|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX
Kubek, dietujesz nadal?
Ja już jem prawie normalnie, a u Artka wysypka ewidentnie się zmniejszyła, więc to chyba było po czymś innym niż nabiale. Policzki ma już super, dzisiaj znowu coś czółko bardziej czerwone, ale to też z ciepła i podrażnienia pieluszkami chyba (jak nimi szoruje). Mam paru kandydatów, marchew, jabłko, Johnson. Nie wiem, który jest winowajcą. Ale ta dieta jest warta przemyślenia, bo zgubiłam na niej 2 kilo w parę dni
|
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342095]
Berbie, my mamy używane łóżeczko, sporo ubranek, z używanych rzeczy spokojnie możesz kupić wanienkę, przewijak, różne droższe zabawki (mata, karuzelka), wózek. Ja nie wiem, ile u nas poszło, bo po 1 wózek dostaliśmy od rodziców, łóżeczko używane, po 2 ubranka kupowałam na raty i tego nie liczyłam, pewnie TŻ wie lepiej, bo ma wszystko w excelu skrupulatnie ponotowane, ale jest chory, to zamknęłam go w pokoju i tam nie wchodzę.[/QUOTE] mi się nie śpieszy, jak go już kiedyś wypuscisz z pokoju to daj znać mniej wiecej ile wydaliście. bo mam nadzieję nie kupować łóżeczka i wózka. może to głupie, że już to liczę, ale mimo, że mamy dwe wypłaty to mamy też spory kredyt, przy którym aktualnie co miesiąc spłukujemy się co do złotówki, więc lepiej już teraz jeszcze mocniej zacisnać pasa niż później kłocić się o kasę.
|
#3873 |
|
Rozeznanie
|
Berbie,praktycznie wszystko możesz kupić używane. Wózek,bujaczek ,ubranka,wanienke,warto poszukać ogłoszenia w pobliżu twojego miejsca zamieszkania i podjechać sobie do takiej osoby i zobaczyć te rzeczy.
|
|
#3874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno będę szukała na tablicy..pl rzeczy. ale wiem, że np fotelika lepiej nie kupwoać uzywanego (ostatnio była na ten temat u nas jakaś dyskusja), więc się zastanowiłam jakie rzeczy jeszcze podchodzą pod takie kategorie. poza tym w rodzinie tż jest zwyczaj drogiego obdarowywania dzieci po porodzie. każdy z rodziny wydaje ok 100 zł na odwietki, więc dużo rzezcy będę mogła w ten sposób dostać, tylko muszę wiedzieć co powinnam mieć jak tylko dzidzia będzie na świecie. a co moga mi doniesć później.
|
|
#3875 |
|
Konto usunięte
|
My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.
A no i bardzo drogą rzeczą był monitor oddechu, kosztował chyba z 300-400 zł. Potem też drogie były szczepienia, ale dostałam na nie kasę od swojej babci. A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym. To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...). |
|
|
|
#3876 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie czuję ani grama rozczarowania, bo ja generalnie nie lubię zabaw sylwestrowych, dla mnie to taka impreza na siłę. Choć trzeba szczerze przyznać, że w tym roku mam za co i kogo dziękować i tego życzę wszystkim staraczkom na przyszły rok!!! Cytat:
ale bardzo mi się podoba ten zwyczaj. Cytat:
dla mnie to naprawdę krzywdzenie dziecka, jak widzę ile on rzeczy je i w jakiej ilości. Jak dla mnie to rodzice + dziadkowie rozepchali po prostu małemu żołądek i nic dobrego z tego nie wyniknie. Np. gdy jesteśmy u nich na kawie, to ja ledwo zjem kawałek ciasta, czy czekoladki a mały w ciągu godziny potrafi wciągnąć ze 3kawałki słodkiego ciasta + kilka czekoladek + wafelki + soczek z kartoniku + kompocik słodzony.. aż mi nie dobrze jak to widzę czasami. A jakbyś mu czegoś odmówiła to histeria jakby z głodu umierał Cytat:
![]() Cytat:
bo najtrudniej zacząć. Czyli chcesz zostać doktorkiem?? w jakiej dziedzinie?Cytat:
![]() Co do sytuacji z teściową to przykro mi, że radość z przeprowadzki przyćmiło już teraz zachowanie teściowej i Twoje obawy o wspólne mieszkanie.. Cytat:
Cytat:
najważniejsze, że Małemu to nie zaszkodziło. A te bóle żołądkowe to co to? jakiś wirus? Cytat:
czyli w nas będzie to łóżeczko, wanienka z przewijaniem, bujaczek, o ciuszki też się za bardzo nie martwię, bo siostra z UK ma ich całe pudła, więc wiem że do nas trafią Nam zostaje do kupienia na pewno wózek (ja szukam takiego 3w1 w cenie do 1500zł), muszę też kupić pościel, kosmetyki, pewnie kilka ciuszków też kupię jakieś tetry i inne akcesoria (monitor oddechu itp). No i jeszcze komodę na rzeczy dla mojej panienki. Ale nie wiem ile to będzie kosztować. Myślę, tak jak Pani napisała, że kupię takie rzeczy na które mnie będzie po prostu stać. Bo rozrzut cenowy jest ogromny.
Edytowane przez anitaxas Czas edycji: 2013-12-30 o 10:26 |
|||||||||
|
|
|
#3877 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.
A no i bardzo drogą rzeczą był monitor oddechu, kosztował chyba z 300-400 zł. Potem też drogie były szczepienia, ale dostałam na nie kasę od swojej babci. A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym. To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).[/QUOTE] 2 tysięcy to na pewno nie odłożymy... jak zaczniemy po 200 zł odkądać teraz to będzie 1200 zł... to góra. ale z ubezpieczenia dostaniemy po tysiaku każdy i jeszcze becikowe (dostają je wszyscy?). ale właśnie myślę, że to na chrzciny i szczepienia pójdzie. ale co będę mogła to spróbuję dostać od znajomych lub kupić używane. dziękuje dziewczyny za wszystkie wskazówki, jestem otwarta na więcej.
|
#3878 |
|
Zadomowienie
|
Izka trzymaj się dzielnie kochana!!!
Agatko jak tam u Ciebie? co z Babcią? lepiej coś? ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Dziewczyny w którym tc zaczęłyście zajęcia w szkole rodzenia? Zastanawiam się czy zacząć w lutym czy spokojnie poczekać do marca? Zajęcia trwają 4tygodnie, czyli miesiąc. W sumie prawdopodobieństwo porodu w marcu u mnie nie za duże, bo termin dopiero na połowę kwietnia, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo no i się tak zastanawiam kiedy je zacząć.
|
|
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.
A no i bardzo drogą rzeczą był monitor oddechu, kosztował chyba z 300-400 zł. Potem też drogie były szczepienia, ale dostałam na nie kasę od swojej babci. A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym. To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).[/QUOTE] No my z tż dostaliśmy dużo kasy z ubezpieczenia(ja jestem ubezpieczona u niego w pracy i miesiecznie płacimy za nas dwoje 214 zł ale warto,nawet jak # i leżałam 6 dni w szpitalu to za każdy dzień dostałam 100 zł )plus becikowe,naprawde pomogło,były za to płatne szczepienia i chrzciny zrobione i jeszcze dużo odłożyłam kasy
Edytowane przez czarnula 1982 Czas edycji: 2013-12-30 o 10:37 |
|
|
|
#3880 | ||
|
Zakorzenienie
|
może Dominiczek już jest na świecie Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3881 |
|
Wtajemniczenie
|
Berbie teraz becikowe jest po nowemu-wiem ze sa jakies granice chodzi tu o zarobki Twoje i Tz, jesli przekraczacie "x" kwote to nie otrzymacie becikowego, ale to musialabys poszukac w necie ile musi byc max na czlonka rodziny. Ja kupowalam wanienke uzywana (generalnie Tosia od jakis 2 tygodni bierze prysznic z Tz, raz sie zdarzylo ze jej sie pupcia odparzyla i zaczela krzyczec jak do wanienki wlozylismy, ale juz powoli ja znow przyzwyczajamy do wanienki
, wozek nowy, nie mialam od kogo dostac - znajomi maja juz odchowane dzieci, wiec i rzeczy po nich juz nie maja Maga kiedys wspominalas ze pieklas ciasteczka dla Olusia - z czego one byly? My dzis z Tosia do lekarza - strasznie kaszle ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Berbie znalazlam cos takiego http://wrolimamy.pl/nowe-zasady-przy...-od-2013-roku/
|
|
#3882 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się smutno
![]() Wczoraj wieczorem dostaliśmy telefon ze szpitala że babcia odeszła Iza trzymam a może już się tulicie....oby....Proszę o eska z wiadomością jak będzie coś wiadomo....
|
#3883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3884 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie Ciuszki spokojnie możesz kupować powoli na wyprzedażach. Tylko najlepiej w rozmiarze od 62
Może powoli zacznij od drobnych rzeczy np- aspirator do noska, jakieś kremiki czy pampersy na promocji. |
|
|
|
#3885 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342184] Ale ta dieta jest warta przemyślenia, bo zgubiłam na niej 2 kilo w parę dni [/QUOTE]![]() ja od dziś na diecie. mam nadzieję, że wytrwam. na jaki okres? ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- współczuję... Ta babcia z którą dzieliliście piętro?
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
Agatko przykro mi z powodu babci
Berbie pytałaś kiedyś o książkę. Ja mam Poradnik dla zielonych rodziców Reni Jusis i Magdy Targosz. Tylko nie wiem czy taki typ książki cię interesuje. To jest ekorodzicielstwo - rodzicielstwo bliskości, zdrowe odżywianie, siła przytulania itp. Mi się podoba, z części rad korzystam. Mogę ci przesłać do poczytania jak chcesz Kunia jak wlacze kompa to wrzucę linki do ciastek
|
#3888 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
Agatko tule mocno ja podczytuje ale nie mam czasu pisac pozdrawiam i tule wszystkie
measia@poczta.fm http://reczneadhd.bloog.pl/ https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post33507145 moje Aniołki maj 1998, 28.06.2010, Malenstwo 6.12.2010 http://www.suwaczek.pl/cache/7806573e3b.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ctgf6a72grmf9.png |
|
|
|
#3889 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwłaszcza, że J. cały czas ma bardzo wrażliwy ten brzuch i często mu dokucza...Cytat:
Cytat:
![]() i tak podziwiam Cię, za ogrom dobrych chęci w kierunku teściowej czekamy Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
u nas: wózek - 1100zł, fotelik - 500zł, łóżeczko - 350zł, materac+nakładka+klin - 120zł. wszystko nowe rzeczy, bo uznaliśmy, że najprawdopodobniej na dłużej, nie tylko dla jednego dziecka i lepiej kupić raz a porządnie. ubranka najmniejsze miałam pożyczone, potem kupowałam w ciuchlandach i komisach, więc tu oszczędzałam. my odkładaliśmy wcześniej pieniądze. reszta rzeczy to mniejsze koszty, chociaż jak się je zsumuje.. na pewno rzeczy typu bujaczek, mata, karuzela możesz kupić później bo przez pierwsze 1-2 m-ce średnio się przydadzą. |
|||||||
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś o 11:05 na świat przyszedł Dominik. 10 punktów, 3850g 57cm
![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- aż mi łezki lecą... taka dzielna była Iza. Czekam na szczegóły ale chyba SN ![]() dziewczyny!
|
|
|
|
#3891 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3892 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym. To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).[/QUOTE] pewnie, że fajny ale jednak nie dostanie się tych pieniędzy zaraz po urodzeniu, tylko minimum miesiąc po, więc na wyprawkę trzeba inną kasę mieć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
drobne rzeczy wg mnie lepiej kupić hurtem na allegro, wyjdzie taniej niż w sklepach, jedna przesyłka, a są sprzedający, którzy mają na prawdę dużo rzeczy w rozsądnych cenach. ostatnio Elizie polecałam sprzedającego u którego brałam większość takich rzeczy: r_p77 ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- jaki duży
|
|||||
|
|
|
#3893 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3894 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie Kamil jest dorodny ale taki się urodził i tak leci, z tym że co do wagi jest chyba w miarę ok tak czy siak ja mu daje do podjadania tylko chrupki kukurydziane i to może raz w tygodniuCytat:
![]() Barbie ja na pewno nie kupiłabym używanej wanienki (no bo nowa kosztuje do 20zł więc bez sensu), materaca do łóżeczka-to koniecznie się wymienia przy każdym dziecku i fotelik. reszta może być używana jak najbardziej co do rozmiaru ubranek to ja jestem zwolenniczką rozm 56 mimo że Kamil urodził się na 62cm-co jednak rzadko się zdarza. Ale w 56 też przez chwilę chodził (z hm mają inną rozmiarówkę więc 56 było jak 62 a nawet 68 czasami) ale przynajmniej mam piękne zdjęcia na czym mi zależało z pierwszych dni a nie w pływających śpiochach. Także polecam kupić rozmiar 56 ale np pare ubranek i na ciuchowniach, są za grosze a prze piękne Monika co do CC to ja przechodziłam dwa porodu (ale SN miałam cięższy od przeciętnego) i wiem że CC to cudo nigdy więcej nie odważyłabym się SN bo sam strach przed bólem by mnie paraliżował na starcie. Mam zamiar rodzić za 4-5 lat więc jeśli nie będą mi chcieli zrobić CC to pojdę do psychologa i po moich opowieściach zapewne da mi skierowanie ![]() z tego co mi wiadomo rodzić CC można po 2 latach a SN po 5 ale też nie ma reguły bo jak blizna jest jakaś nieprawidłowa to nawet nigdy. Niby odchodzi się od CC po CC ale widzę że w większości się tak mówi a i tak dalej tak jest |
||
|
|
|
#3895 |
|
Konto usunięte
|
Ja tak tylko na szybko:
Agatko strasznie mi przykro ![]() Iza gratuluję, nareszcie!!!!! kla ski:Ja o rozmiarach ubranek nawet nie mówię, jedna z wizażanek przysłała mi, jak się Artur urodził paczkę ubrań w rozmiarze 50 I sporo czasu w to Artka ubierałam Bo nawet w 56 pływał. Ale szybko potem wyrósł i teraz nosimy się w 68, czasami nawet nieśmiało 74 Ma już na pewno 63 cm, no ale z tym domowym mierzeniem to różnie bywa.
|
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc laseczki
, ja na chwile, wieczorem bede nadrabiala GRATULACJE !!!!! |
|
|
|
#3897 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3898 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trudno, mamy ubezpieczenia dodatkowe właśnie na tą okoliczność opłacane ![]() na 5 lat. Cytat:
Cytat:
Cytat:
agatko bardzo mi przykro
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44345558]Ja o rozmiarach ubranek nawet nie mówię, jedna z wizażanek przysłała mi, jak się Artur urodził paczkę ubrań w rozmiarze 50
I sporo czasu w to Artka ubierałam Bo nawet w 56 pływał. Ale szybko potem wyrósł i teraz nosimy się w 68, czasami nawet nieśmiało 74 Ma już na pewno 63 cm, no ale z tym domowym mierzeniem to różnie bywa.[/QUOTE]J. urodził się mając 57cm a rozmiar 56 nosił miesiąc, więc te rozmiarówki to różne bywają. przy tak małym dziecku, które jeszcze ma przykurczone rączki i nóżki rozmiar 62 wygląda jak worek, dlatego jestem za tym, żeby mieć małe, ale niekoniecznie nowiutkie i firmowe. [QUOTE=BERBIE;44345662tak właśnie myślałam, że takei rzeczy u jednego sprzedawcy na allegro kupię. tylko muszę wiedzieć co, żeby później nie dokupować tylko jedna przesyłką wszystko załatwić. dzieki za polecenie, już sobie zapisałam sprzedawcę. [/QUOTE] na wątkach ciążowych dziewczyny na pewno mają jakieś listy wyprawkowe, ja wszystko już pokasowałam, bo miałam na kompie pozapisywane. jak jakąś listę dorwiesz to my Ci podpowiemy co usunąć, co się przyda, w jakich ilościach. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.

i nie czuję ani grama rozczarowania, bo ja generalnie nie lubię zabaw sylwestrowych, dla mnie to taka impreza na siłę. Choć trzeba szczerze przyznać, że w tym roku mam za co i kogo dziękować
czy wiecie co to są "święte wieczory"? 
bo najtrudniej zacząć. Czyli chcesz zostać doktorkiem?? w jakiej dziedzinie?
czyli w nas będzie to łóżeczko, wanienka z przewijaniem, bujaczek, o ciuszki też się za bardzo nie martwię, bo siostra z UK ma ich całe pudła, więc wiem że do nas trafią 

może Dominiczek już jest na świecie 

kla ski:
trudno, mamy ubezpieczenia dodatkowe właśnie na tą okoliczność opłacane