|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22621 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
a tak z innej beczki to strasznie mi się plączą włosy przy rozczesywaniu na mokro
dlatego zastanawiam się nad zakupem tangle teezer (taka szczotka do rozczesywania na mokro i sucho niby rozczesuje jak masełko ) słyszała o niej któraś?no i tyle włosów co dziś w umywalce wylądowało to już długo nie widziałam
|
#22622 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
A gdybyś suszyła włosy już po umyciu i stylizacji? Dosuszasz do 90 procent i idziesz jeść śniadanie. Zdążą ostygnąć i podeschnąć. Może taki sposób się sprawdzi? Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21111482]nie moglam zniesc wczoraj tego co mialam na glowie- szorstwie, sztywne, matowe... cudne loki , nie moglam tego tapczana domyc [/quote] Możliwe, ze to działanie połączone aloesu i pantenolu. Bo po samym aloesie tak nie miałaś.Cytat:
I bez tapczana
|
|
#22623 |
|
Zakorzenienie
|
so_fantastic to kwestia zmiany pielegnacji i czasu, wlosy i skalp musza sie przestawic, ja mialam strasznie przetluszczajacy sie skalp dlatego mylam codziennie, oczywiscie szamponem, obecnie myje szamponem bez sls 2 razy w tygodniu lub raz szamponem i drugi tylko odzywka - stosuje Joanne b/s mak&bawelna (ale stosuje kosmetyki 100% CG wiec nie ma obawy ze cos sie nadbuduje na wlosach, choc zamierzam raz na miesiac,dwa uzywac szamponu z sls jesli zajdzie taka koniecznosc), w pozostale dni tylko nakladam maske/odzwyke na zmoczone wlosy, trzymam 15-20m i splukuje, potem jak zawsze to samo odzywka b/s na mokro, odcisniecie wody (uzywam curl cloth z BC ale wczesniej to byl zwykly podkoszulek do spania) i na wilgotne zel lniany.
i tak jak Ty kiedys nie wyobrazalam sobie zycia i mycia bez szamponu mocze wloski codziennie i nakladam maske/odzywke bo na razie mam krotkie wloski wiec rano wygladam jakbym niezabezpieczonego gniazdka z pradem dotknela choc z drugiej strony moze sie okazac ze i tak bede moczyc codziennie bo na swiezych wloskach odrosty nie wygladaja tak okropnie, mam juz 1.5 centrymetrowe odrosty a postanowilam wrocic do swojego koloru wlosow, ktory nie wiem jaki jest bo nie pamietam, farbuje, o przepraszam farbowalam, od 15 roku zycia, potem po 10 latach sprobowalam wrocic do swojego koloru i nosilam go cale 2 tygodnie, to bylo kurza twarz 16 lat temu wiec nie pamietam jaki byl dokladnie Dziewczyny, w czasie przenoszenia rzeczy znalazlam 2 farby z Clairola - zloty blond, bylam dzielna - wyrzucilam, teraz juz tylko natura ![]() dobra na razie spadam, trzeba troche popracowac
|
#22624 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Popróbuję różnych kombinacji, żeby używać tego tałatajstwa mniej. Ten żel to jakiś z Avonu/Oriflame [?] (wiem, że zamawiany z którejś z tych firm) z niby brokatem, którego tam nie zauważyłam, jak tylko ten żel odkopię z poprzeprowadzkowego syfu to napiszę dokładniej
w każdym razie nawet nie wiem czy on jeszcze ważny . W sumie tak teraz pomyślałam że to mój drugi/trzeci [? ] tydzień takiej pielęgnacji, więc czego ja oczekuję... W gorącej wodzie kąpana jestem, wszystkie efekty bym chciała od razu mieć . Przestanę paprać na włosy byle czym i spróbuję mycia odżywką, a nóż widelec, coś pomoże... Myślisz, że jest szansa moje fale przerodzić w loczki? ![]() Rybiorko Jak napisałam wyżej- nowy sposób dbania o włosy trwa u mnie może drugi, trzeci tydzień ale ja to bym już chciała widzieć efekty zaczynam się coraz bardziej przekonywać do tego mycia odżywką, spróbuję za tydzień O dziwo, już widzę że po olejowaniu moja skóra głowy mniej się tłuści, ciekawe co będzie po nałożeniu dziś oliwy na całą noc... A żel lniany nie skleja Ci włosów? Dzięki dziewczyny, muszę się wziąć w garść i cieeerpliwie poczekać na efekty...
|
|
#22625 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Regularnie też płucze je płukanką z sokiem z cytryny lub z octem. Próbowałaś? Cytat:
Skoro nie czeszesz na sucho, to będzie ich nieco więcej. To normalne.Albo coś się dzieje w środku Cytat:
jestem z ciebie dumnaCytat:
![]() A miast 4 mam lack of afro Cytat:
Cytat:
widzę, ze zaczynasz mieć prawidłowe podejście Cytat:
Cytat:
|
|
#22626 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, dzięki
Właśnie sobie zaplotłam dwa warkocze, coby nie związywać włosów w kucyk a do jednego mam za bardzo wycieniowane włosy. Dziś robię sobie wakacje od kosmetyków do włosów, wieczorem wyolejuję, jutro rano umyję i do stylizacji użyję pantene + nivea fc, zobaczę co z tego będzie Olej niestety muszę zmyć szamponem z sls, nic innego nie działa. Może pojutrze zacznę myć łepetynę odżywką. Najwyżej będę wychodzić z domu z papierowym workiem na głowie
|
|
#22627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Dziekuje Siostrzyczko ![]()
|
|
#22628 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Płukanek nigdy nie próbowałam aż wstyd się przyznać tyle o nich pisałyście a ja nadal nie wiem jak się do tego zabrać ![]() Cytat:
czy niedobór magnezu tez moze przyczyniać się do wypadania włosów? Bo uzupełniam jego braki (magnezu,potasu) wiem że mi go brakowało bo miałam silne skórcze stóp, dosłownie wykręcało mi paluchy od stóp. Potrafił mnie nawet ten ból obudzić kilka razy w nocy lub jadąc autem musiałam sie zatrzymać - ale od 3 dni skórczów na całe szczęście brak może jakieś tabletki bym kupiła polecacie jakies?
|
|
#22629 |
|
Zakorzenienie
|
polecam Magne B6
|
#22630 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba źle napisałam chodzi mi bardziej o tabletki przeciw wypadaniu włosów-na ich wzmocnienie bo magnez już uzupełniam innymi tabletkami
|
#22631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22632 | |||||
|
Konto usunięte
|
malgosiu- cudne
![]() mozemy sie zamienic ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
![]() ja ostatnio ogladalam psikadlo bawelniane, ale byl taki tlum i kolejka do kasy ze sobie odpuscilam ta seria rainforest wyglada calkiem smakowicie, ale juz nie mialam czasu czytac skladow ![]() to psikadlo chyba kosztowalo 10 euro ?? jesli dobrze pamietam.... a tym ostanio cos kiepso u mnie ![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
![]() szorstkiego tapaczana dzis nie bylo wlasnie przyszlam do domu i rozcienczylam odzywke woda i niewielka iloscia aloesu- psikacze dla mnie sa lepszym rozwiazaniem- bardziej rownomiernie udaje mi sie aplikacja czesto bywa tak ze na niekotre partie wlosow nakladam za malo, a na niektore- za duzo, (szczegolnie jesli chodzi o suche/prawie suche wlosy) pomimo ze sa krotkie nic a nic nie stracily z grubosci i ilosci zaczne chyba tez rozrabiac odzywke b/s po myciu i ta mikstura polewac wlosy, mam na dzieje ze o tym nie zapomne przy najblizeszym myciu ![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
![]() Rybionek na odwyku , czy mamy juz formowac grupe wsparcia super ze wloski wracaja do formy! |
|||||
|
|
|
#22633 |
|
Zakorzenienie
|
Nava jeszcze nie. Tak za 2 miesiace jak odrosty beda juz widocznenawet z odleglosci, wtedy grupa wsparcia bedzie konieczna, dziekuje za inicjatywe
|
#22634 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A wiadomo krótsze i mocniej pocieniowane włosy oznaczają, że szybciej je wysuszę suszarką. Może dobry jest tu złoty środek - skrócę je, ale na tyle, żeby skręcone były mniej więcej do ramion? Pewnie jeszcze zobaczę, co zaproponuje mi fryzjer Mam jednego upatrzonego i z tego, co czytałam to umie on dobrze doradzić. Cytat:
Wydaje mi się, że miałam złe podejście do olejów: to nie jest tak, że mi nie służyły, tylko nie umiałam ich odpowiednio stosować. Zdecydowanie zbyt często je kładłam i w pewnym momencie włosy potrzebowały długiego odpoczynku od nich. Ale jak najbardziej się zgadzam, to dobra wiadomość, bo przecież olej kokosowy służy włosom ![]() W temacie oleju kokosowego - z przetłumaczonych przeze mnie ostatnio artykułów, wynikałoby, że do wnętrza włosy wnika przede wszystkim woda, olej kokosowy i oliwa z oliwek. Znalazłyście może jeszcze informacje o innych substancjach, które tak samo przenikają? Autorka wspomina, że są, ale ich nie podaje (przynajmniej nie w artykułach, które widziałam) ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21122179]malgosiu- cudne ![]() mozemy sie zamienic Możemy ![]() Ale nie wiem, czemu Ty się chcesz zmieniać. Masz takie piękne loki Tutaj przetłumaczony trzeci artykuł. Edit: Jakbyście znalazły błędy w artykułach, zwłaszcza, jeśli chodzi o tłumaczenie nazw "chemicznych" czy "biologicznych" to koniecznie napiszcie. Ja niestety często nie znam naukowych odpowiedników w jez. polskim (a w słownikach ich nie ma:P). Po drugie, zdaje sobie sprawę, że miejscami trzeci artykuł może być trudny do zrozumienia. Napisałam tak, jak ja go zrozumiałam (te koszmarnie długie zdania w jęz. ang. ...), ale jeśli macie pomysł jak to poprawić, to jestem jak najbardziej otwarta. Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-08-03 o 21:26 |
||
|
|
|
#22635 |
|
Raczkowanie
|
Nava Hm, tak mi się po prostu wydaje ;p Spróbuję w przyszłym tygodniu i zobaczę co z tego wyjdzie
|
|
#22636 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy czuje sie zglupla |
|
|
|
|
#22637 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja już też zgłupiałam- zadziała na długości maska z oliwy, miodu i soku z cytryny, czy miodem nie warto się bawić?
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-03 o 21:56 Powód: błąąąd ;D |
|
|
|
#22638 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moim jeszcze daleko do Twoich, ostatnio zauwazylam ze staja sie coraz bardziej wybredne - jesli cos nie tak- pojawia sie szorstkosc/puchacz/tapczan ( w dowolnej kombinacji, lub wszytko na raz jeszcze miesiac, dwa temu, a szczegolnie przez pierwsze pare m-cy pielegnacji wszystko im pasowalo.... echhh moze to dlatego ze sa odzywione ![]() Malgosiu, w tlumaczeniu dluugich zdan ang oferuje pomoc Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-03 o 22:00 |
|
|
|
|
#22639 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) Natural Haven gdzieniegdzie wspomina o hydrolizowanych proteinach; Kosmetolog1 pisała, że wszystko zależy od wielkości, czyli teoretycznie jakieś ekstrakty też by mogły. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci? olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy czuje sie zglupla Pierwsza odpowiedź: tak jak lubią twoje włosy, czyli poeksperymentuj i sprawdź Druga odpowiedź: na suche. Woda nie jest obojętna dla włosów, moim zdaniem (i NH też o tym mówi) lepiej nie mieć włosów zmoczonych w nieskończoność. Druga sprawa jest taka (nie do końca związana z Twoim pytaniem ), że oleje zapobiegają również nadmiernej wymianie wody między powietrzem a wnętrzem włosa oraz zapobiegają hydralnemu zmęczeniu (które pojawia się, kiedy włos traci wilgoć/wodę i na przemian ją zyskuje) i generalnie prowadzi do osłabienia włosa.
|
|
|
|
|
#22640 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=malgosia86;21127429]
W temacie oleju kokosowego - z przetłumaczonych przeze mnie ostatnio artykułów, wynikałoby, że do wnętrza włosy wnika przede wszystkim woda, olej kokosowy i oliwa z oliwek. Z mojego doświadczenia wynika, że oliwa z oliwek używana jako samodzielny składnik sprawia, że zaczynają się problemy z łupieżem. Natomiast sprawdza sie jako dodatkowy składnik w maskach i odżywkach. A ze składników bezpośrednio wnikających to na pewno żelatyna. Są badania dowodzące, ze rzeczywiście cząsteczki żelatyny są podobne do cząsteczek włosa i rzeczywiście żelatyna potrafi skutecznie wniknąć w uszkodzenia i je naprawić bez wypłukiwania przy myciu, czyli żelatyna wnika i zostaje we włosie Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2010-08-03 o 22:08 Powód: Rozszerzenie i poprawa błędów |
|
|
|
#22641 |
|
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci?
olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy czuje sie zglupla Ja doszłam do wniosku, że będę nakładać oleje na mokre włosy. Już kiedyś tak robiłam, ale przestałam. Skoro woda wnika do wnętrza włosa, to moim zdaniem warto jej włosom dostarczyć (żeby wnikała razem z olejem) także przy tej okazji. W artykule jest podważany sens nakładania odżywek/masek bez olejów przed myciem i ja się chyba z tym zgadzam... Bo jeżeli coś działa tylko na zewnątrz włosa i my to zaraz zmyjemy szamponem (odżywką?) to nakładanie ma niewiele sensu. W takiej sytuacji lepiej jest nałożyć odżywkę/maskę jako odżywkę d/s. Zmyjemy ją "tylko" wodą, więc na pewno więcej z niej zostanie na włosach. Takie mnie naszły refleksje po przetłumaczonych artykułach
|
|
|
|
#22642 |
|
Raczkowanie
|
Heeej, ponawiam pytanie bo odpowiedź mi potrzebna 'na zaraz'... Wie może któraś z Was czy na włosy i skalp dobrze działa połączenie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny? I czy przed maską dobrze jest umyć włosy szamponem z SLS coby zmyć z nich obficie nałożone produkty z silikonami, czy nałożyć tę mieszankę przed myciem?
|
|
#22643 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
uscisle pytanie- czy olejek i woda (np olejek dodany do odzywki, lub olejek zmieszany z woda i miodem ) moga w tym samym czasie przeniknac do wlosa? |
||
|
|
|
#22644 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Znalezione w necie, bo mi się ta mikstura za bardzo kojarzy z kremem do rąk ![]() |
|
|
|
|
#22645 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21129150]
![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- dokladnie- jak wlosy lubia- zeby sie kurcze potrafily w bardziej przystepny sposob wypowiedziec uscisle pytanie- czy olejek i woda (np olejek dodany do odzywki, lub olejek zmieszany z woda i miodem ) moga w tym samym czasie przeniknac do wlosa?[/QUOTE] W tym samym niekoniecznie, bo sądzę, że szybciej przeniknie woda, a jeśli olej jest z rodzaju przenikalnych też powinien w jakimś stopniu po jakimś czasie przeniknąć. |
|
|
|
#22646 |
|
Raczkowanie
|
DanusiaesChyba zmienię trochę proporcje bo aż filiżanka to za dużo dla mnie
albo zostawię w lodówce na następny raz. W każdym razie dzięki wielkie, najbardziej zastanawiałam się czy miód da radę. Dzięęęęęęęęęęęki
|
|
#22647 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128803]Malgosiu, w tlumaczeniu dluugich zdan ang oferuje pomoc
Chętnie skorzystam ![]() Cytat:
![]() Syrenko, będę dociekliwa, ale wiesz może w jakiej postaci awokado? Olej czy surowe też? Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#22648 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() http://thebeautybrains.com/2007/05/1...ny-and-strong/ A na hydralne zmęczenie wymyśliłam dopiero niedawno przy okazji tłumaczenia o temperaturze, wcześniej też miałam z tym problem ![]() Mam nadzieję, że masz w planach kolejne tłumaczenia? ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- danusiaes, a masz może pod ręką jakiś link/odnośnik do tych badań? My lubimy badania ![]() |
|
|
|
|
#22649 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- malgosiu, pisz na PW |
||
|
|
|
#22650 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do odżywek przed myciem, mam mały problem z parafiną, która nie przenika do włosa a jednak są relacje dziewczyn twierdzących, że im służy bardziej niż oleje roślinne.
No i co z olejami, które nie przenikają w głąb włosa? Choć chemiczka z NC pisze, że mogą one wniknąć w naskórek włosa (i może nie wypłukać się w całości dając jakąś korzyść (lub obciążenie)) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

) słyszała o niej któraś?

, nie moglam tego tapczana domyc
[/quote]
)- jest skretnie i miekko 

Skoro nie czeszesz na sucho, to będzie ich nieco więcej. To normalne.

Z tego co wiem, jej pomogło dopiero mycie odżywką, może i u Ciebie by się sprawdziło?
- jesli cos nie tak- pojawia sie szorstkosc/puchacz/tapczan ( w dowolnej kombinacji, lub wszytko na raz