Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 08:21   #661
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
takie tempo wczoraj o 11 byłam na 12 str dziś ponad 20, istne szaleństwo! Cudem Was nadrobiłam, ale nie jestem w stanie się odnieść do wszystkiego bo bym ze 3 strony zajęła

Najważniejsze- ciesze się, że Marco rośnie Mariola kciuki nadal trzymam jestem myślami z Wami!

elunka88 przesadziłaś co z naszą imprą na porodówce w marcu wyrywasz się przed szereg
a na serio to pięknie Mały rośnie i cieszę się, że wszystko wporządku.

koszule mam 2- jedną kupiła mi mama, drugą od przyjaciółki więc linków nie mam i nie mogę pomóc

U mnie też dobrze wczorajsza wizyta ok, Hania rośnie 33t 2160g leży już głową w dół i grzecznie czeka na swoją kolej
Szyjka długa, cała i wciąż 4,5cm Mimo ponad 2 tygodniowego kaszlu dzielnie się wszystko trzyma

wspaniale brawa dla Hani!

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:21   #662
filupka
Rozeznanie

mam:
http://www.ebay.de/itm/UMSTANDSHEMD-...item416c68f2f6

zamowilam jedna, ta popielata. Poza tym dostalam od bratowej kilka uzywanych bo rodzila 1,5 roku temu, ale chcialam jedna nowa do szpitala.
a specjalnych tshirtow d karmienia nie mam. w sumie nie myslalam o tym ...

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:24   #663
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
No tak, jak nie wymyślę nic innego i nie przekonam TZa to zostanie Gabryś. TZ stosuje taką taktykę jak maggie z Kornelką wobec swojego męża - czyli przez "zasiedzenie" i "zasłuchanie"
no ale dziala czy nie

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość

Też bym poszła do lumpa ale jeszcze się boję że mi ten pessar wyskoczy hyh chociaż w sumie nawet chyba nie ma jak, głupia psychika ludzko-babska xD
no cos Ty, nie wypadnie Ci

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Super ny było, trochę mnie przeraża fakt nie posiadania koszul
Generalnie przygotowałam się do tego wcześniej, nabylam w Polsce, ale po pierwsze, jak jakaś d.upa, bo nabyłam 3, z czego tylko jedna rozpinana, co prawda ohydna w misie, ale jednak na guziczki, a ponadto u mnie w szpitalu wymagają 4 czyli brakuje mi jakiś 3 sztuk. Ze szlafrokiem też dałam ciala, nabyłam w PL, ale chyba taki szlafrok, to na Syberię można zabrać, w domu po 20 min mi w nim za goraco

Dziewczyny, ktore planują karmić...macie specjalne bluzki do karmienia?
a po co az 4
ja jeszcze nie wiem, czego u mnie w szpitalu wymagaja o ile w ogole czegos 6 lat temu niczego nie wymagali dlatego nie rodzilam w koszuli, a potem tez jej nie uzywalam

ja mam jedna taka, ale nie polecam, bo cyce moga wyskoczyc http://allegro.pl/koszula-nocna-ciaz...868509828.html a szlafrok kupilam w aldim, grubosc taka w sam raz

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:41   #664
pola_m
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witam sie i ja w nowym wątku. U nas dobrze, Marco wazy 940g, sam oddycha. Jest przesłodki. Dużo go kanguruje, spędzam w szpitali czas od rana aż do popołudnia. Pózniej Antos wraca ze szkoły i spędzam czas z nim. Bardzo przeżył to, ze byłam w szpitalu, potrzebuje mnóstwo czasu i uwagi. Pokarm odciągam co trzy godziny, wiec praktycznie nie mam czasu dla siebie i wieczorami padam na twarz. Mam nadzieje, ze wkrotce to sie unormuje i znajdę wiecej czasu na wizaz. Na razie podczytuję was tylko podczas odciągając mleko. Dziękuje wam za wszystkie miłe słowa i wsparcie, to bardzo ważne dla mnie. Sciskam was mocno.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Mariola, super wieści, trzymajcie się dalej dzielnie. Trzymam za Was kciuki

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

a Ty sama sobie robisz czy do kosmetyczki?
potwierdzam, pasta cukrowa jest rewelacyjna, wg mnie idealna do bikini i pach
sama robię - na czuja i z lusterkiem
Kosmetyczce bym się nie dała chyba...

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Nie mam siły nadrabiać.. Fatalnie sie czuje. Cały dzień brzuch jak kamień. Już tyle prochów sie nałykalam i nic. Do tego zgaga że położyć sie nie można. Jak do jutra nic sie nie zmieni,idę do giną. Kornelka szaleje więc przynajmniej tyle dobrego że raczej z nia wszystko dobrze. Jutro na wszelki wypadek pakuje torbę do szpitala.

Kolba zazdroszczę że Ola tak pięknie śpi. Zuzanka ok 19już w łożeczko i wstaje ok 7. Czasami zdarzają jej sie jeszcze kiepskie noce..

To powinno być normalne. Ale moj oczywiście wcale nie jest i nie byl zainteresowany bo na wszystko ma jeszcze dużo czasu. Bardzo dużo

Lewek-już mi sie nawet o nim pisać nie chcę. To że jestem zmęczona to przecież moja wina bo powinnam iść spać razem z zuzia a nie włączać komputer... A poza tym nic nie robię więc nie mam czym sie zmęczyć..

Z tego wszystkiego wyć mi sie chcę. Dziś mu powiedziałam że powinien sie cieszyć że dzieci mają jego nazwisko bo przy jego zaangażowaniu i zainteresowaniu to bardzo dużo a jak urodzi za mnie to niech wybiera imię. Bo już mi wypominal że on te szafki zrobił że od dwóch lat chodzi z psem na dwór i daje mi sie wyspać bo rano nakarmić mała.. A ja tylko wszystkich na około wykorzystuje i proszę o pomóc czyt. Rodziców a to dowód mojej niezaradności..

Dziewczyny jeśli okruszek nie ma problemów z brzuszekiem a mama że hormonami to na początku przy dziecku tak dużo pracy

Wysłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2
MAggie, strasznie Ci współczuję sytuacji...
Jak dzisaij się czujesz? Jak brzuch?

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
ja jak mi przyszli powiedziec ze jenak cc bo mialam skurcze klkanasce godz ale nie szlo rozwarcie to pierwsze co spytalam poloznej o nieee cewnik to boli..ale to trwa minute i nic nie bolalo a pozniej sama prosilam zeby mi jeszcze raz zalozyli bo nie moglam sie wysiusiac na podsuwacz.
tak wiec naprawde nie jest źle
hehe Miałam DODKŁADNIE to samo
Kilkanaście godzin skurczy i nie szło rozwarcie, a na wieść o cc dostałam jakiejś histerii, nie mogłam się uspokoić, a już ten cewnik mnie dobił... I potem nawet nie poczułam kiedy mi założyli...

Cytat:

Laski, macie specjalne koszule do karmienia i thirty takoweż?

Chyba już dziś nie pospie na drugą nózke, to ogarne owsianke, za mowie czwarty szlafrok i chyba machne superowe ciacho...hmmm chociaż mam jjeszcze piernika z powidłami...nie chce któraś wpaść na kawke z ciachem?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Oj, na kawkę ja bym wpadła, potrzebuję się rozkręcić trochę...

Specjalnych koszul nie mam, wybitnie mi się one nie podobają - takie na ramiączkach po prostu mam. Z Antkiem się sprawdziły
Podobnie z bluzkami - po prostu większy dekolt, albo koszule rozpinane
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:43   #665
Enia_
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ----------

A tak w ogóle z tym cewnikiem, to zakładają na zywca? Bardzo boli?

ja bylam taka wyluzowana a raczej wystraszona ze cewnik to pestka,poczukam takie jednosekundowe ukłucie i tyle,do przezycia
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:46   #666
cayenneOna
Zadomowienie

Filupka, muszę Ci podziękować, bo odkryłam ebay na nowo do tej pory myślałam, że tam można tylko używane rzeczy nabyć a dziś znalazłam koszule i T-shirty do karmienia, które są na allegro, niektóre jedynie 2 euro droższe, niektore sporo, bo prawie 6, ale są. Niestety te co mi się podobaja, mogą dojść nawet do 4.02, bo są wysylane z PL okazuje się, z Gliwic. No ale może zdaze

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
ja bylam taka wyluzowana a raczej wystraszona ze cewnik to pestka,poczukam takie jednosekundowe ukłucie i tyle,do przezycia
Ej, ale ten cewnik to się na żywca prosto w cipke wkłada???

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:48   #667
Enia_
Zadomowienie

co do cewnika jeszcze,u mnie na pewno byl zakladany przed znieczuleniem
jak mi go zalozyli dopiero wywiad z anestezjologiem przejscie na operacyjna i wtedy zastrzyk w krzyż
09.09.2009

Edytowane przez Enia_
Czas edycji: 2014-01-17 o 08:50

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 08:57   #668
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:

na żywca ale nie w tą dziurkę;P zakłada się do cewki moczowej z pomocą żelu, który nadaje poślizg żeby nie bolało...trwa to kilka sekund więc nie ma co się bać

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:02   #669
Ela87
Zakorzenienie

WItam się dzisiaj troszke wcześniej
W końcu przyszedł kurier
Jeszcze tylko prześcieradła, tetry i pampersy i mogę lecieć na porodówkę
Dzisiaj w nocy obudził mnie skurcz Ostatnio dwa razy coś mnie zabolał lekko brzuch jak przed @, ale dzisiaj to chyba było to nie bolało bardzo mocno, ale mnie obudziło
Chyba już pożegnałam chorobę, więc biorę się od dziś za wszystko. Najpierw posprzatam co nieco, ale od przyszłego tygodnia chyba zacznę prać i prasować

ag9 super torba/leżaczek

kate1623 jeszcze 3 tygodnie. Troszeczkę zazdroszczę Ci tego pięknego widoku , ale wiem jak beznadziejnie prowadzi się samochód w takie pogody, więc siedzę cicho, żeby tżtowi mojemu lepiej się jeździło.

frogutka brawa za wizytę , teraz coraz więcej dwukilowcyh bobasów obklaskujemy

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:14   #670
BeautifulLie
Zadomowienie

Cayenne chętnie ale są spakowane :P ale to te same co ktoras z was pokazywała za 16/17zl na allegro :P

Frogutka wielkie brawa dla Hani

Asienka no to chyba popołudniu wyskoczę

W porównaniu z cc to cewnik pewnie pestka, chociaż nie praktykowałam :P

Wysłane z telefonu...
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:26   #671
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość

Witam się w 37 tc według usg od dzisiaj mogę rodzić . Coś jednak czuję, że moja córka raczej nie planuje szybkiego wyjścia .

