Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-30, 10:00   #3871
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX

Kubek, dietujesz nadal?
Ja już jem prawie normalnie, a u Artka wysypka ewidentnie się zmniejszyła, więc to chyba było po czymś innym niż nabiale. Policzki ma już super, dzisiaj znowu coś czółko bardziej czerwone, ale to też z ciepła i podrażnienia pieluszkami chyba (jak nimi szoruje).
Mam paru kandydatów, marchew, jabłko, Johnson. Nie wiem, który jest winowajcą.
Ale ta dieta jest warta przemyślenia, bo zgubiłam na niej 2 kilo w parę dni
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 10:00   #3872
BERBIE
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342095]
Berbie, my mamy używane łóżeczko, sporo ubranek, z używanych rzeczy spokojnie możesz kupić wanienkę, przewijak, różne droższe zabawki (mata, karuzelka), wózek. Ja nie wiem, ile u nas poszło, bo po 1 wózek dostaliśmy od rodziców, łóżeczko używane, po 2 ubranka kupowałam na raty i tego nie liczyłam, pewnie TŻ wie lepiej, bo ma wszystko w excelu skrupulatnie ponotowane, ale jest chory, to zamknęłam go w pokoju i tam nie wchodzę.[/QUOTE]
mi się nie śpieszy, jak go już kiedyś wypuscisz z pokoju to daj znać mniej wiecej ile wydaliście. bo mam nadzieję nie kupować łóżeczka i wózka.
może to głupie, że już to liczę, ale mimo, że mamy dwe wypłaty to mamy też spory kredyt, przy którym aktualnie co miesiąc spłukujemy się co do złotówki, więc lepiej już teraz jeszcze mocniej zacisnać pasa niż później kłocić się o kasę.
Stary 2013-12-30, 10:00   #3873
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
ja mam nadzieję, też dostać dużo rzeczy, ale czy te nadzieje się spełnią
ewentualnie jakie rzeczy mogłabym kupić używane?
Berbie,praktycznie wszystko możesz kupić używane. Wózek,bujaczek ,ubranka,wanienke,warto poszukać ogłoszenia w pobliżu twojego miejsca zamieszkania i podjechać sobie do takiej osoby i zobaczyć te rzeczy.
czarnula 1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 10:06   #3874
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnula 1982 Pokaż wiadomość
Berbie,praktycznie wszystko możesz kupić używane. Wózek,bujaczek ,ubranka,wanienke,warto poszukać ogłoszenia w pobliżu twojego miejsca zamieszkania i podjechać sobie do takiej osoby i zobaczyć te rzeczy.
bujaczek już mam zaklepany, jak koleżanki córka z niego wyrośnie to ma przypaść mi
na pewno będę szukała na tablicy..pl rzeczy.
ale wiem, że np fotelika lepiej nie kupwoać uzywanego (ostatnio była na ten temat u nas jakaś dyskusja), więc się zastanowiłam jakie rzeczy jeszcze podchodzą pod takie kategorie. poza tym w rodzinie tż jest zwyczaj drogiego obdarowywania dzieci po porodzie. każdy z rodziny wydaje ok 100 zł na odwietki, więc dużo rzezcy będę mogła w ten sposób dostać, tylko muszę wiedzieć co powinnam mieć jak tylko dzidzia będzie na świecie. a co moga mi doniesć później.
Stary 2013-12-30, 10:12   #3875
Konto usunięte

My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.
A no i bardzo drogą rzeczą był monitor oddechu, kosztował chyba z 300-400 zł. Potem też drogie były szczepienia, ale dostałam na nie kasę od swojej babci.

A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym.
To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 10:23   #3876
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edytte Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak spędzacie sylwestra? Bo ja zamierzam w łóżku przed telewizorem z szampanem dla dzieci i nie czuję z tego powodu jakiegoś rozczarowania.
U mnie identycznie + tż jako wierny towarzysz i nie czuję ani grama rozczarowania, bo ja generalnie nie lubię zabaw sylwestrowych, dla mnie to taka impreza na siłę. Choć trzeba szczerze przyznać, że w tym roku mam za co i kogo dziękować Rok temu o północy tż powiedział: życzę nam żebyśmy w przyszłym roku sylwestra spędzali we troje - no i się spełniło jego(nasze) życzenie
i tego życzę wszystkim staraczkom na przyszły rok!!!

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
A tak się jeszcze zapytam panienek ze wsi czy wiecie co to są "święte wieczory"?
Wadera pierwsze słyszę, choć na wsi mieszkam ale bardzo mi się podoba ten zwyczaj.

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Co do dokarmiania to moja siostra czesto mu cos daje i teraz jak tylko widzi talerz to wyszarpuje na szbko i wklada do buzi. Jak żarłok jakis.
Synek mojej szwagierki ma 21miesięcy i waży 16 kg dla mnie to naprawdę krzywdzenie dziecka, jak widzę ile on rzeczy je i w jakiej ilości. Jak dla mnie to rodzice + dziadkowie rozepchali po prostu małemu żołądek i nic dobrego z tego nie wyniknie. Np. gdy jesteśmy u nich na kawie, to ja ledwo zjem kawałek ciasta, czy czekoladki a mały w ciągu godziny potrafi wciągnąć ze 3kawałki słodkiego ciasta + kilka czekoladek + wafelki + soczek z kartoniku + kompocik słodzony.. aż mi nie dobrze jak to widzę czasami. A jakbyś mu czegoś odmówiła to histeria jakby z głodu umierał

Cytat:
Napisane przez edytte Pokaż wiadomość

jojla
doskonale Cię rozumiem, ja też liczyłam. Po terminie porodu trochę przeszło, nie licząc świąt, gdzie złapałam się na myślach jakby to było teraz w czwórkę. Teraz zafazowałam się na liczenie dni płodnych i kiedy bym ewentualnie urodziła jakby się udało. Wstydzę się tego, jestem chyba jakaś stuknięta.
Edytta, Jojla, Rena wasze liczenie jest zupełnie normalne. Ja tak samo odliczałam który to tc by był, potem ile miesięcy by miało moje dziecko, potem który to dzień cyklu, kiedy byłby poród jakbym zaszła akurat w tym cyklu i tak w koło.. to było silniejsze ode mnie. Trzymajcie się babeczki, bo naprawdę w końcu musi być dobrze

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Uwaga, uwaga - zebrałam się w sobie i w końcu zaczęłam pisać pracę przez ostatnie 3h napisałam aż 1 stronę
Jojla bo najtrudniej zacząć. Czyli chcesz zostać doktorkiem?? w jakiej dziedzinie?

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
ja chciałam bardzo rodzić sn ale, że wyszło jak wyszło i mnie pocięli to teraz sobie myślę, że kolejny (daj Boże) poród byłby dla mnie takim stresem, że nie wiem na ile potrafiłabym współpracować przy porodzie sn... a z drugiej strony....chciałabym sn i potem szybko koleją ciążę...
Zeberko piękne plany a na kiedy planujesz ich realizację ?
Co do sytuacji z teściową to przykro mi, że radość z przeprowadzki przyćmiło już teraz zachowanie teściowej i Twoje obawy o wspólne mieszkanie..

Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
A my zaliczylismy wczoraj późnym wieczorem ostry dyzur chirurgiczny, tak złe x brzuszkiem było.
Kubek współczuję. Straszne to musiało być.. zdrówka dla Tymka

Cytat:
juju, już jutro sylwester... kiedy ten rok zleciał.
Zleciał, ale niech sobie lecą te dni bo z każdym mijającym jesteśmy bliżej naszego szczęścia!!!

Cytat:
Napisane przez jana Pokaż wiadomość
Witam się z Wami ze szpitala, w sobotę pojechałam na IP z bólami, okazało się ze to bóle zoladkowe, wczoraj cały dzień wymiotowalam, dzisiaj już lepiej,mały na szczęście ma się dobrze, ale chyba sylwestra przywitamy mieta w sali szpitalnej.
Jana współczuję najważniejsze, że Małemu to nie zaszkodziło. A te bóle żołądkowe to co to? jakiś wirus?

Cytat:
dziewczyny ile mniej więcej kosztuje wyprawka dla dziecka? chyba musimy zacząć konkretne kwoty odkładać... bo później nie damy rady
Barbi ja na razie nic nie ma. Dosłownie nic. Ale wiem, że większość rzeczy dostaniemy w spadku po rodzince czyli w nas będzie to łóżeczko, wanienka z przewijaniem, bujaczek, o ciuszki też się za bardzo nie martwię, bo siostra z UK ma ich całe pudła, więc wiem że do nas trafią Nam zostaje do kupienia na pewno wózek (ja szukam takiego 3w1 w cenie do 1500zł), muszę też kupić pościel, kosmetyki, pewnie kilka ciuszków też kupię jakieś tetry i inne akcesoria (monitor oddechu itp). No i jeszcze komodę na rzeczy dla mojej panienki. Ale nie wiem ile to będzie kosztować. Myślę, tak jak Pani napisała, że kupię takie rzeczy na które mnie będzie po prostu stać. Bo rozrzut cenowy jest ogromny.

Edytowane przez anitaxas
Czas edycji: 2013-12-30 o 10:26
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 10:23   #3877
BERBIE
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.
A no i bardzo drogą rzeczą był monitor oddechu, kosztował chyba z 300-400 zł. Potem też drogie były szczepienia, ale dostałam na nie kasę od swojej babci.
To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).[/QUOTE]
2 tysięcy to na pewno nie odłożymy... jak zaczniemy po 200 zł odkądać teraz to będzie 1200 zł... to góra. ale z ubezpieczenia dostaniemy po tysiaku każdy i jeszcze becikowe (dostają je wszyscy?). ale właśnie myślę, że to na chrzciny i szczepienia pójdzie. ale co będę mogła to spróbuję dostać od znajomych lub kupić używane.
dziękuje dziewczyny za wszystkie wskazówki, jestem otwarta na więcej.
Stary 2013-12-30, 10:33   #3878
anitaxas
Zadomowienie

Izka trzymaj się dzielnie kochana!!! Ciekawe czy Dominiki jest już po drugiej stronie brzuszka???

Agatko jak tam u Ciebie? co z Babcią? lepiej coś?

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Dziewczyny w którym tc zaczęłyście zajęcia w szkole rodzenia? Zastanawiam się czy zacząć w lutym czy spokojnie poczekać do marca? Zajęcia trwają 4tygodnie, czyli miesiąc. W sumie prawdopodobieństwo porodu w marcu u mnie nie za duże, bo termin dopiero na połowę kwietnia, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo no i się tak zastanawiam kiedy je zacząć.
Stary 2013-12-30, 10:36   #3879
czarnula 1982
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]My mieliśmy odłożone chyba 2 tysiące, już nie pamiętam dokładnie, poszło na pewno wszystko.

To fajny zastrzyk gotówki (choć my jeszcze tego nie załatwiliśmy z powodu ilości papierologii potrzebnej do tego...).[/QUOTE]

No my z tż dostaliśmy dużo kasy z ubezpieczenia(ja jestem ubezpieczona u niego w pracy i miesiecznie płacimy za nas dwoje 214 zł ale warto,nawet jak # i leżałam 6 dni w szpitalu to za każdy dzień dostałam 100 zł )plus becikowe,naprawde pomogło,były za to płatne szczepienia i chrzciny zrobione i jeszcze dużo odłożyłam kasy

Edytowane przez czarnula 1982
Czas edycji: 2013-12-30 o 10:37
Stary 2013-12-30, 10:52   #3880
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Jestem na porodówce.po 3 odeszły mi wody i są skurcze.
może Dominiczek już jest na świecie

Cytat:
Witam się z Wami ze szpitala, w sobotę pojechałam na IP z bólami, okazało się ze to bóle zoladkowe, wczoraj cały dzień wymiotowalam, dzisiaj już lepiej,mały na szczęście ma się dobrze, ale chyba sylwestra przywitamy mieta w sali szpitalnej.
najważniejsze, że z dzidzią wszystko dobrze

Cytat:
A od rana znow jazda. Teraz wkurza go plaster, bo mu strasznie brzuch ciśnie. Od piątej non stop cycek.
ojjjj - bidulek

Mateuszek -> cuda się zdarzają
rena5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 10:57   #3881
kunegunda.bis
Wtajemniczenie

Berbie teraz becikowe jest po nowemu-wiem ze sa jakies granice chodzi tu o zarobki Twoje i Tz, jesli przekraczacie "x" kwote to nie otrzymacie becikowego, ale to musialabys poszukac w necie ile musi byc max na czlonka rodziny. Ja kupowalam wanienke uzywana (generalnie Tosia od jakis 2 tygodni bierze prysznic z Tz, raz sie zdarzylo ze jej sie pupcia odparzyla i zaczela krzyczec jak do wanienki wlozylismy, ale juz powoli ja znow przyzwyczajamy do wanienki , wozek nowy, nie mialam od kogo dostac - znajomi maja juz odchowane dzieci, wiec i rzeczy po nich juz nie maja , ubranka systematycznie kupowalam w ciucholandzie, badz moja mam, trafialy sie rowniez ciuszki z wyprzedazy, przewijaka nie mialam i nie mam, Tosie przewijam na lozko, z przewijaka by mi juz dawno spadla z tysiac razy jest bardzo ruchliwym dzieckiem, spiworek do spania uzywany kupilam ale Tosia totalnie go nie tolerowala...
Maga kiedys wspominalas ze pieklas ciasteczka dla Olusia - z czego one byly?
My dzis z Tosia do lekarza - strasznie kaszle , dzis w nocy sie obudzila o 2.20 i nie spala prawie do piatej, klaskala raczakim, gadala, machala nozkami, a ja chodze jak cien, Tz do pracy poszedl, wiec chyba dzis max o 21 pojde spac...

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Berbie znalazlam cos takiego http://wrolimamy.pl/nowe-zasady-przy...-od-2013-roku/

Tosielka
ok. 120cm
ok. 20,5kg

...cel osiągnięty 64,5kg
kunegunda.bis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 11:27   #3882
agatkaa1
Zakorzenienie

Witam się smutno

Wczoraj wieczorem dostaliśmy telefon ze szpitala że babcia odeszła

Iza trzymam a może już się tulicie....oby....
Proszę o eska z wiadomością jak będzie coś wiadomo....

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 11:35   #3883
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
Witam się smutno

Stary 2013-12-30, 11:36   #3884
fiolusiek
Zakorzenienie

Barbie Ciuszki spokojnie możesz kupować powoli na wyprzedażach. Tylko najlepiej w rozmiarze od 62 Stasio nosił rozmiar 56 dokładnie 3 tygodnie. Wanienkę nową kupiliśmy za 20 zł, więc nie wiem czy jest sens kupować używaną. Wózek, łóżeczko, fotelik, materac kupiliśmy nowe, bo TŻ się uparł.
Może powoli zacznij od drobnych rzeczy np- aspirator do noska, jakieś kremiki czy pampersy na promocji.
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 11:47   #3885
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:
Witam się smutno

Iza trzymam a może już się tulicie....oby....
Proszę o eska z wiadomością jak będzie coś wiadomo....
agatko
Stary 2013-12-30, 11:52   #3886
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
A od rana znow jazda. Teraz wkurza go plaster, bo mu strasznie brzuch ciśnie. Od piątej non stop cycek.
heh

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342184]
Ale ta dieta jest warta przemyślenia, bo zgubiłam na niej 2 kilo w parę dni [/QUOTE]
ja od dziś na diecie. mam nadzieję, że wytrwam.

Cytat:
to mamy też spory kredyt
na jaki okres?

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
My dzis z Tosia do lekarza - strasznie kaszle
bidulka... i ona i Ty...

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
babcia odeszła
współczuję...
Ta babcia z którą dzieliliście piętro?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 11:55   #3887
Maga83
Zakorzenienie

Agatko przykro mi z powodu babci

Berbie pytałaś kiedyś o książkę. Ja mam Poradnik dla zielonych rodziców Reni Jusis i Magdy Targosz. Tylko nie wiem czy taki typ książki cię interesuje. To jest ekorodzicielstwo - rodzicielstwo bliskości, zdrowe odżywianie, siła przytulania itp. Mi się podoba, z części rad korzystam. Mogę ci przesłać do poczytania jak chcesz

Kunia jak wlacze kompa to wrzucę linki do ciastek

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 11:58   #3888
measia
Wtajemniczenie

GG do measia Send a message via Skype™ to measia

witam
Agatko tule mocno

ja podczytuje ale nie mam czasu pisac
pozdrawiam i tule wszystkie
measia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:12   #3889
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Zeberko jak ja cię rozumiem z tą teściową. Ja oczu z Olka nie spuszczam jak u nich jesteśmy. Ona co chwilę mówi że mam mu dać coś do jedzenia, nie ważne że ciasto ze sklepu i sama nie wie czy ma w składzie coś mlecznego. Przecież "trochę mu nie zaszkodzi" :/ Teraz mówi że może mu buty kupi bo zaczyna wstawać a ja wolę na boso.
ja tak miałam z dietą bezmleczną, że kawałek ciasta by mi nie zaszkodził.. dziecka pilnuję, albo zlecam to podszkolonemu już tż zwłaszcza, że J. cały czas ma bardzo wrażliwy ten brzuch i często mu dokucza...

Cytat:
p. Beatka mówiła nam, że 2 lata przerwy ale jak usłyszała nasze "ooooooooooo nieeeeeeeeeeeeee!" to powiedziała, że od porodu do porodu 2 lata, wtedy po cc możne próbowac rodzić sn, moja gin mówiła, że można się od razu starać ale nie wiem jaką wtedy opcję porodu przyjęłaby
ja chciałam bardzo rodzić sn ale, że wyszło jak wyszło i mnie pocięli to teraz sobie myślę, że kolejny (daj Boże) poród byłby dla mnie takim stresem, że nie wiem na ile potrafiłabym współpracować przy porodzie sn... a z drugiej strony....chciałabym sn i potem szybko koleją ciążę...
ja szczerze mówiąc po tym jak skończyłam cc nie wyobrażam sobie już sn, kiedyś mi zależało, teraz wiem, że nie chciałabym już tego stresu, wolałabym cc, które już znam i pewnie szukałabym gina, któy mi powie, że po cc to tylko cc, ale co ja sobie mogę gdybać...

Cytat:
z gotowaniem będzie ciężko, widzę, że Teściowa boi się jeść tego co ja gotuję, nawet jak gotuję specjalnie pod jej gust (a jesteśmy na dwóch biegunach) więc obiecałam sobie, że w niedzielę na obiad zaproszę w tygodniu zaproponują ale nic na siłę robić nie będę, najwyżej będę gotować tylko dla siebie i Kasi i płakać do poduszki, że Tz-et z nami nie je...
ja bym próbowała ustawiać tż żeby jadł z wami. kontaktów z mamą nie zerwie, wiadomo, ale jednak ma teraz nową rodzinę: Ciebie i Kasię i to Wy powinnyście być najważniejsze, Wam podporządkowany czas. sama długo walczyłam ze swoim tż, który nie mógł się rozstać z mamą, bał wyprowadzki do mnie, itp., ale sporo osiągnęłam
i tak podziwiam Cię, za ogrom dobrych chęci w kierunku teściowej

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Jestem na porodówce.po 3 odeszły mi wody i są skurcze.
czekamy

Cytat:
A my zaliczylismy wczoraj późnym wieczorem ostry dyzur chirurgiczny, tak złe x brzuszkiem było. Tymek strasznie wczoraj płakał, bo wzdęcie miał ińic mu nie pomagało. przepuklina sie bardzo powiększyła :/ i wydawało sie, ze to ona go boli i powoduje dyskomfort.
Ma teraz ja zaplastrowana i odpukac (!!!) jestbdobrze.
Przespał sie od 24 do prawie 5. Teraz sie karmimy...

Mieliśmy plańowo umówione USG brzuszka i wizytę u chirurga w drugim tyg stycznia a tu nas konieczność interwencji wyprzedziła...

Przespalam sie 4 godziny (jednym ciągiem- sukces) a nadal jestem padnięta, gdybym nogla to bym chyba 40 godzin spała...
biedny Tymek... hm.. ja tam nie spałabym 40 godzin nawet gdybym mogła bo budziłabym się, żeby sprawdzać co u dziecia, jak śpi, czy nic mu nie przeszkadza, itp, itd

Cytat:
kiedyś Teściowa poczęstowała nas naleśnikami i Tz-et posmarowała sobie grubo dżemem za co mu się oberwało bo przecież "To sam cholesterol, kto to widział tak smarować"...

Cytat:
dobrze, że z Małym ok. trzymajcie się dzielnie w tym spa.

Cytat:
dziewczyny ile mniej więcej kosztuje wyprawka dla dziecka? chyba musimy zacząć konkretne kwoty odkładać... bo później nie damy rady
baaaardzo różnie, zależy co kupisz używane, a tak na prawdę praktycznie wszystko możesz kupić używane, choć nie polecam używanego fotelika samochodowego (chyba, że odkupić od dobrych znajomych, do których masz zaufanie).

u nas: wózek - 1100zł, fotelik - 500zł, łóżeczko - 350zł, materac+nakładka+klin - 120zł. wszystko nowe rzeczy, bo uznaliśmy, że najprawdopodobniej na dłużej, nie tylko dla jednego dziecka i lepiej kupić raz a porządnie. ubranka najmniejsze miałam pożyczone, potem kupowałam w ciuchlandach i komisach, więc tu oszczędzałam. my odkładaliśmy wcześniej pieniądze. reszta rzeczy to mniejsze koszty, chociaż jak się je zsumuje.. na pewno rzeczy typu bujaczek, mata, karuzela możesz kupić później bo przez pierwsze 1-2 m-ce średnio się przydadzą.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:30   #3890
Luna0
Zakorzenienie

Dziś o 11:05 na świat przyszedł Dominik. 10 punktów, 3850g 57cm

Gratulacje Izunia!!!! Piękne wymiary ma synuś!

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

aż mi łezki lecą... taka dzielna była Iza. Czekam na szczegóły ale chyba SN

dziewczyny!

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 12:30   #3891
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:

Gratulacje Izunia!!!! Piękne wymiary ma synuś!
Iza-gratuluje:jup i:
Stary 2013-12-30, 12:33   #3892
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
może to głupie, że już to liczę, ale mimo, że mamy dwe wypłaty to mamy też spory kredyt, przy którym aktualnie co miesiąc spłukujemy się co do złotówki, więc lepiej już teraz jeszcze mocniej zacisnać pasa niż później kłocić się o kasę.
dlaczego głupie? przyszłościowe. lepiej tak niż potem nagle się martwić ja też myślałam wcześniej.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44342328]A dostaniecie kasę z ubezpieczenia z pracy? I pamiętaj o becikowym.

pewnie, że fajny ale jednak nie dostanie się tych pieniędzy zaraz po urodzeniu, tylko minimum miesiąc po, więc na wyprawkę trzeba inną kasę mieć.

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Synek mojej szwagierki ma 21miesięcy i waży 16 kg dla mnie to naprawdę krzywdzenie dziecka, jak widzę ile on rzeczy je i w jakiej ilości. Jak dla mnie to rodzice + dziadkowie rozepchali po prostu małemu żołądek i nic dobrego z tego nie wyniknie. Np. gdy jesteśmy u nich na kawie, to ja ledwo zjem kawałek ciasta, czy czekoladki a mały w ciągu godziny potrafi wciągnąć ze 3kawałki słodkiego ciasta + kilka czekoladek + wafelki + soczek z kartoniku + kompocik słodzony.. aż mi nie dobrze jak to widzę czasami. A jakbyś mu czegoś odmówiła to histeria jakby z głodu umierał
straszne to

Cytat:
Dziewczyny w którym tc zaczęłyście zajęcia w szkole rodzenia? Zastanawiam się czy zacząć w lutym czy spokojnie poczekać do marca? Zajęcia trwają 4tygodnie, czyli miesiąc. W sumie prawdopodobieństwo porodu w marcu u mnie nie za duże, bo termin dopiero na połowę kwietnia, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo no i się tak zastanawiam kiedy je zacząć.
jakoś późno. nasze trwały 2 m-ce i kończyły się na koniec lutego, a termin na marzec miałyśmy wszystkie. 2 nie doczekały, ale terminy miały na początek marca. osobiście wolałabym wcześniej, ale tam nie było wyboru bo było ułożone miesiącami porodu.

Cytat:
Witam się smutno

przykro mi...

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Barbie Ciuszki spokojnie możesz kupować powoli na wyprzedażach. Tylko najlepiej w rozmiarze od 62 Stasio nosił rozmiar 56 dokładnie 3 tygodnie. Wanienkę nową kupiliśmy za 20 zł, więc nie wiem czy jest sens kupować używaną. Wózek, łóżeczko, fotelik, materac kupiliśmy nowe, bo TŻ się uparł.
Może powoli zacznij od drobnych rzeczy np- aspirator do noska, jakieś kremiki czy pampersy na promocji.
Jakub rozmiar 56 nosił miesiąc, ale nie wyobrażam sobie ominąć tego rozmiaru bo w 62 się topił, mimo, że był długi. ale ten najmniejszy rozmiar warto kupić w ciuchlandach, tanio, większość w bardzo dobrym stanie bo krótko używane.
drobne rzeczy wg mnie lepiej kupić hurtem na allegro, wyjdzie taniej niż w sklepach, jedna przesyłka, a są sprzedający, którzy mają na prawdę dużo rzeczy w rozsądnych cenach. ostatnio Elizie polecałam sprzedającego u którego brałam większość takich rzeczy: r_p77

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:

jaki duży
Stary 2013-12-30, 12:53   #3893
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
IZUŚ GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!! !!!

Stary 2013-12-30, 13:00   #3894
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
dużo łatwiej nauczyć niż oduczyć złych nawyków...
u mnie Kamil jest dorodny ale taki się urodził i tak leci, z tym że co do wagi jest chyba w miarę ok tak czy siak ja mu daje do podjadania tylko chrupki kukurydziane i to może raz w tygodniu

Cytat:
Witam się smutno

.
przykro mi

Barbie ja na pewno nie kupiłabym używanej wanienki (no bo nowa kosztuje do 20zł więc bez sensu), materaca do łóżeczka-to koniecznie się wymienia przy każdym dziecku i fotelik. reszta może być używana jak najbardziej
co do rozmiaru ubranek to ja jestem zwolenniczką rozm 56 mimo że Kamil urodził się na 62cm-co jednak rzadko się zdarza. Ale w 56 też przez chwilę chodził (z hm mają inną rozmiarówkę więc 56 było jak 62 a nawet 68 czasami) ale przynajmniej mam piękne zdjęcia na czym mi zależało z pierwszych dni a nie w pływających śpiochach. Także polecam kupić rozmiar 56 ale np pare ubranek i na ciuchowniach, są za grosze a prze piękne teraz to widzę bo w ciąży głupia myślalam że na ciuchowniach to same wyrozciągane itp

Monika co do CC to ja przechodziłam dwa porodu (ale SN miałam cięższy od przeciętnego) i wiem że CC to cudo nigdy więcej nie odważyłabym się SN bo sam strach przed bólem by mnie paraliżował na starcie. Mam zamiar rodzić za 4-5 lat więc jeśli nie będą mi chcieli zrobić CC to pojdę do psychologa i po moich opowieściach zapewne da mi skierowanie
z tego co mi wiadomo rodzić CC można po 2 latach a SN po 5 ale też nie ma reguły bo jak blizna jest jakaś nieprawidłowa to nawet nigdy. Niby odchodzi się od CC po CC ale widzę że w większości się tak mówi a i tak dalej tak jest

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-12-30, 13:21   #3895
Konto usunięte

Ja tak tylko na szybko:

Agatko strasznie mi przykro

Iza gratuluję, nareszcie!!!!!kla ski:

Ja o rozmiarach ubranek nawet nie mówię, jedna z wizażanek przysłała mi, jak się Artur urodził paczkę ubrań w rozmiarze 50 I sporo czasu w to Artka ubierałam Bo nawet w 56 pływał. Ale szybko potem wyrósł i teraz nosimy się w 68, czasami nawet nieśmiało 74 Ma już na pewno 63 cm, no ale z tym domowym mierzeniem to różnie bywa.
Stary 2013-12-30, 13:25   #3896
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Czesc laseczki , ja na chwile, wieczorem bede nadrabiala

Cytat:

GRATULACJE !!!!!

WYMIANKA
elizabarbara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:26   #3897
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:

Izka ogromne gratulacje!!!! i witamy Dominika

--------------------------------------------------------------------------------------------
Agatko przykro mi z powodu Babci
Stary 2013-12-30, 13:28   #3898
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
Berbie teraz becikowe jest po nowemu-wiem ze sa jakies granice chodzi tu o zarobki Twoje i Tz, jesli przekraczacie "x" kwote to nie otrzymacie becikowego, ale to musialabys poszukac w necie ile musi byc max na czlonka rodziny. Ja kupowalam wanienke uzywana (generalnie Tosia od jakis 2 tygodni bierze prysznic z Tz, raz sie zdarzylo ze jej sie pupcia odparzyla i zaczela krzyczec jak do wanienki wlozylismy, ale juz powoli ja znow przyzwyczajamy do wanienki , wozek nowy, nie mialam od kogo dostac - znajomi maja juz odchowane dzieci, wiec i rzeczy po nich juz nie maja , ubranka systematycznie kupowalam w ciucholandzie, badz moja mam, trafialy sie rowniez ciuszki z wyprzedazy, przewijaka nie mialam i nie mam, Tosie przewijam na lozko, z przewijaka by mi juz dawno spadla z tysiac razy jest bardzo ruchliwym dzieckiem, spiworek do spania uzywany kupilam ale Tosia totalnie go nie tolerowala...
Maga kiedys wspominalas ze pieklas ciasteczka dla Olusia - z czego one byly?
My dzis z Tosia do lekarza - strasznie kaszle , dzis w nocy sie obudzila o 2.20 i nie spala prawie do piatej, klaskala raczakim, gadala, machala nozkami, a ja chodze jak cien, Tz do pracy poszedl, wiec chyba dzis max o 21 pojde spac...

Berbie znalazlam cos takiego http://wrolimamy.pl/nowe-zasady-przy...-od-2013-roku/
no i chyba my na becikowe się nie załapiemy trudno, mamy ubezpieczenia dodatkowe właśnie na tą okoliczność opłacane
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
na jaki okres?
na 5 lat.
Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Berbie pytałaś kiedyś o książkę. Ja mam Poradnik dla zielonych rodziców Reni Jusis i Magdy Targosz. Tylko nie wiem czy taki typ książki cię interesuje. To jest ekorodzicielstwo - rodzicielstwo bliskości, zdrowe odżywianie, siła przytulania itp. Mi się podoba, z części rad korzystam. Mogę ci przesłać do poczytania jak chcesz
chętnie bym przejrzała, interesuje mnie rodzicielstwo bliskości
Cytat:

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
drobne rzeczy wg mnie lepiej kupić hurtem na allegro, wyjdzie taniej niż w sklepach, jedna przesyłka, a są sprzedający, którzy mają na prawdę dużo rzeczy w rozsądnych cenach. ostatnio Elizie polecałam sprzedającego u którego brałam większość takich rzeczy: r_p77
tak właśnie myślałam, że takei rzeczy u jednego sprzedawcy na allegro kupię. tylko muszę wiedzieć co, żeby później nie dokupować tylko jedna przesyłką wszystko załatwić. dzieki za polecenie, już sobie zapisałam sprzedawcę.
Cytat:
Barbie ja na pewno nie kupiłabym używanej wanienki (no bo nowa kosztuje do 20zł więc bez sensu), materaca do łóżeczka-to koniecznie się wymienia przy każdym dziecku i fotelik. reszta może być używana jak najbardziej
skoro to takie kwoty, to na pewno nie bede kupować używanej.

agatko bardzo mi przykro
Stary 2013-12-30, 13:49   #3899
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44345558]Ja o rozmiarach ubranek nawet nie mówię, jedna z wizażanek przysłała mi, jak się Artur urodził paczkę ubrań w rozmiarze 50 I sporo czasu w to Artka ubierałam Bo nawet w 56 pływał. Ale szybko potem wyrósł i teraz nosimy się w 68, czasami nawet nieśmiało 74 Ma już na pewno 63 cm, no ale z tym domowym mierzeniem to różnie bywa.[/QUOTE]

J. urodził się mając 57cm a rozmiar 56 nosił miesiąc, więc te rozmiarówki to różne bywają. przy tak małym dziecku, które jeszcze ma przykurczone rączki i nóżki rozmiar 62 wygląda jak worek, dlatego jestem za tym, żeby mieć małe, ale niekoniecznie nowiutkie i firmowe.

[QUOTE=BERBIE;44345662tak właśnie myślałam, że takei rzeczy u jednego sprzedawcy na allegro kupię. tylko muszę wiedzieć co, żeby później nie dokupować tylko jedna przesyłką wszystko załatwić. dzieki za polecenie, już sobie zapisałam sprzedawcę. [/QUOTE]

na wątkach ciążowych dziewczyny na pewno mają jakieś listy wyprawkowe, ja wszystko już pokasowałam, bo miałam na kompie pozapisywane. jak jakąś listę dorwiesz to my Ci podpowiemy co usunąć, co się przyda, w jakich ilościach.
Stary 2013-12-30, 14:01   #3900
Luna0
Zakorzenienie

Macie Ciotki!
Przedstawiam Dominisia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1388408400734.jpg (12,3 KB, 81 załadowań)

Aniołek 25.05.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości