Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-12, 14:01   #4381
ejani
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Czytałam przed porodem, z pierwszym dzieckiem. Wyidealizowałam sobie piękny obraz, niemowle spokojne, ciche, śpiące W rezultacie moje dziecko miało kolki dzień i noc, darło się wniebogłosy, nie spało w ciągu dnia prawie w ogóle. (Noce za to całe) Książka książką jednak należy odpowiednio do tego podejść, z rezerwą.
Później zdaje mi się jest język dwulatka. Mam w formie pdf. Czytałam a i tak robiłam swoje
do każdej ksiazki, jak i do każdej rady zresztą, trzeba podejść z rezerwą... nam to na SR położna mówiła, że i tak zrobimy jak chcemy, nawet w sprawach o których ona mówi (a co dopiero w szpitalu) i mamy się tym nie gryźć, tylko robić swoje bo to nasze dzieci i trzeba się kierować własną intuicją

---

i tak ku przestrodze na za niedługi czas...

https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf

Edytowane przez ejani
Czas edycji: 2013-11-12 o 14:02
ejani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 14:20   #4382
milka-pilka
Zakorzenienie

agoola - trzymaj się i postaraj się nie brać na siebie tylu obowiązków. Wiadomo, że chciałoby się wszystkim dogodzić, ale czasem to jest niemożliwe. Przewartościuj sobie jeszcze raz wszystkie rzeczy. Najwyżej ktoś na jakiś czas się na Ciebie obrazi. Trudno. Przejdzie mu.

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny właśnie dostałam smsa od KUKURYDZIANEJ
Jest w szpitalu i prosi o mocne forumowe kciuki, ma za mało wód i doszło do niej, że może to być jakaś wada/ upośledzenie, o czym wcześniej nie myślała.
Za to bardzo się cieszy, że nie ma internetu, bo już by szukała info w necie i świrowała.
Będzie informować na bierząco
Mocne kciuki za Kukurydzianą !!!

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Tylko ja mam taki duży brzuch?? Przerażacie mnie
Nie ja też mam duży, a sama jestem drobna. Wszyscy mi mówią, że mam duży brzuch. Pocieszam się tym, że go nie ma po bokach, on po prostu rośnie sobie w przód

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
---

Tego się obawiam Może zacznę częściej chodzić do kosmetyczki, można u niej się wyspać.
Pytałam się już, najczęściej kobiety po porodzie przychodzą do niej po minimum 3 m-cach, ale lepiej później. Ostatnio była klientka, której mąż z dzieckiem siedział w samochodzie pod gabinetem i co chwilę wydzwaniał do swojej żony z pytaniami dot. dziecka. W rezultacie klientka w ogóle nie wypoczęła, denerwowała się i moja kosmetyczka sama stwierdziła, że taka wizyta to nie ma sensu...
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 14:21   #4383
selena85
Wtajemniczenie

Wracając jeszcz do tematu książki "Język niemowląt" trafiłam przypadkowo na filmik i artykuł z opiniami i recenzją odnośnie treści książki :

http://domowa.tv/poradnik-jezyk-niem...ref_map=%5B%5D

lub (jezeli link nie dziala) to tu:

http://www.youtube.com/watch?v=glbieSJHGk0#t=130
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 14:26   #4384
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

brrrr... wyprałam rzeczy wywiesiłam na dworze. A sąsiad rozpalił ognisko, w którym pali gałęzie i liście....

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 14:32   #4385
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:

Chociaż za pół roku może mi być nie do śmiechu
Stary 2013-11-12, 14:33   #4386
lidkaa82
Zadomowienie

Hejka
Jestem jestem dziewczyny, wszystko dobrze, nadal jestem w dwupaku, tylko postanowiłam odwiedzic ostatni raz rodziców przed rozpakowaniem. Co prawda mam problem z poruszaniem ale dalismy rade mimo że nasza wspaniała kolej zafundowała nam 5 godzinną podróż (150 km). 2,5 godziny staliśmy we włocławku w ciemnym pociągu i nikt nie wiedział o co chodzi
Zostawić was na chwile a tu dziewczyny rodzą albo ladują na patologii. Trzymam za was kciuki i za siebie by nie powiększyc waszego grona
Generalnie jestem ogromna, chodzę jak kaczka, a są dni kiedy właściwie nie chodze tylko czołgam się po ścianie. Dziś jak żłobkowa ciocia mojego synka usłyszała ze ja jeszcze ponad 2 miesiace sie tak będę kulać przez życie to się za głowe złapała bo myślała ze ja zaraz rodze.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 14:38   #4387
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
brrrr... wyprałam rzeczy wywiesiłam na dworze. A sąsiad rozpalił ognisko, w którym pali gałęzie i liście....
Dobrze że gałęziami, a nie np. śmieciami, jak niektórzy potrafią
Stary 2013-11-12, 14:45   #4388
selena85
Wtajemniczenie

Dla "słodkich mamuś":

"Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to taka ilość danego produktu wyrażona w
gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm.

