![]() |
#1801 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1802 |
Zadomowienie
|
Debrah mi nawet nie chodzi tylko o to co piszesz bo ladnie pisac to moze kazdy. Ja po prostu czuje, ze Ty w zyciu naprawde jestes taka madra, opanowana. Ja niestety tak nie umiem
![]() ![]()
#1803 |
Zakorzenienie
|
debrah z rozkosza oddalabym Yae t. albo moim rodzicom pod opieke, tylko nie ma takiej mozliwosci. Jestem tu sama i od samego poczatku zdana tylko na siebie. Musze isc do urzedu - Yae idzie ze mna, zakupy - to samo, lekarz - znow z Yae, jestem chora - to nic, musze sie wziac w garsc, bo jest Yae.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
u nas tatuś leworęczny, Agatka prawo, Dorka na razie chyba też Cytat:
Dorka różnie, lubi lale, kotka swojego, lubi mulę z ikei tę do przekładania korali, fascynują ją kredki/pisaki Agatki ![]() Cytat:
wieża z kółek - przecież najpierw super się te kółka gryzie, a potem dopiero nakłada klocki tak samo - do gryzienia, oglądania, rzucania, rozwalania -i to też jest super zabawa i tak ma być Cytat:
fajna! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
pierwsza, też w kropki mamy ![]() Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1805 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do twojej rodziny ![]() ![]() A co do pytania mojego - to mi chodziło o sytuację kiedy nie ma powodu do zostawienia dziecka, tylko no..tak o. Na spacer też młodą daję, to czysta przyjemność dla niej, dotleni się, tym bardziej, że sama mam problem by wyjść. Żaden problem. Ale jednak nie widzę potrzeby dać dziecko na parę godzin do dziadków jakbym w tym czasie siedziała w domu..? Pewnie jak będzie starsza to sama powie, że chce czy nie chce - i przecież nie będę bronić. Dziadkowie już tak mają, że trochę się "bawią dzieckiem" w sensie, że skoro są z nim małą ilość czasu to "chcą się nacieszyć", trochę rozpieszczają, są noszaczami itp.. ja to rozumiem. Ale jednak denerwuje mnie mówienie o dziecku jak o zabawce i przeginanie z zachowaniami ( jak u Yellow ).. Ja mam chyba inny sposób bycia niż moja t. np bo ona np otwarcie mówiła, że po porodzie jedyne o czym myślała to żeby sobie odpocząć, a nie zajmować się od razu całą dobę wrzeszczącym dzieckiem, i życzyła mi, żeby moim się opiekowały pielęgniarki, to ja odpocznę i szybciej dojdę do siebie.. itp itd. A dla mnie te pierwsze chwile przecież bardzo cenne były, mimo bóli i zmęczenia. Tak samo z zostawianiem.. ona chyba nie pojmuje za bardzo, że ja nie mam dość, jestem zmęczona, ale nie mam dość , w sensie chęci odpoczęcia od dziecka. Jasne, czasem każdy ma ochotę wyjść gdzieś z Tż, np kino czy coś - wtedy zostawiłabym z babcią, itp, ale mi chodzi o sytuację kiedy "nie muszę" i nie mam żadnych planów. Tak samo nie widzę sensu, żeby dać dziecko roczne na noc do babci - bo po co? Dziwna jakaś jestem? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1806 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Szaja bo zapomniałam spytać, kiedy macie tego neurologa? Myśmy dzisiaj zaczęli kolejną serię ćwiczeń i rehabilitantka stwierdziła, że właściwie już nie ma czego ćwiczyć, bo teraz Ewa fajne postępy zrobiła. Jest duża szansa, że jak zrobimy tą serię ćwiczeń to więcej nie będzie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1807 |
Wtajemniczenie
|
Nie jesteś dziwna, ja myślę dokładnie w ten sam sposób i nasuwa mi się od razu to samo pytanie "ale po co?".
![]() |
#1808 |
Zadomowienie
|
Ania bardzo to miłe
![]() ![]() Gocha nasze Ewy podobne, nawet w chorobie akrobacje i szaleństwa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
Zakorzenienie
|
O, dam Wam jeszcze przykład. t. wzięła małą niedawno na spacer z teściem. W międzyczasie mieli zjeść sobie coś w małym CH. Ja im mówiłam, że spoko, ok, niech na ten spacer idą, tylko zjeść może być trochę trudno, bo Mała ma fazę na chodzenie i raczej nie będzie siedzieć w jednym miejscu...
![]() Wrócili ze spaceru, obiadu nie zjedli jednak ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 | ||
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki :-*
Twoi rodzice na pewno sobie poradzą ![]() Cytat:
Wrzućcie Przepis Do K. Cytat:
U mnie takie słowa nie padły. Choć czasami mówią ze rodzice jak gdzieś pójdą to będzie spała u nich. Ale na razie jest za małą. Rozumiem jak się czujesz w tej sytuacji. Dziewczyny już odpisaly i w większości się zgadzam. Ale... patrząc teraz ze wracam do pracy chyba trochę żałuje ze częściej jej nie zostawialismy. I nie chodzi mi tu o dziadków, ale o mnie. Bo ja ciągle z nią, a teraz nagle nie będzie mnie przy Zuzce. I myślę ze to ja to gorzej zniosę niż Zuzka. Mam nadzieję ze wiesz o co mi chodzi. Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Zadomowienie
|
Wciągnęłam się w Dr Quinn na Cbs drama
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1812 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1813 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby była jasność, ja nikogo nie potępie jeśli czasem dziecko podrzuci babci żeby samemu głowę przewietrzyc.. nie o to chodzi w ogóle. Bo zwyczajnie są rozni ludzie i różne potrzeby, osobowość. Chyba ze ktoś nagminnie chce sie dziecka z domu pozbyć - tego nie kumam. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ło kurde, ale były czasy ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- A teraz 2 pytania ode mnie ![]() 1. Jeśli zmieniam "markę" mleka (czyli np. z Bebilonu na Bebiko), to muszę je mieszać, tak jak przy zmianie numerów, czy od razu mogę dać to drugie? 2. Powiedzcie mi, jak krowie na rowie, jak robicie rosół??? ![]() Wołowy czy wieprzowy to jeszcze ujdzie, ale jeśli chcę zrobić drobiowy bez kostki i vegety, to nie ma opcji - po prostu muszę dać sól, bo inaczej jest zwyczajnie bez smaku; wszystkie przyprawy jakie można daję, a i tak dopiero sól coś pomaga ![]() ![]() A tu nie pytanie, tylko rada ![]() Oczywiście, to tylko na naszym przykładzie, nie wiem, jak może być u Was. Ale u nas sytuację o 180 stopni zmieniła zamiana jajek kupnych na wiejskie ![]() Odkąd bierzemy od t., albo od mojej babci, Pola by mogła jeść jajo w każdej postaci. A przyznam szczerze, że i ja się już przyzwyczaiłam i sklepowego nie zjem ![]() ![]() ![]() ![]() Więc jeśli któraś tylko ma możliwość, to warto spróbowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Zadomowienie
|
Hje o rosół to najlepiej zapytać Nawijkowych teściów jako specjalistów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1817 |
Zakorzenienie
|
Black może podpalenie?
Hje: 1. Ja mieszałam 2. Robię tak: duże udo, ćwiartka, lub skrzydła 2 lub 3 zależy na jaką ilość. Gotuję. Zbieram szumowiny. Jak się przestają szumowiny pojawiać, to wrzucam warzywa. No i sobie tak to pyrka na wolnym ogniu, w między czasie opalam cebulę i wrzucam. Wyjmuję po pewnym czasie miesko i jeszcze sobie pyrka, nabiera koloru. Dodaję świeżej natki pietruszki. Solę i pieprzę. Delikatnie. Resztę doprawiamy sami. Na drugi dzień robię na tym zazwyczaj grysik na rosole, bo wtedy sobie mięsko drobię do środka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | ||||||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Debrah;45459058
Wróci mu to ![]() A jak @? ![]() ![]() myślałam o Was w kontekście tego co pisałaś o rozpieszczeniu Kuby i jego mamusiowatości.. Czy u Was w zasadzie nie było tak od zawsze, że zawsze potrzebował mega dużo bliskości i uwagi i mało kiedy - okresowo - jest tak, że bawi się sam? [/QUOTE] @ wróciła ![]() wiesz co, u nas Kuba zawsze był bardzo mamusiny, ale to co dzieje się od jakiś 3 m-cy to naprawdę nie wygląda fajnie. Nie jestem w stanie nic zrobić, nawet umycie zębów to wielki problem ![]() Do tego dochodzi to, że Kuba całkowicie odstawił smoczka i nikto go już teraz nie uśpi, więc mam podobnie jak Deli czuję się trochę tym przytłoczona ![]() Cytat:
![]() ![]() jak się Bartuś dzisiaj czuje? Cytat:
![]() będę trzymac kciuki ![]() dasz radę ![]() Cytat:
![]() tak tak z mlekiem i jajkami, dla mnie ważne jest to, że nie trzeba ręcznie wyrabiać ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() witam się, podczytuję na telefonie ale nie umiem z niego pisać :/ nie zacytowało mi tylko małej ![]() Kochana nie mogę uwierzyć w to, co piszesz ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1819 |
Wtajemniczenie
|
ja się tylko na chwilkę wbiję z rosołem, bo moja teściowa mi dała taaakie rady, że rosół teraz bym mogła jeść codziennie
![]() co do dobrego rosołu - dobry rosół powinno się gotować bez ziela angielskiego i liścia laurowego, w zasadzie jedyne przyprawy to lubczyk, sól i pieprz. Mięso drobiowe wrzucamy zawsze na wrzątek, a wołowe do zimnej wody - wtedy rosół jest klarowny ![]() ![]() No więc do simnej wody daję mięso wołowe, na indukcję, jak się zagotuje to wrzucam drobiowe, i na wolnym ogniu gotuje się dość długo, zawsze na oko, ale myślę ok 1,5h-2h, czasem nawet więcej ![]() podobno dobry rosół drobiowy wychodzi tylko na kurze wiejskiej, ekologicznej, takiej z żółtym tłuszczem - i z tym się zgadzam, kiedyś gotowałam na kupnym i był okropny, bez smaku, a jakiś miesiąc temu udało mi się kupić wiejskie kurczaki 3, jak gotowałam rosół na nich to niebo w gębie!! a jak goujesz iweprzowy to na jakim mięsie? ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1820 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Nie wiem jak ominąć całkowicie sól i słone przyprawy typu "vegeta" - i to się tyczy wszystkich zup. Nie daję tego dużo, mało. No ale jednak. Rosół jest pod tym względem najbardziej problemowy. A jak już jedzeniowo: dziećko ma 2gą drzemkę dziś ![]() A pytanie mam: mogę kotlety normalnie na grilowej patelni usmażyć? Czy ona jest jakaś "inna"? Bo grillową mam większą, prostokątną taką (ceramiczna) to bym mogła wszystkie kotlety za jednym zamachem.. a zwykłą patelnię mam mniejszą, teflonową. ??? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Wtajemniczenie
|
aha, zapomniałam dodać że ja jeszcze nie osiągnęłam stopnia wtajemniczanie na tyle, żeby nie dodawać liścia laurowego i ziela angielskiego
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- ahhh, no i ponadrabiam wieczorem, bo Ania dziś ma dzień złośnika ![]()
![]() |
#1822 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, napisałam coś w k., proszę zerknijcie.
![]() Najprawdopodobniej. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Wtajemniczenie
|
Czesc Dziewczyny, jestem mama prawie 14 miesiecznej Tosi
![]() ![]() ![]()
#1824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisz coś więcej o sobie i dzieciątku ![]() Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że po ponad roku od porodu jeszcze przybywa do nas nowych mam! ![]() Opowiedz coś o Was ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1827 |
Wtajemniczenie
|
Solicie obiadki, które gotujecie. Czy jest sens solić, jeśli dziecko i tak zjada ze smakiem obiad?
Pytanie niby głupie, ale teściowa się uparła, żeby "trochę" solić, chociaż ja jestem przeciwna bo wg mnie ma takiej potrzeby.
#1828 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Witaj
![]() |
#1830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli je od nas to już się tym nie martwię. Zwłaszcza ze od nas z talerza zje z ,5-6 kesow. Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.