Pantene Pro-V Sprężyste Loki i Fale, Odżywka bez spłukiwania - ZAMIENNIK? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-23, 11:13   #1
Scarletrose1991
Przyczajenie

Pantene Pro-V Sprężyste Loki i Fale, Odżywka bez spłukiwania - ZAMIENNIK?

Mam bardzo poważny problem i liczę na pomoc. Całość sprowadza się do tego, że ten kosmetyk: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html wycofują ze sklepów i zdobycie go graniczy z cudem, a jestem od niego od paru lat uzależniona.

Szukam więc zamiennika, w przystępnej cenie i w miarę łatwo dostępnego.

Mam włosy półdługie, ze skłonnością do kręcenia się, więc odżywkę "wgniatałam" w wilgotne włosy i pozostawiałam do wyschnięcia, dzięki czemu uzyskiwałam efekt naprawdę bardzo ładnych loków, które potrafiły wytrzymać nawet dwa dni, bo nie mam czasu myć rano włosów.

Z góry dziękuję za pomoc. Wiem, że pewnie powinnam zacząć od przeglądania forum, ale wątków jest multum, a mój problem dość skonkretyzowany, więc liczę na to, że nikt mnie tu nie skrzyczy
Scarletrose1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 14:08   #2
odzywkadowlosow
Przyczajenie

Dot.: Pantene Pro-V Sprężyste Loki i Fale, Odżywka bez spłukiwania - ZAMIENNIK?

a moze balsam z Nivea do lokow? Kosztuje gora 10-15 zlotych jest w kazdym Rossmanie i sklad przeanalizowany jest gdzies tutaj na forum i pisalo ze nic zlego nie zawiera Ma stopien utrwalenia dwa wiec troche wlosy trzyma w ryzach ale ja kiedys sie z nim bardzo lubilam
odzywkadowlosow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 19:49   #3
Scarletrose1991
Przyczajenie

Domyślam się, że o tym mówisz - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html ? Wygląda BARDZO dobrze, chyba rzeczywiście wygląda na niezły zamiennik dla Pantene Pro-v Nawet jest parę opinii, że dziewczyny po wycofaniu wspomnianej przeze mnie odżywki, sięgnęły po ten produkt.

Więc bardzo dziękuję!
Stary 2012-07-24, 12:03   #4
odzywkadowlosow
Przyczajenie

Tez korzystalam z tej odzywki z Pantene i bylam nawet calkiem zadowolona Teraz Pantene zrobilo ta cala nowa serie ktora jest tak napchana silikonem alkoholem ze az strach uzywac! I jest tam nowy krem do lokow ale podobno bardzo nieskuteczny i lepiej wydac pieniadze na ten z Nieva.Mam nadzieje ze sie sprawdzi
Stary 2012-07-24, 20:02   #5
marika39
BAN stały

GG do marika39 Send a message via Skype™ to marika39

Cytat:
Napisane przez Scarletrose1991 Pokaż wiadomość
Domyślam się, że o tym mówisz - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html ? Wygląda BARDZO dobrze, chyba rzeczywiście wygląda na niezły zamiennik dla Pantene Pro-v Nawet jest parę opinii, że dziewczyny po wycofaniu wspomnianej przeze mnie odżywki, sięgnęły po ten produkt.

Więc bardzo dziękuję!

Witaj, ja nie mam dobrego zdania na jej temat a szkoda, bo nie mogę nic utrafić co by mi nie puszyło wlosów( na czubku głowy) .Na początku używałam również balea, ale po czasie taki sam problem .Nivea Opinie ma dobre , ale nie wszystkim dziewczynom pasuje

A jakieś inne propozycję? Przyłączam się do prośby

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Napisane przez odzywkadowlosow Pokaż wiadomość
Tez korzystalam z tej odzywki z Pantene i bylam nawet calkiem zadowolona Teraz Pantene zrobilo ta cala nowa serie ktora jest tak napchana silikonem alkoholem ze az strach uzywac! I jest tam nowy krem do lokow ale podobno bardzo nieskuteczny i lepiej wydac pieniadze na ten z Nieva.Mam nadzieje ze sie sprawdzi

Właśnie , zastanawia mnie dlaczego zawsze jak coś jest super , co nie zawiera świństwa szybko wycofują. Przecież nie wierzę że był mały popyt .
Właśnie balea jest naszpikowana , a na Allegro piszą , że niemoże ta ilość silikonów tak wpływa? Więc mam 2 różne preparaty stosować za jednym razem.
A ch te kręciołki

Teraz może cos profesjonalnego polecicie? Ja kupiłam

http://lokikoki.pl/product-pol-3080-...ontibello.html
marika39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 09:08   #6
odzywkadowlosow
Przyczajenie

jakos przestalam ufac profesjonalnym kosmetykom wlosy pusza sie jak oszalale i ostatnio znalazlam na Wizazu i na blogu post o puszeniu sie i to moze byc wina recznika! Ja przez cale zycie uzywam super wygodnego rozka z mikrofibry ale dla dobra moich lokow chyba bede musiala go zostawic na rzecz bawelnianych koszulek ktore nie powoduja puszenia sie wlosow! Jezesli suszycie wlosy w recznikach z mikfrofibry albo frotki to czas to zmienic!! Wymyslilam ze bede wyciskac wlosy w bawelniane koszulki zawiazywac w turbany a pozniej dopiero moj rozek i wtedy powinno byc dobrze
Stary 2012-07-25, 10:19   #7
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:

Więc bardzo dziękuję!
Musze Cię rozczarować, ale to produkt o zupełnie innym działaniu.
Jeśli masz włosy wrażliwe na glicerynę, to zastosowanie może się skończyć puszeniem i utratą loków (oczywiście nie na stałe ). Pantene to głównie silikon dimethicone, dzięki czemu mamy ograniczenie puszenia i utrzymanie kształtu fryzury. Nivea przy wysokiej wilgotności może spowodować, że włosy klapną, zaś przy niskiej wilgotności - że zaczną się puszyć.
Na domiar złego łatwo przedobrzyć z ilością.

Niestety trudno o zamiennik dla Pantene. Rynek w tym zakresie jest bardzo ubogi i niestety oferuje głównie silikon, a to nie służy wszystkim włosom.

Cytat:
Nie wiem, jak wygląda obecny Pantene do loków, nawet nie zerkam na tę markę, bo moim włosom nie przyniosła i nie przyniesie na dziś nic dobrego.
Niestety poprzedni Pantene to również wyłącznie silikon. Aż grzech nazywać toto odżywką. Zwykły zabezpieczacz i tyle...

Cytat:
jakos przestalam ufac profesjonalnym kosmetykom
Co kosmetyk to skłąd i określone składniki. Warto zaczynać właśnie od INCI, a bełkot marketingowy puszczać trybem własnym, dalekim od włosów
Cytat:
wlosy pusza sie jak oszalale i ostatnio znalazlam na Wizazu i na blogu post o puszeniu sie i to moze byc wina recznika! Ja przez cale zycie uzywam super wygodnego rozka z mikrofibry
Rożka? czy ma on jakiekolwiek upodabniające go do frotte kłaczki?
Materiał do włosów musi być absolutnie gładki!
Cytat:
Jezesli suszycie wlosy w recznikach z mikfrofibry albo frotki to czas to zmienic!!
Zaraz, zaraz. Mikrofibra mikrofibrze nierówna. Materiał ma być GŁADKI i chłonny. To jest podstawa.
Cytat:
Wymyslilam ze bede wyciskac wlosy w bawelniane koszulki zawiazywac w turbany a pozniej dopiero moj rozek i wtedy powinno byc dobrze
A w jakim celu? Co chcesz osiągnąć?
Włosy odciskasz w gładki i chłonny materiał. Nakładasz stylizator.
Możesz zrobić ewentualnie plunking albo wysuszyć suszarką lub tez zostawić do samodzielnego wyschnięcia. Potem już NIE DOTYKASZ włosów. Kiedy schną, musza być zostawione same sobie. Żadnego dodatkowego ugniatania, dotykania, dosuszania. Jak tylko na końcach pojawia się miotełki, to już za późno, by cokolwiek robić. Mają wyschnąć niedotykane.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 10:29   #8
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Ale właśnie ręczniki z mikrofibry są wskazane do włosów. Niewskazane jest ich tarcie.
Najlepsza jest gładka mikrofibra, ale ta z guzkami też jest ok. (edycja: dla mnie przynajmniej)
Edycja:
Eloe już mnie uprzedziła

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-07-25 o 10:35
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 10:57   #9
marika39
BAN stały

Właśnie , " zakaz" dotykania włosów , wgnieść co trzeba w mikrofibry i luźno , samoistnie schną
, hmmm trzeba się nauczyć - wyuczyć nie dotykania włosów. Bywa to trudne, przynajmniej w moim wypadku
Stary 2012-07-25, 11:51   #10
Eloe77

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Edycja:
Eloe już mnie uprzedziła

Cytat:
Napisane przez marika39 Pokaż wiadomość
Właśnie , " zakaz" dotykania włosów , wgnieść co trzeba w mikrofibry i luźno , samoistnie schną
, hmmm trzeba się nauczyć - wyuczyć nie dotykania włosów. Bywa to trudne, przynajmniej w moim wypadku
O niedotykanie trudno tylko na początku. Potem się przyzwyczaisz. a już szczególnie będziesz o to dbała, gdy zobaczysz efekty

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-25, 12:11   #11
marika39
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

O niedotykanie trudno tylko na początku. Potem się przyzwyczaisz. a już szczególnie będziesz o to dbała, gdy zobaczysz efekty

Trudne i to jak,same ręce się rwą , a gdzie tam ręce - same palce żeby pokręcić

A tak na poważnie ciężki żywot kręcono włosych , ale jaka radość z pięknych efektów - burza loków

racja
pozdrawiam

Edytowane przez marika39
Czas edycji: 2012-07-25 o 17:33

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-26, 10:32   #12
odzywkadowlosow
Przyczajenie

matko cale zycie dotykam wlosow jak schna i od dzisiaj przestaje !
Stary 2012-07-26, 11:55   #13
marika39
BAN stały

Cytat:
matko cale zycie dotykam wlosow jak schna i od dzisiaj przestaje !

no widzisz, jakie cuda!
Stary 2012-07-27, 08:43   #14
Scarletrose1991
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Musze Cię rozczarować, ale to produkt o zupełnie innym działaniu.
Jeśli masz włosy wrażliwe na glicerynę, to zastosowanie może się skończyć puszeniem i utratą loków (oczywiście nie na stałe ). Pantene to głównie silikon dimethicone, dzięki czemu mamy ograniczenie puszenia i utrzymanie kształtu fryzury. Nivea przy wysokiej wilgotności może spowodować, że włosy klapną, zaś przy niskiej wilgotności - że zaczną się puszyć.
Na domiar złego łatwo przedobrzyć z ilością.

Niestety trudno o zamiennik dla Pantene. Rynek w tym zakresie jest bardzo ubogi i niestety oferuje głównie silikon, a to nie służy wszystkim włosom.

Nie wiem, jak wygląda obecny Pantene do loków, nawet nie zerkam na tę markę, bo moim włosom nie przyniosła i nie przyniesie na dziś nic dobrego.
Niestety poprzedni Pantene to również wyłącznie silikon. Aż grzech nazywać toto odżywką. Zwykły zabezpieczacz i tyle...

Co kosmetyk to skłąd i określone składniki. Warto zaczynać właśnie od INCI, a bełkot marketingowy puszczać trybem własnym, dalekim od włosów
Naturalnie loków nie mam (tendencja do kręcenia, to wszystko), więc zastosowanie Nivea nie powinno grozić ich utratą. Ale widze, że mój problem dalej nie rozwiązany, skoro piszesz, że ten krem Nivea ma inne działanie. Po prostu muszę nałożyć na włosy COKOLWIEK, co je usztywni i sprawi, że dzięki ugniataniu (technika "niedotykania włosów" u mnie się nie sprawdza...) powstaną loki. Dzisiaj już na jedną stronę nałożyłam Pantene Pro-v Sprężyste Loki i i Fale, a na drugą Proste i Gładkie, bo nigdy nie widziałam różnicy... Pal licho silikon, używałam tego przez parę lat i nie wszystkie włosy jeszcze wypadły Nie wyobrażam sobię powrotu do ery sprzed loków, kiedy najpierw miałam na głowie piękne siano, a potem codziennie prostowałam, żeby to siano jakoś wyglądało... Tworzenie w ten sposób loków było IDEAŁEM, bo nie było czasochłonne, a i dobrze wyglądało.

Może ktoś ma jednak jeszcze jakiś pomysł na kosmetyk? Piankę? Odżywkę? Krem? COKOLWIEK?
Stary 2012-07-27, 12:43   #15
Eloe77

Scarletrose przeczytaj uważnie, proszę, to, co napiszę: MASZ KRĘCONE WŁOSY. I tyle. To, co już o nich napisałaś wystarczy mi, by Ci to oznajmić, mimo braku zdjęć.

Ugniatanie jest sposobem na stylizację kręconych, bez tego ani rusz, chyba że masz afro A i tak ugniatasz tylko do okreslonego ściśle momentu, bo potem możesz je... rozprostować jedynie. A nie Możesz coś jeszcze. Możesz je jeszcze spuszyć, ale to w końcowym efekcie prowadzi w dokładnie to samo miejsce.
Niedotykanie dotyczy już włosów suchych, gdy nie masz produktu do nałożenia, gdy schną, gdy są piękne i komukolwiek zamarzy się pchać paluchy między fale/loki anyway...
Dlatego lepiej postaw na pielęgnację od podstaw. Zapoznaj się z naszymi metodami, przejrzyj pigułkę i FAQ, zastanów się nieco nad tym. A jeśli zechcesz coś z włosami zrobić, by były piękniejsze, bardziej manageable (brakuje mi tego słowa po polsku niestety ) to zapraszamy na wątek pielęgnacyjny. Po lekturze.

Zerknęłam wczoraj na Pantene. Cudo to to nie jest. Niestety nie zrobię testu, bo moje włosy nie lubią takich dawek silikonów. Radzą sobie bez nich albo z ich naprawdę minimalna pomocą.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-27, 15:22   #16
Scarletrose1991
Przyczajenie

No dobrze, powiem szczerze, że na razie jestem nastawiona do Waszych metod dość sceptycznie, ale studiuję uważnie i dowiaduję się m.in czym jest plunking Po prostu mam wrażenie, że na moich włosach nie zrobią się loki, jak nie wepchnę w nie odpowiedniej ilości silikonu (poza tym - rozczesuję włosy po umyciu, co jest dla nich dość bolesne, ale konieczne =='), ale może czas rzeczywiście zadbać o włosy od podstawy i uzyskać jeszcze lepsze efekty?

A tak BTW - to nareszcie rozumiem skąd moja irytacja, gdy ktoś próbuje dotknąć moich loków :P Gdy zaczyna w nie wpychać paluchy, wpadam w szał

EDIT: Poczytałam to i owo i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałam ==' Mam wrażenie, że musiałabym pół życia spędzić na pielęgnację włosów, a na początek wydać majątek na odpowiednie kosmetyki Może na początek wypróbuję Nivea, a nóz widelec okaże się strzałem w dziesiątkę...

Edytowane przez Scarletrose1991
Czas edycji: 2012-07-27 o 16:15
Stary 2012-07-28, 10:46   #17
marika39
BAN stały

Nie wiem czy akurat Tobie to podpasuje , zależy jakie masz włosy. Ale ja stosuje tak jak dziewczyny z wątku dla zakręconych ( podkradłam przepis) psikadła do loków , które usztywnia włos a jednocześnie sprawia że są miękkie :
Naturalny Miodowy Utrwalacz
i do tego żel z rossmana najmocniejszy zielony. Jest on bez alkoholu więc nie wysusza włosów , nakładam go full . Nie obciąża mi włosów. Ostatnio pojawiły się w sklepach art. profesjonale fryzjerskie. Oglądałam kilka kosmetyków , ale ni czort nie pamiętam nazwy firmy . Bede dziś w sklepie to później napiszę, a cena około 30,00 może warto?
Masz taki sam problem z włosami jak ja, może troszkę pomogłam.
Stary 2012-07-28, 12:26   #18
Scarletrose1991
Przyczajenie

O, dzięki za ten pomysł z Miodowym Utrwalaczem, jakoś na niego nie natrafiłam podczas przeszukiwania forum I własnie zauwazyłam, że stosujecie też żel, a ja zawsze myślałam, że on nie posłużyłby moim włosom

Chyba wezmę się za mycie włosów odżywką, zrobię miodowy utrwalacz i kupię żel, może za jakiś czas moje włosy będą wyglądać lepiej? Bo teraz jest jednak małe siano, ale to dlatego, że od pół roku ich nie obcinałam, końcówki porozdwajane, końce włosów połamane ==' A są wakacje, więc jednak można się trochę poświęcić
Stary 2012-07-28, 16:27   #19
marika39
BAN stały

Cytat:
O, dzięki za ten pomysł z Miodowym Utrwalaczem, jakoś na niego nie natrafiłam podczas przeszukiwania forum I własnie zauwazyłam, że stosujecie też żel, a ja zawsze myślałam, że on nie posłużyłby moim włosom

Chyba wezmę się za mycie włosów odżywką, zrobię miodowy utrwalacz i kupię żel, może za jakiś czas moje włosy będą wyglądać lepiej? Bo teraz jest jednak małe siano, ale to dlatego, że od pół roku ich nie obcinałam, końcówki porozdwajane, końce włosów połamane ==' A są wakacje, więc jednak można się trochę poświęcić

Nie ma za co ja też mam problem , ale całkowicie na CG niestety nie przejdę, bo nie do końca chyba sobie wyobrażam taką kosmetykę włosów. Nie twierdzę że to złe- wręcz przeciwnie podziwiam dziewczyny i im dopinguję . Ale ja i moje włosy kochamy silikony wiec nie ma mowy o odstawieniu
Co do żelu , zapewne mówisz o lnianym , ja troszkę się zraziłam do niego , bo robiąc ga 1 raz , zrobił się tak gęsty , że nie miałam możliwości przecedzić, ale moja wina , a za 2 , znów bałam się że przeholuję i wyszedł z rzadki- więc w efekcie końcowym posłużył mi jako płukanka po myciu wlosów.No i raz taki troszkę rzadki położyłam na włosy, i byc moze to mnie zniechęciło . Ale nie twierdzę, że powoli zaczynam wszystkie metody próbować, może coś na plus się trafi.

Odpowiednie odżywki , do tego naturalne dodatki jedwabie, d-pant., kreatyny itp, przenajróżniejsze cudowności dla włosów , OLEJOWANIE-nie zapomnij !!! w 1 kolejności jak najczesciej i włosy sie poprawią. Ja odkąd zaczęłam podczytywać koleżanki , zaczęły inaczej sie kręcić -podkręcać, ale położyłam henne i i pół proste straki mi sie zrobiłyale mam zamiar pchac na nie ile się da witamin , i maseczek .
Jak masz suche włosy zrób sobie odżywka z nafty i olejku rycynowego: 2-3 łyżki nafty kosmetycznej z olejem rycynowym (np. firmy Anna), łyżkę soku z cytryny , łyżka majonezu i kostka drożdży -mieszamy i rozprowadzamy na wilgotnych włosach. Potem owijamy włosy folią i ręcznikiem. Spłukujemy po ok. 30 minutach i myjemy włosy szamponem.
Działanie: silnie regeneruje i odżywia suche, "sianowate" włosy--- efekt rewelacyjny już przy spłukiwaniu, aż szkoda uzyc szamponu tak delikatne włosy w dotyku
a psikadło( jak nie znalazłaś jeszcze, )- tego jest sporo więc może coś innego dla siebie dobierzesz, ja cudowałam i przeszłam wiele przepisów, i na pewno nie każdy bedzie Ci pasował, więc się nie zrażaj
lyzka miodu ( ja daje 1,5)
szklanka cieplej wody (przegotowanej)
lyzka octu owocowego
wymieszac i wlac do psikadla
- hydrolat aloesowy 10 ml
- d-panthenol 1 kropla keratyna 5 kropli owies lub jedwab 5 kropli
5 kropl
Spryskuję nim świeżo umyte, mokre włosy, które całkiem ładnie się układają i zdrowo wyglądają.
I nie bój sie sama podcinać końcówki, jeśli masz włosy obcięte przez fryzjera i podoba Ci sie kształt fryzury , łatwo możesz delikatnie pasmo po paśmie podcinać tylko malutko na początek
A co do tego preparatu to , juz wiem , kupiłam go dziś w drogerii HEBE, ale w rossmanie tez są. A jest to https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ng-lotion.html

dziewczyny przeważnie chwalą , a ja sprawdzę dziś

Jest to wszystko pracochłonne, jak się czyta ich posty człowiek zastanawia sie czy na cos innego mają czas

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-28, 21:00   #20
Scarletrose1991
Przyczajenie

Wow, dzięki jeszcze raz za wszystkie rady, mam tylko dwa pytania:

1) Czy to: - hydrolat aloesowy 10 ml
5 kropli też dodajesz do miodowego utrwalacza? Bo nie bardzo wiem, skąd to się wzieło
2) Opiszesz mi wszystkie swoje sposoby na stylizację? I jak Ci się sprawdza ten Marc Anthony, bo mam zamiar w poniedziałek wybrać się do Rossmana, może upoluję kosmetyk w promocji?

A, i podoba mi się Twoje rozsądne podejście, ja bym właśnie chciała znaleźć jakiś złoty środek, żeby trochę zadbać o włosy, ale nie spędzać na ich pielęgnacji pół życia i nie bardzo wiem, od czego zacząć na początek. Dobry szampon/odżywka? Oliwa z oliwek do olejowania? Ręcznikowanie? Bo wszystko na raz to ZA DUŻO

Czas edycji: 2012-07-28 o 21:05
Stary 2012-07-29, 11:23   #21
marika39
BAN stały

Cytat:
Wow, dzięki jeszcze raz za wszystkie rady, mam tylko dwa pytania:

1) Czy to: - hydrolat aloesowy 10 ml
5 kropli też dodajesz do miodowego utrwalacza? Bo nie bardzo wiem, skąd to się wzieło
2) Opiszesz mi wszystkie swoje sposoby na stylizację? I jak Ci się sprawdza ten Marc Anthony, bo mam zamiar w poniedziałek wybrać się do Rossmana, może upoluję kosmetyk w promocji?

A, i podoba mi się Twoje rozsądne podejście, ja bym właśnie chciała znaleźć jakiś złoty środek, żeby trochę zadbać o włosy, ale nie spędzać na ich pielęgnacji pół życia i nie bardzo wiem, od czego zacząć na początek. Dobry szampon/odżywka? Oliwa z oliwek do olejowania? Ręcznikowanie? Bo wszystko na raz to ZA DUŻO

kurcze napisałam sie całą litanie i wysyłając znów mnie wylogowało , niech to szlag niech ktoś z tym cos zrobi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

zgłaszałam i nic.
napisze w notatniku skopiuje i wkleje, musisz kochana poczekac, niech to ....a tyle było

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Witaj, nie ma za co !!
Dziewczyny są specami i na nich trzeba się wzorować

Tak to jest przepis na psikadło wszystko do zmieszania , dodatki nawilżą włos, odżywią i nie bedą takie suche

Co do stylizacji, niestety jest ciezko coś dobrac do swoich włosów. Jeśli chodzi o Marca chyba źle trafiłam, w sensie , że mam taki a nie inny włos i mój włos woli mocnego kopa a to znaczy że lotion jest dla nich za delikatny. Lotion jest dobry dla włosów z pięknymi lokami , gęstymi , które potrzebują uwydatnienia piękna. A ja niestety z racji położonej wcześniej henny i przejścia wypadania włosów z powodu choroby- powinnam kupić krem, który jest bardziej utrwalający. Ale zmieszam z żelem , psikadło i jakoś bedzie
Co do zakupów, nie wiem, nie znam włosów i tego co lubia, musisz sama próbować. Ale moze na początek , kup to co większość dziewczyn preferuje, czyli jak najprostsze i najzdrowsze preparaty.
Czyli szampon do oczyszczania 1 raz w tyg włosów( z racji używanych silikonów)
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html

A do czestego mycia
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...m-shampoo.html

Chyba że odzywką mycie, ale mi nie bardzo pasuję , na początku chyba coś zawaliłam i nie pod pasowało mi to , jak zwykle chciałam ok a wyszło ze przesadziłam
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-spulung.html

ja jej używam po myciu
bez spł.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...enerujacy.html

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...do-wlosow.html

raz na tydz maska na zmianę
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...cy.html&next=1

http://allegro.pl/lastrada-maska-mle...511663811.html

Ze stylizacją kombinuje jak mogę, mam włosy po farbowaniach wiec sa okropne do ujarzmienia i dlatego nawilżam je teraz bardzo mocno.Próbowałam chyba wszystkiego , ostatnio BALEA cały zestaw , podobał mi sie.Montibello raz tylko i leży - czeka na lepsze czasy nie wiem czy dobry czy nie.
http://lokikoki.pl/product-pol-3080-...ontibello.html,

Tyle kosmetyków próbowałam i nic konkretnego nie znalazłam. Dlatego żel, psikało i krem do loków u mnie to podstawa ( po myciu).
A to na rano do rekonstrukcji https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ch-wlosow.html
oczywiście nie konczy się na tym bo i żelu lub kremu równiez daje , ale tylko w 1 dniu na 2 dzień tylko nawilzenie woda i ręcznikowanie- jak to nazwałas -pluping
Jak wiesz jest to temat rzeka, a kazdy włos co innego lubi.
Nie stosuj wszystkiego na raz do stylizacji, bo sie okaże że coś nie będzie pasowało włosom i nie będziesz wiedziała co.Dodawaj po kolei nowe kosmetyki.
Serum obowiązkowo .Co do olejków, ja mam kilka, ale zacznij moze od 2 , czyli oliwa z oliwek ,arganowy i może z rossmana https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...el-papaya.html

Olejowanie za każdym razem przed myciem , tego nigdy za wiele , a szczególnie od polowy włosów tam gdzie najbardziej suche, maseczkę z drożdzy raz na tydz. a moze zaczniesz pić drożdże? Są super a jak włosy odżywają Ręcznikowanie koniecznie , bez tarcia włosów!!!!!
Ja stosuję jak najczesciej olejek arganowy , marchwiowy, z orzecha laskowego, rokitnikowy,szafranowy,(t e ze względu na rudy kolor włosów)oczywiście rycynowy. Z tym to mozna kombinować.

Dodaje do odżywek jedwabiu, d-pant, kreatyny , itp ostatnio mleczan sodu kilka kropelek do odzywki - nawilża dobrze .
Nie sugeruje się do konca dziewczynami, bo taka natura mi nie będzie pasować, bo moje włosy nadają się na porządnego kopniaka od silikonów itp , i wtedy wyglada fajnie. Poza tym po przejściu z wypadaniem nie ma innej opcji, a i ja lubię delikatny „pierdzielnik“ na głowie więc ułożony lok za lokiem mi nie pasuje.
Oczywiście , nie ujmując dziewczynom CG , bo szanuje to co robia i podziwiam je.
Szacun dla NICH
Chyba wystarczy tego pisania, popatrz co dziewczyny stosują i może podpasuje Tobie
Trzymam kciuki

Dobra rada, nie zrób z domu sklepu z kosmetykami, niestety ja wpadłam w wir takich zakupów i nie wiele to dało

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

wreszcie 4 raz wysyłałam
Stary 2012-07-29, 13:06   #22
Scarletrose1991
Przyczajenie

Już nie wiem, jak Ci dziękować Nie spodziewałam się aż tak olbrzymiego odzewu, wszystko ładnie i przystępnie wyjaśnione i skumulowane w jednym miejscu z konkretnymi przykładami produktów, które mogę dostać w moim Rossmanie I tym bardziej dziękuję za Twoje poświęcenie, bo wiem, jakie to denerwujące, jak forum zawodzi i wywala po napisaniu litanii.

Mam wrażenie, że rzeczywiście możemy mieć ciut podobne włosy, bo ja z kolei już trzy razy rozjaśniałam pasemkami i nie zawaham się zrobić tego po raz czwarty Co prawda włos suchy i tak jak mówię - zniszczony, ale efekt usprawiedliwia wszystko.

Dzisiaj spróbowałam z żelem taty - zielony, firmy Hegron, może to o tym mówiłaś, że z Rossmana? Tata kupuje go w jakiejś innej drogerii, ale poza tym pasuje do opisu. Loki zrobiły się całkiem całkiem, ale po chwili leżenia zupełnie się spłaszczyły O_o Dziwna sprawa, ale dalej nie wyglądają źle Bo używałaś takiego zwyczajnego żelu? O lnianym to wiem, że pisałaś, że Ci się nie podobał A jakiego kremu do loków używasz? Tego Nivea? Bo tu wciąż mam wątpliwosci.

Najbardziej podoba mi się rada z nierobieniem z łazienki sklepu, bo jak już mówiłam, wybiorę się jutro do Rossmana i coś zakupię Chyba na początek spróbuję z łagodnymi szamponami, z tymi odżywkami i olejami, może będzie efekt.

Miałam głupie myśli na temat Miodowego Utrwalacza - czy do niego pszczoły nie lecą? :P Bo ja mam okropne uczulenie, wczoraj pogryzły mnie komary i dzisiaj dosłownie UMIERAM

EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie, co sądzisz o tym kosmetyku: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...am.html&next=1 Jest promocja w Rossmanie i dzisiaj prawie go wzięłam... Mam czas do jutra na zastanowienie się. Ogólnie wątlpliwości są tego rodzaju, jak ma się on do nowej filozofii używania tylko zdrowych i naturalnych kosmetyków...?

Czas edycji: 2012-07-30 o 12:04
Stary 2012-07-30, 13:12   #23
marika39
BAN stały

Cytat:
Już nie wiem, jak Ci dziękować Nie spodziewałam się aż tak olbrzymiego odzewu, wszystko ładnie i przystępnie wyjaśnione i skumulowane w jednym miejscu z konkretnymi przykładami produktów, które mogę dostać w moim Rossmanie I tym bardziej dziękuję za Twoje poświęcenie, bo wiem, jakie to denerwujące, jak forum zawodzi i wywala po napisaniu litanii.

Mam wrażenie, że rzeczywiście możemy mieć ciut podobne włosy, bo ja z kolei już trzy razy rozjaśniałam pasemkami i nie zawaham się zrobić tego po raz czwarty Co prawda włos suchy i tak jak mówię - zniszczony, ale efekt usprawiedliwia wszystko.

Dzisiaj spróbowałam z żelem taty - zielony, firmy Hegron, może to o tym mówiłaś, że z Rossmana? Tata kupuje go w jakiejś innej drogerii, ale poza tym pasuje do opisu. Loki zrobiły się całkiem całkiem, ale po chwili leżenia zupełnie się spłaszczyły O_o Dziwna sprawa, ale dalej nie wyglądają źle Bo używałaś takiego zwyczajnego żelu? O lnianym to wiem, że pisałaś, że Ci się nie podobał A jakiego kremu do loków używasz? Tego Nivea? Bo tu wciąż mam wątpliwosci.

Najbardziej podoba mi się rada z nierobieniem z łazienki sklepu, bo jak już mówiłam, wybiorę się jutro do Rossmana i coś zakupię Chyba na początek spróbuję z łagodnymi szamponami, z tymi odżywkami i olejami, może będzie efekt.

Miałam głupie myśli na temat Miodowego Utrwalacza - czy do niego pszczoły nie lecą? :P Bo ja mam okropne uczulenie, wczoraj pogryzły mnie komary i dzisiaj dosłownie UMIERAM

EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie, co sądzisz o tym kosmetyku: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...am.html&next=1 Jest promocja w Rossmanie i dzisiaj prawie go wzięłam... Mam czas do jutra na zastanowienie się. Ogólnie wątpliwości są tego rodzaju, jak ma się on do nowej filozofii używania tylko zdrowych i naturalnych kosmetyków...?

Witaj , ja własnie przesadziłam troche z doborem koloru i efekt taki jaki jest . Ale przespałam się z tematem henny. Odcień jaki bym chciała nie bedzie bardzo zbliżony do farbowania henna, ale powoli dochodzę do wniosku że chyba czas przejsc na henne, kiedys używałam i było ok. Włos zdrowy , grybszy , odżwyiony , było ok , ale zachciało mi sie powrotu i tym chyba rozwaliłam wlosy. No ale .....czas regeneracji nastał i dojrżewam do decyzji

Co do zakupów, ja już połowe oddałam dziewczynie łącznie z farbami , bo nie miałam juz miejsca, ale jeszcze ciągle jest sporo, więc nie warto.
Wiesz co pomyślałam? Zeby poczytać dziewczyn wypowiedzi na temat ich włosów i poczatku pielęgnacji . Wybrac jak najbardziej podobny problem do naszych włosów. I wtedy , żeby nie zawalać się wszystkim co niepotrzebne, brać z tej jednej wzór i znacząc od kilku podstawowych kosmetyków , które podałam . Ale chcodzi głównie o dodawanie wszystkich naturalnych dopełniaczy , żeby nie przeholować . Byc może tym sposobem powoli, włosy sie wyprowadzą z tej strasznej niszy

Co do miodowego utrwalacza, wiesz ze nie pomyślałam o tym? a wczoraj byłam u znajomych , wyszłam przed dom rozmawiałam przez tel i przyczepiła się do mnie natretna osa, i nie mogłam się odgonić, więc moze i cos w tym jest .

C o do linku , ktory podałaś to własnie jest krem o którym wczoraj pisałam .
Ja kupiłam lotion, mówiłam Ci ze go sprawdzę, i wczoraj opisywałam efekt.
Moim zdaniem krem lepszy , tak jak wczoraj napisałam - lotion dobry ale na zdrowe włosy
Zapomniałam podac jeszcze kilku stylizatorów , wiec nie chce mi się szukac linków, wstawiam fotkę
Ten żel zielony to ten rossmanowski
Joanna do loków, krem balea, i lotion dość mocny

Edytowane przez marika39
Czas edycji: 2012-07-30 o 14:51

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 14:01   #24
Scarletrose1991
Przyczajenie

Ja już po zakupach Kupiłam szamponik dla dzieci i olejek dla mam, Isanę i Balsam Nawilżająco - Regenrujący z Apteczki Babuni, a poza tym olejek rycynowy i naftę kosmetyczną do polecanej przez Ciebie odżywki. Myślę, że nie przesadziłam z ilością, a jak coś - mama zużyje Zawsze się z niej śmieję, że ma skórę nosorożca, a to po niej odziedziczyłam loki, więc może i jej coś się przyda

Widziałam Joannę - krem do loków dzisiaj w Rossmanie, żel też widziałam - tani jak barszcz, ale jeszcze się waham, tak samo, jak w sprawie tego kremu do loków Marc Anthony. bo jednak tylu pieniędzy za kosmetyk łatwo nie wyjmuję z portfela.

Ale mam na sobie pierwsze w życiu olejowanie, później zrobię z włosami wszystko, co trzeba, włącznie z ręcznikowaniem i może się okaże, że żadne silikony nie są mi potrzebne? Ach, to by było takie piękne. A jak nie, promocja w Rossmanie do jutra Mam tylko wrażenie, że trochę swędzi mnie skóra głowy, ale może się z czasem przyzwyczai?

A, właśnie zajrzałam wczoraj do dziennika pielęgnacyjnego, sprawdziłam nawet jakie mam włosy wg jednej z metod klasyfikacji, wyszło mi chyba 2b Nie wiem jeszcze do końca, co to oznacza, ale może masz rację, że warto szukać kogoś z podobnymi włosami. Póki mam wakacje i czas, będę się bawić - w końcu obiecałam sobie w czasie roku akademickiego, że się wezmę za włosy, bo nie mogłam już patrzeć na porozdwajane końcówki i połamane końce. A potem - się zobaczy.
Stary 2012-07-30, 14:49   #25
marika39
BAN stały

Widzę ze zakupy poczynione i bardzo dobrze. A jaki olej położyłaś? Może za dużo? Mam nadzieję że pod czepek? Tak lepiej , spróbuje umyć włosy delikatnym szamponem i zobaczysz czy uda się zmyć olej. Bo niektóre oleje na niektórych włosach nie potrzebują sls. Samo olejowanie i to 1 dzień nie spowoduje te nie będzie potrzeba stylizatora. Żel pewnie będzie potrzebny i ręcznikowanie również zeby ładnie się ułożyły

Musze pośledzić dziewczyny i "podpiac się pod ich metody" bo łatwo mozna przesadzić .
Napisz jak będziesz po mieszance- odzywce z drożdży . Jestem ciekawa jaki efekt u Ciebie przyniesie, moze nie efekt , bo na to trzeba jeszcze czasu ale wrażenie . Tylko wszystkie olejowania i odzywki pod czepek i recznik

Tez pobuszuje u dziewczyn na pielegnacyjnym i się rozejrzę
Stary 2012-07-30, 19:31   #26
Scarletrose1991
Przyczajenie

Ogólnie jestem w lekkim szoku, bo efekt bez żadnego silikonu nie jest zły. Zrobiłam tak: nałozyłam Babydream fur Mam, potrzymałam 3 godziny, ostatnią pod plastikowym czepkiem do kąpieli, zmyłam szamponem Babydream, pozniej odzywka Isana spłukiwana - rozczesanie palcami (cuuudo, po drogim Loreal Elseve tak się nie rozczesywały O_o), Balsam regenerująco - nawilżający bez spłukiwania, no i potem, z mokrymi włosami na bawełniany T-shirt. Chodziłam w tym T-shircie jakies 30 minut i o dziwo, jak zdjełam, miałam loki Ale z pięknym puchem na wierzchu, chociaż idzie przeżyć, bo ja i tak zawsze ja trochę spinam.

Mam tylko pewne wątpliwości - kiedy przy ręcznikowaniu mam nałożyć produkt stylizacyjny? Krem/piankę/odżywkę czy coś innego? Albo żel? Już po zdjęciu T-shirta? Czy mam sobie sama pokombinować? Bo czytałam trochę i mam wrażenie, że dla wszystkich to jest bardzo oczywiste, a dla mnie nie bardzo, dlatego pytam :P
Stary 2012-07-30, 20:25   #27
marika39
BAN stały

Cytat:
Ogólnie jestem w lekkim szoku, bo efekt bez żadnego silikonu nie jest zły. Zrobiłam tak: nałozyłam Babydream fur Mam, potrzymałam 3 godziny, ostatnią pod plastikowym czepkiem do kąpieli, zmyłam szamponem Babydream, pozniej odzywka Isana spłukiwana - rozczesanie palcami (cuuudo, po drogim Loreal Elseve tak się nie rozczesywały O_o), Balsam regenerująco - nawilżający bez spłukiwania, no i potem, z mokrymi włosami na bawełniany T-shirt. Chodziłam w tym T-shircie jakies 30 minut i o dziwo, jak zdjełam, miałam loki Ale z pięknym puchem na wierzchu, chociaż idzie przeżyć, bo ja i tak zawsze ja trochę spinam.

Mam tylko pewne wątpliwości - kiedy przy ręcznikowaniu mam nałożyć produkt stylizacyjny? Krem/piankę/odżywkę czy coś innego? Albo żel? Już po zdjęciu T-shirta? Czy mam sobie sama pokombinować? Bo czytałam trochę i mam wrażenie, że dla wszystkich to jest bardzo oczywiste, a dla mnie nie bardzo, dlatego pytam :P

Jeśli chodzi o puch , to może tarłas ręcznikiem włosy , albo zamiast dociskac włosy do głowy ugniatałaś je dłońmi?!
Ja tez puch mam , nie na koncach a wlasnie na czubku
A co do stylizatora, to jak tylko odciekną wosy w ręcznik, ale nie frote , wtedy stylizatory wgniatasz we włosy i dociskasz t-shirtem, do oporu ile chcesz, potem turbanik i chodzisz az podeschną. Zdejmujesz jak uważasz ze trzeba jeszcze cos połozyc to dokładasz, ugniatasz i zostawiasz. Ja tak robie
Stary 2012-07-30, 20:33   #28
Scarletrose1991
Przyczajenie

Puch się zrobił tak jakby na zewnętrznej warstwie włosów, natomiast pod spodem - ładne skręty. Włosy w ogóle nie zaznały ręcznika, bo mam tylko zwyczajne frotte Więc jutro może spróbuję chociaż ciut osuszyć tym ręcznikiem, nałożę coś na wilgotne włosy i dopiero zrobię turbanik z T-shirta, bo wydaje mi się, że akurat w tym elemencie niczego nie zrobiłam źle :P

Dziękuję Ci bardzo za wszystko Jutro chyba się skuszę na ten krem Marc Anthony, bo nawet jak nie na teraz, to już od października z całą pewnością się przyda
Stary 2012-07-30, 20:46   #29
marika39
BAN stały

Cytat:
Puch się zrobił tak jakby na zewnętrznej warstwie włosów, natomiast pod spodem - ładne skręty. Włosy w ogóle nie zaznały ręcznika, bo mam tylko zwyczajne frotte Więc jutro może spróbuję chociaż ciut osuszyć tym ręcznikiem, nałożę coś na wilgotne włosy i dopiero zrobię turbanik z T-shirta, bo wydaje mi się, że akurat w tym elemencie niczego nie zrobiłam źle :P

Dziękuję Ci bardzo za wszystko Jutro chyba się skuszę na ten krem Marc Anthony, bo nawet jak nie na teraz, to już od października z całą pewnością się przyda

Sama jestem ciekawa jak sie sprawdzi , wiec daj znać

A puch to i ja mam, takrze trzeba cos pomysleć, a stylizator musi byc przed i delikatnie po tyrbaniku

Trzymaj sie i niech loczki piekne beda

pozdrawiam
Stary 2012-07-30, 22:03   #30
Dollynka
Raczkowanie

Przeczytałam z przyjemnością ten wątek, dziewczyny Ja też mam wrażenie, jak czytam to forum, że pół życia trzeba poświęcić żeby lokasy wyglądały cierpię na chroniczny brak czasu więc, wymyśliłam: olejuję włosy raz w tygodniu (około 1 godziny), myję włosy co 2 dni, przed umyciem nakładam balsam aloesowy. A do stylizacji joasi brylantyna w wosku. Zrezygnowałam z silikonów, ręcznika frotte i tradycyjnego grzebienia. Początki bez silikonów były porażające! Okazało się jak na prawdę wyglądaja moje włosy, brrr... niezłe sianko. To są moje początki świadomego dbania o włosy, ale staram się zachować zdrowy dystans i a przede wszystkim nie kupować zbyt wielu kosmetyków (tu szczególnie muszę się pilnować!). No i czytam to forum, które jest skarbnicą wiedzy dzięki cudownym kręconowłosym
Dollynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości