Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Sodium Palmate - właściwości i zastosowanie

Palmitan sodu

Palm Oil Sodium Salts Fatty Acids

Sodium Palmate – co to jest? Szkodliwość

Palmitan sodu (Sodium Palmate) to substancja, która powstaje w wyniku reakcji oleju palmowego z wodorotlenkiem sodu. Najczęściej jest on stosowany do produkcji mydeł w kostce, ale można go znaleźć także w innych produktach myjących do ciała i włosów. Z uwagi na kontrowersyjny sposób pozyskiwania tego surowca wiele osób nie chce używać kosmetyków z nim w składzie.

Spis treści:

  • Właściwości sodium palmate
  • Zastosowanie sodium palmate w kosmetykach
  • Jak zrobić własne mydło, używając sodium palmate?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć sodium palmate?
  • Czy sodium palmate jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z sodium palmate
  • Sodium palmate a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości sodium palmate

Palmitan sodu znany jest ze swoich właściwości emulgujących. Ułatwia połączenie się ze sobą dwóch faz – wodnej i olejowej. Dzięki temu nie ma konieczności wstrząsania produktem przed użyciem. Substancja ta jest powierzchniowo czynna, czyli obniża napięcie powierzchniowe wody i pozwala dobrze oczyścić skórę. Jest to silny detergent, który może pewne osoby podrażniać.

W kosmetykach pełni również inne funkcje, jak:

  • nadaje odpowiedniej lepkości i konsystencji,
  • działa pianotwórczo,
  • zagęszcza kosmetyki.

Palmitan sodu jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Nie tylko takich w formie twardych mydeł w kostce, ale również produktów w płynie. Jest składnikiem, który jest zmywany ze skóry, więc ma z nią krótki kontakt.

Zastosowanie sodium palmate w kosmetykach

Jest on wykorzystywany do produkcji mydeł w kostce, ale z uwagi na swoje właściwości jest obecny także w takich kosmetykach myjących jak:

  • szampony do włosów,
  • żele do mycia ciała,
  • mydła w płynie,
  • płyny do kąpieli.

Produkty myjące są silnymi detergentami, które mogą wysuszać skórę. Palmitan sodu jest obecny w wielu produktach, które są stosowane na co dzień. Niestety osoby, które posiadają cerę wrażliwą, atopową i skłonną do podrażnień, powinny unikać tego składnika. Może on nadmiernie wysuszyć skórę, powodując jej łuszczenie się, ściągnięcie i swędzenie.

Osoby z cerą tłustą i trądzikową mogą stosować produkty zawierające w swoim składzie sodium palmate. Nie ma on działania komedogennego, czyli nie zapycha porów skóry. Dzięki temu nie nasilają się zmiany trądzikowe, nie pojawiają nowe wypryski czy inne niedoskonałości.

Jak zrobić własne mydło przy użyciu sodium palmate?

Mydło jest łatwym produktem do samodzielnego zrobienia w domu, a w dodatku od kilku lat na nowo stało się bardzo popularne. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby stworzyć bazę. Potrzebne będą:

  • dowolny olej,
  • wodorotlenek sodu,
  • woda.

Wszystkie te składniki należy ze sobą połączyć i rozpuścić w temperaturze maksymalnie 60 stopni. Reakcja, jaka zachodzi pomiędzy nimi, nazywa się saponifikacją. Do rozpuszczonej masy można dodać dodatki, jak lawendę, mak, wyciąg z herbaty. Można również dodać substancje zapachowe, jednak należy pamiętać, że mogą one powodować alergie i uczulenia.

Kiedy całość jest już gotowa, należy ją rozlać do foremek wcześniej zdezynfekowanych alkoholem. Masa schnie kilka godzin, ale lepiej pozostawić ją na całą noc. Po tym czasie należy wyjąć gotowe produkty i można już z nich korzystać.

Stosowanie twardych mydeł jest coraz bardziej popularne z uwagi na ruch zero waste. Dawniej były one wykorzystywane jedynie do mycia rąk. Obecnie ich oferta jest coraz szersza. Mydła w kostce stosuje się do mycia włosów, ciała, a także można znaleźć mydła z dodatkiem składników ścierających, które służą do peelingowania ciała lub skóry głowy. Naturalne manufaktury kosmetyczne tworzą również odżywki do włosów.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć sodium palmate?

Nie podano konkretnej listy składników kosmetycznych, z którymi nie powinno się łączyć palmitanu sodu.

Czy sodium palmate jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Palmitan sodu powstaje z oleju palmowego, który jest pochodzenia roślinnego, natomiast pozyskiwanie oleju palmowego budzi wiele kontrowersji. Produkcja niecertyfikowanego składnika prowadzi do wielu wylesień, które odpowiadają za utratę cennych dla środowiska lasów deszczowych. Przez to wiele osób nie chce stosować produktów z dodatkiem tej substancji.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z sodium palmate

Palmitan sodu jest substancją, która ma silne działanie. Nie jest szkodliwy i został dopuszczony do bezpiecznego stosowania w produkcji kosmetyków. Nie ma odgórnych zaleceń dotyczących maksymalnych stężeń tej substancji w kosmetyku, jednak należy pamiętać o jego silnych działaniach wysuszających i podrażniających skórę. Osoby ze skórą suchą i skłonną do podrażnień powinny uważać i zwracać baczną uwagę na to, jakie inne składniki towarzyszą sodium palmate. Dodatek emolientów sprawia, że taki produkt może mniej wysuszać skórę.

Składnik ten może silnie podrażniać błony śluzowe, dlatego podczas stosowania należy omijać miejsca takie jak oczy i usta. W sytuacji kiedy kosmetyk z dodatkiem palmitanu sodu dostanie się do oka, należy przemyć je natychmiast letnią wodą.

Należy uważać z codziennym stosowaniem produktów z palmitanem sodu do mycia twarzy, ponieważ mają one pH zasadowe. Odczyn skóry może się zmieniać, a w zależności od części ciała może być on bardziej kwaśny lub optymalnie kwaśny. Stosowanie produktów o pH zasadowym może zwiększać produkcję bakterii odpowiedzialnych za pojawianie się niedoskonałości skóry, jak wypryski, zaskórniki czy stany zapalne.

Sodium palmate a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Produkcja palmitanu sodu wpływa negatywnie na środowisko, w szczególności na faunę i florę. Wiele krajów traci przez to roślinność, która jest bardzo ważna dla planety. Producenci często przez wykorzystaniem tego składnika do produkcji kosmetyków sprawdzają jego pochodzenie.

Działanie w kosmetykach

Substancja gruntownie oczyszczająca i odtłuszczająca skórę, pianotwórcza. Wykorzystywana najczęściej do produkcji twardych mydeł. Ma właściwości emulgujące i zagęszczające.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Regulator lepkości

Substancja pianotwórcza

Substancja powierzchniowo czynna

Zagęstnik

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik drażniący dla oczu. Plantacje palmy olejowej dla pozyskiwania oleju palmowego zakłada się w niektórych krajach na obszarach celowo karczowanych, uprawy tej palmy mają destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne, florę i faunę lasów deszczowych. W krajach takich jak Borneo, Malezja, Indonezja są już zagrożone zagładą.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.