Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

CI 77891 - właściwości i zastosowanie

Dwutlenek tytanu

Titanium Dioxide, Titanium White, Titanii dioxidum, TiO2, Ditlenek tytanu, E171

Dwutlenek tytanu w kosmetykach

Dwutlenek tytanu, znany również jako TiO2, ditlenek tytanu, biel tytanowa lub Titanium dioxide, odbija szkodliwe promienie UV. Dzięki temu doskonale sprawdza się w roli filtra mineralnego. Nieorganiczny związek chemiczny przyjmuje postać białego, drobnego proszku. Otrzymuje się go w wyniku przemiany związków mineralnych pozyskiwanych ze skał. Występuje nie tylko w kosmetykach, lecz także w suplementach diety, produktach spożywczych i kompozytach ortodontycznych. Niejednokrotnie dodaje się do go farb, lakierów, środków do uzdatniania wody i wykładzin podłogowych.

Spis treści:

  • Właściwości dwutlenku tytanu
  • Zastosowanie dwutlenku tytanu
  • W jakich kosmetykach występuje dwutlenek tytanu?
  • Jak zrobić puder mineralny?
  • Z jakimi substancjami nie łączyć dwutlenku tytanu?
  • Efekty uboczne stosowania dwutlenku tytanu w kosmetykach
  • Dwutlenek tytanu – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?
  • Czy dwutlenek tytanu szkodzi środowisku?

Właściwości dwutlenku tytanu

Dwutlenek tytanu składa się z tlenku i tytanu. To biała, nieprzezroczysta substancja, która załamuje światło. Wspomniane właściwości sprawiają, że doskonale sprawdza się w roli rozjaśniacza, pigmentu i środka zmętniającego.

Drobinki dwutlenku tytanu skierowane są równolegle do powierzchni skóry podczas aplikacji produktu. Dzięki temu odwzorowują ciągłość naskórka, a tym samym optycznie wygładzają zmarszczki.

Mikronizowany dwutlenek tytanu jest odporny na promieniowanie ultrafioletowe, dlatego występuje w kosmetykach do opalania. Do jego właściwości można zaliczyć:

  • rola filtra przeciwsłonecznego,
  • zapobiega posłonecznym poparzeniom skóry,
  • zapobiega pojawieniu się przebarwień,
  • matuje skórę,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • rozjaśnia kolor w kosmetykach kolorowych,
  • jest konserwantem.

Zastosowanie dwutlenku tytanu

Zazwyczaj kosmetyki przeciwsłoneczne odbijają, pochłaniają lub rozpraszają promienie ultrafioletowe: UVA i UVB. W ten sposób chronią przed uszkodzeniem oczu, przedwczesnym starzeniem się i nowotworami skóry. Mineralne filtry przeciwsłoneczne zawierają aktywne składniki, takie jak tlenek cynku lub dwutlenek tytanu.

Stanowią naturalną, skuteczną i bezpieczną alternatywę dla chemicznych filtrów UV. Filtry mineralne, określane również jako fizyczne, działają podobnie jak lustro lub folia aluminiowa. Absorbują, pochłaniają i rozpraszają promienie UV, dzięki czemu nie wnikają w skórę. W przeciwieństwie do filtrów chemicznych, które zaczynają działać po około 20 minutach od użycia, dwutlenek tytanu i tlenek cynku zapewniają ochronę zaraz po nałożeniu. Doskonale sprawdzają się w przypadku cery wrażliwej.

Dwutlenek tytanu ma postać nanometryczną, co oznacza, że rozmiar jego cząsteczek nie przekracza 100 nm. Takie rozwiązanie zapewnia większą wydajność. Aby zmniejszyć produkcję wolnych rodników, nanocząsteczki powleka się krzemionką lub tlenkiem glinu. Formuła jest bezpieczna dla każdego rodzaju skóry, także cery wrażliwej i atopowej. Nowoczesne kremy z filtrem poddawane są mikronizacji, w związku z tym nie pozostawiają na skórze białego nalotu.

W jakich kosmetykach występuje dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu występuje przede wszystkim w:

  • kremach przeciwsłonecznych,
  • pudrach sypkich i prasowanych,
  • cieniach do powiek,
  • różach do policzków,
  • podkładach mineralnych,
  • pastach do zębów,
  • balsamach do ust,
  • kremach do twarzy,
  • balsamach do ciała.

Jak zrobić puder mineralny?

Puder mineralny kryje zaczerwienienia, maskuje niedoskonałości i redukuje błyszczenie. Przy okazji blokuje promienie UVA i UVB, dzięki czemu chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Można używać go na co dzień, ponieważ ma lekką konsystencję i naturalnie wygląda. Dodatkowo pozwala skórze swobodnie oddychać. Na wieczór można zastosować pod niego korektor, aby zwiększyć krycie. Jak używać pudru mineralnego? Pędzelek należy zanurzyć w kosmetyku, a następnie strzepać jego nadmiar i omieść twarz.

Większość kosmetyków dostępnych w sklepach nie zawiera olejków zapachowych, syntetycznych wosków i silikonów, konserwantów ani substancji zatykających pory. Z drugiej strony w niektórych produktach znajdują się pochodne ropy naftowej, parabeny, sztuczne barwniki, talk czy tlenochlorek bizmutu. Przygotowując domowe kosmetyki, unikamy drażniących składników, syntetycznych substancji i zbędnych wypełniaczy.

Składniki potrzebne do stworzenia pudru to:

  • 8 łyżeczek dwutlenku tytanu,
  • 1 łyżeczka kaolinu (skóra tłusta) lub alantoiny (skóra sucha),
  • 1 łyżka miki serycytowej,
  • 1 łyżeczka stearynianu magnezu,
  • 4 łyżeczki tlenku cynku,
  • ¼ łyżeczki oleju z nasion brokułu,
  • szczypta czerwonego tlenku,
  • 3 ml brązowego tlenku,
  • 1 ml żółtego tlenku.

Do produkcji pudru mineralnego wykorzystuje się drobnoziarniste substancje, które są dodatkowo mielone w młynku do kawy, dlatego należy założyć maskę przeciwpyłową. Do miski wsypuje się 5 pierwszych składników, a następnie dokładnie je miesza. Następnie miksturę trzeba przesypać przez drobne sito do młynka do kawy i mielić przez około 2 minuty, po czym dodać tlenki. W trakcie mielenia należy dodać szczyptę każdego tlenku, aż do uzyskania właściwego koloru. Do mieszanki wlewa się olej z nasion brokułu i mieli, aż wszystko się połączy. Na koniec należy przenieść puder do szklanego słoika lub pojemnika.

Jeśli puder wydaje się zbyt ciemny, trzeba dodać do niego więcej dwutlenku tytanu. Z drugiej strony, jeśli produkt jest zbyt jasny, potrzeba jeszcze odrobiny tlenku żelaza. Jeżeli kolor jest za żółty, warto wsypać troszkę brązowego tlenku, a jeżeli uzyskany puder jest zbyt różowy, wystarczy dodać odrobinę żółtego tlenku.

Z jakimi substancjami nie łączyć dwutlenku tytanu?

Badania nie wykazały, żeby dwutlenek tytanu wchodził w interakcje z innymi składnikami kosmetycznymi.

Efekty uboczne stosowania dwutlenku tytanu w kosmetykach

Dwutlenek tytanu jest substancją, którą w kosmetykach można stosować w stężeniu do 25%. Badacze przestrzegają, że wdychanie substancji zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Z tego powodu nie dodaje się jej do aerozoli.

Badania wykazały, że dwutlenek tytanu nie przenika przez barierę skórną. Substancja nie dociera do naskórka ani do głębszych warstw, nawet wtedy, gdy skóra jest uszkodzona. W związku z tym produkty z dwutlenkiem tytanu można stosować po opalaniu, peelingu czy dermabrazji. Mogą po nie sięgać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dwutlenek tytanu – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Dwutlenek tytanu to minerał, naturalny składnik skorupy ziemskiej. Poddawany jest w laboratorium wieloetapowemu procesowi czyszczenia. Upłynnia się go w wysokiej temperaturze, a następnie suszy i mieli. W ten sposób otrzymuje się biały proszek, który można dodać do pasty do zębów i kosmetyków do higieny osobistej.

Czy dwutlenek tytanu szkodzi środowisku?

Dwutlenek tytanu jest substancją, która nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Składnik stosowany w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, biały pigment. Jest również fizycznym filtrem mineralnym o szerokim spektrum ochrony UV, chroni skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Barwnik

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja ochronna

Substancja odbijająca światło

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Substancja może podrażniać błony śluzowe, oczy oraz drogi oddechowe. Nie powinna być wdychana, gdy jest w formie sypkiego pudru lub aerozolu. Pomimo dopuszczenia jej w kosmetykach naturalnych, jako naturalnej alternatywy dla filtrów chemicznych i barwników syntetycznych, nie jest do końca przebadana, podejrzewana o potencjalną rakotwórczość w zastosowaniu jako filtr przeciwsłoneczny.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.