|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#27241 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Cytat:
ja się przymierzam do psikadeł z uwagi na spadającą wilgotność, loki w trakcie dnia mi się prostują. Co do zdrowotności jedyne co mi przychodzi na myśl to hygral fatigue. Tu jest fragment z mojego artykułu o temperaturze: Włos, który jest wielokrotnie poddawany zmianom wilgotności (na skutek zmiany pomieszczenia z suchego na wilgotniejsze, np. suchy klimatyzowany pokój/duża wilgotność na zewnątrz) na skutek zaistniałych warunków (wysoka temperatura, zwiększająca się porowatość) oddaje i przyjmuje wodę co w konsekwencji prowadzi do niekorzystnego dla niego zjawiska zwanego hydralnym (lub hygralne o ile istnieje takie słowo) zmęczeniem (hygral fatigue), z którym związana jest m.in. zwiększona łamliwość włosów, plątanie końcówek. Więcej można przeczytać: http://www.naturallycurly.com/curlre...hich-is-better i tu http://thenaturalhaven.blogspot.com/ (---> wyszukiwarka) Aczkolwiek nie popadałabym tu w przesadę. Jeśli aplikujemy prócz wody humektanty z dodatkiem filmotwórczych składników woda nie będzie swobodnie wyparowywała. Jakiś rodzaj filmu mogą utworzyć nie tylko oleje, ale i np. wielkocząsteczkowe proteiny (po części jedwab, kolagen). Generalnie należy dbać o mniej więcej stały (o ile to możliwe wysoki) stopień nawilżenia, dobierać emolientowe odżywki, kokosować się itd. Cytat:
![]() zużyj ten, będziesz miała porównanie |
||
|
|
|
#27242 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Widziałam nawet mikrofibrę dla psa .W marketach mogą być, ale nie wiem czy tak tanie jak ten Kropci. W Jysku nie widziałam mikrofibry. Znalazłam na Allegro za 29.90 (wymiary 70x140), koszt przesyłki za 2 szt. 14,50. I tak wychodzi dużo drożej niż Kropci. U mnie jest decathlon, ale niestety trochę daleko, a mój TŻ mnie nie zawiezie po ręcznik Myślę, że jeden ręcznik Ci wystarczy. Ja swój codziennie płuczę w gorącej wodzie, a raz w tygodniu piorę. Dla mnie to wystarczy. Schnie bardzo szybko. |
||
|
|
|
#27243 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę ,odkąd stosuje tą całą 'kuracje' to stały się takie oklapnięte ;/ Próbowałam już nawet suszyć z dyfuzorem i jeszcze gorzej
|
|
|
|
#27244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nam nie powiesz co stosujesz i jak to nie jesteśmy w stanie ci pomóc ![]() dziewczyny jak to jest - jak jest mały punkt rosy a duża wilgotność to można stosować humektanty???
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-11-02 o 20:24 |
|
|
|
|
#27245 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny!
przepraszam, że tak wpadnę do Was, wprawdzie Was podczytuje, ale intensywnie działam w innych wątkach i nie dam rady w tylu Mam takie pytanko: czy żel Garnier Fructis extra fixing w tubie jest dostępny w ciagłej sprzedaży? Bo kupiłam dziś zamiast rossmannowskiego, zachwalałyście tak i patrzę w domu, a on ma datę zużycia do 06.2010r. No i nie wiem, czy to mój taki pech, czy on rzeczywiście jest już raczej słabo dostepny?Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi i pomoc
|
#27246 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję *Basiu*, wyślę tatę na zwiady, jak nie znajdzie stacjonarnie to będę zamawiać
|
|
|
|
#27247 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedz dziewczyny w sprawei łupiezu
![]() w sumie kosmetyki juz sobie wybralam, teraz tylko musze wdrozyc to w zycie i cierpliwie czekac na reakcję włosków ![]() jakby mi cos nie szło to zwróce sie z amła pomocą jak nie odnajde sie we wczesniejszych watkach.. ![]() chcialam jeszcze napisac ze czytając artykuły o myciu odzywka, metodzie OMO,dbaniu o naturalne loki, o skladnikach w produktach-o SLS, Polyquatach, silikonach i wszystkich takich podobnych artykułach jestem poprostu pod wrazeniem tak 'wspaniałej roboty' dla wizazanek ktore to opracowały ![]() i wcale sie nie dziwie ze czasem moze byc irytujące jak ktos z zadaje pytanie na ktore juz była odpowiedz udzielona wielokrotnie tylko rzeczywiscie zeby znalezc trzeba duzo poczytac, ja juz 2-3 dni czytam te wątki i gdy trafie na jeden to z niego wychodzi kolejny, i znajduje nastepny itd, wiec bede jeszcze kolejne razy je czytała zeby dobrze rozumiec i pamietac coraz wiecej
|
#27248 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak rozpoznajesz, czy stopień nawilżenia jest odpowiedni? A jak jest za mały to rozumiem odżywka na głowę, albo psikadło - woda z dodatkami nawilżającymi i tworzącymi film?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#27249 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie i tu
.Troche poczytalam, jeszcze nie wszystko. Wiem juz, ze mam mase silikonu we wlosach (po odzywkach bez splukiwania), wiec dzisiaj pojde kupic jeden z szamponow, ktore polecalyscie i zaczynam dbac o wlosy od nowa. Mam po nich na glowie szope niemalze jak Tina Turner, kiedy je rozpuszcze. Bo loki po calodziennym noszeniu w koku sie rozprostowuja, zostaje szopa. Ale na lokach mi mniej zalezy, chce miec po prostu piekne, blyszczace i mocne wlosy. |
|
|
|
#27250 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny pomóżcie bo już od co najmniej miesiąca mam tak niewielki puszak na pasmach i nijak nie mogę sobie z tym poradzić
niektóre są bardziej zmierzwione, niektóre mniej a wszystko robię tak jak zawsze
|
#27251 |
|
Raczkowanie
|
wybrałam się na zakupy i wyszło mi tak:
do zmycia silikonów: alverde-repair shampoo-avocado delikatny szampon: hipp babysanft odżywka do mycia: rossmann isana hair-balsam z olejem z babassu oleje: makadamia, jojoba, kokos, shea wydobycie skrętu: toni&guy - soft curl creme jeszcze potrzeba mi jakiejś odżywki d/s i b/s płukiwania, maski i czegoś do stylingu, ale nie wiem, co będzie dobre ![]() aha i nabyłam ręcznik z mikrofibry, bo próbowałam odciskać wodę t-shirtem i nie za bardzo ją chłonął Edytowane przez H4LI Czas edycji: 2010-11-03 o 12:33 |
|
|
|
#27252 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Na początek tutaj, a potem ponadrabiam, bo widziałam, ze ktoś mnie o coś pytał, a ja nie lubię zostawiać Curlitanek bez odpowiedzi
![]() Cytat:
Właściwy poziom nawilżenia swoich włosów rozpoznaję: - po ilości puchu, - po skręcie, - po kolorze. Obecnie postawiłam na emolienty i jeśli zabieram się za reanimację, to zaczynam albo od odżywki b/s albo od kapki oleju. Mam też Rybiorkowe Miss Jessie Quic Curls )Jeśli zatem mam dotykać czymkolwiek włosy w ciągu dnia, to będzie to coś kremowego i emolientowego celem zabezpieczenia. A czy wierzę w efekt prozdrowotny? Cytat:
napisz więcej, proszęCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym obecnie przyglądamy się czy jest tutaj związek, więc na tę chwilę pewności brak. Ale... ja bym raczej nie dawała. Profilaktycznie ![]() Cytat:
|
|
#27253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no cottonseed curl boost chyba nie ma ale on mi pasuje tylko reanimacji ![]() tak się zastanawiam nad tym kremem z TBSu brazil nut tu jest link do twojej analizy https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=933 myślisz, że ta gliceryna wysoko w składzie może powodować puszaka? czy może dzięki wielu emolientom nie będą się puszyć?
|
|
#27254 | ||
|
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
Nie musi tak samo być u Ciebie, ale moje doświadczenie jest dokładnie takie - nieważne gdzie gliceryna, włos ją i tak wyczuje ![]() A nie masz dostępu do Bootsa? Działa jak trzeba i nie ma humektantów
|
|
#27255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#27256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a te włosy tak się puszą zaraz po wyschnięciu, nawet nie muszę na dwór wychodzić no to lepiej ryzykować nie będę z tą gliceryną bo ten krem chyba trzydzieści parę zł kosztuje za 100ml - trochę dużo jak na taką pojemnośćniestety nie mam dostępu chyba wrócę do używania kremu lorysa girl http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...t=37647&next=1 jako stylizatora - tylko tak się zastanawiałam czy mogę czegoś do niego dodać, żeby był bardziej emolientowy? np. masła shea? jeśli tak to w jakiej proporcji na 150ml kremu?
|
|
#27257 |
|
Zakorzenienie
|
mam dosyc tej mgly u siebie
|
|
#27258 | ||||||||
|
|
znalazłam - 50 i 51
Jestem w połowie trzeciego. Oglądam w oryginale, bo musiałabym się bawic w podłącznie laptopa, by mieć napisy a to tyle kabli Jestem cała w zachwytach. Teraz tuż przed 4 ożenkiem i pękam ze śmiechu, gdy oglądam sztuczki niemieckiego szlachcica Cytat:
Tył kręci się jak szalony (choć zwykle bez korkociągów, chyba że ruloniki się na końcach zrobią), choć nigdy przed pokracznym cg tak nie było. Cytat:
Nie mam takich doświadczeń z polimerami, gdy robi się chłodno nie wychodzę bez czapki, więc nie mogę nic powiedzieć w kwestii nastroszenia Ale czekam na Twoją odpowiedź. Pokombinujemy.Cytat:
Ale każdorazowo je ostrzę no i nie używam już w żadnych innych celach. piękny, cudowny, wspaniały skręt. Jestem zakochana, zauroczona i w ogóle nie wiem co napisać. Najdziwniejsza jest dla mnie jednak różnica między stanem włosów ze zdjęcia 1 - widać ewidentny puch i wysuszenie oraz zdjęcia 2 i zdjęcia 4. Czy nakładałaś coś na włosy? Cytat:
![]() Cytat:
, że stylizacja w sensie nadawanie kształtu coś raczej nie dla Ciebie. Ale cóż - wszyscy tutaj wiedzą, że ja kocham mocne skręty , afra i wszystko co wokół. Moim zdaniem powinnaś postawić na oleje, masła (shea, tucuma i inne), emolienty i wszystko to, co zatrzyma wilgoć we włosie. Cytat:
![]() Poza tym świetny pomysł Ach - a jeśli mimo wszystko masz obawy, to zrób taką listę w blogu - wersja do druku (każdy kto będzie chciał, skopiuje sobie i wydrukuje). Cytat:
![]() Cytat:
Na koniec podnoszę głowę i podpinam przedziałek oraz unoszę w miejscach newralgicznych.Podsuszam suszarką z dyfuzorem. I już ![]() Paulinko - możesz popróbować z gliceryna w innych produktach (choćby w odżywkach b/s - u mnie dodatek tego humektanta od razu się uwidacznia). Dodawanie masła shea do Lorysa, o którym piszesz, to może nie być doskonały pomysł. Ona jest dość ciężki (emolientowo-polimerowy na samym początku). Ale jeśli bardzo chcesz, to weź nieco na palec i wymieszaj porcję w rękach. Całości bym nie mieszała, bo możesz nie utrafić od razu oraz może się nie zgrać z całą serią kosmetyków użytych podczas mycia. Lepiej na bieżąco. Acha - kokos też może się spisać, ale pamiętaj - kapka!
|
|
#27259 | |
|
BAN stały
|
Witajcie!!
Wróciłam z wycieczki po grobach i przyszedłam do Was! ![]() MidnightPoison cudne loki!!!!! moje chyba tez ida w tą stronę, ale dużo im brakuje jeszcze :P Yasmin!! Cytat:
No to teraz pikowa i jej problem ![]() W ciągu tych paru dni odkryłam świetny zestaw dla moich włosów. Połączenie przy OMO Isany Babassu i Garniera Karite. Do tego żel Delia, Joanna b/s miód i cytryna (muszę jeszcze spróbować z lnem i rumiankiem). No i cierpliwe suszenie, bo zauważyłam, że skręt rozwala mi się właśnie przy suszeniu... Tutaj mój wpis w codzienniku, a komu się nie chce zaglądać, to dodaję zdjęcia efektu w tym poście. I teraz pytanie do doświadczonych Sióstr i Matki Przełożonej Czy to, że włosy świetnie reagują na te dwie odżywki razem wzięte, to znaczy, że brakuje im nawilżenia?? Jakie jeszcze odżywki d/s i b/s maja podobne składy/działania? Chciałabym coś jeszcze dokupić w tym stylu, bo boję się, że włoskom może się znudzić to zestawienie. I tak w ogóle to chyba popełniłam grzech Lorysy tak odurzyły mnie swymi zapachami, że w końcu zdecydowałam się na Lorysa Duo Chocolate, który... ma silikon... i pq... ![]() a składu nie widziałam, bo był zaklejony ![]() Niestety nie mogę znaleźć składu w necie
|
|
|
|
|
#27260 | |||
|
Raczkowanie
|
Nadrabiam zaległości (jesteście bezlitośnie rozpisane...żeby nie powiedzieć rozpasane
)Cytat:
takie cuda prostować ![]() H4LI - śliczna dziewczyna i piękne kręciołki...ehh a myślałam, że to tylko w TV możliwe ![]() Cytat:
Cytat:
![]() (BTW jak poczytałam sobie Twoje opanowane odpowiedzi w wątku NO POO, to normalnie myślałam, że nic nie wyprowadzi Cię z równowagi )[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22966158]i jeszcze narzeka [/QUOTE]Popieram ![]() ![]() Hmm...musiałabym wstawać o...3.30 ...nieee...jednak będę suszyć suszarką Tyle lat jej nie dotykałam, a teraz wraz ze zmianą pielęgnacji nadeszły czasy kiedy nie mam wyjścia...i mam wrażenie podobnie jak Anka.d, że suszarka wręcz wyglądowi moich kłaczków służy Postępy Volyov'ej są wyjątkowo motywujące ![]() deraa O MÓJ BOŻE! Kobieto! Takie piękne loki katować! Szczęście Twoje, że dopiero teraz się ujawniłaś Cudo masz na głowie! ![]() PriVativ bardzo ładny duuży skręt Kropcia ![]() A co do dyskusji o grzywce i ideale skrętu...to ja też jestem za Kropciowym (choć deraa sprowadza mnie na złą drogę...aczkolwiek to już droga majaków sennych raczej ) no i coś mi się już dawno temu zaczęło roić na temat grzywki...miałam jakąś samoróbkę...ale moje cieniasy jakoś się nie nadają chyba rozdzielają się, zbijają...musiałabym chyba z połowy włosów na głowie zrobić grzywkę żeby mieć taką gęściutką jak Kropcia
|
|
#27261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam odżywkę Nivea w sprayu, piękny zapach i aloes na pierwszym planie - jak u ciebie się sprawdza? po dalszym stosowaniu - mnie ujęła zapachem , a następny produkt to opisywane wcześniej serum Biovaxa - mimo że ma silikony mi pomaga na pucha
|
|
#27262 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja dziś zapomniałam że mam rano głowę umyć i zrobiłam sobie dłuższą drzemkę i teraz siedzę ze smalczykowatym warkoczykiem ![]() Dziś piłam pierwszy raz drożdże rozpuszczone w mleku -dałam radę A jutro fryzjer ![]() trzymać kciuki
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-11-03 o 15:16 |
|
|
|
|
#27263 | |||
|
|
Cytat:
ładne korkociągaski Widać, że i spód chętnie by się tak samo pokręcił, ale jeszcze za krótki.Cytat:
![]() Może to oznaczać równie dobrze, że Twoim włosom pasuje teraz sporo emolientów. Zresztą taka też jest pora roku. Cytat:
![]() Proponowałabym też zaopatrzyć się w masło shea jako półprodukt, który mogłabyś dodawać do innych odżywek albo olejów.
|
|
#27264 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ... testowałam ja dotąd tylko na suche i mam takie wrażenia: - jak się spsikam i pogniotę włosy to powtaje puch - jak się spsikam i nie pogniotę to są nieprzyjemnie sztywne w dotyku - pewnie przez poliquaternium a poza tym nic nie robi z moimi włosami ![]() także raczej nie kupię ponownie Natomiast testuję teraz samorobne psikadło - woda + sok z aloesu + jojoba. I zapowiada się obiecująco . Nie spuszyło mnie i lekko poprawiło wygląd włosów.Tak myślę, żeby trochę Nivea do niego dolać, dla samego zapachu ![]() Jak więcej potestuję, to wpiszę do wątku psikadłowego.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#27265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fryz mam tak szalowy ze nawet Pasiak (moja kotka) go uwielbia, potrafi usiasc na oparciu kanapy za mna i z namaszczeniem delikatnie obwachiwac lok po loku, a jak juz to zrobi to dopiero przenosi sie na moje kolana.
|
|
#27266 |
|
Zadomowienie
|
jestem po fryzjerze, ale nie wiem, czy mi to na dobre wyszło
włosy mam mniej więcej długości Eloe, chyba jednak wolałabym trochę dłuższeDziewczyny, powiedzcie mi czy cięcie włosów brzytwą jest złe dla kręciołków? mam złe z tym przeczucia:/ |
|
|
|
#27267 | ||
|
BAN stały
|
Eloe, Kochana!
Cytat:
właśnie muszę coś wymyślić na porost- zainspiruję się może Rybiorkiem i jakimiś pigułami. Albo jakieś wcierki ![]() Poczytam wątek o przyspieszeniu porostu włosów Cytat:
![]() Mam zamiar kupić tą odżywkę shea z Natury (tylko muszę się tam wybrać, bo ostatnio zapomniałam )Co do TBS- tez mam zamiar tam sie wybrać I dziś bodajże Volyova zainspirowała mnie ( generalnie czekam na stypendium z uczelni i jak dostanę, to chcę pokupować trochę nowych rzeczy, z TBSu, z mazideł... bo moja pielęgnacja opiera się od 2 miesięcy na tych samych produktach ![]() Dziękuję, Eloe Jeszcze jedno: A co sądzisz o tym Lorysie? Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Caramel, Paraffinum Liquidum, Cyclopentasiloxano and Dimethiconol and Dimethicone Crosspolymer, Parfum, Hydroxyethyl Urea, Polyquatemium-7, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben and Propylparaben, Theobroma Cacao, Citric Acid. O matko silikon, parabeny, pq pójdę do piekła, gdzie będą mi prostować włosy trzy razy dziennie..
|
||
|
|
|
#27268 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy to normalne zeby siedzac w domu robil sie puch na lokach
co za to odpowiada suche powietrze![]() lepszy jest lorys karite badz z bambusem i keratyna .... kropcia podciachalam sobie grzywke(pocienowalam z 2 cm) i mam prosta na bok ojeny jak dobrze sie tak czuje jakos inaczej mimo ze to taka mala zmiana a cieszy grzywka lokowa mi sie nie podoba jeszcze tylko oczekuje na odroscik w kolejce
|
|
#27269 |
|
Rozeznanie
|
Dołączę sobie do was
Kręciołki, brąz (naturalny), długie. Teraz używam szamponu, odżywki i balsamu z serii Nivea Flexible curls. Chciałabym sie przerzucić na mycie odżywką. Czytałam o tych silikonach, czego unikać, czego szukać, ale ja się w tym gubię Więc, po umyciu odżywką co powinnam jeszcze na nie sobie dać? Skoro nie będę mieć żadnych SLS to będę mogła od czasu do czasu nakładać sobie olejek rycynowy? Włosy myję na noc, rano przed szkołą nie mam czasu i musiałabym suszyć suszarką, a tak to same sobie schną. Wciąż są odkrywane przez was jakieś nowe kosmetyki, więc jaka jest według was lista Top ileś tam ?
|
#27270 |
|
Wtajemniczenie
|
Produkujecie posty z szybkością światła, codziennie mam kilka stron do nadrobienia. Muszę przyznać, że moje włosy wyglądają coraz lepiej, ale mam nadzieję, że stać je na więcej
. W weekend olejowałam włosy i znowu mi się rozprostowały po olejku z amlą. Może powinnam zmienić olejek? Chwalicie kokosowy, ale ja nienawidzę zapachu kokosów. Czy możecie mi poradzić co do skrętu będzie lepsze Boots, o którym pisała chyba Eloe czy ten krem do loków z TBS?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

czy ktos moze mi doradzic jaka odzywke? czy mam na szanse stosowac te metody przy łupiezu? bo jakos jego tez musze zwalczac, a wiekszosc szamponow do tego dzialania jest z sls..tyle co udało mi sie przejrzec to nie znalazłam odzywki ktora w jakis sposobb mogłaby byc przydatna przy łupiezu i słuzyc do mycia włosów.. pomozecie..?

napisz więcej, proszę

Lorysy tak odurzyły mnie swymi zapachami, że w końcu zdecydowałam się na Lorysa Duo Chocolate, który... ma silikon... 

)