Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 7 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-12, 15:17   #901
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 7

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez cambria04 Pokaż wiadomość
Witajcie! Dziś o 4 05 urodził się Franek :-D 3730g 56cm SN.
Wszystko w porządku, odpoczywamy sobie, ale taki tłok na poporodowym że jesteśmy na patologii... Brokuły dla potrzebujących!
SERDECZNE GRATULACJE

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
ja na chybcika bo pożyczyłam od dziewczyny z sali laptopa z internetem mobilnym a zaraz mnie przenoszą na inną salę . Pogratuluję tylko Tequibie i Cambrii syneczków!
W szpitalu jedna wielka kołomyja, dowiedzieć się czegokolwiek graniczy z cudem, co dzień mówią co innego. Miałam mieć cc w środę/czwartek, dziś usłyszałam, że może w piątek więc tak na dobrą sprawę nic nie wiem. Na wejściu zrobili mi usg i morfologię, co dzień 3 raz mam ktg. Wyniki podobno ok, raz tylko w nocy miałam dość silne skurcze i myślałam, że to już ale to był na szczęście fałszywy alarm. O szpitalu mogłabym napisać cały referat ale na razie nie będę sobie i Wam głowy zawracać. A swojego gina pozostawię w ogóle bez komentarza... I pomyśleć, że jest tu ordynatorem...Pewnie dlatego takie tu porządki....
Muszę już kończyć.
Trzymajcie się i trzymajcie dalej za nas kciuki
powodzenia Virginia, trzymaj się

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
huurrrra! gratulacje

Ja jestem po wizycie u gina, ostatnie badania, ostatnie USG 37t6d waga 3840 pani doktor się ze mną już pożegnała i życzyła szczęśliwego urodzenia mojego "klocuszka" w piątek mam ktg w szpitalu i niech się już coś ruszy bo według usg jestem już po 40t- w związku z wagą 'małej'. Na moją wysypkę nic nie powiedziała, skoro dermatolog już mi zapisała maści to tylko wierzyć, że pomogą! czekamy...
łohoho, niezła "kruszynka"
powodzenia

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
No mialam dzis badanie i usg.
Szyjka wiotka czy jakos tak, nie pamietam okreslenia. Rozwarcie na 2 cm. Lekarz jak mnie zaczal badac to mowi-ooo tu sie cos dzieje, tsk spokojnie niepozornie a tu popatrz. Na dniach wyjdzie.
No boli mnie tak leciutko jak na okres. Nie jest to męczące wiec nie sadze bym dzis urodzila. Raczej jutro pojutrze. Ale w kazdym razie ruszylo.
Z usg maly jest niemaly bo 3800 ale biorac pod uwage możliwość pomylki moze byc i 4200.
Położne mierzyly moje biodra itd i powiedziały ze warunki super i moge rodzic. A jak bedzie to nie wiem. Najwyżej mnie podetna. Wole to niz zebym sama pekla.
No i czekam na mojego skarba.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
powodzenia, oby dalej tak niemęcząco i skutecznie

Cytat:
Napisane przez mamamalejmi Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny! Troche późno dołączam do wątku ale dopiero teraz odnalazłam się na forum Na szybkości powiem że ja termin porodu mam oficjalnie na 6.04. i będzie to chłopczyk Chciałam zapytać czy któraś z Was miała podobne dylematy do moich. I jak zadecydowała.
Otóż ok. 26 miesięcy temu miałam cc, dzięki któremu na świat przyszła moja córeczka. Nie planowałam cesarki. Było już długo po terminie i zapis KTG był nieprawidłowy.
Teraz zbliża się drugi poród. Od początku ciąży chciałam aby zakończyła się ona siłami natury. Jednak cieżko mi było znaleźć lekarza który podzielałby moje zdanie. Teraz gdy poród coraz bliżej i czytam o porodach coraz wiecej mam wątpliwości. Może jednak cesarka to lepszy wybór? Jak myślicie? Czy jest tu dziewczyna która rodziła po raz drugi sn po wcześniejszym cesarskim cięciu? Wdzieczna bede za każdą radę.
Tymczasem gratuluje już rozpakowanym mamusiom i buziaki dla słodkich bobasków
Witaj!
Ja jestem w podobnej sytuacji.

Antka urodziłam pod koniec kwietnia 2012, a teraz termin mam na końcówkę marca. Tamten poród zakończył się cc (rozwarcie nie postępowało).
Też mi zależy, i zależało na SN (oczywiście nie za wszelką cenę)

Teraz będę rodzić we Francji, trochę inaczej to tu wygląda jednak... I mój lekarz i położna zgodnie twierdzą, że mam duże szanse urodzić sn. Przy każdej wizycie tylko pytają o bliznę, czy nie boli, czy nie krwawię itp (no bo to jest w sumie to ryzyko, że blizna może pęknąć)

Zapowiedzieli mi, że będę częściej niż standardowo podłączana pod ktg - chodzi o mierzenie siły skurczy, nie mogą być zbyt mocne, chodzi o chronienie blizny po cc na macicy. I mam mieć podane zzo - też podobno ze względu na bliznę. I jeszcze, jeśli sytuacja się będzie powtarzać, tzn nie będę się rozwierać, mają mnie ciąć szybciej niż poprzednio (wtedy było 18h skurczy), znowu, ze względu na bliznę Aha, i jeszcze w razie odejścia wód i braku skurczy, albo przeterminowania więcej niż tydzień też cc, bo nie powinno się podawać oksytocyny (skurcze są silniejsze i jest ryzyko pęknięcia blizny)

Generalnie jestem dobrej myśli, masuję krocze, ćwiczę oddychanie, piję herbatkę z liści malin, i wierzę że tym razem poród się nie zatrzyma i uda się urodzić sn

Cytat:
Napisane przez estera85 Pokaż wiadomość
Konflikt z tesciowa i tesciem.
Mój tz najgorzej jest po ich stronie.
Jezdzi do pracy po całej polsce, a ja siedze sama w domu. On przyjezdza tylko na weekendy i jak mama piernie tak synek tańczy. Chce kasy on jej daje, chce jechac na zakupy synek wsiada i jedzie. Ze mna siedzi tylko wieczorami zeby nie było ze wcale sie nami nie interesuje. Pogadac z nim nie moge bo zawsze twierdzi "co ja moge zrobic". Teraz mam pomysl znalazłam mieszkanie blizej jego pracy, a raczej siedziby firmy, w piatek mu to powiem albo my i wyprowadzka albo mamusia i bedzie nas odwiedzał u moich rodziców. Co o tym sadzicie, dobry pomysł czy raczej odpuscic sobie. I po drugie najważniejsze czy ewentulana przerpwadzke zrobic teraz jestem w 36 tc. Troche sie tego obawiam. Nowe miejsce, dom, szpital, połozna.
ojej, współczuję strasznie...
Zwłaszcza, że jesteś w takim momencie...
A mieszkacie teraz sami, czy z teściami?
Kurczę, nie wiem, czy to dobry moment na wyprowadzkę... Jednak pakowanie, rozpakowywanie, to wszystko to spory wysiłek (i stres). Może spórbuj z nim pogadać jeszcze - ostrzej i poważniej, powiedz o swoich odczuciach, że czujesz się odrzucona, że potrzebujesz teraz dużo wsparcia, że jesteś zmęczona i boisz się jak to będzie wyglądać (nawet jeśli się nie boisz ) - ale generalnie ważne jest, żeby mówić o swoich odczuciach, a nie oskarżać. Jeszcze chyba nie stawiaj sprawy na ostrzu noża
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 15:19   #902
pyrtolinka
Raczkowanie

Cześć Mamusie!
Mam do Was olbrzymią prośbę, jestem przyszłą Mamą październikową ale również studentką psychologii. W ramach rocznej pracy empirycznej robie badanie na temat zmiany relacji między partnerami po urodzeniu dziecka z perspektywy kobiety i mężczyzny. Badanie ma formę internetowej ankiety podzielonej na 2 części. Jedną wypełnia kobieta i jej partner w III trymestrze (każdy ma swoją), drugą w okresie sześciu tygodni po urodzeniu dziecka. Czy mogłybyście mi Mamusie pomóc? Będę bardzo wdzięczna!

Ankieta dla Mamuś w III trymestrze:

docs .google.com/forms/d/1vs_...C5h0g/viewform

Ankieta dla Tatusiów w III trymestrze :

.google.com/forms/d/1Y8-33eIhj7q3E5Vbwn4nMqOGOLEJ rWbbMoQMdSWtAWM/viewform

usuńcie spacje przed docs

Ankiety po porodzie dodam w późniejszym terminie tutaj na wątku oraz bezpośrednio na adresy skrzynki pocztowej, które podacie

życzę samych lekkich porodów i wspaniałych dzieciaczków!

Edytowane przez pyrtolinka
Czas edycji: 2014-03-12 o 19:14
pyrtolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 15:33   #903
Ela87
Zakorzenienie

Yoki gratulacje

Elunka szczęście w nieszczęściu Miki da radę, szybko przestanie boleć.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
dzieki

u nas nie ma czopkow, uwazaja, ze to niehumanitarny i pozbawiajacy godnosci sposob podawania lekow
paracetamol podajemy w syropie przez dolaczona strzykawke

paracetamol jest od 1 miesiaca
gdy wyskoczy cos wczesniej, to idziesz to lekarza

nawet nie wiem co napisac

Serdecznie gratuluje!!!
Witaj Franku
Serio nie ma czopków? A co jak dziecko wymiotuje Kurcze jak ja mało wiem.
Za tydzień Ola będzie miała już miesiąc

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 15:46   #904
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
No mialam dzis badanie i usg.
Szyjka wiotka czy jakos tak, nie pamietam okreslenia. Rozwarcie na 2 cm. Lekarz jak mnie zaczal badac to mowi-ooo tu sie cos dzieje, tsk spokojnie niepozornie a tu popatrz. Na dniach wyjdzie.
No boli mnie tak leciutko jak na okres. Nie jest to męczące wiec nie sadze bym dzis urodzila. Raczej jutro pojutrze. Ale w kazdym razie ruszylo.
Z usg maly jest niemaly bo 3800 ale biorac pod uwage możliwość pomylki moze byc i 4200.
Położne mierzyly moje biodra itd i powiedziały ze warunki super i moge rodzic. A jak bedzie to nie wiem. Najwyżej mnie podetna. Wole to niz zebym sama pekla.
No i czekam na mojego skarba.

trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez yoki73 Pokaż wiadomość
Witajcie
Trochę mnie tu nie było i widzę , że niektóre dziewczyny już urodziły! Gratulacje ))
Ja już też jestem szczęśliwą mamą - córeczka - 3700g , 57cm, 10 w skali Apgar
Urodziłam 4 marca SN i szczerze mówiąc żałuję ,że nie zgodziłam się na cesarkę , którą w ostatnim momencie zaproponował mi ordynator. Psychicznie nastawiłam się na poród naturalny. Eh...masakra....
Poród krótki : wody odeszły mi o 5 rano, więc pojechaliśmy ok 6 do szpitala.
Nie miałam skurczów w ogóle. Lekarz mnie przebadał, zrobił jeszcze USG, na którym wyszło ,że maleństwo waży max 3400 g, podał mi oksytocynę o 8.30... no i się zaczęło.
Skurcze od razu co 2-3 minuty i to prawie minutowe. Zmęczyło mnie to tak, że jak miałam przeć , to wcale już sił nie miałam. Myslałam ,że to się nigdy nie skończy.. Ale jakoś dałam radę .
O 10.15 urodziła się moja śliczna córeczka)
Jestem prze.....szczęśliwa!!! Mała jest grzeczniutka, karmię Ją co 3-5 godzin, a w międzyczasie wciąż śpi , bez większego marudzenia.

Pozdrawiam wszystkie mamuśki
Serdecznie gratuluje
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
małż wrócił po nocce z kartonem ciuszków od koleżanki z pracy. cudne wszystko, zwłaszcza małe trampeczki ale teraz po pierwsze mam już wszystkiego za dużo, po drugie znów mnie czeka sterta prania i prasowania, a po trzecie trochę szkoda, że sama nie musze nic kupować
Fajny taki niespodziewany prezent

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Serio nie ma czopków? A co jak dziecko wymiotuje Kurcze jak ja mało wiem.
no nie kupie bez recepty
a to w takim wypadku zapraszaja do lekarza lub na izbe przyjec
widzialam, ze w szpitalu maja czopki, ale mnie lekarz jeszcze nigdy nie przepisal czopkow, nawet jak mowilam, ze Antos nie chce polykac lekarstwa, to mi powiedziano, ze jestem polozna i musze sobie poradzic

na szczescie nie byla to moja lekarka
teraz Antos ladnie przyjmuje leki, ale ma 5 lat
a i tak ma czopki, bo jak jest np angina i wymioty, to jak mu zbije goraczke, oklady same nie pomoga, a on potrafi miec 40 stopni jak nic i to w bardzo szybkim czasie

wlasnie zmaowilam w aptece internetowej Eferalgan 80mg i Nurofen 60 mg, to bede miala w razie "w".
Stary 2014-03-12, 15:59   #905
mamamalejmi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Witaj!
Ja jestem w podobnej sytuacji.

Antka urodziłam pod koniec kwietnia 2012, a teraz termin mam na końcówkę marca. Tamten poród zakończył się cc (rozwarcie nie postępowało).
Też mi zależy, i zależało na SN (oczywiście nie za wszelką cenę)

Teraz będę rodzić we Francji, trochę inaczej to tu wygląda jednak... I mój lekarz i położna zgodnie twierdzą, że mam duże szanse urodzić sn. Przy każdej wizycie tylko pytają o bliznę, czy nie boli, czy nie krwawię itp (no bo to jest w sumie to ryzyko, że blizna może pęknąć)

Zapowiedzieli mi, że będę częściej niż standardowo podłączana pod ktg - chodzi o mierzenie siły skurczy, nie mogą być zbyt mocne, chodzi o chronienie blizny po cc na macicy. I mam mieć podane zzo - też podobno ze względu na bliznę. I jeszcze, jeśli sytuacja się będzie powtarzać, tzn nie będę się rozwierać, mają mnie ciąć szybciej niż poprzednio (wtedy było 18h skurczy), znowu, ze względu na bliznę Aha, i jeszcze w razie odejścia wód i braku skurczy, albo przeterminowania więcej niż tydzień też cc, bo nie powinno się podawać oksytocyny (skurcze są silniejsze i jest ryzyko pęknięcia blizny)

Generalnie jestem dobrej myśli, masuję krocze, ćwiczę oddychanie, piję herbatkę z liści malin, i wierzę że tym razem poród się nie zatrzyma i uda się urodzić sn
Witaj! Takiego właśnie podejścia bym oczekiwała. Chciałąbym żeby mi ktoś wytłumaczył jak to ma wyglądać. Oczekiwałąbym wsparcia od służby zdrowia... Tutaj tylko straszą... Oprócz męża nikt nie popiera mojej decyzji i dlatego trudniej mi przez to przejść.
Jestem ciekawa czy tutaj w szpitalach mogłabym oczekiwać takiej opieki jak Twoja. Ale to chyba tylko Nasze Polskie realia. Nie chce żałować decyzji, bo dla mnie najważniejsze jest by dzidziuś urodził się zdrowy.

O masażu krocza słyszałam ale herbatka z liści malin w czym ma pomóc? Może warto spróbować

Smarrita Cześć. U mnie koleżanka z pracy z pierwszą
Dzięki! Fajnie wiedzieć że się udaje podobno ponad 80% po cesarce znów ma cesarke. Tak mi mówią lekarze

agunia4ever , Lewek
No właśnie, ja też uważam że to nie poród mówi o tym jaką jestem mamą. Przykro się słucha jeśli ktoś umniejsza range tak ważnemu wydarzeniu. Ja nie miałam na to wpływu, takie były wskazania.
mamamalejmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:15   #906
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie Dziewczyny! Troche późno dołączam do wątku ale dopiero teraz odnalazłam się na forum Na szybkości powiem że ja termin porodu mam oficjalnie na 6.04. i będzie to chłopczyk Chciałam zapytać czy któraś z Was miała podobne dylematy do moich. I jak zadecydowała.
Otóż ok. 26 miesięcy temu miałam cc, dzięki któremu na świat przyszła moja córeczka. Nie planowałam cesarki. Było już długo po terminie i zapis KTG był nieprawidłowy.
Teraz zbliża się drugi poród. Od początku ciąży chciałam aby zakończyła się ona siłami natury. Jednak cieżko mi było znaleźć lekarza który podzielałby moje zdanie. Teraz gdy poród coraz bliżej i czytam o porodach coraz wiecej mam wątpliwości. Może jednak cesarka to lepszy wybór? Jak myślicie? Czy jest tu dziewczyna która rodziła po raz drugi sn po wcześniejszym cesarskim cięciu? Wdzieczna bede za każdą radę.
Tymczasem gratuluje już rozpakowanym mamusiom i buziaki dla słodkich bobasków
witaj
niestety w Twoim dylemacie Ci nie pomoge, 1 dziecko rodzilam sn
A co do kuzynki to jak to nie wiesz, jak juz przeciez rodzilas cc

Cytat:
Witajcie
Trochę mnie tu nie było i widzę , że niektóre dziewczyny już urodziły! Gratulacje ))
Urodziłam 4 marca SN i szczerze mówiąc żałuję ,że nie zgodziłam się na cesarkę , którą w ostatnim momencie zaproponował mi ordynator. Psychicznie nastawiłam się na poród naturalny. Eh...masakra....
Nie miałam skurczów w ogóle. Lekarz mnie przebadał, zrobił jeszcze USG, na którym wyszło ,że maleństwo waży max 3400 g, podał mi oksytocynę o 8.30... no i się zaczęło.
Skurcze od razu co 2-3 minuty i to prawie minutowe. Zmęczyło mnie to tak, że jak miałam przeć , to wcale już sił nie miałam. Myslałam ,że to się nigdy nie skończy.. Ale jakoś dałam radę .
Jestem prze.....szczęśliwa!!! Mała jest grzeczniutka, karmię Ją co 3-5 godzin, a w międzyczasie wciąż śpi , bez większego marudzenia.
gratuluje pochwal sie jak mala ma na imie
a porod mialas mega szybki

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Jesteś dzielna! Ja bym nie wytrzymała 4 godz marudzenia

Prawie zawału dostałam....Przyszło mi pismo z pracowni badań przesiewowych z krakowa. Z tego, co kiedyś czytałam jak wyniki dzieciaczka sa dobre to nic nie wysyłają, a jak coś nie tak to informują. Serce mi stanęło i łzy w oczach
a okazało sie, że w szpitalu źle pobrali Małemu krew i muszę się tłuc znowu z nim do szpitala i będą go kłuć
jak bys musiala to bys wytrzymala

co za ludzie, tylko Cie wystraszyli

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
250mg?
nie za duza ta dawka?
ja mialam na poczatek czopki 80mg
pozniej 125 mg, a 250 to dopiero u kilkulatka stosowalam
dokladnie tak samo stosowalam, na poczatku mialam nawet 75mg

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:31   #907
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość

jak bys musiala to bys wytrzymala
Dopiero jak napisałam i wyłączyłam laptopa to sobie uświadomiłam, że przecież wczoraj miałam to samo

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:39   #908
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Gratulacje! Dużo zdrowia dla Was
Poród rzeczywiście dość szybki - ale wiadomo, że po oxy często umęczy, jak 10godzinny...

elunka88Najważniejsze, że to nie było, to co pomyślałaś

Cytat:
Lekarze mówią, że po co się męczyć że dzieciątko może być duże (siostrzyczka miała 3760g) i że popękam. Jak mam możliwość cesarki żebym brała i się nie zastanawiała bo nie ma co sie męczyć.

Ja w sumie też szybko doszłam do siebie i byłam zadowolona, ale gdzieś w środku mam takie poczucie że może warto spróbować. Kuzynka mówi że nie wiem co to jest urodzić dziecko rodząc przez cc
Kuzynce należą się piękne bęcki - żeby kobieta kobiecie mogła taką rzecz powiedzieć. Przepraszam, ale ona głupia jest i tyle.
A co do CC, to ja w praktyce nic nie wiem, ale szwagierka moja urodziła przez CC w grudniu zeszłego roku i jej wtedy lekarze mówili, że odchodzi się od tego nacisku, żeby po CC próbować SN i teraz często od razu decydują się na cesarkę, nawet jeśli upłynęło sporo czasu. Ale to opinia z jednego szpitala.

Mariola, dzięki za info - to ja też dorzucę do koszyka ten Efferalgan.

Estera, ja poradziłabym to, co większość dziewczyn - na razie spróbuj spokojnie, ale stanowczo oby pomogło

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:41   #909
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Znalazłam fajną promocje na wit. K+D tylko się zastanawiam czy ta cena nie za mała
oprócz tego, że data ważności nie długa.

http://www.aptekagemini.pl/kadefarm-...uplikat-1.html

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2014-03-12, 16:43   #910
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie tak samo stosowalam, na poczatku mialam nawet 75mg
Dobra to zamawiam Efferalgan 80 mg paracetamolu.
Dzięki dziewczyny za pomoc, jak zwykle pomocne

Cytat:
Znalazłam fajną promocje na wit. K+D tylko się zastanawiam czy ta cena nie za mała

Faktycznie tanio

Stary 2014-03-12, 16:45   #911
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:

a kiedy się to stosuje?

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:47   #912
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pyrtolinka Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie!
Mam do Was olbrzymią prośbę, jestem przyszłą Mamą październikową ale również studentką psychologii. W ramach rocznej pracy empirycznej robie badanie na temat zmiany relacji między partnerami po urodzeniu dziecka z perspektywy kobiety i mężczyzny. Badanie ma formę internetowej ankiety podzielonej na 2 części. Jedną wypełnia kobieta i jej partner w III trymestrze (każdy ma swoją), drugą w okresie sześciu tygodni po urodzeniu dziecka. Czy mogłybyście mi Mamusie pomóc? Będę bardzo wdzięczna!

Ankieta dla Mamuś w III trymestrze: https:// docs.google.com/forms/d/1vs_2FWlQQ4JE1cYym_KZkw8u JON9Kf7f_fVexZC5h0g/viewform

Ankieta dla Tatusiów w III trymestrze :
https:// docs.google.com/forms/d/1Y8-33eIhj7q3E5Vbwn4nMqOGOLEJ rWbbMoQMdSWtAWM/viewform

usuńcie spacje przed docs

Ankiety po porodzie dodam w późniejszym terminie tutaj na wątku oraz bezpośrednio na adresy skrzynki pocztowej, które podacie

życzę samych lekkich porodów i wspaniałych dzieciaczków!
mimo usunięcia spacji coś jest nieteges..
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 16:55   #913
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
a kiedy się to stosuje?
Wyszłam w 4 dobie ze szpitala i wit D kazali mi od razu podawać, a wit K wprowadzić w 7 dobie.

Stary 2014-03-12, 16:56   #914
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Wyszłam w 4 dobie ze szpitala i wit D kazali mi od razu podawać, a wit K wprowadzić w 7 dobie.
przez długi czas?

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 17:02   #915
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
a kiedy się to stosuje?
Witamine k i d daje się dziecku jeśli się karmi piersią. Od 8 dnia do 3 miesiąca życia- tak położna na SR mówiła. Nie trzeba jej podawać jeśli się karmi mm
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 17:13   #916
Ela87
Zakorzenienie

No tak bo w mm sa juz te witaminy
A witamine D chyba dluzej niz 3 miechy. Musze sie spytac pediatry jak pojde na szczepienia. Witamine D to i ja biore caly czas

Sent from my U8815 using Wizaz Forum mobile app

Stary 2014-03-12, 17:23   #917
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Witamine k i d daje się dziecku jeśli się karmi piersią. Od 8 dnia do 3 miesiąca życia- tak położna na SR mówiła. Nie trzeba jej podawać jeśli się karmi mm
witamine d podaje sie do 1 roku zycia dziecka bez wzgledu na to czy karmi sie piersia czy mm, a z k juz nie pamietam jak to jest. Nie wiem, moze w pl sa jakies inne reguly

Stary 2014-03-12, 17:26   #918
Ela87
Zakorzenienie

Z tego co mi tez wiadomo, to wit K nie we wszystkich krajach sie podaje. Chyba ze jest jakies wskazanie. Ale w Polsce pociska sie wszystko

Sent from my U8815 using Wizaz Forum mobile app

Stary 2014-03-12, 17:37   #919
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tego co mi tez wiadomo, to wit K nie we wszystkich krajach sie podaje. Chyba ze jest jakies wskazanie. Ale w Polsce pociska sie wszystko
u nas napewno sie podaje nie pamietam tylko jak dlugo
Przyjdzie Trisdom to przypomni

Stary 2014-03-12, 17:40   #920
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie

gratulacje rodziłysmy tego samego dnia

Cytat:
Prawie zawału dostałam....Przyszło mi pismo z pracowni badań przesiewowych z krakowa. Z tego, co kiedyś czytałam jak wyniki dzieciaczka sa dobre to nic nie wysyłają, a jak coś nie tak to informują. Serce mi stanęło i łzy w oczach
a okazało sie, że w szpitalu źle pobrali Małemu krew i muszę się tłuc znowu z nim do szpitala i będą go kłuć
biedny Mikołajek

mamamalejmi witaj

Mi pediatra zlecił podawać wit.K+D od 8 dobry, czyli od dzisiaj do 3 m-ca życia jesli karmię piersią
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 17:42   #921
Trisdom
Zadomowienie

Cytat:
dokładnietak samo stosowalam, na początku miałam nawet 75mg
Popatrzyłam na moje czopki- mam 125mg- dzisiaj generalnie mam papkę zamiast mózgu.

Cytat:
Dopiero jak napisałam i wyłączyłam laptopa to sobie uświadomiłam, że przecież wczoraj miałam to samo
Na Małą podziałało dopiero nosidło- tak poszłyśmy na spacer, potem karmienie i po karmieniu dała się uśpić tez dopiero w nosidełku. Po odłożeniu do łóżeczka od razu się obudziła. Chyba ma dzisiaj jakiś mini kryzys.
Stary 2014-03-12, 17:55   #922
(t)asia
Zadomowienie

Cambria, teqiba i yoki gratulacje dziewczyny!!!!!!!!

Ja się witam z domku!!!!!!!
Jeszcze wczoraj ordynator powiedział że w piątek będą się zastanawiać czy wypuścić mnie do domu, a dzisiaj rano nazjeżdżało się tyle dziewczyn do rodzenia, że musimy powypisywać "mniej pilne" przypadki. W tym mnie =) Co prawda mam w domu leżeć, wstawać tylko do łazienki, gdyby tylko coś mnie niepokoiło to od razu mam wracać do szpitala. Poprosili abym wytrzymała chociaż tydzień, to wtedy będę mogła zupełnie bezpiecznie rodzić. Ponieważ wkroczyłam w 9 miesiąc więc nie ma już tragedii. Skurcze pojawiają się nieregularnie i są mniej dokuczliwe. W ciągu tygodnia mały przybrał z 2100 do 2700! To podobno przez leżenie plackiem. Jeszcze miesiąc przede mną, ale nie łudzę się że długo pobędę w tej ciąży. Każde dotknięcie brzucha kończy się skurczem. Ważne, żeby wytrzymać jeszcze chociaż tydzień.
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 19:16   #923
pyrtolinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
mimo usunięcia spacji coś jest nieteges..
Mi w edytorze chodzi, potem nie chce przepraszam za zamieszanie ale nie umiem tego ogarnąć
pyrtolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 19:54   #924
czbasia
Zakorzenienie

Noooo... nadrowbilam i wiem co u Was..

Teqiba ogromne gratulacje
No i dla niecierpliwiących się
Co do opisu porodu nie wiem kiedy sklece. Mała mocno absorbująca. Ale...wystarczy ze na mnie spojrzy i sie rozplywam..

cambria04 yoki73 mega gratulacje

Kurcze trochę się martwie bo mala kupy nie robi już 2 dzien. Ost zrobiła w poniedzialek przed wyjsciem ze szpitala czyli ok. 13. Niby na necie wyczytalam ze jak kp to może nie robic kilka dni bo mleko dobrze się wchlania i jak siku robi to ok. ale… jakos się martwie.. Wiec proszę o kciuki za nasza qpę
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 20:00   #925
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Czbasia nie ma powodu do niepokoju, ale skoro chcesz to życzę zeby Ci sie ufajdala po pachy

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2014-03-12, 20:10   #926
mara86
Raczkowanie

Cambria !!!

Cytat:
Witajcie

Gratulacje!!!

Cytat:

No duża!

Spokojnie. Pogadaj z TŻ spokojnie. Nie moze być mamusia na pierwszym miejscu
mam nadzieję, że rozmowa przyniesie skutek

Jesteś dzielna! Ja bym nie wytrzymała 4 godz marudzenia

GRATULUJĘ!
A dlaczego żałujesz że nie wybrałaś cc? Przecież miałaś króki poród i chyba nie najgorszy?

Uff, dzięki bogu!

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Cambria, teqiba i yoki gratulacje dziewczyny!!!!!!!!

Ja się witam z domku!!!!!!!
Jeszcze wczoraj ordynator powiedział że w piątek będą się zastanawiać czy wypuścić mnie do domu, a dzisiaj rano nazjeżdżało się tyle dziewczyn do rodzenia, że musimy powypisywać "mniej pilne" przypadki. W tym mnie =) Co prawda mam w domu leżeć, wstawać tylko do łazienki, gdyby tylko coś mnie niepokoiło to od razu mam wracać do szpitala. Poprosili abym wytrzymała chociaż tydzień, to wtedy będę mogła zupełnie bezpiecznie rodzić. Ponieważ wkroczyłam w 9 miesiąc więc nie ma już tragedii. Skurcze pojawiają się nieregularnie i są mniej dokuczliwe. W ciągu tygodnia mały przybrał z 2100 do 2700! To podobno przez leżenie plackiem. Jeszcze miesiąc przede mną, ale nie łudzę się że długo pobędę w tej ciąży. Każde dotknięcie brzucha kończy się skurczem. Ważne, żeby wytrzymać jeszcze chociaż tydzień.
za wagę oraz obyś wytrzymała

Sent from my C6903 using Wizaz Forum mobile app
Stary 2014-03-12, 20:36   #927
olakola
Zadomowienie

magduś2 to faktycznie " maleństwo"

estera85 no to faktycznie nieciekawie... też bym była za przeprowadzką, tylko chyba lepiej na spokojnie ustalcie jak to sensownie zorganizować

yoki73 Gratulacje

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

czbasia za qpe i jeszcze

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Yoki
szok, ale ten czas leci ... ja pewnie za miesiąc będę rodzić ...

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
szok, ale ten czas leci ... ja pewnie za miesiąc będę rodzić ...
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 20:50   #928
Lewek
Zakorzenienie

Ależ tu się spokojnie zrobiło Normalnie za Wami nadążam, jak nigdy.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 20:55   #929
JustiLbn
Raczkowanie

Witam wieczorowo
Mamy kolejne mamusie? No nie wierzę! Dopiero lutówki, a tu już marcóweczki lecą po kolei
yoki73 , Cambria Gratulacje!
Moja mała dała dziś popalić, dlatego zaraz spadam spać. Cały dzień na cycku i płakała, spała po 10 min i koniec. Dopiero o 17 zasnęła i ja od 19 razem z nią do 19.45 I musiałam ją obudzić na kąpiel. Po tym znów zjadła i zasnęła, ciekawe na jak długo?
Cytat:
ten delicol sie daje jak dziecko zaczyna płakać? Po czym poznac ze akurat go boli brzuszek i trzeba dac?
Jeśli stwierdzono problem, to już trzeba regularnie podawać. 3 razy na dobę przy karmieniu. Robiąc zamówienie na gemini zapomniałam o tych kroplach, a w sklepie dużo drożej. Na gemini Infacol jest w bardzo dobrej cenie, a zastosowanie takie samo.

Cytat:

Kupiłam tą witaminę. Podaję od 8 doby. Na razie daję inną, którą dostałam za darmo, ale ta ma taki sam skład i wartości, oraz wygląda tak samo. Ja mam zalecenie na 3 miesiące podawać. Razem miałam 110 tabletek, więc wyjdzie troszkę dłużej i to lepiej wg. lekarza. Cena niska ze względu na datę, ale ja spokojnie zużyję .

Moje spostrzeżenie z diety, to jeść codziennie gotowane jabłko Nie dość , że bezpieczne, zdrowe, smaczne, to jeszcze wspaniale reguluje pracę jelit mamusi i dziecka. I nie jeść za dużo ryżu i bananów. Bezpieczne przy diecie, ale powoduje mega zaparcia i u matki i dziecka.

Dla kolejnych potrzebujących, a już najbardziej dla przeterminowanych.

19.02.2014 g 18.20 Alicja moje marzenia się spełniły.
JustiLbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 21:01   #930
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

mamamalejmi ja rodzilam cc 15 miesiecy temu, mialm wtedy dwukrotnie wywolywane oksy (bylam już w 42 tyg, urodzilam w pierwszym dniu43) , ale rozwarcie nie szlo mimo skurczy więc postanowili o cc. Teraz moj lekarz nie widzi przeciwskazan do sn, al ja mam coraz więcej wątpliwości . Idę teraz to jeszcze raz z nim pogadam, aczkolwiek licze o rpostu ze jak cos sie bedzie dzialo to od razu mnie nastol wezmą, akurat w tym szpitalu nie upierają sie jakos specjalnie na sn. Wiem, ze jesli dziewczyna mala cc , to wtedy szybciej decyduja w razie W, choć nie ukrywam, ze stracha mam coraz większego.
Cambria gratulacje!
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości