|
|
#901 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 7
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
powodzenia Virginia, trzymaj sięCytat:
![]() powodzenia Cytat:
![]() Cytat:
Ja jestem w podobnej sytuacji. Antka urodziłam pod koniec kwietnia 2012, a teraz termin mam na końcówkę marca. Tamten poród zakończył się cc (rozwarcie nie postępowało). Też mi zależy, i zależało na SN (oczywiście nie za wszelką cenę) Teraz będę rodzić we Francji, trochę inaczej to tu wygląda jednak... I mój lekarz i położna zgodnie twierdzą, że mam duże szanse urodzić sn. Przy każdej wizycie tylko pytają o bliznę, czy nie boli, czy nie krwawię itp (no bo to jest w sumie to ryzyko, że blizna może pęknąć) Zapowiedzieli mi, że będę częściej niż standardowo podłączana pod ktg - chodzi o mierzenie siły skurczy, nie mogą być zbyt mocne, chodzi o chronienie blizny po cc na macicy. I mam mieć podane zzo - też podobno ze względu na bliznę. I jeszcze, jeśli sytuacja się będzie powtarzać, tzn nie będę się rozwierać, mają mnie ciąć szybciej niż poprzednio (wtedy było 18h skurczy), znowu, ze względu na bliznę Aha, i jeszcze w razie odejścia wód i braku skurczy, albo przeterminowania więcej niż tydzień też cc, bo nie powinno się podawać oksytocyny (skurcze są silniejsze i jest ryzyko pęknięcia blizny)Generalnie jestem dobrej myśli, masuję krocze, ćwiczę oddychanie, piję herbatkę z liści malin, i wierzę że tym razem poród się nie zatrzyma i uda się urodzić sn Cytat:
Zwłaszcza, że jesteś w takim momencie... A mieszkacie teraz sami, czy z teściami? Kurczę, nie wiem, czy to dobry moment na wyprowadzkę... Jednak pakowanie, rozpakowywanie, to wszystko to spory wysiłek (i stres). Może spórbuj z nim pogadać jeszcze - ostrzej i poważniej, powiedz o swoich odczuciach, że czujesz się odrzucona, że potrzebujesz teraz dużo wsparcia, że jesteś zmęczona i boisz się jak to będzie wyglądać (nawet jeśli się nie boisz ) - ale generalnie ważne jest, żeby mówić o swoich odczuciach, a nie oskarżać. Jeszcze chyba nie stawiaj sprawy na ostrzu noża
|
||||||
|
|
|
#902 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Mamusie!
Mam do Was olbrzymią prośbę, jestem przyszłą Mamą październikową ale również studentką psychologii. W ramach rocznej pracy empirycznej robie badanie na temat zmiany relacji między partnerami po urodzeniu dziecka z perspektywy kobiety i mężczyzny. Badanie ma formę internetowej ankiety podzielonej na 2 części. Jedną wypełnia kobieta i jej partner w III trymestrze (każdy ma swoją), drugą w okresie sześciu tygodni po urodzeniu dziecka. Czy mogłybyście mi Mamusie pomóc? Będę bardzo wdzięczna! Ankieta dla Mamuś w III trymestrze: docs .google.com/forms/d/1vs_...C5h0g/viewform Ankieta dla Tatusiów w III trymestrze : .google.com/forms/d/1Y8-33eIhj7q3E5Vbwn4nMqOGOLEJ rWbbMoQMdSWtAWM/viewform usuńcie spacje przed docs ![]() Ankiety po porodzie dodam w późniejszym terminie tutaj na wątku oraz bezpośrednio na adresy skrzynki pocztowej, które podacie ![]() życzę samych lekkich porodów i wspaniałych dzieciaczków! Edytowane przez pyrtolinka Czas edycji: 2014-03-12 o 19:14 |
|
|
|
#903 | |
|
Zakorzenienie
|
Yoki gratulacje
![]() Elunka szczęście w nieszczęściu Cytat:
Kurcze jak ja mało wiem.Za tydzień Ola będzie miała już miesiąc
|
|
#904 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Serdecznie gratuluje Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
![]() a to w takim wypadku zapraszaja do lekarza lub na izbe przyjec widzialam, ze w szpitalu maja czopki, ale mnie lekarz jeszcze nigdy nie przepisal czopkow, nawet jak mowilam, ze Antos nie chce polykac lekarstwa, to mi powiedziano, ze jestem polozna i musze sobie poradzic ![]() ![]() na szczescie nie byla to moja lekarka teraz Antos ladnie przyjmuje leki, ale ma 5 lat ![]() a i tak ma czopki, bo jak jest np angina i wymioty, to jak mu zbije goraczke, oklady same nie pomoga, a on potrafi miec 40 stopni jak nic i to w bardzo szybkim czasie wlasnie zmaowilam w aptece internetowej Eferalgan 80mg i Nurofen 60 mg, to bede miala w razie "w".
|
|
#905 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jestem ciekawa czy tutaj w szpitalach mogłabym oczekiwać takiej opieki jak Twoja. Ale to chyba tylko Nasze Polskie realia. Nie chce żałować decyzji, bo dla mnie najważniejsze jest by dzidziuś urodził się zdrowy. O masażu krocza słyszałam ale herbatka z liści malin w czym ma pomóc? Może warto spróbować ![]() Smarrita Cześć. U mnie koleżanka z pracy z pierwszą Dzięki! Fajnie wiedzieć że się udaje podobno ponad 80% po cesarce znów ma cesarke. Tak mi mówią lekarze ![]() agunia4ever , Lewek No właśnie, ja też uważam że to nie poród mówi o tym jaką jestem mamą. Przykro się słucha jeśli ktoś umniejsza range tak ważnemu wydarzeniu. Ja nie miałam na to wpływu, takie były wskazania. |
|
|
|
|
#906 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niestety w Twoim dylemacie Ci nie pomoge, 1 dziecko rodzilam sn A co do kuzynki to jak to nie wiesz, jak juz przeciez rodzilas cc ![]() Cytat:
pochwal sie jak mala ma na imie ![]() a porod mialas mega szybki Cytat:
![]() co za ludzie, tylko Cie wystraszyli ![]() Cytat:
|
|
|
#907 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero jak napisałam i wyłączyłam laptopa to sobie uświadomiłam, że przecież wczoraj miałam to samo
|
#908 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poród rzeczywiście dość szybki - ale wiadomo, że po oxy często umęczy, jak 10godzinny... elunka88Najważniejsze, że to nie było, to co pomyślałaś ![]() Cytat:
A co do CC, to ja w praktyce nic nie wiem, ale szwagierka moja urodziła przez CC w grudniu zeszłego roku i jej wtedy lekarze mówili, że odchodzi się od tego nacisku, żeby po CC próbować SN i teraz często od razu decydują się na cesarkę, nawet jeśli upłynęło sporo czasu. Ale to opinia z jednego szpitala. Mariola, dzięki za info - to ja też dorzucę do koszyka ten Efferalgan. Estera, ja poradziłabym to, co większość dziewczyn - na razie spróbuj spokojnie, ale stanowczo
|
||
|
|
|
#909 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam fajną promocje na wit. K+D tylko się zastanawiam czy ta cena nie za mała
![]() oprócz tego, że data ważności nie długa. http://www.aptekagemini.pl/kadefarm-...uplikat-1.html
|
#910 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobra to zamawiam Efferalgan 80 mg paracetamolu.
Dzięki dziewczyny za pomoc, jak zwykle pomocne Cytat:
|
|
#911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a kiedy się to stosuje?
|
|
#912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
Wyszłam w 4 dobie ze szpitala i wit D kazali mi od razu podawać, a wit K wprowadzić w 7 dobie.
|
#914 |
|
Wtajemniczenie
|
przez długi czas?
|
#915 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
No tak bo w mm sa juz te witaminy
A witamine D chyba dluzej niz 3 miechy. Musze sie spytac pediatry jak pojde na szczepienia. Witamine D to i ja biore caly czas ![]() Sent from my U8815 using Wizaz Forum mobile app
|
#917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co mi tez wiadomo, to wit K nie we wszystkich krajach sie podaje. Chyba ze jest jakies wskazanie. Ale w Polsce pociska sie wszystko
![]() Sent from my U8815 using Wizaz Forum mobile app
|
#919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przyjdzie Trisdom to przypomni
|
|
|
#920 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodziłysmy tego samego dnia![]() Cytat:
![]() mamamalejmi witaj Mi pediatra zlecił podawać wit.K+D od 8 dobry, czyli od dzisiaj do 3 m-ca życia jesli karmię piersią
|
||
|
|
|
#921 |
|
Zadomowienie
|
Popatrzyłam na moje czopki- mam 125mg- dzisiaj generalnie mam papkę zamiast mózgu.
Na Małą podziałało dopiero nosidło- tak poszłyśmy na spacer, potem karmienie i po karmieniu dała się uśpić tez dopiero w nosidełku. Po odłożeniu do łóżeczka od razu się obudziła. Chyba ma dzisiaj jakiś mini kryzys.
|
#922 |
|
Zadomowienie
|
Cambria, teqiba i yoki gratulacje dziewczyny!!!!!!!!
Ja się witam z domku!!!!!!! Jeszcze wczoraj ordynator powiedział że w piątek będą się zastanawiać czy wypuścić mnie do domu, a dzisiaj rano nazjeżdżało się tyle dziewczyn do rodzenia, że musimy powypisywać "mniej pilne" przypadki. W tym mnie =) Co prawda mam w domu leżeć, wstawać tylko do łazienki, gdyby tylko coś mnie niepokoiło to od razu mam wracać do szpitala. Poprosili abym wytrzymała chociaż tydzień, to wtedy będę mogła zupełnie bezpiecznie rodzić. Ponieważ wkroczyłam w 9 miesiąc więc nie ma już tragedii. Skurcze pojawiają się nieregularnie i są mniej dokuczliwe. W ciągu tygodnia mały przybrał z 2100 do 2700! To podobno przez leżenie plackiem. Jeszcze miesiąc przede mną, ale nie łudzę się że długo pobędę w tej ciąży. Każde dotknięcie brzucha kończy się skurczem. Ważne, żeby wytrzymać jeszcze chociaż tydzień.
|
#923 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#924 |
|
Zakorzenienie
|
Noooo... nadrowbilam i wiem co u Was..
Teqiba ogromne gratulacje No i ![]() Co do opisu porodu nie wiem kiedy sklece. Mała mocno absorbująca. Ale...wystarczy ze na mnie spojrzy i sie rozplywam.. cambria04 yoki73 mega gratulacje ![]() Kurcze trochę się martwie bo mala kupy nie robi już 2 dzien. Ost zrobiła w poniedzialek przed wyjsciem ze szpitala czyli ok. 13. Niby na necie wyczytalam ze jak kp to może nie robic kilka dni bo mleko dobrze się wchlania i jak siku robi to ok. ale… jakos się martwie.. Wiec proszę o kciuki za nasza qpę
|
|
|
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
Czbasia nie ma powodu do niepokoju, ale skoro chcesz to życzę zeby Ci sie ufajdala po pachy
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#926 | |||
|
Raczkowanie
|
Cambria
!!! Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wagę oraz obyś wytrzymałaSent from my C6903 using Wizaz Forum mobile app |
|||
|
|
|
#927 |
|
Zadomowienie
|
magduś2 to faktycznie " maleństwo"
estera85 no to faktycznie nieciekawie... też bym była za przeprowadzką, tylko chyba lepiej na spokojnie ustalcie jak to sensownie zorganizować yoki73 Gratulacje ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- czbasia za qpe i jeszcze ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- szok, ale ten czas leci ... ja pewnie za miesiąc będę rodzić ... ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- szok, ale ten czas leci ... ja pewnie za miesiąc będę rodzić ...
|
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ tu się spokojnie zrobiło
Normalnie za Wami nadążam, jak nigdy.
|
|
|
|
#929 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam wieczorowo
Mamy kolejne mamusie? No nie wierzę! Dopiero lutówki, a tu już marcóweczki lecą po kolei yoki73 , Cambria Gratulacje!Moja mała dała dziś popalić, dlatego zaraz spadam spać. Cały dzień na cycku i płakała, spała po 10 min i koniec. Dopiero o 17 zasnęła i ja od 19 razem z nią do 19.45 I musiałam ją obudzić na kąpiel. Po tym znów zjadła i zasnęła, ciekawe na jak długo?Cytat:
Cytat:
Moje spostrzeżenie z diety, to jeść codziennie gotowane jabłko
|
|
#930 |
|
Zakorzenienie
|
mamamalejmi ja rodzilam cc 15 miesiecy temu, mialm wtedy dwukrotnie wywolywane oksy (bylam już w 42 tyg, urodzilam w pierwszym dniu43) , ale rozwarcie nie szlo mimo skurczy więc postanowili o cc. Teraz moj lekarz nie widzi przeciwskazan do sn, al ja mam coraz więcej wątpliwości . Idę teraz to jeszcze raz z nim pogadam, aczkolwiek licze o rpostu ze jak cos sie bedzie dzialo to od razu mnie nastol wezmą, akurat w tym szpitalu nie upierają sie jakos specjalnie na sn. Wiem, ze jesli dziewczyna mala cc , to wtedy szybciej decyduja w razie W, choć nie ukrywam, ze stracha mam coraz większego.
Cambria gratulacje!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

. Pogratuluję tylko Tequibie i Cambrii syneczków!
.
powodzenia Virginia, trzymaj się

Na szybkości powiem że ja termin porodu mam oficjalnie na 6.04. i będzie to chłopczyk