10 g węglowodanów = 1 WW
Miary domowe
Łyżka stołowa = 15 ml = ok. 15 g
Łyżeczka do herbaty = 5 ml = ok. 5 g
Szklanka = 250 m"

Całość artykułu z opisami i wyjaśnieniami dla cukrzycy ciązowej tutaj: http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf
Stary 2013-11-12, 15:25   #4389
Le La
Zadomowienie

Ja jestem w polowie "Jezyka niemowlat", potem mam "Pierwszy rok z zycia dziecka" ale tak jak juz ktoras z Was napisala, nie traktuje tych ksiazek jako sposobu na wszystko, bo zycie bardzo zweryfikuje to, jak bedziemy sie opiekowac naszymi dzieciakami. Natomiast uwazam, ze warto pare poradnikow przeczytac, szczegolnie jesli to pierwsze dziecko, bo mozna pare rzeczy ciekawych sie dowiedziec

Bylam na zakupach i tak mnie zamulilo jak wrocilam do domu, ze szok. Chyba ta pogoda dobijajaca tak dziala....
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 15:45   #4390
gosia261282
Gang Iren

Lidka dobrze,ze sie odezwalas

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Ktoś zapytał dziecko: "Kim jest Twoja mama?". A on odpowiedział:

"Mama jest, to pani która ma w torbie chusteczkę z moimi smarkami, paczkę chusteczek, smoczek i pieluchy na zapas.
Mama jest tak szybka, jak rakieta wraca do domu jak strzała i jest jej wszędzie pełno

Mama jest jak żongler, który nastawia pranie, , otwiera drzwi kotu z drugiej strony, trzyma listy pod brodą i odpycha mnie od śmieci nogą. Również to,czarodziejka , która może jednym pocałunkiem usunąć moje łzy.
Mama jest najsilniejsza jest w stanie podnieść w jednej ręce moje 15 kilogramów, podczas gdy z drugiej strony, popychając wózek z zakupami.

Mama jest mistrzem w lekkiej atletyce jest w stanie przybiec w ciągu sekundy od zera do sześćdziesięciu, aby zapobiec mojemu spadkowi w dół po schodach. Jest to,także bohaterka zawsze potrafi zwalczyć moje koszmary pieszczotami. Mama jest panią z włosami o dwóch kolorach, która mówi, że kiedy będzie miała trochę czasu,to pójdzie do fryzjera.

Mama jest narratorem, który czyta i wymyśla najśmieszniejsze historie tylko dla mnie. Jest także szefem kuchni, który jest w stanie zrobić dla mnie pyszny obiad z dwóch bzdur w lodówce, ponieważ zapomniała, zrobić zakupy, i potem dla niej nic nie zostało.
Mama jest lekarzem, który tylko , patrząc na mnie wie , czy mam gorączkę, ile i co trzeba zrobić, aby ja zbić. Jest w stanie nosić ubrania z przed stu lat ale zawsze chce żebym ja był ładnie ubrany.
Mama jest piosenkarką, która śpiewa melodię podczas wieczornego utulania mnie do snu. Mama to klaun który mnie rozśmiesza po prostu zmieniając twarz. Mama to lunatyczka która wstaje o czwartej rano aby sprawdzić czy zrobiłem siusiu,i aby zmienić mi pościel, dać mi syrop na kaszel i trochę wody gdy chce mi się pic,I to wszystko po ciemku i na śpiąco . "
Stary 2013-11-12, 16:02   #4391
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Mnie już bolą obydwa boki...źle sypiam, budzę się co chwilę, biegam siusiu, pić itp. A na dodatek Marcel nad ranem prawie zawsze się budzi i wierci, albo ma czkawkę
Też miałam kilka takich nocy ostatnio, krzyże, biodra i d*upa bolały, że nie szło się przekręcić swobodnie. Zauważyłam też, że spać nie mogę, jeśli za dużo chodzę w dzień.

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
wczoraj dopadł mnie chyba ten slynny syndrom wicia gniazda.
Mojego męża też dopadł wczoraj. Rzuciłam tylko, że chcę zacząć prać ciuszki Adasia i będzie musiał niedługo skręcić komodę, to zaczął od razu przemeblowanie w sypialni, żeby już zrobić miejsce na wszystko. I gwoździe wbijał o 9 wieczorem.

Cytat:
a wiesz, zastanawiałam się jak opisać to, co czuję i wreszcie wiem... nie są to stricte duszności, ale za małe płuca jak najbardziej!
a moje dziecko ćwiczy chyba karate...

i jeszcze jedna sprawa, mam pytanie do mamuś hemoroidowych (wymyślcie nam lepszą nazwę, tak jak mamusie cukrzycowe to "słodkie mamusie" to my jakie?)- myślicie, że konieczna jest wizyta u proktologa, czy skoro to jest naturalne (podobno) w ciąży, to dopiero jeśli nie zniknie to świństwo po porodzie?
Też w nocy dostałam dziwnych bóli w klatce piersiowej, nie wiedziałam, czy to płuca, czy serce, już podejrzewałam początki zawału. Na szczęście przeszło po zmianie pozycji.

A co do hemoroidów, to zależy chyba od ich stanu. Jeśli to początki i nie bolą/swędzą/przeszkadzają w siedzeniu to tylko zmieniłabym dietę (dużo błonnika, mało czekolady) i uważała, żeby się nie powiększały. Ewentualnie można zapytać gina o jakąś bezpieczną maść.
A z nazwą to kiepska sprawa, mamusie rektalne raczej nie brzmią za dobrze.
Stary 2013-11-12, 16:04   #4392
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Czytałam przed porodem, z pierwszym dzieckiem. Wyidealizowałam sobie piękny obraz, niemowle spokojne, ciche, śpiące W rezultacie moje dziecko miało kolki dzień i noc, darło się wniebogłosy, nie spało w ciągu dnia prawie w ogóle. (Noce za to całe) Książka książką jednak należy odpowiednio do tego podejść, z rezerwą.
Później zdaje mi się jest język dwulatka. Mam w formie pdf. Czytałam a i tak robiłam swoje
i o to chodzi ale i tak warto przeczytać, moim zdaniem, żeby wiedzieć, z czym się nie zgadzamy

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Hejka
Jestem jestem dziewczyny, wszystko dobrze, nadal jestem w dwupaku, tylko postanowiłam odwiedzic ostatni raz rodziców przed rozpakowaniem. Co prawda mam problem z poruszaniem ale dalismy rade mimo że nasza wspaniała kolej zafundowała nam 5 godzinną podróż (150 km). 2,5 godziny staliśmy we włocławku w ciemnym pociągu i nikt nie wiedział o co chodzi
uff, dobrze, że wszystko ok
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Ktoś zapytał dziecko: "Kim jest Twoja mama?". A on odpowiedział:
niezły tekst
Stary 2013-11-12, 16:13   #4393
Nettk_a
Raczkowanie

Cytat:
i jeszcze jedna sprawa, mam pytanie do mamuś hemoroidowych (wymyślcie nam lepszą nazwę, tak jak mamusie cukrzycowe to "słodkie mamusie" to my jakie?)- myślicie, że konieczna jest wizyta u proktologa, czy skoro to jest naturalne (podobno) w ciąży, to dopiero jeśli nie zniknie to świństwo po porodzie?
Oj.. z tą nazwą to będzie ciężko, bo same nieładne przychodzą mi do głowy Ja myślę, że to, czy potrzebna jest wizyta u proktologa zależy od nasilenia naszych problemów oraz tego, czy jesteśmy pewne, że to hemoroidki czy jakieś inne sprawy (fałd skóry, który je imituje). Ja zapisałam się na wszelki wypadek do lek. Udało się dopiero na grudzień. Wątpię, żeby coś mi pomógł. Pewnie żadne zabiegi nie wchodzą w grę przed porodem, ale chociaż chcę się skonsultować i umówić na dalsze leczenie po porodzie. Zapytać czy leczenie dalsze można podjąć jeszcze w trakcie połogu, czy trzeba to odczekać. Jakie maści Dziewczyny stosujecie lub czopki? Czy możemy stosować któreś czopki/maści z antybiotykiem?
Nettk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 16:22   #4394
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
A co do hemoroidów, to zależy chyba od ich stanu. Jeśli to początki i nie bolą/swędzą/przeszkadzają w siedzeniu to tylko zmieniłabym dietę (dużo błonnika, mało czekolady) i uważała, żeby się nie powiększały. Ewentualnie można zapytać gina o jakąś bezpieczną maść.
A z nazwą to kiepska sprawa, mamusie rektalne raczej nie brzmią za dobrze.
nie, no początki, ale myślałam, że może trzeba, żeby się nie rozwijały (a i tak pewnie będą) a maść dostałam od internistki (a potem zapomniałam powiedzieć gince).

a z nazwą to wiem, bo chciałam coś zaproponować i nic nie brzmi dobrze

Cytat:
Napisane przez Nettk_a Pokaż wiadomość
Oj.. z tą nazwą to będzie ciężko, bo same nieładne przychodzą mi do głowy Ja myślę, że to, czy potrzebna jest wizyta u proktologa zależy od nasilenia naszych problemów oraz tego, czy jesteśmy pewne, że to hemoroidki czy jakieś inne sprawy (fałd skóry, który je imituje). Ja zapisałam się na wszelki wypadek do lek. Udało się dopiero na grudzień. Wątpię, żeby coś mi pomógł. Pewnie żadne zabiegi nie wchodzą w grę przed porodem, ale chociaż chcę się skonsultować i umówić na dalsze leczenie po porodzie. Zapytać czy leczenie dalsze można podjąć jeszcze w trakcie połogu, czy trzeba to odczekać. Jakie maści Dziewczyny stosujecie lub czopki? Czy możemy stosować któreś czopki/maści z antybiotykiem?
no ja mam maść Posterisan, ale nie wydaje mi się, żeby za bardzo działała, na pewno nie pachnie za pięknie

to z wizytą poczekam do porodu, może sam zniknie (bo mam na szczęście jeden).

ewentualnie jeszcze myślalam o nazwie typu mamusie białe,czy kremowe, bo korci, żeby całą sprawę opisywać na biało albo przenośniami... strasznie jestem zła, że muszę takimi sprawami się zajmować
Stary 2013-11-12, 16:23   #4395
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Ja jestem w polowie "Jezyka niemowlat", potem mam "Pierwszy rok z zycia dziecka" ale tak jak juz ktoras z Was napisala, nie traktuje tych ksiazek jako sposobu na wszystko, bo zycie bardzo zweryfikuje to, jak bedziemy sie opiekowac naszymi dzieciakami. Natomiast uwazam, ze warto pare poradnikow przeczytac, szczegolnie jesli to pierwsze dziecko, bo mozna pare rzeczy ciekawych sie dowiedziec

Bylam na zakupach i tak mnie zamulilo jak wrocilam do domu, ze szok. Chyba ta pogoda dobijajaca tak dziala....
ja nie przeczytam juz zadnego poradnika...czytałam Jezyk niemowlat- moj synek był całkowicie inni niz w tej ksiazce a metody na niego działaly całkowicie 0dwrotnie. Kazde dziecko jest inne i 1 te co uspokaja 2 te same metody draznia... Kazde niemowle mowi swoim jezykiem i my musimy sie nauczyc go na poziomie chociazby KALI JESC ,KALI PIC,KALI KOLKA xd
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 16:42   #4396
selena85
Wtajemniczenie

Jejjjjjj jaka wada/upośledzenie? Trzymamy kciuki za kukurydzianą !

i czekamy na wieści o co dokładnie chodzi !
Stary 2013-11-12, 16:49   #4397
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]Ktoś zapytał dziecko: "Kim jest Twoja mama?". A on odpowiedział:
Ładnie to ujęte. Chciałabym być mamą o której tak powie/będzie myśleć moja córcia. To będzie wyczyn mojego życia.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 16:51   #4398
lidkaa82
Zadomowienie

Dziewczyny wiem że ten temat był poruszany milion razy ale nie zwracałam na niego uwagi bo myślałam że u nas nie bedzie żadnych warsztatów. A okazało się że za tydzień w Toruniu też będą warsztaty "Świadoma mama". Możecie powiedzieć czy fajne?? I co fajnego można dostac bo nie ukrywam ze chętnie przygarnę jakies próbki i gadżety
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 17:04   #4399
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość

Też przeczytałam "Pierwszy rok życia dziecka". Tam jest ogroooomny rozdział o karmieniu piersią, bardzo ciekawy. Tej samej autorki jest też książka "What to expect when you are expecting" też bardzo ciekawa, masa przydatnych jak dla mnie informacji. Niestety nie znam tytułu po polsku.
Stary 2013-11-12, 17:06   #4400
JustiLbn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Rany ja dzisiaj chyba mam Jakieś za małe płuca... Jeszcze Adaś się wije dziś ehhhhh co za dzień
Mi też co kilka dni brakuje powietrza i tak jakby muszę się "zaciągać" tlenem u strasznie przy tym sapię
JustiLbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 17:11   #4401
san_g
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny wiem że ten temat był poruszany milion razy ale nie zwracałam na niego uwagi bo myślałam że u nas nie bedzie żadnych warsztatów. A okazało się że za tydzień w Toruniu też będą warsztaty "Świadoma mama". Możecie powiedzieć czy fajne?? I co fajnego można dostac bo nie ukrywam ze chętnie przygarnę jakies próbki i gadżety
Ja byłam na tych warsztatach i były kiepsko zorganizowane. Nie tylko ja tak twierdzę bo byłam z koleżanką i dziwiła się, że taka samowolka była-każdy gadał i robił co chciał, sala chyba na 80 osób więc było głośno i choć siedziałyśmy w drugim rzędzie to nie było za wiele słychać. Próbek kilka więc nie wiem czy przypadkiem nie szkoda czasu na te warsztaty za to polecam zajęcia "bezpieczny maluch" .

Kukurydziana- 3mam kciuki za dobre wyniki i szybki powrót do domu!

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 17:24   #4402
magnusia
Zakorzenienie

Ale jestem zła!!!!!! byłam w Tesco i zgubiłam moją ulubioną apaszkę albo mi jakaś ☠☠☠☠a za☠☠☠ała z ucha torebki
obleciałam cały sklep dwa razy i dupa- nie znalazłam. Zostawiłam telefon w punkcie obsługi- może ktoś odda
Do dupy ten dzisiejszy dzień cały- o!
koszuli w tesco nie kupiłam bo były same małe ale Adasiowi kupiłam koszulkę, wzięłam większą na przyszłość- taką http://www.ffmoda.com/pl/products/zi...cy/bt32513911/

Cytat:
Hejka
Jestem jestem dziewczyny, wszystko dobrze, nadal jestem w dwupaku, tylko postanowiłam odwiedzic ostatni raz rodziców przed rozpakowaniem.

dobrze że się odezwałaś
Stary 2013-11-12, 17:35   #4403
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Ale jestem zła!!!!!! byłam w Tesco i zgubiłam moją ulubioną apaszkę albo mi jakaś ☠☠☠☠a za☠☠☠ała z ucha torebki
obleciałam cały sklep dwa razy i dupa- nie znalazłam. Zostawiłam telefon w punkcie obsługi- może ktoś odda
koszuli w tesco nie kupiłam bo były same małe ale Adasiowi kupiłam koszulkę, wzięłam większą na przyszłość- taką http://www.ffmoda.com/pl/products/zi...cy/bt32513911/

dobrze że się odezwałaś
Też byłam w Tesco dzisiaj, i nie kupiłam tej koszuli. Odkładam to na później. Natomiast zajrzałam do ubranek dziecięcych i siłą się powstrzymywałam - jest tak dużo pięknych rzeczy że można wydać fortunę!! Najpiękniejsze są ubranka świąteczne, aż żałuję że wg terminu pierwsze święta we trójkę będziemy spędzać za rok.

Dziewczyny, dziękuję Wam za pomysł - zrobiłam na obiad prosty makaron z sosem pieczarkowym. Pycha
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 17:38   #4404
EVI07
Raczkowanie

Gratulacje dla Em my i trzymam kciuki za Dorotkę!
Dziewczyny w szpitalach-za Was też!

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Ja np. jadłam ostatnio bigos i fasolkę po bretońsku po obu cukier był ok 90... co teoretycznie jest tłuste, ale jednak ok. Chyba na każdego działa co innego. Kiedyś robiłam pizzę, na mące żytniej i bardzo cienkim cieście, taką wege, nawet trochę majonezu dałam (miałam ciągoty na fastfooda) i co...90 a się najadłam.

Może nie trzeba się tak katować?
Potwierdzam, ja mogę zjeść wiejską kiełbasę z pszennym chlebem i cukier ok, a jak tylko ruszę zwykłą szynkę z chlebem razowym, to cukier wywalony!
Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Moj syn wyciągnął sobie sam sondę i tak o to wyglada moja słodka buzka.
Piękny!
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
MałaMigotka i Selena ja już nie ogarniam tego cukru ;/ Po obiedzie miałam 135, ale zjadłam rzeczywiście duży talerz z kaszą więc jestem w stanie zrozumieć ten wynik. Teraz na II kolację zjadłam parę chrupek błonnika pokarmowego, który teoretycznie miał cukier obniżać, taki o: http://i.pinger.pl/pgr350/1a891a28002381724fbf1c3d z 1/2 szklanki mleka sojowego i cukier wyszedł 132 ;/ Nosz kurde! o co tu chodzi
Kochana, może to nerwy? A tak w ogóle podejrzewam, że masz stresa, bo nie wiesz co wolno Ci jeść. Ja mam dietę cukrzycową już miesiąc i nadal bywa, że mi wszystko szaleje...
Cytat:
nie wiem czy kupić tylko sudocrem czy też kupować np krem na odparzenie musteli???
Moją Wikę sudocrem strasznie uczulał, zostaliśmy przy bepanthenie.
Cytat:
Zauważyłam, że najmniej boli kucie w najmniejszy palec Najgorzej u mnie jest z środkowymi (przed wczoraj ukułam i czuję do dzisiaj )
Z tym cukrem rano też mam problem, ale w drugą stronę.

Słodkie mamy macie może pomysł jak obniżyć cukier na czczo? Przed wczoraj miałam 82, wczoraj 89, a dzisiaj 96
Cytat:
Wydaje mi się właśnie, że ten wysoki cukier na czczo wynika z tego, że mam za długą przerwę. Wczoraj ostatni posiłek jadłam o 22, a dzisiaj o 10. Spróbuję podjadać w nocy, albo wstawać wcześniej może to pomoże

Przed chwilą się przeraziłam Cukier po śniadaniu 146! Zjadłam 2 kromki chrupkiego pieczywa graham, 2 plastry szynki i warzywa Przez godzinę od śniadania do pomiaru popijałam lurowatą kawę z mlekiem sojowym (może to ona tak podniosła cukier )
Cholernie boję się, że dostanę insulinę na noc

Migotka trzymam kciuki za Twój nastrój - oczywiście kiedy chcesz możesz nam truć o swoich problemach
Ja Ci bardzo dziękuję za wszystkie cukrzycowe rady jakie mi dałaś
Powiem Ci, że jeśli o mnie chodzi, to na kolację muszę się, mówiąc brzydko, "nażreć", wtedy rano cukier jest ok, poniżej 90. Poza tym jeśli się nie wyśpię, lub zdenerwuję, to "po ptokach", cukier od razu zawyżony...
Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Na Lubartowskiej będę rodzić
Może jednak przemyśl tą decyzję o porodzie na Lubartowskiej...
Cytat:
Na odciążeniu 75 po 2 h miałam 147, a Ty?
Moje wyniki na czczo też pozostawiają wiele do życzenia (od 3 dni mam pomiędzy 90, a 97). Zauważyłam, że mniej mam jak nie steruję się wynikiem i śpie do której chce, a nie spinam się żeby wstać o 9, bo cukier trzeba zmierzyć U mnie najlepsze cukry są po obiedzie i podwieczorku
Ja po 2 h miałam 149, hemoglobina glikowana 4,88. Ale rano cukier jest najgorszy (przy czym na pobieraniu z żyły nie przekraczam 77...). Ja po prostu tego nie ogarniam...
Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Ja dla porówniania po 2h 75 glukozy mialam wynik 161!
Teraz przy diecie narazie jest ok. Raz po dżemie - który niby nie był słodzony - 129 mi wyszlo! Jak to zobaczylam, to galy mi wyszly i tez zaczelam miec wyrzuty sumienia - poszlam szybko na szybki spacer i po 15 min zbilam tym spacerem cukier do 101. A wiec jak cos to ruch pomaga na "spalanie".
Kurczakow i indykow tez mam juz dosyc. Skusilam sie na plasterek szynki a pozniej na kiełbasę szynkową i wynik tez byl ok.
Co do por mierzenie, to robie to jak wstane, nie patrze na zegarek. Rano mam zawsze najnizszy wynik, ale pewnie dlatego, ze budze sie glodna.
Ogolnie tak jak mowilam to co godzine jestem glodna.....
Biedaku, jak ja Cię rozumiem, ja też ciągle jestem głodna. Staram się mierzyc regularnie, ale nie zawsze mi to wychodzi. Ogólnie widzę, że im wcześniej wstaję, tym gorszy cukier, muszę się wysypiać...
Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
"What to expect when you are expecting" Niestety nie znam tytułu po polsku.
"Czego się spodziewać, kiedy się spodziewasz"
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 17:42   #4405
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Moze sie jeszcze znajdzie ta ulubiona apaszka...

Fajna bluzeczka. Krecik jest super
Stary 2013-11-12, 17:51   #4406
perfuzja
Zakorzenienie

Alez miałam dzisiaj zabiegany dzien w pracy... W sumie czekam juz z niecierpliwością do końca listopada, wtedy przestanę chodzić do pracy, przynajmniej na cały etat.

kukurydziana Na pewno wszystko bedzie dobrze!
Stary 2013-11-12, 17:55   #4407
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Moze sie jeszcze znajdzie ta ulubiona apaszka...

oby bo aż się popłakałam w samochodzie
Stary 2013-11-12, 18:05   #4408
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
"Czego się spodziewać, kiedy się spodziewasz"
Polski tytuł to "W oczekiwaniu na dziecko"
Stary 2013-11-12, 18:11   #4409
pilotka86
Rozeznanie

cześć
ile mam nadrabiania.....
a taka jestem zamulona od wczoraj
wczoraj cały dzień jakiś dziwny, dzisiejszy cały zmarnowany..
wcześnie poszłam spać, dziś wstałam późno, praktycznie cały dzień w łóżku przysypiałam
jak włączałam kompa i część nadrabiałam, ale w głowie zaczęło mi się kręciłć
dziwna sprawa... później mam z mężem na pogotowie jechać, bo ręka go boli a wtedy nie był.

rzuciło mi się w oczy:
lidkaa dobrze, że się odezwałaś, też zauważyłam, że chwilę Cię nie było
kukurydzianaaa w szpitalu trzymam kciuki żeby było ok

Cytat:
Napisane przez agoola83
Tak mi głupio, bo jak wchodzę tu do Was i coś piszę, to ostatnimi czasy ciągle same narzekania z mojej strony...Nie nadrabiam...utknęłam gdzieś na setnej stronie....trzymam kciuki za te z Was które w szpitalu, i te które już urodziły

Tak sobie tu gadacie, pierzecie, gotujecie i się wkurzacie na nicnierobienie...zazdrosz czę Wam troszkę...Czuję się z jednej strony jak wyrodna matka, bo ja momentami zapominam, że jestem w ciąży(dopóki nie przesadzę i brzuch mi nie stwardnieje)...Dziś musiałam wysprzątać mieszkanie mojej babci, bo mój ojciec nie chce już dłużej się nią opiekować..mam czas do niedzieli...albo muszę załatwić opiekunkę 24h, lub 12h/ dobę...albo dom starców....Ta druga opcja jest dla mnie(muszę w końcu się przyznać) dużo prostsza, bo opiekunki nie dam rady doglądać i nauczyć z dnia na dzień jak się z babcią obchodzić(mieszkam 50km od babci)...i w ogóle wszyscy ode mnie oczekują, że taka opiekunka będzie 12h ZA DARMO!!!!..Ze skoro jestem pracownikiwm służby zdrowia, to to przecież pikuś coś takiego załatwić....a to jednak kosztuje....trzeba się liczyć nawet 3000zł/miesiąc...za dom opieki 3200-4500.....Nie mam sił....mam w sobie tak ogromną frustrację z powodu tej sytuacji, że sama się siebie momentami boję...
Także jutro, zaraz z rana jadę oglądać domy starców w okolicy...wzięłam wolne w pracy...w środę do pracy na 12h, w czwartek dalsze wycieczki po domach starców...jeśli się nie uda, to wezmę urlop też w piątek i będę musiała znaleźć opiekunkę....jedyne co postawiłam jasno, to, że ja się do babci NIE PRZEPROWADZĘ, bo babcia waży ponad 70kg i nie dam rady zmienić jej pieluchy ani zaprowadzić pod prysznic...już nie wspomnę o tym, że mam w brzuchu maluszka...wyć mi się chce...każdy mi doradza gdzie mam szukać takiej opiekunki, ze mam isc do urzędu pracy i pytać, że mam dać ogłoszenie w gazecie, że mam iść tam i siam...a mnie to już naprawdę nie powinno obchodzić...mój mąż się burzy, ale póki co widzi, że próbuję wywiązać się z obowiążku.... będziemy razem jutro jeździć po domach seniora i rozmawiać....
Mój ojciec chciał mnie też ubrać w organizację pieniędzy na ten zacny cel, ale się resztką sił wybroniłąm dziś.....no bez przesady...
znów się poryczałam....ze złości....chcę w końcu zająć się sobą...dodam, że druga babcia (męża) jest obecnie w szpitalu i teściowa nie kryje, że oczekuje ode mnie pomocy w tym temacie za tydzień, gdy trzeba będzie zawieźć babcię na konsultację do szpitala w którym pracuję....bo przecież mnie tam znają....a teść przynosi mi wyniki swoich badań i konsultuje ze mną wszystkie decyzje swojego lekarza POZ....mam dość...k....a.....
Żebyście mnie źle nie rozumiały...ja zwykle chętnie doradzam, taki mam zawód...ale całą moją energię wolałabym teraz poświęcić na swoje i męża zdrowie, niedawno wyszedł ze szpitala po kolejnej operacji...dla niego mojego wolnego czasu też brakuje, co mnie wnerwia....Bo nadchodzi w życiu taki czas, gdy należy patrzeć tylko na koniec własnego nosa i brzucha...i spoglądać na Tż.....a wszyscy wokoło zdają się tego nie widzieć...nawet najbliżsi są jak ci ludzie w kolejce do kasy....
To się wygadałam..idę spać...a przynajmniej spróbuję...
agoola miałam Ci pisać o tej opiece jak ostatnio wspominałaś,ale zapomniałam.
DZIEWCZYNO! absolutnie się nie zadręczaj tylko oddaj babcie do DS! Przecież jesteś w ciąży!
Wiem dobrze jak wygląda opieka nad starszą, leżącą osobą, bo moja znajoma robiła za opiekunkę babci i bardzo często jej pomagałam. Sama też pielęgnowałam swoją, ale ona była na chodzie.
Pamiętam jak pisałaś, że jest leżąca i opiekujesz się nią i zastanawiałam się JAK Ty będąc w ciązy dajesz radę zmienić jej pampersa czy nawet podstawić kaczkę i podetrzeć tyłek, gdzie trzeba TAKI ciężar podnosić, przekręcać
czy umyć, ubrać, nakarmić...
wybacz, ale zastanawiam się też czy Twój ojciec jest normalny zrzucając na Twoje barki całą opiekę i odpowiedzialność za JEGO matkę
postawa Twoich teściów też mnie rozwaliła..

Kochana wydaje mi się, że masz za dobre serce i zawsze byłaś gotowa na pomoc dlatego tak się zachowują, dobre rady niech sobie wsadzą w , bo gadać to każdy potrafi..
Powinnaś teraz zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.. olej to wszystko serio, bo wykończysz się w końcu!
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-12, 18:23   #4410
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Ja w związku z lodówką pełną światła robię makaron z sosem pieczarkowym z szynką. Proste i mało roboty, więc ma byc gotowe za 40 minut i jeszcze nie zaczęłam A TŻ kocha pieczarki, więc będzie zadowolony.
Kradnę pomysł Szkoda tylko, ze ja nie będę mogła tego zjeść Ale za to tż się podwójnie nawpycha

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Dla "słodkich mamuś":

"Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to taka ilość danego produktu wyrażona w
gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm.

10 g węglowodanów = 1 WW
Miary domowe
Łyżka stołowa = 15 ml = ok. 15 g
Łyżeczka do herbaty = 5 ml = ok. 5 g
Szklanka = 250 m"

Całość artykułu z opisami i wyjaśnieniami dla cukrzycy ciązowej tutaj: http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf
Dzięki!

Cytat:
Potwierdzam, ja mogę zjeść wiejską kiełbasę z pszennym chlebem i cukier ok, a jak tylko ruszę zwykłą szynkę z chlebem razowym, to cukier wywalony!
Ja przez 3 dni katowałam się bladym, gotowanym drobiem z zieleniną i cukier miałam po 118. Dzisiaj zmuszona byłam zjeść na mieście. Zaszłam do multifoodu, nałożyłam sobie połowę talerza surówek, w tym szpinak z tłustą śmietaną, a także kurczaka po chińsku w sosie i małą pszenną tortille ze szpinakiem i serem żółtym. Spodziewałam się wyniku 4-cyfrowego i co? Cukier 88! (fakt, że zmierzyłam po 1 h 40 min jeszcze raz i wtedy miałam już 118 - ale to i tak w porządku ). Postanowiłam, że raz czy dwa razy w tyg. będę sobie pozwalała na więcej i zobaczymy co będzie z wynikami

Zauważyłam, że kapusta kiszona bardzo obniża cukier

Zaczęły mi się pojawiać zajady Chyba przez tą dietę. Kupię sobie jednak te witaminki dla kobiet w ciąży Polecacie jakieś w szczególności?

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
Ogólnie widzę, że im wcześniej wstaję, tym gorszy cukier, muszę się wysypiać...
U mnie to samo Jak się porządnie wyśpię to cukier wychodzi dużo niżej

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2013-11-12 o 18:32
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości