Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-27, 10:27   #3721
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie każdy musi chcieć pracować na onko. Ludzie mają rózne predyspozycje, potrzeby, umiejetności i rózny wymiar czasu do rozdysponowania.
Nie tobie oceniać, gdzie ktoś udziela się w wolontariacie.
Nie oceniam.
Wspominam jedynie o odpowiedzialności za słowo.
Przykro mi, Ajah, ale w naszej rozmowie to Ty jesteś stroną oceniającą i oskarżającą mnie o wydumane podwójne standardy w kwestii odpowiedzialności za głoszone poglądy. Bo to teraz wygląda tak, że ci ludzie głoszący nadrzędność uśmiechu ogółu rumianych buziek nad innymi celami chyba zapomnieli dodać, że chodzi im o buźki wybrane. Więc po co takie górnolotne hasła głosić? I wybacz, ale jeśli student psychologii, w dodatku klinicysta (bo rozmawiamy o tym, co działo się wśród studentow takiego a nie innego kierunku) nie ma hm... predyspozycji i umiejętności, by pracować z ludźmi, których dotknęła choroba, nieszczęście lub inny dopust Boży to chyba minął się trochę z powołaniem. Trochę nawet bardzo.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 10:54   #3722
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Zdaje się że w kontekście Twojego wpisu to było

Za 300zł to się kupi nie byle jaką kurtkę.
Jak się nie umie szukać w ciuchu to właśnie Allegro czy olx, czy inne portale poratują.

A mamusia rumianych buziek korzystająca tylko z MOPS-u pewnie ma więcej czasu na buszowanie po sieci niż mama pracująca na etacie po 8 h i mająca też obowiązki w domu.
Te ciuchy są obłędne. Na pewno sprzedający kupił wcześniej za ułamek tej kwoty, ale mnie to nie przeszkadza.
Coraz wcześniej zaczynają się wyprzedaże. W ubiegłym roku kupiłam kurtkę zimową między BN a Nowym Rokiem za połowę ceny. I nie zmarzłam do tego czasu, bo jakiekolwiek oznaki zimy od paru lat jak się pojawiają u mnie to w styczniu. Bardzo lubię dżinsy i też od paru lat poluję na promocje typu 50% mniej na drugą parę.

O i jeszcze mi się przypomniało,że kupiłam na allegro kilka lat temu kurtkę Esprit z podpinką na wyjazdy. Też chyba za ok.30 zł. Zapach kurzu i chyba odkażacza szmateksowego był zabójczy, szybko przymierzyłam i od razu wrzuciłam do pralki. Kurtka jednak świetna. Naprawdę żałuję, że nie umiem sama wyszukiwać ciuchów w takich sklepach.

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nie oceniam.
Przykro mi, Ajah, ale w naszej rozmowie to Ty jesteś stroną oceniającą i oskarżającą mnie o wydumane podwójne standardy w kwestii odpowiedzialności za głoszone poglądy. Bo to teraz wygląda tak, że ci ludzie głoszący nadrzędność uśmiechu ogółu rumianych buziek nad innymi celami chyba zapomnieli dodać, że chodzi im o buźki wybrane. Więc po co takie górnolotne hasła głosić? I wybacz, ale jeśli student psychologii, w dodatku klinicysta (bo rozmawiamy o tym, co działo się wśród studentow takiego a nie innego kierunku) nie ma hm... predyspozycji i umiejętności, by pracować z ludźmi, których dotknęła choroba, nieszczęście lub inny dopust Boży to chyba minął się trochę z powołaniem. Trochę nawet bardzo.
Praca w hospicjum czy na onkologii jednak nie jest dla wszystkich. Miałam kiedyś zajęcia z młodymi osobami chorymi na raka i jednak jest to obciążające psychicznie. Jestem pełna uznania, podziwu dla tych, którzy to robią.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-08-27 o 10:40
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 11:08   #3723
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie oceniam.
Nie chce mi się kontynuować tej jałowej dyskusji. Nie każdy (klinicysta czy nie) musi chcieć pracować z umierającymi czy śmiertelnie chorymi. Opcji dla studentów psychologii jest mnóstwo.
Tak jak nie każdy psycholog będzie się odnajdywał w pracy z dziećmi po traumie, kobietach po gwałcie i pracy z gwałcicielami.

z mojej strony koniec OT
Stary 2016-08-27, 11:28   #3724
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość

Praca w hospicjum czy na onkologii jednak nie jest dla wszystkich. Miałam kiedyś zajęcia z młodymi osobami chorymi na raka i jednak jest to obciążające psychicznie. Jestem pełna uznania, podziwu dla tych, którzy to robią.
Jejku, no pewnie, że nie jest- to nie tylko praca fizyczna ale straszne obciążenie psychiczne. Chodziło mi jednak o to, że nie można głosić, jaki to bezcenny jest usmiech wszystkich dzieci a potem okazuje się, że jednak nie wszystkich. To jednak jest jakaś sprzeczność.

Na oklaski żadne nie zasłużyłam bo robiłam tylko to, co uważałam za słuszne i co chciałam robić służąc drugiemu człowiekowi. Kurczę, ocean miłości, który otrzymałam od tych dzieciaków do tej pory czuję w sercu. Dostałam w zamian więcej, niż byłam w stanie dać.

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie chce mi się kontynuować tej jałowej dyskusji. Nie każdy (klinicysta czy nie) musi chcieć pracować z umierającymi czy śmiertelnie chorymi. Opcji dla studentów psychologii jest mnóstwo.
Tak jak nie każdy psycholog będzie się odnajdywał w pracy z dziećmi po traumie, kobietach po gwałcie i pracy z gwałcicielami.

z mojej strony koniec OT
Owszem, dyskusja jest jałowa. Ale wybacz, Ajah- trzeba być konsekwentnym w tym, co się mówi. Akurat o innych opcjach wtedy nie rozmawiano poza bezcennym uśmiechem dzieci, więc nie ma po co obracać kota ogonem. Natomiast co do opcji pracy- rzeczywiście, jest szerokie pole do popisu i każdy coś dla siebie znajdzie, choć w teorii powinien umieć się odnaleźć w pracy z każdym człowiekiem.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-08-27, 11:34   #3725
20160901857
Konto usunięte

Niech sobie wolontariusze pomagają rumianym jak chcą, tylko niech się tym tak nie egzaltują, bo to aż niesmaczne jest.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 11:36   #3726
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Jejku, no pewnie, że nie jest- to nie tylko praca fizyczna ale straszne obciążenie psychiczne. Chodziło mi jednak o to, że nie można głosić, jaki to bezcenny jest usmiech wszystkich dzieci a potem okazuje się, że jednak nie wszystkich. To jednak jest jakaś sprzeczność.

Na oklaski żadne nie zasłużyłam bo robiłam tylko to, co uważałam za słuszne i co chciałam robić służąc drugiemu człowiekowi. Kurczę, ocean miłości, który otrzymałam od tych dzieciaków do tej pory czuję w sercu. Dostałam w zamian więcej, niż byłam w stanie dać.

-.
To jest najwyższy poziom pomocy jaki można dać drugiemu człowiekowi
Stary 2016-08-27, 16:12   #3727
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dla dzieci przyzwoite kurtki zimowe nieprzemakarne można kupić w lidlu poniżej 100 zł.
Wiadomo, nie na każdą sylwetkę pasują, ale jest to jakaś opcja. Na najbliższą zimę kupiłam synowi wiosna kurtke w używanej odzieży za 4 zł. Niestety właściciel lumpeksu wycofać się z odzieży dla dzieci, bo odkąd jest 500 sprzedaż dziecięcych ciuchów bardzo spadła. Rozszerzył dział męski, bo w okolicy sporo ukraincow mieszka i szukają ciuchów dla siebie.

Dla siebie szarpalam się półtora roku temu na markowa puchowe kurtkę za prawie 300zl. Rewelacyjna na długie stanie na przystanku przy -20. Niestety długo mi nie służyła. Schudłam, wiec juz tak dobrze nie chroni, przesiadłem się do auta i juz takich super ciepłych ciuchów nie potrzebuje. No i prawie 300zl wywalone niepotrzebnie.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 17:24   #3728
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Dla dzieci przyzwoite kurtki zimowe nieprzemakarne można kupić w lidlu poniżej 100 zł.
Wiadomo, nie na każdą sylwetkę pasują, ale jest to jakaś opcja. Na najbliższą zimę kupiłam synowi wiosna kurtke w używanej odzieży za 4 zł. Niestety właściciel lumpeksu wycofać się z odzieży dla dzieci, bo odkąd jest 500 sprzedaż dziecięcych ciuchów bardzo spadła. Rozszerzył dział męski, bo w okolicy sporo ukraincow mieszka i szukają ciuchów dla siebie.

Dla siebie szarpalam się półtora roku temu na markowa puchowe kurtkę za prawie 300zl. Rewelacyjna na długie stanie na przystanku przy -20. Niestety długo mi nie służyła. Schudłam, wiec juz tak dobrze nie chroni, przesiadłem się do auta i juz takich super ciepłych ciuchów nie potrzebuje. No i prawie 300zl wywalone niepotrzebnie.
Jak dostali kasę to używki już be :-D

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 17:45   #3729
201803120844
Konto usunięte

Cytat:

Takie rzeczy są na lata i czasem się przydają . Na ostatnie zimy w moich okolicach puchówki są za cieple.Poprzednią puchówkę miałam 10 lat, z Tatuum, ale w rozmiarze 34 i ten tego tam jestem już nieco większa. Obecna jest nieco za duża, ale wcale tego nie widać, bo ma pasek. Stać mnie, ale w życiu nie kupiłabym jej w cenie regularnej 1000 zł , ale Monnari chyba ma taką politykę, że te ceny wyjściowe ustala dla idiotów i mają mnóstwo promocji. Wypełnienie jest z lekkiego puchu, jest nawet jego próbka w woreczku, obszycie kaptura jest z jenota(nie zabijcie mnie, nie wiedziałam, że to naturalne ze zwierzaka, bo choć noszę tylko skórzane buty to takim elementom ozdobnym ze zwierzaków jestem przeciwna). Mam też zimowy długi płaszcz z kapturem od chyba 15 lat, nie pozbywam się go, bo jest świetny na wyjścia karnawałowe zarzucić na sukienkę.
Stary 2016-08-27, 21:12   #3730
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Ja nie pisałam niczego o sieciówkach. Chciałam po prostu wiedzieć gdzie kupić dobrej jakości kurtkę za 100 zł. Dobrej jakości czyli taką, która nie przemoknie po chwili, nie zbije się po kilku tygodniach i nie będzie wykonana z niskiej jakości materiałów, które spowodują, że spocę się po 5 minutach, bo okazuje się, że znowu wizażanki kupują dobrej jakości rzeczy za grosze, a ja nie potrafię

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

No jak tak to ja nie mam więcej pytań

tam gdzie wszyscy: w lumpeksie.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
.

Ciekawe, nie zauważyłam tego u siebie ciuszki dziecięce to zaraz po sukienkach najbardziej oblegane miejsca.
Co do Ukraińców to potwierdzam, w sh na dziale męskim bywają głownie oni i kobiety co szukają ubrań dla swoich meżów.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 22:33   #3731
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

tam gdzie wszyscy: w lumpeksie.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Ciekawe, nie zauważyłam tego u siebie ciuszki dziecięce to zaraz po sukienkach najbardziej oblegane miejsca.
Co do Ukraińców to potwierdzam, w sh na dziale męskim bywają głownie oni i kobiety co szukają ubrań dla swoich meżów.
Popatrz, a tutaj wizażanki wymieniają Pepco jako sprzedawcę kurtek świetnej jakości. Często jestem w lumpie i tylko dwa razy w przeciągu kilku lat udało mi się kupić kurtki, które bym nosiła, nie zawsze kupimy tam to, czego aktualnie potrzebujemy.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-27, 22:37   #3732
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Popatrz, a tutaj wizażanki wymieniają Pepco jako sprzedawcę kurtek świetnej jakości. Często jestem w lumpie i tylko dwa razy w przeciągu kilku lat udało mi się kupić kurtki, które bym nosiła, nie zawsze kupimy tam to, czego aktualnie potrzebujemy.
Bo na lato kupujemy zimą a na zimę latem, dla dzieci na zapas.
Stary 2016-08-27, 22:56   #3733
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Z tą świetnà jakością to bym nie przesadzała;-)
Dziecko pochodzi sezon lub dwa to i kurtka się nie zniszczy.

A dorosły przeważnie parę lat by chciał. U mnie w szmateksach kurtki dla dorosłych to naprawdę szmaty.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-28, 00:12   #3734
cranberry juice
ctrl alt delete

Dziewczyny... halo ziemia. Jak ktoś żyje z akcji dobroczynnych, bo co prawda ma dwie zdrowe rączki, ale szlachta przecież nie pracuje... to o jakiej "jakości" Wy tu dyskutujecie? Delikwent powinien być szczęśliwy, że nie lata z gołą Szlachta nie pracuje, to niech sie ubiera w to, co akurat w szkateksie jest - w czym problem?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-28, 06:20   #3735
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Dziewczyny... halo ziemia. Jak ktoś żyje z akcji dobroczynnych, bo co prawda ma dwie zdrowe rączki, ale szlachta przecież nie pracuje... to o jakiej "jakości" Wy tu dyskutujecie? Delikwent powinien być szczęśliwy, że nie lata z gołą Szlachta nie pracuje, to niech sie ubiera w to, co akurat w szkateksie jest - w czym problem?

Tylko problem polega na tym, że niepracująca szlachta jest z reguły dzietna lub licznie dzietna. I doskonale potrafi pogrywać swoim potomstwem. I zaraz pewnie ktoś Ci będzie kontrargumentował, że przecież dzieci, że nie wolno dzielić dzieci na lepsze i gorsze, więc to niedopuszczalne by dla szlacheckich dzieci kupować w szmateksach bo bedą się czuły gorsze a Ty jesteś złym człowiekiem bez serca. Sama se kupuj w szmateksie a szlachcie masz dać, co najlepsze bo przecież są biedni. I w ogóle co to za stygmatyzowanie szlachty?!

No pasaran!
Stary 2016-08-28, 07:35   #3736
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość

Na tym chyba zresztą powinna polegać pomoc socjalna - na zapewnieniu, że beneficjent nie padnie z głodu i zimna, a nie na sponsorowaniu życia, które inni mają dzięki pracy własnej. Osoba w przejściowych kłopotach, do której taka pomoc powinna byc kierowana przede wszystkim, raczej nie straci poczucia godności z tego powodu, że przez rok pochodzi w kurtce z pepco, tylko będzie wdzięczna, że ma co na siebie założyć.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-08-28 o 07:36
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-28, 09:01   #3737
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
O, miałam rację z tym mnożeniem problemów.
Niektóre wizażanki (np. ja) pisały o ciuchach szmateksowych kupowanych przez portale aukcyjne.
A czy zawsze jak idziesz do sklepu z nowymi ciuchami to kupisz tam to, czego aktualnie potrzebujesz?
Stary 2016-08-28, 10:22   #3738
blue3
dead & alive

Cytat:
O, miałam rację z tym mnożeniem problemów.
Niektóre wizażanki (np. ja) pisały o ciuchach szmateksowych kupowanych przez portale aukcyjne.
A czy zawsze jak idziesz do sklepu z nowymi ciuchami to kupisz tam to, czego aktualnie potrzebujesz?
Tak, jeżeli idę do galerii w której jest ponad 200 sklepów to kupuję to, czego chcę
Stary 2016-08-28, 10:41   #3739
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Tak, jeżeli idę do galerii w której jest ponad 200 sklepów to kupuję to, czego chcę
A to gratuluję, bo np. zakup sukienki koktajlowej czy wieczorowej nie tylko dla mnie jest wyczynem. Poza tym mam obsesję na punkcie jakości, a nie firm, czytam składy, dlatego nie kupię swetra z akrylu modnej firmy za 200 zł. Szczęśliwie o jakości Polki mają marne pojęcie, dlatego udaje się kupić taki sweter kaszmirowy wartości 500 zł za 1 zł, bo w cenie są sieciówki. W galeriach trudno też już o polskie firmy rewelacyjnie szyjące.

Czas edycji: 2016-08-28 o 10:48
Stary 2016-08-28, 10:58   #3740
blue3
dead & alive

Ja też nie mam obsesji na punkcie metki, ale nie wierzę, że mając do dyspozycji 200-300 sklepów nie znajdziesz w nich jednej sukienki/ swetra/ spodni/ czegokolwiek co spełnia Twoje wymogi xD
Stary 2016-08-28, 11:14   #3741
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Ja też nie mam obsesji na punkcie metki, ale nie wierzę, że mając do dyspozycji 200-300 sklepów nie znajdziesz w nich jednej sukienki/ swetra/ spodni/ czegokolwiek co spełnia Twoje wymogi xD
Z moich koleżanek wszystkie miały taki problem z zakupem wieczorowej sukienki w swoim stylu. Serio. Ja swoją kupiłam awaryjnie na allegro, nie myśl, że przez dwa centra handlowe nie przelazłam w dwie soboty. W galeriach dominują teraz sklepy wielkopowierzchniowe szajsowych marek.
Niestety jesienno-wiosenny płaszcz też kupiłam w internecie (nieużywany za prawie 500 zł, bo niestety nawet jak zlokalizowałam sklepik tej firmy to nie mieli pełnej oferty), wszystkie pary skórzanych polskich butów również.
A propos butów. W galeriach w moim mieście stoiska mają Ryłko, Wojas (część kolekcji szyta na zlecenie gdzieś na wschodzie i taka sama jak innych firm), Badura(podobnie, część kolekcji letniej to hiszpańskie wzory firmy Verano). Za Polańskim, Maciejką, Baldaccini (Krimen), But-s, Eksbut to już trzeba się nachodzić, bo wyrugowano te firmy z wielkich centrów handlowych u mnie w mieście.
Ale oczywiście gratuluję.

Czas edycji: 2016-08-28 o 15:12
Stary 2016-08-28, 20:04   #3742
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Wiesz, zależy też czy ta kurtka ma służyć tylko od domu do przedszkola - zimowa, czy również np planuje sie wyjazd w góry i tam potrzeba konkretnej porządnej kurtki.

Ale raczej rodzinka która ledwie wiąze koniec z końcem, która pisze podania o kurtkę na zimę za bagatela 300zł to nie planuje wyjazdu w góry zimą.
A dziecko też przy obecnych zimach nie zamarznie w "zwykłej kurtce" za 60 zł.
Ja mieszkam w górach Kurtka musi być porządna.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-28, 20:32   #3743
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość

polecam puchowki z 4f - moja ma 2 lata, cieplutka i LEKKA. Przetestowana w naprawdę ciężkich warunkach, spełnia swoje zadanie
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-28, 21:06   #3744
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość

Wierzę. Opisana przeze mnie sytuacja dotyczy dziewczyny 18 letniej mieszkającej w jednym z najcieplejszych regionów Polski.
Przykłady takich rozpuszczających podarunków można pewnie mnożyć i dla wszystkich znalezć wytłumaczenie.
Np. pani x może zachcieć się 300 zł na biustonosz, bo ma duży biust i to dla jej zdrowia i kręgosłupa musi być kupowany w profesjonalnym sklepie i poprosi o to darczyńców SzP.
System pomocy powinien więcej działać, aby wyrwać ludzi z biedy mentalnej. W tej kwestii jest dużo do zrobienia skoro nawet nauczyciele na wycieczkach zabierają dzieci do McDonalda. Temat rzeka.
Stary 2016-08-28, 21:07   #3745
dacn
Zakorzenienie

To gratuluję zakupów. Jestem wybredna i nie chce byle czego ( co dla wielu osób oznacza marudna) wizyta w centrum handlowym nie zawsze kończy się zakupem poszukiwanej części garderoby.

Nie pracujaca szlachta ma wiele czasu i spokojnie może się zaopatrywać w sh.
Stary 2016-08-28, 21:22   #3746
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
To gratuluję zakupów. Jestem wybredna i nie chce byle czego ( co dla wielu osób oznacza marudna) wizyta w centrum handlowym nie zawsze kończy się zakupem poszukiwanej części garderoby.
Z rozmów ze znajomymi wynika, że jest to powszechne. Jak już trafi się odpowiedni fason to fatalny skład. Wiosną stwierdziłam, że mam za mało bluzek. Poszłam do centrum handlowego i kupiłam szmatki. Od lat mam problem z zakupem bawełnianych bluzek dobrej jakości, takich do spódnic zatem nie mogą te bluzki być tak długie jak do dżinsów.
Stary 2016-08-29, 09:54   #3747
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:

Nie pracujaca szlachta ma wiele czasu i spokojnie może się zaopatrywać w sh.
Otóż to właśnie. Jak kogoś nie stać na nowe rzeczy to niech kupi używane, a nie prosi o kasę SzP o kurtkę za 300;zł. No litości. Mnie jak nie stać to nie kupuje i tyle. Albo jak muszę kupić to staram się kupić jak najtaniej jak nie mam funduszy na daną rzecz.

Moim zdaniem takim ludziom powinno się pomoc tylko tyle aby nie umarli z głodu. A jak chcą towar lepszy, luksusowy to do pracy. Wiele starszych osób ledwo wiąże koniec z końcem to dla nich pomocy nie ma. Tylko na małe roszczeniowe buźki.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-08-29, 10:57   #3748
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
. Wiele starszych osób ledwo wiąże koniec z końcem to dla nich pomocy nie ma.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Ileż razy czytałam w internecie jak to starsi ludzie zawadzają w środkach publicznej komunikacji, bo jadą na drugi koniec miasta do marketu, by kupić w promocji papier toaletowy.
Stary 2016-08-29, 12:23   #3749
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Tylko problem polega na tym, że niepracująca szlachta jest z reguły dzietna lub licznie dzietna. I doskonale potrafi pogrywać swoim potomstwem. I zaraz pewnie ktoś Ci będzie kontrargumentował, że przecież dzieci, że nie wolno dzielić dzieci na lepsze i gorsze, więc to niedopuszczalne by dla szlacheckich dzieci kupować w szmateksach bo bedą się czuły gorsze a Ty jesteś złym człowiekiem bez serca. Sama se kupuj w szmateksie a szlachcie masz dać, co najlepsze bo przecież są biedni. I w ogóle co to za stygmatyzowanie szlachty?!
Cóż, jestem zuym człowiekiem. Moje dzieci zresztą też będą "gorsze", bo będę je ubierać raczej w Lidlu i sieciówkach, nie u Diora, chociaż jakość zapewne nie ta

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:37   #3750
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Ileż razy czytałam w internecie jak to starsi ludzie zawadzają w środkach publicznej komunikacji, bo jadą na drugi koniec miasta do marketu, by kupić w promocji papier toaletowy.

zawadzają? z tym się nie spotkałam. za to spotkałam się z narzekaniem na zachowanie starszych osób, które z jakiegoś powodu są zdania, że młodzież to taka zła
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości