Reklama

Szybka dieta odchudzająca - to wyrażenie bardzo często wyszukujemy na początku roku, przed ważnym wyjściem lub wyjazdem na wakacje. Szybka dieta często jednak nie należy do zbyt zdrowych. Sprawdźcie, jak z głową zgubić zbędne kilogramy, i to w możliwie krótkim czasie.

Reklama

Szybka dieta odchudzająca - zasady

Każda dieta odchudzająca polega na jedzeniu poniżej swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Aby wyliczyć, ile kalorii powinniśmy jeść, żeby nie schudnąć ani nie przytyć (czyli tak zwane CPM), możemy skorzystać z dostępnych w internecie kalkulatorów lub specjalnych wzorów.

Przyjmijmy, że 25-letnia kobieta o wadze 70 kg i wzroście 170, która uprawia sport dwa razy w tygodniu o niskiej intensywności (joga, pilates) powinna każdego dnia spożywać około 2300 kcal, aby utrzymać wagę. Jeśli jednak chce schudnąć, musi każdego dnia zjadać tych kalorii mniej. Najzdrowszym sposobem będzie na początek odjęcie 300 kcal, a następnie, gdy waga przestanie spadać - stopniowo o 100 kcal, aż do uzyskania oczekiwanej masy ciała.

Szybka dieta odchudzającawymaga bardziej drastycznego obcięcia kalorii. Jeśli zredukujemy jedzenie o 500 kcal, waga będzie spadać szybciej, szczególnie w początkowej fazie. Z czasem będziemy musieli obcinać kolejne kalorie, co może doprowadzić do kłopotów ze zdrowiem. Nawet jeśli zależy nam na szybkiej utracie wagi, nie powinniśmy nigdy schodzić poniżej podstawowej przemiany materii (PPM) - dla naszej przykładowej 25-latki to ok. 1450 kcal.

Zobacz także: Ile kalorii trzeba spalić, żeby schudnąć 1 kg?

W szybkiej diecie odchudzającej ważna jest kaloryka, ale nie tylko. Warto zwracać uwagę na to co się je, aby nie chodzić głodnym i mieć siłę na swoją standartową aktywność. Węglowodany proste, takie jak makaron, ryż, białe pieczywo trzeba zamienić na produkty pełnoziarniste i żytnie. Cukier i miód zastąpić słodzikami. Zamiast kalorycznego czerwonego mięsa wybierać chude mięso drobiowe i ryby. W razie napadów głodu, zamiast na słodkie i słone przekąski, wybierać surowe warzywa i owoce.

Wszystko, co potrzebne do stworzenia dietetycznych dań, kupisz tanio, wykorzystując w Auchan Direct kod.

Szybkie odchudzanie a efekt jojo

Szybka dieta odchudzająca może spowodować równie szybki efekt jojo. Szczególnie, jeśli po tygodniach wyrzeczeń rzucimy się na dotąd zakazane i wysoko kaloryczne posiłki. Dlatego przed zastosowaniem niskokalorycznej szybkiej diety warto zastanowić się, czy zależy nam na krótkotrwałym efekcie - na przykład zredukowaniu 3 kilogramów przed wyjazdem na wakacje, które wrócą nam w pierwszych dniach urlopu, czy może na długotrwałym efekcie poprawy sylwetki. Jeśli chcemy utrzymać niższą wagę, szybka dieta nie jest wskazana.

Szybka dieta odchudzająca - jadłospis

Jeśli do tej pory odżywialiśmy się w zły sposób: jedliśmy fast-foody, które popijaliśmy słodkimi napojami, albo głodziliśmy się przez cały dzień, aby na kolację spożyć więcej, niż wynosi nasze dobowe zapotrzebowanie, to przechodząc na zdrową dietę szybko zauważymy efekty. Naprawdę nie musimy sięgać po szybką dietę odchudzającą i liczyć każdą kalorię, aby schudnąć. Nie dajmy się też nabrać na szybkie diety typu dieta sokowa, dieta owsiankowa czy dieta jajeczna. Nie dostarczą nam one składników odżywczych niezbędnych do życia i nawet jeśli zgubimy 3 kilogramy w tydzień, szybko okaże się, że był to jedynie ubytek wody spowodowany głodówką.

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: Owsianka z malinami i kokosem

Płatki owsiane górskie zagotuj w garnuszku z wodą. Dodaj łyżeczkę słodzika i wymieszaj. Przełóż do miseczki, dodaj pół szklanki ulubionego mleka, garść malin (jeśli używasz mrożonych, rozpuść je wcześniej w garnku lub mikrofali). Owsiankę posyp płatkami lub wiórkami kokosowymi.

  • II śniadanie: zielone smoothie

Kilka liści jarmużu włóż do blendera, wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i wraz z miąższem dodaj do blendera, a następnie zmiksuj. Możesz dodać też ulubione superfoods - my polecamy macę i spirulinę.

  • Obiad: zdrowe spaghetti

Mięso mielone z indyka (jeśli nie jesz mięsa, użyj wędzonego tofu) podsmaż na odrobinie oleju z cebulą i czosnkiem. Dodaj passatę pomidorową i dopraw ziołami. Ugotuj pełnoziarnisty makaron lub wypróbuj makaronu z groszku - doskonale pasuje do tego zdrowego dania.

  • Podwieczorek: kolorowe kanapki z awokado

Przekrój awokado i łyżeczką wydrąż jedną połówkę. Rozgnieć widelcem i dodaj do niego poszatkowaną natkę pietruszki, pół pomidora i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dwie kromki pełnoziarnistego ciemnego pieczywa pokryj grubą warstwą guacamole. Dodaj ulubione warzywa - paprykę, zielonego ogórka lub rzodkiewkę. Kanapki posyp kiełkami.

  • Kolacja: zupa kalafiorowa
Reklama

Przygotuj mieszankę warzyw na zupę oraz kalafiora rozdrobionego na małe różyczki - najlepiej wybrać te mrożone, ale uważaj na mieszanki z dużą ilością ziemniaków. Warzywa ugotuj w bulionie warzywnym. Dodaj ulubione zioła. Następnie ugotuj kaszę jęczmienną i dodaj do zupy.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane