|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24361 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------
|
|
#24362 |
|
Wtajemniczenie
|
kosmarka
zalezy któa, bo ponoc sa rozne wersje, ja mam akurat te z kwc (sklad w linku) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-jedwabiem.htm |
|
|
|
#24363 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam sobie kilka dni temu sprej isana do farbowanych i od momentu kiedy zaczęłam go używać mam jakieś brzydkie włosy, są pierzaste i pojedyńcze pasma są sianowate
![]() do tego włosy po prawej stronie od nasady są proste, kręcą się dopiero po 12cm, z lewej też nie ma skrętu ale jest delikatna fala która przechodzi w skręt. włosy rozczesuję nakładam odżywkę b/s i ugniatam koszulką, nawet nie wiem jak bym próbowała gnieść z prawą stroną nic się nie da zrobić, wygląda to tak jakbym miała trwałą, która odrosła wnerwia mnie już ten jasny kolor, chciałabym już mieć swoje naturalne mysie, obiecałam sobie nie farbować do końca grudnia i wytrwam jakos, myślałam że amla coś przyciemni ale nic takiego się nie dzieje
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-09-13 o 23:50 |
|
|
|
#24364 |
|
Rozeznanie
|
A ja poczytałam sobie porady ze stronki LiveCurlyLiveFree
Szczególnie zainteresował mnie kawałek o odżywkach "leave-in". Tiffany pisze, że nie kupuje odżywek b/s, ponieważ jej zdaniem są to tylko rozwodnione wersje odżywek d/s. Jako "leave-in" stosuje porcję odżywki d/s - co zamierzam wypróbować, moje włosy ciężko przeciążyć ![]() Po drugie pisze, żeby sobie takiej odżywki nie żałować - co też zamierzam sprawdzić, bo mam wrażenie, że dla mnie wielkość monety 5zł to za mało. Trzecia rzecz, na którą zwróciłam uwagę - zdaniem Tiffany wystarczy myć włosy raz w tygodniu (ew. dwa razy), natomiast warto codziennie (ew. co drugi dzień) spłukać włosy i nałożyć świeżą porcję odżywki "leave-in". Tu mam trochę obiekcji, może wypróbuję w zmodyfikowanej formie. Mam nadzieję, że w końcu znajdę metodę odpowiednią dla mnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Tak sobie pomyślałam, że dobrze byłoby zebrać linki do stron, które warto poczytać jako lektura dodatkowa zakręconej ![]() Interesuje mnie bardzo, gdzie zaglądają nasze ekspertki ![]() A może już ktoś wykonał taki spis? Jeżeli nie, to może przydałby się taki wątek? Z podziałem na kategorie np. chemia, pielęgnacja?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#24365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powinnaś znaleźć to, czego szukasz. |
|
|
|
|
#24367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mysle ze w naszym przypadku zamiast splukania wlosow warto byloby je umyc odzywką. |
|
|
|
|
#24368 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Aqua, Cetearyl Alkohol, Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Isopropyl Mirystate, Dimethicone Copolyol, Panthenol, Hydrolized Silk, Parfum, Izopropyl Alkohol, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Citric Acid, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde. Siedzę od wczoraj z kokosem na włosie zaraz idę umyć włoski, potraktować je miodzikiem, pokrzywą. Chcę zrobić ocet jabłkowy. Tylko będę musiała poszukać, gdzie ja widziałam przepis :P Znalazłam zdjęcie moich włosów sprzed 2,5 lat, kiedy miałam długie i traktowałam je masą silikonowych szamponów i pianek, zero odżywek ( Edytowane przez Dama_pikowa Czas edycji: 2010-09-14 o 14:06 |
|
|
|
|
#24369 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Właśnie znalazłam, że takową listę zrobiła syrenka tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/blog.php?b=4334
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#24370 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
To mnie nie było
![]() Do 126 Cytat:
Ja wszystko zresztą ![]() Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21981802]albo spodnica snowboardowa[/QUOTE] I obowiązkowa reklama - bądź seksi na stoku - miej Cytat:
Ergo - raczej emolientów tutaj brak. Poza półproduktami nawilżającymi zainwestuj choćby w masło shea albo tucuma. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale co dokładnie chcesz wiedzieć? A zrobiłaś już wpis w dzienniku? ![]() Cytat:
MaybeTomorrow witaj. Lorysów nie żałuj - lepsze są jako bazy do wzbogacania niż odżywki same w sobie. Wszystko wskazuje na to, że masz nadal za słabo zabezpieczone włosy przez emolienty. Dlatego właśnie wszelkie humektanty nałożone b/s będą powodowały puszenie. Uważaj na nie
|
|
#24371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Loose waves – 2-3 times per week Curly/Tight – 1-2 times per week Kinky – 1 time per week ale i tak wszystko zalezy od wlascicielki lokow, u mnie sa tygodnie ze myje skalp/wlosy codziennie (ale odzywka, szamponu uzywam 1 x tygodniowo i to takiego bez sls, tego z sls 1 x miesiecznie), a sa tygodnie ze tylko 2, ale i tak codziennie mocze wloski i nakladam odzywke/maske (bo lubie
|
|
#24372 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam publicznie pochwalić moje loki
. Dzisiaj mam pewne spotkanie,a loki pięknie wyglądają, zero puchu |
|
|
|
#24373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
The Natural Haven - nowe artykuły kilka razy w tygodniu Chemiczkę z NaturallyCurly - nowe artykuły pojawiają się co miesiąc Dociekliwym zakręconym polecam przeczytanie wszystkie co zostało tam napisane
|
|
|
|
|
#24375 |
|
Wtajemniczenie
|
dokładnie to samo chciałam powiedzieć ...
|
#24376 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
Możesz śmiało popijać do tego pokrzywę lub skrzyp. Cytat:
Ale już przygotowany do mycia czy jakoś go preparujesz? wcale nie biję, ale powiem tak - świetnie wyglądają teraz Twoje włosy Cytat:
Cytat:
![]() Co tylko dowodzi słuszności naszych twierdzeń, że "testy" nie są miarodajne. Ech, znów macamy po omacku ![]() Cytat:
Jeśli temperatura unosi łuskę włosa, to nie wiem, jak niby ma go uszczelniać. Osobiście podziękuję. Cytat:
Polecam jeden środek - dokładnie obserwować własne włosy i nie przesadzać w żadnym kierunku. Nie jest możliwe niepopełnianie błędów, ale dzięki dobrej obserwacji i skupieniu na tym, co robisz, jesteś wstanie zareagować szybko. Wówczas i zniszczenia są mniejsze. Cytat:
Nareszcie wróciłaś Ech , należy się za tak długa nieobecność. Martwiłam się.A włoski zgrubły I cóż - muszę to powiedzieć - ten kolor dużo bardziej mnie się podoba. Cytat:
Ma ten specyfik jakąś nazwę? Może i druzjej w Polskie mają? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja tez poproszę. Może to podobnie jak ze wszystkim - by nie przyzwyczajać organizmu? ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Wróciłaś Myslałam o Tobie, czy jeszcze się pojawisz ![]() świetnie, że jesteś i włoski tez mają się dobrze Reszta później...
|
|
#24377 | ||||
|
Zakorzenienie
|
no jesli chodzi o kondycje to jest
bo niestety ta krotkosc zle dziala mi na psychikeCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#24378 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#24379 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Nie martw się o mgłę - mam ostatnio to samo i zabezpieczenie olejowe tez nie daje rady. Taka chyba nasza uroda. Byle puch nie był za duży Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak długo ugniatasz? I jak długo jesteś już na cg? Może to kryzys? A może zmiana pory roku ![]() Cytat:
Cytat:
Trzeba uważnie czytać skłąd, jeśli chcesz postąpić w ten sposób. Cytat:
Fajnie mieć jasną i prostą odpowiedź - jak przytacza Rybiorek - jednak osobiście wolę dobranie do osoby i sytuacji. Zimą myłam włosy rzadziej i możliwe, że tak samo będzie tego roku. Latem myłam je co 2 dni - widziałam, że tego potrzebują. Cytat:
Cytat:
poproszę dokładniejszy opis. No i zdjęcia ![]() Cytat:
odrosną szybciej niż się zorientujesz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się coraz bardziej podoba ten powrót do naturalności
|
|
#24380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#24381 | |
|
Wtajemniczenie
|
ostatnio zastanawialysmy sie jak dziala keratynowe prostowanie.
z podlinkowanego przez syrenke bloga chemiczki z nc: Cytat:
|
|
|
|
|
#24382 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe to co nabylam nazywa sie AMINO 1000 (Pro-Amino Muscle Fuel), produkcja Precision Engineered, w skladzie jest 18 aminokwasow ale mnie interesowaly te nazywane niezbedne ktorych organizm nie potrafi wytworzyc i musi miec dostarczane w pozywieniu, wg roznych zrodel tych niezbednych jest 9, lub 7 plus 2 ktore sa potrzebne dzieciom, wszystkie sa zawarte w tym preparacie.
|
#24383 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie kupiłam Mypy. Wróciłam do szamponu brzozowego Farmony, bo... zauważyłam, że po nim przestają wypadać mi włosy. Wiem, że szampon jest od mycia, a odżywki, maski od pielęgnacji i odżywiania, ale odkąd odstawiłam szampony NaturVital włosy już nie wypadają i z mycia na mycie brzozową Farmoną widzę poprawę. Myślałam o przyczynach i znalazłam kilak. Mogę być uczulona na jakiś składnik tego szamponu NV, najprawdopodobniej na żeń-szęń - jest go tam dużo i w każdym szamponie tej firmy. Przyczyna może też tkwić w szamponach Farmony z serii Herbal Care, Kosmetolog robiła dla mnie analizę brzozowego i dowiedziałam się, że szampon zawiera składnik wzmacniający - Sodium Hydroxypropyl Oxidized Starch Succinate (ogólnie każdy szampon z tej serii ma ten składnik). Jeżeli chodzi o szampony ziołowe to po czarnej czepie też mi leciały włosy, po białym jeleniu też, ale już po pokrzywie i fitomedzie nie. Trochę to skomplikowane, ale zaczynam wierzyć, że szampon może wyrządzić krzywdę. A i mój skalp spokojny po brzozowym - nic nie swędzi. Będą, obiecuję, że przełamię nieśmiałość, zabiorę aparat Napiszę, co było dzisiaj. ![]() Metoda kubeczkowa - brzozowy szampon + odżywka Fitomedu, po umyciu jeszcze raz odżywka, potem płukanka: skrzyp, pokrzywa, nagietek. Czekałam, aż włosy same podeschną, potem trochę żelu Artiste i lekko podsuszyłam. Wiem, że to jeszcze ubogo względem niektórych zakręconych, ale ja strasznie się cieszę, że już powoli dochodzę do swojej pielęgnacji, którą wpływa pozytywnie na loki i nie szkodzi skalpowi. Cytat:
. Byłam u Pana w zielarskim. Ręczę za niego, kompetentny i miły człowiek. ) powiedział, że trzeba lubić picie ziół, muszą nam smakować (nie należy podchodzić do picia ziół z obrzydzeniem, pić tak jak Basia, ona pisała, że jej pokrzywa smakuję musimy wierzyć w ich działanie i być cierpliwymi. P.S i nie dodawać, nie dolewać do naparu żadnych syropów, soków i herbat. Wiem, że niektórzy tak robią, żeby sobie zmienić smak. Ale to mija się z celem. To chyba tyle, jak sobie coś przypomnę, dam znać .
|
||
|
|
|
#24384 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jako odżywkę b/s użyłam raz isanę babassu, nie rozcieńczałam jej, u mnie skrętotwórczo było bardzo oj nie, u mnie niby nie ma problemu już z przetłuszczaniem ale nie wyobrażam sobie tak rzadko myć, u mnie nie sprawdza się też tylko moczenie i nakładanie odżywki d/s, b/s itd. bo włosy są jakieś klapnięte a w sumie jeśli już mam czas na odżywkę to 2 minuty więcej zajmuje wymasowanie ich myjąca odżywką. faktycznie, to chyba nie na nasze europejskie włosy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na shea się czaję ale nie wiem, czy teraz mi finansów wystarczy.Cytat:
![]() wyciągam paluchem, masuję buźkę i ciepłym ręczniczkiem zmywam i to tyle. U mnie się sprawdza super, skóra szczęśliwa, miękka, kilka innych czynników do tego i powoli schodzą mi wszelkie niedoskonałości. Tylko zimy się boję, jak będzie ciężka to tydzień mrozów i efekty pójdą się gonić moje włosy się chyba na mnie obraziły ostatnio. Za ten brak gliceryny chyba. Od kiedy jej nie ma to kiepsko współpracują a ja już tęsknię za nią, kolor jak uciekał tak ucieka, może nie widać tego po włosach ale po wodzie przy myciu już tak. I cały czas im coś nie pasuje. Raz stwierdzam, że żel za słaby (używałam artiste 4), kupiłam 5 ale potem stwierdziłam że chyba za mało b/s dałam... chociaż skręt wygląda obiecująco ale cały czas coś się dzieje, że nie mogę go odpowiednio wydobyć i podkreślić. Piję pokrzywę i skrzyp, widzę, że włosy rosną (tydzień temu farbowane a ja już widzę przy skórze miniodrost, dotąd się to nie zdarzało) ale górna warstwa dalej nie chce się kręcić, chyba wciąż zbyt krótka jest. Oszaleć można teraz siedzę z koszulką na głowie ale zaraz wracam do łazienki, będą spineczki i żel lniany w dużej ilości, postaram się też mocniej popracować nad górą a i robiłam dzisiaj płukankę z octem jabłkowym, ale śmierdzi... kolejna nieprzyjemna rzecz którą robię sobie dobrowolnie, wizaż sprawia, że człowiek pogrąża się w szaleństwie...
|
||||
|
|
|
#24385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() puszak znikł po odstawieniu spreju isana do farbowanych-wydawało mi się, że nie miała nic w składzie co by powodowało puszenie, nie wiem czemu tak działa na moje włosy
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-09-15 o 09:32 |
|
|
|
|
#24386 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny, trafiłam na to forum wczoraj i kilka godzin spędziłam na intensywnej lekturze
pouczające to było, nie powiem, i coś czuję, że szykuje mi się mała rewolucja w pielęgnacji włosów...mam pytanie - czy mycie odżywką można stosować na przemian z metodą OMO? OMO stosuje raczej instynktownie od dłuższego czasu - najpierw nakładam gorący olej kokosowy, chodzę z nim kilka godzin lub kładę się spać, potem zmywam szamponem i nakładam lekką odżywkę. jak nie mam czasu na olejek myję włosy szamponem i nakładam intensywną maskę. czy zamiast tego lepiej by było stosować mycie odżywką? wszystkie kosmetyki mam z nowej serii the body shop bez silikonów, parabenów i SLS (szampon, odżywkę i maskę, seria nutrition do włosów suchych) |
|
|
|
#24387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24388 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z myciem to wymasować, spłukać, odżywka, 5 minut, spłukać, odżywka, wysuszyć. Albo tylko mi to wszystko tak długo zajmuje Dzisiaj godzinę walczyłam, próbując zmyć kokosa odżywką.Ze trzy razy Joanną Mak i Bawełna, ale nie jestem przekonana co do efektów. Włosy w miarę, ale skóra chyba jednak potrzebuje szamponu .Mam pytanie o ceramidy. To są tłuszcze, nie mają nic wspólnego z proteinami, prawda? Ktoś kto chciałby unikać protein, ceramidy może spokojnie dopuścić?
|
|
|
|
#24389 |
|
Zakorzenienie
|
oleje to ja zawsze zmywam szamponem, szkoda czasu żeby tak walczyć z odżywką, no i miałabym wrażenie niedomytych włosów
|
#24390 |
|
Zakorzenienie
|
niestety nie wiem nic o zwiazku protein i ceraminow ale moge powiedziec ze ceramidy swietnie sie sprawdzaja na wloskach
![]() co do mycia ja niestety musialam troche zweryfikowac pielegnacje w tygodniu ze wzgledu na przeprowadzke i wydluzony czas dostawania sie do pracy i w tygodniu to wyglada tak ze najpier myje wlosy a w zasadzie koncentruje sie na skalpie - masaz min 3 minuty (choc staram sie 5), splukuje odzywke (ta ktora mylam) i biore tshirt, odciskam wode, na wilgotne wloska maska lub odzywka i na to czepek, potem prysznic i reszta toalety, na samym koncu splukuje wlosy i nakladam sylizator, potem rekawicami z mikrofibry odciskam wode i przenosze sie do pokoju gdzie pije kawe, zajadam sniadanie i jednoczesnie susze wlosy dyfuzorem - calosc 35-40min, mysle ze to nie jest zly wynik, dodac jeszcze ubranie sie i makijaz to zamyka sie w 55-60min, czyli od momentu wstania w ciagu godziny jestem gotowa do wyjscia, za to w weekend to...... szaleje, maz sie juz przyzwyczail ze w sobote latam pare godzin w czepku i reczniku bo zazwyczaj klade najpierw maske proteinowa a potem nawilzajaca, a przed myciem w ogole to nakladam olejki bo w soboty myje szamponem (ale bez sls) no ale i tak do konca nie jestem zadowolona, nie mam problemu z puchem, czy jest cieplo czy leje, czy jest sucho czy wilgotno puchu nie ma ale za to lewa strona kreci sie bardziej i nie mam pojecia czemu, to znaczy dzisiaj mi przyszlo do glowy ze to moze wina ciecia, jako ze sama sie cielam po obu stronach jest inaczej, ale sama boje sie juz tykac zeby poprawic bo moge schrzanic co mam i taka mala dygresja co do kosmetykow zagranicznych, juz chwalilam na analizowym ale zrobie to jeszcze tutaj, uwazam ze serum 'Set It Free' z Devacurl jest super, ja nie moge do odswiezania fryzury uzywac wody ani zelu, probowalam specjalnych sprayow i tez nic, za to Set It Free jest bezbledne, nie dosc ze odswieza fryz to jeszcze potrafi mi przywrocic skret po nalozeniu na suche wlosy i jednoczesnie nie obciaza ich (pierwszy taki kosmetyki w moich lapkach), praktycznie uzywam codziennie bo po dotarciu do biura wygladam nieciekawie, mamy juz jesien w Dublinie i przemiennie slonce, wichury i deszcze i oczywiscie jak ja wychodze do pracy to leje i wieje (teraz za oknem pieknie swieci slonce), do tego ma piekny zapach a ja pod tym wzgledem to mam malego bzika - lubie dbac o siebie i uwielbiam gdy kosmetyki pieknie pachna
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 476 (0 użytkowników i 476 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.

No, smak pokrzywy nie zachwycił mnie jakoś specjalnie, ale zamierzam wytrwać
.

muszę kupić półprodukty nawilżające 

wcale nie biję, ale powiem tak - świetnie wyglądają teraz Twoje włosy
za tak długa nieobecność. Martwiłam się.
.
bo niestety ta krotkosc zle dziala mi na psychike
odrosną szybciej niż się zorientujesz