Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011 - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU!
Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem 5 6,41%
Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama 5 6,41%
Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury 1 1,28%
Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy 1 1,28%
Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! 2 2,56%
Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy 3 3,85%
Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! 21 26,92%
Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! 5 6,41%
Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają 0 0%
Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące 9 11,54%
Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane 0 0%
Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy 1 1,28%
Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują 2 2,56%
Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają 0 0%
Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! 3 3,85%
Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki 2 2,56%
Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają 8 10,26%
Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam 4 5,13%
Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam 1 1,28%
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 5 6,41%
Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-19, 18:23   #4411
Marina1
Zakorzenienie

Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

No brunetko też myślę, że nie dam się przekonać do powrotu.
Za dużo złego zrobił, za dużo przykrych słów z jego strony padło.
Nie potrafiłabym.
Ale i też się nie zarzekam.
Ale na tą chwilę - nie.

Editko kochana, a Ty jak się czujesz, jak samopoczucie ?

I ja też myślałam dziś o Sweet. Może urodziła ?
Szkoda, że się nie odzywa.

Shireczko Ty również masz rację. Każda z Was pisze dobrze.
Ale wiesz, on nie potrafił rozmawiać.
Naprawdę. Są tacy faceci, co nie umieją i koniec.
Może mamusie go nauczyła

nerolko BRAK CIEBIE TU! a przydała by mi się i Twoja opinia

Edytowane przez Marina1
Czas edycji: 2011-08-19 o 18:26
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:45   #4412
BABONIK
Zadomowienie

Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

Editka- CC się wykonuje zazwyczaj wcześniej- ok tygodnia, a lekarz kazał Meszsares isc do szpitala, w szpitalu wyznaczyli CC na poniedziałek.

Oliweczka- GRATULACJE SERDECZNE :Jupi:

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:47   #4413
marzena_S
Zadomowienie

Dodałam do klubu Haniowe zdjęcia.
Stary 2011-08-19, 18:51   #4414
editka2022
Rozeznanie

marinko byloby super gdybym jutro urodzilawtedy moje samopoczucie byloby boskie,ale sie niezanosi wiec bede marudna
dlamnie caza zadlugo trwa o pare miesiecy z 5 mies,byloby idealnie:P
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:51   #4415
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
mam wiadomości od MESZSARES:
jest już w szpitalu,dostała burę od lekarza,że tak późno się zgłosiła i wyznaczył termin CC na PONIEDZIAŁEK 22.08. raczej na wcześniejszy poród się nie zapowiada, wszystko szczelnie wyzamykane, macica nie przygotowana do porodu- szkoda Meszsares Blanki,bo pewnie posiedziałaby chętnie dłużej.Pozdrowienia dla wszystkich wizażanek,może w weekend bedzie miec laptopa to napisze do nas przesyła

Ooo to czekamy do poniedzialku!
Kciuki odpalone!

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
SMS OD OLIWECZKI

OD 16.20 JULCIA JEST JUZ Z NIMI pozniej oliwka miala recznie usuwane lozysko i teraz lezy pod kroplowka uwaga JULCIA WAZY 4000 gram

OLIWECZKO WIEEEEELKIE GRATULACJE!!!

Oliweczko gratulacje!!! Juleczko witaj!!!
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:56   #4416
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Dziewczyny co byście mi poleciły na rozstępy? Tak żeby je rozjaśnić...
Bo mam brzuch jakby mi kot podrapał...

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 19:01   #4417
Zmalowana
Zakorzenienie

Hej Dziewuszki,
staram się podczytywać, ale kiepsko mi to idzie. Oliweczko gratuluję * Duża Dzidzia

U mnie generalnie nic miłego. W firmie powiedzieli, że jeśli ta koleżanka będzie zeznawać i wyjdzie że w godzinach pracy się widywaliśmy a ona o tym wiedziała, uczestniczyła i nie interweniowała w sensie nie zgłosiła na firmę to ją zwolnią. Nie powołuje jej. Powołam moją mame i przyjaciółkę. Co ma być to będzie. Takiego dołka pod nikim nie wykopię- nie potrafię. Z drugiej strony wiem, że Dawca chce ją powołać, że do niczego w pracy nie dochodziło- trochę śmieszne. Bo niby jak miało dochodzić ? Między jednym klientem, a drugim ? Bez sensu. Generalnie mam dołka jeśli o to chodzi.

A Filip teraz dał mi też nieźle w kość. Mam ochotę uciec.

Dziubkowa dziękuje Wam bardzooo bardzooo bardzooo i Ty wiesz za co

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 19:13   #4418
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Bylismy dzis na badaniach, nazywa sie to pobut jednodniowy na oddziale, pobrali krew i mocz, wyniki i dalsze wytyczne po weekendzie.

Udalo sie tez wcisnac do poradni endokrynologicznej najblizszy wolny termin byl na UWAGA---- 24 maj 2012

Teraz znow masa badan i wizyt przed nami przez najblizsze 2 tygodnie:
*neurolog
*usg główki
*badanie słuchu
*usg brzuszka / pod katem endo

Najwazniejsze ze wszystko jest dobrze i trafiamy zawsze na super lekarzy, ktorzy wola sprawdzic wszystko 3 razy.

W środe jade sama do Gdańska, mam cykora, boje sie miasta z tramwajami, ale chyba jakos dojedziemy

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
Wyobraźcie sobie kto zabiega o spokojną rozmowę ze mną...
Kto dzwoni, pisze smsy...
No, macie rację - Pan M.
Wielce skruszony, pisze, że mnie kocha, żałuje...
No nie wytrzymam. Czyżby zapomniał ?
Bo ja nie.
Nie wiem co zrobię.
Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
wiem że M zachował się jak dupek ale przecież wiem że nadal go kochasz nic nie szkodzi pogadaj z nim przecież to tata Igorka spróbuj nic nie tracisztrzymam mocno za waszą RODZINKĘ

jestem tego samego zdania co Shirka, rozmawiajcie, moze to nie bedzoe jedna rozmowa moze bada trzy albo trzydziesci trzy, ale rozmawiac zawsze warto.

BRUMKOWA 100 lat

OLIWECZKA SERDECZNE GRATULACJE !

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 19:17   #4419
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Hej hej Witajcie

Jestem jestem. Editko dziekuje za zainteresowanie. U mnie nic sie nie dzieje. Kompletna cisza. Miałam kilka spraw do załatwienia w dzien i tylko was podczytywalam i nie miałam kiedy napisac.

Brumku nasz kochany wszystkiego najlepszego. Spełnienia marzeń i zdrowka dla Ciebie i Tymka

Oliweczka gratulacje. Witamy Juleczke po tej gorszej stronie

Marina jestem w szoku. Chociaz mozna sie było tego spodziewać. Facetom po jakimś czasie Bozia rozum oddaje. Tak sie zastanawiam co by tu zrobić?? Moze spotkaj sie z nim i wysłuchaj co ma do powiedzenia, dopiero pozniej podejmuj decyzje. Jeśli zdecydujesz sie wrócić nikt nie bedzie ciebie potepial. Każdy zasługuje na druga szanse. A Moze Twoj mąż naprawdę dojrzał do bycia ojcem dla Igorka i mężem dla Ciebie. Trzymam mocno kciuki za Was.

Agni synus sliczny a jaki duży. Dziekuje za fotki.

Teliczku jak sie czujesz? Mam nadzieje ze ci sie polepszylo?

Co do Neroli. Zastanawiam sie czy ta jej blokada obejmuje tez pisanie wiadomości prywatnych do innych użytkowników forum. Jeśli nie to Moze napisała by wiadomosc do którejś z nas, takiego posta, a pozniej by sie tylko przekopiowalo na ogólny.

Edytowane przez Stronczek27
Czas edycji: 2011-08-19 o 19:51
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 19:49   #4420
iustyna1
Wtajemniczenie

Oliweczko wielkie gratulacje ! Koniecznie napisz jak było .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 19:55   #4421
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
siedze od rana z mala na rekach i w tle leci nam to http://www.youtube.com/watch?v=OhZk3...eature=related
dobreee
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
A, i wczoraj w ramach testu sprawdziłam, czy jeszcze mi nogi na szyję wejdą. I ... weszły Pomogłam sobie ręką, brzuszek lekko uciskła, ale założyłam je za szyję bez większych problemów
rozbrajasz mnie
Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
I coś dla Was:
1. Szymon przed jedzonkiem.
2. Szymon po jedzonku.
śliczny jest
Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Osobiście nie wiem co to jest i dlatego sprawdziłam
Test niestresowy (NST) – polega na jednoczesnym zapisie kardiotokograficznym i zapisie ruchów płodu. Do aparatu kardiotokograficznego dołącza się specjalny przycisk, za pomocą którego ciężarna sygnalizuje odczuwane ruchy płodu.
Hmm czyli, że za każdym razem miałam NST robione a nie KTG, bo zawsze ten przycisk miałam

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
u nas dołek finansowy
pewnie do grudnia będzie pod górkę, ale trudno, dobrze, że mój tata zawsze wspomoże tylko, że ostatnio co mu oddamy to za kilka dni pożyczamy
fascynuje mnie temat chust, ale nie zgłębiam go, bo i tak nie kupimy
po pierwsze patrz wyżej
po drugie mój mąż zrobił głupią minę jak wspomniałam o chuście i stwierdził, że to beznadziejne ehh
mamy po Filipie nosidło, ale dopiero od 3.m.ż.
szczepienie będzie chyba we wtorek, bierzemy jednak na NFZ i rezygnujemy z rota
mała będzie musiała to przeżyć, mam nadzieję, że dobrze to zniesie
w poniedziałek mamy usg bioderek, z mojej głupoty musimy za nie zapłacić, bo przegapiliśmy termin w poradni kolejne 70 zł ucieknie
@ mam już z tydzień i nadal leje się ze mnie jak z zarzynanej świni
masakra, nic mnie nie boli na szczęście, podobno często pierwszy @ po porodzie taki obfity
już 2 paczki podpasek zużyłam i chyba na tym się nie skończy
do tego moja ósemka wymaga interwencji, albo kanałowe albo usuwanie chirurgiczne i co? kolejne koszty 200-300 zł
dziś wyłapałam mega doła przez te problemy, a becikowego jak nie było tak nie ma, a dziś konto chyba 10 razy sprawdzałam
mała marudna bardzo, ale zwalam winę na skok rozwojowy, bo od kiedy wyje całymi dniami (ale to nie kolki, bo inaczej płacze i na rękach moment się uspokaja) to zaczęła się uśmiechać, co prawda muszę się strasznie natrudzić żeby ją sprowokować do uśmiechu i szybko się zniechęca ale to takie fajne jak ma banana na buzi i wydaje jakieś dzikie dźwięki
czytam Was przeważnie z małą na rękach, słysząc szum suszarki na youtube i nie mam kiedy i jak odpisać na to na co bym chciała
nie wiem co z chrzcinami, przez nasz kryzys chyba odwleką się do końca roku
Witaj w klubie kochana ja nie mam żadnego zasiłku, kompletnie nic... a tż prawie od miesiąca nie pracuje bo tak mu gościu przeciąga "za tydzień, za tydzień, za tydzień...." a jeść coś trzeba, rachunki płacić i w ogóle, a konta niebłagalnie zjeżdża.... teraz będziemy czekać na becikowe i kase z ubezpieczeń, żeby spokojnie chrzcimy zrobić...
Cytat:
Ja po 16kg przybranych w ciąży mam jeszcze 6 kg do zrzucenia...i tu schody...bo jak to zrzucic jak diety nie można zastosowac, cwiczyc po CC też jeszcze nie mogę,brzuch jak galareta... a za tydzień idziemy na wesele... gruba Berta się czuję...ale bierzemy malucha ze sobą na początek-to może mnie trochę wytłumaczy

JAK długo czekałyście dziewczyny na becikowe??
Skądś znam to uczucie.... brzuchol wisi a za 2 tyg wesele... muszę upolować jakąś maskującą sukienkę... mi z wagi sprzed ciąży zostało jeszcze 1,5 do zrzucenia... przytyłam 13kg, póki co 11,5 spadło...

Co do becikowego to my nadal czekamy, mąż złożył wniosek jakoś zaraz po naszym wyjściu...
Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość

Dziewczyny, potrzebowałyście peselu dziecka do becikowego?
Nie jest potrzebny
Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Cześc dziewczynki
Jestem po wizycie i tak jak pisała Brunetka mam rozwarcie na 1,5palca, główka w kanale rodnym i jutro o 9 szpital, więc trzymajcie kciuki kochane i będę Was informowała na bierząco
No to trzymamy powodzenia!!
Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
No i najważniejsze: Dominik waży już 3750 i mierzy 56cm czyli przez 3 tygodnie przybrał prawie kilogram, bo na wizycie kontrolnej tydzień po urodzeniu ważył 2810
Mamusia i tatuś bardzo zadowoleni z wizyty

Beatko, Dziubku, Natko - pociechy słodziaki!

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-19, 20:06   #4422
iustyna1
Wtajemniczenie

Widział ktoś jacieeeee bo jakoś ostatnio jej chyba nie ma?
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 20:12   #4423
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Jak super!
OLIWECZKO SERDECZNE GRATULACJE !
WITAJ JULECZKO!

A mały mi śpi. Nie chcę zapeszać, ale po południu pierwszy raz od chyba 3 tygodni sam zrobił kupsko. Małe co prawda, ale zawsze coś.
Jej a może to ,,gówno " zwiastuje lepsze dni ?

No, macie rację - Pan M.
Bo ja nie.
Nie wiem co zrobię.
z jednej strony nie miałabym litości po tej krzywdzie a z drugiej skoro jest jeszcze miłość to biłabym sie z myślami...
jedno jest najlepsze... czas.... nie zarzekac się w jedną ani w drugą stronę i zobaczyc co czas pokaze czy zasłużył na szansę czy lepiej Wam będzie samym , po cichu mam nadzieję że dostał kopa i teraz będzie wszystko naprawiał

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=OhZk3...eature=related - suszarka

jest jeden plus wiszenia mojego Zaraza na cycu-moger byc ze wszystkim na biezaco

a widzisz sa jakies plusy

Cytat:
SMS OD OLIWECZKI

OD 16.20 JULCIA JEST JUZ Z NIMI pozniej oliwka miala recznie usuwane lozysko i teraz lezy pod kroplowka uwaga JULCIA WAZY 4000 gram

OLIWECZKO WIEEEEELKIE GRATULACJE!!!
gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Hej Dziewuszki,
staram się podczytywać, ale kiepsko mi to idzie. Oliweczko gratuluję * Duża Dzidzia

U mnie generalnie nic miłego. W firmie powiedzieli, że jeśli ta koleżanka będzie zeznawać i wyjdzie że w godzinach pracy się widywaliśmy a ona o tym wiedziała, uczestniczyła i nie interweniowała w sensie nie zgłosiła na firmę to ją zwolnią. Nie powołuje jej. Powołam moją mame i przyjaciółkę. Co ma być to będzie. Takiego dołka pod nikim nie wykopię- nie potrafię. Z drugiej strony wiem, że Dawca chce ją powołać, że do niczego w pracy nie dochodziło- trochę śmieszne. Bo niby jak miało dochodzić ? Między jednym klientem, a drugim ? Bez sensu. Generalnie mam dołka jeśli o to chodzi.

A Filip teraz dał mi też nieźle w kość. Mam ochotę uciec.

Dziubkowa dziękuje Wam bardzooo bardzooo bardzooo i Ty wiesz za co

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Bylismy dzis na badaniach, nazywa sie to pobut jednodniowy na oddziale, pobrali krew i mocz, wyniki i dalsze wytyczne po weekendzie.

Udalo sie tez wcisnac do poradni endokrynologicznej najblizszy wolny termin byl na UWAGA---- 24 maj 2012

Teraz znow masa badan i wizyt przed nami przez najblizsze 2 tygodnie:
*neurolog
*usg główki
*badanie słuchu
*usg brzuszka / pod katem endo

Najwazniejsze ze wszystko jest dobrze i trafiamy zawsze na super lekarzy, ktorzy wola sprawdzic wszystko 3 razy.

W środe jade sama do Gdańska, mam cykora, boje sie miasta z tramwajami, ale chyba jakos dojedziemy

jestem tego samego zdania co Shirka, rozmawiajcie, moze to nie bedzoe jedna rozmowa moze bada trzy albo trzydziesci trzy, ale rozmawiac zawsze warto.

BRUMKOWA 100 lat

OLIWECZKA SERDECZNE GRATULACJE !
kochana na pewno będzie dobrze i Sarunia tylko będzie miała "przegląd" który Was w tym upewni !!! dobrze że na takich rzetelnych lekarz trafiliście

Nerolka wracaj

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2011-08-19 o 20:14
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 20:47   #4424
patik87
Zakorzenienie

OLIWECZKA GRATULACJE

ps ręcznie usuwane łożysko, czyli łyżeczkowanie

Marina musisz odpowiedzieć sobie szczerze czy go nadal kochasz, rozważyć wszystkie za i przeciw. Możecie jeszcze spróbować.
Trzymam kciuki, chciałabym abyś była szczęśliwa, jak nie z M. to z innym który będzie dobry dla Ciebie i Igora.

Carmela dlaczego robicie usg główki i wizyta u neurologa?
Ktoś zlecił czy sama dla świętego spokoju?
Dobrze będzie. Musi być. Przebadają Sarenkę aby potwierdzić że jest zdrowa.

Cookie kochana nie tędy droga Nie możesz krzyczeć na małą, jak ryczy zaciśnij zęby i nic nie mów,( jednak dzieci lubią jak się z nimi rozmawia), to lepsze niż krzyk.
Malutka doskonale wyczuwa Twoje nastroje. Nie poddawaj się w karmieniu, jak się złości to pewnie za mocno leci, ściągaj trochę laktatorem zanim ją przystawisz. W końcu ureguluje jej się rytm dnia i nie będzie non stop wisieć na cycu.

Po wieczornym standardowym płaczu śpi po kąpieli.
Mamusia też pachnie wykąpana, idę za chwilę spać. Nad ranem mają nadejść do nas jakieś nawałnice i trąby

Dzięki dziewczynki za odpowiedzi odnośnie wydzieliny. Przestraszyłam się, że jej wogóle nie powinno być, i coś małej dolega.
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 20:57   #4425
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Brunetka,Cookie- strasznie mi przykro,że maluchy dają Wam popalic. mam nadzieje,że im to minie w końcu i dadzą Wam same powody do radości

Brumku
- 100lat,100lat- wszystkiego najlepszego ,dużo zdrowia dla Ciebie i tych których kochasz!!! spełnienia marzeń
Dziękuję za życzenia
Co do malucha, to mi wcale nie dokucza. Owszem, coś się zaczyna dziać, więc i poboli czasem, ale absolutnie nie jest to nic nie do zniesienia

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
a ja leże z gorączką i biegunką
O rany! A co to się dzieje?

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Brumku najlepsze życzenia - spełnienia marzeń i żeby Cię optymizm nie opuszczał a synek miał równie radosne spojrzenie na świat.
Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
Brumku, Najlepszego
Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Brumku sto lat i spełnienia wszystkich marzeń!
Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Brumek, spełnienia marzeń i lekkiego porodu.
Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
BRUMKOWA 100 lat
Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Brumku nasz kochany wszystkiego najlepszego. Spełnienia marzeń i zdrowka dla Ciebie i Tymka
Dziękuję Wam kochane moje

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
rozbrajasz mnie

Cytat:
SMS OD OLIWECZKI
Stary 2011-08-19, 20:57   #4426
brunetka2000
Zakorzenienie

Proszę bardzo wiadomość od Nerolki:
Jestem moje Babolki Kochane i też tesknię

Marinko ja bym wysłuchała co ma do powiedzenia w dogodnym dla CIEBIE terminie.
Słuchaj a mało mów.Niech sie wygada.
To będzie cieżkie jeśli nie potrafi rozmawiac.Po wysłuchaniu albo powiedz co Cie boli,bolało,albo odwlecz rozmowę do następnego razu,da mu to do myślenie,ze nie tesknisz bóg wie jak mocno,ze masz inne rzeczy na głowie i wcale Ci z tym nie jest źle.
Bądz twarda-tu chodzi o Ciebie i Igorka a rozklej się w domu.Nie bierz go na łzy.
Moje zdanie.

Oliveczko serdecznie gratuluje!!!!!

Zmalowana to niefajna sytuacja
Boze ile bym dała aby poszło po Twojej myśli.Byle nie po trupach(no moze troszeczkę).

Brunetko połóż Ją w spokojnym zaciemnionym miejscu,włącz cichą łagodną muzykę,pogłaszcz.
Do cholipci musi coś na Nią działać!

My bylismy na szczepieniu wczoraj i jest ok.
Iza waży 5150 g.
A dziś po 9 dniach zrobiła w końcu kupę.Nawet nie wiem kiedy to robiła.
Było co sprzatać hahah

Jestem z Wami a Stronczek miała fajny pomysł i Brunetko moja już wczoraj mi to proponowała ale miałam od 3 dni koleżanki syna czyli w sumie 5 dizeci i trochę byłam zajęta

I dla Brumka wszystkiego naj,naj...lepszego!!!
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:00   #4427
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Carmela dlaczego robicie usg główki i wizyta u neurologa?
Ktoś zlecił czy sama dla świętego spokoju?
Dobrze będzie. Musi być. Przebadają Sarenkę aby potwierdzić że jest zdrowa.
Neurologa i usg głowki juz mielismy raz w szpitalu po porodzie, wszystko bylo ok, ale ze wzgledu na wczesniactwo dostalismy zalecenie jeszcze raz sprawdzic, wiec sprawdzamy.

A wasza Sarka kiedy ma kontrolne usg brzuszka? Mabie konkretny termin?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:11   #4428
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27

Cytat:
Proszę bardzo wiadomość od Nerolki:
Jestem moje Babolki Kochane i też tesknię

Marinko ja bym wysłuchała co ma do powiedzenia w dogodnym dla CIEBIE terminie.
Słuchaj a mało mów.Niech sie wygada.
To będzie cieżkie jeśli nie potrafi rozmawiac.Po wysłuchaniu albo powiedz co Cie boli,bolało,albo odwlecz rozmowę do następnego razu,da mu to do myślenie,ze nie tesknisz bóg wie jak mocno,ze masz inne rzeczy na głowie i wcale Ci z tym nie jest źle.
Bądz twarda-tu chodzi o Ciebie i Igorka a rozklej się w domu.Nie bierz go na łzy.
Moje zdanie.

Oliveczko serdecznie gratuluje!!!!!

Zmalowana to niefajna sytuacja
Boze ile bym dała aby poszło po Twojej myśli.Byle nie po trupach(no moze troszeczkę).

Brunetko połóż Ją w spokojnym zaciemnionym miejscu,włącz cichą łagodną muzykę,pogłaszcz.
Do cholipci musi coś na Nią działać!

My bylismy na szczepieniu wczoraj i jest ok.
Iza waży 5150 g.
A dziś po 9 dniach zrobiła w końcu kupę.Nawet nie wiem kiedy to robiła.
Było co sprzatać hahah

Jestem z Wami a Stronczek miała fajny pomysł i Brunetko moja już wczoraj mi to proponowała ale miałam od 3 dni koleżanki syna czyli w sumie 5 dizeci i trochę byłam zajęta

I dla Brumka wszystkiego naj,naj...lepszego!!!
: jupi: jednak sie udało huuurrraaa

brawa za piekna wage i kupe
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:11   #4429
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
mój Bruno dzisiaj kończy 4 tyg

Cytat:
Boże ale mi duża mysz właśnie przebiegła przez pokój!

[/COLOR]NO I DZISIAJ MAMY SKOŃCZONY PIERWSZY MIESIĄC[/QUOTE]

Cytat:
Hej kobitki mamusie i przyszle mamusie
Ja was podczytuje na biezaco ale w tym moim telefonie z pisaniem ciezko
Ale bede zdawac relacje co jakis czas zebyscie mnie z watku nie usuneły
My dzis o 14.40 konczymy 13 dni jutro stuknie nam dwa tygodnie
Maluszek to istny glodzilla głodomorra chyba niedlugo zaczne kupowac mm bo mu bedzie brakło

Ogolnie to grzeczne malenstwo i uwielbia sie przebierac i kampac
Z wyproznianiem tez problemow ie ma
ogolnie to sama slodycz a jak wali usmiechy to mozna pasc ze smiechu
Najwiekszy usmiech pojawia sie jak cyca zobaczy
to tyle chwalenia wastawiam fotke maluszka

Z moim kroczem troche gorzej a o hemoroidach nie wspominajac
ale jest coraz lepiej krwawie coraz mniej wiec mysle ze niedlugo sie to skonczy
Pozdrawiam wszystkie mamy ich maluszki i mamy w dwupakach
za wiek

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Przyszedł mi bujaczek,leżaczek
mama majster złożyła leżaczek i czekam aż mała się obudzi
od 10tej śpi

Przyszły mi butelki,
chyba mam ta edycje limitowana jakaś śmieszną,
w ogole nie wiem o co chodzi..

I woreczki na pokarm

Zmalowana gdzie jesteś ?!

Żanetka ja też już mam leżaczek TŻ wczoraj kupił Mamy w kolorach zielony/niebieski.

wodaqua Jak czytałam Twój opis porodu to zaraz przypominał mi się mój...też miałam cc i podobne sytuacje... W chwili kiedy to wszystko przechodziłam byłam przerażona, spanikowana i wtedy sobie myślałam, Boże nigdy więcej.
Teraz w ogóle o tym nie myślę......
I czasem odnoszę wrażenie, że wg niektórych jestem gorsza bo nie rodziłam sn tylko cc, łatwizna...
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:14   #4430
Lilkaa82
Rozeznanie

Beatka Julcia ładna dziweczynka

Patik tak całą kapsułkę witaminy D sie wyciska - u nas wprost do buzi wyciskamy na dwa razy pediatra zalecial podawac przed podaniem mleka
Jesli chodzi o wargi sromowe i ten bialy nalot to nam tez polozna mowila zeby tego na sile nie usuwac bo to chroni przed zarazkami, zeby tylko wytrzec tyle ile schodzi
Debridat - nam pomogł odpukac podajemy Karolince 3 x 2,5ml przed posilkiem do tego podaje tez krople Biogaia 5 kropel dziennie do mleka lub na lyzeczce zalezy jak sie uda i skonczyly sie problemy z brzusziem z kupką i baczkami (odpukac !! - oby nie wrocily..)
Schizy - u mnie to tez standard, codziennie albo glaskam noge TZ, tule poduszke lub koldre sprawdzam z lampką od razu czy mała w wozku spi..
Piekna waga Sarci moja bedzie miec 9 tyg w niedziele a we wtorek wazyla 4230gram (przy wyjsciu ze szpitala 2600gram) takze tez rosniemy

aania_20 mam nadzieje ze z Tatą lepiej, trzymam kciuki zeby okazalo sie to tylko podejrzeniem udaru

OLIWECZKA1985 trzymamy

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
A ja się pochwale - my wczoraj z męzusiem ten-teges-śmeges jak to pisała Brunetka już tak nie mogłam wytrzymać że myślałam że tż-ta pożrę żywcem no i musieliśmy spróbować.

i troszkę czułam jeszcze takie ciągnięcie w jednym miejscu i trzeba była na początku powolutku i delikatnie ale po paru chwilach przeszło - i wiecie co? zdziwiłam się wielce że w sumie żadnej różnicy niż przedtem nie czułam - kompletnie! a ja myślałam że po porodzie będę mieć tam luźniej - a tu całkiem normalnie jak przed porodem.

musiałam się pochwalić
Beata my tez już po drugim „pierwszym razie” u mnie tez jakos nie zauważyłam roznicy od tego jak było wczesniej a strasznie się obawiałam czy tam nie będę „luzna”.. mąż mnie jednak namowil i nie zaluje troszke trzebabylo wolno na początku ale po chwili już było ok. J chociaz jeszcze ciągnęło czasami J mąż mój również stwierdzil ze wszystko wróciło do „swoich rozmiarów” sprzed ciązy

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
dla tych które jeszcze nie widziały: Emil

Słodziak

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-08-19 o 21:15
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:26   #4431
editka2022
Rozeznanie

jak tam brumek w kinie bylas?dzis chyba premiera flmu allena
Stary 2011-08-19, 21:30   #4432
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Wiecie, że dzisiaj mam II rocznicę ślubu
a męża nie ma przy sobie

wstyd się przyznać,
ale oboje z mężem nie mamy do tego głowy...

Ja z mała,
on zawrót głowy w pracy

Ooo głodomor się budzi !

za rocznicę

Ja po troszkę nadrabiam Na dziś już wystarczy. Idę do łóżka. Mąż i syn już dawno śpią
Radek miał ciężką noc i dzisiaj pół dnie. Stękał, płakał, sama nie wiedziałam co mu jest i jak mogę pomóc. Zrobiliśmy mu z tż flachę i zjadł 40ml, zaraz po tym jak mu cycka dałam
Mieliśmy gości wczoraj i mama moja stwierdziła, że może ktoś uroki zostawił żeby małemu oczy polizać.
I wiecie co? zadziałało, nie jestem zabobonna i jest mi wszystko jedno ale wiem, że Radek się po tym lepiej czuje. Podoił cycka i śpi już drugą godzinę
dobrej nocy mamusie
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:33   #4433
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
Chciałam się pochwalić, ze moje dziecko poszło wczoraj spać o 22 i wstała o 8 Oczywiście między czasie były 2 karmienia

Dzisiaj z mężem obchodzimy 4 rocznicę
stawiam szampana
Brawa za nocke !!
Gratki z okazji rocznicy !!

Cytat:
Zaniżoną ilością płytek krwi mamy się nie martwić, u dziecka do 3 miesiąca życia się kształtuje, a nie jest to tak niskie że powinno niepokoić.
Ale neutrocyty bardzo nisko, świadczy to o osłabionej odporności- mamy iść do hematologa, co on na to powie, poleciła nam bardzo dobrego, oczywiście prywatnie się zapisałam bo na nfz kolejki do jesieni.
Wyniki ewidentnie wskazują, że ma alergię ( z rozmazu krwi to wychodzi, nie z ogólnej morfologii) Bardzo mnie martwią te neutroctyty..
W tej chwili NIE NADAJE się do szczepienia, bo będą powikłania, czekamy do wtorku do wizyty u hema i pewnie zaleci leki ( oby tylko to pomogło), w 8 tygodniu ma mieć szczepienie i należy wyprowadzić całą morfologię na prostą.
Więc dziewczyny róbcie maluchom morfologię przed szczepieniami.

Przed nami za ok 3 tyg usg jamy brzusznej i nerek- kolejny strach..

Cieszę się, że zmieniłam pediatrę, bo ta wcześniejsza ..brak słów. Nie poczyniła żadnych kroków.
W aptece zostawiliśmy 400zł.
10 puszek nutramigenu ( prawie 300..), i inne pierdy
Sara została z teściową. 3 godziny nas nie było ale ja oczywiście dzwoniłam do niej co i jak.
Mleko zostawiłam zrobione, pampka zmieniła ( ale słyszałam jak mówiła do tz jak nosił graty przed naszym wyjazdem ,że nie wie czy będzie umiała. Pokazałam jej)

Łeb mnie boli codziennie. Teraz małą uspałam w leżaczku.
Nauczyła się być noszona na rękach.
trzymam aby wszytsko było wporzadku z małą Sarcia i aby zdrowko wróciło do normy jak najszybciej i problemy wszystkie się skończyły

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
mam torbiel prawego jajnika 5cmx7cm - tak mi gin przed samym porodem oszacował ale stwierdził że główka odsunęła ją i jest duża szansa na sn więc się zmobilizowałam i nie myślałam w ogóle że może coś pójśc nie tak. Musiało być dobrze i było ani przez sekundę całego porodu nie myślałam o torbieli - serio - ani o tym że mogę mieć koniec końców cesarkę - byle tylko urodzić i żeby mała była już z nami.

Beata ja bylam teraz na kontroli u gina i wyszlo mi ze na prawym jajniku mam torbiel (podejrzenie dermatoidalnej o ile dobrze zrozumiałam) wielkości ponad 5cm L Lekarka powiedziala ze z jajnika na razie jest sama otoczka a srodek to ta nieszczesna torbiel. Musze zrobic markery nowotworowe – badania – i z wynikami do lekarki powrotem. Na lewym jajniku już był pęcherzyk i niedługo powiedziala ze będzie owulacja i okres mialam dostac za jakies 2-3 tyg natomiast dostalam w ten sam dzien w nocy, nawet dzwoniłam do lekarki czy to nic groznego ze krwawie (przez ta torbiel się balam) ale powiedziala ze po porodzie może tak być ze to się jeszcze wszytsko normuje. Powiedziala ze po okresie jakies 2 tygodnie mam znow przyjść z wynikami tymi na USG jajnikow i zobaczymy co z ta torbiela się dzieje czy się może aby zmniejszyla, bo jeśli się nie zmniejszy albo nie daj boze urosnie to powiedziala ze hormony na taka torbiel nie zadziałają tylko potrzebny będzie zabieg operacyjny jej usuniecia, a podczas zabiegu okaze się czy da się ja sama usunąć czy caly jajnik L wiec mam nadzieje ze po okresie (powiedziala ze po okresie powinna się znacznie zmniejszyc lub zniknąć) zniknie L buu zdenerwowałam się L

Cytat:
Naczytałam się głupot ( albo i nie ) na necie na temat bardzo niskiej ilości neutrocytów...to świadczyć może nawet o białaczce, wiem napewno że będą potrzebne dodatkowe badania,nie tylko leki od razu po spojrzeniu na wyniki...

Patik czytałam ze u takiego malego dziecka neutrocyty mogą świadczyć wlasnie o przebytej niedawno infekcji i mogą się utrzymywac do chyba 3 miesiecy w wynikach wiec się proszę nie martw na pewno będzie wszytsko ok.

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
to ja się cieszę że moja mama ma takie a nie inne podejście - nie krytykuje niczego co robię, a wręcz przeciwnie - jak zdarzyło się że małego miała przewinąć to potem pyta czy dobrze ubrała i nie ma obsesji na punkcie za ciepło/za zimno/głodny, więc wiem że dziecko będzie w dobrych rękach
Moja mama tak samo za nic mnie nie krytykuje i jestem bardzo zadowolona z jej stosunku do mnie i wnuczki

Cytat:
DZIEWCZYNY które smarowały pępek spirytusem: dostałyście receptę na tą miksturę czy kupuje się jakiś specjalny spirytus w aptece bez recepty?

Patik tak jak dziewczyny pisaly robiłam tez spirolek z dwoch kieliszkow spirytusu i jednego wody przegotowanej J ze sklepowego zwykłego J

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak wkoncu jest z tym tacierzyńskim?
czekacie do 2012 ? czy teraz bierzecie?
My czekamy bo wtedy będzie 2 tyg hehe J

Karolinka moja wazy już 4230gram J wyniki morfologi powiedzmy ze prawie w normie, mamy troszke za malo krwinek czerwonych i hematokryt delikatnie poniżej dolnej granicy, mamy żelazo w syropie podawac zmieszany z kroplami witaminy c i polowa tabletki kwasu foliowego rozdrobniana, do tego Fluconazole na pleśniawki bo nystatyna nie działała tak jak powinno.. coz moja mama ma tak duzo lekow, a taki maly brzus L damy rade !! oby do trzeciego miesiąca bo wtedy już dziecko samo zaczyna podobno magazynowac sobie zalezo a na razie nie J
Poza tym wszytsko ok. i mamy pojawic się na szczepieniach nastepnych J

Tylko sen z powiek spedza mi ta moja nieszczesna torbiel jajnika..

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-08-19 o 21:36

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-19, 21:47   #4434
brumek
Zakorzenienie

Nerolka - dzięki kochana za pamięć
Wracaj do nas szybko!!!

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
jak tam brumek w kinie bylas?dzis chyba premiera flmu allena
Ale masz pamięć Niestety się pomyliłam, bo film Allena wchodzi do kin za tydzień Sprawdziłam i I przedpremierowy pokaz jest u nas 23.08. Może więc się uda, może ...
Jutro się może na "Kreta" wybierzemy. Była któraś z Was?

A teraz dosłownie zdycham sobie na podłodze Wymioty mnie wymęczyły nie na żarty. Myślałam że żołądek, migdałki i jeszcze parę innych rzeczy wypluję.

Edytowane przez brumek
Czas edycji: 2011-08-19 o 21:48
brumek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 21:54   #4435
Lilkaa82
Rozeznanie

Brumku sto lat i spełnienia wszystkich marzeń szybkiego i bezbolesnego porodu, spokojnego synka

Cytat:
SMS OD OLIWECZKI

OLIWECZKO WIEEEEELKIE GRATULACJE ode mnie rowniez dla Ciebie i maluszka duza dzidzia !!

Cytat:
No, macie rację - Pan M.
Bo ja nie.
Nie wiem co zrobię.
Marina ja jestem tego samego zdania co Nerolka, porozmawiac zawsze mozna ale najpierw go wysluchaj, i zrob to wtedy kiedy Tobie bedzie pasowalo, nie dostosowywuj sie przypadkiem do niego pozniej przemysl sobie co powiedzial i jak sie przy tym zachowywal, Ty znasz go najlepiej, bedziesz wiedziala czy sciemnia czy naprawde cos w nim uleglo zmianie na lepsze, nikt nie zmienia sie od tak trzeba na to czasu ale mozna jesli sie bardzo chce !! Jak przemyslisz powiesz co sadzisz, ale to tylko moje zdanie a Ty zrobisz jak uwazasz bo to Twoje i Igorka zycie a Ty znasz M. i wiesz co zrobisz jak przemyslisz wszytsko i napewno nikt nic zlego na Twoja decyzje nie powie niezaleznie jaja ona bedzie tylko wszytskie kciuki bedziemy trzymac za powodzenie i szczescie waszej trojki lub dwojeczki(Ciebie i Igorka)

Dobrej nocki

Karolinka moja konczy dzis 2 miesiace

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-08-19 o 21:55
Stary 2011-08-19, 22:12   #4436
Natka_
Zakorzenienie

Agni Emilek słodki , faktycznie duży

Zaneta Dominik tydzień temu ważył 5200g, teraz pewnie 5,5kg

Telik zapomniałam pochwalić mieszkanie, baaardzo ładne, takie gustowne
A szafa bije na wszystko! Rewelacja.

Moja mama też mnie nie krytykuje, liczy się z moim zdaniem, nie narzuca, nie poucza... Dogadujemy się w 100%.
Teściową całe szczęście widzę raz na jakiś czas, jutro akurat wpada z wizytą... Trochę mi to nie na rękę, ale mężowi marudzi, że się stęskniła za wnukiem. Mam nadzieje, że nie na długo.

Lilko za 2 miesiące Karolinki

OLIWECZKO GRATULACJE!!

Cytat:
A teraz dosłownie zdycham sobie na podłodze Wymioty mnie wymęczyły nie na żarty. Myślałam że żołądek, migdałki i jeszcze parę innych rzeczy wypluję.
Ajj Ty nasza bidulko :pezytul: Paskudztwo te wymioty okropne

Mamusie- pytanko

Czy ma któraś z Was taki problem przy karmieniu, że dziecko dostaje jakby skurczy, je przerywa jedzenie spina się pręży, zapłacze, dalej je i tak w kółko

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Marinko jakąkolwiek byś decyje podjęła-jesteśmy z Tobą

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Nerolko czyli w jakiś sposób możesz być z nami

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

Zanetko a co do szczepień to mąż rozmawiał z pediatrami, czytał w internecie, zbierał informacje od znajomych, fim farmaceutycznych itp Ja przyznam się, że kompletnie nie wiem co i jak, w tej kwestii dałam mężowi wolną rękę
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 22:48   #4437
editka2022
Rozeznanie

halo halo jest ktos????
Stary 2011-08-19, 23:14   #4438
zanka205
Zakorzenienie

sms od Żanety 21.15

" Znowu mam gorączkę :/ 39,5, wzięłam tabletki i mam się pocić. Jak jutro nie minie do gina mam iść, bo cycki mam flaki i nic mnie nie boli. Kiedy ten armagedon się skończy . Jeszcze mała od 15.00 do teraz nie spała. "

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-20, 00:21   #4439
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
halo halo jest ktos????
Editko, ja jestem. A coś się stało?
Stary 2011-08-20, 00:51   #4440
editka2022
Rozeznanie

Cytat:
Editko, ja jestem. A coś się stało?
nic kochana sie niestalo ale taka cisza a aja dorwalam laptopa meza myslalam ze bedzie pare dziewczyn cos popiszemy,a tu zonk
ale dzis jest nasz dzienzobaczymy co z tego wynikniehehe
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości