|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Mój dentysta nie ma umowy z NFZ zatem dochodzi kwestia poszukania.
|
|
|
|
#3602 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Ja sprawdzałam w państwowej przychodni obok miejsca pracy, tam, gdzie chodzę do ogólnego po recepty na metę.
|
#3603 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Ludzie pracujący wśród innych czasami powinni zamknąć dziub. Pracuję w szpitalu i widzę, że najczęściej wśród lekarzy zaraz po studiach zdarza się, że zupełnie nie rozumieją sytuacji materialnej pacjenta, wypisują drogie leki (często nawet bezsensowne suple), a potem dziwią się, że pacjent przerywa leczenie i nie wraca, bo jeżeli ktoś całe życie pracował fizycznie i staje się niezdolny do pracy to kasa mu nie wyrośnie na drzewie i nie natrzepie jej z rękawa.
Edytowane przez blue3 Czas edycji: 2016-08-12 o 14:44 |
|
|
|
|
#3604 |
|
Konto usunięte
|
A wracając do SzP to u mnie w pracy jest osoba, która wybiera rodzinę i od kilku lat są to takie, w których nie ma chorób, na rodzinę składają się ok.20 latkowie bez pracy. Ostatnio nadrukowała chyba z 200 stron info o rodzinie, a w pracy drukowanie, kserowanie jest obostrzone. Ja drukuję potrzebne w pracy materiały w domu. Oczywiście wśród pragnień prezentowych modne gadżety. Jako argumentacja oczywiście "niech i oni mają trochę radości".
Podróżuję trochę po biednych częściach świata i wkurza mnie np. to dawanie biednym dzieciom słodyczy, albo kupowanie od nich czegokolwiek. Prawdziwa pomoc to wspieranie edukacji. Nie jest to proste, bo np. część otrzymanych materiałów oni sprzedają. Mądra, skuteczna pomoc to jest naprawdę trudna sprawa Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-12 o 14:51 |
|
|
|
#3605 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
To taka dzialalność po linii najmniejszego oporu i ekscytowanie się własną szlachetnością raz w roku. Większość wolontariuszy to ludzie młodzi, którzy tak naprawdę nie potrafią odsiać ziarna od plew i łatwo ich nabrać/oszukać na pozorną biedę a opowiadane łzawe historie łykają jak młode pelikany. Trudno zresztą mieć do nich o to żal, są młodzi, spontaniczni i chcą naprawdę pomóc, coś działać, poświęcają własny czas. Tyle tylko, że ich entuzjazm i chęć czynienia dobra wykorzystują przeróżne cwaniaki zaprawione w oszustwach, wyłudzeniach i dramatycznym opowiadaniu łzawych historyjek. W starciu z takimi cwaniakami ci młodzi wolontariusze nie mają szans- przywilej młodości i wynikający z tego brak doświadczenia.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3606 |
|
dead & alive
|
Czekam na ławce w parku, bo za chwilę mam badania u lekarza medycyny pracy, niedaleko mnie jest Karyna z 7 pocieszkami i słucha disco polo na telefonie. Fajnie, że nie musi chodzić do pracy i może się w pełni poświęcić rodzinie.
|
|
|
|
#3607 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pani z wybranej rodziny zażyczyła sobie nowej kuchenki. Nie żeby stara była zepsuta tylko nie miała tylu bajerów, a pani deklarowała, że lubi gotować. Jak się patrzę na moją kuchenkę (a gotowanie to jedno z moich hobby) to chyba niedługo zrobię na niej biznes sprzedając jako pamiątkę PRL. Nie żeby nie było mnie stać na kupienie nowej, ale wolę przeznaczyć pieniądze na inne sprawy. |
|
|
|
|
#3608 |
|
niecnotliwa dziewica
|
![]() Przeprowadzałam się rok temu. Z mieszkania ze swoimi gratami do wynajmowanego, częściowo umeblowanego - m.in.w sprzęty kuchenne. I swoją, starą ale sprawną kuchenkę chciałam oddać - nie, ze sprzedać, oddać - bo może ktoś nie ma a potrzebuje, tylko żeby sobie sam odebrał. Myślicie, ze w ogóle był ktoś chętny...? No, ale skoro mamy tak prężnie działającą pomoc, to i nie dziwota
|
#3609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3610 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3611 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przy oddawaniu kuchenki sprawnej jeszcze lecz starej (piekarnik średnio działał, ale palniki ok) poszłam do mopsu z mamą powiedzieć, że będzie u naa do końca tygodnia i chętnie oddamy jak ktoś ją tylko zniesie od nas. Jedna pani zadzwoniła, ale też wybrzydzanie. No to przyjechali panowie od elektrośmieci i zabrali...
O wiele lepiej działa z ciuchami system oddawania. U mnie pod blokiem jest cały cykl kto komu podaje ciuchy po dziecku. Jak byłam młodsza to z córkami chrzestnej tak było, jedna po drugiej dostawała ciuchy. Prawie się popłakałam jak zobaczyłam swoje ulubione stare ubrania znowu w domu, do noszenia dla siostry. Nadawały się jeszcze do użytku po niej i poszły dalej w świat
|
|
|
|
#3612 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
pół roku temu chciałam ODDAĆ rower. Roczny, holenderka z koszyczkiem, mało używany, w bardzo dobrym stanie. Ile się od Karyn nasłuchałam, że skoro chcę oddać to powinnam dostarczyć nowemu właścicielowi na swój koszt ;-) |
|
|
|
|
#3613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie, im podjęcie pracy pogorszyloby sytuację materialną, bo byłoby po zasilkach.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3614 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3615 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3616 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem ludzi. Gdybym nie miała jakiegoś sprzętu i miałabym go dostać (używany ale działający), którego mi brakuje a nie mam na niego kasy to nawet wózkiem ręcznym bym po ten sprzęt pojechała i byłabym wdzięczna ofiarodawcy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3617 |
|
Konto usunięte
|
Ja miałam do oddania kilkuletnią (5-8 lat) sprawną pralkę, z tym, że miała zepsuty zawias przy drzwiczkach. Byłam w serwisie, koszt naprawy to około 100 zł, ale i tak mieliśmy kupować nową (z funkcją szybkiego prania, 20 min, tamta najkrócej godzinę). Oczywiście usterka była zaznaczona w ogłoszeniu. więc zdecydowaliśmy się oddać. miałam kilka telefonów, że jakbym naprawiła, to oni by tą pralkę wzięli.
|
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
To jest prosta zasada, im taniej ludzie kupują, tym bardziej wybrzydzają, dlatego zaprzestałam juz dawno handlu na Allegro. Sprzedawałem dobre czyste ciuchy po córce naprawdę tanio, a i tak było "Wezmę, ale bez kosztów przesyłki", "Wezmę jak opuscisz 10 zł". Szkoda na to moich nerwów. A jak juz maja za darmo brać, to wymagania jeszcze większe.
|
|
|
|
#3619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale w tych realiach głupio już brzmią lamenty starających się o szlachetną paczkę, że potrzebują ciepłych nowych kurtek dla dzieci itp. |
|
|
|
|
#3620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wystawiałam za darmo bo i mam NOWE koszule wystawione za 20 zł, fakt nie najnowszy model ale standardowe, w miare dobrej firmy. Mały odzew był. więc moje uzywane i po córce oddałam na dom dziecka, przyda się to się przyda, nie to wywalą lub wezmą na ścierki i tyle. Nie wrzucam nic za darmo bo ludzie właśnie myślą obecnie "im taniej czym wiekszy badziew" a jak juz za darmo to by cuda chcieli... A dasz coś drożej to kupią. Znam z własnego doświadczenia na olx. Cytat:
Jak MUSZĘ to kupuje w sklepie, coś na już. Np w przedszkolu krzykną: na jutro dzieci ubieramy na żółto" , to jak nie mam to ide i kupuję.
|
|
#3621 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Przecież postaw roszczeniowych ktoś tych beneficjentów SZP nauczył. Rząd przybił tylko przysłowiowy ostatni gwóźdź do trumny w tej kwestii tworzac program 500+.
|
|
|
|
#3622 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja po dwóch latach w SzP w tym roku nie mam zamiaru się w to angażować, bo jak mam iść do rodziny, która dostaje z zasiłków i innnych 500+ trzy razy tyle ile ja zarabiam, to aż się słabo robi... I jeszcze wysłuchiwać, że "miasto" nie chce dać mieszkania, a przecież w 6 osób w jednym pokoju się nie da mieszkać. |
|
|
|
|
#3623 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3624 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Niedawno się przeprowadzałam i chciałam sprzedać dużą ilość książek, niektórzy proponowali mi np. 2 zł za książkę i chcieli żebym pokryła koszty wysyłki skończyło się na tym, że uwolniłam je na bookcrossingowej półce.
|
|
|
|
|
#3625 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie chcę Cię złościć ani nic takiego, ale podejrzewam, że przez te dwa lata, które działałaś w SZP odwiedzane przez Ciebie rodziny szlacheckie miały z zasiłków wszelakich przynajmniej tyle, ile Ty miałaś z pracy. Mam też nadzieję, że SZP w końcu zachowa minimum przyzwoitości i realizmu i przestanie epatować wielodzietnością a skoncentruje się na tych ludziach, którzy naprawdę potrzebują pomocy: starzy, chorzy, niepełnosprawni plus opiekunowie tych ludzi.
|
|
|
|
#3626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na OLX kiedys sprzedawałam wózek, kurcze no nówka, nic nie ubrudzony, praktycznie nie używany bo szybko kupiłam spacerówkę. Ludzie dzwonili umawiali się, ja znosiłam ze strychu jak głupia a tu ni widu ni słychu. Jeszcze najlepiej dać im za darmo
|
|
#3627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Już tu kiedyś pisałam, mnie takie łzawe historyjki nie ruszają i mimo że wymagało to ode mnie więcej czasu, to w jednej edycji na 9 czy 10 odwiedzonych rodzin przepuściłam dalej 3. Bo jak mi matka trójki dzieci mówi wprost, że jej się nie opłaca pracować, bo zasiłki zabiorą albo ojciec z rodziny 2+2 mieszkającej na działce twierdzi, że gdyby prawo na to pozwalało, to on by tam w 2 lata był w stanie normalny domek postawić, a koszty utrzymania mają duże, bo dzeci trzeba codziennie samochodem wozić do szkoły na drugim końcu miasta (do najbliższej szkoły jakieś 15 minut pieszo, do tej wybranej 15 km), to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Więc nie złoszczą mnie komentarze takie jak Twój, tylko głupota i naiwność ludzka. |
|
|
|
|
#3628 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jednak to, co piszesz o młodych wolontariuszach wywołuje zażenowanie. Nie wiem, ale moim zdaniem takie podejście do tej akcji jest niedojrzałe i niepoważne. Jednak, jak pisałam, trudno mieć żal do nastolatków o ich entuzjazm w chęci niesienia pomocy. Czynnikiem krytycznym jest tutaj ich naiwność i kompletna nieznajomość życia wykorzystywana bez trudu przez cwaniaków. Ktoś mądry jednak powinien jeszcze raz i to wnikliwie weryfikować zakwalifikowane przez takich młodych wolontariuszy rodziny.
|
|
|
|
#3629 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem zamiast ładować kasę w reklamy i promocję warto by było zainwestować w odpowiednią rekrutację i szkolenia wolontariuszy. Rekrutacja to tak naprawdę fikcja, bo zazwyczaj to kilkanaście minut rozmowy z liderem i tyle. A szkolenie powinno kłaść większy nacisk chociażby na system zasiłków, dopłat do mieszkania, alimenty i fundusz alimentacyjny, podstawowe zagadnienia prawne. Bo czasem wychodzą takie kwiatki, że np. rodzina z 7 dzieci ma 300zł zasiłku rodzinnego. A taki 19-letni wolontariusz może i ma prawo tego nie wiedzieć, ale właśnie od tego powinny być szkolenia. Pewnie też bym takie błędy popełniała, gdybym miała wtedy 19 lat, a nie 25
![]() No i niestety, ale mnie bardziej wzrusza widok prawie 70-letniej kobiety, która dostała pralkę i karton włóczek, bo prała u sąsiadów i uwielbiała robić cuda na drutach, ale nie miała kasy na materiały, niż 4 dzieci z rodzicami w jednym pokoju, bo "miasto nie chce dać mieszkania". |
|
|
|
#3630 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.

a jakby mnie było stać, to bym regulowała zobowiązania na bieżąco!
To taka dzialalność po linii najmniejszego oporu i ekscytowanie się własną szlachetnością raz w roku. Większość wolontariuszy to ludzie młodzi, którzy tak naprawdę nie potrafią odsiać ziarna od plew i łatwo ich nabrać/oszukać na pozorną biedę a opowiadane łzawe historie łykają jak młode pelikany. Trudno zresztą mieć do nich o to żal, są młodzi, spontaniczni i chcą naprawdę pomóc, coś działać, poświęcają własny czas. Tyle tylko, że ich entuzjazm i chęć czynienia dobra wykorzystują przeróżne cwaniaki zaprawione w oszustwach, wyłudzeniach i dramatycznym opowiadaniu łzawych historyjek. W starciu z takimi cwaniakami ci młodzi wolontariusze nie mają szans- przywilej młodości i wynikający z tego brak doświadczenia.