Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cetrimonium Chloride - właściwości i zastosowanie

Chlorek cetylotrójmetyloamoniowy

Cetyl Trimethyl Ammonium Chloride

Opis
Czwartorzędowa sól amoniowa. Kationowa substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego- z ropy naftowej, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Niespłukiwanych do twarzy i ciała 0,5%; Spłukiwanych produktach do włosów 2,5%; niespłukiwanych produktach do włosów 1%.
Działanie w kosmetykach

Substancja najczęściej spotykana jest w produktach spłukiwanych do mycia i pielęgnacji włosów. Ma właściwości lekko emulgujące i myjące, sprawia, że kosmetyk jest łatwiejszy w spłukiwaniu. Nadaje połysk, gładkość, rozplątuje, zapobiega elektryzowaniu, ułatwia rozczesywanie. Składnik ma również zastosowanie jako konserwant, chroni kosmetyki przed bakteriami.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Konserwant

Substancja antystatyczna

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja powierzchniowo czynna

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik może uczulać, z reguły jednak, ze względu na nałożone ograniczenia ilościowe w kosmetyku, nie powoduje podrażnień.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.