Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Limonene - właściwości i zastosowanie

Limonen, 4-izopropenylo-1-metylocykloheksen

1-Methyl-4-(1-Methylethenyl) Cyclohexene; D,L-Limonene, Dipentene, D-Limonene, L-Limonene, Limonene Essential Oil, Limettenöl, Limone

Limonen – właściwości, działanie, zastosowanie

Limonen (Limonene) to substancja zapachowa ciesząca się wyjątkowym uznaniem wśród producentów kosmetyków. Swoją popularność zawdzięcza cytrusowemu aromatowi, który idealnie maskuje nieprzyjemne zapachy. Z limonenem i jego delikatną wonią można tworzyć naprawdę unikatowe kompozycje zapachowe. Jednak trzeba zachować ostrożność, ponieważ jest on uważany za silny alergen. Może uczulić lub wywołać podrażnienia.

Spis treści:

  • Właściwości limonenu
  • Zastosowanie limonenu w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć limonen?
  • Czy limonen działa na skórę?
  • Czy limonen jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć limonenu?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z limonenem
  • Limonen a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości limonenu

Limonen jest dodatkiem zapachowym umieszczanym w składzie wielu produktów do pielęgnacji. Jego postać to ciecz pozbawiona barwy. Aromatem zaś przypomina pomarańcze. Źródłem limonenu są olejki eteryczne znajdujące się w skórkach cytrusów, m.in. cytryny, pomarańczy, limonki, mandarynki i grejpfruta. Składnik ten pozyskuje się zarówno naturalnie, jak i syntetycznie. O jego pochodzeniu producent powinien poinformować na opakowaniu.

Limonen jest znany nie tylko w przemyśle kosmetycznym, choć właśnie tu stał się wyjątkowo popularny. To zasługa jego delikatnego i zmysłowego aromatu. Składnik ten nie wykazuje szczególnego działania na skórę. Poprawia jedynie zapach kosmetyków, maskuje inne, mniej przyjemne aromaty, jest również konserwantem. Ze względu na te właściwości wykorzystuje się go również w produkcji chemii gospodarczej, a nawet w kuchni.

Limonen bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc bez problemu łączy się z innymi składnikami. Niestety jest uważany za silny alergen, dlatego produkty zawierające go w składzie nie nadają się do wszystkich typów skóry. Kosmetyków z tym składnikiem nie poleca się także dzieciom.

Zastosowanie limonenu w kosmetykach

Jak wiadomo, limonen można pozyskać drogą naturalną lub syntetycznie. Proces ten odbywa się m.in. poprzez destylację z parą wodną, wyciskanie soku z owoców cytrusowych lub tłoczenie skórek, dlatego limonen można spotkać w dwóch różnych formach – L-limonene oraz D-Limonene. Często do produktów kosmetycznych dodaje się też pochodne tego składnika, ponieważ nie wykazują one aż takiego działania drażniącego na skórę.

Limonen jako konserwant

W kosmetykach limonen pełni także funkcję konserwantu. Jest to zasługa jego właściwości bakteriobójczych, bakteriostatycznych oraz przeciwgrzybiczych. W środowisku naturalnym z kolei działa owadobójczo, chroniąc roślinę przed insektami. Limonen wpływa na aromat kosmetyków, dlatego można go znaleźć niemal wszędzie, gdzie jest wyczuwalna woń owocowa. Poprawia również zapach produktu, do którego zostały dołożone mniej aromatyczne składniki. Nie zmienia to faktu, że z limonenem można stworzyć naprawdę oryginalne kompozycje zapachowe.

W jakich kosmetykach można znaleźć limonen?

Limonen można znaleźć w niemal każdym kosmetyku zapachowym. Najczęściej jest on obecny w:

  • perfumach i wodach toaletowych o delikatnym owocowym zapachu,
  • dezodorantach,
  • żelach do mycia i płynach do kąpieli,
  • balsamach do ciała,
  • kremach do dłoni i stóp,
  • produktach pielęgnacyjnych do włosów.

Znajduje się także w maściach pomocnych przy reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz olejkach eterycznych: bergamotowym, lawendowym, szałwiowym i miętowym.

Czy limonen działa na skórę?

Składnik ten został uznany za silny alergen, który może mieć działanie drażniące. Kosmetyki z nim w składzie nie posiadają właściwości pielęgnacyjnych. Rolą limonenu jest wyłącznie konserwacja danego produktu i poprawa jego zapachu.

Czy limonen jest bezpieczny?

Limonen jest substancją uważaną za bezpieczną i dopuszczoną do stosowania w produktach kosmetycznych, jednak z kilkoma zastrzeżeniami. Producenci są zobowiązani do umieszczania na opakowaniu informacji o wysokości stężenia tego składnika.

Dopuszczalne stężenia

  • W przypadku produktów mających dłuższy kontakt ze skórą maksymalne stężenie powinno wynosić 0,001%.
  • W kosmetykach zmywalnych jest ono większe i może sięgać nawet 0,01%.

Badania nad czystą formą limonenu dowiodły, że ta substancja jest silnym alergenem. Chociaż w produktach kosmetycznych są stosowane dużo niższe stężenia, warto zachować ostrożność podczas ich używania, w szczególności w przypadku osób skłonnych do alergii.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z limonenem

Czysty limonen może spowodować silne reakcje alergiczne. Jest też bardzo toksyczny. Na szczęście taka forma nie jest obecnie stosowana w kosmetykach. Aby zadbać o bezpieczeństwo konsumentów, zaleca się używanie jego pochodnych, ponieważ mają one mniejsze działanie drażniące na skórę.

Z racji wysokiego ryzyka wystąpienia alergii i podrażnień, kosmetyków z limonenem nie wolno stosować u małych dzieci. Powinny ich unikać także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ w tym okresie ich skóra może być nadwrażliwa. Po produkty z tym składnikiem nie powinny sięgać osoby ze skórą wrażliwą lub skłonną do podrażnień.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć limonenu?

Nie ma informacji odnośnie składników kosmetyków, z którymi limonen wchodziłby w interakcje. Jednak jest to substancja drażniąca i toksyczna, dlatego podczas jej użytkowania należy zachować ostrożność. Limonenu nie wolno wdychać ani używać jako samodzielnego produktu. Może on być wyłącznie składnikiem kosmetyku.

Limonen a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Limonen jest składnikiem w 100% naturalnym i nie stwierdzono, żeby miał negatywny wpływ na środowisko. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to sprawdzenie jego pochodzenia. Niekiedy jest on pozyskiwany z jaj kurzych, przez co nie nadaje się dla wegan. Nie akceptują oni produktów odzwierzęcych, dlatego powinni szukać kosmetyków, w których ma on pochodzenie naturalne.

Działanie w kosmetykach

Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Substancja zapachowa

Alergenne
5
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Znajduje się na liście potencjalnych groźnych alergenów. Obecność tej substancji musi być uwzględniona w wykazie składników INCI, gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym lub 0,01% w produkcie spłukiwanym.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.