyjście mojego męża z kumplami powoduje, że nie śpię, Jak rodziłam pierwszego syna to na poczatku drugiego tygodnia po terminie kazali mi właśnie już wziąć macierzyński. Że niby w przepisach tak mówią ![]() Cytat:
Też gada, gada, że sam zrobi, że mam leżeć, wypoczywać, nie schylać, dzwigać. Ale co do czego to wraca zrypany z pracy i nic mu się nie chce. Co mnie nie dziwi z jednej strony. Ale życie w chlewie tez nie na moje nerwy Cytat:
Ja co wyjdę z prania to całego 4,5 latka rozbieram i już coś w nim siedzi :/
|
|
|
#3630 |
|
Zadomowienie
|
Witam się i ja z rana- ja większość z Was po kiepskiej nocy (a dokładniej po obudzeniu się nad ranem i niespaniu do wyjścia męża), teraz trochę snu złapałam, ale te hałasy (budowlańcy i pies) i przepiękna pogoda... głowa pęka, kręgosłup daje czadu (krzyż), dzieciak kopie, ech...
ponarzekam trochę- skarżycie się na remonty i bałagan przy nich, a ja Wam ich zazdroszczę- okazało się, że nasza ekipa nie przygotuje nam podłóg, czyli całe szykowanie wszystkiego, układanie paneli, łatanie dziur na ścianach (pęknięć) a potem te gładzie, malowanie i osadzanie drzwi zostaje na głowie mojego męża... a on chęci to ma, ale najpierw trzeba pospać do południa (nawet jak weźmie wolne), potem posiedzieć w necie, potem coś i tak naprawdę na robotę nie zostaje dużo czasu, szczególnie że przy robocie piwko albo dwa i dni mijająmartwię się, że nie tylko na koniec listopada, ale nawet na Święta się tam nie przeniesiemy a tak niedużo tak naprawdę zostało do zrobienia ((
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

16.06.2012 

Z drugiej strony każde wyjście mojego męża z kumplami powoduje, że nie śpię,