|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowo-lutowe (XIII) ROCZKUJEMY! ;)
Szaja od kilku dni mialam ci pisac
lalka nancy to strzal w 10 dla mojej 4 letniej chrzesniaczki, jest szal, takze dziekuje za podrzucenie pomyslu |
|
|
|
#3152 |
|
Konto usunięte
|
A ja zrobię tort motylek
z masą śmietanowo serową z mascarpone, na wierzch odrobina barwnika, ale nie wiem, jakiego jeszcze, i ozdoby jak to na motylu
|
|
|
|
#3153 |
|
Zadomowienie
|
W temacie tortow, pokaze wam jakie fajne filcowe literki zrobila moja kuzynka dla swojej corci
|
|
|
|
#3154 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), co kilka łyżek daję jej picie z kubeczka i tak w kółko... No kurde, po prostu tak nam ten czas leci, że te pół godziny, czasem więcej schodzi. Oczywiście jak jest głodna bardziej, to i w 15 minut zje, wtedy tylko macham łyżką. I tak jest przy każdym jedzeniu, czy to kaszka, czy płatki owsiane, czy jajecznica. Pola jak je, to zawsze jest czymś zajęta, ale nigdy tak, że daję jej jeść na siłę, mimo że coś tam robi, to za chwilę obraca główkę i domaga się jedzenia sama.Cytat:
Mleko podaję, odkąd zaczęłam robić kaszę manną/ płatki owsiane "dorosłe", czyli jakieś 3 miesiące bodajże. NAWIJKO, nie rozpychasz Kubusia Tak jak Szaja napisała, macie to wszystko rozłożone na kilka porcji i w czasie, więc spokojnie ma czas to "przejeść", bo jakbyś dawała właśnie np. te nieszczęsne 400 ml naraz, to już byłby problem.BTW. W sumie nieraz robię i 500 ml kaszki, ale wtedy sama zjadam 2/3 ![]() ------------------ Na koniec chciałam się Wam pochwalić pracą nad samą sobą. Siora od tygodnia nie umyła naczyń, a ja nic a nic nie daję po sobie poznać, jak mnie to wkurvia
Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-01-08 o 23:36 |
||
|
|
|
#3155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I mnostwo mam roznych mysli i wyrzutow. Jest na fb grupa o karmieniu piersia, oraz o rodzicielstwie bliskosci (Nancy *). W tej rb pisalam na temat jedzenia - i okazuje sie ze takich dzieci jest wiecej! - i ..to mija. Tam tez jest Magda Karpienia, doradczyni z LLL, pomogla mi bardzo rozmowa z nia.
|
||
|
|
|
#3156 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi tortami to mi przypomniałyście.
Tort na roczek zamówiłam u tej samej kobitki, co na chrzciny. Wtedy nie dogadałyśmy się w temacie "środka", i niestety był masakrycznie słodki. Dlatego teraz od razu napisałam, że chcę taki delikatny, ma być słodki ale zjadliwy I powiem Wam, że był przepyszny - śmietankowy z wiśniami, napączowany wiśniówką, a do tego ciemny biszkopt - i tak po dwie warstwy. O mamo!
|
|
|
|
#3157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-...arowane-maslo/ ale mój tż ostatnio kupił w Biedrze i tak się nad nim zastanawiam... mogłoby być? cieszę się, że pomogło a właśnie co Magda Karpienia pisała?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Debrah możesz wrzucić te 2 przepisy do k....plisssss Cytat:
![]() ![]() Także daj mi czas do jutra ![]() Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2014-01-08 o 23:44 |
||
|
|
|
#3159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
Brej nocki babulce...
Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
|
#3161 |
|
Zakorzenienie
|
Wiedziałyście, że ILKAS jest w ciąży?
---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Dobranoc Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-01-08 o 23:58 |
|
|
|
#3162 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oby to nic poważnego!Cytat:
![]() Ktoś mi zwędził cytaty i nie pamiętamFajnie, że Ilkas w ciąży, szkoda że nie wpadnie nam obwieścić radosnej nowiny ![]() Co do jedzenia: 7 mleko 210 11,30 kaszka/owsianka jakieś 250 16 obiadek 250 18,30 deserek jakiś - owoce same, albo z jogurtem, kisiel itp. 20,30 mleko 210 czasem pomiędzy wsunie chlebek z masełkiem albo ostatnio bananowy chlebek (dla niego specjalnie piekłam) Też daję tylko jedno danie, u mnie ostatnio w ogóle obiadów nie ma, a nie chce mi się takiej małej porcyjki gotować. No ale ta zupka to taka na gęsto jest, dużo warzyw w kosteczkę i mięsko. Poza tym porcje są dość duże, on woli więcej na raz niż częściej. Zjedzenie porcji góra 10 minut mu zajmuje :P ja przy nim jeść nie mogę bo jak widzi talerzyk to zaraz przy mnie stoi i czeka :P A, dziś dzwoniłam do pracy, klamka zapadła, odchodzę. Obym nie żałowała
|
||
|
|
|
#3163 |
|
Zakorzenienie
|
Hje-wiedziałyśmy
![]() Patrzta która jest godzina... Obudził mnie telefon. Dostałam smsa od babki w sprawie sukni ślubnej (sprzedaje),ale czy ludzie nie myślą? Mogła to załatwić jutro,w dzień,a nie w środku nocy. Teraz spać nie mogę przez pinde. W dodatku wchodzę na tablice,kilka dni temu orientacyjnie dowiadywałam się w sprawie tortu na roczek i dziś dostaje wiadomość że cukiernik gotowy,proszą o telefon. Halo a czy ja powiedziałam że ZAMAWIAM?
|
#3164 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej! No to laba się skończyła. Witam się z pociągu jadąc do pracy.
![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44503257]wiesz, chyba nie tyle się boi, co mam wrażenie zabolało ją ![]() Nie musisz być na uroczystościach, tzn. na dniu babci/dziadka będę ale na balu nie byłam rok temu, rodzice inni też nie. Biedronkę wiesz, na księżniczki, wróżki itd. przyjdzie czas, sama będzie chciała u nas 14 bal i już wiem - księżniczka, na dodatek w czerwonej sukni też obficie i długo :/[/QUOTE] Właśnie o tym samym pomyślałam,jak już będzie mądrzejsza,bardziej kumata,to będzie chciała być tylko księżniczka ![]() Cytat:
dziękuje ![]() Cytat:
bardzo fajne,ja jestem zadowolona z decyzji o żłobku. Cytat:
dziękuje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#3165 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie chyba tak zrobię,zapytam panie. Za dynie? Serio? ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44504656]Dziewczyny, a ja nie daję 2 dań (nooo BARDZO rzadko), zwyczajnie - ja sama nie robię 2daniowych obiadów, nie jemy tak. A jak pójdzie do przedszkola do tego oddziału żłobkowego od września, to myślę, że da radę u nas tak7-8 rano kaszka mleczna ok. 11 (czasem 10, czasem 12, jeśli poszła spać) kanapka albo owoce 14 obiad 16-16 kanapka albo owoce -19-20 kaszka przy czym dzisiaj dzień śmiecia był rano kasza, potem pół zupki mojej, bo tata ugotował źle makaron no to wiadomo, nie dojedzona, akurat zaraz wracałam z pracy to dałam pół banana w łapę, zjadła, do tego 2 chrupki. Potem kanapka z szynką nieduża, potem znów pół banana + kawałek chałki w łapkę, bo przecież jak zobaczyła, że tata je... na kolację kasza i znów kawałek chałki, bo znów jadł... to tak jak Blanka. Sytuacja z wczoraj. Poszłam do żłobka po Nią. Akurat kończyła jeść podwieczorek. Za jakieś pół godziny byłyśmy w domu,włożyłam sobie obiad i co? Awantura bo jej nie dałam. Musiałam się podzielić Panie w żłobku mówią że ma niesamowity apetyt. A przy tym jest drobną,tylko brzuch odstaje ![]() Cytat:
dziękuje ![]() Cytat:
Właśnie,to tak poważnie brzmi. Duże to moje dziecko ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
szklanko duzo zdrowka dla Ewci!! fewciu powodzenia w pracy! nancy ja co prawda nie dwa dania a obiad i kolacje podaje, ale mysle, ze dziala podobnie. Kiedy juz Yae zjadala cala porcje przeznaczona na dany posilek i nie wolala po nim 2-3h jesc, to wprowadzalam kolejny Tak o to u nas teraz wyglada: 9 kaszka na 140ml mm z owocami 13 obiadek gotowany przeze mnie 250ml 15 owoc 17 uu do drzemki 19 kolacja przygotowana przeze mnie ok. 250ml 21 uu do spania I w nocy 2-3 razy uu debrah mam kolejny pomysl dla Was. Slyszalam, ze dzieci kp, ktorych mamy od poczatku jedza wszystko, tez chetnie wszystko jedza. W Polsce przez pierwsze miesiace uwaza sie z dieta przy kp i moze tu jest problem? Do czego zmierzam, podobno to, co zje mama, to po kilku godzinach smak danej rzeczy wplywa na smak mleka. Moze warto sprobowac zrobic eksperyment i jesc przez jeden dzien konkretny skladnik, cokolwiek: marchewke, jajko czy cokolwiek innego i normalnie karmic uu. A nastepnego dnia to, co jadla mama i teoretycznie bylo wyczuwalne w mleku, podac dziecku. nancy, insolito moze tez sprobujcie? misiu u nas filtr Brity wystarcza na 1,5-2miesiace Bylam z Yae na basenie. Nie podobalo jej sie - plakala prawie cale zajecia, dopiero pod koniec udalo mi sie ja uspokoic. Ale juz w szatni humor powrocil na dobre i zaczepiala wszystkich i wyjadala innym dzieciom jedzenie. Bedziemy probowac dalej. |
|
|
|
#3167 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Blanka je taka kompetencje jak kisiel. Ale generalnie nie przepada za kasza.
Cytat:
a to nie Wiedziałaś że tak trzeba? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co Ty w ogóle mówisz? Jaka Twoja wina? Przecież mały dopiero co chorował,wierze że Mu przejdzie ![]() Cytat:
ja daje robiona na parze. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||
|
|
|
#3168 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Współczuje MAła
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
Cytat:
8 - kasza, albo pół kromeczki it roche kaszki 10/11 - jakiś deserek/owoc, czasem jeszcze chrupek 12 - mleko 16 - obiad 17:30 - jabłko/jogurt coś w ten deseń, czasem jeszcze chrupek 19:30 - mleko 3/4 - mleko Cytat:
Ja też mam britę. Tż wkładay na all kupuje.
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hyjkcm7lm.png 22.05.2008 14.08.2011Edytowane przez Ifwka Czas edycji: 2014-01-09 o 08:04 |
||||||||
|
|
|
#3169 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44507603]A ja zrobię tort motylek
z masą śmietanowo serową z mascarpone, na wierzch odrobina barwnika, ale nie wiem, jakiego jeszcze, i ozdoby jak to na motylu[/QUOTE]U nas też będzie motylek ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3170 |
|
Zakorzenienie
|
Młody mi powciskał coś i mi wymazało co zacytowalam
Hje, mnie właśnie przed ciążą cycki bolały jak @ się zbliżała, teraz Insolito, nie przejmuj się, widocznie po chorobie tak ma. A poza tym Dawid teraz np też nie ma czasu na jedzenie jak go właduje do fotelika zje trochę za chwilę mi w nim wstaje i chce wychodzić, musze na kolana brać. Troszkę doje i koniec. On musi się wyszaleć, a matka karmiąc go tylko mu czas zajmuje ![]() Ilkas gratulacje, pochwal się nam osobiście! Mała ale jak nie zamawiałaś, to mogą Cię w dupę pocałować. Chciałaś się dowiedzieć. ![]() Fewciu udanego dnia! ![]() Yellow 3mam kciuki żebyś nie żałowała. ![]() Blugirl, co tam u Was? ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- A co do torta to na sobotę piecze go Młodemu prababcia. Nie wiem jaki smak, jak bedzie wyglądał Może nie motylek chociaż kiedyś motylka ładnego zrobiła siostrze.A jeszcze względem prezentów na roczek. Wszyscy się pytają co kupić itp. No Młody ma zabawek od groma. Ubranka mu kupuje używki. CIotka wyjechała wprost że pieniądze mu da. Moi rodzice też się zastanawiają. Mówię mamie że jak chce, ale nikt nic nie musi kupować. A jak chcą dać mu pieniążka, to Młody ma taką skarbonkę, której sie nie da otworzyć z napisem "Na 18nastkę" to może mu dam rzucić ![]() NA roczku będzie 14 osób
|
|
|
|
#3171 | |
|
Zakorzenienie
|
Boskie
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44505671]Debrah, jeśli dziecko samo chodzi, to nic się nie dzieje gdy ma asekuracyjnie rękę, przecież większe dziecko tym bardziej za rękę prowadzisz. Ja pamiętam, gdy Agatka miała rok i 2 tygodnie, akurat dzień dziecka był, i 2h z nami łaziła za rękę, sama nie chciała, na ręce też nie ![]() [/QUOTE] Ja to jestem wyrodna matka bo prowadzam moje dziecko za rączki. Ale co ma siedzieć na dupie cały dzień. Jak ona nie pełza nie raczkuje, nawet obracac zaczęła się dopiero niedawno. Troszkę na dupce się sama przesunie a tak to nic. Siedzi tylko i wyciąga do mnie rączki. Potrafi iść z pchaczem ale jedną rączką trzyma pchacz drugą rączką trzyma się mnie. I co ja mam zrobić.... Nie prowadzać???? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44505945] Hje, na moje oko zwyczajnie za dużo dajesz. 400ml kaszki??? dziewczyno, to jest więcej niż porcja doroslego! popatrz, sama się wkurzasz, że chcesz mniej ważyć, a tu małej rozpychasz żołądek? dziecko ma żołądeczek wielkości swojej pięści. Nawyki żywieniowe od dziecka się ustalają...[/QUOTE] Pomijając te 400 to ja chyba tez za dużo daję i do tego nie umiem nocnego jedzenia oduczyć ![]() Jajecznice i omleta robię normalnie ( tak jak TY) i daje małej, bardzo jej smakuje. Mleka krowiego tez jeszcze nie daję.
|
|
#3172 | |||
|
Zakorzenienie
|
witam się z rana
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiesz, ja na początku faktycznie schizowałam z dietą ale potem jadłam juz wszystko normalnie. I ja nie wiem ale mam wrażenie, że u nas to chodzi też o to, że jemu się chce brykać a nie jeść. Owszem zaspokoić pierwszy głód i tyle ![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
Mój co prawda sam siada,siedzi,raczkuje, pełza, wyciąga do mnie rączki ale nie widzę, żeby był gotowy do chodzenia... |
|||
|
|
|
#3173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() AAAA u mnie na miesiąc nie starcza ![]() Kurcze Oliwka obudziła się po 5, nie zdążyłam zjeść śniadania a co gorsze ubrałam sweterk co ostatnio tłuszcz mi prysnął i zapomniałam o tym, i przychodze do pracy a tu takie plamki. Głupio mi teraz od biurka wstać bo widać. Łeeee ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Jak byłam u pediatry i mówię jak jest tzn jak była malutka to sie obracała a potem zapomniała albo jej się nie chce, nie pełza itp, to ona mi mówi że z tego co widzi to dziecko dobrze rozwinięte ruchowo (mała bardzo żywa i "ruchawa" była) a 9-cio miesięczne dziecko to ma porządnie siedzieć. Jak siedzi to wszystko jest ok. I są dzieci które nie raczkują po prostu. Teraza się obraca na boki/brzuch, kręci się wkoło, coś tam próbuje pełzać ale bez szału, przesunie się spory kawalek na dupce no iręce wyciaga żeby ją prowadzić. Sama stoii przy kanapie, podciąga sie do stania ale na razie tylko do klęku. No i jak stoi to się puszcza i sama by chciała iść... no ale wiadomo buja sie troche.
|
|
#3175 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Heloł
![]() Cytat:
ja podejrzewam, że te nasze marudy skończą jojczenie jak zaczną chodzić![]() Cytat:
Cytat:
![]() cytat z blogu o rozwoju niemowląt: 'Młode potrafi stać nawet przez kilka minut, ale warunek jest taki, że musi się czegoś trzymać. „Coś” nie oznacza koniecznie mebla, może po prostu dotyczyć trzymanego w rękach misia. Trzymam, to ważne, a że miś się nie trzyma? – kto by tam zwracał uwagę na takie bajery Cytat:
Cytat:
ale usypianie to juz wyższa szkoła jazdy, gratki! U nas usypiania niet![]() Cytat:
Cytat:
Chyba trzeba się zbierać na spacer, słonko za oknem |
|||||||
|
|
|
#3176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie nic poważnego, może jakieś kłopoty z napięciem mięśniowym i trzeba niewiele pomocy by sie sama rozruszala. Ja bym poszła do reh i nie prowadzala.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3178 |
|
Zakorzenienie
|
SZKLANKO ogromne
|
|
|
|
#3179 | |||||
|
Zadomowienie
|
Wczoraj, siadłam do wizazu, zaczęłam pisac i oczywiscie Ola sie obudziła
Witam dzisiaj i troche dokoncze. Chciałam jeszcze odnosnie mojej Oli, ktora była poddana wnikliwej obserwacji (mojej) przez ostatnie dni i zauważyłam, że obiadek musze jej podac po dłuzszej chwili niz 3h, najlepiej po spaniu i np. spacerze I od razu mi sie przypomniało, ze do listopada zawsze ok. 8 szłysmy na spacer i po powrocie Olka zjadała ładna porcje kaszki - 80-120ml , jak zrobiło sie chłodniej i było jeszcze szaro/buro to zaprzestałysmy, ale jak zrobimy od sniadania przez spanie i jeszcze spacer przerwe to zje duzo wiecej obiadku niz bedac cały czas w domu. Tochyba tyle, co chciałam jeszcze wczoraj napisac![]() Cytat:
no i tak trzymaj![]() Cytat:
My od ok 7m-ca chodziłysmy na spacer w nosidle bo wozkowy konczył się dzieckiem pod pachą i wózkiem w ręce , a teraz )....chociaz ja jeszcze z lekiem za daleko sie nie wypuszczam![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() .... tez miałam taki dzien wczoraj, po drzemce była masakra.... wszystko zle, płacz w zabawie, płacz przy 'upadku' ze stania na pupe,płacz jak zle ksiazke czytałam, zresztą, co tu pisać kazdy powod był dobry . W ogóle ostatnio Ola jest przyklejona do mojej nogi, nie moge wstac, bo sie wrecz rzuca na mnie mam nadzieje, ze to minie...![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3180 | |
|
Zakorzenienie
|
Chyba dużo, 3-4 czajniki dziennie gotujemy. Ale winna tu jest raczej woda bo dużo kamienia ma i po 3 tygodniach mimo że np 2 kreski jeszcze na filtrze ja już widze lekki osad.
Cytat:
Tu bym się raczej dopatrywała tego że jest jadna więc dużo noszona, ogólnie cały czas z kimś. Chrześniak w tym samym wieku troche sam sobie zostawiony (bo dzieci rok po roku u brata, więc automatycznie mniej czasu dla niego, mało noszony, więcej leżał) szybko zaczął się obraca pełzać ale np bardzo długo nie siedział. Teraz sam wstaje, puszcza sie itp, ale dużo czasu w chodziku spędza znowu.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

lalka nancy to strzal w 10 dla mojej 4 letniej chrzesniaczki, jest szal, takze dziekuje za podrzucenie pomyslu 

), co kilka łyżek daję jej picie z kubeczka i tak w kółko... No kurde, po prostu tak nam ten czas leci, że te pół godziny, czasem więcej schodzi. Oczywiście jak jest głodna bardziej, to i w 15 minut zje, wtedy tylko macham łyżką. I tak jest przy każdym jedzeniu, czy to kaszka, czy płatki owsiane, czy jajecznica. Pola jak je, to zawsze jest czymś zajęta, ale nigdy tak, że daję jej jeść na siłę, mimo że coś tam robi, to za chwilę obraca główkę i domaga się jedzenia sama.
Tak jak Szaja napisała, macie to wszystko rozłożone na kilka porcji i w czasie, więc spokojnie ma czas to "przejeść", bo jakbyś dawała właśnie np. te nieszczęsne 400 ml naraz, to już byłby problem.

myślę, że jak nie ma żadnej alergii to spokojnie możesz dawać 

oby to nic poważnego!
i nie pamiętam

u nas 14 bal i już wiem - księżniczka, na dodatek w czerwonej sukni 
klask i: za kroczki!!!!

22.05.2008
14.08.2011