Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Caprylic/Capric Triglyceride - właściwości i zastosowanie

Trigliceryd kaprylowo-kaprynowy

Caprylic/Capric Acid Triglyceride, Ester with 1,2,3-propanetriol Octanoate Decanoic Acid, Glycerol Caprylate Caprinate, Octanoic/Decanoic Acid Triglyceride

Opis
Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu.
Działanie w kosmetykach

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu), powoduje wzrost lepkości kosmetyków. Jest to substancja tłuszczowa, która ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu, więc poprawia właściwości użytkowe. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Dopuszczona przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.