|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#26761 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
moriggan1986
Ja zel zielony w srednio odsaczone wlosy (w koszulke odciskam) i nakladam. Potem w lekko delikatnie nakladam i na koniec, kiedy sa suche. Co najlepsze nie przetluszczaja mi sie szybko, a mialam ten problem, gdy uzywalam innych zeli. Ten jest wspanialy ![]() Ja mam b/s Mrs Potter z aloesem. Kathy Mialam na mysli zielony zel a nie szampon hehe Moriggan wie ocb :PKtoraz z Mrs Potter b/s jest emolientowa ? |
|
|
|
#26762 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cieszę się, że rozumiecie dlaczego chcę je ściąć Na zdjęciach widać, jak górna warstwa nie chce mi się kręcić. Co najwyżej to są lekkie fale. A chciałabym mieć ładną, lekką, kręcona fryzurę ![]() Włosy takie do ramion to max. Ale też na pewno nie krótsze niż do linii twarzy (nie wiem jak to nazwać). Wiem, że po fryzjerze będę bardzo zadowolona |
||
|
|
|
#26763 |
|
Zakorzenienie
|
OoOOO scinamy wloski?
|
|
|
|
#26764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie wymyslilam ze jak nadejdzie czas podcinania to poprosze meza zeby z calosci scinal, w sensie kazdego loka skrocil o iles tam, teraz to moje cieniowanie fajnie wyglada po tym jak maz dol podcial o jakies 3-4cm, wiec moze uda mi sie trzymac fryz przez jakis czas, bo pod tym wzgledem to moj malzonek dziala bez pudla, tyle ile poprosze zawsze scina tyle ze jak go znam to bedziemy przed kazdym podcieciem dyskutowac, jak ja bede chciala 1,5 cm to moj malzonek 0,5
|
|
#26765 |
|
Zadomowienie
|
ja się po prostu dobrze na cięcie nastawiam ![]() musi być dobrze i już do tego akurat fryzjera pójdę po raz pierwszy |
|
|
|
#26766 |
|
Wtajemniczenie
|
o ile pamietam, to one wszytskie roznia sie tylko ekstraktami, wiec ciezko powiedziec ktora jest 'naj'
|
|
|
|
#26767 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak pougniatasz, to sklejenie odpuści i będą naturalnie wyglądać.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#26768 |
|
Zakorzenienie
|
potwierdzam powtarzalnosc drugiego dnia po Strech Silkening Creme, tutaj fotki, w sensie fotka bo mam taki stan dzisiaj ze nawet komorka nie wspolpracuje ze mna
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-10-27 o 10:11 |
|
|
|
#26769 |
|
Rozeznanie
|
Babeczki, a o co chodzi z tym zielonym żelem z Rossmanna? Co on ma takiego szczególnego, czego inne nie mają - nie znalazłam na analizowym składu
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#26770 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziś był pierwszy dzień nowej pielęgnacji. Włosy wyglądają gorzej niż wczoraj, ale cudów się nie spodziewałam od razu. Z tego co tu na forum wyczytalam włosy muszą się przyzwyczaić do nowej pielęgnacji. Najbardziej mnie cieszy brak swędzenia po szamponie
|
|
|
|
#26771 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A w czym tkwił problem stylizacyjny? Wywijały się? Fruwały dookoła? Cytat:
Powiem Ci, że jak kiedyś tam dotarło do mnie, że mam tak zmaltretowane końcówki (w sumie nie wiem od czego, chyba od niedbania, bo nie używałam prostownicy, suszarki, nie farbowałam, ani nic nie cudowałam w tamtych czasach...tak sobie teraz myślę, że może to przez to, że ciągle mocno związywałam gumką...im bardziej były zmęczone tym częściej wiązałam, bo wstyd było się pokazywać - zupełnie jak z prostownicą, zamknięte koło włosach, nawet jeśli gdzieś ciachnie się nierówno, nie będzie aż tak widać - tak "na przetrzymanie" można sobie radzić, ale raz na jakiś czas myślę, że warto odwiedzić fryzjera, nadać włoskom jakiś fajniejszy kształt (chyba, że ma się tak zdolnego męża w domu jak Rybiorek )Cytat:
![]() Cytat:
Jakiś rok temu ( chyba...oj ta moje skleroza) miałam wycieniowane włosy - od góry wyglądało to bardzo podobnie, tyle tylko, że efekt nie był tak fajny, bo panna wymyśliła sobie takie cięcie przy niewielkim całkowitym zejściu z długości - najdłuższa partia kończyła się niżej niż na tej propozycji.Pielęgnacja z mojej strony była wtedy jeszcze niedoedukowana niestety i rzeczywiście szczególnie z tą najkrótszą warstwą było trochę problemów - sprawiała wrażenie jakby się szybciej niszczyła, końcówki się plątały. Tyle tylko, że Ty już wylądowałaś w odpowiednim miejscu - Wizaż - Zakręcone forum - i już zaczynasz WŁAŚCIWĄ pielęgnację, więc nie sądzę, żeby był problem z jakimkolwiek "siankiem", bo do czasu utraty kształtu, włoski już będą w dużo lepszym stanie, a wtedy odwdzięczą się pięknym wyglądem.To tyle ode mnie w tym temacie (i znowu się rozpisałam )Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale powiedzmy, że przymknę na to oko i się pocieszę trochę (jeśli to była pomyłka, to niech już tak zostanie pozwól mi żyć w słodkiej nieświadomości ) małgosia86 ehh...normalnie mnie serce boli jak pomyślę o tym Twoim ścinaniu, ale rozumiem...w końcu to Ty masz się czuć dobrze ze swoimi włoskami, a nie my ![]() Cytat:
(to na pewno przez tą kawkę ! Tylko nam Św. Curli nie zaraź jakimś choróbskiem, bo jak będzie się razem z Tobą kurowała i nas wszystkie opuści, to chyba lament nasz zakonny zagłuszy wszystko )
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#26772 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Poczytałam ten wątek i zmieniłam swoją pielęgnację. Nie wiedziałam że moje włosy mają potencał do aż takiego skrętu ![]() Mam pytanie: czy jakoś zabezpieczacie włosy na czas nocy, żeby skręt się utrzymał? Bo u mnie wszystko jest pięknie po myciu ale rano loki sa już pogniecione. Nie mam niestety możliwości żeby myć je rano |
|
|
|
#26773 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rybiorek- szybkiego powrotu do zdrowia! ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Volyova, nigdu nie próbowałam tego sposobu;-) Czyli najpierw żel na mokre włosy, ugniatać, potem jak wyschną to (re) ugniatać na sucho? Merci ! |
|
|
|
|
#26774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie zabezpieczam, ale rano moczę włosy, nie całe ale jakoś tak 25cm od nasady, nakładam tbs cottonseed curl boost i ugniatam - po takim zabiegu wyglądają jak nowe Małgosiu - gdzie dorwałaś odżywkę Cien z aloesem?? kręcę się po Lidlach i nigdzie nie ma
|
|
#26775 |
|
Rozeznanie
|
Cześć, czy mogłabym się przyłączyć? Dwa i pół roku temu robiłam trwałą a moje włosy nie są proste
Szczególnie po umyciu, kiedy są mokre widać jak się kręcą - mogę je ocenić na 2b. Dziwne jest to, że po wyschnięciu skrętu nie widać tylko fale, wywijasy, sama nie wiem jak to nazwać. Przypadkowo trafiłam na wasze forum i pomyślałam, że może niewłaściwie je pielęgnuję. Wiem, że jest tu dużo informacji o kosmetykach, ale mi naprawdę ciężko wybrać pierwszy zestaw startowy. Kupiłam Mrs Potters odżywkę d/s z aloesem, mam też szampon oczyszczający Gosha oraz do stylizacji krem do kręconych b/s. Czy możecie polecić mi niedrogi szampon i odżywkę aby stosować metodę OMO?Chciałam też zapytać o serię Mrs Potters - czy każdy balsam się nadaje czy tylko ten z aloesem i ginko? |
|
|
|
#26776 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
działa! ![]() Giga10 do OMO najtańszy szampon, to Babydream z Rosmanna )Za Babydream i Isanę zapłacisz około 7 zł garnier tez koło 7 kosztuje
|
|
|
|
|
#26777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak tak fajnie wyglądają to i ja go jutro kupię bo właśnie mam problem z reanimacją - a czy używałaś może na końcówki wosku z TBS z tej samej serii (z oleju kokosowego)?jeśli tak to czy dobry?Po nałożeniu boostu schną same czy je suszysz dyfuzorem.
|
|
#26778 |
|
BAN stały
|
A ja jeszcze chciałam sie dopytać
![]() żel Delia - czy stosujecie i gdzie można go kupić? Zastanawiam się tez nad zielonym rossmanowskim. Miałam artiste fioletowy i się sprawdził. Ale niestety coś z żelem lnianym romans mi nie wychodzi ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- I jeszcze TEN balsam- on jeszcze istnieje??
|
|
|
|
#26779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
włosy schną same czasem podsuszam suszarką Giga10 - na Babydreama radzę uważać, włosy są po nim tak szorstkie, że ledwo dałam je rozczesać po nałożeniu odżywki, dodatkowo porobiły mi się takie małe kołtuniki i musiałam je wyciąć ![]() Dama pikowa - żeli Delii szukaj w kerfurach
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-10-27 o 12:49 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#26780 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Żel delii można kupić w carrefourze, a ten rossmanowski jest teraz w promocji. Zastanwiam się miedzy tymi dwoma, w recenzji na KWC o tym delli Eloe pisała, że dobry na zimę. Czy możecie polecić któryś z tych dwóch powyższych jako lepszy na teraz i w ogóle? ![]() I odgrzebałam w domu brylantynę joanny: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-8...yna-w-zelu.htm Nie ma składu, więc przepiszę początek, nie widzę nic niepokojącego, ale ta grycelina...;| nie jest to dobry zamiennik nivei fc :aqua, glycerin, isopropyl alcohol, va/butylmaleate/isobornyl acrylate copolymer, vinyl caprolactam/vp/dimethylaminoethyl methacrylate copolymr itd.... |
|
|
|
|
#26781 | |
|
BAN stały
|
To super, bo mam kerfura pod domem i w nim rossmana!
Cytat:
|
|
|
|
|
#26782 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Już dawałam ten link do filmiku - babka pokazuje jak wygniata. Warunek - muszą być zupełnie suche. Świetnie to się sprawdza również dla żelu lnianego.
|
|
|
|
#26783 | |||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Ale za to trzyma az miło i puchu niewiele. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po oczyszczeniu włosów szamponem zwykłym i prostym (choćby Barwą albo Rzepą Evy) i nałożeniu prostej maski (np. Biowaxa) kolejne mycie możesz już robić OMO. Użyjesz wówczas: O - Biowax M - Hipp / Babydream / Fitomed z mydlnicą O - Potters Aloesowy lub inny/ Isana. By móc stosowac OMO musisz świadomie stosować polimery/silikony itp. Jeśli będziesz je nakłdać, wystarczy byś co jakiś czas zmyła włosy zwykłym/prostym szamponem (dlatego przydałby się skład tego Gosha). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wróciłam po wywczasach i pooglądam sobie to, co się działo pod moją nieobecność ![]() Witam wszystkich
|
|
#26784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- A tak na marginesie - szukałam sobie żelu do mycia ciała. Wzięłam do ręki Isana "Olive" i sprawdziłam skład - kiedyś bym tego nie zrobiła i nabyłabym ten żel przekonana, że zawiera oliwę. Tymczasem w składzie jest ... ekstrakt z liści oliwki ![]() Taki bardzo pozytywny efekt uboczny wizażowego zakręcenia
|
|
|
|
#26785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Słyszałam już o tym żelu
|
|
#26786 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kupię przy najbliższej wizycie w carefourze ![]() Czy to dobry zamiennik dla nivea fc? czy lepiej byłoby stosować je razem (zel +fc). Dodam, że z nivei fc jestem zadowolona, ale może pora wykluczyć na zimę glicerynę? W załączniku zdjęcie całego składu brylantyny, mam nadzieję, że widać wyraźnie
|
|
|
|
|
#26787 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, już na drugim miejscu a na trzecim alkohol ciekawe jaki to kształt "ekstra"
|
|
|
|
#26788 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
U mnie dziś PR -2, niska wilgotność 46%, temperatura w normie 9. Poszukam bezglicerynowej lub małohumektantowej odżywki b/s i takiego też stylizatora, by wyjśc bez puchu. Na koniec kapeczka kokosa Efavitu. Cytat:
Czy razem Nie wiem, na ile Nivea usztywnia Ci włosy i jaki zapewnia hold. W Joannie wygląda na to, ze hold jest mocny, więc Nivea moim zdaniem będzie zbędna. Jeśli zaś Niveę stosujesz jako zabezpieczenie (w funkcji odżywki b/s), to wówczas nie powinnaś jej wykluczać.Cytat:
![]() Nie ma substancji, które zwykle sa w brylantynie. Mika nabłyszczająca bardzo daleko, więc nabłyszczanie minimanle lub wcale. Mocny hold, który może rozluźnić gliceryna po wodzie oraz glikol propylenowy po 2 polimerach. Mogą, ale nie muszą, bo wygląda na to, że brylantyna wyszła dośc lepka. Nadto wotamina B i witamina E, daleko, daleko też filtr UV. W porównaniu z Niveą hold winin byc mocniejszy i trwalszy. Konsystencja bardziej lepka, więc może być problem z nakładaniem na suche (podobnie jest z Delią). Widziałabym to jako raczej powolne wprowadzanie i porównywanie, w jaki sposób zachowuja się włosy. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Ale to jest isopropyl alcohol, więc do wysuszaczy typu denat nie należy.
|
|
#26789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
* Rossmann, Styling Gel - Żel stylizujący ultra mocny Witamy |
|
|
|
|
#26790 |
|
Raczkowanie
|
Venealin, problem był w tym, że były napuszone, fruwające, wywijające się
A do takiej fryzurki to proste powinny być...Coż, muszę iść do fryzjera, ale najpierw jakiegoś muszę wybrać ![]() Cheveus_boucles, wejdź w ten wątek, do którego dałam link. Do żelu lnianego potrzebna jest tylko woda i siemię lniane, na pewno siemię jest we Francji Taka się czuję zaniedbana czytając, co wy robicie ze swoimi włoskami! Chcąc to naprawić kupiłam dzisiaj: olej jaśminowy, olej ze słodkich migdałów, glinkę rhassoul, spirulinę, olejowy ekstrakt z rozmarynu, karagenian, amlę, brahmi, shikakai, d-pantenol i jedwab hydrolizowany. Co gorsza wiem, że czeka mnie jeszcze dużo wydatków
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.

Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! 

Tylko gdzie
Trochę się boję, jak będą odrastać - bo chcę zapuszczać, a dziewczyny pod tą fryzurką piszą, że jak włoski podrosną to robi się sianko
)

Nie wiem, na ile Nivea usztywnia Ci włosy i jaki zapewnia hold. W Joannie wygląda na to, ze hold jest mocny, więc Nivea moim zdaniem będzie zbędna. Jeśli zaś Niveę stosujesz jako zabezpieczenie (w funkcji odżywki b/s), to wówczas nie powinnaś jej wykluczać.