|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#29611 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Cytat:
, i dopiero Wy mi zwróciłyście uwagę na awarię![]() Cytat:
Cytat:
, a później pragnie się już "tylko" ideału![]() Cytat:
Rozjaśniam włosy, ale nigdy podobna sytuacja mi się nie zdarzyła, nie wiem, czym można pomóc strupowi... Bądź co bądź, na prostych włosach pasemka wyglądają świetnie, szczególnie z tym światłem Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#29612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z reszta to oczyszczanie, to nie w koncu jakies tarcie wlosow pumeksem nie poleca sie go zbyt czesto, ale na pewno jest korzystniejsze niz codzienne szorowanie wlosow drogeryjnym szamponemszampon oczyszczajacy+ odzywki z silikonami to bledne kolo, bo to co szampon wysuszyl powinno zostac w miare mozliwosci odbudowane, a silikony nie odbudują, a jedynie przykryją ubytki, a wlosy beda nadal sie niszczyc. to nie jest tak, ze silikony sa zle, niektore z nas je stosuja, ale trzeba poznac swoje wlosy zeby ocenic czy sa nam tak na prawde potrzebne. polecam miesiac bez silikonow, zeby sprawdzic czy ich potrzebujesz, a potem powoli je wprowadzac, zeby widziec co i w jaki sposob dziala na wlosy (z tym ze moje osobiste zdanie jest takie, zeby zaczac wprowadzac silikony od produktów do stylizacji, ewentualnie w odzywkach ds, nie w myjadłach!) |
|
|
|
|
#29613 |
|
Raczkowanie
|
Heloł
) W końcu wolne )No własnie siedzę z marionem na głowie i już widzę że wyjdą fajnie czerwoniaste ![]() Łichi Mam nadzieje że mnie matka z domu nie wywali chociaż ona już nie zwraca uwagi na to wszystko co robię, przyzwyczajona po prostowanych czarno różnych włosach![]() ![]() PS. Ważna wiadomość do Wrocławianek! Feniks zrobił w końcu zapasy i są wszystkie 4 odżywki Joanna naturia W końcu wyrwałem sobie tą miód i cytryna bez spłukiwania. Ogólnie jakoś dużo rzeczy tam się wydaje być
|
#29614 |
|
Wtajemniczenie
|
anka.d
Mnie chodziło tylko i wyłącznie o boki z szachownicą Wystarczy grzebień szpikulec... Mogą też być zrobione z boku francuzy i warkocze ![]() anka.d Zeby zapleść warkocz to trzeba włosy dobrze rozczesać. Dlatego napisałam o tym rozczesywaniu :P A np. Takie włosy jakie posiada h4li to na pewno bym nie rozczesywała tylko myslala o upieciu jak wspomniałaś. Wszystko zalezy do tego czym wykonuje fryzjer daną prace...ja się wkurzam, kiedy ide do fryzjerki i widze, ze nie ma szerokiego grzebienia...Normalnie mnie to tak denerwuje ;/ I jestescie zdolne dziewczyny i dacie rade. Jak będziecie grzeczne moje drogie to sama na waszych włosach to wszystko wykonam. Teraz poki co wierzcie we mnie i moja wiedze, by zdac egzamin ! A co do szamponu...No nie wiem ja tak mam kurcze zraże się czyms z jednej firmy i nie będę tego potem uzywac choćby nie wiem co. Stawiam nad tym krzyżyk i mówie, ze ide szukać dalej. Ale oczywiscie zastanawiałam się niedawno nad tymi odzywkami b/s z joanny ![]() Ja Tobie dam przylizaną To jest tylko przykład.
|
|
|
|
#29615 |
|
Wtajemniczenie
|
nie zrazaj sie do joanny, bo odzywki sa na prawde bardzo dobre. w ten sposob bardzo ograniczasz sobie wybor, niedlugo niczego nie bedziesz mogla uzywac ;P
szamponu nigdy nie mialam, ale niedlugo bede musiala kupic, bo swoja schaume (niby bez silikonow) oddalam mamie i chce sobie kupic cos prostego do oczyszczania i zastanawiam sie wlasnie nad joanna miedzy innymi
|
|
|
|
#29616 |
|
Wtajemniczenie
|
Szampon z Joanny do farbowanych mam do oczyszczania skalpu i włosów.
No taka mam Naturę xD Moze kupię tą do farbowanych z makiem i bawełną :P |
|
|
|
#29617 |
|
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny
co jakiś czas przeglądam ten wątek w poszukiwaniu inspiracji dla moich włosów ostatnio przechodziły kryzys czysta tragedia.. do tego jescez czapka nawet luźna po ktorej nei najelpiej ![]() co robicie żeby włoski ładnie sie kręciły cały dzien? zawsze po umyciu mam fajne kreciolki, ktore niestety niedlugo potem opadaja i sie robia nieciekawe. od nasady włosy kreca mi sie po dyfuzorze boje sie jednak ze je przesuszę..a gdy umyje wieczorem to sa ładne ale rano juz musze poprawiac co zajmuje duzo czasu a i tak nigdy nie sa idealne.. stylizuje je na żel lniany ale czasme im pasuje czasem nie..potrafia sie powydzielac mi od niego takie posklejane bardzo cienkie pasemka co przy wiekszych lokach/falach nieladnie wyglada.. Staram sie ich nie suszyc ale wieczorem czasme nie mam czasu ich umyc bo schna same ze 3h a z mokrymi sie nie poloze bo wygladaja okropnie. mam jescze pytanko jak spicie ? bo mi kazdy sposob deformuje wlosy.. luzny kucyk mi opada zsuwa sie i be sensu.. a mocnego sie boje wizac zeby nie sciagnac ich z amocno i zeby sie nie rozprostowaly.. w jedwabnej apaszce zwiazanej na spob plunking tez nie moge spac bo albo sie zsunie, a jak nie to loki sie robia brzydkie kazdy inny ksztal i na amse przyklapniete wlosy zalamuje mnie to nic nie moge z nimi robic..jak sie poloze zeby obejrzec film czy cos to od razu mi sie ta strona odgniata puszy i deformuje..uzywam zelu lnianego ale moze przestawie sie na jakis z typu cg.. co mam robic ?
|
|
|
|
#29618 |
|
Zakorzenienie
|
Więc kuszę jeszcze, z czystą premedytacją
Mam to 100% masło i używam do wszystkiego, i na twarz, i na usta, i na łydki ![]() Eh, kusicielki!! Joanna z miodem, joanna z makiem... Ja mam dylemat między Emolium i Białym Jeleniem ;] Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2010-12-21 o 21:54 |
|
|
|
#29619 | |||
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=anka.d;23910099]
za to oleje przed myciem uwielbiam, nie obciazaja mnie wcale (nawey kiedys dodawalam do maski czy odzywki ds po myciu i tez nie obciazaly) te moje wlosy to upierdliwe sa jednak :P [u mnie dodawane do masek nie obciążają.Natomiast ostatnie próby olejowania na noc to porazka ![]() Cytat:
Patrząc na Twoje zdjęcia ,też nie sądzę żeby było ich tak malutkoZnalazłam je Są na stronie 110 tego wątku w poście nr 3292 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#29620 |
|
Wtajemniczenie
|
ja wam dam samym podcinać końcówki
Szkoda, ze nie mogę wam podcinać końcówek..Umiem tylko technikę palcowania i tą liniową też juz umiem :P, metode slizgiem tez znam i wiem jak wykonać xD |
|
|
|
#29621 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam tę z lnem i tę z rumiankiem - obie są bardzo dobre ![]() Cytat:
![]() Cytat:
szkoda że nie znalazałasz zdjęcia Bo te linki mi się nie otwierają Cytat:
![]() Cytat:
nie ma się czego bac.Wystarczy na początek zmienic szampon, kupic jedną dobrą odżywkę b/s (polecam Joannę Naturię) i jedną dobrą maskę (np. Biowax do cuchych) . Zapewniam się że to Twoim włoskom nie zaszkodzi
|
|
#29622 |
|
Wtajemniczenie
|
Źle mnie zrozumiałyście obie albo ja się źle wyraziłam.
![]() Bo Edith (kochana siostro) wspomniałaś naszej kolezance h4li o tych upięciach, które Tobie proponowałam. Tam były warkocze, zeby wyszedł taki warkocz jak na zdjęciu to trzeba rozczesać. Warkocz, albo kłos się nada jeszcze do h4li, bo francuza ciężko jest zapleść luźnego i poza tym francuz nie uczesany i luźny bardzo niedbale wygląda. Takze może byc kłos albo warkocz... ![]() Pomyślę o tej Joannie :P Kusicie mnie strasznie :P |
|
|
|
#29623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) . poza tym chodzi mi o kilka kosmyków z tylu, a nie mam w domu takiego zestawu luster zeby to zobaczyc dobrze.w liniowej technice juz mniej wiecej wiem o co chodzi, o palcowaniu nie mam pojecia, a slizg - mój wróg :P ale jest jedna z lnem 'i' rumiankiem ![]() dziewczyny chyba zaraz walne glowa w sciane. przez godzine uzupelnialam watek o posiadanych kosmetykach, chcialam skopiowac link do kwc i zamiast w pole z adresem strony kliknelam troche nizej, na pasek z ulubionymi, weszlam na jakas strone i wszystkie zmiany szlag trafił :/ |
|
|
|
|
#29624 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czuli jednak trzeba rozczesywac.Szkoda że nie da się delikatniej obchodzic z włosami przy tego typu fryzurach ![]() Cytat:
sprostowanie :mam z "lnem i rumiankiem" oraz z "miodem i cytryną" ![]() Cytat:
mogę jedynie pogłaskać Za późna pora po prostu na takie istotne prace
Zaręczeni 19.09.2010 r. - Ślub 10.09.2011 Edytowane przez Edith3F Czas edycji: 2010-12-22 o 01:01 |
|||
|
|
|
#29625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lucy007, ze stanikami się tak samo jak z kosmetykami nie wyrywam ![]() Dzisiaj pierwszy raz myłam włosy odżywką! Skusiłam się w końcu wpatrując się we włosy Anki na balsam mrs. Potters, chociaż bałam się silikonu
Edytowane przez Kurka_Paulina Czas edycji: 2010-12-22 o 04:32 |
|
|
|
|
#29626 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
![]() Podczytuję Was od niedawna i postanowiłam przyłączyć się do wątku. Kilka lat temu miałam piękne loki, o które nawet jakoś specjalnie nie dbałam. Teraz moje włosy lekko się falują, a ja chciałabym wrócić do poprzedniej sytuacji. Od kilku myć stosuję metodę OMO, co prawda może nie najlepszymi produktami, ale chcę najpierw wymyć to, co mam, a potem przerzucić się na lepsze odżywki i szampon. Po myciu na końcówki nakładam serum regenerujące, a w całe włosy wgniatam piankę do loków... Póki co, widzę delikatną poprawę, ale niestety... tylko po myciu. Pod czapką włosy strasznie się uklepują, a na drugi dzień to już tragedia... ![]() Także przyłączam się do Was, bo po lekturze pigułki, FAQ i reszty wątków, doszłam do wniosku, że trzeba się w końcu zmobilizować i nie płakać nad zaginionymi lokami, tylko brać się do roboty!
|
|
|
|
#29627 |
|
Wtajemniczenie
|
invissible
Prawidłowa jest ta Twoja mobilizacja... Mam nawet piosenke odpowiednią... "Hej ho...Hej ho do pracy by się szło"... ![]() Witamy Cię w naszych skromnych progach ![]() Jakich produktów uzywasz ? O dokładniejsze nazwy proszę ![]() anka.d Jak będziesz Kochana myslala o zakupie nozyczek. To profesjonalne najlepsze są z Jaguara. Ja mam aktualnie zwykle nozyczki za 45zł (uczniowskie, bo po co mi profesjonalne jak nie daj Bóg spadną mi kiedy to trzeba byłoby kupić nowe...a kasy nie zarabiam eh..) Palcowanie: Stosujemy wtedy, gdy chcemy by nasze włosy były równej długości...W naszym przypadku powodowałoby to fryzurę a'la Kopernik ![]() Cieniowanie, metoda ślizgowa jest dobra dla naszych włosów. Przynajmniej u mnie się sprawdza. Wiadomo, ze nie we wszystkich partiach. Ja miałam 2 warstwy w częście potylicznej. ![]() :glaszcze: Mnie też zdenerwował fakt...Jak dodawałam swoj post do dziennika regeneracji. No właśnie. Chciałam dodać więcej zdjęć. Bo miałam przerózne kolory włosów. W ogole to eksperymentowac z farbami się nie bałam...Odważna byłam Edith Zgadza się. Luźny francuz wygląda bardzo nie ładnie i nie estetycznie...Luźny warkocz i kłos jak najbardziej ![]() Kurka_Paulina Rozumiem...U mnie Potters sie konczy. Mam kołtuny nie raz takie, ze ciezko rozczesac i tak psikam tym Pottersem ze szok |
|
|
|
#29628 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, jak mówiłam, na razie wykańczam to, czego używałam:
szampon - Johnson&Johnson, zielony odżywka bez silikonów (ponoć) - Syoss Volume Lift odżywka "treściwsza" - Gliss Kur Total Repair - zupełnie nietrafiony zakup, bardzo mi nie pasuje serum na końcówki - Joanna, z Apteczki Babuni, Serum wygładzająco - regenerujące pianka - Nivea, do loków i fal - stara wersja, nienawidzę jej całym sercem W dalszej perspektywie, już z myślą o regeneracji loków, kupiłam szampon Joanna, Z Apteczki Babuni wzmacniający i balsam nawilżająco-regenerujący z tej serii. |
|
|
|
#29629 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny! Rowniez jestem posiadaczka lokow. Od 2 mies zmienilam pielegnacje. Uzywam prostych szamponow np Joanna naturia i tylko olejku rycynowego. Bardzo zmienily sie moje wlosy ma plus. Niestety, zauwazylam, ze sa bardzo miekkie i sie ciagna. Potrzebuje taniej odzywki z proteinami. Moecie cos polecic? Najlepiej produkt z.. marketu. Myslalam o odzywkach Joanny np mak i bawelna ale to chyba nie usztywni moich wlosow.
PS.Sylikony b obciazaja moje wlosy dlatego uzywam szamponow pozbawionych tych dodatkow. Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2010-12-22 o 10:37 |
|
|
|
#29630 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też stwierdziłam, ze przy tej długości mocne cieniowanie to nie dla mnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#29631 |
|
Raczkowanie
|
Witam drogie panie
![]() Dodam dzisiaj zdjęcia tego koloru? Wystraszyłem się wczoraj jak robiłem i spłukałem za szybko ale coś tam widać )Wyprostowane, ale jednak pielęgnacja dała swoje bo same się lekko odgięły na boki ![]() Fociaki wieczorem w prostych kręconych, i trochę oldowskich...
|
#29632 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do stanikow to akurat moja propaganda spotkala sie raczej z milym przyjeciem, ale tylko u tych wiekszobiusciastych. mam taka bardzo dobra kolezanke, jest niska i drobniutka, i nosi oczywiscie 75 B. zawsze jak jest okazja naciagam jej ten stanik i mowie ze przeciez stanelybysmy obie i sie w niego zapiely razem, ze ma isc ze mna do sklepu i cos wybierzemy (zwlaszcza, ze aga z onlyher otworzyla sie stacjonarnie we wroclawiu), ale ona jakos nie chce. troche to rozumiem, bo pewnie moglaby i bez stanika chodzic, i tak jak jest jest jej dobrze, a ze nigdy nie widziala na sobie dobrze dobranego to nie wie jaka moze byc roznica. kurka - bardzo mi milo, ze to przeze mnie i ciesze sie ze jestes zadowolona ![]() Cytat:
![]() wolalabym wydac na fryzjera, gdybym miala zaufanego ![]() jak sie wkurze to poprosze kogos. ciachniecie kilku pasm na rowno to nie powinien byc problem, jak sie okaze ze takie rowniejsze sie zle ukladaja to pojde do fryzjera (mam upatrzona fryzjerke do wyprobowania polecana na watku o dobrych fryzjerach we wroclawiu, wyprobowana nawet przez jedna nasza kreconowlosa, wiec pewnie sie skusze. Cytat:
![]() i nie jest nawet tak zle z tymi twoimi kosmetykami. co prawda ten glisskur jest napakowany silikonami i przy omo moze sie nadbudowac na dlugosci wlosow. syossa z innej serii wykanczalam kiedys do mycia odzywka, bo zostal mi ze starej pielegnacji i okazal sie niezly. silikonow nie mial, ale bylo pq (dalo sie to odczuc po 4-5 myciach z rzedu) szampon niezly, widzialam kilka negatywnych opinii na temat delikatnosci johnsonow dla dzieci, ale jesli nie masz problemow ze skalpem, to czemu nie? pianki nivea do lokow nie znosze tez i mam ja juz z rok a uzylam 5 razy moze. ale ja ogolnie pianek nie lubie, raz w zyciu bylam zadowolona z tego jak pianka zachowywala sie na moich wlosach (to fryzjerze). co do tego co kupilas - szamponu nie mialam, ale powinien byc ok, natomiast tej odzywki ogolnie nie lubie. kupilam ja rok temu na poczatku pielegnacji, zuzylam do polowy i nie moge sie za nia znowu zabrac latwo z nia przesadzic, a ja lubie sporo odzywki bs, zeby dotrzec wszedzie, a ona w nadmiarze daje efekt gumowatych w dotyku wlosow.widac, ze sporo poczytalas i takich zakreconych wlasnie chcemy!! witamy na pokladzie i czekamy na fotki ![]() Cytat:
to dla lokow zdecydowanie za malo. zainwestuj w dobra odzywke czy maske. w joannie mak i bawelna mimo ze jest napisane ze zawiera proteiny, w skladzie inci ich nie ma. jest tylko ekstrakt z bawelny (ktory oczywiscie moze proteiny zawierac, ale nie wiemy ile) z takich marketowych to mozesz sprobowac Artiste (dostepna tylko w drogeriach Natura) - sa 2 wersje: wzmacniajaca i regenerujaca, chyba wlasnie regenerujaca ma proteiny (powinna byc w kwc). mozesz jeszcze sprobowac Dulgona z proteinami pszenicy. sklad ma fajny, sa proteiny, odzywka jest bardziej emolientowa, wiec dobra na zime, ja jestem z niej bardzo zadowolona. (marke dulgon widzialam tylko w auchanie) ostatecznie mozesz kupić różową Isanę z proteinami (rossman). pisze ostatecznie, bo jako jedyna odzywka w calej twojej pielegnacji to bedzie za malo. a najlepiej to oczywiscie kupic keratyne hydrolizowana w czystej postaci (mazidla, bu, zsk) i dodawac do odzywki, a nawet szamponu.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-12-22 o 11:24 |
||||
|
|
|
#29633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Widocznie masz koleżanki o szerszych horyzontach U mnie podziałało na mamę i siostrę tylko - a babcię męczymy we trzy i nic![]() Dzięki tobie Ale czego się nie robi dla urody...
|
|
|
|
|
#29634 |
|
Wtajemniczenie
|
a ktorym mylas?
mi najbardziej podoba sie zapach i konsystencja arnikowego
|
|
|
|
#29635 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi
![]() Chyba tak zrobię, że miesiąc kuracji bez silikonów i dalej się zobaczy ![]() A właśnie mam pytanie: Umyłam któregoś razu szamponem rossman babydream i na drugi dzień miałam u nasady takie dziwne włosy....hmm....takie jakby oklapnięte i wgl. czy to tak mabyć ? |
|
|
|
#29636 |
|
Wtajemniczenie
|
Indios
Próbować zawsze warto ! ![]() No to widzę, ze i Ty miałaś nieprzyjemności z degażówkami :P anka.d Skoncze szkołę to będziecie miały zaufaną fryzjerkę OBY !! ![]() ![]() No wiesz moje wydatki to jeszcze odpowiednie sprzęciory itp...Głowka treningowa i nie wiem skąd na to kase brac i wydaje na kosmetyki do włosów ![]() No właśnie kupiłam dziś masełko Shea i od razu po przyjsciu kupilam i dałam tez olejek kokosowy i siedze z tym na głowie :P Masełko roztarło się bez zadnego problemu w rękach
|
|
|
|
#29637 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może użyłaś wcześniej sporo kosmetyków i nie dał rady za pierwszym razem wszystkiego zmyć? Warto wtedy użyć szamponu dwa razy.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#29638 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, spieszę poinformować, że będąc wczoraj w carefourze widziałam nivea flexible curls za 8 zł. z groszami!!
Biąrąc pod uwagę że standard to 14 zł. w rossie, to naprawdę się opłaca. Już miałam się z przyzwyczajenia skusić, bo zuzyłam przez ponad rok 3 butelki, ale ja ostatnio zrezygnowałam z niego (a raczej zawartej w nim gliceryny) na rzecz żelu delii za 3,5 zł, więc w przebłysku zdrowego rozsądku sobie darowałam ![]() Ale jeżeli któaś z Was stale używa, to polecam, bo cena atrakcyjna
|
|
|
|
#29639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy jeśli umyję włosy raz na jakiś czas szamponem - tradycyjnie - to nie będą obciążone? Na zdrowy rozum, wtedy wszystkie "oblepiacze" powinny się zmyć... Zapomniałam jeszcze dodać, że zdarza mi się nałożyć maseczkę z oleju rycynowego, żółtka i cytryny, ale ostatnio rzadziej. Możecie mnie oświecić w jednej kwestii? Bo jakoś nie mam do tego przekonania. Chodzi o czesanie włosów na sucho. Czytałam, że jest to zabronione pod karą śmierci. Ale w moim przypadku, kiedy loki to w rzeczywistości fale, jeśli nie rozczeszę włosów na sucho, to zbijają się w strąki i nie wygląda to ładnie... Myślicie, że delikatne czesanie grzebieniem z szerokimi zębami max. raz dziennie bardzo im zaszkodzi? |
|
|
|
|
#29640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czesanie na sucho nawet fal ja swoje wlosy czesze tylko 2razy w tyg czyli wtedy kiedy myje wlosy a tak to przeczessuje palsami wlosy opuszczajac glowe w dol ..niepotrzebny mi grzebien na codzien a tak wogole to czesc lokaski jestem troche zabiegana zakupy swieta rozumiecie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.

Więc nie używam Isany czy Joanny tylko kilku różnych olejów i ziół 

To jest tylko przykład.
Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !!