|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
a najmlodszych i najslabszych przeciez zawsze sie atakuje. nawet wsrod doroslych i niby rozumnych poza tym na klulkach zwykle jest dzikie stado wiec o wypadek nietrudno mam 3 dzieci, mam to na co dzień. tlumaczyc musze nawet arturowi wiec sama rozumiesz... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2015-01-12 o 10:28 |
|
|
|
|
#872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rodziłam pierwsze dziecko sn i mogę sobie z misią rękę podać, szybko i ból do zniesienia ale jak już były bóle parte to się przestraszyłam bo nikt mnie nie poinformował ze mnie tak będzie dosłownie parło i myślałam że coś jest nie tak
ale modlę się aby drugi poród tez taki był. Tyle że tym razem będę słuchać położnej a nie przec ile wlezie bo drugi raz tak popękać nie chce
|
#874 | ||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
Za nami masakra w nocy po tym jak tż dal małemu jeść sałatki wczoraj biedny mój miś płakał tak straszliwie przez 40 minut aż podałam mu przeciwbóla bo myślałam że może zęby. A tż pajac rano mi mówi ze dziecko jadło sałatkę z cebulą :/Cytat:
Cytat:
Jeszcze 4 dni i Polska
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Nephelim u mnie 3 tygodnie i Polska ale z radości nie skacze
Bartek tez cebuli nie może :/
|
#876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no to będziemy trzymac kciuki zresztą za drugim razem, to człowiek już wie czego się może spodziewać... wcześniej to opowiadają dużo, czyta się, ale ciężko to sobie wyobrazić, że właśnie będzie tak Tobą "parło"
|
|
|
|
|
#877 |
|
czyli Endżi
|
No pewnie, wszystko kwestia indywidualnego progu bólu
![]() Lulla, to teraz pójdzie jeszcze lżej No i skurcze parte Cię nie zaskoczą
|
#878 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A widzicie, to ja mam inne spojrzenie na świat. Nie miałabym nic naprzeciw jeśli ktoś by spokojnie zainterweniował i powiedział mojemu dziecku "nie wolno tak robić, on jest malutki" (bo tak to wyglądało). Po prostu nie widzę w tym nic złego, jeżeli ja nie interweniowałam na czas np. Grzeczne zwrócenie uwagi przez kogoś innego jest dla dziecka traumą czy o co chodzi? czy to raczej ego matki nie pozwala by ktoś tak "haniebnie" wkraczał w obszar wychowania malucha? co Wami kieruje? Mówię o takiej prostej sytuacji a nie o "wychowywaniu kompleksowym" nie swoich dzieci
|
|
|
|
|
#879 |
|
Rozeznanie
|
Vea, Cloudly dziękuję za odpowiedź. Boje się właśnie tych dotykowych termometrów. Ostatnio mierzyłam siostry termoflashem za 150 zł i z każdej strony głowy miałam inny wynik. Różnica 2 stopnie
Nephelim dziękuję mam nadzieje ze mnie nie wezmie Misia popłakałam się naprawdę ekspresowo i lekko. Tez bym tak chciala choc u mnie też nie było nagorzej - 6 godzin od pierwszych skurczy i odejścia wód. Kaśka zdrowka dla Ciebie szkoda, że musisz iść do pracy Miedzy mną a siostra jest 20 miesięcy różnicy. Nie dogadywalysmy się bardzo długo, nie bawiliśmy się ze sobą, a bilysmy i klocilismy non stop. Poprawilo się jak Monia poszła na studia. Teraz jest super. Najśmieszniejsze jest to, że jak rodzice przywieźli mnie ze szpitala, to sis wzięła mlotek i chciała mnie nim potraktować. W ostatniej chwili ciocia zauważyła
|
|
#880 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzeba się zebrać do sklepu bo nie mam nic sensownego na obiad.
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz tez wracam sama do UK. Nie ciesze się, będę musiała t oglądać i co najgorsze - słuchać a jak się o ciąży dowie to będzie mi gratulować i mnie całować :/ hehe
|
|
#882 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pieknie gratuluje Ci misiu jeszzce raz![]() Cytat:
![]() Cytat:
az sie wzruszylam ![]() co dopartych to ja nie znamtego uczucia...rodzilam sn ale ja nie czulam zadnej potrzeby parcia... mowili przyj to parlam...ale zeby to mialo by ctak ze musze i juz! to nie... witam sie, weekend szybko minal....jak zawsze. Kupy Dominiki opanowane chyba...tylko ten wieczny problem z jedzeniem...eh... Mam nadzieje, e kiedys nastanie noralnosc i moje dziecie zacznie domagac sie jedzenia i zjadac to co zrobie :/ Wczoraj bylismy w galerii handlowej, polazilismy. Oczywiscie Dominika najwiecej zgarnela z zakupow Fajne bodziaki sa w smyku w promocji W ogole manewrowala miedzy polkami sklepowymi jaknie wiem. grzeczna i kochana ![]() do czegos jeszcze chyba mialam nawiazac...ale nie pamietam do czego :/ |
|||||
|
|
|
#883 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Kolejny piękny zębowy dzień A ja się najadłam słodyczy i mi niedobrze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Millerów też polecam! Cytat:
Cytat:
![]() Też popieram tenże postulat ![]() Cytat:
A sny masz niezłe ![]() Cytat:
ale w życiu bym się nie zamieniła na cc, bo sn może i masakra, ale po nim się wstaje i idzie na własnych nogachCytat:
![]() Misia piękny opis A w domu na pewno się z czasem wszystko unormuje ![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- A w ogóle dziś zaczęłam 32tc, 8 miesiąc z 1 strony nie wiem, kiedy to zleciało, ale z drugiej mam już taki brzuch jak z Olą przez porodem i tak mnie wszystko boli, że jeszcze 2 miesiące wydają mi się wiecznością
|
|
#884 |
|
Wtajemniczenie
|
PAPALINKA no to ładnie zlecialo
![]() Czworki masakra. Dziś młoda ma wysypke a goraczka spadła także mamy trzydniowke ![]() MOSTLY jak się postawię na miejscu tamtego dziecko to za przeproszeniem obca baba nie jest dla mnie żadnym autorytetem zwłaszcza jak tata nie reaguje. Dlatego raczej to nic nie da poza zdziwionym dzieckiem to tatę trzeba opierniczyc. No nie czarujmy się ale dzieci się zawsze leją między sobą. Pierwszy raz w życiu mam l4 na dziecko. Chyba do mnie dotarło, że już nie jestem nastolatką
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#885 |
|
Zadomowienie
|
co do bucikow to nam ortopeda tez mowil, ze jak najwiecwej na bosoo. Domisia w zasadzie ganiala bez butow, w skarpetach. Pozniej na rajty albona skarpetki nakladalam dodatkowe grubsze z absami. Z miesiac temukupilam jej w decathlonie tzw buty do gimnastk i nosi je jaako kapcie jak jest chlodniej...Chyba nawet pisalyscie o nich.
sa bardzo mieciutkie i maja naprawde gietka podeszwe. A co do butow dla dzieci niechodzacych to tez sie nasluchalam od ciotek glownie ze jak to bez butow, a dlaczego, a dlaczego w wozku ma tylkoskarpety a nie buty..wszytskiedzieci maja,,, Jak mowilam, ze po co skoro to uslyszlam "bo to ladniej wyglada" ;mdleje; ![]() i robilam swoje
Edytowane przez magbes Czas edycji: 2015-01-12 o 11:39 |
|
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam czasem mowie jednozdaniowo "uwazaj na malucha" albo cos w tym stylu jesli widze ze dziecko zauważyło że cos robi i powiedzmy ma te 4 lata wzwyz. mlodcze sa tak roztrzepane ze chyba nie ma to sensu. 2,5 latek ledwo sie komunikuje poprawnie ze swiatem, wiec watpie by zrozumial ze piesciami bic obcego nie powinien. moze za 10000 razem zakuma. ale tyle siedziec w klulkach nie bedziecie, prawda? mi zdarzylo sie ze rodzic mnie upomnial. artur mial wtedy bodajże niecale 2 latka, moze mniej. siedzial w piaskownicy obok 4-5 latki, ktora robila babki z piasku. co jakas zrobila to artur jej rozwalil. na moje "nie rob, zostaw" nie reagował zbytnio. dziewczynka zamiast bronic sie czy cos tylko siedziala z szeroko otwartymi oczyma. tatus siedzial obok. wszyscy siedzielismy w tej piaskownicy. i po ktorejs babce ojciec powiedzial ze mam zabrac syna bo psuje jego corce zabawe. nadmienie ze odciagalam artura od tych babek. wg mnie żadne z tych dzieci nic sie nei nauczylo: moje dalej rozwalalo babki, a jego nie nauczylo sie ani bronic, ani prosic o pomoc. tassia, co ty o tym sądzisz, bo ty rozumiesz to w bardziej naukowy sposob. ja wychodze z zalozenia że jak nie ma krwi i płaczu to dzieci sobie poradzą między sobą i niepotrzebne jest interweniowanie. ew mozna pokazac wlasnemu dziecku jak sobie z czyms radzić jak jest w szoku na jakies zachowanie. |
|
|
|
|
#887 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() motylku- tak, Gosia dosłownie powtarza komp i bajka. Reszta słów (a jest ich dużo) jest mniej wyraźna, ale coraz więcej możemy się porozumieć. Tusia rewelacyjna z tym księdzem ![]() passion- gratulacje dla Majusi za chodzenie ![]() misia- jesteś niesamowita i powtórzę jak dziewczyny- stworzona do rodzenia ![]() ![]() mostly- najn...Opiekunowi można zwrócić uwagę ale dla dziecka moim zdaniem to chyba jest niewłaściwe. Ja jak puszczałam10-miesięczną Gosię na plac zabaw to było podobnie- starsze dzieci źle na nią reagowały- bo Mała, plącze się pod nogami a one nie mogą biegać tam gdzie chcą. Jedna dziewczynka krzyczała do niej "idź stąd" ale taka mała to nie rozumie i jeszcze więcej się do niej uśmiechała. Ja niedawno odkryłam kaszę jaglaną ale ja kupuje tą w woreczkach i jestem zachwycona. anutka- ja mam "kardio-test medical KT-40". bezdotykowy i jestem zadowolona. Gosia nie ma kapci. Mi się strasznie podobają ale my mamy problem, żeby skarpetki były na stopie to co dopiero kapcie A u nas coś się dzieje bo Mała cały czas kicha, coś ma z tyłu gardła bo chrapie. Ponadto usypianie to jakaś porażka. Nocki z resztą też. Wczoraj sąsiadka do nas o 24 przyszła<my w szoku>, żebyśmy "te dziecko wreszcie uspokoili". TŻ zaprosił Panią do nas żeby nam pomogła w zasypianiu ale Pani nie chciała Idziemy na 18 do lekarza...
|
|
#888 |
|
Wtajemniczenie
|
A i przyszło mi jeszcze do głowy, że ten tata nie zareagował bo to mogło być jego np 5 dziecko
A tak serio to może facet był dumny z syna że taki silny i sobie radzi no ewidentnie dla ojca bacik
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#889 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sąsiadka mnie ubawiła ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
No i to jest dla mnie racjonalny argument jeśli chodzi o to pouczanie. Bo faktycznie pewnie to zlała , jak mówisz i nie było sensu podejmować tych działań. Przedmówczynie w tym temacie o niczym takim nie wspomniały, stąd też zakładam, że nimi mimo wszystko bardziej ego i ambicje kierowały ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Hmm no właśnie nie wiem kto ma większą siłę sprawczą, czy rodzic czy obcy - pewnie zależy od dziecka i jak jest wychowywane. Co do tego że 2,5 letnie dzieci nei rozumieją co się do nich mówi to się nie zgodzę, bo to też kwestia indywidualna. Były w tej bawialni dziewczynki w wieku tej to atakującej mojego syna i jak im przekazałam, żeby tam troszkę uważały na tego malucha, to jedna nawet była mu w stanie drzwi w tym domku otworzyć, co by się nie wywalił Także myślę, że nie ma co tak wszystkich jedną miarą. Zresztą "nie wolno" to większość dzieci w tym wieku rozumie, pytanie czy posłucha czy zignoruje.A domaganie się w piaskownicy przez drugiego rodzica, żebyś zabrala swoje dziecko bo tylko niszczy a nie współpracuje, to wydaje mi się śmieszne. Tak jak mówisz, zagrożenia dla zdrowia i życia nie ma, więc niech sobie dzieci radzą. Może tamta wyćwiczyłaby się w budowaniu zamków, a Twój po 1000 powtórzeń Twych zrozumiałby, że warto doceniać czyjąś pracę
Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-01-12 o 11:57 |
|||
|
|
|
#890 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zdrówka dla was !
|
|
#891 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O zwrocenie uwagi bym sie nie zezloscila aczkolwiek wolalabym zeby rodzic ta uwage zwrocil mnie a nie tak malemu dziecku. Rodzic ma wieksza sile sprawcza. Osoba obca moze co najwyzej wprpwadzic dziecko w skonsternowanie i rzeczywiscie przestanie cos robic ale dlatego ze sie zawstydzi a nie dlatego ze zrozumie ze zle robi. Faktem jest ze rodzice dosc czesto nie reaguja ale mysle ze lepiej trzymac sie od takich z daleka Bo tak z drugiej strony- jakby rodzic zareagowal nieudolnie to co? Tez go pouczac jak moze lepiej reagowac zeby jego dziecko go sluchalo ??? No troche glupie to.... Cytat:
Tzn trzeba wziąć jeszcze gotowość dziecka do reakcji. Są dzieci które się dopiero tego uczą i rodzice muszą im pomoc. Ale takie dzieci najczęściej sygnalizują to rodzicom choćby gigamtyczn płaczem albo prośbą o taka pomoc. Ja bym oczekiwała żeby taki rodzic odezwał się do ciebie normalnie; " moja córka nie potrafi się obronić , pomogła by mi Pani zrobić tak żeby jednak bawili się osobno? " Czy cokolwiek- a dwójka rodziców miała tutaj większą szanse zadziałania. A takie kategoryczne : zabierz dziecko to właśnie to przyrośnięte ego rodziców
|
|
|
#892 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wybacz ale bardzo pijesz do mnie i nie mogę się powstrzymać: To.nie kwestia ego ale zwracanie uwagi czyjemus dziecku jest nie na miejscu jeśli nie jesteś jego nauczycielem/ niania czy też opiekunką.dzieci juz takie są jak to Monia napisała ze wiedzą które jest od nich słabsze i po prostu to testują. Gdybyś natomiast zwróciła uwagę mojemu synowi prawdopodobnie by zaczął płakać ze jakaś obca baba go zaczepia. Nie.chciałabym żeby przez takie osoby moje.dziecko miało jakaś traume i uważam że każdy wychowuje dziecko po swojemu. Co do sytuacji o której piszesz zareagowała bym inaczej i gdyby ta dziewczynka zrobiła to więcej niż raz to po pierwsze podeszłabym do ojca a po drugie zabrała swoje dziecko jak najdalej od niej i tyle. tak jak nie pozwalalam obcym macac ciazowego brzucha czy brać noworodka na ręce tak tym bardziej nie spodobało by mi się karcenie mojego dziecka. Wik często ma starcia z starszymi dziećmi i uważam że nadmierne chronienie dziecka tez szkodzi i to bardziej ![]() Cytat:
gratulacje za 8 miesiąc Cytat:
nie utrzymam go za długo na miejscu i prawdopodobnie cały lot będę stała co do t. To faktycznie "umili " wam pobyt
|
|
#893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No może faktycznie wątek się rozwinął szerzej już, bo użyłam niewłaściwych słów. Nie było Was tam, to nie powinnam zakładać, że wiecie jak zareagowałam i jak to wyglądało No na pewno sie nie darłam i nie było tak, że nie trzymałam emocji na wodzy Generalnie jestem introwertykiem i naprawdę nigdy nei robię scen ala esmeralda nawet gdy faktycznie mam do tego powody zwyczajnie patrząc na dziecko, powiedziałam do niego, że tak robić nie wolno. A stało się tak, nie z mojej chęci ewangelizacji wszystkich dzieci, tylko z powodu braku JAKIEJKOLWIEK reakcji opiekuna. Gdyby zareagował, nawet nieudolnie, to bym pewnie do dziecka się nie zwróciła, tylko poprzestalibyśmy na wymianie uwag z rodzicielem, po którym i tak wszystko spłynęło.. Najlepiej jest więc trzymać się z daleka, szczególnie jeśli jakieś dziecko faktycznie szuka dymu i czepia się kogo popadnie - bo i takie przypadki widziałam.
|
|
|
|
|
#894 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dybry
![]() Dzisiaj rano przenieśliśmy Tuśkowe łóżeczko, ale jest podjarana. drzemkę dzienną zaliczyła, zobaczymy jak w nocy. ale smutno mi ![]() Co do gadania Tusi to wczoraj tata ją kąpał i mowi do niej: chcesz się jeszcze kąpać czy idziemy spać? a ona na to nyny tata do niej: to wołamy mamusię? A Tusia na to TAK i zaczęła wołać mama mama ![]() Ale słit I peirwszy raz powiedziała tak, bo ona ciągle tylko nie i nie![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a moja mama ma dzisiaj mieć wycinaną tarczycę w znieczuleniu ogólnym, martwię się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a ty jutro masz usg?
|
|
#895 |
|
Raczkowanie
|
Nephel...
heh, no to tą wypowiedź faktycznie niech teraz oceni Tassia czy jednak nie ego.. i jeszcze teraz dodatkowo urażone przez moje komentarze poza tym dla mnie sprzeczne jest to co piszesz, z jednej strony chcesz chronic dziecko przed interwencjami obcych bo będzie płakać i mieć traumę ,a z drugiej piszesz żeby je jednak zostawiać na żywioł, niech sobie radzi i się uczy życia...Nie chcę tu kontynuować sporu w doktrynie i jeszcze bardziej wzbudzać niechciane emocje, więc uznajmy, że na tym etapie kończę dyskusję o różnych przygodach w bawialni, jakie mogą mieć nasze pociechy
Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-01-12 o 12:46 |
|
|
|
#896 |
|
Rozeznanie
|
Zostawiam młodego na żywioł z dziećmi bo z nimi sobie poradzi a jak nie to dostosuje. Chronie przed dorosłymi którzy wchodzą mi z butami w kwestie wychowania.
Owszem poczułam się urazona bo odnioslas ta wypowiedź do mojego postu. Kończę ta dyskusje i w inne wdawać się nie zamierzam.
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Pasuje na chrzest? http://www.next.co.uk/x553780s5
|
#898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#899 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nasz tez ala garniturek z nexta miał ale jak go na rękach trzymałam to spodnie jak za krótkie wyglądały
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
uff mama już wybudzona
![]()
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

biedny mój miś płakał tak straszliwie przez 40 minut aż podałam mu przeciwbóla bo myślałam że może zęby. A tż pajac rano mi mówi ze dziecko jadło sałatkę z cebulą :/

mam nadzieje ze mnie nie wezmie
naprawdę ekspresowo i lekko. Tez bym tak chciala
a jak się o ciąży dowie to będzie mi gratulować i mnie całować :/ hehe

Nie mówiąc o tym, że na okres próbny dostałam mniej niż chciałam i teraz zwyczajnie chcę "moją" stawkę
kla ski:
no myślałam, że padne 

no ale mniejsza z tym