Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 740 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-25, 18:19   #22171
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
cukry są w porzo z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem
generalnie, nie rozwijając nadmiernie tematu, cukry - jak najbardziej na tak
a gdzie znalezc owa glukoze? jestem zielona w tej kwestii jak szczypiorek
aa to chyba dobrze ze do miodu dodalam ketaryne i pantenol i sok z cytryny

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Prosze sie nie denerwowac, zadna z Was nie zrobilaby sobie fotki w takim stanie, nie obcielam sie na Holly Berry tylko dlatego ze zle sie czuje w zupelnie krotkich wiec sa ciutek dluzsze hm.. na oko 8-10cm

a i tak czeka mnie jeszcze jedno drastyczne ciecie
tak krotko
domagam sie fotki

i jeszcze jedno ciecie przed Toba...
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 18:21   #22172
smerf3
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916972]a gdzie znalezc owa glukoze? jestem zielona w tej kwestii jak szczypiorek
aa to chyba dobrze ze do miodu dodalam ketaryne i pantenol i sok z cytryny

[/QUOTE]
W miodku właśnie tam jest glukoza i fruktoza.
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 18:28   #22173
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
W miodku właśnie tam jest glukoza i fruktoza.
juz doczytalam, dzieki
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 19:10   #22174
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
W naszym lokowanym słowniku nie istnieje pojęcie, że jakiś składnik jest "dobry dla wszystkich"
tak, to już niestety wiem, cudowna receptura nie została wynaleziona
Cytat:
Tak jak dziewczyny pisały: zaleta parafiny jest taka, że poprzez film nawilża i chroni włos, wada - może obciążać i tak do końca nie wiemy, jak silnego środka potrzeba, żeby ją zmyć
Ja osobiście też do niej podchodzą jak pies do jeża (zbyt wysoko w składzie obciąża mi włosy), ale wiem, że wiele osób sobie ją chwali. Dlatego na pewno nie można jednoznacznie powiedzieć, że jest zła. Może kiedyś skusisz się na własne testy
zaintrygowałaś mnie tematem i już wiem co zostawić do testowania na jesien i zimę

Cytat:
A postępującą siwiznę to nie wiem, po kim
może po mleczarzu, albo sąsiedzie?
przecież Syrenka pisała że siwy włos to oznaka mądrości
(tylko kurcze co to oznacza, jeśli u mnie ani jednego nie ma, a jestem po 30-stce, heh)

Rybiorku mam nadzieję, że ciachnięcie wyjdzie Ci na dobre, a włoski szybko urosną.

A mi się płakać chce jak patrze co dziś mam na głowie po keratynie. Skręt się wzmocnił, niewątpliwie ale jaki puchacz i włosy nieprzyjemne w dotyku.Żeby nie było, że narzekam bezpodstawnie wrzucam fotki
pierwsze to włosy dzisiaj (3 dzień po myciu) prosto z łóżka, bez żadnej reanimacji.
reszta po keratynie 2 godziny - może za długo?
ostatnie jedyne jakie udało mi się zrobić bez lampy

czemu one mi to robią???

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-07-25 o 19:11
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 19:36   #22175
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
tak, to już niestety wiem, cudowna receptura nie została wynaleziona

(tylko kurcze co to oznacza, jeśli u mnie ani jednego nie ma, a jestem po 30-stce, heh)

A mi się płakać chce jak patrze co dziś mam na głowie po keratynie. Skręt się wzmocnił, niewątpliwie ale jaki puchacz i włosy nieprzyjemne w dotyku.Żeby nie było, że narzekam bezpodstawnie wrzucam fotki
pierwsze to włosy dzisiaj (3 dzień po myciu) prosto z łóżka, bez żadnej reanimacji.
reszta po keratynie 2 godziny - może za długo?
ostatnie jedyne jakie udało mi się zrobić bez lampy

czemu one mi to robią???

No puchacz, że worek na głowę:P:P nie wiem czemu narzekasz, moim zdaniem bardzo ładne są. Odstają kosmyki z wierzchniej warstwy, może troszkę bardziej zniszczone są?

Moim zdaniem barak siwizny powinien być powodem do radości potwierdzeniem inteligencji czy mądrości może być np. wysokie czoło, nie dopatrzyłam się czy takowe masz;>
aha i masz śliczny kolorek
Nie wiem czemu jak patrzę na Wasze włoski to mi się wszystkie kolory podobają
Mnie trochę siwe włoski martwią bo przecież jeszcze nie mam 24 lat, a co będzie za 10 do tego mam czoło na większość twarzy, więc moje cechy antropologiczne wskazują na to, że powinnam być geniuszem;D
Stary 2010-07-25, 20:26   #22176
Konto usunięte

Cytat:
ja tez po 30stce a siwe wylaza- po mamie a kurcze mama mamy po 70-tce i ma czarne! nie ma sprawiedliwosci
Yasmin, troche puchu jest, ale nie jest zle mi sie podobaja Twoje wloski
Stary 2010-07-25, 20:42   #22177
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Źle mnie zrozumiałaś - nie wiem po kim, bo obydwoje rodzice są już siwi
Ale jeśli już, to stawiałabym na pana listonosza - darzę się z nim wielką sympatią i czuję taką szczególną więź
Ale...on nie ma loków

Cytat:
Toż ja ani nie farbuję, ani nie wyrywam
Na razie dumnie noszę, a martwić się będę potem.

Cytat:
antyoxydacyjnie w jakim sensie? przeciwstarzeniowym?
ciężko powiedzieć ... może w jakimś stopniu tak, ale w jakim? Spróbować zawsze warto, oby z nie za niskim pH, no ale to wiadomo
Przeciwstarzeniowo to mi już wystarcza, że się skupiam na twarzy, włosów nie obejmuję (ostatnio widziałam szampon odstresowujący włosy ), myślałam o tym raczej w kontekście zabezpieczenia przed szkodami wywołanymi UV. Tak samo jak witamina C jest potrzebna skórze, żeby się chronić.
Ale wyczuwam, że jesteś raczej sceptyczna, to może jednak nie będę marnować cennej witaminki

Z tym serum to właśnie zaleca się dawać tego ferulka do czystego wodnego, żeby go ustabilizować.
Ale wiesz, myślę, że minęłyśmy się w rozumieniu stabilności. Do Twoich celów np. tydzien to dużo, dla kosmetyku - malutko.

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Jumaatt spokojnie, sa krotsze ale dalej sie kreca, najladniej przod, bez modelowania, mam wyladowany telefon ale moze pozniej pokaze Wam moj czubek glowy jak sie komorka podladuje, aparat fotograficzny zostal w domu w sensie starym mieszkaniu a jestesmy w nowym domu i wzielismy tylko laptopa zeby zobaczyc jaki jest zasieg internetu
Czekamy na zdjęcia Rybiorko i trzymamy kciuki za włosy

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916741]
masz racje jumatt- tolerancja
ja bym jeszcze dorzucila- cierpliwosc
lokasowy spontan..? [/QUOTE]

Może za parę lat dojdę do akceptacji Ech, ja jak ja bym chciała mieć w sobie taką lokową miłość jak Eloe..
Zresztą, obecną tolerancję i sympatię dla lokasów również zawdzięczam Eloe Tyle mi tłukła i tłukła, że w koncu nie miałam wyjścia i musiałam pokochać lokasy

Cytat:
tego mam czoło na większość twarzy, więc moje cechy antropologiczne wskazują na to, że powinnam być geniuszem;D
Świetne

Yasmin - jest skręt, jest skręt!!
Tylko że taki jakiś strasznie nieuporządkowany
Przyznaj się, nie przyłożyłaś się do stylizacji?

Robiłaś ugniatanie/harminijkowanie? Co nałożyłaś jako stylizator? Jak suszyłaś?

A wracając do keratyny, do jakiej odżywki ją w koncu dałaś?
Z proteinami jest tak, że dobrze jest po nich nałożyć coś mocno nawilżającego.
Dlatego koniecznie postaw przy następnym myciu na nawilżenie. Zobaczymy, co się stanie.
Bo przekarmienie tak po jednym użyciu?

Co sądzicie dziewczyny?
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 21:18   #22178
Paulinka675
Zakorzenienie

a czy można jakoś zapobiec siwieniu włosów??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 22:15   #22179
Konto usunięte

buszuje w suszarkach do wlosow

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

uzywa ktoras z Was
Remington D 1001 Spin Curl

Stary 2010-07-25, 22:30   #22180
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
No puchacz, że worek na głowę:P:P nie wiem czemu narzekasz, moim zdaniem bardzo ładne są. Odstają kosmyki z wierzchniej warstwy, może troszkę bardziej zniszczone są?
dziękuje no torba to nie, ale spinka na pewno. Chodziło mi generalnie o to, że włosy po wstaniu z łóżka były ladniejsze i na pewno bardziej miękkie niż po całym dniu zajmowania się nimi.

Cytat:
Moim zdaniem barak siwizny powinien być powodem do radości potwierdzeniem inteligencji czy mądrości może być np. wysokie czoło, nie dopatrzyłam się czy takowe masz;>
żartowałam z tą inteligencją czy mądrością a ilością siwych włosów
cieszy mnie bardzo brak siwulców

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20920068]Yasmin, troche puchu jest, ale nie jest zle mi sie podobaja Twoje wloski [/QUOTE]
bardzo dziękuje, ale one wymagają wieeele pracy jeszcze i porządnego ciachnięcia
szkoda, że mam tak daleko do Rybiorka, może ona sprawną rączką by mnie ciachnęła, sama nie umiem, a fryzjerów boję się panicznie

Cytat:
Źle mnie zrozumiałaś - nie wiem po kim, bo obydwoje rodzice są już siwi
a to rzeczywiście źle

Cytat:
Yasmin - jest skręt, jest skręt!!
jest, jest
Cytat:
Tylko że taki jakiś strasznie nieuporządkowany
no właśnie... od początku się na to żaliłam. Dziewczyny uznały, że pewnie kwestia zniszczenia włosów i długości np. grzywki, która odmawia lokowania
Cytat:
Przyznaj się, nie przyłożyłaś się do stylizacji?

Robiłaś ugniatanie/harminijkowanie? Co nałożyłaś jako stylizator? Jak suszyłaś?
kochana przykładałam się jak umiem najlepiej
ugniatałam koszulką jakieś 5 minut ( ręce mi już odpadały), potem na 40 min koszulka, apotem jakies 5 godzin schły sobie. Wiesz ile mnie poświęcenia kosztowało, żeby przez te 5 godzin nie dotknąć ani razu włosów??
jako stylizator kropla nivea FC, żel już odpuściłam, gdy poczułam, że takie szorstkie są

Cytat:
A wracając do keratyny, do jakiej odżywki ją w koncu dałaś?
i tu chyba popełniłam błąd
poprzednio dałam keratynę do garniera awokado, a dziś do marchewki

Ogólnie uczucie na włosach jest takie jakby były źle spłukane. Mam ochotę włożyć głowę pod kran. Płukałam dokładnie, jak zawsze, pod koniec zimną wodą.
A może za szorstkość włosów nie odpowiada keratyna, czy odżywka a woda? Dziś nie była żółta, ale wręcz brązowo, brzydziłam się nią myć
Stary 2010-07-25, 23:08   #22181
Konto usunięte

Cytat:
Ogólnie uczucie na włosach jest takie jakby były źle spłukane. Mam ochotę włożyć głowę pod kran. Płukałam dokładnie, jak zawsze, pod koniec zimną wodą.
A może za szorstkość włosów nie odpowiada keratyna, czy odżywka a woda? Dziś nie była żółta, ale wręcz brązowo, brzydziłam się nią myć
no moje oko- woda
ilekroc bywalam u mamy- wlosy po myciu byly paskudne z kranu leciala woda zoltawo-brazowa, na szczescie przez ostatnie pare lat jakos wody sie poprawila

a co do ciachania wlosow- ja zrobilam to wlasnorecznie Rybionek- tez, to nie trudne, trzeba sie zdobyc na odwage, zaopatrzec w ostre nozyczki i duze lusterko "wsteczne"

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:

żartowałam z tą inteligencją czy mądrością a ilością siwych włosów
cieszy mnie bardzo brak siwulców
szczesciara.... zazdroszcze

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-25 o 23:07
Stary 2010-07-25, 23:17   #22182
Paulinka675
Zakorzenienie

dziewczyny gdzie kupujecie odzywki joanny bez spłukiwania?? nigdzie ich nie mogę znaleźć

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 23:21   #22183
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Ta woda cały czas leci brązowa? Czy tylko przez chwilę? Moim zdaniem od wody sporo zależy. Włosy może mniej, ale np. moja skóra reaguje na zmianę wody, więc musi mieć to jakiś wpływ. Z kolei moja przyjaciółka, która co jakiś czas lata do USA często opowiada, że tam nie musi używać odżywki do włosów bo woda jest tak dobra, że są mięciutkie bez tego
Może spróbuj użyć do płukania przegotowanej wody?

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
dziewczyny gdzie kupujecie odzywki joanny bez spłukiwania?? nigdzie ich nie mogę znaleźć
W realu jest miód i cytryna, a naturze też można spotkać, a czasem w zwykłym kiosku.
Ja kupuję miód i cytrynę oraz pokrzywę w takiej małej hurtowni po 3,20 zł/ szt. Szkoda, że mają tylko te dwa rodzaje;>
Stary 2010-07-25, 23:21   #22184
MsTseTse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
To zależy jaka jest u Ciebie porcja odzywki;
Obliczałam dla Pinsleepe, że dla 10ml odzywki 2% keratyny to 4 krople; możesz dać tyle samo gliceryny
Jeśli chcesz dodawać keratynę od czasu do czasu możesz zwiększyć stężenie do 4-5%;
Wtedy 5% keratyny dla 10ml odżywki to 10 kropli.
Nigdy nie mierzyłam swojej porcji odżywki, ale jutro to zrobię
Dziękuję za pomoc

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Syrenka już Ci odpowiedziała za co jej dziękuję
Mogę dodać tylko, że keratynę dodaję do odzywek d/s, emulsji b/s, psikadeł odświeżająco-stylizujących.
Ostatnio przygotowałam też emulsję proteinową, a stężenie keratyny było wysokie, bo 10-procentowe. Moje włosy jednak uwielbiaja keratynę i nie obawiam się takich stężeń.

Skromnie, ale nie wiem, co chciałabyś osiągnąć tym psikadłem. Szkoda, że bez pantenolu - dobrze współdziałają z keratyną.
Dziękuję za odpowiedź
Mam nadzieję, że moje włosy też polubią keratynę
Chciałabym, żeby ograniczyła ich puszenie i nawilżyła
No niestety nie mam pantenolu, kupię przy najbliższych zakupach na ZYSK, chyba, że można dodać taki zwykły, aptekowy, na poparzenia

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 00:57   #22185
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20924123]no moje oko- woda
ilekroc bywalam u mamy- wlosy po myciu byly paskudne z kranu leciala woda zoltawo-brazowa, na szczescie przez ostatnie pare lat jakos wody sie poprawila[/QUOTE]

właśnie obstawiam najbardziej wodę
ewentualnie keratyna mogła się nie polubić z marchewką
opcja trzecia włosy potrzebują suszenia suszarą (ale sobie wykombinowałam)

Cytat:
a co do ciachania wlosow- ja zrobilam to wlasnorecznie Rybionek- tez, to nie trudne, trzeba sie zdobyc na odwage, zaopatrzec w ostre nozyczki i duze lusterko "wsteczne"
to do pełnego zestawu brakuje tylko odwagi
na razie dam włosom spokój, zobacze co będzie po kolejnych dawkach keratyny

Mam ochotę ciachnąć włosy i to tak konkretnie. Ciekawa jestem na jak krótką fryzurkę mogłabym sobie pozwolić aby włosy nadal się jednak kręciły...

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
poszukaj na bazarkach i w małych drogeriach

a apropos odżywe kto gdyby którąś ineteresowała gernier to w naturze widziała, że są w promocji po 5,99zł

Cytat:
Ta woda cały czas leci brązowa? Czy tylko przez chwilę? Moim zdaniem od wody sporo zależy.
Może spróbuj użyć do płukania przegotowanej wody?
żółtawa leci od tygodnia, ale dzisiaj to jakaś brej brązowa leciała
chyba jutro zadzwonię do MPWiK i się spytam o co chodzi z tą wodą
ale przegotowana ciągle będzie brązowa, no chyba żeby ostatnie płukanie zrobić nałęczowianką

Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Nigdy nie mierzyłam swojej porcji odżywki, ale jutro to zrobię
ja przy moich włosach zużywam ok 20-25ml odżywki, a nie są jakoś bardzo długie

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ----------

Cytat:
No niestety nie mam pantenolu, kupię przy najbliższych zakupach na ZYSK, chyba, że można dodać taki zwykły, aptekowy, na poparzenia
Keratyna raczej nie nawilża włosów - to proteina, budulec włosa. U mnie po drugim użyciu widać lepszy skręt

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-07-26 o 00:52
Stary 2010-07-26, 01:15   #22186
smerf3
Raczkowanie

Cytat:

żółtawa leci od tygodnia, ale dzisiaj to jakaś brej brązowa leciała
chyba jutro zadzwonię do MPWiK i się spytam o co chodzi z tą wodą
ale przegotowana ciągle będzie brązowa, no chyba żeby ostatnie płukanie zrobić nałęczowianką

To może Ci herbata z kranu leci?;> Nałęczowianka też nie do końca bo z minerałami i przez to twardsza (jak przypuszczam). Musiałaby być chyba woda destylowana
Stary 2010-07-26, 01:25   #22187
Pinsleepe
Rozeznanie

No to nadrabiam zaległości

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Zrezygnujemy z lania na ustawce na rzecz marchewki,pomidora,ogórka i bakłażana
Tylko w jakiejś rozsądnej kolejności,bo to duże butle są...
A marchewka odżywka a nie maska jak ostatnim razem
A potem to będę patrzeć czy już Ci nie rosną długie uszy z delikatnym meszkiem
Pole, czy Ty kupujesz hurtowo wszystkie odżywki, jakie się tylko pojawiają w produkcji? Bo chyba nie było mowy na tym forum o produkcie, którego byś nie miała
To w takim razie nie będę przywozić warzyw dla Agison, skoro posiadasz własny ogród

Cytat:

hola, hola, wyjdzie, że przychodzę na spotkania tylko jeśli mnie zwabić jakimś kosmetykiem
to ja proponuję kolejne spotkanie do połowy sierpnia
[SIZE=2]
Nieee, absolutnie tego nie miałam na myśli To ja się zaasekurowałam tymi kosmetykami, bo się wstydziłam zaproponować spotkanie ot tak. Oczywiście na to do połowy sierpnia się piszę

Cytat:
No dokładnie mój syndrom
Mokre włosy wyglądają jak u ludzi i nawet czasami mi się zdaje,że wreszcie coś znalazlam dla siebie...do momentu kiedy nie wyschną...
Przy okazji nadmienię,że moim wlosom się pomidor nie spodobał
Ale ogółowi powiem,że ma działanie nawilżające i wyraźnie skrętotwórcze.Zdaje się,że analiza byla robiona?Jeśli nie przeklepie skład.
Kurcze, zaczynam się zastanawiać, czy i ja nie mam takiego syndromu, tylko usilnie wypieram jego istnienie
A pomidor akurat mi raczej pasuje

Cytat:

Przy okazji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=6800
Pomysłodawczynią tytułu jest Pinsleepe
Bosko

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20900904]dokladnie mam to samo- przyprasowane do skory glowy, dlatego nie chodze z niczym na glowie dluzej niz 20-30 min (ostatnio pieluchy od Pinsleepe ) najpierw z jedna- zeby odsaczyc wode, potem z druga w tym samym celu
i tez mam problemy z zewn tylkna wartwa- najbardziej podatna na puszaka , pewnie wlosy sa bardziej zniszczone[/QUOTE]

Chodzisz w pielusze - bardzo się cieszę No właśnie muszę się sama głęboko zastanowić nad plunkingowaniem i jego sensownością u mnie.... Ale jakoś już tak przyzwyczaiłam się do moich kosmicznie powyginanych włosów tuż po zdjęciu pieluchy

Cytat:
a BD mam próbkę od Fallenki to chyba ten dla niemowląt. Nie wiem jeszcze jak efekty, bo dopiero go zmyłam, ale teraz z kolei wrzuciłam na głowę ecliptę po eclipcie będzie maska również od Fallenki
dziś brzydka pogoda, TZta chwilowo nie ma, więc porozpieszczam trochę włosy i może również paszczę
prawda chociaż z tym miodkiem różnie bywa, bo nie wszystkim dziewczynom pasuje.
Ale ja i moje włosy uwielbiamy miodek
BD jak amla? Ale to chyba ten dla dzieci, bo dla mam pachnie ładnie, wg mnie. Ale Twój TŻ musi mieć wyraźną traumę po tej Amli

Cytat:
haha, co do skrętu to ja też mam skręt po tacie ( tata co prawda nie ma fal, tylko sprężynki, mama zaś włosy proste jak wyprasowane żelazkiem). Wczoraj go spytałam w żartach czemu nie znalazł sobię kręconowłosej żony? Mama zrobiła taka minę jak to usłyszała, że oboje z tatą ryknęliśmy śmiechem
To jak opowiadamy historie rodzinne to ja dodam, że moja mama miała kręcone włosy (może bardziej falowane) do czasu, aż w wieku 20-paru lat nie zrobiła trwałej No i od tego czasu ma proste jak druty

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916972]a gdzie znalezc owa glukoze? jestem zielona w tej kwestii jak szczypiorek
[/QUOTE]

Glukozę możesz sobie nawet kupić np.w sklepie ze zdrową żywnością, jako lepszą alternatywę dla zwykłego cukru, czyli sacharozy. Ale ciekawe czy taka dodawana do odżywek by się sprawdziła
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 02:00   #22188
anka.d
Wtajemniczenie

tak a propos tej glukozy.
jakis czas temu trafilam na artykul (nie pamietam niestety gdzie) porównujący kosmetyki typu 'volume', czyli zwiekszające objętość włosów. oporcz polimerów oczywiscie, wpsomniane bylo tam wlansie o cukrach w kontekscie - cukier w szamponie i odzywce ds wnika we wlosy i podczas suszenia (zwlaszcza syzbkiego, czyli suszarka) ten cukier pęcznieje dzięki czemu fryzura zyskuje objętość. jednak jest ryzyko zbytniego pęcznienia tego cukru co poskutkuje rozerwaniem wlosa od srodka.
jutro sprobuje poszukac tego artykulu, bo nie wiem czy czegos nie pomieszlam
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 08:04   #22189
Rybiorek
Zakorzenienie

Nie zdecydowalam sie na nalozenie mleka na wlosy bo jakos tak mniej spuszone byly wczoraj
fotek nie ma bo jak sie za nie zabieralam to znajomi przyjechali obejrzec nowe domostwo, a potem trza bylo isc spac a teraz schne

Fryz chyba wyglada szokujaco bo zona kolegi jak mnie zobaczyla to az przylozyla dlonie do policzkow i powiedziala 'Ojejku! Tak krociotko', tak wiec dzisiaj bede miec taki dzien w pracy 'ojejeku'
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 10:27   #22190
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
To widzę, że masz ten sam problem co ja Ale ja się leczę pod wpływem Małgosi. Wydaje mi się, że Małgosia ma dosyć minimalistyczną pielęgnację,a włosy
Ja też zawsze dużo lubiłam na włoski kłaść, ale po kolejnym myciu znów wychodzi na to że mniej =lepiej dlatego będę się teraz piolnowała

Dziś jestem zadowolona z efektu, najlepszy od jakiegoś miesiąca ... (choć to nie szczyt mozliwości moich kudełków)
Znów był raczej minimalizm
Chciałam nałożyć kokosa na całą noc lecz wróciłam o 3:30 a wstałam o 7 więc miałam go jakieś 3 godzinki (cały wsiąkł we włosy)
rano mycie naturią miód i cytryna, nałozenie garniera avocado ulepszonego keratyną na 15 min. Zmycie, odciśnięcie w t-shirt goldwell curly twist psikacz, stylizacja kropelką naturii miód i cytryna, zawinięte w chustkę krótka drzemka z włosami zwisającymi poza łóżko Wyglądają fajnie jest nawet trochę objętości Tylko jeszcze przydałoby się je wykończyć kropelką oleju kokosowego by były bardziej nawilżone ale jestem juz w pracy a oleju tu brak W ogóle to chciałam zaznaczyć że idąc spać o 3:30 wstałam o 7 (choć mogłam to olać) by pielęgnować włosy

Dodaję fotki (wiem że widać odrost i włosy takie troche wypłowiałe ale staram się nie farbować i proszę mi pomóc w tym postanowieniu a nie mnie dołować )

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 10:55   #22191
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
BD jak amla? Ale to chyba ten dla dzieci, bo dla mam pachnie ładnie, wg mnie. Ale Twój TŻ musi mieć wyraźną traumę po tej Amli
tak, ten dla dzieci, też byłam zdziwiona
ale wiesz co jest najlepsze? -> że w szafeczce zamelinowałam nowiutką Amlę TŻ jeszcze nic nie wie, więc
Cytat:
Ale wyczuwam, że jesteś raczej sceptyczna, to może jednak nie będę marnować cennej witaminki
nie, zastanawiam sie po prostu na ile włosy skorzystają z tej witaminy, skoro to płukanka. Z drugiej strony nie będziesz jej przecież spłukiwać, więc może i warto spróbować? tylko ciężko będzie na szybko ocenić efekty
Cytat:
Ale wiesz, myślę, że minęłyśmy się w rozumieniu stabilności. Do Twoich celów np. tydzien to dużo, dla kosmetyku - malutko.
oj, to prawda ja z reguły nie zajmuję się niczym dłużej niż tydzień, a kosmetyk powinien być stabilny minimum kilka miesięcy o tak długim dystansie nie myślałam

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 10:58   #22192
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Szczęściara...
u mnie to jakieś 30 % co przy ciemnych,długich włosach wygląda jak zaniedbanie...Co innego krótka prosta fryzurka...tylko "prosta " mi jakoś nie wychodzi...
Fakt, siwizna przy długich może nie prezentować się atrakcyjnie.
A czy ze mnie taka szcześciara... Tendencję do późnego siwienia mam chyba po rodzinie taty, za to kropka w kropkę skalp nam wycięli z tego samego kawałka: pryszczato-wrażliwego
Wczoraj naładowałam oliwę z korzeniem łopianu (jako promotor użyłam 40-procentowego alkoholu i dziś już mam pryszczyki )
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
czyli, ze cytrynówka z akademika niedobra
A jesteś pewna, że to, co oni tam dają, to cytryna? Wszyscy widzą?
Cytat:
do usług
i bez przesady moja droga .... przecież to nic wielkiego, a ja strasznie się zawstydzam
Alez nie ma się czym zawstydzać. Ja się bardzo cieszę, że odpowiadasz na moje pytania
Cytat:
olejek do pielęgnacji niemowląt czy ten jakiś do masażu czy sutków dla mamy? Bo widziałam na wizażu, że dziewczyny różnych używają
Używałam ten do sutków. Nie mogłam tego zmyć... Never again. Zmiękcza mi pięty twgo lata
Cytat:
Hm... ja nie mieszam odżywek, ale zdarza się, że nakładam jedną po drugiej d/s. Więc efekt może być ten sam
Nie wiem, czy ten sam (niektóre składniki sie utleniają, inne mogą reagować na połączenie z wodą itp.
By sprawdzić, czy nic się nie stanie, lepiej byłoby każdorazowo mieszać odżywki przed użyciem. Jeśli zmienią konsystencję, kolor, zrobią się grudki - lepiej nie nakładać.
Cytat:
Moje na zmiany wilgotności nie reagują utratą elastyczności, ale puchem. Wspomniana przeze mnie klimatyzacja ma funkcję utrzymywania wilgotności (w razie potrzeby osuszania) więc może dlatego?
To całkiem możliwe.
Cytat:
Mnie parafina, jeśli jest na początku składu, rozprostowuje włosy, tzn nie mam loków tylko takie spłaszczone eski.
Wlaśnie u mnie podobnie - obciażenie.
Cytat:
ja jestem przeciwko mieszaniu odżywek, ale tylko dlatego, że sie na tym nie znam i nie wiem co z mieszanki wyjdzie -> zmienione stężenie, czy pH
Na pewno nastąpią zmiany, ale trudno je dokładnie przewidzieć, jeśli nie znasz składu i poziomu pH. Myslę, że nie ma szans, by z kwasowego pH nagle stały się zasadowe (pH nie będzie się dodawać). Niektóre ze składników mogą się jednak nie mieszać albo wykluczać.
Jak dla mnie bezpieczniejsze jest wzbogacanie odżywek niż mieszanie gotowych produktów.
Mieszam jednak produkty do stylizacji i zabezpieczania.
Cytat:
Ja używam parafiny w kremach w przypadku moich zmian alergicznych na dłoniach. Teraz to mam już stan zapalny i nadżerki na skórze, więc toleruje kosmetyki tylko z parafina.

Sama jestem z parafinowych kremów zadowolona tylko podczas pierwszych użyć. Później odczuwam powłoczkę na skórze, tłustość, brak przenikania. Podobnie był z parafina w kosmetykach do włosów - zima Lorys pasował i jak marzenia - żadnego obciążenia. Teraz jeśli w kosmetyku znajduje się parafina, mogę bez patrzenia na włosy po jego użyciu powiedzieć, że są obciążone.
Licze na to, że zimą to się zmieni.
Cytat:
wypróbuje aloes z pantenolem na skóre, dziękuje za fajny pomysł

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Używałam joanna len i rumianek/potters aloesowy i stylizatora nivea FC
Przy ostatnim myciu zrezygnowałam z nich, użyłam za to odżywek b/s w spayu goldwell curly twist i wax w sprayu (zagraniczny)
I jak po zmianie odżywek? Było lepiej?
Cytat:
zaleta parafiny jest taka, że poprzez film nawilża i chroni włos, wada - może obciążać i tak do końca nie wiemy, jak silnego środka potrzeba, żeby ją zmyć
Właśnie... Do końca nie wiemy, co jest wystarczające do zmycia parafiny.
Cytat:
A ja mam włosy po tacie, skręt, grubość i gęstość. Mama bida z nędzą w tej kwestii
Stanowczo stwierdzam, że mój skręt jest po dziadku. Mama miała raczej fale niż loki.
Cytat:
Mnie tłuczono np:
"Kwas askorbinowy w postaci proszku jest stabilny i może być przechowywany przez kilka lat. Natomiast po rozpuszczeniu w wodzie, witamina C w postaci kwasu staje się bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne (temperatura, światło, tlen środowisko wodne, nieodpowienie pH) i łatwo ulega rozkładowi tracąc swe cenne właściwości."
Ten cytat nawet nie sugeruje tego, co stanie się z roztworem wodnym wit. C po schowaniu go do lodówki. W domyśle można dopowiedzieć: chronić przed dostępem światła, powietrza i wysokich temperatur. Trochę to nie fair ze strony autora.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 11:21   #22193
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
To jakby nic moja droga...
ja tak do 10% rwałam pincetą aż miło,ale te czasy już pare lat temu się skończyły
Powiadaja ze siwkow wyrywac nie nalezy..ale zapomnialam dlaczego. Ja mam tylko kilka i wyrywam, a o farbowaniu nawet nie chce slyszec.
Dzis jestem dumna lokowana z rana mialam na wlosach nafte z pokrzywa okolo 20 minut, potem umylam sie sls-em wymieszanym z szamponem aloesowym, po czy potrzymalam z pol godzinki Garniera Nutri Repair. Plukanie, Joanna bs, i stylizacja - w natchnieniu balsam Nivei z odrobina oleju marchewkowego i psikiem sprayu L'Oreala do lokow. Dolne pukle w regularne sprezyny, krotszy lok od lewej strony nabral ksztaltu spirali DNA. Obiecuje zdjecia, ale w przyszlym tygodniu.
Co do parafiny - ostatnio chcialam sprobowac dodac do jakiej odzywki nieco kremu z lanolina, maslem kakaowym i woskiem pszczelim - na probe, ale ma parafine takoz, i to nawet nie Liquidum tylko Paraffin w postaci czystej, wiec sie waham. I w dodatku, choc odwyk zakupowy w pelni, wzdycham w sekrecie do jednej pieknej odzywki z jojoba co stoi w sklepie i kusi.
Trzymajcie za mnie kciuki, dziewczyny - w srode jade z TZ do Szwecji na moj pierwszy w zyciu turniej szachowy. Zeby mi sie loki jakos na glowie trzymaly jak bede grala.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 11:30   #22194
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
I jak po zmianie odżywek? Było lepiej?
Nie było co prawda aż takiego nawilzenia ale objętość była większa, skręt też bardzo ok dziś zrobiłam podobnie opisałam juz wszystko wyżej i też jestem zadowolona

włos nadal pęka nie stawiając oporu- dziś dodałam keratyny do odżywki d/s przy nastepnym myciu dam juz cos z proteinami i nadal będę sprawdzała wytrzymałość włosa.

Stary 2010-07-26, 11:36   #22195
anka.d
Wtajemniczenie

kropcia - zakochalam sie w twoich wlosach. wygladaja cudnie. nie widze wyplowienia. przód jest uroczy, a tył boski!

paulownia! trzymam kciuki tez kiedys gralam w turniejach (dziecieciem bedac )
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 11:54   #22196
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
kropcia - zakochalam sie w twoich wlosach. wygladaja cudnie. nie widze wyplowienia. przód jest uroczy, a tył boski!
jejciu dziękuję bardzo ja to niestety mam do nich kilka zastrzeżeń

Stary 2010-07-26, 12:15   #22197
Eloe77

Wirly_curly BD jest OK, choć plącze włosy lub podraznia skalp. U mnie to drugie.
Szampony perłowe moga zawierać sól i inne substancje, które niekoniecznie są dla naszych włosów dobre. Pewnie nie robią Ci masakry na głowie własnie z powodu tych substancji (najcześciej to polimery, dzięki którym łatwiej szampon rozprowadzić, a włosy potem rozczesać). Zadaniem szamponu jest myć. Reszta to zadanie odżywki. I tez nie idzie o jej ilość, ale o jakość.

Yasmin woda może być winna (szczególnie, że nie powinna przybierac takiej barwy ). Piszesz jednak, że użyłas Balsamu Nivea, a on również czesto odpowiada za szorstkie włosy.
Poza tym nieuporządkowanie może wynikać z tego, że zbyt długo stylizowałaś włosy. Trzeba dobrać optymalny czas i optymalną wilgotność włosów. Znam ból z autopsji - nie zawsze przestaję ugniatać w odpowiednim czasie i mam bajzel (dlatego zwykle jest bajzel na głowie ).
Poza tym jak na włosy przechodzące czas kryzysu nie jest źle i puchu tez nie ma dużo.
Cytat:
potwierdzeniem inteligencji czy mądrości może być np. wysokie czoło
chociaż wysokie czoło mam Bo wszystkie ósemki wyrwałam
Cytat:
obecną tolerancję i sympatię dla lokasów również zawdzięczam Eloe Tyle mi tłukła i tłukła, że w koncu nie miałam wyjścia i musiałam pokochać lokasy

KOCHAJ LOKA SWEGO
Cytat:
wracając do keratyny, do jakiej odżywki ją w koncu dałaś?
Dlatego koniecznie postaw przy następnym myciu na nawilżenie. Zobaczymy, co się stanie.
Bo przekarmienie tak po jednym użyciu?
Co sądzicie dziewczyny?
Myślę, że to nie tyle przekramienie, co nadal trwający kryzys. Ni wyglądają na obciążone czy przesuszone, raczej na lekko zdezorientowane.
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20924123]a co do ciachania wlosow- ja zrobilam to wlasnorecznie Rybionek- tez, to nie trudne, trzeba sie zdobyc na odwage, zaopatrzec w ostre nozyczki i duze lusterko "wsteczne"
[/quote] Potwierdzam Z czasem też dochodzi się do wprawy i zajmuje to coraz mniej czasu.
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź

Cytat:
Do ograniczenia puszenia raczej się nie przyczyni, bo nie wytworzy warstewki ochronnej zapobiegającej utracie wilgoci. Ale na pewno przyczyni się do wewnętrznej odbudowy i wzmocni.
Cytat:
Masz na myśli pantenol w żelu? A co ma jeszcze w składzie?
Cytat:
właśnie obstawiam najbardziej wodę
ewentualnie keratyna mogła się nie polubić z marchewką
opcja trzecia włosy potrzebują suszenia suszarą (ale sobie wykombinowałam)
Wiesz, że te wszystkie powody sa prawdopodobne?
Cytat:
Keratyna raczej nie nawilża włosów - to proteina, budulec włosa. U mnie po drugim użyciu widać lepszy skręt
Właśnie tu nie ma nic pewnego. Proteiny maja różne funkcje, a ponieważ keratyna jest również humektantem, to można mówić, że nawilża (będzie regulowac poziomy nawilżenia).
Na dodatek u każdego proteiny tej samej funkcji moga działać inaczej.
I bądź tu mądra, kręconowłosa
Cytat:
jutro sprobuje poszukac tego artykulu, bo nie wiem czy czegos nie pomieszlam
Koniecznie!
Cytat:
Ja też zawsze dużo lubiłam na włoski kłaść, ale po kolejnym myciu znów wychodzi na to że mniej =lepiej dlatego będę się teraz piolnowała
To ja nie powiem, jaki smalczyk mam dzisiaj
Cytat:
Dziś jestem zadowolona z efektu, najlepszy od jakiegoś miesiąca ...
Jest naprawdę ładnie
Masz piękne kasztanowe błyski na włosach Szałabym w tym kierunku miast w czerń, ale to ja - uwielbiam wszelkie rudości
I jakie one już długie...
Cytat:
wiem że widać odrost i włosy takie troche wypłowiałe ale staram się nie farbować i proszę mi pomóc w tym postanowieniu

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Dolne pukle w regularne sprezyny, krotszy lok od lewej strony nabral ksztaltu spirali DNA.
ale na sucho
Cytat:
Obiecuje zdjecia, ale w przyszlym tygodniu.

Cytat:
Trzymajcie za mnie kciuki, dziewczyny - w srode jade z TZ do Szwecji na moj pierwszy w zyciu turniej szachowy. Zeby mi sie loki jakos na glowie trzymaly jak bede grala.
za zwycięstwo loków i kręconowłosej

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-26, 12:23   #22198
Eloe77

Cytat:
Nie było co prawda aż takiego nawilzenia ale objętość była większa, skręt też bardzo ok dziś zrobiłam podobnie opisałam juz wszystko wyżej i też jestem zadowolona
Napisałam - mnie się bardzo podoba.
I to chyba nasza cecha charakterystyczna - włosy od spodu są lepiej skręcone niż na wierzchu... Ech, kaprychy
Cytat:
włos nadal pęka nie stawiając oporu- dziś dodałam keratyny do odżywki d/s przy nastepnym myciu dam juz cos z proteinami i nadal będę sprawdzała wytrzymałość włosa.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-26, 12:32   #22199
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
To ja nie powiem, jaki smalczyk mam dzisiaj
buehehe też tak czasem miałam jak przesadziłam lub źle spłukałam, nawet raz syn koleżanki 8-letni po takim zabiegu powiedział do mnie w pizzerii jak siedzieliśmy -"weź sobie zrób coś z włosami" a tam smalczyki oklapnięte myte tego samego dnia

Cytat:
Jest naprawdę ładnie
Masz piękne kasztanowe błyski na włosach Szałabym w tym kierunku miast w czerń, ale to ja - uwielbiam wszelkie rudości
I jakie one już długie...
ja też lubię rudości - u kogoś do mojego typu urody muszę mieć zimny odcień, wszelkie kasztany i rudości odpadają, próbowałam oczywiście ale taki kolor uwydatnia u mnie niedoskonałości skóry i nie pasuje do połowy ciuchów w mojej garderobie a ja akurat mam bzika na punkcie kolorystyki a czerni nigdy nie miałam - ciemny brąz owszem
a co do długości to też jestem happy bo wydaje mi się że urosły
ale do wciecia w talii jeszcze długa droga, no i przód jest krótszy niż tył ...

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisałam - mnie się bardzo podoba.
I to chyba nasza cecha charakterystyczna - włosy od spodu są lepiej skręcone niż na wierzchu... Ech, kaprychy
tak i te spod spodu kręcą się od góry a te z wierzchu ...
Wydaje mi się że te na wierzchu są bardziej narażone na wszelkie czynniki zewnętrzne +dotykanie, spinanie, czesanie a te pod spodem takie dziewicze są

Stary 2010-07-26, 12:35   #22200
smerf3
Raczkowanie

Kropcia nienawidzę Cię z zazdrości :P

Poszłam dziś do endo, żalę się, że mi włosy wypadają a pani doktor, siląc się na złośliwość stwierdziła, że "to, co robię z włosami nie jest bez wpływu na problem wypadania", dopytałam o co jej chodzi, na co szanowna pani doktor zwaliła mnie z nóg tekstem, że to "przez lokówkę, trwałą lub cokolwiek innego co robię, żeby mi się robiły takie frędzelki" nic tylko walnąć głową w mur. Odparłam, że nawet suszarki nie używam, w życiu nie kręciłam włosów i każdy mój włos jest w 100% naturalny. Zrobiła zdziwioną minę i zamilkła.

Mam kilka zdjęć po wczorajszym kokosowaniu i innych podobnych jeśli macie ochotę pooglądać, załączam

Edytowane przez smerf3
Czas edycji: 2010-07-26 o 12:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości