![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
Chyba trochę się zamotaliście w tym wszystkim
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli uważałby inaczej już dawno zablokowałby twój dostęp do kasy. masz formalnie takie samo prawo do kasy jak on ,a moralne prawo to już inna bajka. osobiście wzięłabym i zrobiłabym tak jak napisałam wczesniej.powinnaś myślec o sobie,a nie o innych,bo przy takim podejściu nie dojdziesz do niczego w życiu,a na przyszłość brać pożyczkę na spółkę. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2010-01-22 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak Cię nie obchodzi co ja uważam, to dodaj mnie do listy osób ignorowanych i po kłopocie ![]() Co do Twojego rozpatrywania róznych opcji - dla mnie to i tak jest żałosne podejście i tyle ode mnie w tym temacie. Nie tylko Ty masz tu prawo wyrażać swoje zdanie, chyba zbyt wiele Ci się wydaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ludzie, albo jest tak, ze jest cos wspolne i nie ma co zewnych lez wylewac, bylo, minelo, albo - mamy swoja oddzielna kase i tyle. Tu oczywiscie dodatkowym aspektem jest to, ze on sie zobowiazal do pomocy w splacaniu, ale istotne jest tez jak i przez kogo te srodki byly dokladnie uzyte. ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() Nie obchodzi mnie co uwazasz, ale skad wniosek, ze mam Ciebie do ignorow dodawac ![]() ![]() Juz pisalem - zalosne jest rozpatrywanie roznych opcji, natomiast niezalosne jest Twoje - pasuje mi x, wiec uznam to za fakty ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejna kwestia - nigdzie nie napisałam, że tylko ja mam rację i inaczej być nie mogło. Autorka się jasno w tej kwestii nie wyraziła, pisałam swoje domniemania. Nie każdy tak jak Ty musi coś rozpatrywać z każdego punktu widzenia, ja wybrałam najbardziej prawdopodobny wg mnie i o tym pisałam. Co nie znaczy, że mam rację. Jak dla mnie to tyle w tej dyskusji z Tobą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Dodam jeszcze tylko, że jak ludzie mają klasę, honor (tak!), odrobinę choć poczucia odpowiedzialności nawet za tego/tą co to się go/ją właśnie puszcza w trąbę, to niepotrzebne jest spisywanie umów na papierze czy formalizowanie związków. W sensie - da się rozejść po ludzku i bez tego.
Dlatego dalej jego postępowanie jest naganne jak dla mnie. Bo do wywiązywana się z umowy powinno mu wystarczyć tylko (aż) dane raz słowo. To jest w tym wszystkim najgorsze, a nie że postanowił poprzytulać się do młodszej. Myślę, że dla inteligentnych ludzi to powinno być oczywiste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
no ale ktos jednak te raty splacac musial (jak domniemywam autorka) zanim chlopak uciułal te 8 tysiecy.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona płaciła ze swoich,a on składał na koncie do ktorego miała dostęp.teraz została z ręką w nocniku i moralnym dylematem. ja nie miałabym takiego dylematu.sory-batory ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Ja to samo
![]() Skoro ona dostala bolesna lekcje zeby kredytow na kogos nie brac (albo spisywac stosowne umowy) to on by dostal, ze trzeba sie 50 razy zastanwoic zamin dasz komus upowaznienie do swojego konta ![]()
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#194 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tym ze na kogos, to jak dotad wysoce niepotwierdzone...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Niestety wychodzi tylko stara prawda i nic poza tym, jak nie masz na papierze to patykiem na wodzie pisane i tyle, 500 x pomyśl, nim podżyrujesz najlepsiejszemu na świecie psiapsielowi kredyt. Cytat:
![]() właśnie nie: bylo mineło, tylko: jest i wisi ![]() Pieniądz własny od wziętego na kredyt różni się tym, że ten 1szy jest, a 2ego nie ma;-), i gdyby przehulali własną gotowkę, to pozamiatane, ale autorka ma teraz zobowiązania, i dramat tylko w tym, że gdyby oni wtedy wzieli ten kredyt wspólnie to on by się z niego tak gładko nie wymiksował. ![]() A przykladowo mógł nie mieć zdolności, a ona miała, więc wzięli pożyczkę, ale, 27raz;-), dla nich obojga, a nie tylko dla niej. ![]() I skoro on nie ma żadnego problemu z poczuwaniem się do spłaty także i swojego zobowiązania, ona tez mieć żadnego nie musi z odczuwaniem troski o jego komfort psychiczny kosztem jej własnego. Serdecznie pozdrawiam, eot. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 19:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
stary jednooki dachowiec
|
Ja jeszcze tylko z jedną kwestią, kończąc. Tak, czy inaczej nie ryzykowałabym ewentualnym wyrokiem i wpisem o tym, że byłam karana, dla kilku tysięcy i poczucia sprawiedliwości. Zwłaszcza, że rodzice Autorki obiecali pomoc.
EOT z mojej strony.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
no nie wiem,czy byłaby to kradzież ,kiedy ma dostęp do konta.moralny dylemat to co innego,a według prawa ma prawo pobrac pieniądze na spłatę tego kredytu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nie wiem jak bylo, nie rozumiem, dlaczego niektorzy zakladaja, ze on te pieniadze przebimbal, jak w sumie nie wiemy jak to z nimi bylo. Srebrnykot juz pisala, dlaczego wg niej nie i ze to podchodzi po przywlaszczenie i jesli ma racje, to by zdecydowanie nie miala prawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dziwne,dziś odebrałam mamy emeryturę i według prawa mogłam ją odebrać .potem wydać.czy byłaby to kradzież,czy moralny grzech ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
to zalezy na co wzielas kredyt, czy on z tego kredytu skorzystal.. jezeli byliscie ze soba 6,5 roku to jest to bardzo duzo czasu, i obiecujac Ci pomoc mysle ze powinna to byc pomoc niezalezna od innych czynnikow.Slowo sie rzeklo.Ja na twoim mijscu po takim potraktowaniu mnie i zostawieniu dla jakiejs gowniary, czym szybciej wyplacila te pieniadze i splacila sobie kredyt, zamykajac tym samym rozdzial w swoim zyciu z nim i zkredytem. Choc tyle miej z niego, i nie miej wyrzutow sumienia, bo on najwidoczniej nie mial zostawiajac Cie.Powodzenia.
![]() |
#202 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co ma zostawienie jej dla mlodszej w ogole do rzeczy ![]() Jesli ona zaciagnela kredyt i on jej obiecal pomoc i ona uzyla pieniadze, to wg mnie nie ma najmniejszego prawa cokolwiek od niego wymagac. Jesli on ich tez uzywal, to powinien jej zwrocic tyle srodkow ile uzyl.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
martyna- martyna --Ale przeczytać wszystkich wypowiedzi autorki to już nie łaska?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Widzę, że wątek dalej się rozwija
![]() Wczoraj widziałam się z exem i się jednak poczuł. Nie sam z siebie, trochę pogadałam na ten temat ale ostatecznie zrobił mi przelew na 2 tys. Na razie na 2 bo jest teraz bez pracy, nie wiadomo kiedy wróci za granicę, najwcześniej za 2 m-ce dopiero. Potem niby ma jeszcze dołożyć, ale to się okaże. Cieszę się i z tych 2 tys, zawsze to coś. A o pełnomocnictwie mu powiedziałam, żeby wycofał bo nie chciałam żeby mnie kusiło. Jednak nie umiałabym zrobić czegoś takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
czyli nie jest aż tak bezduszny i dobrze że poczuwa się do odpowiedzialności za kredyt ![]() Edytowane przez tofaniutka Czas edycji: 2010-01-23 o 08:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zanim napisałam swoją wypowiedź skonsultowałam z kolezanką,ktora pracuje w banku.dla mnie jest wiarygondym źródłem informacji osoba,ktora zna PRAWO BANKOWE.tak,więc sory,ale mam swoją rację ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, tyle, ze nie ma sie co wypowiadac, jak cos wyglada z punktu widzenia prawa, jesli sie nie wie ![]() Cytat:
Tym niemniej - nie wnikam juz nawet, bo autorka sie na cos innego zdecydowala. Cytat:
![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W temacie rozwijającego się wątku ![]() to napiszę nieco dokładniej , choć oczywiście w żadnej mierze nie stanowi to znamion porady prawnej i nie należy tego tak traktować. Przede wszystkim , prawnicy są ( przynajmniej teoretycznie ) zobowiązani do udzielania rzetelnych informacji klientom szukającym porady prawnej . Z tym , że : jeden przytoczy tylko formułkę o przywłaszczeniu ( 284 kk) bez wnikania w problem klienta i już . Klient , załóżmy , że uparty , pójdzie do drugiego . Ten drugi doda informację o orzecznictwie Sądu Najwyższego , które precyzuje interpretację przytoczonego paragrafu wraz z "furtką" w postaci słusznej wierzytelności . Taki prawnik próbowałby dociec , jakimi argumentami , umowami , świadkami itp . dysponować może klient , i określiłby , czy stanowi to wystarczającą podstawę do określenia wysokości roszczeń i ich słuszności , w przypadku , gdyby "poszkodowany" wniósł o wszczęcie postępowania przeciwko "pełnomocnikowi". Z tym , że wówczas , gdyby owa słuszność istniała , to należałoby zrobić jak najbardziej jawny i jasny przelew . Nie wchodziłoby w grę wyciąganie czegokolwiek pokątnie. Natomiast jeśli w ocenie prawnej nie byłoby wystarczających podstaw do wierzytelności słusznej , to tenże prawnik poinformowałby o tym klienta . Załóżmy , że klient , niezadowolony z takiego obrotu sprawy , poszedłby szukać kolejnego prawnika , i trafiłby na takiego "falandyzującego" prawo . I wysoce prawdopodobne jest , że w wyniku porady owego , finał byłby jak napisałam wcześniej w poście 175 . Czyli znów ( oczywiście , gdyby w ogóle doszło do zgłoszenia o domniemaniu przywłaszczenia na wniosek właściciela konta ) , zgodnie z prawem , stwierdzonoby , że z braku wystarczających dowodów nie można orzec o zajściu "przywłaszczenia" . I przypomnę , to sędziowie decydują o sprawach . Dobry prawnik - praktyk będzie w nich zorientowany ( oraz ogólnie w pracy danego sądu ), i najpewniej będzie w stanie wytypować wynik ( gdyby w ogóle doszło do zgłoszenia ), zanim przedstawi klientowi swoją ocenę sytuacji . Ale o orzecznictwie sędziów nie będę się wypowiadała , by nie podkopywać bardziej wiary społeczeństwa w sprawiedliwość . No i zazwyczaj są to dane tajne łamane przez poufne . A , jeszcze , w świetle prawa , nie powinno się mówić w tym przypadku o "kradzieży" ( nie kwalifikuje się pod ten paragraf ) . Choć moralnie byłaby to jak najbardziej kradzież i dobrze , że Autorka wątku odstąpiła od tego zamiaru . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
WIARA, NADZIEJA, MILOSC... Edytowane przez martyna_martyna Czas edycji: 2010-01-24 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Poczytaj posty Srebrnegokota. Wg nie podpada to pod przywlaszczenie, co zreszta sie trzyma kupy wg mnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.