Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Hexyl Cinnamal - właściwości i zastosowanie

Aldehyd heksylocynamonowy

2-benzylidenooktanal, Hexyl cinnamaldehyde, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Hexylcinnamic Aldehyde, 2-Hexylcinnamaldehyde

Hexyl Cinnamal – co to? Alergia, szkodliwość

Aldehyd heksylocynamonowy (Hexyl Cinnamal) to substancja syntetyczna, która nadaje produktom kosmetycznym odpowiedni zapach. Ma woń przypominającą kwiaty, a dokładnie jaśmin. Wchodzi w wiele kompozycji zapachowych lubianych przez kobiety, dlatego producenci chętnie wykorzystują go w swoich produktach. Warto jednak pamiętać, że substancje zapachowe są silnymi alergenami, mogącymi powodować podrażnienia skóry.

Spis treści:

  • Właściwości aldehydu heksylocynamonowego
  • W jakich kosmetykach można znaleźć aldehyd heksylocynamonowy?
  • Stężenie aldehydu heksylocynamonowego w wybranych produktach do pielęgnacji
  • Czy Hexyl Cinnamal jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z aldehydem heksylocynamonowym

Właściwości aldehydu heksylocynamonowego

Aldehyd heksylocynamonowy jest substancją zapachową, która jest dodawana do wielu kosmetyków, zarówno pielęgnacyjnych, jak i perfum. Ma delikatnie kwiatowy zapach, przypominający jaśmin. Składnik ten:

  • nadaje zapach produktom kosmetycznym,
  • wchodzi w skład kompozycji zapachowych wraz z innymi substancjami tego typu,
  • niweluje nieprzyjemny zapach, np. potu,
  • maskuje nieprzyjemne zapachy innych substancji wchodzących w skład kosmetyków.

Dodawanie substancji zapachowych o przyjemnych woniach ma pozytywny wpływ na kosmetyki i sprawia, że są one częściej kupowane i stosowane niż produkty pozbawione zapachu.

W jakich kosmetykach można znaleźć aldehyd heksylocynamonowy?

Składnik ten jest stosowany w wielu produktach, których używa się codziennie. Producenci dodają substancje zapachowe do całych serii kosmetycznych, aby zachować spójność. Aldehyd heksylocynamonowy można znaleźć w:

  • perfumach, mgiełkach zapachowych, wodach toaletowych,
  • balsamach do ciała,
  • kremach do twarzy,
  • kremach do stóp i rąk,
  • płynach pod prysznic i do kąpieli,
  • dezodorantach i antyperspirantach,
  • produktach do golenia,
  • kulach, pudrach, tabletkach musujących do kąpieli,
  • żelach, piankach do mycia twarzy,
  • produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów,
  • kosmetykach kolorowych do makijażu,
  • produktach do masażu.

Kosmetyki z dodatkiem tej substancji mogą się różnić między sobą wonią. Wszystko zależy od pozostałych aromatów, jakie zostaną dodane.

Stężenie aldehydu heksylocynamonowego w wybranych produktach do pielęgnacji

Hexyl Cinnamal powinien mieć zawartość, która jest ściśle określona przez rozporządzenie i producent ma obowiązek informować o niej na opakowaniu. Stężeniem różnią się od siebie produkty, które są spłukiwane ze skóry oraz te, które pozostają na niej przez dłuższy czas.

  • Te, które mają krótki kontakt ze skórą, czyli kosmetyki myjące, zmywane wodą, mogą mieć maksymalne stężenie 0,01%.
  • W przypadku produktów, które dłużej pozostają na skórze, jak kremy do twarzy, balsamy do ciała czy kosmetyki kolorowe, maksymalne stężenie powinno wynosić do 0,001%.

Aldehydy są często stosowane w branży perfumeryjnej, gdyż ich zapachy dobrze się ze sobą łączą, tworząc coraz to nowsze kompozycje. Sięgając po nowe perfumy czy wody toaletowe, należy się upewnić, że znajdujące się w nich składniki nie wpływają negatywnie na skórę.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć aldehydu heksylocynamonowego?

Kompozycje zapachowe są dodawane do kosmetyków w niewielkiej ilości. Nie ma informacji na temat tego, z czym nie należy ich łączyć, ale należy uważać, aby nie stosować ich samodzielnie na skórę. Aldehyd heksylocynamonowy powinien być używany jedynie jako jeden ze składników. Nie należy na własną rękę stosować go w domowej produkcji preparatów, ponieważ można nieprecyzyjnie dodać tę substancję i spowodować podrażnienia skóry.

Czy Hexyl Cinnamal jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Hexyl Cinnamal jest wytwarzany syntetycznie i jest w 100% wegańskim produktem. Również metoda pozyskiwania go nie budzi zastrzeżeń. Nie ma negatywnego wpływu na środowisko, zarówno na glebę, jak i na wody.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z aldehydem heksylocynamonowym

Aldehyd heksylocynamonowy jest substancją uważaną za silny alergen. Może powodować uczulenie, a także podrażnienie skóry. Objawami, na jakie warto zwrócić uwagę, są:

  • podrażnienie skóry,
  • zaczerwienienie,
  • swędzenie,
  • pieczenie,
  • wysypka,
  • wyprysk kontaktowy.

Na ten składnik powinny uważać osoby, które mają wrażliwą, atopową i skłonną do podrażnień skórę. Wdychanie substancji zapachowych również może powodować podrażnienia, przede wszystkim dróg oddechowych. Pojawiają się wtedy kaszel i duszności. Niektóre osoby, które są bardzo wrażliwe na zapachy, mogą odczuwać trudności z oddychaniem i potrzebować konsultacji z lekarzem.

Nawet niewielkie stężenie aldehydu heksylocynamonowego może być groźne dla osób o skórze wrażliwej i skłonnej do alergii. Dla nich lepszym rozwiązaniem jest używanie kosmetyków bez dodatku substancji zapachowych.

W przypadku pojawienia się odczynu alergicznego należy zaprzestać korzystania z danego produktu. Poprawa następuje najczęściej po kilku dniach. Jeśli objawy nadal utrzymują się na skórze, należy skonsultować się z lekarzem. Warto pamiętać, że każdy kolejny kontakt z alergenem może być silniejszy i spowodować mocniejszą reakcję, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny odstawić kosmetyki zawierające Hexyl Cinnamal, ponieważ ich skóra może zareagować podrażnieniem. Nie jest to również substancja, która powinna być stosowana w produktach dla dzieci i niemowląt.

Działanie w kosmetykach

Składnik kompozycji zapachowych.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym, 0,01% w produkcie spłukiwanym.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.