Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 712 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-11, 22:43   #21331
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Nava- z tym babcinym zapachem nie jest mocno źle, po pewnym czasie idzie się przyzwyczaić, a potem się nawet nie zwraca na to uwagi. Ze wszystkich odżywek do mycia najbardziej lubię Hegrona, testowałam dwie wersje i nie widzę między nimi różnicy.
to moze jednak obie wezme, to daleko a ja len jestem wiec zainwetsuje w obie
odzywki ktore uzywam do mycia i tak w zasadzie ladnie nie pachna wiec nie zaszkodzi sprobowac
tylko gdzie ja je upacham musze poszukac mieszkania z wieksza lazienka
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 22:56   #21332
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614271]wlosy po stylizacji "czepkowej" nie ma puchu ani troszke, nawet na wierzniej tylnej warstwie! [/QUOTE]

Cudne! Jaki blask! Czy to po tym rycynowym nabłyszczaczu?

No nie, taki skręt bez żadnego harmonijkowania itp. No nie ma sprawiedliwości na tym świecie

Czy dobrze zrozumiałam, że nałożyłaś ten czepek w ostatniej fazie wyschnięcia włosów? Długo go trzymałaś?

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614405]to moze jednak obie wezme, to daleko a ja len jestem wiec zainwetsuje w obie
[/QUOTE]

Powąchaj w butelce, na miejscu
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 23:09   #21333
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Cudne! Jaki blask! Czy to po tym rycynowym nabłyszczaczu?

No nie, taki skręt bez żadnego harmonijkowania itp. No nie ma sprawiedliwości na tym świecie

Czy dobrze zrozumiałam, że nałożyłaś ten czepek w ostatniej fazie wyschnięcia włosów? Długo go trzymałaś?

Powąchaj w butelce, na miejscu
jumaatt, dziekuje
blysk to chyba zasluga lampy, bo ubolewam nad jego brakiem
a nablyszczacza nie uzylam- zapomnialam o nim
ja mam wlosy porzadnie poskrecane, nastepnego dnia skret sie troche rozlznia, ale akurat jego to mam pod dostatkiem
czepek nalozylam jak wlosy byly prawie suche- zeby ich nie dotykac a trzymalam jakies 2 godz, chcialam nowy zakup wyprobowac
pomysl z wachaniem hergona wykorzystam jutro

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-11 o 23:13
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 23:21   #21334
Pinsleepe
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20615113]
czepek nalozylam jak wlosy byly prawie suche- zeby ich nie dotykac a trzymalam jakies 2 godz, chcialam nowy zakup wyprobowac
pomysl z wachaniem hergona wykorzystam jutro [/QUOTE]

Nava, boskie włosy
Dobry pomysł z tym czepkiem, bo ja się nie mogę powstrzymać nigdy od dotykania

Acha, jeśli naprawdę będziesz chciała pieluchy, daj znać

Edytowane przez Pinsleepe
Czas edycji: 2010-07-11 o 23:24
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-11, 23:48   #21335
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
Nava, boskie włosy
Dobry pomysł z tym czepkiem, bo ja się nie mogę powstrzymać nigdy od dotykania

Acha, jeśli naprawdę będziesz chciała pieluchy, daj znać
dziekuje
jak wlosy sa w czepku to ochota na ich dotykanie mija samoczynnie
smieszny on jest- taka "firankowa" konstrukcja z gumka
powinna byc tez wersja dla dlugowlosych bo ten na pewno nie pomiescilby moich wlosow przed ich obcieciem
co do pieluch to z checia wyprobuje w zamian wysle czepki jakbys byla Ty lub ktoras z kolezanek zainteresowana "styling a la bonet"
Stary 2010-07-12, 08:44   #21336
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

To będę nadrabiać...

Weekend na słońcu i w wodzie ale olej kokosowy spisał sie na medal.
Dziś poranne mycie i znów z niedosuszonymi włosami biegłam do pracy. Za to skalp odżywiony (nocna wcierka) i świeże włosy - bezcenne

Kolejne ciachanie mamy udane. Teraz czas na mnie - końcówki proszą o podcięcie.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 09:05   #21337
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

czy eclipta pozostawiona na 2h może wysuszyć włosy?
Stary 2010-07-12, 09:15   #21338
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
jak myslisz Eloe damy sie? a moze wciagniemy Syrenke w nasze uzalanie? tylko kto nam potem droge powrotna pokaze?
W tym tygodniu nie użalamy się na włosy tylko na pogodę
Ja chcę zimę
Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
jestem nerwowa i czasami po prostu muszę chwycić za tę szczotkę ... w ramach zemsty
Będe musiała cofnąć rozgrzeszenie
Cytat:
a tak w ogóle to na peronie spotkałam dziewczyne która miała rozpuszczone włosy ... sięgaly jej do kolan nigdy nie widziałam tak długich włosów, ale nie wyglądało to ładnie
W dzieciństwie miałam koleżankę, której zapleciony warkocz sięgał za kolana. Mówiła, że ona nie myje włosów, ale jej mama je "pierze". Było tam nawet tarcie. Zgroza!
Cytat:
Napisane przez exotic smile Pokaż wiadomość
Skład rozłożyłam w analizowym wątku. Zerknij.
Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
A ten aloes to do odżywki się dodaje, prawda?
Do odżywki, do psikadła, do wcierki. Do czego sobie zamarzysz Ostatnio leczę czystym sokiem prosto z liścia oparzenia.
Cytat:
Miodu łyżkę na 2 łyżki odżywki, tyle co poprzednio i było pięknie. Myślę, że za długo dla moich włosów było. 3 godziny byłoby w sam raz
U mnie również sporo zalezy od czasu trzymania miodu na włosach. 2 -3 godzin maksymalnie
Cytat:
mnie tak swędziało po baby dreamie, nie dawać mu więcej szansy i nie ryzykować?
Może na początek przyzwyczaj się do metody (do 2 -3 miesięcy), niech skalp sie unormuje i dopiero wtedy sprawdź BD ponownie.
Cytat:
a co Ty będziesz ciachać????
od chwili przejścia na pokraczne cg ciacham się sama. Ale obiecałam Małgosi, że we wrześniu zacisnę zęby i pójdę do fryzjera
Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
Rainforesta do zniszczonych
Czyli decyzja w kwestii Rainforesta podjęta
Cytat:
Napisane przez henieczka Pokaż wiadomość
Dzielnie zapuszczam, znowu zobacze moje fale

Cytat:
Dziekuje za wyjasnienie kolejnego mojego problemu Duzo pracy mnie czeka, zeby zdobyc tylee potrzebnej wiedzy, ale jestem zawirusowana, wiec to sama przyjemnosc
zobaczysz sama, jak szybko odkryjesz ile już wiesz i rozumiesz.
Cytat:
O tak, zapraszamy serdecznie
Dziękuję Chodzi za mną muzeum Wyspiańskiego...
Cytat:
Napisane przez msk3 Pokaż wiadomość
podczas odciskania ani jednego odstającego włoska,zero puchu

Ale gdzie zdjęcie?
Cytat:
Napisane przez aniaaa16 Pokaż wiadomość
już myślałam, że macie jakieś swoje sposoby, czary-mary na super włoski z tym balsamem Joanny
Efekt może być czary-mary

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Cytat:
A z czym ją zrobiłaś? Jaka była?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-12, 09:30   #21339
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Czyli decyzja w kwestii Rainforesta podjęta
podjęta dzisiaj będę go próbować. a niedługo zainwestuję też w tego do ciemnych, bo za 11zł to aż żal, żeby stał na półce

Cytat:
A z czym ją zrobiłaś? Jaka była?
Garnier awokado + żółtko jajka + eclipta.
już nałożyłam, trudno najwyżej mnie trochę przesuszy..
Stary 2010-07-12, 09:55   #21340
syrenka
Wtajemniczenie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20612801]
Syrenko, a co czyni amodimethicone silikonem " o bardzo dobrych wlaściwościach" [/QUOTE]

Amodimethicone jest silikonem modyfikowanym, ma dodaną część, która jest pozytywnie naładowana więc łatwo i dobrze przylega do włosa optycznie poprawiając jego wygląd. Chemiczka z NC pisze, że jego właściwości kondycjonujące są uzależnione od stanu włosa, im włos bardziej zniszczony tym lepiej amodimethicone się spisuje. Ma być to spowodowane faktem, że włos zniszczony jest bardziej ujemnie naładowany niż włos zdrowy.
Amodimethicone ma zatrzymywać wilgoć we włosach, wygładzać powierzchnię włosa, ułatwiać rozczesywanie, redukować rozmiar uszkodzeń podczas zabiegów z użyciem ciepła (suszarka, prostownica itd), dodawać blasku.

Navo, piękne złote włosy

Cytat:
z dodatkami jakie zastosowałaś chyba nie powinna
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 10:32   #21341
Tindomerel
Zadomowienie

dziewczyny mam pytanie ostatnio odkąd mam więcej czasu zaczęłam nakładać olej kokosowy na noc, rano mycie babydream'em i Wax na 4-5h i tak co drugi dzień. Czy mogę przedobrzyć ?
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 10:40   #21342
wilczex
Zadomowienie

Wiatm dziewczyny Ależ pędzicie, jak zwykle Ja zapach Hergona bardzo lubię i często wracam do tej odżywki. Łatwo ją dostać w Kauflandzie.

Ja wcoraj przez pół dnia i całą noc olejowałam włosy kokosem a teraz siedze z Waxem wzbogaconym o pantenol i keratynę. Wiem, że olej ciężki jest jak na taką pogodę ale miałam tak suche końcówki, ze bałam się, że mi się starsznie zniszczą, postanowiłam je nawilżyć porządnie.

Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/
wilczex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 11:13   #21343
Eloe77

Cytat:
Napisane przez kretoszczurek Pokaż wiadomość
U mnie poprawy lokowej nie widzę włoski błyszczące ale jakieś drętwe końcówki piórkowate . może coś źle robię?
Pomogłoby najprawdopodobniej nakładanie olejów na końcówki. Kapka wieczorem, jeśli nie planujesz myć włosów, zaś przed myciem na jakieś 2 lub 3 godziny.
Kiedy nakładałam olej na końcówki wieczorem, to nie miałam problemów z piórkowaniem, obecnie niestety tak
Warto jednak podciąć końcówki, jeśli dopiero wróciłaś znad morza - a po podpisie wnioskuję, że i znad morza (o większym niż Bałtyk zasoleniu) i z ostrzejszego niz nasze słońca.
Cytat:
Zaznaczm mam jakby 2 rodzaje włosów z przodu sprężynki i one są zawsze suchę i łamliwe z tyłu falowane .
Górna w-wa to nawet falować nie chce
Warto zatem - jeśli te różnice aż tak widoczne - różnicować pielęgnację albo ilość nakładanych środków. Wierzch - jak zwykle - najbardziej zniszczony. Trzeba dopieścić
Cytat:
To teraz ja i moje wczorajsze eksperymenty
mimo - moim zdaniem pozornego - obciażenia. Fakt, niektóre kosmyki wyglądają na lekko sklejone, ale jeśli to jedyny minus, to prawie jak żaden
Cytat:
Zrobił się strasznie drobny skręt
Ale to naprawdę fajie wygląda choć jeśli loki nie są mięsite (a takie llubię byc może Ty też), to rozumiem Twoją dezaprobatę.
Cytat:
Chyba nawet Eloe przyzna, że najdłuższej warstwie przyda się odświeżenie
Przyzna. Odświeżeniu mówię tak, ciachaniu po całości stanowcze nie!
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Tylko nie mów, że coś Ci się w nich nie podoba, dołączę do Eloe i będę Cię ścigać za narzekanie!
Zakładamy ekipę antynarzekaniową!
Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
Pielucha chyba właściwościami przypominać będzie wspominaną przez Eloe arafatkę, a kosztuje chyba z 2 zł;]
Przypominac i owszem, jednak pielucha ma ciaśniejszy splot niz arafatka i może przepuszczac mniej powietrza.
Cytat:
Napisane przez Zelka_93 Pokaż wiadomość
Już jest trochę lepiej na szczęście W ogóle jakiś dziwny ten Jantar. Przelałam go do butelki z psikaczem i używałam na plaży i po powrocie miałam jakieś takie suche i sprawiające wrażenie zniszczonych włosy ;|
Możliwe, że glikol podziałał wysuszająco.
Poza tym napisz, prosze, dokładniej, na czym polegało "jakieś takie suche i sprawiające wrazenie zniszczonych" ? Bo może to był puch?
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Potwierdzam, że żelu nie można kłaść na za mało wilgotne włosy. Inaczej puch gwarantowany.
Zgadzam się
Cytat:
Jedyne co mnie zastanawia to to, że np. w zależności od tego, jakiej odżywki b/s użyję oraz czy np. myję odżywką czy szamponem włosy są w różnym stanie nawilżenia przed stylizacją i mogą potrzebować różnej dawki stylizatora dla osiągnięcia danego efektu.
Z Twoimi rozważaniami tez się zgadzam.
Skoro nasze obserwacje wskazują, żeemolientowa podstawa decyduje o skręcie, to bardzo prawdopodobnym będzie konieczność dopasowywania ilości stylizatora do użytych emolientów. Moim zdaniem wystepuje tu zależność odwrotnie proporcjonalna.
Cytat:
Myślicie, że magiczny ręczniczek dr. Bacty nie nadaje się na ręcznikowanie (to stylizujące, nie osuszające włosy)?
Dr. Bacty mam malutką, więc uzywam do odciskania i harmonijkowania (te samą podczas całego procesu). Myślę, że do ręcznikowania się nada ze względu na swoje właściwości i przepuszczanie powietrza.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
podjęta dzisiaj będę go próbować. a niedługo zainwestuję też w tego do ciemnych, bo za 11zł to aż żal, żeby stał na półce
Zgadzam się szczególnie, że przeciekawy jest ten drugi ekstrakt
Cytat:
Garnier awokado + żółtko jajka + eclipta.
już nałożyłam, trudno najwyżej mnie trochę przesuszy..
Cytat:
z dodatkami jakie zastosowałaś chyba nie powinna
Zastanawiam się nad tym jajkiem... W sumie najprawdopodobniej duże proteiny i sporo emolientów plus eclipta - może zafundowała sobie oblepienie włosa miast nawilżenie i regenerację?
Jak sądzisz, Syrenko?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-12, 11:51   #21344
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:

Zastanawiam się nad tym jajkiem... W sumie najprawdopodobniej duże proteiny i sporo emolientów plus eclipta - może zafundowała sobie oblepienie włosa miast nawilżenie i regenerację?
Jak sądzisz, Syrenko?
weźcie mnie nie straszcie..
Stary 2010-07-12, 12:08   #21345
Eloe77

Cytat:
Napisane przez kretoszczurek Pokaż wiadomość
DZiewczyny ja już po. Efekty-włosy mięciutkie z dużą objętością pojawiły się zarodki sprężynek z tyłu pod spodem, z przodu sprężynek sztuk kilka(...)
Podsumowując jestem zadowolona z efektu. Włoski jeszcze pozostawiają wiele do życzenia, ale jest lepiej.
świetnie
Cytat:
Zauważyłam, że bardzo dobrze radzi sobie z tym suszarka - wystarczy na kilka chwil przyłożyć dyfuzor w takiej miejsce (być może nawet wystarcza chłodny nawiew, muszę to jeszcze sprawdzić) i najczęściej wtedy żel puszcza
Dobry pomysł! Zapamiętam
Cytat:
Mam juz pierwsze obserwacje po lekkiej zmianie pielegnacji - wlosy zaczely delikatnie falowac, choc to dopiero poczatek. Niestety na ograniczenie silikonow reaguja puszeniem, co mnie denerwuje albo to normalne, albo bedzie lepiej z czasem albo bede musiala zaopatrzyc sie w cos do stylizacji, ale tak nie lubie..
Sama stylizacja na puszenie nie pomoże, niestety. Regularna pielęgnacja, odżywianie, nawilżanie - trzeba dotrzeć do wewnątrz, zabezpieczyć przed ucieczką wody i jej dalszym przez włosy poszukiwaniem. Kwaśne płukanki również pomagają.
Pozostałe działania dają głównie efekty doraźne i pełnia funkcję wspomagającą, ale - jak by nie patrzeć - równie istotną.
Cytat:
Nie nadaje sie na CG, ale tak tu milo u Was
Ale my tu nie wszystkie jesteśmy CG. Sama stosuję pokraczną
Nam równiez miło, ze ejsteś z nami
Cytat:
przeglądałam własnie skład tych odżywek i zastanawia mnie bardziej ten alkohol (ingredients from certified organic agriculture) w skladzie zaraz po wodzie.Dziewczyny czy on nie zrobi krzywdy włosom albo wrażliwej skórze??
Spośród odzywek Alverde nie trafiłam jeszcze na taką, która wywołałaby u mnie świąd. Mam zwyczaj wcierania ich w skalp lub chociaż malego masażu skalpu podczas nakładania tych odżywek i jeszcze nigdy nie zaszkodziły wrażliwcowi.
Cytat:
A mi nawet w te upały zatoki dają znać o sobie
Raz wyszłam na dwór z niedosuszonymi włosami, to myślałam, że następnego dnia mi głowa z bólu pęknie
Ojoj
Cytat:
2 łyżki też kiedyś próbowałam (bo tyle chyba zaleca Lorraine)
Lorraine zaleca 2 łyżeczki właśnie
Cytat:
Eloe, o co Ty myslisz o tym alkoholu? stosowałas te odzywki? cos się dzialo?
Jest powyżej Dodać moge tylko, że działo się morelka jest the best Do tego po Sensitive skalp nawilżony. Jestem wyłącznie na tak.
Cytat:
Od wcierania Jantara mam smalec na głowie drugiego dnia, buuuu
Jesteś pewna, że to od Jantara? W zasadzie nie ma tam nic, co mogłoby obciążać... Ale skoro masz różne alergie, to kto wie, jak zareagujesz.
Cytat:
Też mam takie przemyślenia i doszłam do wniosku, że jak myję szamponem, to później mogę sobie pozwolić na większe szaleństwo odżywkowo-stylizacyjne, ale nie wiem, czy to dobre myślenie, bo w końcu szampon jet po to, żeby odciążyć włosy, więc głupio tak od razu psuć efekt
Postepuję dokładnie w ten sam sposób. Po szamponie silnie emolientowa odżywka, najlepiej na jakas godzinę. Potem lekkie jej niedopłukanie, kwasna płukanka i odżwyka b/s plus stylizator.
Jeśli nie nałożę bogatej odżywki, mam po szamponie piórka nie włosy.
Szampon oczyszcza z nadmiaru, ale odpowiednie zabezpieczenie jest równie istotne (jak nie istotniejsze).
Cytat:
do jakiej czynności odnosi się harmonijkowanie
Syrenka prawdę Ci powie
Cytat:
Ja też ostatnio straszę puchaczem na głowie, bo zwykle za późno myję włosy przed wyjściem i potem przyspieszam suszenie potrząsając nimi i wkładając paluchy w nasadę, żeby się podniosła
Dziś zrobiłam rano to samo. Na dodatek poranny wietrzyk przeczesał je po swojemu. Efekt - puszek (bez okruszka i kłębuszka)
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20607444]w kwestii pomyciowej stylizacji ograniczam sie do wpiecia dwoch zabek, zeby wlosy nie lecialy do oczu bo nie moglabym wizazowac [/QUOTE] Zazdraszczam i poproszę

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20609703]dziewczyny, ktora z Was uzywala odzywki hegron do mycia?
wydaje mi sie ze znalazlam takowa- litrowa ( ) butla za jakas smieszna cena. warto ja zakupic?[/QUOTE] Używałam tej z fioletową zakrętką i po braku zachwytów stała się ulubioną na równi z Mrs. Potters aloesową. Obecnie zaczełam Hegrona z różową nakrętką. Już widze, że gęstszy, choć skład ten sam...

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614271]wlosy po stylizacji "czepkowej" nie ma puchu ani troszke, nawet na wierzniej tylnej warstwie![/QUOTE] jest cudnie
Poproszę nieco
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20614405] musze poszukac mieszkania z wieksza lazienka [/QUOTE] Albo łazienki z mieszkaniem Ja tez poszukam.
Cytat:
Napisane przez Tindomerel Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie ostatnio odkąd mam więcej czasu zaczęłam nakładać olej kokosowy na noc, rano mycie babydream'em i Wax na 4-5h i tak co drugi dzień. Czy mogę przedobrzyć ?
Obserwuj włosy uważnie przez ten czas. Jeśli okaże się, że zaczynają wyglądać na przesuszone, koniecznie odstaw olej.
Cytat:
Napisane przez wilczex Pokaż wiadomość
Ja wcoraj przez pół dnia i całą noc olejowałam włosy kokosem a teraz siedze z Waxem wzbogaconym o pantenol i keratynę. Wiem, że olej ciężki jest jak na taką pogodę ale miałam tak suche końcówki, ze bałam się, że mi się starsznie zniszczą, postanowiłam je nawilżyć porządnie.
I dobrze Moje włosy dostały kokosa jako zabezpieczenie przed słońcem na sobotę. Spisał się
Cytat:
weźcie mnie nie straszcie..
Nie straszę Po prostu zastanwiam się, czy to zestawienie nie mogło tak zadziałać.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-12, 12:11   #21346
all_improviso
Raczkowanie

Drogie Zakręcone

Odważam się po raz pierwszy napisać na Waszym/naszym forum.
Włosy mam takie, jak widać na załączonym poniżej obrazku. Nie mam pewności, czy można uznać je za kręcone. Jeśli już, to może są falowane, ale na pewno nie kręcone tak, jak niektórych z Was.

Kłopot z nimi jest następujący. Kręcą się wyłącznie z tyłu głowy i to raczej, hm, warstwa spodnia, a nie wierzchnia Przód - prosty, lekko zawijający się przy końcówkach, z tendencją do łatwego ułożenia na czymkolwiek. Tyle że układanie (jakieś papiloty i inne takie wynalazki) daje zupełnie tragiczny efekt. Więc nie kręcę nawet domowymi sposobami.

Niezdecydowanie moich włosów, określenie ich jako prawie kręcone albo prawie proste (jedno i drugie stwierdzenie nie jest zgodne z prawdą ) sprawia, że najczęściej wiążę je w kuca. I tyle.

Dodatkowo farbuję, ale muszę.

Od dwóch tygodni po wnikliwej lekturze niemal wszystkich wątków tego forum jestem na dietce CG Włosy zmiękły, ale po ostatnim podcięciu (tydzień temu), układają się fatalnie. Na razie postanowienie jest proste. Nie będę ich obcinać i jeśli zdzierżę siwe odrosty, to może odhoduję sobie siwe prawie kręcone/prawie proste włosy.

W czym problem dokładnie?
W tym, że nie znoszę niezdecydowania moich kudłów. Są brzydkie. Takie... nijakie.

Pomóżcie mi, proszę, określić ich kategorię wedle ezoterycznych kwalifikacji i ewentualnie pomóc przy doborze kosmetyków.
Są cienkie.
Są podatne na układanie.
Są prawie proste - od góry i z przodu.
Są kręcone - od tyłu.
Są farbowane.

Z kosmetyków:
- odżywka yung różowy do mycia;
- joanna z makiem i z lnem po myciu;
- joanna z wrzosem i miętą po myciu;
- kallos latte;
- raz zastosowałam olejek vatika (nie mam jeszcze zdania na temat tego preparatu);
- do układania żel lniany z kilkoma kroplami NMF.

Edytowane przez all_improviso
Czas edycji: 2010-07-12 o 12:14 Powód: nieudana próba dołączenia zdjęcia
all_improviso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 12:20   #21347
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak sądzisz, Syrenko?
Nie jestem pewna, w końcu jajko to nie tylko proteiny ale i kwasy tłuszczowe czy lecytyna.

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez all_improviso Pokaż wiadomość
Drogie Zakręcone

Odważam się po raz pierwszy napisać na Waszym/naszym forum.
Włosy mam takie, jak widać na załączonym poniżej obrazku. Nie mam pewności, czy można uznać je za kręcone. Jeśli już, to może są falowane, ale na pewno nie kręcone tak, jak niektórych z Was.

Kłopot z nimi jest następujący. Kręcą się wyłącznie z tyłu głowy i to raczej, hm, warstwa spodnia, a nie wierzchnia Przód - prosty, lekko zawijający się przy końcówkach, z tendencją do łatwego ułożenia na czymkolwiek. Tyle że układanie (jakieś papiloty i inne takie wynalazki) daje zupełnie tragiczny efekt. Więc nie kręcę nawet domowymi sposobami.

Niezdecydowanie moich włosów, określenie ich jako prawie kręcone albo prawie proste (jedno i drugie stwierdzenie nie jest zgodne z prawdą ) sprawia, że najczęściej wiążę je w kuca. I tyle.

Dodatkowo farbuję, ale muszę.

Od dwóch tygodni po wnikliwej lekturze niemal wszystkich wątków tego forum jestem na dietce CG Włosy zmiękły, ale po ostatnim podcięciu (tydzień temu), układają się fatalnie. Na razie postanowienie jest proste. Nie będę ich obcinać i jeśli zdzierżę siwe odrosty, to może odhoduję sobie siwe prawie kręcone/prawie proste włosy.

W czym problem dokładnie?
W tym, że nie znoszę niezdecydowania moich kudłów. Są brzydkie. Takie... nijakie.

Pomóżcie mi, proszę, określić ich kategorię wedle ezoterycznych kwalifikacji i ewentualnie pomóc przy doborze kosmetyków.
Są cienkie.
Są podatne na układanie.
Są prawie proste - od góry i z przodu.
Są kręcone - od tyłu.
Są farbowane.

Z kosmetyków:
- odżywka yung różowy do mycia;
- joanna z makiem i z lnem po myciu;
- joanna z wrzosem i miętą po myciu;
- kallos latte;
- raz zastosowałam olejek vatika (nie mam jeszcze zdania na temat tego preparatu);
- do układania żel lniany z kilkoma kroplami NMF.

Witaj
Myślę, że Twoje włosy mają potencjał skrętowy, natomiast widać, że brakuje im nawilżenia i przydałoby się je trochę podregenerować co może zająć dobrych kilka tygodni.
Olejowanie może być pomocne, aczkolwiek efekty pielęgnacyjne nie pojawią się od razu. Vatikę masz na oleju kokosowym czy na parafinie?
I tak się zastanawiam czy nie dobrze by było zmienić odżywkę do mycia na bezproteinową, mi yung różowy po dwóch tygodniach zmiękczył zbytnio włosy (tak u mnie działają proteiny jedwabiu).
Polecam też półprodukty kosmetyczne dostępne na mazidłach czy w sklepie zrób sobie krem.
Stary 2010-07-12, 12:29   #21348
all_improviso
Raczkowanie

Syrenko,
Vatika jest kokosowa.
I proszę, ze mną jak z dzieckiem (przynajmniej na razie ) : doradź mi wprost, jakie bezproteinowe odżywki polecasz i jakie półprodukty kosmetyczne.
Wdzięczność moja będzie wielka.
Stary 2010-07-12, 12:30   #21349
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

kurcze.. miałam być na odwyku białkowym i zapomniałam, że żółtko ma dużo protein ;(
z tego co przeglądałam, to większość odżywek jakie mam to są albo proteinowe albo emolientowe. więc nie pozostaje mi nic innego, jak odłożyć te pierwsze na rzecz tych drugich. ale zbyt dużo emolientów może pewnie obciążyć włosy, prawda?
Stary 2010-07-12, 12:42   #21350
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez all_improviso Pokaż wiadomość
Syrenko,
Vatika jest kokosowa.
I proszę, ze mną jak z dzieckiem (przynajmniej na razie ) : doradź mi wprost, jakie bezproteinowe odżywki polecasz i jakie półprodukty kosmetyczne.
Wdzięczność moja będzie wielka.
Balsamy Mrs Potters nie mają protein (500ml, 6-9zł; Aloes, Ginko; Arnika, Żeń-szeń i inne); Hegron chyba też (?)

Półprodukty kosmetyczne:
* humektanty, przykładowo któryś z poniższych
gliceryna,
kwas hialuronowy - roztwór 1%
hydromanil
aloes
* witaminy: pantenol, niacynamid
* proteiny: keratyna hydrolizowana
* hydrolaty do psikadeł jeśli będziesz takowe robić (przykładowe przepisy w receptariuszu)
* możesz się skusić na ekstrakty roślinne hinduskie np. amlę (bo eclipta chyba jest niedostępna aktualnie)
* konserwant, jeśli zamierzasz miksturę trzymać dłużej niż 2 tygodnie w lodówce
* akcesoria typu: buteleczka z atmizerem, łyżeczki miarowe, papierki lakmusowe, zlewka, bagietka do mieszania

Można je dodawać do odżywek d/s, b/s, robić psikadła, maski. Przykładowe przepisy znajdziesz w receptariuszu.

Cytat:
kurcze.. miałam być na odwyku białkowym i zapomniałam, że żółtko ma dużo protein ;(
z tego co przeglądałam, to większość odżywek jakie mam to są albo proteinowe albo emolientowe. więc nie pozostaje mi nic innego, jak odłożyć te pierwsze na rzecz tych drugich. ale zbyt dużo emolientów może pewnie obciążyć włosy, prawda?
to zależy od odżywki, zbyt ciężka może obciążyć, ale musisz sprawdzić na sobie co lubią Twoje włosy
Stary 2010-07-12, 12:51   #21351
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:

to zależy od odżywki, zbyt ciężka może obciążyć, ale musisz sprawdzić na sobie co lubią Twoje włosy
mnie się wydaje, że moje włosy właśnie lubią emolienty.. ale muszę jeszcze zobaczyć.

kurcze, zrypałam sobie jeden bok zaczęłam go niepotrzebnie ugniatać, poprawiać i się zepsuł. ale za to drugi jest piękny!
Stary 2010-07-12, 14:40   #21352
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wilczex Pokaż wiadomość
Ja też, wbrew trendowi na forum, olejuję się regularnie i włoski mają się dobrze

Cytat:
Ale to naprawdę fajie wygląda choć jeśli loki nie są mięsite (a takie llubię byc może Ty też), to rozumiem Twoją dezaprobatę.
Kobieta zmienną jest. Może czasem będę miała ochotę na drobne pierścionki, to będę wiedziała, jak je uzyskać

all_improviso - witamy nową Zakręconą
I to taką, która już przeczytała wszystko, co trzeba
Osobiście Ci gwarantuję, że tam jest skręt.
Ale faktycznie, wyglądają na mocno umęczone i wysuszone.
W Twojej pielęgnacji brakuje mi dobrej odżywki d/s. Kallos to za mało Fajnie by było, gdybyś mogła zainwestować w Waxa.
Póki co wzbogacaj Kallosa, np. miodem czy olejami, a jak dokupisz półprodukty, to i nimi.
Keratyna i pantenol obowiązkowo
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 15:41   #21353
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:
Ja też, wbrew trendowi na forum, olejuję się regularnie i włoski mają się dobrze
A ja już tyle czasu na forum i jeszcze nie miałam keratyny, ani pantenolu Może któraś z krakowianek planuje w najbliższym czasie zakupy na Mazidłach?

A z olejem kokosowym chyba też się przeproszę..... W końcu skoro kobiety z Indii nakładają olej codziennie przy ich klimacie, to chyba u nas w lato też nie zaszkodzi
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 16:47   #21354
Paulinka675
Zakorzenienie

ja mam problem z puszeniem się włosów. w mieście ten problem nie występuje, tylko jak jestem gdzieś nad wodą. zastanawiam się czy można temu jakoś zapobiec?

stosuję do stylizacji krem do loków lorys girl lub lorys nutri sun gloss, może nakładać coś jeszcze po wyschnięciu? jedwab?

drugi problem to nadmierne wypadanie włosów podczas mycia odkąd noszę loki, może to dlatego że nie wyczesuję ich pomiędzy myciami jak to było w przypadku gdy nosiłam proste?

nie wiem też czy dobrze sklasyfikowałam swoje włosy, wydaje mi się, że to 3b, ale nie jestem pewna, jak myślicie??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 18:00   #21355
Konto usunięte

Cytat:
Amodimethicone jest silikonem modyfikowanym, ma dodaną część, która jest pozytywnie naładowana więc łatwo i dobrze przylega do włosa optycznie poprawiając jego wygląd. Chemiczka z NC pisze, że jego właściwości kondycjonujące są uzależnione od stanu włosa, im włos bardziej zniszczony tym lepiej amodimethicone się spisuje. Ma być to spowodowane faktem, że włos zniszczony jest bardziej ujemnie naładowany niż włos zdrowy.
Amodimethicone ma zatrzymywać wilgoć we włosach, wygładzać powierzchnię włosa, ułatwiać rozczesywanie, redukować rozmiar uszkodzeń podczas zabiegów z użyciem ciepła (suszarka, prostownica itd), dodawać blasku.

Navo, piękne złote włosy
Syrenko dziekuje za info o amodimethicone i komplemencik
"złote włosy" mi sie wydaja nijakie pod wzgledem koloru

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
ś

Używałam tej z fioletową zakrętką i po braku zachwytów stała się ulubioną na równi z Mrs. Potters aloesową. Obecnie zaczełam Hegrona z różową nakrętką. Już widze, że gęstszy, choć skład ten sam...

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

jest cudnie
Poproszę nieco
Albo łazienki z mieszkaniem Ja tez poszukam.
Eloe77 dziekuje
kurcze, klucz do sukcesu to NIEDOTYKANIE... wciaz mam z tym problem
po hegrona nie pojechalam- leje okropnie przez caly dzien a teraz juz jest za pozno
o tak- lazienka + mieszkanie to by mi nawet pasowalo

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:

Obserwuj włosy uważnie przez ten czas. Jeśli okaże się, że zaczynają wyglądać na przesuszone, koniecznie odstaw olej.
??? jak to??
Stary 2010-07-12, 18:44   #21356
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Do odżywki, do psikadła, do wcierki. Do czego sobie zamarzysz Ostatnio leczę czystym sokiem prosto z liścia oparzenia.
zastanawiam sie własnie nad własną sadzonką aloesową, bo gotowy miąższ czy sok dośc drogi jest. Pamietam, że kiedyś babcia TŻta cięła aloes i robiła z tego różne mikstury.
Cytat:
U mnie również sporo zalezy od czasu trzymania miodu na włosach. 2 -3 godzin maksymalnie
no wlasnie, utwierdzilas mnie w tym co mi przyszlo od razu do głowy. Następnym razem nałoże miód znowu na 3 godzinki

Na razie zakochana jestem w marchewce - unikam kontaktu ze skórą, a włoski są takie mięciutkie, szok

Cytat:
Może na początek przyzwyczaj się do metody (do 2 -3 miesięcy), niech skalp sie unormuje i dopiero wtedy sprawdź BD ponownie.
na razie BD w spadku oddałam dziecku, odpuszcze go sobie na razie.
przymierzam się do umycia włosów odżywką, ale to za jakiś czas, na razie OMO z hippem i pottersem bardzo dobrze dziala
Cytat:
obiecałam Małgosi, że we wrześniu zacisnę zęby i pójdę do fryzjera
dobrze wiedziec, ze nie tylko dla mnie wizyta u fryzjera to mega stres

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
:
Cytat:
Spośród odzywek Alverde nie trafiłam jeszcze na taką, która wywołałaby u mnie świąd. Mam zwyczaj wcierania ich w skalp lub chociaż malego masażu skalpu podczas nakładania tych odżywek i jeszcze nigdy nie zaszkodziły wrażliwcowi.

Dodać moge tylko, że działo się morelka jest the best Do tego po Sensitive skalp nawilżony. Jestem wyłącznie na tak.
Dziękuje za te informację, przekonałaś mnie

Cytat:
Jesteś pewna, że to od Jantara? W zasadzie nie ma tam nic, co mogłoby obciążać... Ale skoro masz różne alergie, to kto wie, jak zareagujesz.
nie jestem pewna, chociaz jak tak rozsadnie pomyslec, to chyba tluszcz od dotykania skory głowy, a jeszcze wcieram go, i pewnie od tego produkcja sebum się zwiększyła

Nie mogę sie coś dziś ogarnąć z pisaniem....
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 18:50   #21357
adalya
Raczkowanie

Witam,
Dopiero raczkuję w tym wątku. Czytam i czytam... Może mi pomożecie, bo nie wiem, co się dzieje z moimi włosami.
Mam naturalnie kręcone włosy (w dzieciństwie same ,,pierścionki'', z wiekiem trochę mniej poskręcane)
Od jakiegoś czasu jednak widzę, że stają się coraz prostsze. Zwykle wystarczało ugniatanie + pianka dla kręconych włosów + wysuszenie suszarką i loczki gotowe. Teraz zamiast loczków mam sklejone strąki, czasem kręcą się przez pół dnia (ale tylko przed miesiączką ). Farbowanie wcześniej nie miało wpływu na skręt.
Mam włosy do brody, więc ten sposób zwijania w pieluchę nie dla mnie.

Czego już próbowałam? Mycie odżywką - włosy tłuste, ciężko wiszące lekko falowane pasma, olejowanie - to samo, zaraz się przetłuszczają. Są też brzydkie, kiedy schną same - przyklejone do głowy pasma, które zaraz sie przetłuszczą. Jedynym sposobem na przetłuszczanie przy skórze było zawsze suszenie. Myślałam zakupach na Mazidłach (często tam kupuję, ale z myślą o naczynkach). Mam w tej chwili d-panthenol, jedwab hydrolizowany, jakieś nawilżacze, trochę eclipty - mogę to jakoś wykorzystać? Co z czym zmieszać? Może kupię keratynę?

Zupełnie nie wiem, co robić, bo włosy dawniej zawsze kręciły się bez problemów i tylko w kreconych mi do twarzy.

I jeszcze... o jakim czepku pisze Nava?
adalya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 18:56   #21358
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
a ja wbrew trendowi chciałam zacząć olejowanie, ale jedyny sklep ze zdrową żywnością jaki był w okolicy zamknęli

Cytat:
keratyny i pantenolu też nie mam

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20629709]leje okropnie przez caly dzien [/QUOTE]
OMG u mnie takie słońce, że się nie da żyć
Nava, piękne włoski, taki idealny skręt....
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 19:51   #21359
Zelka_93
Raczkowanie

GG do Zelka_93

Cytat:
Możliwe, że glikol podziałał wysuszająco.
Poza tym napisz, prosze, dokładniej, na czym polegało "jakieś takie suche i sprawiające wrazenie zniszczonych" ? Bo może to był puch?
Ech, tak szczerze to sama nie wiem jakieś takie brzydkie były ;<
Co jak co to odstawiłam Jantar całkowicie. Łupieżu już nie ma i włosy też są ok, tyle że ostatnio nie chce mi się nic z nimi robić i najczęściej noszę koczka

GUMed 2013->Przyszły lekarz
Zelka_93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 20:31   #21360
all_improviso
Raczkowanie

Jumaatt, Syrenko,
bio wax zakupiony. Maska na włosach z odrobiną oleju rycynowego już oblepia mój skalp.
Co do półproduktów, nie miałam okazji zapytać o konkretne, ale intuicyjnie zamówiłam te:

http://mazidla.com/index.php?option=...id=85&Itemid=2
http://mazidla.com/index.php?option=...d=287&Itemid=2

I witam w Zakręconym Kółku.
Jakby zaczął mi się kręcić przód, tak jak tył, poczułabym się całkiem u siebie
A forum świetne.
Milion cennych rad.
Dzięki dziewczyny.
Wielka praca.

Edytowane przez all_improviso
Czas edycji: 2010-07-12 o 20:40 Powód: Literówka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 9 (0 użytkowników i 9 gości)

Zasady wysyłania wiadomości