Za oknem pruszy śnieg, ślicznie Wawa wygląda, normalnie wyszłabym z psem połazić po śniegu, ale boję się z brzuchem i nie mam kurtki do moich traperów .Także pooglądam sobie za oknem
No to mozesz zaczac z mezem przyspieszac porod

Cytat:
Kate bratki! poważnie się robi, torba spakowana?

Pokazuj koszule do szpitala

Laski, macie specjalne koszule do karmienia i thirty takoweż?

Chyba już dziś nie pospie na drugą nózke, to ogarne owsianke, za mowie czwarty szlafrok i chyba machne superowe ciacho...hmmm chociaż mam jjeszcze piernika z powidłami...nie chce któraś wpaść na kawke z ciachem?

Koszule mam jedna do karmienia z guziczkami po bokach a jedna zwykla na cienkich ramiaczkach - jesli chodzi o dostepnosc cycka to ta na ramiaczka jest chyba nawet wygodniejsza o dziwo...

Ja chce kawke i ciasto
Ciasta nie mam ale kawke zaraz sobie zrobie - wstalam przed 6 na pobieranie krwi wiec chyba zasluzylam

Cytat:
Super ny było, trochę mnie przeraża fakt nie posiadania koszul
Generalnie przygotowałam się do tego wcześniej, nabylam w Polsce, ale po pierwsze, jak jakaś d.upa, bo nabyłam 3, z czego tylko jedna rozpinana, co prawda ohydna w misie, ale jednak na guziczki, a ponadto u mnie w szpitalu wymagają 4 czyli brakuje mi jakiś 3 sztuk. Ze szlafrokiem też dałam ciala, nabyłam w PL, ale chyba taki szlafrok, to na Syberię można zabrać, w domu po 20 min mi w nim za goraco

A bluzek nie mam - jakos sobie poradze w normalnych

Cytat:
takie tempo wczoraj o 11 byłam na 12 str dziś ponad 20, istne szaleństwo! Cudem Was nadrobiłam, ale nie jestem w stanie się odnieść do wszystkiego bo bym ze 3 strony zajęła

Najważniejsze- ciesze się, że Marco rośnie Mariola kciuki nadal trzymam jestem myślami z Wami!

elunka88 przesadziłaś co z naszą imprą na porodówce w marcu wyrywasz się przed szereg

koszule mam 2- jedną kupiła mi mama, drugą od przyjaciółki więc linków nie mam i nie mogę pomóc

U mnie też dobrze wczorajsza wizyta ok, Hania rośnie 33t 2160g leży już głową w dół i grzecznie czeka na swoją kolej
Szyjka długa, cała i wciąż 4,5cm Mimo ponad 2 tygodniowego kaszlu dzielnie się wszystko trzyma

Ale juz duze te dzieciaki

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
na żywca ale nie w tą dziurkę;P zakłada się do cewki moczowej z pomocą żelu, który nadaje poślizg żeby nie bolało...trwa to kilka sekund więc nie ma co się bać
Sam opis mnie boli

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 09:28   #672
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość

[/COLOR]co do koszul ja mam ta ale chce jeszcz jedna zakupic..tylko tansza wiec poproze tez linki

http://allegro.pl/taro-koszulka-dams...796823707.html
tą mam, bardzo wygodna, wlasnie ja testuje:p
ale ładna ta koszula bardzo mi sie podoba, ja już jednak mam 4 wię więcej nie zamawiam

Cytat:

Witam się w 37 tc według usg od dzisiaj mogę rodzić . Coś jednak czuję, że moja córka raczej nie planuje szybkiego wyjścia .
37 tydzień, jak to brzmi gratuluję

ciekawe co tam u Pauli, dawno się u nas nie odzywała.... może już urodziła....

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2014-01-17 o 09:29
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:29   #673
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
No to prawie meta

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
Wczoraj wreszcie rozebralam choinke i zrobilam troche miejsca u Natalii w pokoju na rzeczy malej Wymagalo to nie lada myslenia, ale udalo sie a teraz musze ten bajzel do konca ogarnac i puszczam 1 pralke z dzieciowymi rzeczami
Ja też wczoraj pozbyłam się choinek, wkurzały mnie... jak wszystko ostatnio

Cytat:
ja mam jedna taka, ale nie polecam, bo cyce moga wyskoczyc http://allegro.pl/koszula-nocna-ciaz...868509828.html a szlafrok kupilam w aldim, grubosc taka w sam raz
tez taką mam, typowo ciążowa, ma zakładkę na brzuchu. Gdy ją kupowałam, to jeszcze było ok, ale ostatnio mierzyłam i cycki przy poruszeniu ramion sie odsłaniają ale co tam to tylko do rodzenia.

Dzisiaj mam kryzys własnej atrakcyjności. Nigdy rano nie wyglądam rewelacyjnie, ale dzisiaj to w szczególności. Musiałam się zebrać i na badania jechać. Zimno, więc na sukienkę która ma rękawy 3/4 nałożyłam sweter, a na to jeszcze kurtkę i wyglądałam jak nadmuchana Do tego zapuszczam grzywkę i teraz jest taka ni w p.. ni w oko więc opaska na głowie... wyglądam debilnie idę spać
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:40   #674
Trisdom
Zadomowienie

Przeczytałam Was w łóżku, a odpowiadam z kompa- chociaż naskrobałyście tyle, że trudno się do wszystkiego odnieść.

Cayenne- co do koszul, to miałam jeszcze jakieś w szafie, ale specjalnych do karmienia nie zamierzam mieć. W domu przerzucam sie na bluzki na ramiączkach i dół od piżamy.
A na kawę i ciacho chętnie wpadnę

Elunka- poszalałaś i wciskasz się w kolejkę

Kate- gratulacje 37. tygodnia. Robi sie u nas powaznie powoli. I cos czuje, ze zanim wszytskie noworocznie sie rozpakuja u nas bedzie też wiecej dzieciaczków niz sam Marco.

Mariola- toz to prawie kilogram, Będziemy tu szampanem świetować pierwsze 1000 g. A Marco jest przesłodki

Frogutka , wszystkie Hanie to fajne dziewczyny

Wczoraj udało mi się skrócić firanki w pokoju i uszyć pokrowce na poduszki z tego, co zostało. Potem mieliśmy cały wieczór szkołę rodzenia.
Za dużo nowych informacji nie mam, bo głównie ćwiczyliśmy na leżąco pozycje do wstawiania się główki i oddechy. Ćwiczymy tez rózne "scenariusze" początku- wczoraj były skurcze w nocy. Czasem umieram tam ze śmiechu przy ćwiczeniach "na sucho", ale wiem, ze na żywca do śmiechu mi już nie będzie.

Z takich rzeczy, które Nam mogą być pomocne- zanim pojedziemy na IP, bo dziecko się nie rusza należy WYPIĆ ok. 1 litra płynu. Najczęstsza przyczyna spadku aktywności dzieciora jest właśnie odwodnienie mamusi.
Stary 2014-01-17, 09:40   #675
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Uważaj na siebie bo jest ślisko
Jestem cała i zdrowa
Chociaż raz jak przechodziłam przez przejście to lekko poślizgnęłam się do tyłu na szczęście udało mi się utrzymać równowagę, bo dwie sekundy później przejechał dokładnie tam samochód i na pewno nie dałby rady się zatrzymać, bo na ulicy śnieg.
Idiota nawet nie zwolnił
Tak więc uważajcie na siebie dziewczyny, kacze chody nam nie służą

Ale wracam z łupami lumpowymi dla maluszka i stanikiem dla siebie (nowym - bielizny nie kupuję w lumpie )
Stanik kupiłam z miękkimi miseczkami i mam wrażenie, że nie do końca moje piersi są podtrzymane To kwestia przyzwyczajenia do usztywnianych czy te miękkie naprawdę gorzej trzymają

Cytat:

Tych bluzek trzeba by mieć pełno Ja najwyżej będę ubierać coś z większym dekoltem, a na pewno będę chciała unikać karmienia przy kimś (oprócz tż) wiec będę podnosić do góry lub ściągać i tyle

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam kryzys własnej atrakcyjności. Nigdy rano nie wyglądam rewelacyjnie, ale dzisiaj to w szczególności. Musiałam się zebrać i na badania jechać. Zimno, więc na sukienkę która ma rękawy 3/4 nałożyłam sweter, a na to jeszcze kurtkę i wyglądałam jak nadmuchana Do tego zapuszczam grzywkę i teraz jest taka ni w p.. ni w oko więc opaska na głowie... wyglądam debilnie idę spać

Wyśpij się Będzie lepiej
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:53   #676
monkaa321
Zakorzenienie

kate1623 to teraz czas na bzykanko gratuluję oczywiście

cayenneOna ja na kawkę z ciasteczkiem baaardzo chętnie
co do koszul to mi mama kupiła jedną w stacjonarnym a ja nie kupuję więcej do karmienia też nie mam żadnych bluzek ani nic, coś będę wymyślać. Jeśli będą potrzebne to wtedy kupię
frogutka dla Hani

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Dzisiaj w nocy obudził mnie skurcz Ostatnio dwa razy coś mnie zabolał lekko brzuch jak przed @, ale dzisiaj to chyba było to nie bolało bardzo mocno, ale mnie obudziło
Chyba już pożegnałam chorobę, więc biorę się od dziś za wszystko. Najpierw posprzatam co nieco, ale od przyszłego tygodnia chyba zacznę prać i prasować
oj to u Ciebie robi się też poważnie
w sumie teraz u każdej już jest poważnie jak mnie wczoraj ten brzuch tak bolał to chciałam się rzucić do przygotowywań i wpaść w histerie że nie mamy jeszcze wszystkiego
dobrze, że choroba odpuściła

Cytat:
z drugą pobudką będziesz piękniejsza
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:53   #677
Trisdom
Zadomowienie

Cytat:

Jak wstaniesz, to wszystko bedzie lepiej- nawet grzywka A co do wyglądania jak nadmuchana- stan przejściowy- rozwiąże sie niedługo
Stary 2014-01-17, 09:57   #678
baja_86
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
ja już po wizycie, Mała jest o 2 tygodnie do tyłu(( wszystkie części ciała ma do siebie proporcjonalne, ale jest szczupła i w 33t1d ma 1830g.. lekarka mówi, że mam się nie przejmować, że patrząc na moje gabaryty to lepiej, że jest mniejsza, bo łatwiej urodze, mam pić duzo wody, żeby płynu owodniowego nie ubywało... ale wiadomo jak to jest i tak sie martwię;(
za tydzien kolejna zwykła wizyta a za dwa tygodnie z usg..
skoro gin uspokaja to staraj się o tym nie myśleć. Dzieci w późnej ciąży rosną już bardzo indywidualne, najważniejsze, że wszystkie pomiary proporcjonalne

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

W ogole to przyszly mi tez dzisiaj moje koszule do porodu i jednak mi sie na tyle podobaja, ze mi szkoda ich na porod zakladac
Ale w lumpkach nie moge nic znalezc sensownego a moje stare koszule nie maja rozpinania na cycki to sie nie nadaja - co robic?
nie zakładaj, że koszula od porodu będzie do wyrzucenia. Koleżanki mi mówiły, że bardziej zabrudziły koszule w połogu. Teraz są takie dobre proszki, że z pewnością dopiorą koszulę od porodu

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
tak sobie myślę, bo na gemini jest sól fizjologiczna 100 ampułek za coś koło 24 zł i zastanawiam się czy by w zwykłej aptece nie kupić na razie 10 ampułek bo po co mi od razu 100

ej też się zastanawiałam jak to jest z cesarką, czy można mieć wtedy majteczki założone? bo w razie co też nie chciałabym tam goło przed nimi leżeć

u nas przy sn można rodzić w swojej koszuli albo w szpitalnej, więc ja będę rodzić w szpitalnej, potem się ogarnę i TŻ lub mama pomogą mi się ubrać w swoją
Ja nie kupuję soli fizjologicznej, ale gdybym kupiła to tylko kilka ampułek.
Jak byłam w szpitalu to była dziewczyna, którą brali na cesarkę, kazali jej się rozebrać całkowicie i ubrać koszulę, także CC na pewno bez majtek
W moim szpitalu też dają koszule do porodu

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Wpadam tylko napisać, że od jutra chyba będę z Wami na bierząco Niestety szyjka skrócona i mam nakaz leżenia plackiem W 26tc szyjka ma 27mm... Zastanawiam się czy nie kwalifikuję się do założenia krążka
leżenie jest jedynym lekarstwem, będzie dobrze

Cytat:
Witam sie i ja w nowym wątku. U nas dobrze, Marco wazy 940g, sam oddycha. Jest przesłodki. Dużo go kanguruje, spędzam w szpitali czas od rana aż do popołudnia. Pózniej Antos wraca ze szkoły i spędzam czas z nim. Bardzo przeżył to, ze byłam w szpitalu, potrzebuje mnóstwo czasu i uwagi. Pokarm odciągam co trzy godziny, wiec praktycznie nie mam czasu dla siebie i wieczorami padam na twarz. Mam nadzieje, ze wkrotce to sie unormuje i znajdę wiecej czasu na wizaz. Na razie podczytuję was tylko podczas odciągając mleko. Dziękuje wam za wszystkie miłe słowa i wsparcie, to bardzo ważne dla mnie. Sciskam was mocno.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
miło, że się odezwałaś. Bardzo mocno trzymamy za was kciuki

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Ja mam w ogóle drobną szyjkę i też mi się troszkę skróciła i też mam leżeć i odpoczywać. Tylko teraz jak z aktywnego trybu przerzucić się na leniwy. Ehhh. Wiecie może co robić jak ta szyjka się skróciła? Cały czas trzeba lezeć czy można na jakieś spacerki wychodzic albo do znajomych gdzieś wyjść posiedzieć?

ale leżałaś non stop? w jakiejś konkretnej pozycji? na boku? na plecach? ja uwielbiam na plecach? a można sobie trochę siedzieć bo ciężko wizaż na leżąco mi się nadrabia
ja odpoczywam na półleżąco, ja siedzę na wizażu to mam stolik z laptopem przed sobą. Chodzi głównie o to by zbyt często nie chodzić, bo dziecko wtedy mocno napiera na szyjkę i dlatego się skraca.
Ja mam więcej odpoczywać, ale w moim przypadku nie ma się to ograniczać do wstawania tylko do wc, więc jeszcze nie ma tragedii, nie wiem jak u ciebie. Ja w każdym razie nie chodzę na spacery bo po dłuższym czasie bardzo twardnieje mi brzuch

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że faktycznie je uszyję bo na razie tylko takie literki zmajstrowałam z tkanin które po kocykach się ostały. Będą nad łóżeczko albo na szczebelkach z boku je powieszę.
Tyle ślicznych inspiracji znajduję w necie, ze jakbym je chciała wszystkie zrealizować to by mi życia nie starczyło
śliczne
Tez chciałam literki powiesić nad łóżeczkiem, ale zakupiłam moskitiere i już by było tego za duzo
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:59   #679
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:

Ja dzisiaj zaczynam 35 tydz wg OM, bo wg USG - same wiecie

za 2 tyg będzie mąż w domu, może go wykorzystam i dałoby radę urodzić jak on będzie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość

Mi już od dawna brzuch zasłania i nie widzę
Już wiem jak się czują faceci z dużymi brzuchami
Muszę pogadać z Tatą, może go zmotywuje do odchudzania

Cytat:

Nie, bez przesady koszule do karmienia, staniki do karmienia, bluzki do karmienia, spodnie do karmienia
Cytat:

za wizytę!
Po cichu zazdroszczę wagi!
Ps. też byłam wczoraj u Raczka w końcu

Cytat:
W końcu przyszedł kurier
Znowu dzień dostaw
Czyli teraz już wiesz jak odczuwać skurcze? Ja nadal nie
Cytat:

Na pewno tak nie wyglądasz Słoneczko tylko hormony Cię robią w konia

Cytat:

Ale wracam z łupami lumpowymi dla maluszka i stanikiem dla siebie (nowym - bielizny nie kupuję w lumpie )
Stanik kupiłam z miękkimi miseczkami i mam wrażenie, że nie do końca moje piersi są podtrzymane To kwestia przyzwyczajenia do usztywnianych czy te miękkie naprawdę gorzej trzymają
Ja mam jeden miękki - będę monotematyczna wybaczcie -z tych dobrze dobranych - i trzyma świetnie!

Dzień dobry! Ja już po śniadanku i kawce. Dzisiaj znowu wizyta, tym razem u mojej ginki, ciekawe co powie no i to pobranie gbs też dzisiaj

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 10:04   #680
Enia_
Zadomowienie

Przyszedł mi kocyk z womaru,jest sliczny i dość mięciutki ale te z mikrofibry są jeszcze milsze w dotyku,mam nadzieje ze znajdę moj stary
No i teraz czekam na pake od r_p77

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Koszule mam jedna do karmienia z guziczkami po bokach a jedna zwykla na cienkich ramiaczkach - jesli chodzi o dostepnosc cycka to ta na ramiaczka jest chyba nawet wygodniejsza o dziwo...

Ja chce kawke i ciasto
Ciasta nie mam ale kawke zaraz sobie zrobie - wstalam przed 6 na pobieranie krwi wiec chyba zasluzylam

A bluzek nie mam - jakos sobie poradze w normalnych
mam podobne wrazenie jesli chodzi o biustonosze jak i koszule, w tych zwykłych o wiele wygodniej i szybciej wszystko idzie niz w tych specjalnych ,np.koszula do karmienia zanim rozepielam te wszystkie guzki troche czasu minęło, a jak mam taką z glębokim dekoldem to trach i pierś na wierzchu
to samo ze stanikami

Też idę po kawkę

Cytat:
J

Tych bluzek trzeba by mieć pełno Ja najwyżej będę ubierać coś z większym dekoltem, a na pewno będę chciała unikać karmienia przy kimś (oprócz tż) wiec będę podnosić do góry lub ściągać i tyle

Wyśpij się Będzie lepiej
To kwestia przyzwyczajenia
Ja odkąd jestem na L4 chodzę w zwykłym bawełnianym bez usztywniaczy i na początku też wydawało mi się że wszystko wisi
A teraz jak założe usztywniany to mnie wszędzie uwiera

Co do bluzek mam takie samo zdanie,nie zamierzam wywalać piersi przed rodziną
chociaż moje szwagierki tak robią, my siedzimy przy stole w święta a jedna na łóżko i cyc na wierzchu ,dla mnie to krępujące jakoś
Jak karmić piersią toylko przy Tz

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

elunka88..........nigdy nie miałam dobrze dobranego stanika dzieki Twojemu wpisowi zmierzyłam się odpowiednio i wyszedł rozmiar 75E
nie wyobrazam sobie siebie w tej miseczce ale to moze ciąża............po porodzie znów się zmierze odpowiednio i postanowiłam że zaczne nosić dobrze dobrane biustonosze

mamy różnicę 1 -go dnia wg tygodni ciąży
09.09.2009

Edytowane przez Enia_
Czas edycji: 2014-01-17 o 10:05
Stary 2014-01-17, 10:04   #681
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
oj to u Ciebie robi się też poważnie
w sumie teraz u każdej już jest poważnie jak mnie wczoraj ten brzuch tak bolał to chciałam się rzucić do przygotowywań i wpaść w histerie że nie mamy jeszcze wszystkiego
dobrze, że choroba odpuściła
No ja własnie wtedy mówię, że nie mam jeszcze torby spakowanej, że muszę się za to wziąć, ale na gadaniu i myśleniu się kończy

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zaczynam 35 tydz wg OM, bo wg USG - same wiecie

Czyli teraz już wiesz jak odczuwać skurcze? Ja nadal nie
Na pewno tak nie wyglądasz Słoneczko tylko hormony Cię robią w konia

Nie jestem na 100 procent pewna, ale co to mogło być? Bolało podbrzusze, więc pewnie skurcz

Stary 2014-01-17, 10:07   #682
ag9
Zadomowienie

Cytat:
no ale dziala czy nie
No trochę działa, bo czasem i mnie się zdarzy powiedzieć Gabryś z rozpędu

Cytat:

W PL to pewnie często na żywca robią, ale nie sądzę żeby w DE też tak było. Szwagierka miała kilka razy zakładane na żywca i twierdzi że nic nie boli, chociaż też mi to sobie to ciężko wyobrazić

Kate - przy takim tempie wątku to ja nie wiem czy Ty się zdążysz rozpakować w tym wątku

Ela dobrze że już po chorobie

I mam takie pytanie, boli mnie od właśnie to wejście do cewki moczowej, kurde nie wiem co się dzieje - miała któraś coś takiego?
Stary 2014-01-17, 10:20   #683
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:

ty nie zazdraszczaj bo my razem rodzimy
taaaak? więc jeśli maleństwa nie wyklują się wcześniej, to 16 na mur-beton! Ale ja jeszcze ze swoją młodzieżą w brzuchu porozmawiam, żeby jednak tak z tydzień wcześniej chociaż

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:

Za oknem pruszy śnieg, ślicznie Wawa wygląda, normalnie wyszłabym z psem połazić po śniegu, ale boję się z brzuchem i nie mam kurtki do moich traperów .Także pooglądam sobie za oknem
ojjjj, powiało grozą

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
W końcu przyszedł kurier
i tutaj tak jak wyżej
weźcie dziewczyny nie straszcie tymi porodami, zostańcie z nami jeeeeszcze

Bąbelek
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:20   #684
lutien
Wtajemniczenie

Odpisuję na raty:

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
ooo co trzeba zrobić aby dostać taki rabat?
Ja się zarejestrowałam na ebay.co.uk i co 2 miesiące dostaję kod na taki rabat. Tylko trzeba kupić za min 20funtów (koszt przesyłki się nie wlicza) i zapłacić przy pomocy paypala. Ale na ebayu dużo sprzedawców ma wysyłkę gratis, więc się opłaca. W końcu jednak kupiłam kilka tkanin, bo butelki drogo wychodzą (chcę z TT kupić i są tam droższe niż u nas).

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
ja już po wizycie, Mała jest o 2 tygodnie do tyłu(( wszystkie części ciała ma do siebie proporcjonalne, ale jest szczupła i w 33t1d ma 1830g.. lekarka mówi, że mam się nie przejmować, że patrząc na moje gabaryty to lepiej, że jest mniejsza, bo łatwiej urodze, mam pić duzo wody, żeby płynu owodniowego nie ubywało... ale wiadomo jak to jest i tak sie martwię;(
za tydzien kolejna zwykła wizyta a za dwa tygodnie z usg..
USG ma jakiś tam błąd pomiaru, więc wcale nie musi być taka drobna. Najważniejsze, żeby zdrowa była

Cytat:
Napisane przez asialll Pokaż wiadomość
biedactwo a leki jakie dostałaś? to teraz wypoczywaj jak najwięcej bo jeszcze trochę tygodni przed Tobą a raczej Wami.
a swoją drogą mój gin nie chce mi powiedzieć ile ma cm szyjka (bo wie że ja mam doktora google) i tylko odpowiada że taka jak ma być.
Moja mi powiedziała, bo się spytałam jaka powinna być a jaka jest.
Leków żadnych nie mam

Cytat:
inhalatora nie mam, ale z czasem o nim pomyślę, bo podobno przydatny dla maluszków z częstym katarkiem
Przydatny, bo nawet przy infekcji na kaszel lepiej działają leki wziewne niż syropki

Cytat:
odpoczywaj teraz jak najwięcej i leż, bo leżenie jest najlepszym lekarstwem na problemy w ciąży, mi dzięki leżeniu w szpitalu szyjka przez 9 dni wydłużyła się o 5mm
Zazdroszczę i też tak chcę

Cytat:
Super Kciuki za was cały czas zaciśnięte!

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość
Ojej... A jeszcze trooochę tygodni przed Tobą.
A co mówił gin? Wspominał coś o krążku???
No właśnie nic nie wspominał Ale to może dlatego, że mam infekcję i najpierw muszę się wyleczyć

Cytat:
Wybaczcie błędy ale pisanie w wannie nie jest dobrym pomysłem

Cytat:
kochana przede wszystkim zero denerwowania się no i jak najbardziej leżenie!!! jeżeli lekarz nie uznał, że trzeba zakładać krążek to pewnie nie trzeba. kiedy masz kolejną wizytę bo w sumie wypadałoby jakbyś miała za tydzień ale to moje zdanie...
Za miesiąc... Ale chyba pójdę za 3 tyg (jak wyleczę infekcję).

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Ja mam w ogóle drobną szyjkę i też mi się troszkę skróciła i też mam leżeć i odpoczywać. Tylko teraz jak z aktywnego trybu przerzucić się na leniwy. Ehhh. Wiecie może co robić jak ta szyjka się skróciła? Cały czas trzeba lezeć czy można na jakieś spacerki wychodzic albo do znajomych gdzieś wyjść posiedzieć?

ale leżałaś non stop? w jakiejś konkretnej pozycji? na boku? na plecach? ja uwielbiam na plecach? a można sobie trochę siedzieć bo ciężko wizaż na leżąco mi się nadrabia
To zależy ile ci się skróciła i w jakim tc.
Ja muszę leżeć plackiem. Wstawać tylko na siku i tym podobne. Siedzenie też nie wskazane. Chodzenie tym bardziej.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:21   #685
wewillrockyou
Rozeznanie

swoją drogą, dzisiaj miałam najgorszą noc ever! Oczywiście sen mnie złapał o 19, ale położyłam się o 22 i kuźwa nic! Oczy jak 5zł i tak do 3 rano.. A o 5 wstaje mój tż, więc miałam pobudkę, teraz jestem jak naćpana, chyba się zdrzemnę tylko żebym dzisiejszej nocy mogła spać po tej drzemce poza tym maluch jakoś wcisnął dupeczkę między żebra i taaak bolą, już nie wiem jak siedzieć.. i uciska na żołądek, a wszystko co zjem podchodzi do gardła, omg..

Bąbelek

Edytowane przez wewillrockyou
Czas edycji: 2014-01-17 o 10:23
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:24   #686
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
A cycki masz sterczące czy obwisłe?
żartuję
za paczkę

Witam sie i ja po wizycie! według OM jestem w 33t6d, wg USG 35t4d, a TP na ok 16.02.2014. Mały nie jest Mały, waży 2879g.
Piersi mam jędrne i sterczące
Duzy chłopak ja też mam ochote urodzić w lutym, ciekawe jaką datę wskaże kolejne usg

Cytat:
Połuskałam do serialu ziarka z dyni i chyba Małej posmakowało, co ona wyprawia mi teraz i weź tu człowieku zaśnij, jak dyskoteka w brzuchu
ja mam dyskotykę codziennie przed snem, a ostatnie 2 tyg to już taka bardzo bolesna sprawa, mały sie strasznie rozpycha, robi mi się wielka góra w jednej części brzucha, tak się tyłkiem wypycha, a boli to jak nie wiem

Cytat:

Cytat:
szyjka jak u żyrafy Hania spora dziewczynka

Wczoraj naskarżyłam na gemini, a dziś info, że kurier jedzie no to zostanie tylko kupić kosmetyki dla małego, staniki do karmienia i chyba wszystko będzie zamówione
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:32   #687
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
swoją drogą, dzisiaj miałam najgorszą noc ever! Oczywiście sen mnie złapał o 19, ale położyłam się o 22 i kuźwa nic! Oczy jak 5zł i tak do 3 rano.. A o 5 wstaje mój tż, więc miałam pobudkę, teraz jestem jak naćpana, chyba się zdrzemnę tylko żebym dzisiejszej nocy mogła spać po tej drzemce poza tym maluch jakoś wcisnął dupeczkę między żebra i taaak bolą, już nie wiem jak siedzieć.. i uciska na żołądek, a wszystko co zjem podchodzi do gardła, omg..

Ja tez często tak mam, ze śpiąca jestem, a jak się położe wieczorem, to spać nie mogę ale pomęczę się tak kilka dni,a później jak mnie weźmie, to śpię i nawet tż wychodzący do pracy mnie nie budzi

Stary 2014-01-17, 10:41   #688
mmhym
Zadomowienie

Cześć piątkowo - u nas zimy nawet śladu, 10 stopni termometr pokazuje

Ze wczoraj, bo czytałam na telefonie, ale nie umiem tam odpisywać:
Lutien, ja w 28. tygodniu miałam 25 mm z lejkiem i teraz byłam tydzień temu na wizycie i babka mówi, że jest bardzo dobrze, a nawet nie leżałam tak całkiem, jak lekarka kazała, bo święta były Także mam nadzieję, że u Ciebie też nie będzie źle, mocno trzymam kciuki, odpoczywaj ile możesz

MariolaCieszę się, że sytuacja stabilizuje się i idzie ku lepszemu Z mężem i mamą bardzo ciepło o Was myślimy.

Elunka, takie oczy bym zrobiła, gdyby mi córa taki numer wycięła Brawo za wizytę i walentynkowe rozwiązanie

Cayenne, ja mam taką tylko błękitną http://allegro.pl/bawelna-rozowa-kos...tml?source=mlt fajna, przyjemna do ciała.

Nadrabiam dalej

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:46   #689
teQiba
Moderator

Cytat:
Mysle ze to kwestia przyzwyczajenia - ja tez kupilam pierwszy raz w zyciu miekkie i mam podobne odczucia, ale mysle ze za to beda super wygodne, a to chyba najwazniejsze

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
nie zakładaj, że koszula od porodu będzie do wyrzucenia. Koleżanki mi mówiły, że bardziej zabrudziły koszule w połogu. Teraz są takie dobre proszki, że z pewnością dopiorą koszulę od porodu
Wlasnie tez sie nad tym zastanawialam - jakby TZ od razu po porodzie namoczyl i wrzucil do pralki to chyba powinno wszystko puscic...

Cytat:
:
Nie, bez przesady koszule do karmienia, staniki do karmienia, bluzki do karmienia, spodnie do karmienia

Cytat:
No trochę działa, bo czasem i mnie się zdarzy powiedzieć Gabryś z rozpędu
No to Cie TZ urzadzil
Stary 2014-01-17, 10:52   #690
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że faktycznie je uszyję bo na razie tylko takie literki zmajstrowałam z tkanin które po kocykach się ostały. Będą nad łóżeczko albo na szczebelkach z boku je powieszę.
Tyle ślicznych inspiracji znajduję w necie, ze jakbym je chciała wszystkie zrealizować to by mi życia nie starczyło
Jakie ładne Ja dziergam dla starszej córki imię z filcu Pochwalę się,jak skończę

Cytat:
I chwalę się, stałam się dziś posiadaczką przenośnego łóżeczka/przewijaka/torby za 50 zł

http://www.mjakmama24.pl/pokaz-slajd...27,574/?page=5

Nie wiem czy mi to wszystko potrzebne, ale najwyżej potem będę sprzedawać
Jakie fajne

Cytat:
Wpadłam tylko powiedzieć spokojnej nocy :-*

Jakoś mnie zaczelo mdlić :/

Wysłane z telefonu...
Ja wczoraj znów
Widzę, że z Siemianowic jesteś Gdzie planujesz rodzić?

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
Ja chrzcze ale nie o to , najgorsza jest rodzina nie sasiedzi , wiem po mojej kolezance ona w nic nie wierzy jej meza rodzice sa katolikami fakt ze niepratykujacymi .. ale taki nacisk stawiali ze w koncu mlody miał i chrzest i komunie , rodzina w swieta obdarowywuje prezentami , w wielkanocne dzwonia zeby mlody przyszedł polać , ja bym nie wytrzymała , a najgorsze jest to ze to ta moja znajoma musi z mlodym biegac do koscioła i na spotkania przedkomunijne jak były , bo jej tż oburzony , ze jakto on bedzie chodził ze u niego w rodzinie to kobiety chodziły
My z tż jesteśmy niewierzący i na szczęście rodzina nie naciska na nic. Nie mamy ani kościelnego ani córki nie chrzciliśmy. Ale też nie separujemy jej od kościoła - mówimy jej o wierze, o co chodzi w świętach itp.

Cytat:
A tak w ogóle z tym cewnikiem, to zakładają na zywca? Bardzo boli?

Na żywca. Bardziej piecze niż boli. Nie ma się czego bać

Cytat:

O ja - ale Ci zazdroszczę tego tygodnia
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości