|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Sto lat Miki!!!
Cytat:
ale spadł w pewnym momencie z centyla, jesli chodzi o wagę. tak tez robię podaję to na co w obecnym czasie ma ochotę, przez 3 dni byly to borowki to podawalam do oporu, póxniej kukurydza itd. staram sie nie spinać, ale kazdy posilek to dla mnie stres czy cos zje czy pogardzi w ogóle ![]() tak jak u tassi Jasiek jest nieprzewidywalny jednego dnia coś zje , drugiego juz nie m na to ochoty. co do spania - wspołczuje i rozumiem mam nadzieję ze u Oli się to wyreguluje przed drugim maluszkiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
bidulek
|
|
#4082 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Sto lat Mikolajku
rośnij duży i zdrowy
|
#4083 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ciesze sie bardzo, ze pieknie rosnie, rozwija sie, ale te chwile sa tak ulotne.. juz nawet nie pamietam, jak Jakub byl taki malutki ![]() Lola bardzo nieciekawie wyglada sytuacja w zlobku wg Twojej relacji. biedny Alek ![]() a co to za baby w ogole i organizacja zabaw?! przeciez to jest kompletnie nieodpowiedzialne dobrze zrobisz, jak porozmawiasz z dyrekcja i opiekunkami. moze wszystko sie jakos pouklada. ale ja bym chyba stracila juz do nich zaufanie ![]() Cytat:
![]() tak zle i tak niedobrze ![]() czyli jednak serce wygralo ![]() Cytat:
mam nadzieje, ze to nic groznego i uda sie wam wyjechac ![]() Cytat:
juz nie moge sie doczekac, kiedy Kubus zacznie stawiac pierwsze samodzielne kroczki ![]() Cytat:
ale jak byli u pediatry zanim sie pojawily to mowila, ze nie ma powodu do zmartwien, ale jezeli sie nie pojawia w najblizszym czasie to trzeba bedzie zrobic przeswietlenie, zeby zobaczyc jak wygladaja zawiazki tych zabkow. na pewno wkrotce sie pojawia ![]() duzo ![]() na sniadanie dwie kanapki lub 3/4 bulki z owocami owoc (z czym mamy problem, bo nie lubi)z jogurtem, bieluchem obiadek ok. 180g kisiel, chrupki, wafle ryzowe itp. lub jakis omlet, placuszki 180 ml mm z kaszka zdrowy brzuszek i kleikiem ryzowym w nocy ok. 4-5 150 ml mm jak sie budzi w miedzyczasie to dostaje pic, jak nie pomaga to oszukane mm np. 150 ml na dwoch miarkach mleka zawsze w miedzyczasie jeszcze cos zlapie od nas ![]() kazdy posilek konczy sie placzem, bo on by chcial jeszcze ![]() musze mu dozowac, bo bylby szerszy niz wyzszy moze zjesc wiecej niz wazy ![]() a i musze sie przed nim chowac z jedzeniem, bo mi nie pozwoli ![]() MIKUSIU sto lat
|
|
|
#4084 |
|
czyli Endżi
|
Lola, kurczę pogadać z tymi ludźmi w żłobku trzeba koniecznie. Może po rozmowie coś się ustali i będzie już lepiej
![]() Tassia, a Maciek nie ma np. tak, że chciałby jeść sam, wkurza się, że mu podajesz? Julo czasem ma fazę, że koniecznie chce grzebać w miseczce, trzymać w łapce coś do samodzielne podgryzania albo łyżeczkę zamoczoną w jedzeniu. Lubi też podczas karmienia oglądać zakrętkę od słoiczka czy coś w tym stylu. U mnie często zjedzenie porcji trwa 30 minut, trzeba mieć cierpliwość. Bardzo też doprasza się jedzenia z naszych talerzy. Czasem udajemy, że Babydream to jogurcik tatusia - wtedy też o niebo lepiej smakuje ![]() Też zdecydowanie jestem za tym żeby uczyć, że jedzenie to jedzenie, ale nie uciekniemy od tego, że zabawa i przyjemność jednak też. Przez zabawę maluszki najszybciej się uczą ![]() 100 lat Mikołajku, rośnij nam duży, zdrowy i szczęśliwy!
|
#4085 |
|
Zakorzenienie
|
Endzi Maciej dostaje jedzenie w każdej postaci. I Blw i zupę i kaszke i od nas z talerza i wygląda to tak samo. Zje parę łyżeczkę i nie weźmie więcej do budzi.. Odwraca głowę, wychodzi z krzesełka, a jak weźmie do budzi to pluje.
|
|
#4086 |
|
czyli Endżi
|
U mnie impreza urodzinowa już jutro, troszkę się stresuję czy uda mi się fajnie wszystko przygotować...
A moje dziecko jest tak cudowne i kochane, że to jest po prostu cudowne Kompletnie nie mam z nim kłopotów, jest tak pojętny, posłuszny, towarzyski i kochany, że szok. Pękam z dumy jak ludzie się nad nim rozpływają, on błyskawicznie skrada serca i jest dzieckiem idealnym ![]() <jak zaczną się okresy buntu, to będzie gorzej >Wczoraj byliśmy zastrzeleni jak karmił amstaffa Julo dostał parówkę i jak zobaczył, że inni karmią pieska, to zaczął naśladować W ogóle się nie bał, podawał prosto do pyska. Potem to samo z ciastkami, pies był zachwycony
|
#4087 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry, nadrobiłam część
Nie wiem, czy teraz jest jakiś skok? Bo Zuzka czasami jest nieznośna, płaczliwa, chce być tylko na rękach. Mam nadzieje że jej to minie.... Nauczyła się wrzucać klocki do szuflady i teraz właśnie stoi i je wrzuca Dobrze, że nie muszę ich potem po całym domu szukać![]() Wszystkiego najlepszego dla Mikiego!! Cytat:
ja mam zamiar dodać do biszkoptów barwników właśnie w żelu, tylko będę stopniować 1 kolor. Jak mi wyjdzie to się pochwalę, jak nie to przemilczę![]() Cytat:
gratulacje!! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zuzka miała takie jakby ślady po ukąszeniu, potem się zrobiły z tego czerwone placki, potem placki zbledły a na środku takie wypukłe kropki były znikało jej to chyba z 3 tygodnie. Cytat:
A co do wagi, to Zuzia od czerwca przybrała szałowe niecałe 200 gram. Porobiłam jej badania, są dobre, także się tym jakoś nie przejmuję, tym bardziej że urosła. Maciek pewnie tez urósł, rusza się to nie ma co magazynować. A co do nie jedzenia, to Zuzia woli jeść to co my, a więc już jej nie gotuję tylko je razem z nami. Z tego co mi mówiła moja Mama, to jak byłam w wieku Zuzi to jak zjadłam na raz 60 ml mleka i nie zwróciłam, to się cieszyli i jadłam podobno minimalne ilości, potem mi przeszło.cdn.
|
|
#4088 |
|
Zakorzenienie
|
Tassia, ja tez bym zrobil apodstawowe badania tak jak pisala Bajka. Mm nadziej, ze Macius zacznie niedlugo wszystko kesc.
Milosz je tyle ze az wstyd pisac wszystko i ze wszystkimi.Lola, jak Alek? Poszliscie dzis do zlobka? Rozmawialas z kim? |
|
|
|
#4089 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
bywa, że karmienie trwa 1,5h ![]() nie, że ja jestem za tym żeby nie karmić podczas zabawy, ale co mam robić jak on inaczej nic nie chce jeść i reaguje wrzaskiem i wyrywaniem się? jeśli akurat ma dobry dzień i zje mi coś siedząc na kolanach, to sama mam ochotę potem skoczyć na kolana w podzięce. bo o tym żeby cokolwiek zjadł w krzesełku już nawet nie marzę.
|
|
|
#4090 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Miki Mały Rozbójniku Sto lat najlepszej zabawy ![]() Cytat:
Zrobiłabym tak - poobserwowała dzisiaj, przede wszystkim Alka - pogadała z opiekunkami i dyrekcją. Jeśli intuicja Ci podpowie, że nie, to pamiętaj, że teraz we wrześniu będzie jeszcze jedna dodatkowa rekrutacja Cytat:
![]() Sama nieraz nie daję rady z Żukiem, ale w sumie w żłobie bezpiecznie jest (ulubiona zabawa z wczoraj stanie na fotelu bujanym ew. zeskakiwanie z narożnika... w żłobku takich cudów nie ma ) no i Pani mają doświadczenie - nie takie rzeczy w życiu widziały ![]() Cytat:
![]() Faaaajna My mieliśmy Mazdę 323f - taki sportowy batmobil i kochałam go za wygodę Teraz polujemy na autko rodzinne, w miarę nowe, a w naszym finansowym zasięgu, więc niestety Mazdy odpadają ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Janek je rano 150 ml mm, drugie śniadanie kaszka na gęsto na 150 mm (czasem dodatkowo trochę słoika z owocami), mały i duży słoik obiadowy na obiad, deserek (duży, a czasem mały i duży) na podwieczorek, ok. 300 ml mm na noc i raz w nocy pobudka na cyca ![]() Generalnie tak je, jak jest ze mną w domu, w żłobku je inaczej, bo dostaje gotowane, które różnie je albo i nie... a w ogóle od kiedy poszedł do żłobka zaczął przy jedzeniu grymasić, ale też zainteresował się naszym, więc kiedy jemy późny obiad, Żuk w krzesełko i dojada - wczoraj np. ryz i kurczaka, przedwczoraj ziemniaki, rybę i brokuła, etc... zuchy makaron wtranżala aż miło Cytat:
![]() Cytat:
No, Żuk już w żłobie, trafiał się kumulacja czyli urodziny jednej z dziewczynek i muzykoterapia... jednym słowem szał ciał ![]() Zobaczymy jak sobie poradzi
|
|||||||
|
|
|
#4091 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Najpierw pocytuję to co dzisiaj naskrobałyście,a potem z dnia wczorajszego, bo siedzę na kompie Tż i nie mam tego zapisanego ![]() Cytat:
![]() W dużej mierze to moja wina,bo za szybko się poddawałam i nie próbowałam jej ponownie dawać ![]() Cytat:
Potrafi nawet poł godziny po sniadaniu zjeść kolejny posiłek... boję się,że rozciągnie sobie żołądek Przytyło jej się teraz ![]() Cytat:
![]() STO LAT,MIKUSIU!!! WIELKI BUZIAK DLA CIEBIE! ![]()
|
|
|
#4092 |
|
Zadomowienie
|
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MIKUSIA Z OKAZJI PIERWSZYCH URODZIN!
STO LAT PRZYSTOJNIAKU! |
|
|
|
#4093 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Dzisiaj ola wyspała się o 24:00 zaczeła się zabawa, próby usypiania, w końcu jej dałam mleko i zasnęła, ale całą noc do 15 minut stawala, siadała przez sen, itp i musiałam ją kłaść. O 5 pobudka i teraz zasnęła po walce.Co do jedzenia, to Ola je dużo teraz: rano kaszka na 180ml mm, obiad ok 200g, ale musi być coś co lubi, bo inaczej je łyżeczkę, później kaszka na 60ml mm plus owoc, wieczorem ok 120-150 mm, choć ostatnie dni nie bardzo chce mleko, więc jest znowu kaszka. w nocy z reguły zje z 80 ml mm. Oprócz tego chętnie je chrupki i maliny. Ważyłam ją na domowej wadze, wychodzi mi 9200 Nic mi nie pocytowało coś ![]() Miki sto lat ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Dzięki za odpowiedzi w sprawie zębów Endżi udanego roczku super, że Juluś taki fajny jestMotyl jak Tusia? Lola idziesz do żłobka?
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
Maluchy mają dzisiaj "dzień misia" - czyli każde dziecko może przynieść ulubioną zabawkę.
Janek dostał piłkę, bo na razie ulubionej jeszcze nie ma ale starsze dzieci i owszem... no i przed chwila piękna scenka na podglądzie:Siedzą starszaki przy stole dwóch chłopców z misiami i dziewczynka z lalką. Chłopaki ewidentnie próbują podmiany z dziewczynką - wyciągają do niej misie, ona lalki oddać nie chce (misia zabrać też nie). W końcu jeden nie wytrzymuje i próbuje lalkę wyrwać, na co obrywa lalką po rękach, a mała wstaje z fochem i odchodzi ![]() Może to i nie wychowawcze, ale wyglądało bosko... tak mega kobieco
|
|
|
|
#4095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale np jak jemy obiad to muszę mu dawać moją łyżką albo widelcem, może tak spróbuj. jedzcie razem Twoimi sztućcami Lola z tym żłobkiem to jakaś masakra, chyba bym poszukała innego rozwiązania albo innego żłoba ![]() Miki kochany rozbójniku wszystkiego naj w dniu pierwszych urodzin!
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4096 |
|
Zadomowienie
|
Jedenasta, a ja kompletnie nie ogarnięta, jakiś slow mam dziś przy piątku, Lilcia też coś średnio, padła mi juz o 10 na drzemkę, ciekwae jak będzie później, my z tżem wybieramy się do przyjaciół na drinka, młoda z teściami zostaje, ale mam obawy, czy przy jej samopoczuciu dzisiaj to wogóle wypali
![]() Papalinko, twoja Olunia faktycznia daje ci w palnik, no dałaby ci pospać chociaż bardziej, bo z tym waleniem głową to u nas też była zajarana przez jakiś czas ![]() Endżi udanej imprezki jutro ![]() Misia na 6 do pracy??? i jak ty masz się czuć? ja czekam na twój poniedziałek![]() Larysko gratuluję Oleńce, że już chodzi! ![]() Tassiu tak jak bajka pisze, ja też bym dla pewności zrobiła morfologię. Macie mamusie niejadków zagwozdkę z tym tematem, wspólczuję, u mnie z jedzeniem to bez szału, ale też bez porównania lepiej niż u was, nie będę już narzekać na Lili jedzenie, o nie ![]() Policzanko jak ta krostka u Lili? znika po sudocremie?
|
|
|
|
#4097 |
|
Zadomowienie
|
Miki wszystkiego najlepszego, sto lat, rosnij zdrowy i grzeczny
![]() hej, nie mam na nic czasu, nawet nie biore sie za nadrabianie bo mi Jula nie daje. wredna malpka z niej sie zrobila, nie wiem czego i o co chodzi jej calymi dniami, ale odkad otworzy oczy to wyje i wyje wyje |
|
|
|
#4098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4099 |
|
Zadomowienie
|
a u nas idą pierwsze trzonowce, już nawet je widać
więc jak najbardziej zaliczamy się do grona maruderów
|
|
#4100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4101 |
|
Wtajemniczenie
|
zdrówka Miki
ja hał kudź ju nie kupić mondeło na pewno zmanipulowali cię sprzedawcyjadę na zakupy z koleżanką ![]() chcę dziś kupić tą sukienkę, nawet naciągnęłam już na siebie majty wyszczuplające które zawsze mam pod sukienką tylko najgorsze jest to, że mam mega gastro dzisiaj i na pewno mi wywali brzuch i się w nic nie zapnę nawet w tych majtach
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#4102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A je rano malutka kanapka+jajecznica(1 jajko)+pomidor albo jakeis warzywo, pozniej kp, pozniej obiadek i to jest zupka (obijetosc taka duzego sloiczka a czasem polowy) z mieskiem albo warzywa i miesko do raczki, jakis makorn etc, nie wiem ile objetosciowo, je az jedzenie nie zacznie wirowac po calym mieszkani , pozniej owoce/deserek, pozniej tuz przed snem kaszka z jakims owocem (jak zje 150ml to jest duzo), w łóżku kp. No i w nocy tez glodna często gęsto wiec kp, ale nie je go wtedy jakos duzo. I raczej nie daje jej przekąsek na podjadanie bo pozniej mi nie chce jesc obiadu etc. Chyba ze gdzies jestesmy poza domem i my akurat wtedy jemy, albo jest wyraznie glodna, albo w domu jemy w innym czasie niz ona to tez sie łasi do talecza, ale probujemy zawsze jesc razem posilki. |
|
|
|
|
#4103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ryby, ryby i ryby i jeszcze mnie z mloda ciagnie ![]() uwielbiam Cie !
|
|
|
|
|
#4104 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Serce nie sługa ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
6stka jest duża i to kombi więc na rodzinne jak najbardziej. I ma nieprawdopodobnie wysokie oceny we wszystkich testach bezpieczenstwa. Ale fakt, cenowo srednio wychodza..Moja tez mowi ze tyle ma jesc ile chce i na sile nie wciskac. Kciuki za Jasia w żłobie ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
a jeszcze jazda próbna i moge z nią wziąć ślub ![]() owocnych zakupów i baw sie dobrze! ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Ah i byłabym zapomniała o najważniejszym - Miki 100 lat! ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|||
|
|
|
#4105 | |
|
Zakorzenienie
|
hejka
![]() Cytat:
Moja je: 150ml +mm (czasem 180ml), potem jakas bułke z masłem i jajko albo chleb + serek lub jajecznica. Potem obiadek i tu tez ostatnio problem, jesli zje to tylko papkę bo grudami pluje,potem mały deserek i 2 chrupki kukurydziane i na kolacje 180ml +mm Miki wszystkiego co najlepsze z okazji pierwszych urodzin !! duzo radosci i usmiechu na twarzy i duzo duzo zdrowka !
|
|
#4106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4107 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ciuszki tez nosi na 74 szczególnie bluzki a dół na 80---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
chociaż nie mogę narzekac bo obiadek tez zje jak jej zrobie wczoraj to nawet mojej siostrze zasmakował a to nic takiego bo ziemniak marchewka plus miesko koperek i masełko i wcinała az miło oczywiście Lena no ale i tak duzoooo pije mleka...---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
no wiesz my siedzimy w pokoju takim dziennym ale z drzwiami jednak ich nie zamykam bo lena dostaje szału wiec obstawiłam zgrzewkami wody, bo nie chce żeby chodziła po kafelkach bo zaraz jak wyjdzie się z tego pokoju sa drzwi od garażu od których mega ciągnie i nie chce żeby leżała mi na zimnych płytkach chociaż w salonie już jej pozwalam po płytkach się przmieszczac ... w każdym razie to stawianie zgrzewek wody wyszło mi na złe..bo wczoraj się przez nie wywaliłam z Leną na rękach rozmazała mi chrupka po podłudze poszłam po mopa umyłam wzięłam ja na rece odwróciłam się i upadłam na całe szczęście mój odruch obronny spowodował ze Lena nawet nie zdarzyła się uderzyć jedynie przestraszyć... ja poleciałam na łokieć i kolano krzyknelam i ona się tego przestraszyła i chciała płakać ale przytuliłam i nawet nie zdarzyła zapłakać przyleciała mama i ją wzięła a ja zwijałam się z bólu łokcia :/ moja głupota i nie wybaczyłabym sobie gdyby coś się stało Lenie... ehh..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4108 |
|
Rozeznanie
|
Adaś teraz śpi. Ostatnio nie mam czasu dla dziecka. Jak wracamy ze żłobka, to kończę obiadek, potem karmienie i do spania. Jak Adaś się budzi, to ja jadę do pracy. Skutek jest taki, że nie chciał ze mną wracać do domu. Opiekunka musiała uciekać. Normalnie ja się popłakałam.
|
|
|
|
#4109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pogadaj z dyrektorką i tymi paniami mam nadzieje ze się polepszy ![]() moja kuzynka swoją 3 latkę tez prowadzi od dwóch tygodniu do przedszkola w tamtym miała dni adaptacyjne przez 3 dni a w tym już na 6 godzin i jest masakra Zosia robi takie histerie ze szok wczoraj nie chciała się isc kapac wyła itd. mówiła ze nie chce do przedszkola (ona pije tez mleko na noc i nawet go nie chciała wypić) połozyc się musiała z nią jej babcia bo mama ble normalnie szok :| kuzynak jest tez w zaawansowanej ciązy termin ma na koniec września a jak Zosia szła na dni adaptacyjne to musiała ja zanieść na rekach mała wazy 16 kg... wiec po prostu masakra... tez byłoby mi ciężko i nie wiem jakbym to zniosła no ale trzeba przez to jakos przejść...
|
|
#4110 | |||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Julo ma póki co prawie samych starszych kolegów (conajmniej 2 latki) i nagminne jest, że jak on coś weźmie do łapki, to zaraz starszak przybiega i sobie zabiera. No ale ostatnio Julo zawalczył i tak śmiesznie nakrzyczał na zaborczego chłopca ![]() Dziękuję kochana Mam wrażenie nieogaru Moja mama przygotowuje kurczaki do upieczenia i klopsiki. Ja mam już pokroje składniki do sajgonek - korzystając, że Księciunio usnął - ale utknęłam, bo okazało się, że nie mam mięsa mielonego i cebuli więc czekam aż przyjdzie moja mama z dostawą ![]() Ciasto jutro do odbioru. Jakieś koreczki, ciasteczka francuskie i mini tortille to jutro. Na dzisiejszy obiad nie mam nic ![]() Cytat:
![]() Eeej, jaka sukienka, ja nic nie wiem ![]() Cytat:
![]() Graty z powodu nowego nabytku! Tż jeździ do pracy z kolegami, robią zrzutkę a nasze auto stoi pod domem. Tż oszczędza kasiorę, ale w przyrodzie nic nie ginie - my sobie jeździmy z Julem po koleżankach i jest fajnie
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:36.

rośnij duży i zdrowy
na jutro mam ustawiony budzik, a o 6:25 urodził się Mikuś 

[/RIGHT]

sebek miał pierwszą temperature w niedziele wieczorem 38, 5 dzisiaj jest czwartek ale żadnej wysypki nie ma za to maruda nieziemska tylko raczki ....nie moge sie nawet odwrócić bo jest ryk i szloch

wszystko i ze wszystkimi.

super, że Juluś taki fajny jest
i jak ty masz się czuć? ja czekam na twój poniedziałek
tylko ryby, ryby i ryby i jeszcze mnie z mloda ciagnie
chociaż nie mogę narzekac bo obiadek tez zje jak jej zrobie wczoraj to nawet mojej siostrze zasmakował