Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-11, 12:12   #4171
perfuzja
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Skoro masz jakieś poważne powody do niepokoju, to chyba najlepiej tam jechać gdzie najbliżej?
Wcale nie. Bez sensu jechać do szpitala ktory ma I stopień referencyjnosci i nie jest przygotowany na zajmowanie się wczesniakami. Lepiej poświęcić te 5-10 minut wiecej na dojazd i byc w szpitalu, skąd dzieciaka nie trzeba bedzie przewozić od razu po porodzie (mówię tutaj o realiach warszawskich, szpitali o I stopniu referencyjnosci nie jest duzo; wiec na przykład bez sensu jechać do Praskiego bo najbliżej, lepiej przejechać na Karową).
Stary 2013-11-11, 12:14   #4172
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Czesc dzidwczyny!! Juz siedzimy z Tz w pociągu i wracamy do siebie!! Czeka nas 6 godzin podróży + przesiadka... Impreza bardzo sie udała, ale musze przyznac ze mnie wykonczyla!! W sumie to przesiedzialam cała noc przy stole dyskutujac z rodzinka Tż, której jeszcze nie znałam. Jedyne co to bolało mnie siedzenie juz pod koniec szkoda tylko ze tańczyć nie mogłam .

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Ja się przyznam, że u nas to ostatnio jakoś seksu brak. Ja wieczorem nie mam ochoty, a wciągu dnia się nie widzimy za wiele, albo mamy zbyt dużo obowiązków Musimy to zmienić
Ale TZ by chciał, jemu mój brzuch nie przeszkadza. Biust mam większy, wic mu się podoba
U mnie w sumie jest podobnie. Czasem wieczorem sie uda, ale ogólnie to obydwoje jestesmy bardzo zmęczeni w tym momencie. Poza tym Tż pracuje dodatkowo w domu i kładzie sie często duzo pózniej niz ja (kiedyś to mnie budził nawet o 2-3 w nocy na małe przytulanki, ale teraz juz nie dajemy rady... Trzeba bedzie to szybko zmienic, bo po porodzie to bedzie jeszcze gorzej!!
Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Wózek został wczoraj zamówiony, wpłaciliśmy 700 zł zadatku i dali nam już od razu fotelik maxi cosi CabrioFix, więc mieliśmy radochę oglądając go cały wieczór.

Podpowiedzcie mi odnośnie materacyka do łóżeczka. Chcieliśmy kupić ten lateksowy z Ikei, ale on jest drogi. Popularne są te kokosowo-gryczane. Jakie Wy macie, zamierzacie kupić?
Gratuluje zakupu wózka!!
A co do materaca to ja wlasnie kupiłam ten lateksowy z Ikei. Zapłaciliśmy za niego 100euro. Fakt, ze drogo, ale to była jedyna rzecz z wyprawke o której zdecydowaliśmy ze ma być nowa i super jakości! Oszczedzilismy na wszystkim innym. Poza tym komfort w łóżku jest dla nas bardzo ważny, więc pomyśleliśmy ze dla maluszka tez

A w ogóle to musze sie Wam pochwalić: mam super teściowa!!! Wracamy do domu z wielka walizka wypchana ciuszkami dla Małej od 0 do 3 miesięcy (body, pizamki, spodenki, bluzeczki, sweterki, 2 kombinezony na zimę, czapeczki- ok 110 sztuk wszystkiego) + chusta do noszenia dziecka, 2 nosidelka (takie jak plecaki) - 1 na dziecko do 6 miesięcy, a drugie na starsze, materacyk z zabawkami uwieszonymi na nim zeby dziecko w ciagu dnia sie bawiło (nie wiem jak to sie nazywa, ale spróbuje porobie zdjecia w tygodniu i Wam pokaże), podrozne łóżeczko składane, termos... No po prostu wszystko co tylko znalazła w swoim butiku to na wzięła!!! Martwilam sie ze mamy za mało ubranek, ale teraz juz mam problem z głowy jestesmy troche obladowani, ale co tam!! W ogóle mi to nie przeszkadza
Poza tym teściowa juz zapowiedziała ze jak do nas przyjedzie w styczniu/lutym zobaczyć wnuczkę to przywiezie pełno ciuszkow na 6 miesięcy
Stary 2013-11-11, 12:22   #4173
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Mamy Sopelek i jest OK,a tych co podalas nie stosowalismy.

Cytat:
dziewczyny tak się zastanawiam nad kupnem smoczków- kupować czy nie a jak tak to jaki?
jak zobaczyłam w aptece 14 stron ze smoczkami to zwątpiłam- silikonowe, gładkie, karbowane który najlepszy

Kupie na w razie czego,ale sprobuje nie dawac,taki jak Eryk uzywal do spania:

http://www.britishsupermarketworldwi...-Months-X2.jpg

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Witam wiadomość od Em my :
Ja tylko dam znać że Dorotka nadal na OIOMie.
Niestety zapomina jeszcze czasem , że trzeba oddychać ale odłączyli już respirator i maseczkę -tętno ma cały czas monitorowane .
Od wczoraj próbują ja karmić jelitowo . Póki co w moich cycach jeszcze pustynia ale położne zachęcają by próbować dalej .Ja dochodzę do siebie . Póki co wyprawała do łazienki to dramat . Mam nadzieję, że niedługo będzie lepiej

Na pewno bedzie coraz lepiej. Z kazdym dniem do przodu.
Pozdrow Emme przy okazji.

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

A,no i bylam w przychodni.
Z tymi moimi wynikami chodzilo o anemie.
Mam brac trzy razy dziennie zelazo.
Wy tez tak czesto bierzecie? Nie wiem czy bede pamietac
Stary 2013-11-11, 12:23   #4174
magnusia
Zakorzenienie

sorka, że zamęczam ale nie wiem które galoty będą lepsze- siatkowane takie: http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-...-2-sztuki.html lub takie http://www.aptekagemini.pl/majtki-hi...-2-sztuki.html czy tez lepiej takie z fizeliny:
http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-...m-5-sztuk.html lub takie http://www.aptekagemini.pl/majtki-je...8-7-sztuk.html
Stary 2013-11-11, 12:24   #4175
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No my chcieliśmy jasne ponieważ mamy duzo belek wenge i komody tez wenge, byłoby trochę za ciemno u nas z ciemniejszymi panelami
Też wybraliśmy te panele właśnie do mebli wenge, żeby pokój rozjaśnić
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:24   #4176
natalia_w_pl
Przyczajenie

Witam Was dziewczyny!
Ja również jestem przyszłą mamusią, ale dopiero lipcową Potrzebuje rad bardziej doświadczonych Mam dosyć dużego torbiela i Pani doktor nieźle mnie nastraszyła, nie wolno mi się przemeczac, dzwigac itd, dostałam też Duphaston, a to przecież lek podtrzymujący ciąże
Boję się, że coś może się stac Czy ktoras z Was była w podobnej sytuacji? Jak przebiega Wasza ciąża ? Jakie dostałyście zalecenia? Czy naprawde jest sie czym martwic?

Pozdrawiam
natalia_w_pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:26   #4177
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
A w ogóle to musze sie Wam pochwalić: mam super teściowa!!! Wracamy do domu z wielka walizka wypchana ciuszkami dla Małej od 0 do 3 miesięcy (body, pizamki, spodenki, bluzeczki, sweterki, 2 kombinezony na zimę, czapeczki- ok 110 sztuk wszystkiego) + chusta do noszenia dziecka, 2 nosidelka (takie jak plecaki) - 1 na dziecko do 6 miesięcy, a drugie na starsze, materacyk z zabawkami uwieszonymi na nim zeby dziecko w ciagu dnia sie bawiło (nie wiem jak to sie nazywa, ale spróbuje porobie zdjecia w tygodniu i Wam pokaże), podrozne łóżeczko składane, termos... No po prostu wszystko co tylko znalazła w swoim butiku to na wzięła!!! Martwilam sie ze mamy za mało ubranek, ale teraz juz mam problem z głowy jestesmy troche obladowani, ale co tam!! W ogóle mi to nie przeszkadza
Poza tym teściowa juz zapowiedziała ze jak do nas przyjedzie w styczniu/lutym zobaczyć wnuczkę to przywiezie pełno ciuszkow na 6 miesięcy

ale super- to bardzo miłe, że teściowa tak zadbała

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Mamy Sopelek i jest OK,a tych co podalas nie stosowalismy.

ja w końcu też Sopelka kupiłam
dobrze że wyjaśniło się z wynikami
Stary 2013-11-11, 12:34   #4178
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Milka IP to izba przyjęć. Jak cos Cię niepokoi, to jedziesz do dowolnego szpitala z oddziałem polozniczym, tylko z pomyslunkiem, bo moze się zdarzyć, ze zostaniesz tam najdłużej albo urodzisz.
Wiec przed 32 tygodniem ciazy lepiej jechać do szpitala z III stopniem referencyjnosci (Karowa, Starynkiewicza, IMiD, Zelazna), przed 36 tygodniem chociaż do szpitala z II stopniem. A znowu bez sensu jechać do szpitala daleko od domu, bo moze sie zdarzyć, ze zostaniesz tam na dlugie tygodnie.

Zgłaszasz się na izbę przyjęć, polozna robi wstępny wywiad i decyduje jak bardzo pilny jest Twój przypadek. Czekasz (albo nie), bada Cię lekarz, podłączaja KTG/robią usg i decydują czy przyjmują na oddział czy wracasz do domu.
W moim województwie jest tylko jeden szpital z III stopniem referencyjnosci, ponad 100 km od mojego miasta.
Szpitale z II stopniem też są przystosowane do wczesniejszych porodów.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:35   #4179
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_w_pl Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny!
Ja również jestem przyszłą mamusią, ale dopiero lipcową Potrzebuje rad bardziej doświadczonych Mam dosyć dużego torbiela i Pani doktor nieźle mnie nastraszyła, nie wolno mi się przemeczac, dzwigac itd, dostałam też Duphaston, a to przecież lek podtrzymujący ciąże
Boję się, że coś może się stac Czy ktoras z Was była w podobnej sytuacji? Jak przebiega Wasza ciąża ? Jakie dostałyście zalecenia? Czy naprawde jest sie czym martwic?

Pozdrawiam

myślę, że powinnaś zaufać lekarzowi a jeśli masz wątpliwości to skonsultować to z innym lekarzem.
Osobiście mam mięśniaka i w niczym mi na razie nie przeszkadza a Duphaston tez brałam na początku ciąży
Stary 2013-11-11, 12:35   #4180
perfuzja
Zakorzenienie

Gosia mnie lekarka dała wybór 3 po 1 tabletce albo 2 razy po 2.
Stary 2013-11-11, 12:38   #4181
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
u mnie jest inaczej ... dzwonisz na pogotowie i pytasz który szpital ma dyżur położniczy (bo jeżeli szpital nie ma dyżuru to nie przyjmuje z ulicy) jedziesz do tego szpitala siedzisz w dłłłuuugiej kolejce i na dzień dobry przyjmują Cię na oddział. (czyli torbę dokumenty i wszystko musisz mieć już ze sobą) dopiero po przyjęciu na oddział po kolejnych godzinach czekania łaskawie pojawia się lekarz który zrobi/nie zrobi USG zbada Cie/lub nie (zależy od nastroju i jego widzi-misię) i czy coś Ci jest czy nie dzieje się nic trzymają Cię minimum 4 dni bo wtedy im Fundusz kasę zwraca.
ojej strasznie, że tak jest...

Cytat:
U mnie w sumie jest podobnie. Czasem wieczorem sie uda, ale ogólnie to obydwoje jestesmy bardzo zmęczeni w tym momencie. Poza tym Tż pracuje dodatkowo w domu i kładzie sie często duzo pózniej niz ja (kiedyś to mnie budził nawet o 2-3 w nocy na małe przytulanki, ale teraz juz nie dajemy rady... Trzeba bedzie to szybko zmienic, bo po porodzie to bedzie jeszcze gorzej!!
No właśnie Po urodzeniu dziecka to na pewno będziemy totalnie zmęczeni. Mój TZ też dużo pracuje. Chyba muszę pomyśleć nad jakimś romantycznym wieczorem
Byle tylko już te niestrawności mnie nie nachodziły, bo wtedy mój romantyzm i libido są na poziomie minusowym.

Cytat:
Ale super Fantastyczna teściowa i kochana przyszła babcia

Cytat:
Ja biorę raz dziennie - Tardyferon - 1 tabletka zawiera 80 mg jonów żelaza.
Są różne tabletki o różnej zawartości żelaza.
Pewnie musisz brać więcej teraz, bo miałaś większy niedobór.
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:45   #4182
perfuzja
Zakorzenienie

Gosia mnie lekarka dała wybór 3 po 1 tabletce albo 2 razy po 2.
Stary 2013-11-11, 12:46   #4183
nattalli
Rozeznanie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43661519]Dzień dobry,

Spokojnie, leniwie witam się po śniadaniu. Korzystamy z mężem jak możemy i wylegujemy się w łóżku do 11.

Dzisiaj tylko 3 razy wstawałam do łazienki, za 4 razem się obudziłam bo mała mocno kopnęła, a za piątym razem rogal zrzucił telefon z szafki
[/QUOTE]

o ten nie dobry rogal;p

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:50   #4184
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
W moim województwie jest tylko jeden szpital z III stopniem referencyjnosci, ponad 100 km od mojego miasta.
Szpitale z II stopniem też są przystosowane do wczesniejszych porodów.
Z tego co czytałam wczesniakami poniżej 1500 gramów lub 31 tygodniem ciazy powinien zajmować sie wlasnie szpital o III stopniu.

Rozmawialysmy z Milka o szpitalach warszawskich, tutaj mozna przebierać. Wiec jak jest wybór, to moim zdaniem nie ma sie co zastanawiać tylko jechać do szpitala o najwyższym możliwym stopniu referencyjnosci.
Stary 2013-11-11, 12:55   #4185
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co czytałam wczesniakami poniżej 1500 gramów lub 31 tygodniem ciazy powinien zajmować sie wlasnie szpital o III stopniu.

Rozmawialysmy z Milka o szpitalach warszawskich, tutaj mozna przebierać. Wiec jak jest wybór, to moim zdaniem nie ma sie co zastanawiać tylko jechać do szpitala o najwyższym możliwym stopniu referencyjnosci.
Nie no jasne, że lepiej do III, tylko nie zawsze jest to realne tam, gdzie do III jest np. 100 km czy więcej.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:59   #4186
magnusia
Zakorzenienie

zakupy zrobione- konto załkało
Stary 2013-11-11, 13:01   #4187
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no jasne, że lepiej do III, tylko nie zawsze jest to realne tam, gdzie do III jest np. 100 km czy więcej.
No jasne. Jak różnica jest 2 czy 3 km to nie ma się co zastanawiać, ale jak 100 km to tez nie ma co
Stary 2013-11-11, 13:31   #4188
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
o ten nie dobry rogal;p
No muszę właśnie jeszcze go "wyczaić" a tak to przekładam go we śnie i ŁUP, coś spada

Cytat:
zakupy zrobione- konto załkało
Ja jeszcze odkładam ten moment ale moje też będzie wyło
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:33   #4189
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Witam się poweekendowo już w 8 miesiącu

W sobotę zrobiłam już wszystkie zakupy dla małego, dla siebie muszę kupić tylko koszule nocne i jakieś trepki. Wszystko inne już mam.

Dzisiaj nie spałam pół nocy, bo Marcel urządził sobie break dance'a nie dało się spać. Myślałam, że jak wstanę i zjem ze dwa banany to mu przejdzie, niestety...

Podłożyłam sobie już specjalne podkłady pod prześcieradło w razie "W" żeby materaca nie zalać i nie zabrudzić.

Gratuluję Emmie wspaniałej córeczki, oby kobietki szybko wyszły do domu
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:35   #4190
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
u mnie jest inaczej ... dzwonisz na pogotowie i pytasz który szpital ma dyżur położniczy (bo jeżeli szpital nie ma dyżuru to nie przyjmuje z ulicy) jedziesz do tego szpitala siedzisz w dłłłuuugiej kolejce i na dzień dobry przyjmują Cię na oddział. (czyli torbę dokumenty i wszystko musisz mieć już ze sobą) dopiero po przyjęciu na oddział po kolejnych godzinach czekania łaskawie pojawia się lekarz który zrobi/nie zrobi USG zbada Cie/lub nie (zależy od nastroju i jego widzi-misię) i czy coś Ci jest czy nie dzieje się nic trzymają Cię minimum 4 dni bo wtedy im Fundusz kasę zwraca.

a tak w ogóle to dzień dobry

Rany... co za naród. Ja mam "pozwolenie" id mojego gina, że gdyby coś się działo bardzo niedobrego, to mam wejść na oddział i poprosić lekarza. Omijając IP. A na oddziale jak leżałam to codziennie przychodziły dziewczyny, mówiły, że coś nie tak z ruchami i czy mogą posłuchać serduszka i wtedy detektorem położna sprawdzała i jak ok to dziękuje do widzenia.

Cytat:
Witam Was dziewczyny!

Pozdrawiam
A gdzie masz tę torbiel? Ja mam na lewym jajniku. I jak duża jest?
U mnie już nic nie widać na usg, bo dzidzia zasłania. Rósł razem z ciążą. Na początku miał 1,5 cm, później 2...i 3 Ostatnio jak było go widać miał 4 cm (a to był chyba 16 tydz.)
Odpoczywaj i wszystko będzie dobrze.

Pozdrowienia dla Emmy. Dorotka pewnie niedługo zacznie oddychać samodzielnie i bez wspomagaczy.

Ja dziś jadę do mamy zrobiła pyszne pierogi z farszem grzybowym.
Wrócę 3 kg cięższa. Ale będę wtedy szczęśliwa...
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:43   #4191
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
jeszcze nie byliśmy- zaczynamy w środę.
Postanowiłam poczekać ze smoczkami, na razie nie kupuję

na razie jestem w 3/4 zakupów a w koszyku już 600 zł
Ja w ogóle nie chciałam smoczka kupować, ale mąż się uparł, że na wszelki wypadek trzeba mieć, no i w końcu mamy trzy, bo tyle było w zestawie pasującym do butelki. Czy noworodek jest w stanie zużyć smoka w miesiąc?

Cytat:
Ja też biorę 3x1 i zdarza mi się zapomnieć tej drugiej wziąć. Rano i wieczór jakoś pamiętam.

Trzymam kciuki, żeby Dorotka szybko opuściła OIOM i za Emmę, żeby jak najszybciej doszła do siebie.
Stary 2013-11-11, 13:58   #4192
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
To prawda jednak jeśli jest możliwość najlepiej jechac do III stopnia bo z II stopnia dziecko prawdopodobnie bedzie transportowana do III stopnia.

Em mie życzę dużo siły a Dorotce jeszcze wiecej! Możecie jej przekazać ze z kazdym dniem bedzie lepiej.

Mam jakaś fazę macierzyńska i wszystkie bym Was przytulila

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:14   #4193
pilotka86
Rozeznanie

cześć
odkąd nauczyłam się wielocytować nadrabianie stało się o wiele przyjemniejsze
Cytat:
Napisane przez milka-pilka
Ja nie będę mieć raczej przy porodzie douli, bo ta dziewczyna, am termin swojego porodu prawie taki jak ja, więc wątpię, by to wypaliło. Ale dzięki za sugestie dotyczące szpitala - nie pomyślałam o tym, że położne mogą bać się konkurencji
Co do rutynowego podejścia to ok - rozumiem, jeśli położna jest "z przydziału", jeśli jednak podpisujesz ze szpitalem umowę i płacisz 1500 zł to myślę, że oczekuje się wtedy czegoś więcej. Teoretycznie tak jest, w praktyce od koleżanek wiem, że bywa różnie.
o kurde to faktycznie nieciekawie że nawet płacąc róznie to może być, ja cały czas myślałam że piszemy o nieopłaconej położnej!
Cytat:
Napisane przez milka-pilka
Co do oddawania się w ręce osoby z wykształceniem medycznym to moim zdaniem można różnie do tego podchodzić. Poród odbiera położna, nie lekarz. Lekarz interweniuje, gdy coś jest nie w porządku. Ja mam bardzo duże doświadczenie z lekarzami (dokładnie z ortopedami) - na nich mogę liczyć jeśli w grę wchodzi precyzyjne cięcie kości itd., natomiast większą wiedzę o ciele i jego funkcjonowaniu, przygotowaniu do operacji, rehabilitacji po zabiegu itd. uzyskałam od fizjoterapeutów.
hmmm nie porównywałabym fizjoterapeutów do douli. Położne jednak kształcą się kilka lat plus praktyki i staże.
A fizjoterapeuci oprócz wiedzy teoretycznej mają posiadają też praktyczną (plus praktyki w najczęściej w szpitalu) i doświadczenie.
Zajmują się pacjentami hmmm namacalnie, codziennie, fizycznie a doula...? Ile przeciętna doula przyjęła porodów? Jest w stanie odczytać zapis ktg, określić rozwarcie, naciąć i zszyć czy wychwycić komplikacje? Moim zdaniem może jedynie poprawić samopoczucie i stan psychiczny rodzącej, wesprzeć ją, przygotować ale nigdy nie będzie w stanie zastąpić położnej nie mówiąc o lekarzu.

Cytat:
Wózek został wczoraj zamówiony, wpłaciliśmy 700 zł zadatku i dali nam już od razu fotelik maxi cosi CabrioFix, więc mieliśmy radochę oglądając go cały wieczór.

Podpowiedzcie mi odnośnie materacyka do łóżeczka. Chcieliśmy kupić ten lateksowy z Ikei, ale on jest drogi. Popularne są te kokosowo-gryczane. Jakie Wy macie, zamierzacie kupić?
gratuluję zakupu!
Co do materaca to kupiłam kokos gryka, bo był w zestawie z łóżeczkiem

Cytat:

pytanie do doświadczonych mam: do pazurków lepsze nozyczki czy obcinacz?
Mi się wydaje, że nożyczki a mąż mówi że obcinacz bomu wygodniej będzie obcinać a to będzie jego działka
ja niedoświadczona, ale kupiłam taki zestaw jak polecała gosia

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Dziewczęta, sorry zadam głupie pytanie, jestem trochę ignorantką
IP to jest Izba Przyjęć? Jeśli nie czujemy ruchów to należy jechać do tego szpitala do IP, w którym chcemy rodzić, czy na ostry dyżur? Jak to wygląda u Was w praktyce?
lepiej tam gdzie chcesz rodzić albo gdzie pracuje Twój gin, tyle że nie ma gwarancji że są łóżka wolne, wiadomo najczęściej jedzie się gdzie jest najbliżej.

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Witam wiadomość od Em my :
Ja tylko dam znać że Dorotka nadal na OIOMie.
Niestety zapomina jeszcze czasem , że trzeba oddychać ale odłączyli już respirator i maseczkę -tętno ma cały czas monitorowane .
Od wczoraj próbują ja karmić jelitowo . Póki co w moich cycach jeszcze pustynia ale położne zachęcają by próbować dalej .Ja dochodzę do siebie . Póki co wyprawała do łazienki to dramat . Mam nadzieję, że niedługo będzie lepiej
kciuki za małą i Emme!
dobrze, że oddycha sama

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
to prawda, dlatego ja się cieszę że do szpitala mam w porywach 10minut autem! Koleżanka która rodziła tutaj z dwa lata temu miała ponad godzinę do szpitala który wybrała na poród i obawiała się że pojedzie za wcześnie i każą jej wracać do domu i co wtedy 3h spędzi w samochodzie przemieszczając się z miejsca na miejsce o ile za drugim razem by ją już przyjęli ;p dlatego własnie dają telefon żeby zadzwonic pierwsze i opisać położnej co się dzieje co ile skórcze i wtedy mówią żeby jechać i czekają już w szpitalu z wózkiem na mamę
no właśnie czytałam, że tam na luzie podchodzą

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość

A ja sie pochwale pierwszym meblem w pokoju Aleksa, wlasnorecznie zlozony
brawo

Cytat:
Czesc dzidwczyny!! Juz siedzimy z Tz w pociągu i wracamy do siebie!! Czeka nas 6 godzin podróży + przesiadka... Impreza bardzo sie udała, ale musze przyznac ze mnie wykonczyla!! W sumie to przesiedzialam cała noc przy stole dyskutujac z rodzinka Tż, której jeszcze nie znałam. Jedyne co to bolało mnie siedzenie juz pod koniec szkoda tylko ze tańczyć nie mogłam .

fajnie, że impreza udana no i teściowa bombowa!

Cytat:
Gosia, ustaw sobie przypomnienia albo alarm cykliczny trzy razy dziennie w telefonie o stałych godzinach
Ja tak robię
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:18   #4194
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
hmmm nie porównywałabym fizjoterapeutów do douli. Położne jednak kształcą się kilka lat plus praktyki i staże.
A fizjoterapeuci oprócz wiedzy teoretycznej mają posiadają też praktyczną (plus praktyki w najczęściej w szpitalu) i doświadczenie.
Zajmują się pacjentami hmmm namacalnie, codziennie, fizycznie a doula...? Ile przeciętna doula przyjęła porodów? Jest w stanie odczytać zapis ktg, określić rozwarcie, naciąć i zszyć czy wychwycić komplikacje? Moim zdaniem może jedynie poprawić samopoczucie i stan psychiczny rodzącej, wesprzeć ją, przygotować ale nigdy nie będzie w stanie zastąpić położnej nie mówiąc o lekarzu.
Ale doula przeciez nie ma zastępować poloznej! Ma najwyzej wejść w zadania męża, jesli ten bedzie za bardzo panikowal. Ma byc buforem w kontaktach z personelem, ma masowac, wspierać.
I doula broń Boże nie przyjmuje porodow. Ona najwyzej w nich asystuje.
Stary 2013-11-11, 14:32   #4195
isia4891
Zadomowienie

Justien zmobilizowalas mnie siadam do kompa i zamawialam zaraz. Dam znać jak przyjdzie
Wróciłam że spaceru z mężem i mi się brzuch spial bardzo...chwilke poleże bo wieczorkiem może że znajomymi się stykniemy .
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:05   #4196
Nemezis23
Rozeznanie

Miałam bardzo zabiegany weekend, co niestety odczuł mój kręgosłup i chodzę jak kaczka. Rogal stał się ponownie moim najlepszym przyjacielem

Cytat:
Podczytuje mamy listopadowo- grudniowe (Chociaż one sa raczej pazdziernikowo- listopadowe ) a tam taki post: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=43645207
Dziewczyna nic wiecej nie napisała, miała termin na 17.11
Jak czytam takie rzeczy, to zaczynam zazdrościć emmie ze ma juz Dorotke bezpiecznie przy sobie
To straszne... Do tego przeczytałam wczoraj na blogu położnej o kobiecie, która straciła dziecko w 38 tc, bo się udusiło pępowiną. Najgorsze jest, że na takie rzeczy nie mamy wpływu, a jak się już zauważy, że dzieciaczek się nie rusza jest niestety za późno
Ogólnie mam wrażenie, że całej ciąży towarzyszy jakiś niepokój i stres.

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
mąż już wie, ze jeśli faktycznie sie popsują po karmieniu to ma mi zafundować ich plastyke co jak co, ale cycków to sobie nie odpuszcze.
To samo zapowiedziałam mojemu Mam jednak nadzieję, że z cyckami będzie ok, bo póki co nie powiększyły się w ogóle. Jeszcze muszę coś z rozstępami zrobić.

Cytat:
Nettk_a to genetyczne to jest tylko w sumie z nazwy (spotkałam się z tym, że to aby wyciągnąć większą kasę), bo lekarz robi na tym samym sprzęcie, tylko dłużej. Miałaś 3x usg więc raczej nie masz się czym martwić.
Tu się akurat nie do końca mogę zgodzić. Mój lekarz prowadzący robił mi również badania genetyczne (on jest lekarzem z certyfikatem) i przy zwykłej wizycie zawsze mierzy dziecko, określa wagę, patrzy jak bije serce. Przy usg genetycznym i połówkowym robił już dokładniejsze badania (kość nosowa, przezierność karkowa, przepływy, dokładnie oglądał narządy wewnętrzne itd). Niektórzy chodzą do "zwykłych" lekarzy, a na większe usg właśnie do lekarzy z certyfikatem.
Oczywiście wiem, że niektórzy lekarze rzeczywiście wyciągają kasę, nie mają certyfikatu i oferują usg 3d/4d, które ma raczej sprawić większą radość rodziców, niż służyć jakimś celom diagnostycznym.

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
A tak w ogóle mam pytanie do dziewczyn mających cerę tłustą/problematyczną/trądzikową/wrażliwą... Jakich podkładów, fluidów używacie??? Chodzi mi o efekt dobrego krycia, ale bez zapychania oczywiscie. Dodam, ze przez długi, długi czas używałam fluidu z la roche posay unifiance i oczywiscie go wycofali...drugim faworytem byl la roche posay toleriane a tego niedawno też zmienili na jakiś mus i z tego co czytałam jest fatalny :[ i czym mam się teraz smarować??? próbowałam revlona colorstay -ok, ale za ciężki, estee lauder double wear- ok,ale za ciężki, vichy derrmablend- ciemnieje i spływa... Ehhh
Używam tego:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...pf-42-pa-.html

u mnie sprawdza się o wiele lepiej niż jakikolwiek podkład, ale niestety wszystko trzeba samemu wypróbować.

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Dzisiaj oglądałam rydwany dziecięce i zakochałam się bez wzajemności w Quinny... Cena zgniatająca i nieosiągalna... Pomarzyć można. Za to zakupiłam butelkę antykolkową TT
Co do wózka to może spróbuj poszukać jakiegoś używanego w dobrym stanie?

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Była jeszcze sytuacja z tego dnia kiedy ja rodziłam. Maz mi opowiadał ze czeka aż mnie zaszyją wychodzi z sali porodowej maz i mówi bardzo spokojnie , ze strachem do położnej " wie pani czy mozna by podać coś żonie bo ja troche boli" na co żona krzyczy z sali " mnie nie boli mnie napier****"
strasznie się uśmiałam z Twoich opowieści. Na razie do mnie nie dociera, że niedługo sama pewnie będę tak krzyczeć

Cytat:
Witam Was dziewczyny!

Pozdrawiam
Witaj również miałam dużą torbiel na jajniku, jeśli się nie mylę to na początku ciąży miała ok. 3 cm. Konsultowałam to z dwoma lekarzami i obaj kazali się nie martwić. Później jak zaczęły się plamienia to dostałam Duphaston, zwolnienie i nakaz odpoczywania. Wszystko jest w porządku, także głowa do góry, trzeba zaufać lekarzom

Cytat:
Ciężko mi powiedzieć. Ja np. kupiłam takie:
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki...608193905.html

miały dużo bardzo dobrych opinii.

Cytat:

Dokładnie. Z drugiej strony nigdy nie wiadomo czy jak dziecko się urodzi to będzie z nim wszystko dobrze i ja mam obawy, żeby zdecydować się na poród w szpitalu o I stopniu.
W mieście, w którym mieszkam jest szpital o II stopniu, ale nie sądzę, żebym zdecydowała się w nim rodzić.

Kupiłam sobie wczoraj stanik do karmienia w H&M. W ogóle pierwszy raz zostałam przepuszczona w kolejce (akurat do przymierzalni) i wyobraźcie sobie, że jak szłam to jakaś gówniara mi się wtryniła i wlazła do niej na szczęście za moment zwolniła się kolejna, a panie które miały wchodzić kazały mi iść. Później jak wyszliśmy z TŻ ze sklepu i stwierdziłam, że miło z ich strony, że mnie przepuściły w kolejce, ale TŻ uświadomił mi, że to były Włoszki i że Polki by mnie na pewno nie puściły wredny.

Chciałam się jeszcze pochwalić, że umówiłam się na wizytę z zoopsychologiem do moich kotów. Kobieta przeprowadziła ze mną bardzo długi wywiad telefoniczny, powiedziała, że konsultacja w domu będzie trwała ok. 2 godziny i będzie zadawała dużo pytań, także mamy uważnie obserwować zachowania kotów i bezwzględnie muszą być wszyscy domownicy obecni. Szok
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:06   #4197
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Nakroiłam wielką michę sałatki jarzynowej

Któraś chętna, podeślę kurierem
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:08   #4198
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Witam się poweekendowo już w 8 miesiącu
gratulacje

Cytat:
Doula nie ma zastępować lekarza czy położnej. W szpitalu jest zawsze dyżurujący lekarz i położne.
Myślę o tym, co byłoby dla mnie lepsze - zapłacić dodatkowej położnej, czy douli. I teraz wydaje mi się, że doula może być lepszym rozwiązaniem. Nie tylko takim doraźnym.
Myślę oczywiście o konkretnym przypadku - szpital Św. Zofii. Wykupienie konkretnej położnej nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa i pewności, że wszystko pójdzie dobrze (czyli po naszej myśli).
Mój TZ bardzo się stara, ale ma problem z wyczuciem i empatią, i nie jestem pewna, czy da mi poczucie bezpieczeństwa. Myślę, że może być bardziej przerażony niż ja

A co do lekarzy i fizjoterapeutów to pomiędzy nimi są jeszcze rehabilitanci Z tych trzech - to fizjoterapeuta patrzy na człowieka holistycznie. Przynajmniej tak wynika z mojego wieloletniego doświadczenia.

Cytat:
Ale doula przeciez nie ma zastępować poloznej! Ma najwyzej wejść w zadania męża, jesli ten bedzie za bardzo panikowal. Ma byc buforem w kontaktach z personelem, ma masowac, wspierać.
I doula broń Boże nie przyjmuje porodow. Ona najwyzej w nich asystuje.
Dokładnie

Cytat:
lepiej tam gdzie chcesz rodzić albo gdzie pracuje Twój gin, tyle że nie ma gwarancji że są łóżka wolne, wiadomo najczęściej jedzie się gdzie jest najbliżej.
To u mnie wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem w razie czego będzie szpital na Żelaznej.

Edytowane przez milka-pilka
Czas edycji: 2013-11-11 o 15:12
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:18   #4199
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
super gest no i jakie oszczędności finansowe dla Was.

Cytat:
Rozmawialysmy o szpitalach warszawskich, tutaj mozna przebierać. Wiec jak jest wybór, to moim zdaniem nie ma sie co zastanawiać tylko jechać do szpitala o najwyższym możliwym stopniu referencyjnosci.
u mnie w mieście niby mam szpital wojewódzki i ma być taki "super i oh ah" a referencyjność chyba ma II stopień ... no i ogólnie jest do dooopy.
Stary 2013-11-11, 15:20   #4200
cherubinka
Zadomowienie

Iwantyou, super sobie radzicie z Dominisiem

Switezianka, Emma , co za wieści ...ogromne gratulacje Matko, robi się gorąco na wątku

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Może pod koniec tygodnia będzie lepiej, trzymajcie proszę za mnie kciuki we wtorek i piątek. Czeka mnie kardiolog i diabetolog. i inne ważne spotkania w międzyczasie więc małe kciuki na pewno mile widziane

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Co do tematu strat ciąży. Niestety ale mam pewne doświadczenie:[...mam za sobą straty w 5- 8tyg i taką z 22 tyg...i niestety ale uwierzcie mi ze duzo cięzej przechodzi sie taką ciąze ktorą nosiło sie pół roku, kiedy czuje sie ruchy itp. Po ciazy 5 tyg przeżyłam szok, nie wstawałam z łóżka przez tydzień, ale o tej z 22 tyg to nawet mówić nie chce bo to jest nie do opowiedzenia.

Eh, jakby nie było żyje się dalej, a po burzy zawsze jest słońce nie?
Jutro zaczynam III trymestr, 28 tydzień dziecko w środę ważyło kg, to chyba nieźle co
Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie przez co przeszłaś. Teraz, jak sama jestem w ciąży, jeszcze bardziej przerażają mnie takie historie i nawet nie chcę uruchamiać swojej wyobraźni. Dzielna z Ciebie kobietka

Chyba podobnie ważą nasze dzieciaczki. Moja Niunia tydzień temu (w 27t3d) ważyła właśnie kilogram Ostatnio była średniaczkiem, a teraz chyba jakoś wybujała ponad średnią. Jutro mam wizytę u swojego lekarza, więc zobaczymy jak dalej.

Cytat:
Napisane przez jin Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli nie macie jeszcze koszuli do szpitala to polecam tesco, wczoraj kupiłam zwykłą w granatowo białe paski za 23 zł, chociaż teraz myśle że paski poziome przecież pogrubiają
Też ją wczoraj kupiłam Była jeszcze różowa w paski, ale stwierdziłam, że granatowa jednak będzie lepiej prezentowała się się na moich sporych gabarytach i mniej się będę rzucać w oczy Chyba przeznaczę ją na poród.

Cytat:
Dopiero kiedy przyszedł moj maz i jakgdyby nigdy nic powiedział " ej zobacz zrobiłem zdjęcie jego stopek ma szparę miedzy dużym paluszkiem a następnym taka jak Ty"...

Cytat:
Hah doskonale to rozumiem pare dni temu wwozili mamę na porodowke ktora krzyczała " w dupie mam naturę dawać znieczulenie".
Cytat:
Była jeszcze sytuacja z tego dnia kiedy ja rodziłam. Maz mi opowiadał ze czeka aż mnie zaszyją wychodzi z sali porodowej maz i mówi bardzo spokojnie , ze strachem do położnej " wie pani czy mozna by podać coś żonie bo ja troche boli" na co żona krzyczy z sali " mnie nie boli mnie napier****"
To takie prawdziwe Obawiam się, że i u mnie może tak być

Cytat:
Napisane przez Switezianka_23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny - duma Wiktorek ciezszy o kolejne 26g. A do tego przy jednym karmieniu wyssal z cycka 2ml a przy kolejnym 4!!! Sama widzialam zmiane wagi przed i po karmieniu. I tak sie zmeczyl, ze nastepne karmienie przespal
Wspaniale

Cytat:

Gratuluję zakupu wózka Jeśli chodzi o materac, zamówiłam kokos-gryka.

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
A ja sie pochwale pierwszym meblem w pokoju Aleksa, wlasnorecznie zlozony
Super Aż się nie mogę doczekać kiedy dotrze łóżeczko naszej Niuni

Cytat:
A w ogóle to musze sie Wam pochwalić: mam super teściowa!!!
Ale zrobiła super prezent

Podziwiam Was, słodkie mamusie, że ogarniacie problem z cukrzycą

Trzymam za znajdujące się w szpitalu.

Ambrella, jak u Ciebie?

Dziewczyny, w tamtym tygodniu byliśmy w Poradni usg. Skierował nas lekarz, ponieważ podczas jednego badania wyszło niemiarowe bicie serduszka małej. Na szczęście wszystko jest w porządku

Poza tym coraz bardziej zaczynam się bać porodu. Jak czytam jakie szpitale do dyspozycji ma większość z Was, to mogę tylko pozazdrościć. To, że będzie bolało jest dla mnie oczywiste i czy rodziłabym w prywatnej klinice, czy "zwykłym" szpitalu, pewnie nie ma znaczenia. Jednak tu gdzie mieszkam jest jeden szpital i jego warunki pozostawiają wiele do życzenia. Nie będę miała możliwości dopłaty za lepszą salę (zresztą lepsza sala równa się tylko tyle, że jest się samemu w pokoju, no i pielęgniarki trochę lepiej traktują). Łazienka i tak jest wspólna na korytarzu, zero jakiejś prywatności Nie ma też specjalnych pokoi do porodów rodzinnych, tylko sala z takimi jakby boksami. Poza tym wszystko zależy na jakie położne się trafi, a tych wrednych nie brakuje No to się wyżaliłam.

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-11-11 o 15:26 Powód: literówki
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości