|
|
#1621 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V
Cytat:
U nas mówiła że z taką kobietą ze znieczuleniem nie zaczyna się "przeć" tylko dopiero jak znieczulenie zacznie schodzić własnie dlatego że nie czują Cytat:
no może im dalej tym zaczynam odczuwać lekkie podenerwowanie staram sie to opanowac bo panikowanie bardziej szkodzi niż pomaga
|
|
#1622 |
|
Zadomowienie
|
Ja też chodzę prywatnie, ale ufam jej na słowo
z resztą po wyczyszczeniu już go aż tak nie czuję, to do 12 listopada wytrzymam. Viki nam kobieta na studiach mówiła że znieczulenia podczas porodu właśnie przedłużają akcję i wpływają na dziecko, no nie da się tak podać leku by nie dostał się do dziecka, a przecież dawka jest o wiele większa niż przy (chociażby) dentyście. I w ogóle dla zdrowia dziecka najlepszy jest brak ingerencji (oksytocyna, cc) jeśli nid jest to absolutnie konieczne... Wywiad logopedyczny w przypadku diagnozowania dziecka zahacza też o kwestie porodu i przebiegu ciąży, bo już wtedy przecież kształtuje się mowa, słuch i psychika dziecka. Ruda moim zdaniem też jak nie boli to nie ma się co w ciąży pchać do leczenia. Zwłaszcza że co osoba, to przypadek
|
#1623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale jesli dobrze wyczyscila, to na bank u Ciebie bedzie ok ponoc po wyczyszczeniu znieczulenie nawet niepotrzebne, bo nerw jest martwy i nie ma co bolec ale ja sie tak balam, ze za kazdym razem prosilam o zastrzyk :pW jaki sposob zzo moze wplywac na dziecko? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też uważam że jak nie trzeba to w ciąży/podczas porodu wszelkie zabiegi medyczne/chemiczne należy ograniczać do minimum
|
|
#1625 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście ostatnia faza bez i trwała ok. 2h. Ja rodziłam bez znieczulenia i II faza trwała niecałe pół godziny, ale ciągle kalkuluję czy tym razem nie wziąć Na konsultacje pójdę a reszta wyjdzie na porodówce. Może nie zdążę o nie poprosić ![]() A mi się wydaje, że octenisept jak na tego typu środek jest bardzo delikatny. Nie próbowałam w tych okolicach, ale jeśli chodzi o skaleczenia to nie powoduje pieczenia ani żadnego dyskomfortu. |
|
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie bojcie sie octeniseptu
u mnie w pracy to litrami idzie przy wszelkich drobnych zabiegach jak rowniez przy czyszczeniu odlezyn. Nikt nie mowi, ze cos boli czy piecze ![]() Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#1627 |
|
Zakorzenienie
|
No i my w laborze też używamy. W dodatku od kilku lat stosują go w szpitalach do ran
|
|
#1628 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie styczniowe 2016, cz. V
Viki studiuję logopedię, to akurat były wykłady z rozwoju mowy dziecka i ortodoncji
![]() Jerzyczka co do zzo mówili nam że nie są znane długofalowe skutki, bo to metoda jeszcze dosyć nowa, no ale to jest lek w dużej dawce, a taki zawsze na dziecko będzie działał (tak jak antybiotyki itp.). W przypadku wkłucia prosto przez krwiobieg matki wędruje do krwiobiegu dziecka, a u malucha nie ma bariery krew mózg, więc dawka na kobietę ok. 70 kg działa też na 3kg bobasa. Zaznaczam że nie jestem przeciwniczką znieczuleń tylko warto wiedzieć że to nie jest też tak, jak się opisuje gdzieniegdzie, że na dziecko nie wpływają, niestety.Co do octeniseptu - to jest delikatne i nie piecze, potwierdzam w marcu zaliczyłam "duży ubytek skóry" na dłoni. Tym kazali psikać i nic nie piekło
Edytowane przez hariett Czas edycji: 2015-10-27 o 22:05 |
|
|
|
#1629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i bardzo dużo systematyczności, bo inaczej to bez sensu.. Patrząc na to, że tą metodą uczą w przedszkolach chętne dzieci to musi dawać skutek Zresztą na początku pisze, że takiemu małemu wystarczy pokazywać przez chwilę to dosłownie 3-4 minuty dziennie się odbywa. Jak leży dzidziuś to w sumie można się tak bawić Zastanawiam się właśnie czy nie przygotować tego teraz sobie w ciąży, a później pokazywać dzidziusiowi.. Inne metody tak do mnie nie przemawiały (były mega skomplikowane) jak ta Zwłaszcza, że zajmuje tak mało czasu Co do znieczulenia mi babcia powiedziała, żebym nie brała, bo to nie zostaje bez wpływu i że ona słyszała w tv, że jak zepsuje wkłucie to później ma się problemy.. Ale do tego to mam jeszcze czas. Za to u dentysty bez znieczulenia nigdy Słychać mnie podobno dwa piętra do góry Normalnie mówię dość głośno to co dopiero jak mnie boli ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Idę lulu Miejmy nadzieję, że Joanna się w końcu odezwie, bo jakoś ciągle mam ją z tyłu głowy, że ostatni post dała 23 października o 5 rano, a dzień wcześniej miała skurcze
|
|
|
|
|
#1630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no wiec nie wiem która wersja poprawna, ale w necie też czytałam że do 3 ![]() Ja też zakładam ze nie biorę znieczulenia, no ale kto wie, może mi sie odmieni W ogóle to bardzo dobre wrażenie na mnie SR zrobiła położna bardzo miła, wyczerpująco odpowiadała na wszystkie pytania. Plan zajęć też mi się podoba (będzie m.in spotkanie z psychologiem, neonatologiem, pierwsza pomoc, chustowanie no i oczywiście wszystkie standardowe rzeczy związane z porodem i pielęgnacją noworodka) Łącznie 11 spotkań po 2 godziny, więc wydaje mi się dużo, zwłaszcza jak na to ze zajęcia sa na nfz . Grupa też nieduża bo łącznie 10 dziewczyn ma być (dziś było 7 bo nie wszystkie dotarły)
|
||
|
|
|
#1631 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sumie co racja to racja, ale ja jednak mam chyba niski próg bólu i raczej będę chciała znieczulenie.. Jutro porozmawiam o tym z moim gin. W końcu jutro podejrzę co tam u mojego ruchliwego synka <3 Lecę spać. Dobranoc dziewczyny! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1632 | |
|
Zakorzenienie
|
Czarnula, jak u Ciebie?
---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1633 |
|
Zadomowienie
|
Jerzyczka ja pewnie na bohatera wejdę że nie chcę a później będę krzyczeć "dajce byle co, byle tak nie bolało!!!" U dentysty jest to samo, także
|
#1634 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jaja, dziewczyny, zmierzyłam sobie obwód brzucha i wyszło 90 cm, pod brzuchem - to samo, 90 cm. Małż mierzy obwód swojego brzucha i co mu wychodzi? 90 cm
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nawet nie wiem jak to u nas jest z tym znieczuleniem, dają czy nie dają, nie mam pojęcia. Czy ja bym chciała, też nie wiem nie myślałam o tym, wiem tylko tyle co już pisałaście, że nie czuje się skurczy i gorzej żeby przeć.
ruda 90 to jakaś magiczna liczba dla was ja mam większy brzuch niż mój mąż.
|
|
|
|
#1636 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Nadrobić was zdążyłam dopiero teraz. Spać nie mogę, chyba dlatego że w ciągu dnia dużo spałam. Ale miałam wczoraj kryzys, to chyba te hormony W pionie nadal wiercili ale wyżej, więc mi to jakoś super nie przeszkadzało do czasu aż mój sąsiad obok zaczął wiercić udarem w ścianie od tv. W sekundzie się popłakałam, zabrałam rzeczy i pojechałam do centrum na spacer. Chyba z 2h spacerowałam i wróciłam tak zmęczona, że padam spać. Już wszystko ucichło, zjadłam obiad i sąsiad z góry zaczął mieszkanie burzyć. Chyba futryny wybijał ; ( Z tego wszystkiego o 20 zaryczana zasnęłam. Dobrze, że remontują teraz a nie w styczniu jak Jasiu będzie. Z tego spaceru same plusy wyszły, bo kupiłam sobie koszulę do spania na teraz i do karmienia i trafiłam na fajną czapkę i szaliki dla małego ![]() Co do tematu znieczulenia, to ja mam wysoki próg bólu i u dentysty tylko przy kanałowym biorę znieczulenie. Nie wiem jak przy porodzie, trochę się boję
|
|
#1637 |
|
Rozeznanie
|
Dorzucam zdjęcie czapki
|
|
#1638 |
|
Zadomowienie
|
Witam się z rana
Ja dziś w pracy od 5:30 ![]() Nie mam czasu, żeby tu zaglądać, bo robotę muszę nadgonić Mam nadzieję, że już w czwartek będzie mnie więcej
|
|
|
|
#1639 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam zawsze większy brzuch
w cm wychodziło podobnie ale on jest wyższy więc kości w biodrach też ma szerzej niż ja Ale napsul mi krwi z rana zachowywał się dziś gorzej niż ja na początku ciąży plus Olka |
|
|
|
#1640 |
|
Zadomowienie
|
Pietrusiowata z punktu widzenia isoby remintującej - im szybciej będą robić, tym szybciej zrobią
![]() Czapka rzeczywiście fajna Brawo koszuli!Ja w sumie przy dziurach nie brałam znieczulenia, ale tak się składa że odkąd mieszkam tutaj to chodzę tylko na kanałówki Swoje pierwsze btw.Candy powodzenia! Nie padnij z niedospania
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dobrze i niedobrze. Szyjka się skróciła, ale nie dużo. Plusem jest, że nadal jest zamknięta i trzyma. Niestety jest miękka.
A nasza mała kluseczka ma już 1630g. Wszystko u niej dobrze. Buźki nie chciała pokazać, bo się rączkami zakrywała. Za to tym razem ładnie pokazała, co skrywa między nóżkami. I witamy się w 31 tygodniu Byle jak najszybciej do grudnia. Chyba się przykleję do łóżka
|
|
|
|
#1642 |
|
Zadomowienie
|
Czarnula ważne, że malutka zdrowo rośnie a szyjka jakoś daje radę
trzymam kciuki żeby wytrzymała aż do terminu
|
#1643 |
|
Zadomowienie
|
Hariett - jakoś jestem wyspana, także nie jest źle
![]() Czarnulax - najważniejsze, że maleństwo jeszcze grzecznie siedzi. Oszczędzaj się w takim razie A ja dziś wybywam do ZUS-u, więc przy okazji może jakiś ciuszek sobie zakupię
|
|
|
|
#1644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio usłyszałam, że mamy NIC, no broń Boże NIC już nie kupować, bo przecież kilka dni temu urodziła kuzynka męża i ona nam prześle paczkę ciuszków jak jej mała wyrośnie. No ok, patrząc na to, że mała jest obecnie za mała na 56, to kiedy te ciuszki dostaniemy? W grudniu? Styczniu? Powodzenia, że ja będę myśleć jeszcze wtedy o praniu tego i prasowaniu, szczególnie, że teraz to już dla mnie problem. Cytat:
![]() Casa zdrowiej magda a co się stało? ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- No i gratuluję wszystkich zakupów i wszystkich nowych tygodni (za wczoraj jeszcze, bo tyle czytania, że już nie pamiętam dokładnie)
|
||
|
|
|
#1645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obyś wytrzymała jak najdłużej ale już bliżej niż dalej ![]() ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- A co się stało.. A wkurza mnie tz od samego rana a potem ze za szybko i zbyt gwałtownie zmieniam biegi
|
|
|
|
|
#1646 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja się witam w słoneczny dzień! Na 10.00 jedziemy do psiego fryzjera
|
|
#1647 |
|
Zadomowienie
|
Candy pozostaje mi tylko zazdrościć takiego umysłu, mój się nie wyspał a zasnąć nie może :/
Czarnula całkiem możliwe, że jeśli ona już się zbierze i to popakuje to będzie luty dziecko poczeka na ubranka
|
#1648 |
|
Zakorzenienie
|
Czarnula, no to mimo wszystko nie jest najgorzej
Nie będę Ci mówić, że masz odpoczywać, bo wiem że to robisz ![]() Magda, na drodze z pierwszeństwem też musisz używać kierunkowskazów i tu TŻ miał rację
|
|
|
|
#1649 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i oby jak najdłużej w takim stanie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiem okropna jestem ehhh faceci to czasem potrafią... na na koniec i tak na nasz PMS zwalą... ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- aha, dziś w 5 10 15 do godz 10 internetowo -40% |
||||
|
|
|
#1650 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja nigdzie z niej nie zjezdzalam tylko jechałam dalej droga z pierwszeństwem. Więc jestem na głównej cały czas, a to ze główna skręca to nie moja wina. Przecież na głównej drodze jak jest zakręt to nie włącza się kierunku tylko dlatego że jest zakręt..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

jutro na wizycie w ogóle muszę się spytać lekarza jak z podejściem do tego znieczulenia w szpitalu, w ktorym zamierzam rodzić.. całą ciążę na cwaniaka, że się nie boję porodu, a teraz się schizuję, że będą jakieś komplikacje 

no może im dalej tym zaczynam odczuwać lekkie podenerwowanie
21.06.2014r.
z resztą po wyczyszczeniu już go aż tak nie czuję, to do 12 listopada wytrzymam. 

Ale do tego to mam jeszcze czas. Za to u dentysty bez znieczulenia nigdy
Słychać mnie podobno dwa piętra do góry 

zachowywał się dziś gorzej niż ja na początku ciąży plus Olka
ale już bliżej niż dalej
i oby jak najdłużej w takim stanie