Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 895 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-27, 22:36   #26821
malgosia86
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
A czego oczekujesz od stylizatora?
Tutaj wszystko opisałam:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1142

Cytat:
Jeśli chcesz coś spróbować z parafiną to jest parę pasto-kremo-wosko-gum do włosów typu Taftu(mam jakąś starą wersję, której nie ma już w sklepach) Niestety nie umiem dokładnie podać aktualnych konkretów bo nieszczególnie mnie do tej pory interesowały
Oglądałam dzisiaj w Rossmannie - wosk Rossmann. Myślałam, czy go nie kupić. Ale nie wiem, czy wosk to jest to, o co mi chodzi. Nie chcę, żeby mi włosy obciążył, bo na pewno położę na niego jeszcze żel.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 22:45   #26822
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
one nie tyle trzymaja fason (zazwyczaj trzymaja fason najlepiej kosmyki z górnej warstwy ze strony na ktorej akurat nie spalam :P) ale takie dluzsze hmmm.. moze sa bardziej rownomiernie poodgniatane, czy rozprostowane? nie ma tak ze jedna strona prosta, a druga krecona czy efektu piorun w szczypiorek. jest bardziej regularnie (chociaz dalej sie cholerniki po nocy strasznie odkształcaja)
Doskonale opisane w "krótkich" mam ten problem, że lewa strona się ślicznie kręci a prawa się buntuje. Co je spróbuje pougniatać, to po nocy i tak są takie połamańce a nie loki

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Tutaj wszystko opisałam:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1142

Oglądałam dzisiaj w Rossmannie - wosk Rossmann. Myślałam, czy go nie kupić. Ale nie wiem, czy wosk to jest to, o co mi chodzi. Nie chcę, żeby mi włosy obciążył, bo na pewno położę na niego jeszcze żel.
Chyba przegapiłam trochę ostatnio z tego wątku Muszę nadrobić porządniej. Osobiście też odczuwam brak kremów do stylizacji(chyba nie ja jedna w Polsce) więc mieszam w rękach Joannę b/s i zielony żel lub Delię. To moja odpowiedź na puch, który powstaje kiedy nakładam sam żel, głownie przy reanimacji rano.
Przyglądałam się temu woskowi ale też nie jestem pewna. Pasta Taftu mi nie podpasowała ale to było głownie petrolatum, polimery, cera alba i parafina więc może tamten wosk z Rossmanna, który ma tylko parafinę miałby mniej obciążające działanie.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-10-27 o 22:54
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 22:48   #26823
anoska
Zakorzenienie

o co chodzi z tą gliceryną? dlaczego wszystkie się jej tak wystrzegacie? ja ostatnio do garniera z karite dodałam z 10 kropki gliceryny roślinnej, efekt przeszedł moje oczekiwania, bo loki miałam bardziej skręcone, wyżej się zaczynały i puchu jako tako mocnego nie było...
z drugiej strony...czy teraz powinno odstawić się odżywki emolientowe na rzecz humektanów (?) jeśli tak to czy ktoś może mi taką polecić? od wakacji niemalże ciągle używam w/w garniera i chciałabym na coś innego zmienić (nie jest zły, ale chciałabym coś wypróbować, a w blogu Małgosi nic ciekawego nie znalazłam )
zamówiłam na mazidłach spirulinę. co mogę z niej dobrego dla włosów wyczarować? nie chcę, żeby bezczynnie leżała aż minie jej data ważności, ale nie chcę też zrobić sobie krzywdy...
czy keratynę (z mazidel) mogę stosować raz w tygodniu czy to byłoby za często?
Stary 2010-10-27, 23:18   #26824
anka.d
Wtajemniczenie

anoska na kazde zadane przez ciebie pytanie padały wielokrotnie odpowiedzi.
o glicerynie i o odzywkach na zime w tlumaczeniach artykulow (szukaj tlumaczenia Eloe w sekcji o sezonowej pielegnacji)

o spirulinie masz sporo na samej stronie mazideł. u nas jest watek pt. receptariusz, mozna tam poszukać. jest tez na wizazu watek o mazidlowo thanatosowych sposobach na wzmocnienie i porost wlosow (w dziale ogólnym o pielegnacji). tam na pewno jest masa informacji na ten temat.

nie wiem, czy to ze jestem tu juz ponad rok wyczerpalo moja cierpliwosc?(podziwiam eloe i syrenke, za tak cierpliwe odpowiadanie i pozostale dziewczyny, ktore sa tu jeszcze dluzej za to ze jeszcze nie wyszly z siebie)

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2010-10-27 o 23:19
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 08:40   #26825
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
ale końcówki są w b.dobrym stanie miesiąc temu obcinane
W takim razie dostrzegam u Ciebie ten sam syndrom, jak u mnie Przez wycieniowanie wlosow ta najdluzsza warstwa jest najciensza i czasami tak sie "rozklada", ze koncowki wydaja sie, jakby nadawaly sie do sciecia. Tez tak mam, a podcielam wlosy z miesiac temu.
Ale jak sie odpowiednio uloza, nie ma tego problemu.

Cytat:
Pianki na ogół są tragiczne, mi nie pasuje żadna, są żele które nie sklejają włosów - ale moim zdaniem powinnaś wypróbować kremy do stylizacji włosów które formują skręt, a żel tak na koniec dla utrwalenia.
.
Ja bym chciala troche odczarowac pianki do wlosow. Wydaje mi sie, ze nasze anty na pianki wynika glownie z tego, ze to tej pory skladaly sie glownie z alkoholu i Lorraine bardzo przed nimi przestrzegala.
Teraz pianki naprawde maja duzo lepsze sklady.
Bede sie niedlugo piankowac, zobaczymy, co z tego wyjdzie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Obcięłam włosy z długości do stanika mam długość do ramion i wycieniowaneTeraz zaczynam prawdziwą loko-pielęgnację
I jak pierwsze wrazenia? Jestes zadowolona z samego ciecia? za pielegnacje

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
O mamo! slicznie dziekuje ale chyba nie widzialas wszystkich tutejszych lokasow, podpatrz Jumaatt albo Nave, Nave to nawet ktos planowal oskalpowac z powodu tego cudu co ma na glowie, zreszta Jumaatt tez( ale jakby co to nic nie mowilam)
Dziekuje kochana, ale akurat jesli chodzi o skret, perfekcje w pielegnacji i to, co udalo Ci sie osiagnac, to zostawiasz nas wszystkie daleko w tyle. Jestes the best

Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
Jumaatt, Siostro Guru działa!
Bardzo sie ciesze!

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
De rien
Już dawałam ten link do filmiku - babka pokazuje jak wygniata. Warunek - muszą być zupełnie suche.
Świetnie to się sprawdza również dla żelu lnianego.
Nigdy nie moge sie napatrzec na wlosy tej dziewczyny, sa po prostu obledne.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 09:09   #26826
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
W takim razie dostrzegam u Ciebie ten sam syndrom, jak u mnie Przez wycieniowanie wlosow ta najdluzsza warstwa jest najciensza i czasami tak sie "rozklada", ze koncowki wydaja sie, jakby nadawaly sie do sciecia. Tez tak mam, a podcielam wlosy z miesiac temu.
Ale jak sie odpowiednio uloza, nie ma tego problemu.

Może to dlatego że teraz moje włosy sa obcięte prosto (najdłuższa warstwa) bo jak są wycieniowane to włosy tworzą lok co raz cieńszy ku dołowi włosy jakby wchodzą pomiędzy siebie, a gdy są obcięte na prosto to często wyglądają jak miotełki -każdy w swoja stronę - mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi

W ogóle DZIEWCZYNY! Jak dzisiaj wyglądają moje włosy Choć teraz po spacerze (mgła i kapuśniaczek) na dworze oklapły i jakieś już gorsze są ale rano mmmm dodam później fotki
Użyłam dzis pierwszy raz odżywki garnier cytryna i oliwka (amodimethicone) i użyłam kremu tigi na mokre efekty same później zobaczycie i ocenicie

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 10:03   #26827
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Nigdy nie moge sie napatrzec na wlosy tej dziewczyny, sa po prostu obledne.
Zadręczam Was tym filmikiem, co?
Na mnie też robią wrażenie

Wczoraj policzyłam włosy jakie mi wypadły przy nakładaniu oleju - ok. 100
Dzisiaj rano tyle samo przy myciu.
Muszę poczytać co stosujecie na wypadanie

A jakby mi ktoś podpowiedział nie co stosuje, ale co zadziałało to bym była bardzo wdzięczna

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
W trakcie poszukiwań, odkryłam czego tak naprawdę szukam: polskie żele mają niestety mało składników odżywczych. Balsam Nivea FC - po części pomagał mi wydobyć skręt z włosów, a po części stanowił taką "barierę ochronną" między włosami a żelami, które nakładałam (czyli np. pomagał utrzymać wilgoć we włosach).

Także to, czego ja szukam to tak naprawdę połączenie składników odżywczych z jakimś polimerem filmotwórczym, np. PVP, VP/VA, przy czym polimerów nie musi być dużo/nie muszę być mocne, bo i tak zawsze nakładam jeszcze na włosy żel.
Malgosiu, na pewno to dobrze przemyślałaś, ale jestem ciekawa - dlaczego uważasz, że nie wystarczy odżywka b/s ze składnikami odzywczymi, tylko potrzebujesz jeszcze odżywiającego stylizatora?

A próbowałaś mieszania odżywki z żelem (sposób stosowany przez LadyMadalena)?

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
z drugiej strony...czy teraz powinno odstawić się odżywki emolientowe na rzecz humektanów
Poczytaj na FAQ o punkcie rosy

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 10:16   #26828
Paulinka675
Zakorzenienie

kupiłam sobie krem do stylizacji Artiste

link do analizy: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...i#post22843293

używałyście może??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 10:17   #26829
mysia m
Zakorzenienie

Dziewczynki, z dumą melduję, że dziś mija mój pierwszy miesiąc intensywnej dbałości o moje włosy, jako włosy falowane. Różnica jest ogromna. Jak widać na pierwszym zdjęciu pasmo z przodu jest suche i prste, w miare upływu czasu robi sie coraz lepsze, już nie spominajac o tylnej części. Walcze dalej, bo jednak cos jeszcze będzie z tych włosów

Różnice w kolorze włosów wynikają z natężenia światła.
Stary 2010-10-28, 10:18   #26830
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Malgosiu, na pewno to dobrze przemyślałaś, ale jestem ciekawa - dlaczego uważasz, że nie wystarczy odżywka b/s ze składnikami odzywczymi, tylko potrzebujesz jeszcze odżywiającego stylizatora?

A próbowałaś mieszania odżywki z żelem (sposób stosowany przez LadyMadalena)?
Dla mnie te odzywki są za ciężkie
Jak najbardziej stosuję odżywki b/s - zwykle to Joanna Naturia (wyjątkowo tylko zdarzają m się inne). Dla mnie to odzywka ma przede wszystkim pomóc mi odcisnąć wodę z włosów, ale tak by włosów nie plątać.
Nakładłam odżywkę b/s na ociekające wodą włosy, później jeszcze odciskam wodę poprzez ugniatanie włosów rękami i ugniatanie przez ręcznik z mikrofibry. W ten sposób część odzywki zostaje na ręczniku, a na włosach tylko tyle, ile jej naprawdę potrzeba.

Zauważ, że kremy do włosów (takie, jak balsam Nivea FC) są znacznie gęstsze od odżywek. w konsekwencji nakładam ich mniej na włosy= mniejsze ryzyko obciążenia włosów.

Przede wszystkim jednak uważam, że balsamy do stylizacji są lżejsze od odżywek b/s. Myślę, że taki też musi by zamysł producentów - ludzie nie będą chcieli kupować balsamów do stylizacji, którymi będzie łatwo przeciążyć włosy, bo nie o to chodzi (nikt nie chce mieć przyklapniętych włosów).

Z odżywkami b/s (polskimi) jest już inna bajka - duża część osób ich w ogóle nie używa i wydaje mi się, że producenci nie dbają aż tak o ich jakość (żeby nie obicążały, żeby nie było w nich zbędnych wypełniaczy, żeby zaproponować różne odżywki do różnych rodzajów włosów itd.).
Tym bardziej dla producenta Joanny Naturii, ale tak, jak pisałam - ja je przede wszystkim widzę w funkcji zapobiegania plątaniu się włosów po opłukaniu wodą.

Co do dodawania odżywki do żelu -wydaje mi się, że próbowałam i obciążyło mi to włosy.
Widzę ostatnio taką zależność, że im mniej na włosach (= lekkie produkty), tym lepiej

Stary 2010-10-28, 10:22   #26831
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
parafina to olej mineralny a one oblepiaj,a włos i z tego co wiem może nadbudować się na włosie i utrudniać dostęp skł odżywczym i powoduje ze włosy są takie.... obciążone
hm... stosuje od miesiaca produkty z olejem mineralnym /parafina w stylizatorach i jest ok, powiedzialabym nawet ze lepiej niz kiedykolwiek wiec znow wracamy do punktu wyjscia - co wlos to inaczej

Cytat:

Dziekuje kochana, ale akurat jesli chodzi o skret, perfekcje w pielegnacji i to, co udalo Ci sie osiagnac, to zostawiasz nas wszystkie daleko w tyle. Jestes the best
jesli tak uwazasz to wiedz ze to Wasza zasluga, mnie sie podoba ze kazdego dnia sa loki, kazdego dnia inne ale sa, puch pokonany choc pogoda do kitu, wieje, pada ale loki sie trzymaja gladko, Strech Silkening Creme przekonal mnie do siebie i wczoraj zamowilam najwieksze pudlo - 16oz, jest genialny, na razie probowalam tylko kombinacji zalecanej przez miss jessie's czyli strech i quick curls ale w weekend przymierzam sie sprobowac strech z meringue
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 10:28   #26832
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Widzę ostatnio taką zależność, że im mniej na włosach (= lekkie produkty), tym lepiej
Co prawda nie piszę z własnego doświadczenia, tylko tak teoretycznie, ale - może odżywki w sprayu byłyby mniej obciążające?
Ja kupiłam ostatnio Nivea Diamond Gloss - ma olejek jojoba i aloes (nie mogę polecić, bo za mało go testowałam, tylko tak piszę, co mi się w Rossmannie w oczy rzuciło). Są też spraye z Isany - te mogą być lżejsze, bo nie wszystkie mają olejki, za to mają proteiny.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
Dziewczynki, z dumą melduję, że dziś mija mój pierwszy miesiąc intensywnej dbałości o moje włosy, jako włosy falowane.
Bardzo ładnie i zdrowo!
A jaki ładny blond

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-28, 10:30   #26833
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Co prawda nie piszę z własnego doświadczenia, tylko tak teoretycznie, ale - może odżywki w sprayu byłyby mniej obciążające?
Ja kupiłam ostatnio Nivea Diamond Gloss - ma olejek jojoba i aloes (nie mogę polecić, bo za mało go testowałam, tylko tak piszę, co mi się w Rossmannie w oczy rzuciło). Są też spraye z Isany - te mogą być lżejsze, bo nie wszystkie mają olejki, za to mają proteiny.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Bardzo ładnie i zdrowo!
A jaki ładny blond
używałam tego spreju z Isany z olejkiem z pestek brzoskwini(?) i nie wiem jakim cudem ale po tym puszyły mi się po nim włosy, a po odstawieniu przestały - więcej już nie kupię

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 10:38   #26834
mysia m
Zakorzenienie

Cytat:

Bardzo ładnie i zdrowo!
A jaki ładny blond
dziękuję!

W sumie ja w ogóle nie widziałam róznicy, ale jak teraz porównałam zdjęcia, to jest diametralna Zakon rządzi
Stary 2010-10-28, 10:41   #26835
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
to bardzo dobry pomysł

Cytat:
Ja kupiłam ostatnio Nivea Diamond Gloss - ma olejek jojoba i aloes (nie mogę polecić, bo za mało go testowałam, tylko tak piszę, co mi się w Rossmannie w oczy rzuciło).
To ten?:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...towy-blask.htm
ma pq-4 ale może bym przymknęła oko?
trochę drogi jak na odżywkę Nivei

Cytat:
Są też spraye z Isany - te mogą być lżejsze, bo nie wszystkie mają olejki, za to mają proteiny.
widziałam kilka w wątku analizowym i zaczynają się od silikonu
chyba że jest jakaś zgodna z CG? (można gdzieś w internecie zobaczyć składy wszystkich?)

Stary 2010-10-28, 10:48   #26836
Rybiorek
Zakorzenienie

Mysia bylam w codzienniku normalnie piekne, regularne fale, gladkie i blyszczace

ja mam standard, i jakbym jeszcze nie pisala to uwielbiam Strech Silkening Creme - moje KWC stylizacyjne, zdecydowanie
fotki z dzisiaj (chociaz wloski sie staraja bo grypsko nadal sie panoszy)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-28, 10:56   #26837
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
to bardzo dobry pomysł

To ten?:
Tak to ten. Ale nie namawiam, bo jak pisałam nie wypróbowałam jeszcze (tylko raz na suche, ale miałam na głowie już tyle innych kosmetyków, że ciężko powiedzieć jak zadziałał )

Cytat:
chyba że jest jakaś zgodna z CG? (można gdzieś w internecie zobaczyć składy wszystkich?)
nie widziałam
znalazłam tylko ten jeden w KWC
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...koncowkami.htm
Faktycznie na początku cykliczny, a na czwartym miejscu jakaś odmiana dimethicone
możliwe, że machnęłam ręką na silikony i nie zwróciłam na nie tak bacznej uwagi jak na proteiny

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-28, 10:57   #26838
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
To ten?:
Tak to o ten chyba chodziło
* Nivea Hair Care, Diamond Gloss, Spray Treatment (Odżywka w sprayu 'Diamentowy blask')

Cytat:
Niestety wszystkie są niezgodne z CG

Za późno odpisałam

Moja fragrantica

Czas edycji: 2010-10-28 o 11:19
Stary 2010-10-28, 11:01   #26839
mysia m
Zakorzenienie

Cytat:
Mysia bylam w codzienniku normalnie piekne, regularne fale, gladkie i blyszczace

ja mam standard, i jakbym jeszcze nie pisala to uwielbiam Strech Silkening Creme - moje KWC stylizacyjne, zdecydowanie
fotki z dzisiaj (chociaz wloski sie staraja bo grypsko nadal sie panoszy)
jestes kochana, dziekuję

no ale sama widzę, że coraz fajniejsze te włoski.

a Twoje to zawsze są idealne! Podobasz mi się i w takich duzych lokach i w tych mniejszych. Jak to mówi Twój mąz: 'baran jest zawsze'

---
co do pianki, ja na poczatku pianki nie lubiłam, bo włosy były sztywne, ale jak wyschną i się je wygniecie, to sa miękkie i ładnie się ukłądają. Po żelu zawsze mam albo za proste albo za tłuste. Po samym balsamie bs końce sa takie grube i stercza na zewnątrz. No wiec ja zostaję przy piance wellaflex,która nie zawiera alkoholu, wiec chyba moge bezkarnie jej używac
Stary 2010-10-28, 11:08   #26840
caskada
Zakorzenienie

mysia ladne falki ci sie robia ja wlasnie tez powracam do swoich fal mam dosc makaronow bo niestety moje wlosy skrecaja sie w male loczki a ja wole grube dlatego powracam do fal
rybiorek a ty juz widze mozesz kitke robic
Stary 2010-10-28, 11:20   #26841
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
To ten?:
Malgosiu, zgodnie z tym co wyczytalam o polyquaterniach to pq-4 ma podobne wlasciwosci do pq-44, czyli jest na pierwszym miejscu pod wzgledem zmywalnosci i nie wymaga silnych zmywaczy

Cytat:
jestes kochana, dziekuję

no ale sama widzę, że coraz fajniejsze te włoski.
pelny sukces ale fajnie ze Cie tutaj sciagnelam (pekam z dumy)

Cytat:
a Twoje to zawsze są idealne! Podobasz mi się i w takich duzych lokach i w tych mniejszych. Jak to mówi Twój mąz: 'baran jest zawsze'
pamietalas ostatnio moj kochany mi powidzial ze niedlugo skoncze z murzynskim afro (jak mnie zobaczyl po uzyciu Curly Pudding co mi wyszly takie loki w ksztalcie duzych kolek)

Cytat:
co do pianki, ja na poczatku pianki nie lubiłam, bo włosy były sztywne, ale jak wyschną i się je wygniecie, to sa miękkie i ładnie się ukłądają. Po żelu zawsze mam albo za proste albo za tłuste. Po samym balsamie bs końce sa takie grube i stercza na zewnątrz. No wiec ja zostaję przy piance wellaflex,która nie zawiera alkoholu, wiec chyba moge bezkarnie jej używac
kazde wloski lubia co innego, ja skonczylam z kremami do stylizacji a przez lata ich nie cierpialam, uzywalam zelow i pianek, potem przez pare lat nic bo nie cierpie sztywniakow a teraz okazuje sie ze kremy stylizacyjne sa w deche, chyba jednak stawiam na doswiadczenie i nabranie umiejetnosci w ich nakladniu

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
rybiorek a ty juz widze mozesz kitke robic
do kitki to jeszcze pare miesiecy i wiecej, przez jakis czas bede podcinac dol wiec nie ma szans pozapuszczam sobie na wiosne, przez zime sie bardziej wyrownaja i moze na wiosne dam im porosnac, teraz i tak jak nosze plaszcz i gruby szal to dluzsze znow by sie mechacily (tak sie to pisze?)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-28, 11:34   #26842
kropcia007
Wtajemniczenie

Brawo Mysia M

A ja jak obiecałam dodaję włoski z dzisiaj jeszcze delikatnie wilgotne

Stary 2010-10-28, 11:37   #26843
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
No wiec ja zostaję przy piance wellaflex,która nie zawiera alkoholu, wiec chyba moge bezkarnie jej używac
A dasz linka do składu?

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-28, 11:39   #26844
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
są piękne

Stary 2010-10-28, 11:41   #26845
caskada
Zakorzenienie

kropcia kobieto nie rob mi tego jak patrze na te wlosieta to mam ochote powrocic do ciemnych idealne jak dla mnie pod kazdym wzgledem koloru dlugosci gestosci...........
ja narazie swoich nie zamieszczam bo jestem przed fryzjerem musze zrobic najpierw odrost wtedy cos wstawie
Stary 2010-10-28, 11:43   #26846
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

jak jeszcze kiedys zrobisz prostowanie to zwolam dziewczyny i robimy Ci publiczne takie wlosy prostowacna ulicy to pewnie nie ma kobiety ktora nie obejrzalaby sie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-28, 11:46   #26847
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Brawo Mysia M

Coś mi się wydawało, że narzekałaś ostatnio na swoje włosy Oj nieładnie tak być niewdzięczną w stosunku do nich One tak pięknie wyglądają

Moja fragrantica

Czas edycji: 2010-10-28 o 11:47
Stary 2010-10-28, 11:56   #26848
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
a wlasnie matko przelozona :P
Droga Eloe Myjesz takze wlosy Fitomedem z dlugosci czy tylko skalp ? ))
Wszystko POniewaz u mnie sprawdza się świetnie mycie odżywką, to nie potrzebuję OMO. Od czasu do czasu myję całość delikatnym szamponem i masuję skalp.
Cytat:
a ja mam pytanie - co to wlasciwie za rodzaj kosmetyku ta brylantyna? mi zawsze sie to kojarzylo troche z woskiem do wlosów (takie cos dla panów z wiejskich dyskotek z fryzurą - krowa zalizała mi grzywke na jedna strone
Dobrze Ci się kojarzy, dlatego pytałam o produkty ropopochodne. Może być jeszcze wosk pszczeli.
Miałam brylantynę Joanny i po 2 użyciach rekomendowanych spożytkowałam na stopy Parafina na wazelinie.
Cytat:
tak offtopowo chcialam sie pochwalic ze oddalam dzisiaj krewke (udalo sie pierwszy raz w tym roku a szósty w sumie!)
My hero
Cytat:
i... bronie sie 9 listopada a po obronie chciałabym wszystkim wrocławiankom podrzucić temat zakreconego spotkania co wy na to?
tylko na FB nie zaglądaj za często
Również rzuciłam pomysł listopadowego spotkania we Wrocławskim deszczu spadających liści Tyle nam się namnożyło ostatnio Wrocławianek, że grzech się nie spotkać
Cytat:
A si, i owszem Tylko że w brylantynie w żelu jest tyle polimerów, że nie wiem, co tu prędzej podziała i na co podziała
Widziałabym go raczej w funkcji rozpuszczalnika tej lepkiej mazi niż wysuszacza.
Cytat:
Napisane przez evelyn13 Pokaż wiadomość
Ostatnio zauważyłam, że włosy które wypadają mi podczas mycia są dość mocno kręcone w większości, tak na mój gust 3a, ale tylko i wyłącznie kiedy są mokre. I stąd moje pytanie na początek. Na sucho nie mogę uzyskać nawet 2b,c....O co chodzi, czy ktoś może mnie oświecić?? Nie ukrywam, że takie 3a to chciałabym mieć, bo moje na razie kiedy są suche są po prostu powywijane, nawet nie pofalowane... Skąd taka różnica?
A to pozostaje i dla mnie tajemnicą. Przyglądam się temu zjawisku od dawna i mnie trafia... gdy widze na podłodze suchy włos skręcony jak 3b lub 3c
Jak coś wymyślę, to dam znać.
Cytat:
Ja tak tylko na momencik dziewczyny, praca z grypa jest wykanczajaca psychicznie i fizycznie

Edith3F no nareszcie jesteś

Cytat:
Za to zmieniło się trochę w moim życiu, bo zaręczyłam się i przygotowuję się do tego najważniejszego dnia
Kiedy, kiedy? Gratuluję

Cytat:
Napisane przez malgosia86
A chciałbyś codziennie pół godziny suszyć włosy?
To się wiąże z gęstością
Pisze się
Cytat:
Już obiecałam Rybirokowi, że oddam jej część moich włosów z długości
To się podzielimy - ona weźmie długość, a ja objętość. Już zaczynam się poważnie zastanawiać, czy obecna długość to juz nie przesada - jest rzadko, a ja chcę mieć włosy a nie firanki.
Cytat:
A dlaczego parafina jest taka zła?
Wiem, że już wcześniej o tym pisałaś, ale pamiętasz może w którym to było miejscu?
Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
parafina to olej mineralny a one oblepiaj,a włos i z tego co wiem może nadbudować się na włosie i utrudniać dostęp skł odżywczym i powoduje ze włosy są takie.... obciążone
Dokładnie tak Pisałysmy o tym z Agison i chyba Danusią gdzieś pod koniec V części.
Był tam też opis, że skóra pod okładem parafinowym się rozgrzewa i składniki moga wnikać. Jednak włos sie nie rozgrzeje, a parafina na włosie pozostanie.
Z własnego ogródka - wiem po sobie, że parafina bardzo obciąża moje włosy. Nadto wciąż mam (pewnie nieuzasadnione) wątpliwości związane z jej zmywalnością(czy wystarczy zwykły detergent czy też może lepszy byłby alkohol? ). Ale ostateczny minus dostała po tym, jak odstawiłam kremy i balsamy do ciała z jej zawartością na rzecz bogatszych w oleje. Wtedy poczułam, że produkt naprawdę się wchłania Jeśli w ten sposób reaguje skóra, to wystarczyło, bym wyobraziła sobie włos. Wiem już na pewno, że moja skóra myta slsem potrzebuje zabezpieczenia parafiną. Zmywasz, zabezpieczasz, zmywasz, zabezpieczasz. O ile zmyjesz (bo jak pisałam mam wątpliwości, choć brak mi ich poparcia - to równie dobrze mogą być moje uprzedzenia). Postanowiłam więc bardzo ostrożnie dobierać produkty z parafiną czy wazeliną w składzie.
Cytat:
Pewnie jeszcze nie doczytałaś, ale znalazłam dla siebie krem do stylizacji i właśnie jest w nim petrolatum - zobacz do tego posta.
Może to oznaczać jakieś problemy?
Sama wiesz, że może, ale nie musi. Nie znam dokładnie składu, ale możliwe, że będzie problem z rozprowadzeniem - rozgrzanie w dłoniach pomoże. Nadto pozbawi włosy puszenia. Ale ja bym wprowadziła nieco częściej szampon z sls.

Muszę poczytać o tej Isanie, o której tyle tu jest

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 12:17   #26849
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
są piękne

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
kropcia kobieto nie rob mi tego jak patrze na te wlosieta to mam ochote powrocic do ciemnych idealne jak dla mnie pod kazdym wzgledem koloru dlugosci gestosci...........
ja narazie swoich nie zamieszczam bo jestem przed fryzjerem musze zrobic najpierw odrost wtedy cos wstawie
gęstość na zdjęciu oszukana (w rzeczywistości mniejsza ) idę do frycka za jakieś 2 tygodnie jadę z koleżanką która uczy sie w szkole fryzjerskiej i tam czuwają nad nią stylisci i fryzjerzy obcięcie każdego pasma jest przez nich kontrolowane jej zrobili taki fryz i doradzili rudy kolor i rzeczywiście był to strzał w 10! Jeżeli jej coś nie pójdzie to cięcie przejmuje zawodowiec
Cytat:
jak jeszcze kiedys zrobisz prostowanie to zwolam dziewczyny i robimy Ci publiczne takie wlosy prostowacna ulicy to pewnie nie ma kobiety ktora nie obejrzalaby sie
Nie będę już tylko tż czasem lubi mnie w prostych i namawia do wyprostowania

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Coś mi się wydawało, że narzekałaś ostatnio na swoje włosy Oj nieładnie tak być niewdzięczną w stosunku do nich One tak pięknie wyglądają
a narzekałam, narzekałam ... Dziś są super maja połysk taki że szok( zapewne przez odżywkę amodimethicone na 4 miejscu robi swoje i wiem ze to po tym bo na grzywkę nie nakładałam nic innego a ona też błyszczy)
Moje włosy jednak potrzebuję plunkingu by się lepiej kręcić, no i tigi amplifier zrobił swoje dziś nałożony niezgodnie z zaleceniem na butelce czyli na mokre włosy
Liczyłam dziś włosy które wypadły przy myciu było ich troche ponad 160

To niesprawiedliwe że spotykacie się we Wrocławiu Ja mam tam taaaaak daleko a tez bym na takie zakręcone spotkanie się wybrała wolałabym Warszawę ...

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-10-28 o 12:22
Stary 2010-10-28, 12:26   #26850
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
Wpadłam na pomysł, żeby sama wyrównać sobie włosy, dam radę? i tak teraz są nierówne, krzywdy sobie raczej nie zrobię, jedynie obawiam się nożyczek, zwykłe są co radzicie?
Bez problemu - ciachaj. Dobrze naostrz nożyczki albo kup nowe, ktorych jeszcze nie używałas do cięcia niczego innego.
Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
o co chodzi z tą gliceryną? dlaczego wszystkie się jej tak wystrzegacie? ja ostatnio do garniera z karite dodałam z 10 kropki gliceryny roślinnej, efekt przeszedł moje oczekiwania, bo loki miałam bardziej skręcone, wyżej się zaczynały i puchu jako tako mocnego nie było...
Bo przy odżywce d/s nie musisz tak uważać na humektnaty.
Cytat:
jeśli tak to czy ktoś może mi taką polecić? od wakacji niemalże ciągle używam w/w garniera i chciałabym na coś innego zmienić (nie jest zły, ale chciałabym coś wypróbować, a w blogu Małgosi nic ciekawego nie znalazłam )
Teraz gramy emolientowo i silikonowo - zabezpieczmy, bo PR spadł poniżej o, a i wilgotnośc procentowa pozostawia wiele do życzenia.
Cytat:
zamówiłam na mazidłach spirulinę. co mogę z niej dobrego dla włosów wyczarować? nie chcę, żeby bezczynnie leżała aż minie jej data ważności, ale nie chcę też zrobić sobie krzywdy...
Niemal wszystko. Mieszaj z odżywką albo olejem - miesza się i z tłuszczami i z wodą. Możesz też zrobic maseczkę ze spiruliny i kwasnego mleka - fajna na buzię i na włosy.
Cytat:
czy keratynę (z mazidel) mogę stosować raz w tygodniu czy to byłoby za często?
Zależy od stanu włosów i innych kosmetyków. Oraz od tego, co włosy lubią. Musisz tak zestawić, by nie przesadzić z proteinami.
Cytat:
nie wiem, czy to ze jestem tu juz ponad rok wyczerpalo moja cierpliwosc?(podziwiam eloe i syrenke, za tak cierpliwe odpowiadanie i pozostale dziewczyny, ktore sa tu jeszcze dluzej za to ze jeszcze nie wyszly z siebie)

Ty się nie denerwuj, bo na obronę nie starczy
Cytat:
Dziewczynki, z dumą melduję, że dziś mija mój pierwszy miesiąc intensywnej dbałości o moje włosy, jako włosy falowane. Różnica jest ogromna. Jak widać na pierwszym zdjęciu pasmo z przodu jest suche i prste, w miare upływu czasu robi sie coraz lepsze, już nie spominajac o tylnej części. Walcze dalej, bo jednak cos jeszcze będzie z tych włosów
Wspaniałe rezultaty
Ja bym Cię jeszcze od tego rozjaśniania odciągnęła, ale z tego, co wiem, każdy musi sam do tego dojść.
Cytat:
Ale tu mi trochę nie gra - odżywka b/s, balsam stylizujący, żel - to moim zdaniem sporo i nie pasuje do idei minimalizmu
Jaki jest cel nakładanie tego balsamu, skoro to samo daje Ci żel?
Cytat:
fotki z dzisiaj(chociaz wloski sie staraja bo grypsko nadal sie panoszy)
Za każdym razem odnoszę wrażenie, że jest och coraz więcej Czyli niepotrzebnie się martwiłam, że rozprostujesz loki
Moje włoski przestały się starać mam antybiotyk, szalik na szyi i wszystkie włosy w dowolna stronę Wyglądają na ciężkie, oklapnięte, bez życia. No całkiem jak właścicielka
Cytat:
Cudowności

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości